Astma

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Van tijd tot tijd, bij prikkelende stoffen of stoffen waarvoor de patiënt allergisch is, bij een verkoudheid of na een zware inspanning kan een astma-aanval optreden. Deze wordt gekenmerkt door ontsteking en vernauwing van de luchtwegen, waardoor ze prikkelbaarder worden, een vergrote productie van slijmbenauwdheidhoesten, piepende ademhaling en kortademigheid. De ernst van de klachten kan per patiënt verschillen, variërend van licht tot levensbedreigend. Bij levensbedreigend gaat het om gevallen waarbij de patiënt weinig tot geen lucht meer kan krijgen

Oorzaken en erfelijkheid

Er is niet één oorzaak voor het ontwikkelen van astma. De aanleg voor astma is erfelijk. Wanneer één van de ouders astma of allergie heeft, dan heeft een kind 50% kans op het krijgen van astma of allergie. Wanneer beide ouders astma of allergie hebben, dan heeft een kind zelfs 70% kans op het krijgen van astma of allergie.[bron?]

Bij een deel van de mensen met astma (ongeveer 10%) speelt langdurige blootstelling aan kleine stofdeeltjes tijdens het werk een rol. Dit heet beroepsastma.

De meeste mensen met astma zijn allergisch (70 tot 80%). Bij hen wordt de astma veroorzaakt door allergische prikkels die zij inademen. De reactie die dan volgt verloopt via antistoffen van het type IgE. In 20-30% van de gevallen is er geen onderliggende allergische reactie en spreekt men van “intrinsieke astma“.

Er is een verband gelegd tussen astma en zwaarlijvigheid.[1]

De hygiënetheorie oppert dat het immuunsysteem bij de hygiënische westerse bevolking niet genoeg wordt blootgesteld aan allergenen. Het zou zich om deze reden richten op lichaamseigen stoffen of onschuldige pollen e.d. Deze theorie zou naast de erfelijke component een mogelijke verklaring kunnen zijn dat er binnen bepaalde families meer astma voorkomt.

Ziekte

Astma-aanval

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen, die samengaat met een vernauwing en een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen. Klachten ontstaan als mensen prikkelende stoffen inademen. Deze stoffen lokken bij hen benauwdheid, hoesten of een piepende ademhaling uit.

Voorbeelden van deze stoffen zijn:

Andere zaken die klachten kunnen veroorzaken:

Sommige astmapatiënten zijn, vooral bij adequate behandeling, langdurig nagenoeg klachtenvrij. Een astma-aanval kan echter vrij onverwacht optreden.

Diagnostiek

Om de diagnose te stellen wordt de longfunctie gemeten met een spirometer. Vaak wordt een reversibiliteitstest verricht. Daarbij wordt onderzocht of de vernauwing van de luchtwegen met medicijnen op te heffen is. Bij een reversibiliteitstest wordt de longfunctie bepaald voor en na toediening van een luchtwegverwijder. Als iemand na het inhaleren van een luchtwegverwijder een veel hogere waarde blaast dan ervoor, is er waarschijnlijk sprake van astma. Men spreekt pas van reversibiliteit als er sprake is van minimaal 12% verbetering van de FEV1 én 200 ml verbetering van deze FEV1. Om te bepalen of er sprake is van een allergie, wordt er een huidtest of een RAST-test gedaan.

Bij een huidtest worden de mogelijke allergische stoffen in de huid ingespoten. Indien men allergisch is voor de stof , ontstaat er een zwelling. Met een RAST-test wordt het bloed getest op specifieke allergenen. Deze test kan al bij zuigelingen worden gedaan. Met een provocatietest wordt onderzoek gedaan naar de reactie van de luchtwegen op niet-allergische prikkels van buitenaf. Verschillende histamine-oplossingen worden geïnhaleerd, in oplopende sterkte. Door de longfunctie te meten vóór en na prikkeling met deze stoffen, kan de reactie van de luchtwegen op deze stoffen worden vastgesteld.

Behandeling

Astma-medicatie: links seretide, rechts salbutamol

Medicijnen

De belangrijkste medicijnen bij de behandeling van astma zijn ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. Ontstekingsremmers bestrijden de ontsteking in de luchtwegen. Hierdoor beschermen ze de luchtwegen tegen prikkels. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de luchtwegen wijder worden zodat een aanval hersteld of voorkomen kan worden. Luchtwegverwijders helpen ook bij inspanningsastma tegen kortademigheid.

Andere middelen kunnen de behandeling van astma aanvullen, zoals anti-allergiemiddelen, een jaarlijkse griepprik tegen virusinfecties en antibiotica bij een luchtweginfectie die veroorzaakt is door bacteriën.

Leefstijl

Voor mensen met astma is het net als voor iedereen belangrijk om niet te roken / meeroken te vermijden, genoeg te bewegen en sporten en gezond[2] te eten.

Begrip

Sommige mensen met astma vinden weinig begrip in hun omgeving. Omdat klachten niet altijd aanwezig zijn is het voor andere mensen niet goed te zien dat iemand ‘ziek is’.

Ook kinderen met astma vechten vaak tegen acceptatieproblemen door de omgeving. Juist vanwege de afwezigheid van klachten wordt het kind, indien een aanval optreedt, wel eens beticht van aanstellerij.

Bron: wikipedia

Advertenties

134 gedachtes over “Astma

 1. wat een mooie compacte informatie, ik gebruik pulmicort, maar had onlangs toch een lichte astma aanval. Omdat ik pas 6 maanden astma heb (aantoonbaar) moet ik blijkbaar nog aan een aantal signalen wennen. Maar heb blijkbaar verkeerd begrepen dat je met pulmicort geen aanvallen meer zou hebben

 2. Bedankt voor je reactie. Het kan altijd voor komen dat, al gebruik je je medicijnen nog zo trouw, dan nog kan het gebeuren dat je een lichte astma aanval kan krijgen. Als je naast je pulmicort geen ander inhalatiemiddel heb dan zou ik wel langs je huisarts gaan om te vragen voor een snelwerkende puf want die kan, als het goed is, die lichte astma aanval wel onderdrukken. Succes!

 3. Hoi, wat goed zeg zo’n weblog over longaandoeningen. Toen mijn dochtertje 4 werd, werd er Astma geconstateerd. Voor die tijd hebben we een slopende weg moeten volgen, voor haar ziekte een naam kreeg. Slapeloze nachten. Ze is nu 13, vele medicijnen verder. Ze slikt nu de Astmapil, en met succes. Ook gebruikt ze nog enkele pufs. Toch moet ze bepaalde prikkels nog vermijden. Rook en dieren zijn nog steeds de grootste prikkels. Voorlopig zijn we nog niet af van het ziekenhuis. Mijn man is ook weer opnieuw begonnen met longklachten. Het zal de leeftijd wel zijn. Die zit ook weer aan de puf. Ga zo door met je log. 🙂
  Ik kan je zeggen, dat er heel weinig begrip is geweest omtrend mijn dochter. Ze stelde zich aan, en wij ook. Dat vind ik het ergste, dat noemen zich je vrienden. Zelf zitten ze nu met de grootste problemen. Voedselintollerantie bij hun kinderen. Ze hebben daardoor meer respect voor onze problemen gekregen. Iets te laat.

 4. erik elferink zegt:

  Onbegrip is lastig om mee te leven. Probeer er omheen te leven. Verwacht geen begrip, dat
  geeft wat meer ruimte.

  Wat is de ‘astmapil’? Ben benieuwd welk medicijn dat is.

  gr. Erik

 5. Julie zegt:

  Hallo,
  Mijn zoontje kreeg met de leeftijd van 10 maanden zijn eerste oorontsteking en na het plaatsten van buisjes met 15 maanden zijn ze chronisch geworden en operatief weggehaald door het rotsbeen bij beide oren schoon te boren. Tijdens deze ontstekingen heeft hij na een bronchitis 2 longontstekingen gehad waarna een fikse atelectase volgde die vorige week weer beginnend terug kwam na weer een benauwdheidsaanval.
  Zijn oren zijn nu gelukkig schoon maar het infectie probleem is duidelijk naar zijn longen gegaan. Nu is bij een bloedonderzoek gebleken dat hij allergies is voor huismijt en een beetje voor huisdieren en hij heeft een lichte allergie voor koemelk. De artsen denken dat zijn klachten door astma komen.
  Wat ik vreemd vind is dat in de zomermaanden hij geen problemen had en zodra het even wat kouder werd begonnen de klachten na een aantal dagen niezen en hoesten. Ik heb het idee dat het opspeelt na een virus.
  Nu is hij 3,5 en gebruikt sinds een jaar flixotide en zonodig ventolin maar als hij verkouden wordt heb je bijna altijd kans op een fikse benauwdheid en als je niet oppast een longontsteking of weer een atelectase. Ik heb er moeite mee dat zijn problemen onder astma worden geveegt en het enige alternatief sprayen is terwijl ik graag een oorzaak wil vinden van de ontstekingen.
  Morgen heb ik een afspraak met de longarts en hoop ik dat ik niet alleen maar de opdracht krijg om verder te sprayen maar dat er ook echt wat aan gedaan wordt.

  Julie

 6. Ha Julie,

  Ik heb je verhaal vol bewondering zitten lezen en het zal best moeilijk zijn om soms je kleine benauwd te zien en of zo te zien snotteren.
  Ik hoop dat je gesprek met de longarts vandaag goed is verlopen!We horen het natuurlijk graag van je wat hij heeft gezegt. Misschien dat je na vandaag nog een berichtje wil plaatsen hoe je bezoek aan de longarts is verlopen!
  Heel veel sterkte!

  Groetjes Ella 😉

 7. Julie zegt:

  Hoi Ella,
  Bedankt voor je reactie,
  Mijn zoontje is in elk geval erg allergies voor huismijt (6) en voor katten en honden,3 en 4. Dat kan een oorzaak zijn van de problemen volgens de longarts. Wat nu wordt onderzocht is of de atelectase weg is, er is weer een foto gemaakt. Als deze niet weg is wordt de atelectase weggehaald onder narcose.
  De arts vraagt zich af of hij mischien een verkeerd gevormde luchtpijp heeft, dat kan ook een oorzaak zijn. Hij gaat ook rekening houden met de oorontstekingen en zijn imuunsysteem maar veel kan ik nu nog niet doen. Ik heb singulair gekregen als alternatief voor de flixotide want daar reageert mijn zoontje erg heftig op in samenwerking met zijn autisme (heel weinig rust, slecht slapen , hyper etc).
  Ik moet over 2 dagen bellen voor de foto en dan zien we weer verder.
  bedankt voor je site, hij is erg handig en informatief!
  Julie

 8. s zegt:

  Het kan helaas ook slechter ik heb al 9 jaar stma en was door het ziekenhuis door verwezen naar heide heuvel een astma kliniek in hilvresum waar ze mij verder zouden kunnen helpen gezien de ernst van mijn astma maar die(x@#$%^&*) verzekring heeft mijn verzoek afgewezen.En dat was zo beetje mijn laaste hoop op verbetering van mijn astma.
  lgroet s

 9. Wij hebben een zoontje van 18 maanden die na enkele dagen koorts s’nachts erg begon te piepen met zijn ademhaling.
  Via de dokterspost zijn we doorverwezen naar een kinderarts van het ziekenhuis daar heeft hij eerst moeten ademen aan een kapje met ventolin, het ademen werd wel rustiger maar helemaal weg waren de problemen niet, waarop er foto’s zijn gemaakt.
  Hieruit bleek dat er wat was te zien op de longen wat duiden op een beginnende longontsteking. Hoe goed kan een arts dat zien op een foto of het om een ontsteking gaat.
  Overigens mijn vrouw heeft astma en ik zelf heb last van huistofmeit en graspollen. Ik heb gelezen op deze site dat onze zoon 70% kans heeft op astma zouden dit een voorteken
  kunnen zijn op een beginnende astma.
  Goeten M

 10. Ha Martin,

  Op eem foto is eigenlijk vaak goed te zien door een longarts of het een ontsteking is. Als je als leek naar zo’n foto kijkt zie je er vaak niets op. Misschien hebben ze bij je zoontje ook bloed geprikt want dat is nog eens een extra controle of het om een ontsteking gaat.
  Ik kan niet met zekerheid zeggen natuurlijk of het beginnend astma is bij hem maar ik denk zeker dat hij ook gevoelig er voor zal zijn.
  Veel sterkte met en voor de kleine!

  Groetjes Ella 🙂

 11. Ella, het lijkt er op dat de antibiotica aanslaat, maar hij is nog wel iets benauwd, maar hij is al wel een stuk opgeknapt en hijslaapt ook gewoon weer.
  Ik wil je bedanken voor je snelle reactie.

  GreetZz Martin 😛

 12. Ha Martin,

  Goed om te horen dat je het idee hebt dat het aanslaat. Ja helaas is de benauwdheid niet gelijk weg maar waarschijnlijk zal hij snel opknappen.
  Doe de kleine de groeten en hoop dat het allemaal verder goed met em gaat! 🙂

  Groetjes Ella 😀

 13. Heeey,

  Wat een supersite zeg! geweldig!
  Ik heb zelf 3 mndn op een longafdeling stage gelopen! dit vond ik erg leuk ( ik doe mijn opleiding verpleegkunde)
  Ook heb ik astma ( die is pas vastgestelt) ik gebruik sinds kort seretide!
  ik vind het moeilijk mijn singnalen te herkennen ik ben altijd bang dat ik me aanstel!
  vandeweek had ik het bijv benauwd en dan denk ik dat ik me aanstel omdat ik al seretide gebruik! en daarvoor niet!
  ik weet hier soms niet zo goed mee om te gaan! Terwijl ik anderen wel accepteer en goed kan helpen!
  heeft er iemand raad hoe ik met mij eigen astma om moet gaan!

  Groetjes Inge

 14. Jan van Rijn zegt:

  Dagelijks inname van visolie onderdrukt de allergische reacties veroorzaakt door het gebruik van melkprodukten in welke vorm ook. Genezing is niet mogelijk. Door de gunstige effecten van visolie op astma valt er mee te leven.

 15. marielle zegt:

  Een beetje bijzondere vraag misschien die ik nog niet aan mijn longarts heb durven stellen. Kun je doodgaan aan astma? Of duurt je leven gewoon korter doordat je longen, hart etc. langer moeten werken? Ik wil zo graag een eerlijk antwoord..

 16. Hallo Marielle,

  In principe kan je er niet dood aan gaan maar soms heb je wel dat gevoel als je een heftige astma aanval hebt en je komt er niet meer uit zodat je naar het ziekenhuis moet. Indien je veel hinder ondervind van je astma en veel aanvallen hebt waardoor het een belasting is op je lichaam zal je hart en longen zeker harder moeten werken maar die stoppen er niet zomaar mee..vooral niet als je wat jonger bent. Indien je steeds wat ouder wordt wordt de longblaasjes ook wat uitgerekt waardoor je er wel steeds meer last van kan krijgen dat wel.
  Hoop dat ik je vraag een beetje goed hebt beantwoord. Belangrijk is om goed naar je lichaam te luisteren!

  Groetjes Ella 🙂

 17. Patricia de Gooijer zegt:

  Hallo allemaal,
  Ik ben een jazz/blues zangeres met astmatische aandoening. Ik heb gevoelige longen. Maar ben soms een paar weken per jaar jaar hevig benauwd samengaand met een flinke griep. Wel vaak hoesten,dus ik kreeg flixotide voorgeschreven. Gebruik dat nu zo’n zes jaar. Ik werd nu ineens erg hees en mijn stem viel vaak zelfs weg.Ik deed er alles aan om de keelwand goed schoon te houden. Ben gestopt met de flixotide (misschien tijdelijk?) maar mijn stem kwam na 2 maanden hees zijn meteen terug. Ook heb ik niet meer steeds die erge gele dikke slijm op te hoesten. De borst is veelrustiger en ontspannen nu, zo voelt het aan. De kno arts waar ik net geweest ben denkt ook dat het komt door de flixotide. Gelukkig zijn mijn stembanden in prima staat verder! De logopediste zegt nu dat ik die flixotide voorlopig niet mag gebruiken. En de stem kwam meteen terug dus. Ik heb het gevoel dat ik ineens overgevoelig ben geworden voor de flixotide! Dinsdag a.s. een gesprek met de huisarts. Hoe nu verder? Misschien moet ik het maar eens een tijdje zonder medicijnen voor de longen proberen? Ik heb namelijk zoals ik al vertelde een lichtere vorm van astma. Ben een paar weken per jaar benauwd. Soms wel hoesten maar nu zing ik weer het hoogste lied en voelt de borstkast dus veel meer ontspannen dan toen ik flixotide gebruikte. Wel gebruikt ik nog 2 x daags Livocab voor de neus. Dat gaat erg goed. Ik ben benieuwd wat de huisarts dinsdag zegt. En hoe lang ik me zo goed zal blijven voelen als nu!! Dit voelt zo veel beter als toen ik de flixotide gebruikte!! Ik houd jullie op de hoogte. Zijn er vervangers waar je niet hees van wordt? Voordat ik flixotide gebruikte kreeg ik Pulicort nou dat was helemaal een ramp, de hele plantentuin had ik in mijn keel! Ik hoop dat ik me zo goed blijf voelen als nu, ik eet meer verspreid over de dag en beweeg wat meer en doe aan ontspanningsoefeningen. N niet zo erg meer op.eem genoeg rust en, nou ja, het gaat ineens zo goed! Wind me niet overal zo over op. Gaat fantastisch! Wordt vervolgd. Groet. Ik ga nu lekker zingen. En die jazz cd met eigen jazz en blues nummers afmaken waar ik was blijven steken enige maanden. doeiii Patricia

 18. Patricia de Gooijer zegt:

  Jan, bedankt voor de tip om meer vis te eten! En dat in visolie zoveel goeds zit voor de luchtwegen! Ik ga nu veel meer vis eten dan vlees! doei patricia

 19. Jonah zegt:

  Hallo iedereen!
  Ik ben een meisje van 22 en heb sinds 1 jaar astma, zo plots is dat gekomen. Het valt nu nog wel mee, het is geen erge vorm van astma maar toch erg lastig om je benauwd te voelen.
  Ik wou even vragen of iemand ervaring heeft met sporten en astma. Ik heb al gehoord dat sommige mensen er zo volledig vanaf zouden raken, door veel te sporten. Ik ben nu ook met een suikervrij dieet begonnen omdat je eetgewoonten veranderen ook een gunstige invloed zou kunnen hebben las ik ergens.
  Ook ben ik bang dat het astma zou verergeren en ik wil er alles aan doen om dat te voorkomen! Heeft iemand tips?
  Patricia, ik ben ook zangeres (niet professioneel wel) dus mijn longcapaciteit is me ook heel dierbara 🙂
  Sterkte allemaal!

 20. Patricia de Gooijer zegt:

  Hoi Allemaal,
  Hier weer Patricia. Ik ben vanochtend naar de huisarts geweest om te vragen hoe ik nu verder moet? Want zonder die flixotide voel ik me ineens veel meer ontspannen op de borst. En mijn stem is weer terug! Nou zei de dokter doe maar een blaastest, dus hij heeft mijn longinhoud bijgehouden. dat was een longinhoud van een normaal gezond mens! 4,10 zei hij. Ik mag nu voorlopig zonder de flixotide door het leven gaan. Wel blijf ik de Livocab voor de neus gebruiken. En over 2 maanden moet ik weer mijn longinhoud laten meten bij de huisarts. Hopelijk blijf ik me zo goed voelen als nu. Ik houd jullie daarover op de hoogte.
  En Jonah: ga maar lekker sporten (vooral zwemmen en armoefeningen doen, maar doe het rustig aan, niet teveel per dag , rustige inspanning wordt ontspanning en dan krijg je sterke borstspieren die je weer helpen vechten de astma te weerstaan. Ga ook door met zingen, neem zangles, ook dat helpt je de benauwdheid te beheersen . Je adem te ondersteunen, ik ben ook vanavond voor het eerst bij een logopediste geweest en dat is bar interresant zeg! Dat is nog moeilijker dan zangles, je spreekstem ondersteunenen, en neem de tijd met praten, praat rustig met pauzes tussen de zinnen. Ik ga volgende week weer. Allen beetjes helpen je de astma te verlichten. Succes en doen he! Zwemmen! Baantjes schoolslag zwemmen. Groet, Patricia.:)

 21. Arida zegt:

  Heeey allemaal

  goede site dit!
  Ik heb paar maandjes terug gehoord dat ik weer astma heb.
  Ik heb vroeger tot mn 9e meen ik ventolin en flixotide gebruikt, vanaf toen tot nu (ben nu 19) had ik er geen last van.
  Toen ik bij de huisarts (want ik was veel moe, en savonds last van piepende longen) kwam, hoorde hij dus bepaalde ruis in mijn longenofzow. Uiteindelijk heb ik Seretide discus gekregen. Nou vind ik dit een niet prettige toedienings vorm, heb het idee dat de helft in mn keel blijft hangen, heeft iemand tips of ervaring hiermee?

  ik ben nu ook voor de 3e keer in 2 maanden snotverkouden en hoesten enzo, hebben jullie dat ook? of staat dat los van elkaar?

  is het eigenlijk gebruikelijk om bij een longarts onder behandeling te zijn ?

  dat was et 😀

  groetjes

 22. ellen zegt:

  hoi ella,
  mijn man(43) had al 3 jaar last van benauwdheid en hoesten,astma werd er gezegd en hij kreeg prednisolon.
  dit hielp elke keer voor korte duur,tot hij vorig jaar ook hier niet meer op reageerde en werd opgenomen in het azm maastricht voor nader onderzoek.
  hij heeft hier drie weken gelegen en er kwam uit dat hij intrinsieke astma heeft,kun je me hier iets meer over vertellen?
  hij werkte in een parkeergarage en is nu afgekeurd voor dit werk.
  kan hij zijn werkgever aansprakelijk stellen?
  zelf heb ik(44) longemfyseem dus het is een gezellige boel hier thuis.gelukkig hebben onze drie kinderen nergens last van.

  groetjes ellen.

 23. Jonah zegt:

  Hoi arida,
  wat erg voor je dat het astma nu teruggekomen is.. het is echt niet leuk hxc3xa9?
  Ik kan je wel een paar antwoorden geven op je vragen. Ik gebruik ook Seretide discus en het is inderdaad niet echt handig. Het meeste blijft inderdaad in je keel hangen (ook heel belangrijk om goed te spoelen en gorgelen met water achteraf!) maar daar is wel rekening mee gehouden. Als er een klein beetje van in je longen komt is het al goed. Ik heb wel ondervonden dat het nog het beste lukt als je je tong uitsteekt en dan de hele boel inademt.. 😀 klinkt misschien wat vreemd maar proberen
  Ik gebruik een maand of 8 dit medicijn en heb nooit een astma-aanval gehad. Benauwd blijf je wel af en toe en bij sporten ook.
  en die verkoudheden hebben zeker met je astma te maken. Ik heb er nu ook veel meer last van dan vroeger, en wat het ook is, als de verkoudheid zelf al lang over is, blijf ik nog een week of drie nadien hoesten. Bij mij helpen tijmtabletten (natuurlijk product) om de verkoudheid tegen te gaan.
  Succes met alles
  Jonah

 24. Arida zegt:

  zo das een snelle reactie! dankje
  Goed om te weten dat het niet aan mij ligt dat het meeste in je keel blijft hangen 😀
  Tong uitsteken? 😀 ik ga het eens proberen 😛
  Spoelen moet ik eigenlijk wel doen ja, ben te lui voor 😮

  Wat me net nog te binnen schiet. Ik had aan de huisarts nog gevraagd, over huisdieren enzo. Heb namelijk 2 vogels op mijn kamer.
  Maar daar mompelde ie wat over.. heb nou dus geen idee of ik ze nou gewoon kan laten staan of dat ik ze weg moet doen.
  Weet iemand wel wat ik moet of kan doen?
  Ik ben er vroeger wel altijd allergisch voor geweest, maar of ik dat nu nog ben? geen idee

  Oke de honden die we hebben doe ik toch niet weg :D.

  Aan mijn huisarts heb ik eigenlijk dus niet zo veel. gewoon seretide gebruiken en hups komt goed.. werkt niet echt zo 😕

  Ik ga ook eens bij de drogist kijken voor tijmtabletten of iets wat er op lijkt!
  Bedankt! jij ook succes Jonah
  Arida

 25. Hallo Arida, Ellen en Jonah,

  Even een avonddienst gewerkt en ik kom thuis en ik zie een heel rijtje met reactie’s en vragen over astma. Jonah, maag ik je hartelijk bedanken voor je antwoord voor Arida. Vaak is het makkelijker als je zelf met de ziekte bekend bent om een antwoord te geven. Top van je!
  Arida..als je ondanks de medicijnen toch klachten blijft houden zou je toch moeten overwegen de vogels van je kamer af te doen want ze zouden een reactie kunnen geven enne..wel spoelen hoor na het vernevelen..kleine moeite..groot plezier want een schimmelinfectie in je keel wil je vast niet oplopen denk ik zo.Succes verder!
  En Ellen..een heel verhaal en natuurlijk voor jou ook een antwoord: Er zijn twee typen astma, te weten extrinsieke astma, waarbij de astmatische aanvallen duidelijk het gevolg zijn van een allergische reactie, en intrinsieke astma. Deze kan niet in verband worden gebracht met allergie.
  Of je zijn werkgever aansprakelijk kan stellen zou ik eigenlijk niet durven te zeggen..ik denk het niet want je hebt niet echt bewijs dat het daar door komt denk ik..maar moet je het antwoord…helaas…verschuldigd blijven.
  Succes met je man!

  Groetjes allemaal!
  Ella 😉

 26. Arida zegt:

  jippie ik weer!
  ik liep tegen wat irritante dingetjes op vant weekend.
  omdat ik niet kon slapen van et hoesten wou ik codeine nemen, maar staat dat je het niet mag gebruiken bij astma. en datzelde kwam ik tegen bij ibuprofen, wat ik wel maandelijks gebruik…
  Jullie misschien ervaring hiermee?
  Eigenlijk een vraag voor een huisarts, maar denk ik kan het proberen. 🙂

  groetjes
  Arida

 27. Hoi hoi…

  Dat klopt ja dat het niet verstandig is om te nemen bij astma..dat komt omdat codexc3xafne het ademcentrum onderdrukt in de hersenen enhet automatisme van ademhalen wordt wat afgeremd. Dat wil je niet hebben als je astma hebt he. Brufen kan juist ook een astma aanval veroorzaken dus ook voorzichtigheid geboden..
  Ben wel geen arts maar hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt!

  Groetjes Ella

 28. Jonah zegt:

  Ella, echt fantastisch zo een site waar je vragen tracht te beantwoorden! Want als ik bij mn longarts (@Arida: het is echt wel verstandig om een longdokter te hebben als je astma hebt, die weet zoveel meer dan huisarts..) zit, duurt het zo kort dat ik niet al mijn vragen kan stellen. En je kan ook niet om de twee weken terug als je wat wil weten hxc3xa9. Super dus!! Keep up the good work!

  Wat is codexc3xafne eigenlijk? Soort hoestsiroop? Als dat zo is heb ik uit het kruidvat siroop op basis van thijm (ja ik weet het ben daar weer met mn thijm, maar dat is een natuurlijk antibioticum!!) speciaal voor luchtwegen. Misschien dat beter?

  Groeten Jonah.

 29. Dank je Jonah voor je reactie. Hier even wat info over codexc3xafne:
  Codexc3xafne is een hoestprikkeldempend middel. Het vermindert de neiging tot hoesten. Verder heeft het een pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij hoest en pijn.
  Hoest
  Wanneer de keel en longen geprikkeld worden, geven de hersenen een signaal af om te hoesten. Vaak is dit noodzakelijk, omdat er bijvoorbeeld slijm in de luchtwegen zit. Soms is dat niet het geval, maar ontstaat de prikkelhoest doordat de keel en longen gexc3xafrriteerd zijn door een verkoudheid zonder slijm of bijvoorbeeld door een verblijf in een rokerige omgeving. De voortdurende kriebel kan erg vervelend zijn, zoals ’s nachts en tijdens een concert of lezing. In dat geval kan je codexc3xafne gebruiken. Gebruik dit middel echter niet als je veel slijm ophoest. De hoestprikkel is dan juist nodig om het slijm kwijt te raken. Je merkt binnen een uur dat je minder neiging tot hoesten heeft. Dit effect houdt ongeveer vier uur aan.

  De thijmsiroop is natuurlijk een zeer goed alternatief en als dat helpt zou ik het ook zeker aanraden..en wat je zegt..Thijnm is goed voor de mens:)

 30. Arida zegt:

  Heey Ella en Jonah

  Bedankt voor de antwoorden!!
  kHeb vandaag toch ibuprofen genomen, want hield et niet meer, maar merkte niet veel van een astma aanval ofzow 😉
  codeine laat ik toch maar wel staan, heb nu niet zo heel veel last van prikkeling, en ik moet toch het slijm ophoesten 😕
  codeine is overigens alleen op recept verkrijgbaar(maar mn ma had het in de kast liggen, en ik heb zelf opleiding gevolgd tot apothekersassistente dus weet iets van de medicijnen :))
  Zit te denken om langs huisarts te gaan, want stik af en toe temet. (vind ik altijd moeilijk te bepalen, want ik heb meestal zoiets van het gaat toch wel weer over)

  En ella inderdaad echt super dit forum!! beetje ervaringen delen en veel wordt wat duidelijker! thanx !! 😀

  groetjes Arida

 31. Saskia Van Damme zegt:

  Hallo,

  ik heb Julie haar mail met veel aandacht gelezen en heb met mijn dochter net hetzelfde probleem. Verleden jaar heeft ze een eerste longontsteking gehad met haar eerste zware astma aanval.Sinds toen heeft ze om de 5 weken een lichte, minder lichte aanval gehad. Precies een jaar later heeft ze weer een longontsteking gehad met 76% van haar ademhalingscapaciteit ( bitter weinig ). 5 dagen in het ziekenhuis.
  Toen we 2 weken later een foto lieten maken om te zien of alles terug in orde was bleek ze erger te zijn dan de eerste foto. Een eerste pneumo-pediater schreef 9 kine behandelingen voor zonder verdere opvolging. Ik vond dit niet normaal en ben bij een 2de pneumopediater gaan navragen met de foto’s wat er gaande was. Een etelactase van de helft van haar linker middelste longkwab. Nu moeten we 3 weken intensieve kine laten doen ( 6 xc3xa03 keer per week ) en moet ze bisolvan in aerosol nemen. Binnen 2 weken en half moeten we terug gaan voor een foto en zien of de atelectasse is verdwenen, zoniet gaan ze deze ook onder gedeeltelijke narcose verwijderen. Graag had ik het vervolg op Julie’s verhaal gekend. Ik ben echt in de war, is dit onomkeerbaar bij kindjes van 3 of niet ? Wij weten ook niet wat de oorzaak van haar veelvuldige bronchitis is en astma. Tot noch toe hebben al de allergietesten ons niets wijzer gemaakt, geen allergie. We gaan ze binnenkort nog wel overdoen. Iemand some good advice ?

 32. Bibi zegt:

  Hoi Ella,
  Ben 35, heb sinds ik mij kan herinneren last van allergie en een hele tijd geleden kwam er astma bij …
  Ik gebruik Symbiocort, wat zeer goed helpt bij mij !
  Momenteel heb ik last van een zware bronchitis, begin van een longontsteking.
  Ik hoest vreselijk en soms zit er een heel klein beetje bloed bij, is dat normaal ? 😕 groetjes

 33. Ha Saskia en Bibi,

  Ik hoop dat jullie het niet erg vinden dat ik jullie tegelijk antwoord geeft.
  Bibi, soms kan de luchtpijp wat gexc3xafriteerd zijn waardoor er wat bloed mee komt. Als het meer wordt zou ik even naar de huisarts gaan.

  Saskia, Ik heb je reactie op mijn site naar Julie doorgestuurd en hoop dat je wat van har hoort!

  🙂

 34. Saskia zegt:

  Hallo ella,

  dank je wel, ik hoop dat deze nog actueel is. Heb jij hier een idee over.
  3 weken met kine….mijn bezorgdheid is eigenlijk het risico op infectie.
  …?

 35. Bibi zegt:

  Hoi Ella,
  bedankt voor je antwoord !
  Ondertussen is het beter met me en de hoestbuien zijn verminderd !
  Ook het bloed ophoesten is verdwenen, gelukkig !
  Het was toch even schrikken !
  En teleurstellend dat ik weer ( heb vorig jaar ook een longontsteking gehad ) ziek werd, desondanks het feit dat ik een spuit Pneumovax kreeg in de herfst tegen longontsteking …

  Saskia, ook ik heb van jongsaf aan veel last van allergie, soms weet de dokter ook niet op wat ik die keer reageerde …
  Ik heb een afspraak met een allergologe op aanraden van de huisdokter.
  Zij onderzoekt het gehele lichaam ( darmen, spijsvertering, huid, … ) op zoek naar de oorzaak van de allergie.
  Zij doet ook een longfunctietest en probeert aan de hand van een dagverloop de oorzak van de allergie te zoeken …
  Misschien een tip ?
  Ook ik heb zeer eegelmatig last van ontstekingen op mijn luchtwegen. Ik gebruik dan ook Bisolvon om het ophoesten te vergemakkelijken en heb van de dokter ook Lomudal om in de axc3xabrosol te doen. Dit zorgt ervoor dat niet elke hoest een ontsteking wordt …

  Ik hoop dat het snel beter gaat met je dochtertje …

 36. Saskia zegt:

  Dank je Bibi. We gaan de alergietesten binnenkort herhalen. Bij kleine kindered moeten deze blijkbaar 1 keer per jaar opnieuw gedaan worden omdat ze op jonge leeftijd niet altijd meteen de oorzaak vinden. verleden jaar hebben we deze voor het eerst laten doen en reageerde ze op geen enkele stof met de huidtesten. Hoe doen ze deze onderzoeken ( van de darmen en zo ) ? Hartelijk dank je voor de tips. groetjes, Saskia

  Ook voor Julie, dank je voor je antwoord. Ik denk dat het nuttig zou zijn jouw antwoord hier ook bij te plaatsen, mochten nog andere mensen hetzelfde voorhebben met hun jonge kindered. Laat je iets weten ?

 37. julie zegt:

  Ik heb de mail maar even gecopieerd voor de site,

  Hoi Saskia,
  >
  > Ik kreeg je mail via Ella te lezen (bedankt Ella). Naar zal je je moeten
  > voelen, in feite sta je zo machteloos.
  > Mijn zoontje heeft nadat ik schreef nog veel aanvallen gehad, de een
  > zwaarder dan de ander maar gelukkig geen opnames meer. Wel een aantal keer
  > sprayen op de eerste hulp maar omdat ze hem daar nu kennen weten ze dat met
  > zijn autisme hij beter af thuis is als het niet heel erg dringend
  > is,gelukkig. De atelectase ging vanzelf over en sinds de laatste keer is
  > deze ook niet meer terug gekomen. Nu krijgt hij al een aantal maanden de
  > “astma pil” singulair. Deze werkt geloof ik wel in zijn voordeel want het
  > gaat beter. Ik ben in januari naar een homeopatisch arts gegaan; Tinus Smits
  > in Eindhoven. Sinds mijn zoontje daar onder behandeling is gaat het ook met
  > zijn astma veel beter, het middel wat hij krijgt ; Saccharum Officinale
  > werkte zo goed dat ik zijn aanvallen kon beinvloeden, ze bleven op de
  > oppervlakte door hem het middel opgelost telkens te geven. Ik hoefde maar
  > nauwelijks te puffen! Ook ging hij in zijn contact vooruit, meer praten etc,
  > kortom heel erg fijn! Nu heeft hij weer net een wat zwaardere aanval achter
  > de rug. Ik denk dat het middel zijn kracht wat heeft verloren. Op zijn
  > verjaardag (4 jaar) zaten we weer op de eerste hulp, helaas…
  > Wat ik naast de homeopatie geef is nog steeds visolie (MOR EPA kid) 2
  > capsules per dag, dit is een dosis voor kinderen van 5 maar aangezien mijn
  > zoontje autistisch is is dit goed gekeurd door de artsen. Ook geef ik hem
  > extra zink, Magnesium en vitamine B6 en dus de singulair pil. Dit samen
  > zorgt er voor dat hij beter in zijn vel zit en vooral de visolie werkt o.a
  > goed tegen de ontsteking in zijn luchtwegen.
  > Ik kan je van harte aanraden om ook naar een homeopaat te gaan met je
  > dochter. Ik zag mijn zoontje echt veranderen in een rustig, doorslapend!!
  > helder ventje die 3 maanden geen echte aanval meer had. Nu gaan we gelukkig
  > volgende week weer voor de volgende stap.
  >
  > Succes en ik hoop dat het allemaal minder vervelend wordt en gezonder
  > natuurlijk!
  > Julie
  >
  >

 38. Jonah zegt:

  Hoi!
  Alweer een tijdje geleden dat ik hier was, omdat ik niet veel last had van mn astma dus dat is al goed nieuws.
  Minder is dat ik momenteel in de examens zit (stress dus…) en ik heel veel last van duizeligheid heb. Ik voel me constant ‘ijl’ in mn hoofd, ik weet niet goed hoe het beter uit te leggen. De dokter wijtte het aan een te lage bloeddruk, maar zou het ook door mn astma kunnen zijn? Ik heb dit wel nog nooit eerder gehad, het is heel erg eng! 😦
  Dus zou het kunnen dat, ondanks je in je longen niet veel last hebt, je toch duizelig kan zijn van astma of stofallergie?

  Hopelijk gaat dit snel over!!!

  Groetjes,

  Jonah.

 39. Hoi Jonah,

  Moet eerlijk bekennen dat ik er nooit van heb gehoord..wel dat je benauwd bent..zuurstof nodig hebt en als je zuurstof wat aan de lage kant is je wat raar in t hoofd kan voelen..Waarschijnlijk meer alle spanningen bij elkaar..
  Hoop dat je examens goed gaan en ik zal duimen voor je dat je slaagt!

  Groetjes Ella 🙂

 40. simon zegt:

  Ella bedankt voor je reactie maar ik heb nog een vraag mijn vrouw heeft astma maar ook het begin vanBronchiectaien mijn vraag is zij heeft een vast dosis antibiotica per dag omdat zij heel veel long ontstekingen heeft,
  nu vraag ik mij af zouden die ontstekingen de astma en de bronchiectasien verergeren of valt dat wel mee.
  Wat die schone lucht betreft zijn van plan naar British Columbia in Canada te verhuizen
  daar is geen industrie en veel bomen en mooie natuur aan de zee.
  Is dat een goed idee .
  WEl veel vragen voor een nieuweling op deze site.
  Bij voorbaat dank Simon

 41. Ha Simon..

  Als “nieuweling”zoals je jezelf noemt mag je zeker veel vragen stellen en ik zie je graag terug komen hoor..vind het fijn mensen te helpen met hun vragen..
  Om je vraag te beantwoorden..ja die ontstekingen zullen zeker de astma en bronchixc3xabctasiexc3xabn verergeren en met die onstekingen zal je vrouw het alleen maar erg benauwd hebben dus de medicijnen voor lief nemen en ze zeker blijven slikken.
  Canada is dan zeker een goeie en een zeer mooie optie zeg om naar te verhuizen..ik ben er zelf nog nooit geweest maar de beelden op tv enz zeggen genoeg..schitterend..wat vele mensen ook doen is naar Oostenrijk/Zwitserland verhuizen omdat daar ook de lucht erg schoon is.
  Als je nog wat meer info btw ook wilt over bronchixc3xabctasiexc3xabn..op mijn site is daar ook info over te vinden.
  Groetjes en zie je graag nog eens terug komen en als de plannen doorgaan naar Canada oid hoor ik dat natuurlijk graag!
  Ella 🙂

 42. Ilona zegt:

  Hoi Ella,

  Ik heb ruim 1.5 jaar last van astma en ben nu 2 jaar allergisch voor honden katten en huisstofmijt. (ik ben 26 jr) Sinds 2.5 week ben ik mijn stem kwijt en heb al een korte longtest (6x blazen) gehad en ben 2x bij de huisarts geweest. Ik gebruik beclometanase (neusspray), Salbutamol (ventolin) en Flixotide (via een toeter). Mijn huisarts weet het nu niet meer en heeft me verwezen naar een KNO arts die mijn stembanden kan bekijken. Daar kan ik a.s. dinsdag terrecht. Ik ben mijn stem geheel kwijt en begin mij af te vragen wat het zou kunnen zijn. Mijn stembanden doen ook een beetje pijn..
  Enig idee ik maak me een beetje zorgen…

  Groetjes Ilona 😛

 43. Ha Ilona..

  Ik neem aan dat de longtest niet afwijkend was anders hadden ze daar al wel wat mee gedaan..
  Het zou kunnen door een allergische reactie dat je stembanden overbelast zijn geraakt..Goed dat je naar de KNO arts kan want die zal zeker de oplossing weten!
  En tot dan weinig praten.. 😉 helaas.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 44. simon zegt:

  hallo IIlona mijn vrouw heeft dat ook gehad en werd naar leiden verwezen waar bleek dat haar stembanden waren aangtast door een schimmel infectie die krijgd van je puffers.
  succes verder simon

 45. ilma zegt:

  hoi

  hele mooie site…….schitterend gedichtje en een waanzinnig mooi lied…heb er helemaal kipevel van.
  kan ik dit ergens downloaden denk je???
  groeten
  wilma

 46. Ha Wilma..

  Als je een programma hebt voor nummers te downloaden zal dat best gaan. De artiest heet Josh Groban en het nummer heet You’re still you. Hij heeft 2 cd’s die prachtig zijn.
  Hoop dat je het nummer kan vinden. Denk dat de MP3 te groot is om te sturen via de mail.

  Groetjes Ella 🙂

 47. Martin zegt:

  Hoi Ella, ik heb jou vorig jaar op deze site verteld over ons zoontje toen 18 maanden die naar het ziekenhuis moest met benauwdheids klachten toen was het een beginnende longontsteking.
  Gisteren heeft hij weer( 8 maanden later) een bezoek moeten brengen aan het ziekenhuis waar diverse keren is verneveld ook heeft hij prednisolon gekegen en ventolin en flexitide. ze zeggen op het ziekenhuis niet direct dat het om astma gaat.
  We moeten morgen terug komen voor controle.
  Wat mij angstig maakt is dat hij nog steeds kortademig is ondanks dat hij verneveld is.
  Aldus een bange vader

 48. Ha Martin,

  Ik kan je verhaal nog herinneren en kan me zo goed indenken hoe zorgen je maakt..Het is wel zo dat na het vernevelen de benauwdheid helaas niet gelijk over is en dat prednison erg goed spul is om die benauwdheid langszaamerhand te laten verdwijnen maar dat je je zoontje zo ziet dat lijk mij heel erg..Een gevoel van met je rug tegen de muur te staan en niets kunnen doen..
  Ik hoop dat het snel beter weer met em gaat en dat het een hele tijd duurt voordat de benauwdheid terug komt..

  Groetjes en veel sterkte!
  Ella 🙂

 49. Martin zegt:

  Hoi Ella,
  We zijn vandaag naar het ziekenhuis geweest voor controle, de arts heeft geluisterd naar daan zijn longen en hoorde helaas nog steeds een piep, morgen moeten we weer terug komen voor nog een controle en waarschijnlijk een foto omdat het volgens de arts te lang duurt. Ik laat zeker weer wat horen van hoe dat afloopt.

 50. Martin zegt:

  Ha Ella,
  Daan is vrijdag na de controle opgenomen in het ziekenhuis, omdat hij nog steeds last had van piepende longen, de arts heeft het ons ook laten horen door zijn stetoscoop.
  Hij heeft die dag om de 4 uur een verneveling gehad van 10 minuten, vanmorgen was het piepen in zijn longen gelukig weg. Hij mocht weer naar huis.
  Maar wat gaat die jongen hyperen zeg van die ventolin in combinatie met prednisolon waar je ook niet echt rustig van wordt.
  De laatste arts die we gesproken hebben denkt dat daan een virus infectie heeft opgelopen op zijn bovenste luchtwegen. We moeten maar zien wat de toekomst brengt met ons kleine mannetje.
  Je hoort het nog wel.

  P.S het is wel erg fijn om zo op deze manier je ei kwijt te kunnen en antwoord krijgt op vragen, Bedankt tot zo ver Ella

 51. Ha Martin,

  Niet leuk om je zoon achter te moeten laten in het ziekenhuis maar wel fijn dat ie een beetje is opgeknapt zo.
  Heerlijk spul he die ventolin en prednison..doet wonderen maar mensen dus ook kinder worden er helemaal hyper van..maar goed dat moet je op de koop toe nemen..is fijn je vent op te zien knappen en het is afwachten hoe het gaat in de toekomst..wieweet groeit hij er wel overheen..Ik hopp het van harte..

  Fijn om te horen dat deze site een soort van uitlaat klep kan zijn voor mensen..Helaas kan ik vaak weinig doen maar een luisterend “oor” kan al fijn zijn en waar kan, kan ik advies geven. Vind het zelf altijd fijn als mensen later weer van zich laten horen en een berichtje achter laten mag altijd natuurlijk 😉

  Hoop dat het goed blijft gaat met je zoon..sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 52. Jaimee zegt:

  Hai, ik ben 25 jaar en drie jaar geleden is bij mij astma geconstateerd, sindsdien loop ik met heel veel vragen, ik gebruik 3 maal daags symbicort, 1 maal daags singulair, en zonodig nog ventolin. ik kom elk jaar bij de longarts met vragen, maar na twee minuten sta ik weer buiten, hij wuift altijd mijn vragen weg. Nu wil ik vragen; ik gebruik al deze medicijnen en heb het toch nog heel vaak benauwd. Vanacht nog werd ik wakker van pijn op mijn borst, ventolin genomen, en nu overdag blijf ik benauwd en doodmoe, mijn longarts blijft zeggen dat ik genoeg moet hebben aan deze medicatie en afgelopen maand had ik 80% in de longfunctietest en volgens hem was dat goed. Ik wil gewoon weten of dit allemaal klopt, of dat ik eens voor een second opinion moet gaan. Ik ga soms zelfs twijfelen of het wel astma is, zoals op dit moment heb ik het zo benauwd dat ik bang ben voor een klaplong of iets dergelijks, kan iemand mij helpen met mijn vragen want ik voel me hier echt alleen in staan. Alvast bedankt, groetjes, jaimee

 53. Hallo Jaimee..

  Ik snap goed je frustraties en misschien is het een oplossing om eens contact op te nemen met je huisarts en daar je bezorgdheid neer te leggen..je bent nog veel te jong om je druk te maken over dat soort dingen..wieweet zijn het voor jou niet de goede medicijnen en moeten ze gewoon aangepast worden enz..
  Je huisarts kan en moet je daar in ook begeleiden dus maak daar eens een afspraak..
  Ik hoop dat je hier wat mee kan..ik hoor graag van je!

  Groetjes en sterkte,Ella 🙂

 54. Jaimee zegt:

  Hai Ella, Ja heb al een aantal keer contact gehad met de huisarts, die verhoogt dan mijn dosis of stuurt me door naar mijn o zo geduldige longarts. Misschien moet ik toch eens naar een andere longarts voor een second opinion. Maar heb jij enig idee wat het zegt als je 80% longcapaciteit hebt? Wat ik ook altijd apart vindt is dat mijn aanvallen heel lang duren, daarom lijken ook bijna geen aanvallen meer. Ik heb gewoon periodes (weken) van benauwdheid en veel medicatie en soms periodes met minder benauwdheid, dat klopt niet met het beeld wat ik van astma heb uit boeken enzo, kan jij me daar iets over vertellen? Groetjes, Jaimee

 55. Hallo Jaimee..

  Je kan altijd naar een ander ziekenhuis door worden verwezen en misschien in jou geval wel een goede optie..misschien een andere longarts die even wat meer tijd voor je neemt..dat zou je wel kunnen gebruiken..
  Wat je in de boeken leest is helaas vaak maar theorie he..in de praktijk is het vaak anders..door bv weeromstandigheden kan je ook periodes hebben van meer benauwdheid alleen zou dat met jou leeftijd goed op te vangen moeten zijn met medicijnen..
  Over de longcapaciteit weet ik eigenlijk erg weinig dus daar zou ik je verder niet mee kunnen helpen..

  groetjes Ella 🙂

 56. Jaimee zegt:

  Dank je wel, ik ga eens rondneuzen voor een andere arts. Heel veel succes verder met je site, echt hardstikke goed hoor, ik zal de site nog zeker vaker bezoeken! Groetjes, Jaimee

 57. Clxc3xa9mentine zegt:

  Longschimmel: Graag vernam ik of er naast de medicamenteuse behandeling ook aandacht kan gegeven worden aan natuurlijke behandeling? vb. specifieke versterking van het lichaam, bepaald voedsel enz…
  Wat kan immers de oorzaak zijn van een longschimmel?
  (Voordien werd patient behandeld met zware dosis antibiotica tegen gewoon longinfectie)

  beste dank voor een antwoord!

 58. Hallo Clxc3xa9mentine,

  Ik ben wat aan het zoeken voor je gegaan en zag op een site dit staan:
  Geen melk meer drinken (melkprodukten als kaas mag wel)
  ’s Ochtends een kop groene, ginseng of kaneelthee drinken voor de energie Geen schimmelprodukten eten als tofu (dus geen vegetarier worden), zuurkool, champignons, schimmelkazen en oude kazen.
  Matig met suiker (om de schimmel uit te hongeren)

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  Groetjes Ella 🙂

 59. Janine zegt:

  Hai,

  Ook ik wil mijn ei eventjes kwijt…..maar allereerst mijn complimenten voor deze mooie site! Het is prettig om reacties en ervaringen van anderen te lezen.
  Ikzelf heb al een jaartje of tien astma, ik ben inmiddels midden dertig. Ik reageer vooral op prikkels als rook, mist en luchtverontreiniging. De grootste boosdoeners zijn echter vooral virusinfecties. Zo gauw ik ook maar een beetje verkouden word, beginnen mijn longen op te spelen. Ondanks seretide en om de paar uur ventolin blijf ik benauwd en kom ik nauwelijks vooruit van vermoeidheid. Na een paar dagen zit ik barstensvol slijm en krijg ik steevast bronchitis of longontsteking, wat vervolgens met antibiotica en prednisolon bestreden moet worden. Dit kost me vaak een aantal weken tijd voordat ik weer hersteld ben. Dit soort situaties doet zich het hele jaar door voor, zeker zes keer per jaar is het raak en ik word er onderhand een beetje radeloos van. Ik ben op zoek naar iets waardoor ik die ernstige benauwdheid voor kan zijn. Nu heb ik een en ander gehoord over singulair. Heeft iemand ervaring met singulair en intrinsiek astma? Ik vraag me namelijk af of dit een oplossing zou kunnen zijn waardoor ik niet telkens benauwd word en thuis moet blijven van mijn werk.

  Groetjes,
  Janine

 60. suzanne zegt:

  hoi allemaal

  Ik hoop dat er mensen zijn die mij kunnen helpen.
  Ik ben vanaf kleinkind al bekend met astma maar de laatste tijd vanaf januari gaat het niet goed met mij. Ik al veel predisolon kuren gehad en ben onlangs opgenomen geweest voor 12 dagen. EN nu gaat het nog niet. Ik slik momenteel 21 dingen per dag om een beetje lucht te hebben. (atrovent, symbicort,singulair,ventolin, prednisolon flixonase).
  En ze zitten er aan te denken om mij op te nemen in het astmacentrum in davos of hilversum heeft iemand tips voor mij?Ik ben a allegisch. dit houd in dat ik veelal op luchten reageer.
  groetjes suzanne

 61. daisy zegt:

  hallo allemaal,

  Ik heb sinds 2 jaar astma, dit is opgedoken sinds ik op de sportacademie heb gezeten. door mijn astma heb ik mijn grootste passie op moetten geven, het sporten. Na een moeilijke periode van acceptatie, dat ik niet meer kon sporten op het top nieveau dat ik deed, heb ik er vreselijke luchtweg infecties bij gekregen en chronische verkoudheid, na meerdere malen met spoed opgenomen te zijn met zeer zware astma aanvallen, ben ik geopereerd aan mijn neus, om ervoor te zorgen dat ik niet meer zo snel luchtweg infectie/ long ontstekingen zou krijgen. want volgens de artsen, zouden de ontstekingen vanuit mijn neus naar mijn longen slaan. Na deze operatie is nog niet veel verbeterd, ik ben nu nog steeds verkouden, maar omdat het allemaal kan blijven doorlopen, merk ik nu niet meer wanneer het naar mijn luchtwegen sla. Ik ben nu al 1 jaar bezig met dit gedoe, ik heb 7 verschillende soorten medicatie alleen maar om mijn longen een beetje op te peppen. maar ik heb toch elke maand een luchtweg infectie. het ergste is nog wel dat ik pas 19 ben, altijd op top nivea geport heb en nu niets meer kan, ik word er een beetje radeloos van, want door elke keer weer prednison ben ik 10 kg aangekomen. ik zou graag meer willen weten hoe ik hier allemaal het beste mee om kan gaan, heb nl niemand in mijn omgeving met ervaring. alvast bedankt
  groetjes daiy

 62. Arida zegt:

  Hallo allemaal!

  Tijd geleden dat ik hier ben geweest!
  Intussen ben ik wat geswitcht met medicijnen. Ik had de Seretide discus, maar ik hd niet echt het idee dat het werkte, meer het idee dat de dosis in je mond/keel blijft hangen. Toen naar de huisarts geweest en die heeft Qvar voorgeschreven, ik merkte toen eigenlijk geen verbetering. Weer nara de huisarts gegaan, en heb Airomir erbij gekregen en Singulair. Maand geleden weer terug gegaan naar de huisarts, ter controle. Het was opzich wel wat verbeterd, maar niet dramatisch. Toen besloten om een allergie test te doen; allergisch voor huisstofmijt, mar gelukkig niet voor dieren! Ik moet dus nog mn kamer gaan vloerbedekking vrij maken enzo. Singulair heb ik gestopt, want vond ik niet nuttig meer om te gebruiken. Somsheb ik alleen erg een handje van om de inhalers te vergeten, klaag ik weer dat ik erg moe ben, (moeders: neem je je inhalers wel in?) merk dus in ieder geval wel dat het werkt!
  Ik heb eigenlijk net als Jaimee niet echt aanvallen ofzo, meer periodes idd 🙂 denk dat het met het weer te maken heeft, vooral met de mist van vorige week ofzo:)
  Ik moest aleen meer bewegen, voor meer longcapaciteit. Maar ik ben altijd doodop als ik uit stage kom.. iemand een idee?

  zo ik mn ei ook weer kwijt 🙂

  groetjes arida

 63. annette smit zegt:

  Hallo allemaal,
  Wie kan mij hier mee helpen, afgelopen februari ben ik opgenomen met een virale longinfectie, daar allerlei medicijnen en mocht na een week weer naar huis. Na twee weken kwam ik op controle en werd weer opgenomen, omdat ik zo hoest.
  Ik heb scan, bronchoscopie gehad. Ik heb allerlei medicijnen gehad, ik werd door gestuurd naar het UMC naar proffesor lammers, deze stuurde mij door naar opgelucht werken. Hier heb ik ook allerlei testen gedaan, hyperventilatie, longfun ktie en histaminetest, ze zeggen dat hier niks uit komt. Ik ben al 16 jaar zwemonderwijzeres en ik mag niet meer terug naar mijn werkplek, maar ze zeggen niet dat het van het chloor komt. Ik ben 1 oktober beter verklaard met een clousule dat ik niet meer in het zwembad mag werken. Ik heb twee weken gewerkt, in kantine en toch dicht bij het zwembad, nu ben ik weer ziek ik heb het benauwd en moet veel hoesten (nu weer een kuur en prednison). Overleg gehad met opgelucht werken en deze zegen dat het van mijn stembanden komt. hiervoor naar logopedie deze vroeg wat ik kwam doen. Er is niks met mijn stem of ademhaling. Terug na de huisarts en deze weet het niet meer. Deze zegt er is wel iets maar wij kunnen de vinger er niet op leggen.

  WIE KAN MIJ HIER MEE HELPEN, IK WORD ER ZO MOE VAN. EN ALLES IS ZO ONZEKER.
  groetjes annette

 64. Janine Nijsten zegt:

  Hai,

  Van de week heb ik in het ziekenhuis een inspanningstest gedaan, daaruit kwam naar voren dat mijn saturatie bij inspanning daalde naar 81%, maar dat dit niet mijn astma kwam. Sterker nog, ik werd door de inspanning niet benauwd. Is dit normaal?
  Groet,
  Janine

 65. Janine zegt:

  Euh….daar ben ik weer. Het wordt steeds “leuker”….vandaag kwam ik bij een andere longarts die constateerde dat ik helemaal geen astma heb. Hij denkt dat de problemen die ik heb door mijn recent ontdekte hartproblemen worden veroorzaakt en adviseert me onmiddellijk met mijn astmamedicijnen te stoppen omdat die slecht zijn bij hartproblemen. Ik vind dit heel erg vreemd om te geloven, ik had volgens mijn artsen tien jaar lang astma. En nu denkt deze arts dat het al tien jaar lang hartproblemen zijn….ik snap de wereld eventjes niet meer, hoor. Ik durf ook niet zomaar opeens te stoppen met mijn astmamedicijnen. Wat moet ik nu toch doen? 😕

 66. Hallo Janine,

  Het klinkt allemaal nu wel heel vaag en kan begrijpen dat je er helemaal niets meer van snapt. Je zou je huisarts eens over dit geheel in kunnen lichten en kijken wat hij er van vind en anders je vorige longarts benaderen en de situatie voor leggen want dat het allemaal onduidelijk is is wel logisch..Ook voor mij.
  Hoop dat je wat aan mijn raadgeving hebt.
  Succes
  Groetjes Ella 🙂

 67. Janine zegt:

  Hai Ella,

  Ik heb inmiddels contact gehad met mijn huisarts en ook hij vindt het een raar verhaal. Hij heeft me beloofd er deze week achteraan te gaan en me op het hart gedrukt niet te stoppen met mijn astmamedicijnen voordat hij wat wijzer is. Hij is ervan overtuigd dat ik naast een verminderde pompfunctie van het hart ook astma heb, die met name de kop op steekt bij virusinfecties. Dat ben ik met hem eens. Ik heb hem moeten beloven de zaak ook met mijn cardioloog te bespreken. Het was echt heel vreemd gisteren, daar bij die longarts. Mijn hele wereld leek op zijn kop te staan. Oh mevrouwtje….u heeft ook al last van hartfalen…tja, daar bent u erg jong voor, maar euh….ik denk dan ook dat al uw astmaklachten niet door astma maar door uw hart veroorzaakt worden, zeker aangezien de laaste longfunctietests goed zijn verlopen (die werden gedaan in mijn goede seizoen). Stop maar met uw medicijnen, u hoeft hier pas weer terug te komen als u onverhoopt weer klachten krijgt en een fijne dag nog!
  Ik heb jaren gedokterd voordat we eindelijk de juiste combinatie en dosering van mijn medicijnen hadden en mijn klachten onder controle kwamen, al ontspoort de boel nog steeds bij virusinfecties. Dan reageer ik op ventolin en is mijn peakflow fors verlaagd. Ik ben inderdaad niet zo’n pieper, ik brom, pruttel en zaag veel meer dan dat ik piep, maar volgens mijn huisarts is het wel degelijk astma. Niet dat ik dat nou zo graag wil, maar de andere optie is dat ik kennelijk al tien jaar met een onopgemerkt en onbehandeld hartprobleem rondloop, en ook nog massa’s medicijnen heb gebruikt die schadelijk zijn geweest voor mijn hart. Ik snap ook wel dat zowel astma als ook pompfalen voor een deel dezelfde klachten veroorzaken, namelijk vermoeidheid en benauwdheid. Ach ja….ik probeer het maar af te wachten (wordt nog lastig), over een week mag ik mijn huisarts bellen, dan heeft hij het uitgezocht.

  Dank voor je reactie,
  Janine.

 68. rosa zegt:

  hoi ella
  ik ben 12 jaar
  en ik ben net 1 maand uit het ziekenhuis omdat ik een klaplong heb gehad.Eerst had ik een drain,maar toen die eruit was,klapte de long weer in.de twede operatie was wel wat heftiger maar nu gaat het best wel goed!Het was wel heel bijzonder voor mijn leeftijd dat ik er een had,maar ik ben wel vrij smal endan krijg je het ook sneller.
  veel groetjes van rosa 😀 😦

 69. Hai Rosa,

  Klopt precies wat je zegt..vaak bij lange en zeker slanke mensen is dit het geval. Omdat ik zelf op de longafdeling werkt krijgen wij vaak de ngeklapte longen vanaf een jaartje of 18..anders gaan ze naar de kinderafdeling dus of er meer van jou leeftijd zijn zou ik niet eens durven te zeggen maar dat het jong is is zeker.
  Goed om te horen dat het nu beter gaat.

  Groetjes Ella 🙂

 70. Janine zegt:

  Hai Ella,

  Heb gisteren contact gehad met mijn huisarts, maar hij is zijn belofte niet nagekomen en heeft nog niets uitgezocht. Ik heb daarom zelf de koe bij de horens gevat en een afspraak bij mijn eigen longarts gemaakt. Ook heeft de cardioloog beloofd om mijn dossier op te vragen en met de longarts te overleggen, zij vindt het ook een nogal vreemd verhaal. Ze moet echter weten hoe het zit, omdat ze kennelijk bepaalde medicijnen niet mag gebruiken bij jonge mensen met astma. Ze gaf wel aan dat ook mijn hartfalen verergert door infecties, en dat daardoor niet altijd duidelijk zal zijn wat astma en wat hartfalen is. Ik ben kennelijk een nogal gecompliceerd mens 😉 Vooralsnog ga ik gewoon door met mijn astmamedicatie en maak me er maar niet meer al te druk om. Da’s immers niet echt gezond met een hartprobleem, hihihi. Ik houd je wel op de hoogte.
  Het was erg prettig om mijn verhaal hier neer te schrijven, hoor! Ik was verleden week echt te kluts helemaal kwijt.

  En jij……rust maar even lekker uit na zo’n drukke werkperiode!

  Bedankt voor je reactie.
  Janine

 71. Hallo Janine..

  Dank je wel voor je reactie..vond het vervelend dat ik een beetje laat had gereageerd maar goed hier gaat ook het werk soms gewoon door en ik beantwoord verder alle reacties alleen..
  Vervelend zeg als een huisarts zoiets beloofd maar niet nakomt..weer afwachten dus en wat je zegt..druk maken is wel erg slecht voor het hart.

  Ik hoor natuurlijk graag als je weer meer weet en tot die tijd..ook een beetje rustig aan doen hoor!!

  Groetjes Ella 🙂

 72. arida zegt:

  Heeej

  Ik was er ook weer!

  Blijf het een fijne site vinden dit! iedereen die zn verhalen kwijt kan 🙂

  Ik ben niet zo erg bekend nog met astma, en heb het ook in lichte mate zijn mn huisarts, maar ik heb sinds een paar weken overdags, alsk gewoon aan het werk ben pijn(niet heel erg ofzo maar irritant) aan de zijkant van mn borstbeen, wisselt links en/of rechts, en het ademen gaat dan wat moeilijker(is meestal na 20 min weg). Is dit een lichte astma aanval ofzo? ik heb echt geen idee, kan iemand me dat vertellen?

  groetjes

  Arida

 73. Hai Arida,

  Ik hoop dat mensen dit voor je herkennen..Gelukkig kan ik niet uit eigen ervaring spreken maar andere mensen die deze site bezoeken wel..Hoop snel op een reactie voor je..of nog beter..dat het snel over is!
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 74. Wat een overzichtelijke, mooie site. Kwam er toevallig langs. Net als Arida nog niet zo lang diagnose astma, 1,5 jaar. Niet echt benauwd, maar vaak irritatie. Pijn aan de luchtwegen en longen, nu ook keelpijn erbij. Erg gevoelig voor rook en die vieze “Axe” deodorant van mijn zoon,spuit hij buiten maar op. Werk op een lab. waar de lucht niet echt fris is. Word hier letterlijk en figuurlijk zo moe van, wie weet raad?
  Mag ik deze site trouwens linken?

  groetjes, flow 😀

 75. Hai Flow,

  Leuk dat je een reactie op mijn site hebt gezet en zie je graag vaker langs komen.
  Natuurlijk mag je mijn site linken en als je wil kan ik de jouwe natuurlijk ook in mijn links zetten.

  Groetjes Ella 🙂

 76. Janine zegt:

  Ben ik weer met een update. Het hele wel of niet astmaverhaal is nog steeds niet geheel duidelijk. Wel duidelijk is, na een week ziekenhuisopname voor allerlei hartonderzoek, dat ik dilaterende cardiomyopathie heb, een hele mond vol. Mijn hartspier is ziek en wordt langzaam steeds slapper, zwakker en de hartkamers beginnen groter te worden. Kennelijk kan met name de hartfaalproblematiek die bij dit beeld hoort, op astma lijken. De cardiologen zijn er nog druk mee bezig, zijn mijn longdossier aan het uitpluizen en hebben allerlei bloedonderzoek gedaan naar eventuele autoimmuunaandoeningen die beide ziektebeelden zouden kunnen verklaren. Ik wacht maar rustig af, nou ja, rustig lukt niet meer zo erg. Ik ben eerlijk gezegd behoorlijk ongerust. Totdat er meer duidelijk is, moet ik mijn astmamedicijnen blijven gebruiken en dat doe ik dan ook maar trouw.

  Ella, je site is een steun voor me, dat wilde ik nog even kwijt.

  Groet,
  Janine.

 77. Hallo Janine,

  Bedankt weer voor je update. Je blijft zo toch in een lastig pakket zitten zeg..pff..je ondergaat zo de laatste tijd een hoop. Bedankt ook voor je uitleg wat dilaterende cardiomyopathie is want kwa cardiogebied ben ik echt blanco.
  Waardeer je updates erg en hoop dat je mij verder op de hoogte blijft houden.
  Wens je natuurlijk weer heel veel sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 78. Klaas van den Berge zegt:

  Hallo

  Ik heb al een paar maanden last van benauwdheid. Heb al verschillende onderzoeken gehad in het ziekenhuis. Bronchoscopie, longfunctie-testen etc. etc. Volgens mijn longarts heb ik astma en ben ik alergisch voor bepaalde stoffen.

  Ik gebruik symbicort al een paar weken … het hoesten is minder maar als ik diep in adem kan ik mijn adem niet goed inhouden en moet ik hoesten.

  Ook heb ik s’nachts vaak pijn in mijn borstkas ergens in het midden. De laatste tijd heb ik ook last van een vieze smaak komt van binnenuit.

  Heeft iemand toevallig dezelfde ervaring ? Komt het misschien door het gebruik van Symbicort ?

  Ik hoor graag van u ….

  Groet Klaas

 79. Hallo Klaas..

  Ik hoop dat je via deze site reacties krijg. Misschien dat je je emailadres nog een keer door wil geven want dan kunnen sommige mensen je mailen. Vinden ze vaak prettiger dan hier te reageren.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 80. Jelle zegt:

  Hallo

  Ik ben 25 jaar en heb al jaren astma, heb er zelden echt veel last van gehad buiten de gebruikelijke kortademigheid af en toe en pijnlijke steken. Nu ben ik sinds twee maand gestopt met roken (ja ik weet het, schandalig dat ik rookte!) maar nu heb ik veel meer last van mijn astma en wat mij nog meer verontrust is dat ik vaak echt stekende pijn heb in mijn borstkas, iemand dit ook ooit meegemaakt? Zouden die steken ook astma-symptomen zijn of iets anders?

 81. Hallo Jelle,

  Ik hoop dat mensen jouw verhaal herkennen en een reactie zullen plaatsen. Ik kan je verder niet helpen.Heb geen astma en rook ook niet 😉

  Groetjes Ella 🙂

 82. Klaas van den Berge zegt:

  Hallo

  Ik heb al een paar maanden last van benauwdheid. Heb al verschillende onderzoeken gehad in het ziekenhuis. Bronchoscopie, longfunctie-testen etc. etc. Volgens mijn longarts heb ik astma en ben ik alergisch voor bepaalde stoffen.

  Ik gebruik symbicort al een paar weken … het hoesten is minder maar als ik diep in adem kan ik mijn adem niet goed inhouden en moet ik hoesten.

  Ook heb ik s’nachts vaak pijn in mijn borstkas ergens in het midden. De laatste tijd heb ik ook last van een vieze smaak komt van binnenuit.

  Die vieze smaak van binnenuit heb ik al een tijdje soms ook een beetje moeilijk slikken.

  Heeft iemand toevallig dezelfde ervaring ? Komt het misschien door het gebruik van Symbicort ?

  Ik hoor graag van u ….

  Groet Klaas

 83. Goedemorgen Klaas,

  Die vieze smaak zou zeker kunnen komen van de symbicort. Weet niet of jij na iedere keer dat je je inhalatie gebruikt goed je mond spoelt want van inhalatiemedicijnen kan je een schimmelinfectie in de mond krijgen bij niet goed spoelen.
  Als je er over twijfelt even contact opnemen met je huisarts want dan krijg je een drankje waardoor het allemaal weer snel is opgelost.
  Succes!

  Groetjes Ella 🙂

 84. Melissa zegt:

  Hallo Ella,

  Ik heb even een vraagje…Ik ben laatst met een hele zware hyperventilatie aanval (wat lijkt op een hartaanval) op de spoedeisende hulp geweest.Daar hebben ze dat geconstanteert.Daar hebben ze me doorgestuurd naar de longarts.Ze denken dat ik misschien astma heb.Kan dit een hyperventilatie opwekken?Nu heb ik al een sputum gedaan en een longfuctie.Deze beide waren goed,maar nu moet ik nog een histamine test doen, maar omdat ik wel telkens benauwd heb en inkrimpingen van mijn borstkas en andere klachten (verkouden, hoesten veel slijm enz) hebben ze me nu wel medicijnen gegeven voor astma.Deze zijn Ovar Extrafijne Aerosol 100 (2x daags 1 inhalatie) en Airomir (wanneer ik het heel erg benauwd heb)Allebei van Ivax.Nu is mijn vraag kan dit geen kwijt als ik deze nu inneem?Vooral als er straks uit komt dat ik misschien geen astma zou kunnen hebben?

  Ik hoop dat ik het duidelijk heb om schreven en dat je hier een antwoord voor me hebt.

  Ik hoor graag van u…..

  Groetjes Melissa

 85. Hallo Melissa,

  Je kan de medicijnen met een gerust hart innemen hoor. Dit kan geen kwaad als later blijkt dat je toch geen astma hebt..de hoeveelheid is beperkt dus kan zeker geen kwaad. Even ter info..als je het toch benauwd gaat krijgen en je neemt de Airomir..wees daar wel een beetje voorzichtig mee en niet heel veel keer achter elkaar gebruiken want dan kan het slecht zijn voor je hart.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 86. Melissa zegt:

  Hallo Ella,

  Bedankt voor je snelle reactie 🙂 Het is echt een super site waar denk ik veel mensen wat aan hebben ga zo door 😉 !!!
  Nu heb ik nog een vraagje.Ovar Extrafijne Aerosol 100 (2x daags 1 inhalatie) ga ik nu dus gebruiken.Maar kan ik daar ook gewoon mijn anticonceptie lovette bij blijven slikken en wanneer ik hoofdpijn heb een paracetomol?Ook heb ik dit weekend een bruiloft kan het dan kwaad als ik een borreltje drink?
  Nou nogmaals bedankt voor je reactie ik kan nu met een gerust hart beginnen aan die medicijnen morgen.

  Groetjes Melissa

 87. Hallo Melissa,

  Een snel antwoord weer terug want toevallig zat ik al achter mijn computer..op al je vragen kan ik eigenlijk alleen maar ja antwoorden..Je kan je pil blijven slikken, je mag gewoon een paracetamolletje slikken bij hoofdpijn en een borreltje op zn tijd..prima dus ik zou zeggen..geniet ze van de bruiloft en hoop dat je weinig klachten verder zal hebben..

  Groetjes Ella 🙂

 88. Nicole zegt:

  Hallo,

  Ik heb even een vraagje over medicijnen die ik net gebruik.Dit is de Ovar Extrafijne Aerosol 100 deze moet ik net als Melissa 2x daags 1 inhalatie inemen (rode).Mijn vraag hierover is nu.Maakt het ook uit dat ik deze soms iets eerder meestal s’morgens en soms iets later meestal s’avonds inneem?En kan ik deze ook innemen nadat ik al een borreltje gedronken heb?Ik heb hier boven wel al wat gelezen maar dacht zal het toch nog even voor de zekerheid vragen 😉
  En Melissa ik snap wat je bedoelt zit een beetje in hetzelfde schuitje…..Sterkte!!
  En Ella goede site 😀

  Liefs Nicole

 89. Hai Nicole,

  Het medicijn werkt ongeveer 12 uur dus als je ’s morgens rond 8 uur gebruikt..zou ik ’s avonds dus weer rond 8 uur gebruiken enz..dan weet je zeker dat je het medicijn goed gebruikt.
  En Nicole..misschien kunnen jij en Melissa eens met elkaar mailen..omdat jullie toch in hetzelfde schuitje zit zoals je zegt..misschien hebben jullie nog wat aan elkaar…het is maar een tip!

  Groetjes Ella 🙂

 90. mariska zegt:

  Hallo Ella,
  Ik heb sinds mijn 10e astma, nu ben ik 21. Twee maanden geleden heb ik bronchitis gehad.
  Omdat het bij ons in de familie zit en mijn oma aan het zuurstof zit hoop ik niet dat ik het ook zo erg krijg. Aangezien ik de laatste jaren steeds meer medicijnen moet gaan gebruiken vroeg ik mij af of hetgeen ik gebruik veel is? Ik gebruik Flixotide (1000 mg per dag) en Ventolin wanneer nodig, min. 1 keer per week.
  Sinds een jaar heb ik seborroxc3xafsch eczeem, kan dit ook in verband staan met mijn astma?
  Alvast erg bedankt!
  Groeten Mariska

 91. Ella zegt:

  Hallo Mariska,

  Sorry voor mn late reactie..Ik vind niet dat je veel medicijnen gebruikt en je hebt ze toch echt nodig anders zal je je alleen maar rot gaan voelen..
  De combinatie astma en de eczeem durf ik eigenlijk niets over te zeggen..zou je eens moeten overleggen met je huisarts.
  Succes!

  Groetjes Ella

 92. Leonie zegt:

  Hallo allemaal,

  Ik heb deze week te horen gekregen dat ik astma heb.Tijdens de Histamine test kwam ik tot de een na laatste stap.En bij die stap daarvoor begon het al wat te kriebelen in mijn keel.
  Ik heb al wel een heleboel info gezocht op het internet,maar nu heb ik nog even een paar vraagjes of iemand dit herkent en of dit ook bij astma hoort.
  Ik heb de hele tijd een irritatie en pijnlijk gevoel lijkt het wel in / bij mijn longen hoort dit erbij?Ook moet ik heel veel slijm op hoesten, pijn bij mijn borstbeen (heb ook tietze)En het gevoel hebben door mijn neus en mond moeilijk lucht te krijgen (er zeg maar niet genoeg lucht in de longen komt.
  Ik hoop dat jullie snappen wat ik bedoel en dat iemand mij hierop antwoord kan geven 🙂

  Alvast bedankt.

  Liefs Leonie

 93. Lonneke zegt:

  Hallo allemaal!

  Ik heb even een kort vraagje over pulmicort 400. Ik gebruik dit sinds ca. 3 weken in combinatie met foradil. Daarvoor heb ik 4 weken symbiocort gebruikt. Nu heb ik sinds 1,5 week ontzettende hartkloppingen/bonzen; ik denk zelf dat het door de pulmicort komt. Kan iemand me vertellen of hij/zij misschien dezelfde ervaringen heeft?
  p.s.: mijn complimenten voor deze mooie overzichtelijke site!!
  groetjes Lonneke

 94. Nienke zegt:

  Hallo,

  Ik heb licht tot matige astma en ik gebruik ovax pufje.Tweemaal daags 1 pufje,maar nu heb ik zins een week lichte pijn in mijn longen en doet je zeer tussen mijn borst(onder)als ik diep in adem.Herkent iemand dit?Ik hoop dat iemand mij kan helpen?

  Liefs Nienke

 95. Anoniem zegt:

  ik heb heb enkele dagen geleden een longfunctietest laten doen en die leek goed te zijn kan ik dan nog altijd astma hebben of is dat uitgesloten.omdat ik telkens een kribbel in de keel krijg waar er ergens veel stof is of er juist parfum word gespoten en kortademig ben. alvast bedankt

 96. Ella zegt:

  Ja hoor dat zou kunnen..bij astma heb je niet continu last van je longen maar vaak krijg je een aanval als je bepaalde geuren of stoffen inademd..
  Je longfunctietest kan gewoon prima zijn al heb je astma.
  Succes

 97. corine zegt:

  Hallo allemaal,
  Mijn dochtertje van 10 heeft al sinds haar tweede jaar astma, maar 3 maanden geleden werd zij ziek; de klachten waren misselijkheid, hoofdpijn en duizelig en af en toe benauwd. Ik ben bij een kinderarts geweest en er is een longfunctie gedaan en nu blijkt wel dat de longen vernauwd zijn. Zij heeft nu seretide gekregen, maar mijn vraag is eigenlijk; hebben meer mensen met astma last van erge misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid? Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen.
  Alvast bedankt, Corine

 98. Arie zegt:

  Ik ben hardloper en 1 op de 20 keer krijg ik last=> voel wat slijm in de keel, als ik door loop begint het hoesten waarna ik vanzelf langzamer en langzamer moet gaan lopen tot het ophoud..ook ga ik dan bloed ophoesten.Het heeft weinig te maken met de manier van trainen,rustig beginnen langzaam opbouwen of interval soms begint het na een km of 5 soms pas na 20 km. Volgens de cardioloog heb ik een top hart(na div onderzoeken gebleken((echo+kijk-katheterisatie)) ook is er geen longembolie geconstateerd..vervelend, tot op heden heb ik geen idee wat het veroorzaakt en hoe het is te voorkomen,..de ene keer wel en de andere keer heb ik er geen last van.De ergste keer klonk ik als een opengedraaide fles cola(bruisend) na 1 week ben ik weer van de klachten af.
  Klinkt dit iemand bekend in de oren? Alle verdenkingen zijn welkom en speel ik door aan mijn huisarts.

  Arie

 99. Jannette zegt:

  Ik gebruik al een aantal jaren een seretide disk en af en toe een pufje salbutamol.ik heb al tijden last van een aanslag op mijn tong en een niet erg frisse adem ondanks dat ik wel gorgel en spoel na de seretide.heeft iemand een tip hoe ik dit kan oplossen …de huisarts heeft me verteld dat ik maar moet proberen om met de seretide te stoppen.

 100. Marina zegt:

  Beste Ella,

  Ik heb al jaren last van benauwdheid. Dit heb ik een paar keer aangegeven bij mijn dokter, maar ik heb het idee dat deze mij niet echt serieus neemt (ze hoort wel een piep en hoort dat mijn luchtstroming belemmert wordt). Kan het tussen mijn oren zitten? Het komt met vlagen en vaak zomaar. Wel vaker in de avond. Ik heb nu Flixotide gekregen, maar op ventolin reageer ik niet goed. Mijn benauwdheid werd erger.Loop ik nu meer risico dat ik ook niet goed reageer op Flixotide? Ik kijk er niet naar uit om nog benauwder te worden. Kunt u mij iets meer vertellen hierover?
  alvast bedankt voor uw moeite!
  Groetjes, Marina

 101. Ella zegt:

  Hallo Marina,

  Ik denk niet dat het tussen je oren zit hoor, maar dat zou je op den duur wel denken als je niet zo serieus wordt genomen door je huisarts.
  Er zijn veel mensen die slecht reageren op ventolin maar het prima redden juist met flixotide dus kan je alleen maar zeggen dat je het zeker uit moet proberen.
  Als flixotide uiteindelijk niet goed helpt zou ik aan je huisarts vragen of deze je door verwijst naar een longarts. Dan kan je misschien een longfunctietest doen en kan die longarts toch de juiste medicijnen voor jou voorschrijven, maar ik hoop dat de flixotide gewoon goed zn werk doen.
  Succes!

  Groetjes Ella

 102. Gina zegt:

  Hoi,

  Duidelijke info hier, in begrijpelijke taal.

  Als bijwerking van de astma-medicijnen mis ik nog spierkrampen.
  Heb zelf eerst Oxis en Pulmicort gebruikt, maar kreeg daar verschrikkelijke spierkrampen van op de meest vreemde plaatsen bijv. boven op de voet, achter de knie, op mijn scheenbeen. Volgens de huisarts kon het niet van de medicijnen komen, de longarts zei gelijk dat het van de Oxis kwam. Het schijnt vaker voor te komen. De apotheker wist ook nergens van, die heeft haast een kruisverhoor afgenomen toen hij het hoorde 😉
  Heb nu seritide en ventoline en de krampen zijn een stuk minder.

 103. Petra zegt:

  Hallo,

  Ik heb allergisch astma en doe intensief aan sport. Ik ben deze week wat verkouden en bij een maximale inspanning had ik echt een gevoel van pijn in de longen,vooral rechts. Ik kon niet anders dan stoppen met de inspanning. Ik las ergens dat je longen zelf geen pijn kunnen doen, wat gebeurt er dan precies? Kan ik iets doen om de pijn te vermijden? Ik neem al symbicort en ventolin voor de inspanning.

  groetjes
  Petra

 104. phara zegt:

  mijn dochtertje van 4.5 jaar hoest ’s nachts.
  De dokter zegt dat het om allergische astma gaat veroorzaakt door huistofmijt.
  Zij puft nu pulmicort en het gaat beter.
  ik hoor jullie hier steeds spreken over “benauwdheid”
  Mijn dochter is niet kortademig, zij hoest enkel ’s nachts, nooit overdag
  zijn dit wel symptomen van astma ?
  wat met de bijwerkingen (groeivertraging, botontkalking) bij langdurig gebruik van pulmicort ? Zij is nog zo jong

 105. Alida Vredeveld zegt:

  Hallo,
  Mijn inmiddels volwassen dochter had dezelfde klachten als jij omschrijft bij je dochtertje. Omdat het alleen ’s nacht gebeurde heeft ze hoezen gekregen die om het matras, dekbed en hoofdkussen moeten. En het heeft geholpen. Het werd voor geschreven door de huisarts en volledig vergoed door de zorgverzekeraar.
  Zorg er wel voor dat ze een gladde schone vloer heeft, rolgordijnen i.p.v. gordijnen en geen knuffels in bed.
  Dus raadpleeg uw huisarts, het is een verademing voor je kind!
  Groet Alida

 106. Marie zegt:

  Ik zit hier eens te lezen bij de reakties. Moet zeggen dat het mij verbaasd dat iemand zich druk kan maken om bepaalde scores zeg maar van een kind, die allergisch is voor hond kat en huisstofmijt, resp. 3,4 en een zes.

  Kan me voorstellen dat je wat minne reakties in je omgeving krijgt. Mensen weten vaak niet war je het over hebt, en eerlijk is eerlijk ik moet ook zeggen, zeker voor hond enk at , dat is echt helemaal niks hoor, zeer lage score op allergie. Gelukkig maar! Trouwens der is te leven met dieren, ik scoorde zelf helaas een acht voor een kattenallergie. Heb zelf een kat dus was wel verbaasd, maar je schijnt immuun voor je eigen beestjes te worden na verloop der tijd. Ook een hond scoort bij mij hoog (zeven) en huisstofmijt krijg ik een van e weinige tienendie ik gescoord heb (grijns).Heb hiervoor speciale hoezen en dat gaat prima. In mijn omgeving praat ik er niet over, je hoeft niet te koop te lopen met die dingen , dat heeft geen zin……..

 107. Marie zegt:

  Ook nog een reaktie: rolgordijnen hebben hetzelfde effect als gordijnen, of je moet van die afwasbare hebben. Kunststof lamellen zijnook heel goed. Gladde vloeren idd

  Die hoezen krijg je maar eens in de tien jaar nieuwe, misschien goed om te weten

 108. sandra zegt:

  hallo ik ben sandra sakko en heb al van af mijn geboorte astma ik heb tijden gehad dat ik om de 10 weken mijn tas voor het ziekenhuis had klaar staan om daar weer naar toe te gaan erge lastige tijden en erg moeilijk maar soms moet je tegen de moeilijk tijden de zon weer op zoekken en die heb ik nu gevonden heb een lieve man die begrip vol is en erg lief soms is een ziekte gewoon moeilijk te acepteren en helemaal acepteren doe je het nooit je wilt gewoon de dingen doen die een ander toch ook doen zonder benauwd te worden

 109. dan zegt:

  hallo ik heb ook astma,en ben iedere 2 maanden zo benauwd dat ik weer aan een pednison kuurtje moet met antibiotica. zelf denk ik dat er en virus of schimmel bij de luchtwegen zit,of iets anders omdat het steeds terug komt.nu hoorde ik iets over de butueko ademhalingsoefeningen van een russ.filosoof.hebt u hier vaker van gehoord,of weet iemand er iets van?
  graag u reactie.dit was danitsja

 110. allyssa zegt:

  heej ik ben alyssa een meisje van 11 jaar ik heb astma van af mijn geboorte
  niet leuk want als we een rondje moet rennen met gym haldt iedereen me in een ben ook zo moe en benauwdt.
  Maar door mijn vrienden en famiele die mij stunen kom ik er wel!Mijn famiele vrienden beschauwen mij als els een mens zonder ziekte.En helpen me mee.Bij deze bedank ik zei heel erg.
  Sommig weten niet wat het is daarom hier een gedicht voor dat ik stop met diet verhaal.

  Astma.
  Een ziekte met een naam
  maar zonder een gezicht.
  Van buiten is niet te zien
  wat het in mij heeft aangericht.
  De vermoeidheid, de wanhoop,
  het verdriet, de pijn.
  Worden niet begrepen in een wereld
  waar alles te zien moet zijn.
  Ik lach, ik doe vrolijk,
  niet altijd even oprecht.
  Het sloopte me van binnen,
  het is een lang en eenzaam gevecht.
  Ik ben niet meer wie ik ooit was,
  ik kan niet meer wat ik ooit kon.
  Maar ook voor mij
  schijnt nog steeds de warme levenszon.
  Ik heb familie en lieve vrienden,
  zij kennen mijn enige wens.
  Zij luisteren en beschouwen me niet
  als zieke maar als mens

  xxx mij(allyssa)

 111. Anoniem zegt:

  Hallo allyssa

  Ik vind je gedicht erg mooi en zou dit gedicht ook graag nogmaals op mijn site willen zetten, met jouw toestemming natuurlijk.

  Groetjes Ella

 112. allyssa zegt:

  heej ella
  dat mag van mij natuurlijk wel!
  Waarom niet ?
  Ik ben zo blij met het gedicht!
  Want,het zegt iets over je met atsma ik heb nog wel een paar gedichten ik zal ze ook geven doei !!

  XXXmij(allyssa)

  p.s
  Vanochtend ben je weggegaan,
  me verlaten,
  alleen laten staan,
  Gevuld met verdriet.

  In mijn hoofd, herinneringen
  ze glijden aan me voorbij
  de eerst keer dat ik je zag
  ik wist, je bent van mij.

  Ik weet dat ik je weer ontmoet
  over een ontiegelijk lange tijd
  Ik weet dat ik me over geef
  Als ik in je ogen kijk.

  In de holle ruimte
  fluister ik je naam
  ik weet dat je het horen kunt
  niet voor eeuwig bent gegaan

  Ik troost mezelf
  met die gedachte
  Word rustig, kalm, bedaard
  Omdat ik weet
  dat ik je weer zal zien.

  p.s.s
  Eindelijk die zuivere lucht
  zonder huisstofmijt, zonder pollen.
  Eindelijk de rust
  niet meer rennen, niet meer hollen.
  Eindelijk kunnen ademen
  zonder probleem.
  Eindelijk de bergen
  vol met bomen, sneeuw en steen.
  Eindelijk kunnen sporten
  ik wandel, fiets en zwem.
  Eindelijk kunnen zijn
  wie ik werkelijk ben

 113. allyssa zegt:

  heej ella
  ik heb weer een gedicht!
  Astma.

  Ik ben anders
  Ze weten niet hoe het voelt.
  Ik zie der het zelfde uit.
  Wat maakt het dan allemaal uit …!
  Met tikkertje spelen kon ik niet lang mee doen.
  of ik lag weer eens op de vloer.
  Snakkend naar adem…
  Ik kreeg medicijnen keer op keer..
  De 1 na de ander… van ventolien.. tot pretnyson.

  Vele spreekbeurten er over gehouden.
  Mensen laten weten wat astma in houd.
  Tis geen aanstellerij tis geen aandacht trekkerij..
  Maar het hoort nou eenmaal bij mij.

  pak eens een rietje en knijp je neus dicht en adem door het rietje heen..
  zo weet je hoe het voelt als men een astma aan val krijgt

  Ik heb er zelf een spreekbeurt over gehouden met dat proefje met het rietje

  xxxxx-mij(allyssa)

 114. Ella zegt:

  Hallo Allyssa.

  Een beetje late reactie, maar ik heb je gedichten onder een nieuw onderwerp gezet. Als er nog meer komen, zet ik ze er gewoon bij.
  Dank je wel!

  Groetjes Ella

 115. Ilse zegt:

  Beste Ella,

  Ik sukkel al een hele tijd met mijn longen. Begin november 2009 heb ik een week in het ziekenhuis gelegen, maar ze hebben nog niets anders gevonden dan zware astma die niet onder controle te krijgen is!Ik vaak geen stem meer en hoest mijn longen uit mijn lijf. Heb ook voortdurend last van slijmen en ben vermoeid. Ik ben doorverwezen naar Leuven maar daar is het druk en ik ben al 2 maanden aan het wachten voor een opname!Ik ben dat wachten beu en nu wil ik jou vragen of jij misschien een arts weet waar ik terecht kan i.p.v. te wachten op Dr. Dupont in Leuven?!Mijn omgeving maakt zich zorgen omdat zij zien dat ik niet veel energie heb en ik ben normaal gezien een heel energieke vrouw!
  Misschien kun jij me helpen?

  Alvast bedankt,

  Ilse

 116. Ella zegt:

  Hallo Ilse,

  Sorry voor een late reactie. Maar het beste is dit allemaal via je huisarts te regelen, want ik kan je wel ziekenhuizen oid aanbevelen, maar alles zal via je huisarts cq specialist moeten lopen. Misschien met je huisarts praten en de ernst van de sitautie nog eens aankaarten..
  Sterkte!!

  Groetjes Ella

 117. aniek zegt:

  ik ben wat anders dan jij
  er zit een zwarte plek diep verschollen in mij
  een plek die ik niet kan wissen
  ik zal sommige dingen uit mijn leven moeten missen
  altijd draag ik die zwarte plek met me mee
  alijd nieuwe dingen net als de zee
  als er dingen aan spoelen tijdens vloed
  brengen mijn beste vrienden me altijd moed
  dan krijg ik wat hoop..
  voor die o, zo zware duurloop
  mijn punt daarvoor, niet zo hoog
  het komt wel goed zegt mijn vriendin dan droog
  ik weet dat ze dat meent met heel haar hart
  dan begin ik zo weer aan een nieuwe start

  door aniek

  ps. astma is niet leuk, ik heb het ook maar denk aan jje vrienden die er altijd voor je zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s