COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor chronische bronchitis, met vernauwing van de luchtwegen, en longemfyseem. Veel mensen met COPD hebben een mengvorm van zowel chronische bronchitis als emfyseem.

 

Chronische bronchitis

Chronische bronchitis is een ontsteking van de luchtwegen. Hierdoor trekken de spiertjes rondom de luchtwegen samen en wordt de slijmproductie verhoogd. Dit geeft klachten zoals:

 • hoesten
 • slijm opgeven
 • benauwdheid
Vernauwing van de luchtwegen

Ontstoken luchtwegen raken sneller geïrriteerd. Daarom kunt u last krijgen van kortademigheid zodra de luchtwegen in contact komen met prikkelende stoffen. Bijvoorbeeld rook, bak- en braadlucht, koude lucht, mist, sterke geuren en virusinfecties die verkoudheid en griep veroorzaken.

 

Na een tijd ontstaat er vernauwing van de luchtwegen, zoals deze afbeelding laat zien. Deze vernauwing is grotendeels blijvend (chronisch).

Longemfyseem

Bij longemfyseem zijn zowel de luchtwegen, de longblaasjes als het steunweefsel van de luchtwegen aangetast.

 

Aangetaste longblaasjes bij longemfyseem

Bij emfyseem is de rek uit dit weefsel (zie afbeelding). Daardoor ontstaat er een beperking in de luchtstroom. De zuurstofvoorziening vanuit de longen naar het bloed wordt belemmerd. Dit uit zich in benauwdheid.

 

Beschadigde longblaasjes herstellen zich niet. De longcapaciteit is blijvend afgenomen.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaken van COPD zijn:

 • Roken
 • Langdurig contact met stoffige lucht
 • Langdurig contact met giftige stoffen zoals bijtmiddelen
 • Luchtvervuiling
 • Soms speelt een erfelijke factor een rol

 


Symptomen

 

 • Kortademigheid
 • Hoesten
 • Slijm opgeven
 • Benauwdheid

 

 

Diagnose

Als uw arts vermoedt dat u COPD heeft, zal deze een longfunctieonderzoek laten verrichten. De longarts beoordeelt de uitslagen en de longfoto, onderzoekt u en luistert naar de klachten. Met al deze informatie kan de longarts de diagnose COPD stellen.

 

COPD is niet te genezen. Het is wel mogelijk om de schade te beperken en met behandeling de klachten te bestrijden.

Wat houdt de behandeling in en hoe verloopt deze?

 

 • Stoppen met roken 
  Tabaksrook is de grootste boosdoener. Stoppen met roken is de eerste stap in de behandeling. Stoppen met roken is moeilijk maar niet onmogelijk. Er zijn verschillende methoden. Voor iedere roker is wel een manier om ex-roker te worden. De gespecialiseerd longverpleegkundige van het Jeroen Bosch Ziekenhuis geeft u graag advies.
 • Prikkels vermijden 
  Prikkels die leiden tot irritatie van de luchtwegen kunt u het beste vermijden.
 • Voorkomen van infecties 
  Na iedere infectie kan het longweefsel beschadigen, waardoor COPD-klachten erger worden. Een griepprik kan de kans op infecties verminderen.
 • Voeding
  Gezonde voeding is belangrijk voor de algehele conditie. Hierdoor wordt u minder snel ziek en kan het lichaam de infecties beter bestrijden. Bij overgewicht kost elke vorm van lichaamsbeweging meer energie. Bij ondergewicht krijgt het lichaam niet voldoende energie aangeleverd.
 • Voldoende beweging
  Fysiotherapie en conditietraining kunnen de klachten van kortademigheid verminderen en uw inspanningsvermogen vergroten.
 • Medicijnen
  Er zijn medicijnen die de klachten van COPD kunnen verminderen en zelfs wegnemen, maar genezen doen ze nooit. Medicijnen voor COPD zijn er in vele soorten, maten en toedieningsvormen. De werking berust meestal wel op hetzelfde principe:
  1. verwijding van de luchtwegen (en bescherming tegen kortademigheid)
  2. remming van de ontsteking (en bescherming tegen prikkels)
  U moet de middelen dagelijks innemen. Ze vormen de basis voor de behandeling van COPD. Het innemen gaat via een inhalator.

 

Longrevalidatie

De longaandoening COPD (chronische bronchitis en/of longemfyseem) leidt vaak tot kortademigheid en een verminderde lichamelijke activiteit. Hierdoor gebruikt u de spieren minder en neemt uw algemene conditie af. Dit kan problemen geven in de dagelijkse bezigheden thuis, op het werk en bij het beoefenen van sport. Sommige mensen met COPD krijgen het gevoel niet meer mee te tellen en raken hierdoor hun zelfvertrouwen kwijt. De gevolgen van COPD worden erger dan nodig is.

Na longrevalidatie, of in plaats van deze behandeling, kunt u fysiotherapie krijgen. Dit kan bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. De gespecialiseerd longverpleegkundige kan dit voor u regelen als bij u COPD is vastgesteld.

Advertenties

119 gedachtes over “COPD

 1. Ger Rietveldt zegt:

  Hallo,

  Mijn moeder kreeg ongeveer 9 jaar geleden ook last van haar luchtwegen. Ze heeft dus versleten longen.
  Het gekke is dat ze eigenlijk nog nooit gerookt heeft. Ook qua werk omgeving of huiselijk sfeer word er nooit gerookt.
  Dus niet altijd heeft het iets te maken met roken.
  Hellaas is ze sinds vrijdag 3 juli 2004 opgenomen in het zieken huis en legt nu op de IC.
  Ze ligt aangesloten aan een long machine die het ademe voor haar regelt.
  Ze is 79 jaar. Zijn er gevallen bekend dat ze er dan weer boven op komt omdat ik me grote zorgen maak.
  En wanneer ze er eventueel overheen komt, heeft ze waarschijnlijk hulp bij nodig.
  Graag zou ik eens met iemand die het zelfde heeft meegemaakt over praten of E mailen.
  Groeten Ger Rietveldt.

 2. Hallo Ger,

  Das niet goed om te horen dat je moeder op de IC ligt. Zijn altijd spannende tijden. Hoe t met je moeder verder zal gaan zou ik zeker overleggen met de behandelend arts van je moeder. Die kan goed inschatten hoe het met je moeder is gesteld en of ze nog kan opknappen. Zoek verder op internet eens naar lotgenoten zoals bv http://www.astma.nl/lotgenoten/default.asp en zo zullen er vele sites zijn. Ik hoop ook dat mensen via deze site op jou zullen reageren!
  Ik wens je in ieder geval heel veel sterkte en als je meer van je moeder weet, laat het dan weten. Ik hoop dat het snel weer beter gaat!

  Groetjes Ella 🙂

 3. HallO AllemaaL!!

  ik ben marielle, ben 16 jaar en ik heb het ook!!
  ook ik rook niet,
  maar mijn ouders wel,
  ik heb het net pas gehoord, maar ik vertrek zaterdag naar nicaragua voor 15 dagen dus extra spannend hoe het gaat!!
  ik ben echt benieuwd, is het een ernstige ziekte of wat?? de dokter zei dat k versleten longen heb…:( mjah… ik merk het vanzelf allemaal wel denk ik…

  xxx LiefS

 4. anja zegt:

  hoi ik ben student verpleegkunde en nou heb ik een opdracht gekregen over COPD. Ik moet uitleggen waarom men bij COPD-patienten terughoudend is met het toedienen van zuurstof maar ik kan daar niets over vinden. Kunnen jullie me hier misschien bij helpen? groetjes anja

 5. Hallo Anja,

  Toevallig heb ik die vraag gister ook bij het onderdeel zuurstof thuis beantwoord. Maar ik wil hem zeker nogmaals beantwoorden natuurlijk: De conditie van de longen neemt op den duur af bij COPD patienten en de longen zijn op den duur niet heel goed in staat om het CO2 gehalte zelf uit te scheiden waardoor je een “stapeling”krijgt. Dat kan gevaarlijk zijn want een te hoog CO2 gehalte kan er voor zorgen dat je verward raakt..erg suf en uiteindelijk bij geen actie de dood. Je bent als het waren je lichaam aan het vergiftigen. Longartsen bekijken eerst de lichamelijk conditie van de patient voordat ze zuurstof thuis voor schrijven.

  Ik hoop dat ik je geholpen hebt met dit antwoord en anders hoor ik het graag!

  Groetjes Ella 🙂

 6. Anja zegt:

  hoi,

  Heel erg bedankt voor het antwoorden op mij vraag,
  maar nou heb ik nog een vraag waar ik niet goed uitkom…

  stelling: een persoon heeft een nootje ingeslikt. Dit nootje is blijven hangen ter hoogte van de biffurcatie van de trachea. In deze situatie is het zinvol om coniotomie te verrichten.
  Beschrijf in het kort waarom dit zinvol of niet zinvol is.
  Beschrijf, indien je het oneens bent met bovenstaande interventie, wat jou interventie in deze situatie zou zijn

  kunnen jullie me hier mss ook mee helpen??

  groetjes Anja

 7. bertha dubbink zegt:

  hoi,
  mijn vader heeft copd en is gestopt met roken, maar nu is het net of de klachten nog erger zijn dan toen hij rookte.
  hij is moe, kortademig,houd vocht vast en heeft hartritmestoornissen komt dit vaker voor?

  groetjes bertha

 8. Ha Bertha,

  Eigenlijk zou het nu juist beter moeten gaan dan he maar misschien wel verstandig om eens langs de huisarts te gaan en die eens zijn medisch oog er op laten schijnen want wieweet met wat juiste medicijnen voelt je vader zich straks een stuk beter!
  Succes.

  Groetjes Ella

 9. linda zegt:

  Opdracht 1:
  De luchtweg bestaat uit:
   neus- en mondholte
   keelholte (pharynx), Hierin kruisen de luchtweg en de voedselweg elkaar.
   strottenhoofd ( larynx)
   strotklepje, bij het doorslikken van voedsel sluit het strotklepje de luchtweg af om te voorkomen dat het voedsel in de luchtweg en in de longen terechtkomt.
   luchtpijp (trachea) deze splitst zich in 2 hoofdbronchixc3xabn, een naar de linkerlong en een naar de rechterlong
   bronchixc3xabn, dit zijn vertakkingen van de hoofdbronchixc3xabn
   alveoli, dit zijn vertakkingen van de bronchixc3xabn die longblaasjes worden genoemd

  Opdracht 2:
  Voorwerpen die via de luchtwegen in een long terechtkomen, bevinden zich meestal in de rechterlong. Dit komt omdat bij de bifurcatie de rechter hoofdbronchus een grotere hoek maakt met de luchtpijp t.o.v. de linker hoofdbronchus. De rechter hoofdbrochus loopt dus meer rechtdoor en omdat voorwerpen eerder recht omlaag vallen zullen deze zich vaker in de rechter hoofdbronchus bevinden.

  Opdracht 3:
  Coniotomie is een opening maken in de larynx via een dwarse insnijding tussen het schild – en ringkraakbeen. In deze situatie is dit niet zinvol omdat het nootje lager zit dan de plaats waar de opening gemaakt wordt. Ook na coniotomie zou het nootje nog steeds de zuurstoftoevoer naar de longen belemmeren.
  Ik zou de Heimlich-greep toepassen. Hierdoor kan het nootje verwijderd worden doordat ik met twee vuisten in de buik tussen de ribbenbogen het middenrif van de persoon omhoog druk, terwijl ik achter de persoon sta.

  Opdracht 4:
  De gevaren:
  Er bestaat een kans dat de luchtweg beschadigd wordt.
  Er bestaat een kans op infecties

  hier zijn alle antwoorden voor die opdracht anja
  groetjes linda

 10. sanne zegt:

  Om nog even terug te komen op de vraag waarom een voorwerp eerder de rechterlong in schiet, ik heb het opgezocht:

  De luchtpijp is gelegen in de hals en in het mediastinum van de thorax ventraal ten opzichte van de slokdarm. Ter hoogte van de vijfde borstwervel splitst de luchtpijp zich in een linker en rechterhoofd bronchus onder verschillende hoeken; de rechter hoofdbronchus loop hierbij meer echtdoor dan de linker hoofdbronchus en maakt dus ten opzichte van de linker hoofdbronchus een grotere hoek met de luchtpijp. Het voorwerp schiet dus gemakkelijker de rechterlong in. Zo’n splitsing noemt men een bifurcatie.

 11. Marjon zegt:

  Mijn moeder heeft 3 jaar geleden te horen gekregen dat ze COPD heeft. Dit heeft heel wat invloed gehad op het gezin en natuurlijk zeker op haar. Ik maak me er erg kwaad om dat veel mensen inde omgeving van mijn moeder geen respect tonen voor de ziekte. Vaak vanuit onbegrip denk ik. ‘ je ziet er toch goed uit’ of ‘ gister kon je wel dat stuk lopen’ zijn de dingen die we vaak te horen krijgen.

  Ik vind dat het onbegrip en de onwetendheid die er rond COPD heerst moet verminderen. Daarom ben ik een onderzoek gestart.

  Zijn er COPD patixc3xabnten die mij hiermee willen helpen? Het gaat om een simpel interview via de mail. Ik hoop wat reacties te krijgen!!
  Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes,
  Marjon Lispet

 12. Irma zegt:

  Hoi Marjon,
  Ik ben Irma, 44 jaar en heb al een aantal jaren COPD.
  Het klopt dat er veel onbegrip is over COPD en wil daarom best meewerken aan jouw interview via de mail.
  Groetjes Irma

 13. Hallo,ik heet Tineke en 55 jaar oud.Ik heb ook copd en erg kortademig.het is van het roken dus moet ik stoppen maar het lukt mij nog steeds niet.Ik kom bij een longverpleegkundige en longarts die helpen mij wel om te stoppen met allerlei raad.
  Natuurlijk weet ik dat het slecht is en alles wat het aandoet maar ik rook nog steeds en het lijkt of ik steeds meer ga roken. 😦

 14. Thea zegt:

  Hoi,
  Ik heb een vraag: volgens mijn longarts heb ik Copd. Ik heb echter nooit gerookt. Maar alle informatie die ik op internet op zoek gaat er bijna over dat de oorzaak roken is. Daarnaast ben ik ook pas 37 en lees dat het vaak bij ouderen voor komt. Hoe zit dit?
  (als ik bijv. de test doe: heb ik COPD, komt er uit dat dat ws. niet zo is)
  Groetjes, Thea

 15. riky zegt:

  Hai Marjon,ik weet nu sinds 2 jaar dat ik longemfyseem heb.En ik loop ook heel vaak tegen hetzelfde probleem aan.Dan ben je keurig gestopt met roken ,je gewicht komt weer op peil,en dan altijd die rotopmerking ” Je ziet er toch goed uit”. Om de mensen duidelijk te maken hoe vaak wij het moeilijk hebben om te ademen,zou er eigenlijk een belletje moeten gaan.Wat zou het op de raarste momenten op de dag een herrie kunnen worden.Maar op die momenten hebben ze wel in de gaten dat wij er ook nog zijn en dat het vaak heel moeilijk is om gewoon de dag door te komen.Je kunt beter last van je rug hebben of zo iets want dat is maatschappelijk geaccepteerd(ik wil rugpijn nu niet bagatelliseren dit is ook niet prettig) Ik ben blij dat ik nog gewoon mijn 16 uur in de week kan volmaken op mijn werk in het bejaarden huis je voelt je dan toch nog een beetje een mens . Ik doe graag mee aan je interview. groetjes Riky 😛

 16. Ha Thea,

  Het is zo dat 9 van de 10 mensen COPD krijgen van het roken maar bij een klein deel van de mensen met COPD spelen langdurige blootstelling aan kleine stofdeeltjes tijdens het werk of een aangeboren enzymgebrek een rol. Dat zou bij jou het geval kunnen zijn. Als dit niet het geval is zou ik eens aan je specialist vragen hoe dat zit.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 17. Johan zegt:

  Hallo,
  Mijn moeder heeft nu net haar 59ste verjaardag in het ziekenhuis meegemaakt. Ze ligt daar nu zo’n twee en een halve week en sinds afgelopen maandag op de intensive care. Toen ze in het ziekenhis kwam leek het allemaal nog aardig goed te gaan. Ze had welliswaar te weinig zuurstof maar zolang ze op bed zat en niet al te veel inspanning verrichtte ging het aardig goed. De artsen hadden besloten om bij haar een aderlating uit te voeren en vanaf dat moment ging het heel snel bergafwaarts. Afgelopen maandag was het dus zo erg dat ze nog maar 70% zuurstof in haar bloed had en opname op de ic om aan de beademing te gaan de enige oplossing. Vanaf die dag is ons ook verteld dat we niet al te veel hoop meer moesten hebben. Alle onderzoeken zijn nu afgerond en het ziet er erg somber uit. De artsen willen haar van de beademing halen en maken haar zo sterk mogelijk om dat aan te kunnen. Dit is enorm tegenstrijdig omdat ze geestelijk helemaal bij is, maar haar longen dusdanig zijn aangetast dat er geen hoop is. Het lijkt wel dat ze al een hele tijd heeft gevochten tegen deze ziekte en dat haar longen het nu plotseling begeven. Kan het echt zo zijn dat haar longen 3 weken terug nog genoeg capaciteit hadden om te kunnen leven en dat 2 weken later ze helemaal niet meer functioneren?

 18. Hallo Johan,

  Vanuit hier is dat moeilijk te zeggen natuurlijk..je zou bij de arts te raden moeten gaan hoed “goed”haar longen 3 weken geleden waren vergeleken met nu..In 3 weken tijd zo snel verslechteren met de longen is wel heel apart en ik zou zelf nee zeggen..dat dat niet kan maar wat is de achterliggende oorzaak waardoor ze zo snel achter uit zijn gegaan..Een goed gesprek met al jullie vragen aan de behandelend arts zou goed zijn want kan mij voorstellen dat jullie zoveel vragen juist hebben.
  Indien je antwoorden krijgt zou ik graag nog van je horen want ik zou ook het verhaal wel willen weten waarom zoiets zo snel kan verslechteren…
  Ik wens jou en je familie heel veel sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 19. inge zegt:

  hallo ella
  hier ben ik weer eens met wat vragen.
  ik ben in ongeveer 7 maanden tijd 11kilo afgevallen en weeg nu nog 45 kilo. ik voel me niet goed. een poosje terug was ik bij de dokter en vertelde toen dat ik toen 8 kilo was afgevallen, maar hier reageerde hij niet op. dus dacht ik ook van laat maar. ik heb een weerzin tegen eten. en kan bijna niets meer op, word misselijk van de geur en krijg veel maagpijn daarna. maar nu is het al 11 kilo en dat kan toch niet goed zijn dacht ik zo.ook heb ik veel pijn in mijn botten, maar ik slik nu glucosamine 1500mg. de ene dag denk ik dat het werkt maa dan ineens heb ik weer zoveel pijn dat ik niet meer weet waar ik het zoeken moet.ja eigenlijk is dit geen echte vraag he? maar misschien weet jij of dit bij copd allemaal hoort of niet. alvast bedankt voor het lezen en een fijn weekend toegewenst.
  groetjes inge

 20. Hai Inge,

  Hmm..dat zijn niet echt goede berichten want 45 kilo is erg weinig natuurlijk maar het is zeker zo dat je dat vaak ziet bij COPD patienten..het lichaam gebruikt meer bij longziekte dan dat ie binnen krijgt zeg maar dus vandaar..
  Misschien zou het verstandig zijn om via huisarts/specialist door verwezen te worden naar een dxc3xafetiste die je bij dit probleem zou kunnen helpen want die 45 kilo moet echt wel weer meer worden..
  Ik hoop dat je er wat aan hebt.
  Sterkte en ook jij natuurlijk..ondanks alles..een leuk weekend.

  Groetjes Ella 🙂

 21. lilian zegt:

  hoi Thea.
  Al sinds mijn twaalfde heb ik regelmatig flinke luchtweg infecties(nu 45)Ik ben hier altijd erg beroerd van.Binnen 2 dagen begin ik ook altijd te hoesten,vooral s’nachts Een hoest waarbij ik het gevoel heb dat ik mijn longen uit mijn lijf hoest.Voordat dat ik hier helemaal vanaf ben gaan er wel een paar weken overheen.Aangezien mijn moeder longemfyseem heeft en mijn oma het had ben ik nu doorgestuurd naar de longarts.Mijn moeder heeft wel een aantal jaren gerookt maar niet intensief en mijn oma heeft nooit gerookt en ik heb zelf nog nooit gerookt.Waar ik bang voor ben is dat de vele luchtweginfecties en het hoesten er uiteindelijk de oorzaak van zijn dat ook ik longemfyseem krijg.Ook ik vind dat er weinig te vinden over copd wanneer iemand niet rookt
  groetjes lilian 🙂

 22. thea zegt:

  Hoi Lilian,
  Bedankt voor je reaktie. het is erg fijn om te horen dat er meer “jonge/niet rokende”mensen last van hebben. Niet dat ik het jou gun hoor!!
  Hopelijk word je wat wijzer bij de longarts. Sukses!
  groet, thea

 23. inge zegt:

  hoi ella
  ik heb een vraagje. bij mn zwager is vorig jaar copd vastgesteld. maar hij krijg helemaal geen medicijnen. dat snap ik dus niet want ik kreeg meteen een boodschappentas vol, bij wijze van spreken dan he. nu hebben ze ontdekt dat er vocht achter zijn linkerlong zit en nog wordt er niets gedaan. volgend jaar moet hij maar terug komen. ik snap hiet niets van. maar mijn zwager vraag ook niets, dus dacht ik dan vraag ik het aan jou, misschien dat jij weet of dit normaal is of niet.
  alvast bedankt groetjes inge

 24. Hallo Inge,

  Klinkt allemaal erg raar ja want:
  a) als je COPD hebt zal je toch medicijnen moeten gebruiken tegen de benauwheid anders komt dat zeker weer een keer en zal je er voor naar een ziekenhuis moeten want hij heeft geen medicijnen om een benauwdheidsaanval op te vangen..

  b)Als je vocht achter je longen hebt kan dat best gevaarlijk zijn..als het niet veel is doen ze er vaak nog niets aan maar een jaar weg blijven kan gewoon niet want vocht wat er zit kan of meer worden of gaan ontsteken met alle gevolgen van dien aard..
  Als ik jou was moet je hem zeker op het hart drukken dat hij eerder een afspraak moet maken..of mey zijn specialist of met zn huisarts..
  Ik hoop dat het je gaat lukken!

  Groetjes Ella 🙂

 25. ozay kilic zegt:

  hallo ella,
  ik ben student van de opleidng verpleegkunde. ik heb namelijk van school opdrachten gekrijgen en dat ging over vitale functies.
  1) welke onderdelen luct is opgebouwd en geef daarbij persenrtages aan/
  2)beschrijf op welke manier de zuurstof uit de buitenlucht uiteindelijk injhet bloed komt.
  3) waarom is er bij het gebruik van 100% zuurstof een verhoogd brandgevaar?
  4) wat is de reden dat men bij COPD patienten terughoudend is met hettoedienen van zuurstof.
  alvast bedank
  groetjes ozay

 26. Hallo ozay,

  Natuurlijk zou ik je graag die antwoorden zo kunnen geven maar ben bang dat er dan vele studenten straks deze vragen allemaal hier gaan posten..I.p als je http://www.google.nl gebruikt zijn al deze vragen zo te vinden.
  Succes en ik hoop niet dat ik je heb terleurgesteld.

  Groetjes Ella 🙂

 27. ozay kilic zegt:

  ik heb wel probeerd maar kanniet vinden. jij mag wel wel vertrouwen. zoiets ga ik zeerzeker niet doen. trouwensdeze site is vor mij nognieuw. maar als je mij niet vertrouw moet je dat ook niet doen. in ieder geval bedankt
  groetjes ozay

 28. Hallo Ozay,

  Geloof niet dat je mijn antwoord helemaal begreep maar goed heb via google de antwoorden gewoon gevonden en als het goed is het je ze binnen in je mailbox!
  Succes verder met je opleiding!

  Groetjes Ella 🙂

 29. ozay kilic zegt:

  dankje wel ella. ik wil niet dat je verkeerd gaat opvatten . Dat wil ik sowieso niet. Trouwens ik heb je mailtje ontvangen. ik vind dat echt leuk dat je iedereen probeert tehelpen. Dat meen ik echt.

  nog bedankt
  groetjes ozay

 30. wil zegt:

  Hoi, wat is de levensverwachting van mensen met matige tot ernstige copd? Ik ben een alleenstaande moeder met 4 drukke kinderen en kan niet ff rustig aan doen zoals nog wel eens wordt gezegd. Ik weet ook wel dat ik geen 80 word, maar wat staat mij te wachten? 😕

 31. Gerard zegt:

  Hallo,

  Mijn vader is sinds maandag opgenomen in het ziekenhuis. Hij was al maanden kortademig en hoest veel. Op de longfoto was niet veel te zien. Er is ook een CT-Scan gemaakt en er is in ieder geval COPD en in beide longen een ontsteking geconstateerd. Nu heb ik begrepen dat COPD niet zomaar er is, het is een ziekte die al geruime tijd aanwezig is. Mijn vader is 69 jaar en heeft 55 jaar gerookt. De laatste 4 maanden heeft hij klachten. Kun je opeens COPD ontwikkelen? Ook heeft hij na inspanning soms koorts. Er is sputum op kweek gezet. Gisteren heeft hij ook bloed gespugt. Kun je aangegeven wat in een ernstig stadium van COPD de levensverwachtingen zijn?

  Alvast bedankt,

  Gerard

 32. Hallo Gerard,

  Waarschijnlijk heeft je vader al wel langer wat klachten maar is dit dan de eerste keer dat hij wordt opgenomen vanwege de benauwdheid. Het roken speelt hier ook wel een factor natuurlijk in. Wat je zelf ook al aangeeft is dat hij al langere tijd benauwd is en het kan al zo zijn dat zijn longen al jaren steeds wat minder worden maar het nu een keer echt de kop op steekt.
  Over levensverwachtingen is eigenlijk weinig over te zeggen omdat iedereen verschillend is..zelfs een arts zal zich daar nooit aan wagen. Wel is het zo dat COPD patienten meestal steeds vaker in een ziekenhuis worden opgenomen en na iedere opname hebben ze weer een beetje conditie in moeten leveren. Dat is eigenlijk het enige wat ik verder over levensverwachting kan zeggen.
  Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt en natuurlijk een gesprek aan vragen met de specialist va je vader is altijd goed om specifieke vragen over je vader te stellen. Hij heeft daar de beste antwoorden op.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 33. Gerard zegt:

  Ella,

  Bedankt voor je antwoord. Het is inderdaad de eerste keer dat mijn vader wordt opgenomen. Hij heeft te lang met deze klachten doorgelopen, dat is wel duidelijk. Zijn longen zijn ernstig beschadigd en uitgerekt (gisteren defintief vernomen). Na een aantal dagen medicatie lijkt het erop dat hij wat opknapt. Ik zal zeker nog een gesprek aangaan met zijn longarts. Nu nog even wachten op de uitslag van het hartfilmpje en het op kweek gezette sputum.

  Groetjes Gerard 😛

 34. janet zegt:

  hoi ella

  voor school moeten we uitzoeken wat voor onderzoeken er worden gedaan bij mensen die COPD hebben.
  En ik vroeg me af of daar een site over is.

  groetjes janet

 35. susan zegt:

  hoi allemaal,
  ik ben susan en bij mij is pas geleden ook Copd ondekt ik ebn 18 en heb het er op dit moment erg moeilijk mee, en nu moet ik juist voor school een folder maken over copd en de relatie met voeding. Ik kan hierover neit veel informatie vinden en ink wil me er niet te veel in verdiepen want ik ben er nog niet klaar voor om te weten wat vioor gevolgen het heeft! heeft iemand hierover informatie het zou mij in ieder geval een stuk verder helpen!
  alvast bedankt susan

 36. inge zegt:

  hoi ella
  dat is lang geleden he?
  maar nu heb ik een vraagje.
  sinds een week voel ik me weer steeds slechter.
  en gisteravond kreeg ik na een flinke hoestbui zoveel pijn in mijn rechterborst. ik heb echt veel gehuild van de pijn.
  vanmorgen was het niet over en toch de huisarts maar gebeld. ik wilde het eigenlijk niet meer, maar die pijn is niet te harden.
  hij denk dat ik een ontsteking aan het longvlies heb, nu heb ik weer een stootkuurprednisolon en antibiotica gehad. en morgen moet ik een longfoto laten maken en bloed laten prikken.
  want ik ben nu 13 kilo afgevallen. hij schrok toen hij me zag(ben er al een poosje niet geweest)
  maar nu mijn vraag wat houd die ontsteking in en wat kunnen de gevolgen zijn en hoelang duurt het voor het over is,
  sorry dit is meer dan 1 vraagje.
  (hoe gaat het met de baby?)
  groetjes van inge.

 37. Ha Inge,

  Das zeker lang geleden maar langs komen mag altijd natuurlijk.
  Niet goed alleen om te horen dat het niet zo goed gaat.
  in principe houdt een onsteking aan het longvlies in dat je pleuritis hebt. Zie meer info hierover op mijn website: http://longziekte.web-log.nl/log/862673 .
  Hoelang het duurt dat je weer er af bent hangt natuurlijk af van hoe groot de onsteking is. Misschien even een goede vraag als je morgen die foto gaat maken wat ze er van denken. Ik ben zelf ook benieuwd wat ze zeggen.

  En de baby..haha..die groeit goed door..Ben nu 25 weken dus nog wat weken werken en dan heerlijk vrij..kijk er nu al stiekem naar uit maar met mij gaat gelukkig alles goed..Geen klachten dus houden zo!!
  Leuk dat je er even naar vraagt ondanks dat je je niet lekker voelt.

  Sterkte he!

  Groetjes Ella 🙂

 38. inge zegt:

  hoi ella
  om te beginnen fijn dat je zwangerschap goed verloopt, en er zijn gelukkig nog andere dingen waar ik blij van word, ondanks mijn ziekte.
  maar ik heb dus net de foto laten maken en info gevraagd!
  maar zei ze ik ben geen dokter dat weet ik niet!
  als het iets is hoor ik het wel via de huisarts en anders heb hij de uitslag na 5 werkdagen.
  dus dan maar afwachten he?
  ik heb op je site gekeken en word er niet echt blij van als dat het is.
  maar ja dan zien we wel weer.
  groetjes van inge.
  😀

 39. inge zegt:

  hoi ella
  ik heb eindelijk de uitslag van mn bloed en de foto’s.
  het is gelukkig geen pleuritis.
  maar wat het dan wel is weet ik ook niet.
  in mn bloed zagen ze wel dat er een ontsteking zit.. maar waar?
  en mn suikergehalte was te hoog.
  vanmorgen heb ik een cardiogram laten maken, omdat mn hart zo tekeer gaat.
  mn hartslag was 100, dus niet verontrustend zei de arts.
  maar ik voel me zo ellendig, en ik ben weer 1 kilo kwijt.
  ik weet het niet meer hoor.
  ik heb steeds huilbuien om niets. ik laat de moed een beetje (veel) zakken.
  groetjes inge

 40. Hai Inge,

  Is ook zo moeilijk als je je beroerd voelt om de moed niet te laten zakken..kan het mij voorstellen maar probeer zeker positief te blijven..is goed voor jezelf en voor je omgeving en ja voor mij is het allemaal makkelijk te vertellen, ik weet het!
  Ik hoop zeker dat ze er achter komen wat er loos is en dat ze er aan kunnen werken!!
  Wens je sterkte en hoor graag als je meer weet!

  Groetjes Ella 🙂

 41. Th. Steijn zegt:

  Hallo copd makkers.
  Ik heb ook copd. Dit heb ik al vanaf dat ik baby was. Een aantal ziektes in mijn babytijd hebben mijn luchtwegen beschadigd. Doordat men dit niet in de gaten had, heeft dit zich bij mij zich tot copd kunnen ontwikkelen. copd hoeft dus niet alleen door roken te zijn ontstaan. Hoewel mijn situatie zeer uniek is. Ik had iets wat niet bij mijn leeftijd paste. Alsof ziektekiemen naar de leeftijd kijken en als dat niet bij jouw leeftijd past gaan zij naar een ander. 😦 Balen als zoiets tegen je gezegd wordt.
  Het heeft grote gevolgen op mijn leven gekregen, te meer dat het veel te laat ontdekt is en men er niets meer aan kon doen. Maar blijven lachen, ook al loop je tegen een muur van onbegrip aan.
  Groetjes Theo 🙂 😀

 42. Hai Theo,

  Bedankt voor je reactie..Zo zie je dat er altijd uitzonderingen op de regel zijn en daar van ben jij er xc3xa9xc3xa9n. Fijn dat je dit hier even gemeld hebt en misschien hebben andere mensen hier ook wat aan.
  Sterkte verder !

  Groetjes Ella 🙂

 43. Christel zegt:

  Hoi, hoe kan ik COPD onderscheiden van een “gewone verkoudheid of griep”, wat zijn de specifieke symptomen en waar moet je op letten ? Kan iemand mij helpen aub want ik maak me zorgen over mijn blijvende hoest na problemen met mijn luchtwegen, is dit terecht ?

 44. Gonnie Splinter zegt:

  Hoi Theo,wat een optimist ben jij zeg,mag ik heel onbescheiden naar je leeftijd vragen?Ikzelf ben 50 jaar,maar als je jonger bent is het accepteren helemaal moeilijk.Ikzelf probeer ook te genieten wat er te genieten valt hoor . Groetjes Gonnie

 45. Hallo Christel,

  Ik denk als je je echt zorgen maakt een bezoekje aan de huisarts geen kwaad kan..het zekere voor het onzekere nemen.
  Hij kan uitkomst bieden.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 46. Marian Asselman zegt:

  Ik plaats deze reactie omdat ik afgelopen dinsdag voor een tweede keer een bronchoscopie heb ondergaan. In de informatie die je op internet vindt staat dat het een weinig belastend onderzoek is. Ik kan me daar niet in vinden, wat ik er moeilijk aan vind is dat ik mezelf een aanstelster voel omdat ik het niet zo beleef. Ik vind het persoonlijk echt een kwelling en wil een dergelijk onderzoek niet weer ondergaan zonder een roesje. Afgelopen keer dit ook gevraagd omdat ik er heel erg tegenop zag. Volgens de assistente werd dit slechts in hoge uitzondering toegepast, ik moest maar een kalmeringstabletje vragen bij de huisarts.
  Heb vervolgens zonder verdere medicatie het onderzoek ondergaan. Volgende week woensdag hoor ik de uitslag van het onderzoek, ik heb me in iedergeval voorgenomen mijn longarts duidelijk te laten weten hoe ik het beleef. Dan maar een aanstelster.
  Groetjes,
  Marian.

 47. Hallo Marian,

  Iedereen beleeft een onderzoek op zn eigen manier en als ik eerlijk ben zou ik het ook niet prettig vinden hoor om zo’n onderzoek te ondergaan dus een aanstelster ben je zeker niet.
  Sterkte met het wachten op de uitslag en ik hoop dat het volgende week positieve berichten zijn die je krijg te horen.

  Groetjes Ella 🙂

 48. Michael Verheul zegt:

  Ik heb al geruime tijd last van longsarcoidose, gelukkig zijn mijn longen inmiddels alweer redelijk schoon. Toch wil ik even een opmerink maker mbt de werking van de bijnieren en het langdurig gebruik van prednison. Ik gebruik dit medicijn na al meer dan twee jaar. De langarts wil nu afbouwen maar dat gaat moeilijk, omdat mijn bijnieren niet goed meer werken met allerlij bijkomende gevolgen. (addison syndroom) Als tip zou ik iedereen mee willen geven wees voorzichtig met het gebruik van prednison, vooral voor langere tijd. Ik heb nu lijkt wel de ene ziekte ingeruild voor de andere en dat kan volgens mij ook niet de bedoeling zijn. Groetjes Michael en iedereen veel sterkte gewenst.

 49. Hallo Michael,

  Bedankt voor je bijdrage en je tip voor alle mensen die prednison gebruiken..het is een goed paardenmiddel alleen helaas met veel bijwerkingen..Belangrijk is dan ook als je hoge dosissen slikt of het langdurig moet gebruiken je er wel extra calcium en vit d. bij moet slikken..te verkrijgen in 1 tbl Calcium/D3
  Sterkte verder!

  Groetjes Ella 🙂

 50. Wim Blok zegt:

  Heb in mijn jeugd (leeft. plm. 7j) longontsteking gehad. Er waren toen nog geen antibiotica beschikbaar (1931). Heb er een chronische bronchitus van overgehouden. Heb gerookt van 1945-plm.1955 en van 1965 – 1972 sindsdien ben ik er vanaf. Heb in mijn leven veel stoffen geinhaleerd, die in soldeertin met harskern zitten.
  Heb nu longemfiseem. Normaal gaat het redelijk, heb v.d. longarts Atrovent, Foradil, fluimicil en preventief 2x daags een tablet cotrimoxasol. Heb goddank geen infecties. Kan zelfs nog tennissen (dubbel). Af en toe neemt de benauwdheid toe bij tamelijke inspanning, het ronkt dan in de long.
  Ik heb tabletjes gekregen ( Thyramtereen en Furosemide) om vocht af te drijven. Na 1x innemen kan ik er weer plm. ’n week tegen, soms 1/2 week.
  De benauwdheid is dan zeer aanmerkelijk minder.
  Als het inderdaad vochtvorming is, hoe kan ik dat dan voorkomen??? zodat ik geen vochtafdrijvers meer nodig heb??? Graag een antwoord hierop. (mijn longarts is niet zo spraakzaam als je iets vraagt!!!)

 51. johanna zegt:

  Ook ik heb Foradil gebruikt. Ging ook opeens vocht vasthouden. Nu gebruik ik op advies van mijn(andere)longarts Spiriva het probleem is bij
  “normaal”functioneren eigenlijk nul. Als ik mijn longen overbelast doordat ik wat extra inspannigen verricht. Dan treed dit probleem nog wel eens op. Door het zout gebruik te stoppen en wat rust tenemen( maar niet teveel te zitten) gaat het oedeem weer weg. Ik slik hiervoor geen medicijnen Ga ik naar een warm oord dan is het advies van mijn HA toch wat diuretica mee tenemen. Misschien heb je wat aan dit verhaal. 😉

 52. Dank je wel Johanna voor het verhaa voor Wim..mensen met ervaring kunnen denk ik het beste hier antwoord op geven. Hoop dat Wim hier wat aan heeft!

  Groetjes Ella 🙂

 53. hennie 21 november 2006 zegt:

  Hallo ik ben Hennie en heb last van Copd
  nu is mijn vraag
  als ik geslapen heb dan ben ik zo benauwd en verder over dag niet (niet zo erg)is er iemand die daar antwoord op heeft , die benauwdheid duurd dan ongeveer zo’n een uurtje en dan zak het weer af

 54. hennie 21 november 2006 zegt:

  Hallo ik ben Hennie en heb last van Copd
  nu is mijn vraag
  als ik geslapen heb dan ben ik zo benauwd en verder over dag niet (niet zo erg)is er iemand die daar antwoord op heeft , die benauwdheid duurd dan ongeveer zo’n een uurtje en dan zak het weer af

 55. hennie 21 november 2006 zegt:

  Hallo ik ben Hennie en heb last van Copd
  nu is mijn vraag
  als ik geslapen heb dan ben ik zo benauwd en verder over dag niet (niet zo erg)is er iemand die daar antwoord op heeft , die benauwdheid duurd dan ongeveer zo’n een uurtje en dan zak het weer af

 56. hennie 21 november 2006 zegt:

  Hallo ik ben Hennie en heb last van Copd
  nu is mijn vraag
  als ik geslapen heb dan ben ik zo benauwd en verder over dag niet (niet zo erg)is er iemand die daar antwoord op heeft , die benauwdheid duurd dan ongeveer zo’n een uurtje en dan zak het weer af

 57. hennie 21 november 2006 zegt:

  Hallo ik ben Hennie en heb last van Copd
  nu is mijn vraag
  als ik geslapen heb dan ben ik zo benauwd en verder over dag niet (niet zo erg)is er iemand die daar antwoord op heeft , die benauwdheid duurd dan ongeveer zo’n een uurtje en dan zak het weer af

 58. hennie 21 november 2006 zegt:

  Hallo ik ben Hennie en heb last van Copd
  nu is mijn vraag
  als ik geslapen heb dan ben ik zo benauwd en verder over dag niet (niet zo erg)is er iemand die daar antwoord op heeft , die benauwdheid duurd dan ongeveer zo’n een uurtje en dan zak het weer af

 59. hennie 21 november 2006 zegt:

  Hallo ik ben Hennie en heb last van Copd
  nu is mijn vraag
  als ik geslapen heb dan ben ik zo benauwd en verder over dag niet (niet zo erg)is er iemand die daar antwoord op heeft , die benauwdheid duurd dan ongeveer zo’n een uurtje en dan zak het weer af

 60. van hooijdonk eddy zegt:

  hoi ik ben nu 54 jaar en ben geboren met brontachienen,daar bij heb ik ook situs inversus.Dit wil zeggen dat mijn organen gedraaid liggen ,ook heb ik copd ik me in mijn jeugd jaren veel problemen gekend toen 23 jaar was hebben ze een stuk van mijn long verwijderd (ik had een longabces)ook 4 maal aan mijn sinussen geopereerd .maar ik heb wel altijd in den bouw gewerkt en gesport fietsen om mijn longen te vrijwaren van infectie.ik heb ook nooit gerookt maar de laaste 5 jaar sta ik op invaliteit van wegen rug problemen en nu heb ik wel dagelijks veel problemen met men longen.zit met infecties altijd groen gele fluimen ik heb ook cronische sinustus om het jaar lig ik wel 14 dagen in ziekenhuis delaaste 5 jaar.aan een infuus om dat ik een hardnekkige virus heb die ze er niet meer uitkrijgen.het is niet gemakkelijk leven met een longziekte en wel wat bang voor het dat nog gaat komen vooral met ouder te worden.maar ik trek me op aan mijn gezin en denk altijd wel dat er mensen zijn die het moeilijker hebben dan ik.Groetjes Eddy graag reacties.

 61. Ella zegt:

  Hallo Eddy,

  De laatste zin is een mooie afsluiting en misschien belangrijk voor vele.
  Hoop dat er mensen op je zullen reageren die zich ook zo voelen.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 62. zoey zegt:

  Hallo allemaal,

  Mensen met COPD krijgen vaak de opmerking dat ze er goed uitzien terwijl zij zich helemaal niet zo voelen. Hier is een hele simpele verklaring voor. Door de medicatie die wordt gebruikt om de klachten bij COPD (tijdelijk) te verminderen krijgen zij een rode blos op de wangen. Hierdoor zien ze er voor de buitenwereld juist ‘gezond’ uit.

  Groetjes Zoey (verpleegkundige longafdeling)

 63. chantal zegt:

  Hallo allemaal,Mijn vader is 3 maanden geleden overleden door copd.Ik en mijn kinderen hebben het hier ontzettend moeilijk mee.We missen hem verschrikkelijk.Ja ik voel mij ontzettend schuldig want ja ik heb de klachten van mijn vader onderschat en daar moet ik nu mee leren leven.Mijn vader heeft het ontzettend zwaar gahad,vooral de laatste uren dat hij nog in leven was.Die beelden gaan nooit meer uit mijn hoofd.Nu kan ik begrijpen dat mensen die copd hebben zich niet begrepen voelen in deze wereld.Nu weet ik pas hoe eenzaam mijn vader zich gevoeld moet hebben,maar vooral niet begrepen.En dat doet heel veel zeer.Ook mijn pa had goede maar vooral veel slechte dagen.Op deze dagen wilde hij niet meer leven.Dat waren moeilijke dagen.Maar nu begrijp ik zijn gedachte,alleen te laat.Mijn boodschap voor iedereen,onderschat deze ziekte niet.Maak niet dezelfde fout die ik gemaakt heb.
  MVG Chantal

 64. Ella zegt:

  Hallo Chantal,

  Bij deze wil ik je condoleren met het verlies van je vader en je heel veel sterkte wensen met het verwerken hiervan. Begrijp goed uit je woorden dat je het erg moeilijk hebt.

  Groetjes Ella

 65. wendy zegt:

  Hoi hoi, Ik heb met open mond, en een sigaret in mijn hand, al het bovenstaande gelezen! Wat ben ik geschrokken. Ook mijn vader en opa hadden een longziekte. Vraag me niet of het COPD was, want daar heb ik mij, schandalig genoeg, niet in verdiept. Ja mijn vader was ook altijd wel benauwd en zat ook altijd te hoesten en dat vreselijke geroggel….vooral als mijn vrienden er waren. Wat voel ik me nu knullig zeg!! Ik zelf heb eigenlijk ook al zo lang ik mij kan herinneren last van hoesten en ook wat benauwdheid, maar wat was mijn vader overdreven, vond ik toen. Nu heb ik dus al zeker 3 maanden last van kort ademigheid benauwdheid, hoesten, verkouden, belabberd en ga zo maar door. Uiteindelijk toch naar de dokter gegaan en ja hoor ik ging in de molen. Puffertje hier, puffertje daar, een stoot prednison, 2 x antibiotica en dan nu een verwijzing naar de longarts. Ineens zag ik mijn vader weer op zijn stoel zitten met zijn “spuug” bakje in zijn hand en rood doorlopen ogen van de benauwdheid. Wat moet die man het verschrikkelijk hebben gehad. Hij is nu 4 jaar geleden overleden en ja nu begrijp ik het pas! Wasarschijnlijk heb ik ook COPD en staat mij nu hetzelfde te wachten… zullen mijn kinderen ook denken.. zit die hoestende moeder weer met haar puffertjes? Er is nu gelukkig internet en zal ze zeker alles laten lezen over COPD. Ook dat zij de kans hebben om het te krijgen. Mijn jongste had zijn eerste astma aanval op 2 jarige leeftijd en de oudste heeft net een antibiotica kuur gekregen vanwege zijn hoesten. Ik ben nu 41 jaar moet stoppen met roken en de omgeving duidelijk maken dat COPD zeker geen pretje is! Ik zag vandaag een aanplakbiljet in een bushokje hangen “COPD lenevsgevaarlijk”!

 66. yvonne zegt:

  achja geen reactie van mij op een bepaalde mail,maar wilde even vertellen dat ik sinds 2 maanden weet dat ik copd heb,ben nu 51 jaar en ben vreselijk ge schrokken,had nog nooit van die ziekte gehoordt,ik heb er precies een week over gedaan om met het roken te stoppen,kan niet zo goed begrijpen dat er mensen zijn die evensgoed nog kunnen roken terwijl je je rothoest van elke haal die je neemt,en dan het idee dat je risico loopt langzaam te stikken over aantal jaren,nee echt mensen hoeveel houden jullie van jezelf????veel te weinig anders stop je toch met dat roken,wees toch zuinig op jezelf !!!!!! nou ik wens een ieder heel veel sterkte toe…

 67. Romi zegt:

  hallo,
  Ik ben Romi en ik ben 13 jaar.
  Mijn opa is 2 weken geleden ook overleden aan copd. Hij had op de ic gelegen en heeft het helaas niet gered. Bij mijn opa kwam het helaas wel door het roken. Hij heeft 2 jaar aan de zuurstof gezeten, zijn longen waren kapot. Gelukkig is hij wel op een rustige manier ingeslapen met morfine..
  Groetjes Romi

 68. Ella zegt:

  Hallo Romi,

  Bedankt voor je reactie op mijn site en van mijn kant wil ik je condoleren met het verlies van je opa. Gelukkig is je opa wel rustig ingeslapen al maakt dat het verdriet er niet minder om.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 69. ongeruste jongen zegt:

  hallo iedereen,

  ik een jongen van 14 met astma en heb een half jaar gerookt. Ik zit nu met een probleem : ik hoest regelmatig slijm op , als ik adem dan piept het , en ik ben veel sneller moe. Precies of me astma symptomen maar erger worden. zou dit COPD zijn? Wat moet ik doen?

 70. Ella zegt:

  Goedemorgen,

  Zelfs een specialist waag zich er niet aan om de levensverwachting te vertellen, omdat dat altijd heel moeilijk blijft. Gold 4 is wel de ergste vorm van COPD, maar het hangt van vele factoren af hoe lang dan je levensverwachting is.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 71. tonia v dorp zegt:

  hallo ella
  ik heb ook ernstige copd
  ben nu 5 jaar oder behandeling bij een longarts
  heb een vernevelaar en zuurstof thuis.zuurstof
  1liter bij inspanning?
  er is mij niets over gebruik
  van de zuurstof verteld,werd
  na ontslag uit het zieken huis thuis afgeleverd
  als ik de zuurstof s nachts
  gebruik word ik wakker met
  hoofdpijn.is dat normaal.
  wat ik ook gek vind,is dat je saturatie goed kan zijn ,
  en je het tog erg benauwd heb
  hoop op een antwoord van je
  groetjes tonia

 72. Ella zegt:

  Hallo Tonia,

  Leuk om 1 van mn patixc3xabnten hier tegen te komen met vragen.
  Ik hoor meer mensen die thuis hoofdpijn krijgen van de zuurstof. Waarschijnlijk omdat de druk van de thuisapparaten groter lijkt dan in het ziekenhuis waardoor je hoofdpijn krijgt. Denk dat het lichaam er gewoon even aan moet wennen.
  Zoals je gemerkt hebt, staat benauwdheid niet altijd in verband met je saturatie. Je kan erg benauwd zijn, maar dan kan je saturatie toch goed zijn. Eigenlijk moet je af gaan op je eigen gevoel want longpatixc3xabnten kunnen hun eigen lichaam goed genoeg. Bij benauwdheid vernevelen in de hoop dat het weer goed gaat.
  En als je toch niet opknapt ben je altijd welkom bij ons hoor!

  Groetjes Ella

 73. HERM zegt:

  HIER EVEN MIJN VERHAAL WIE WEET HEEFT IEMAND ER IETS AAN
  HET IS BIJ MIJ JAREN GELEDEN BEGONNEN WE WAREN MET HET GEZIN IN DE EFTELING HET WAS WINTER EN ER WAS EEN BINNEN IJSBAAN WE ZIJN TOEN WEZEN SCHAATSEN EN IK KREEG TIJDENS HET SCHAATSEN IETS BINNEN WAARDOOR IK VRESELIJK MOEST HOESTEN EN BEGON TE PIEPEN EN HAD HET HEEL ERG BENAUWD BEN TOEN NAAR BUITEN GEGAAN EN BUITEN VERDWENEN GELEIDELIJK DE KLACHTEN ALLEEN DAT VERVELENDE GEVOEL IN MIJN LUCHTPIJP BLEEF NOG EEN HELE TIJD MAAR VERDWEEN WEL NA EEN PAAR DAGEN
  SINDSDIEN HEB IK EEN PAAR KEER PER JAAR DEZELFDE KLACHTEN IK KRIJG DAN IETS BINNEN BEGIN TE PIEPEN MOET DAN HOESTEN HEB HET DAN BENAUWD DE KLACHTEN BESTRIJD IK MET VENTOLIN EN SERETIDE MAAR ALS IK GEEN LAST HEB GEBRUIK IK NIKS TOT HET WEER ZOVER IS DAN BEGIN IK WEER MET SERETIDE
  IK DEED TOEN HET BEGON AAN HARDLOPEN TRAINDE DRIE MAAL PER WEEK EN HEB MEEGEDAAN AAN DE ROTTERDAM MARATHON
  MAAR MOEST OP EEN GEGEVEN MOMENT STOPPEN WANT AL DAT HOESTEN EN BENAUWD ZIJN WERD IK ZAT HAD IN HET SPORTEN OOK GEEN ZIN MEER MET ALS GEVOLG 25 KG ZWAARDER EN NOG STEEDS DEZELFDE KLACHTEN HEB NET ALS VELE PREDNISON GEHAD EN NOG WEL WAT MAAR DAAR BEN IK DE NAAM VAN KWIJT HEB OP DIT MOMENT WEER LAST EN MOET WEER TERUG OP EIGEN VERZOEK NAAR DE LONGARTS WIL NU WEL EENS WETEN WAT IK HEB
  LONGFOTO`S ZIJN GEMAAKT GEEN BIJZONDERHEDEN LONGFUNCTIE ONDERZOEKEN GEHAD BLEEK TE WEINIG LUCHT ZIJN OOIT MET EEN SLANG IN DE LONGEN GAAN KIJKEN NIKS BIJZONDERS WEL IN HET SPEEKSEL EEN INFECTIE GEVONDEN MAAR DIE ZIJN ALLEN DOOD HEB JE GEEN LAST MEER VAN ZIE DE LONGARTS KORTGEZEGD EEN HOOP ELLENDE EN ZIE WEL BEN NIET DE ENIGE DIE ERGENS LAST VAN HEEFT EN NIET PRECIES WEET WAT HIJ HEEFT OJA VOLGENS DE ARTSEN HEB IK OOK GEEN ALLERGIE OJA WAT IK SIND KORT OOK DOE IK HEB VOOR MIJN VIJFTIGSTE VERJAARDAG EEN INFRAROOD SAUNA GEKREGEN EN ALS IK HET BENAUWD HEB EN GEEN KOORTS HEB GA IK EEN HALF UUR IN DE SAUNA ZITTEN HEB DAAR VEEL BAAT BIJ
  VRIENDELIJKE GROETEN EN ALLEN VEEL STERKTE EN
  BETERSCHAP EN GENIET VAN HET LEVEN HET IS LATER DAN JE DENKT

  HERMAN LEEFTIJD 51 JAAR

 74. Hero zegt:

  hallo allemaal,
  via dit bericht wil ik ook graag mijn ervaring kwijt met COPD, mijn zus heeft sinds vorig jaar juli COPD. heeft nog 35 % longinhoud, maanden in revalidatie gezeten, en regelmatig opname in ziekenhuis voor zuurstof en prednison. Ja zij heeft ruim 40 jaar gerookt. het gaat sinds deze zomer steeds minder met haar, krijgt nu hartklachten, heel erg benauwd, zit erg in de stress
  Dit heeft allemaal te maken met een gesprek met de longarts, hij kon niet zeggen waar zij over drie jaar staat of er uberhaupt nog wel zou zijn. Natuurlijk is dit erg zwaar voor haar, haar man en kinderen. Ook voor ons als broer en zussen want het is niet zo verwonderlijk dat zij niet oud zal worden. En dat je dan zo machteloos bent en helemaal niets voor haar kunt doen, verschrikkelijk vindt ik dat. een longtransplantatie ?? voordat ze aan de beurt is, is het waarschijnlijk te laat
  tot later

 75. tonia v dorp zegt:

  hallo ella
  had een vraag over zuurstof gebruik,ik moet nu 16 uur zuurstof,waarom 16 uur? en geen 10 of 12.bij voorbaat dank voor je antwoord.
  groetjes tonia

 76. Marc zegt:

  Ik ben 53 jaar en ik heb al enkele jaren COPD. De eerste tekenen zijn zoals beschreven en in een vroeg stadium, rokershoest. Bezoek aan een huisarts gaf in het begin de diagnose bronchitis met als gevolg regelmatig een antibiotica kuur, slijmverdunners enzv.
  Onverklaarbare koortsaanvallen, hevige hoestbuien met benauwdheid of verstikkinggevoel kreeg ik 20 jaar geleden en dit werd door mijn huisarts nooit in verband gebracht met bronchitis of COPD en stond los van de rokershoest die ik trouwens veel later kreeg.
  Omdat de bloedonderzoeken geen verklaring gaven van de periodieke koortsaanvallen, ook als ik geen bronchitis had en zelfs niet ziek was en ik deze op elk tijdstip van dag en/ of nacht kreeg, werd gedacht aan een allergie.
  De 3 xc3xa0 7 keer koorts per maand op willekeurige dagen en uren, de duurtijd van een koortsaanval 3 xc3xa0 6 uur en de hoogte van de temperatuur 37,6 tot 38xc2xb0 bleven een mysterie tot voor enkele jaren. Na een eerste vaststelling bij een longarts en een grondig onderzoek in een universitair ziekenhuis werd mij bevestigd dat ik chronische bronchitis en emfyseem heb en dat deze mysterieuze onverklaarbare koortsaanvallen mogelijk hiermee in verband staan. Behandeling met verschillende medicijnen kunnen deze ziekte niet stoppen of genezen maar wel afremmen. De koortsaanvallen krijg ik nog, maar minder en ze zijn meestal de voortekens van een hevige opstoot. Vorig jaar, tijdens een vakantieperiode van 10 dagen in Turkije kreeg ik zo een opstoot, medicijnen hielpen niet voldoende. De extreme warmte en de zoute zeelucht maakte het voor mij nog moeilijker om te ademen. Tijdens de terugvlucht kreeg ik een zwaar beklemmend gevoel en kreeg ik bijna geen lucht. Na de landing heb ik mij meter voor meter moeten voortslepen, dacht dat mijn laatste uur was aangebroken, mijn enkels en voeten waren pijnlijk en gezwollen, hoofdpijn en pijn in de borststreek. Ik had gelukkig iemand die voor mijn bagage zorgde. Ik wilde niet weten van een ziekenwagen en of opname in ziekenhuis. Op zo een momenten lijkt het erop dat je bovennatuurlijke krachten bezit. Ademen door een rietje en gelijktijdig fietsen hiermee kan je zo een aanval vergelijken. Na een controle onderzoek de volgende dag werd vastgesteld dat de COPD op niveau IV zat. Het verdict: een voorstel van longreductie en zuurstof bij inspanning. Het is moeilijk om dit te horen vertellen. Toch bleef ik positief denken. De operatie was voorzien voor november 2007 maar ik heb uiteindelijk hiervan afgezien. Ik praatte zelden of nooit over mijn ziekte en schrijven doe ik nu voor de eerste keer. Ik probeerde tot vorig jaar mijn ziekte te verbergen voor mijn omgeving, pure onzin blijkt achteraf, men heeft al veel eerder gezien dat er iets mis met je is. Ik concentreer mij nu nog alleen op de toekomst en probeer mijn lichaam gezond te houden en te versterken, ik rook niet meer, drink met mate en bij gelegenheid alcohol, eet gezond en probeer door sport en meditatie een controle te houden over mijn ademhaling. Hopelijk wordt ik nog ?? jaar met deze ingesteldheid en/ of vindt men op korte termijn een oplossing door toepassing van de stamceltherapie Tot slot wil ik benadrukken dat het belangrijk is dat je als partner of andere, begrip opbrengt voor iemand met deze ziekte en dit doe je meestal niet door hen te gaan bemoederen of te proberen om alles uit handen te nemen of er voortdurend over te praten. Probeer gewoon jezelf te blijven, weg met dat doemdenken. Leer met je beperkingen om te gaan. Geef stress, depressie, piekkeren en negatieve ingesteldheid geen kans om je nog zieker te maken.

 77. Ella / weblog longziekte zegt:

  Hallo Marc,

  Een heel verhaal, maar goed dat je het zo opschrijft. Vele mensen zullen zich in jouw verhaal herkennen.
  Wil je heel veel sterkte wensen en hoop voor je dat je zeker nog vele jaren hebt!

  Groetjes Ella

 78. J zegt:

  wat nou als iemand zo moe is, en eigelijk niet meer verder wilt met het leven, en hoopt dat de dag waarop snel aan zal breken en dan het idee heeft dat de huisarts niet echt mee werkt.

  hoe kunnen we de huisarts vertellen dat het echt is.en dat ze kan starten met medicijnen, of moet hij/zij echt wachten op een slopende dood??

 79. robert zegt:

  Hoi,
  mijn vader (69) ligt sinds 3 weken in het ziekenhuis opgenomen met het vermoeden van een longontsteking. Sinds 7 jaar heeft hij copd, hij had 30% van zijn longfunctie over. Na 1 week in het ziekenhuis leek hij op te knappen. Echter midden in de nacht werd hij ontzettend benauwd en dreigde te stikken, direct naar de ic waar hij aan de drukbeademing kwam te liggen. De boodschap aan ons was duidelijk, zeg wat je nog wilt zeggen. Na 2 dagen is hij echter teruggegaan naar de afdeling hij was nog steeds erg slecht. Vervolgens wees een sputumkweek uit dat hij een pseudomonas bacterie in de longen heeft. Verwachting dat de longen weer flink achteruit zijn gegaan.Hij krijgt morfine om het benauwde gevoel weg te halen, dit werkt goed. Verder de nodige verneveling met medicatie. Als je hem ziet liggen dan heb je het idee dat hij wat beter lijkt te zijn. Mijn gevoel zegt iets heel anders. We leven van dag tot dag tussen hoop en vrees. De angst die we hebben is dat hij nu maanden moet lijden of knokken om uiteindelijk het niet te halen (wat waarschijnlijk voor hem beter zou zijn). Zelf lijkt hij niet goed te beseffen dat hij zo ziek is. Wel is hij erg passief, iets wat hij eerder niet was. Zijn er mensen die dit kennen en een idee hebben hoe dit proces zou kunnen verlopen??

 80. Ella zegt:

  Hallo Robert,

  Ik wilde vragen hoe het met je vader is en of hij al wat op is geknapt, of is zijn toestand alleen maar verminderd?
  Ik hoor graag van je.

  Groetjes Ella

 81. Malou zegt:

  Hallo
  Heb sinds 2001 COPD, kwam door het roken, ik rookte 60 sigaretten per dag. Mijn man vond me ’s ochtends bij het brengen van het ontbijt bewusteloosheid. Mijn mondhoeken zaten al vol schuim. Kreeg toen van mijn longarts te horen, stoppen met roken of doodgaan. Nou de keuze was niet zo moeilijk. Ik ben radicaal gestopt met roken. Maar het gekke is dat ik daarna nooit last heb gehad van die COPD, tot die hete zomer in 2006, toen is het escaleren, ziekenhuis in ziekenhuis uit en elke keer vraagt mijn longarts hoe het met het roken stond. Dat irriteerd me zodanig, dat ik hem zei dat toen in 2001 gestopt ben en nooit meer een sigaret opgestoken heb. Maar mijn vraag is nu, heeft iemand van jullie dit ook gehad, dat die COPD stil blijft staan en plotseling weer opkomt dagen ?
  groetjes
  Malou

 82. Monica zegt:

  Ook ik heb COPD. Het kwam op een rare manier uit. Ik rookte al 40 jaar, had eigenlijk nergens last van, geen rokershoestje, niet benauwd, liep dagelijks ruim 1xc2xbd uur met de honden zonder problemen.
  Eind september stond ik ’s morgens de kattenbakken te verschonen toen het stof in mijn keel kriebelde. Bij de hoestbui die volgde begon ik bloed te hoesten en niet zo weinig ook! Ik heb de huisarts gewaarschuwd en voor ik het wist lag ik in het ziekenhuis. Zelfs toen was ik niet benauwd, (alleen tijdens het bloed ophoesten, dan leek het of ik erin verdronk) en mijn saturatie was ook goed. Bij de bronchoscopie bleek er een groot bloedvat stuk te zijn. En aangezien ik geen stolling heb (te weinig trombo’s en die er zijn werken niet goed) moest dat eerst onder controle. Na 5 dagen ontstond er een afsluiting in de longen, de stolsels sloten een groot deel aan de linkerkant af. Toen had ik het wel benauwd en ook veel pijn. Dit is weer verholpen door nog een bronchoscopie waarbij de longarts 3 kwartier nodig had om alles weg te halen. Daarna bloedde het dus weer, waarna besloten werd mij door te sturen naar een ander ziekenhuis voor een angiografie en een embolisatie.
  Natuurlijk rook ik vanaf dat moment niet meer. (alhoewel mij dat nog steeds, na 4 maanden, veel moeite kost)
  Maar mijn angst voor herhaling blijft natuurlijk.
  En niemand kan zeggen of en wanneer het weer gebeurt.
  Ter bescherming gebruik ik dagelijks Seretide en zal dat de rest van mijn leven moeten gebruiken.
  Er is onlangs nog een bronchoscopie gedaan om te kijken hoe de long zich had hersteld en dat was gelukkig goed. Ook de longfunctietest was goed.
  Tevens loop ik nu bij een haematoloog in Utrecht (UMC/v. Crefeldkliniek) om de problemen met de bloedstolling beter uit te zoeken.

  Je hebt hier een hele mooie site met heel veel informatie! Groet, Monica

 83. robert zegt:

  Hoi Ella,
  Je vroeg mij hoe het nu met mijn vader is. Sinds de vorige keer is hij wel wat opgeknapt. Conditioneel is het erg slecht hij kan met moeite zo’n 40 meter lopen. Een toiletbezoek is soms erg vermoeiend. De benauwdheid gaat op en af. De bloeduitslag van deze week toonde aan dat de ontstekingswaarden nog wat te hoog zijn. Hier wordt niets mee gedaan?? Vlak voor de ic opname werd hij verward na hoofdpijn. Men gaf aan dat mogelijk een delier was. Neurologisch verwachtte men geen probleem omdat hij geen uitval e.d. vertoonde. Afgelopen week is er alsnog een ct gemaakt en kwam er een kleine bloeding aan het licht. Aan de rechterkant in het taalcentrum. Het blijkt dat dit ook al aan het genezen is.
  Aankomende week gaat hij naar een verpleeghuis naar de revalidatie. Zelf verwacht hij dat hij weer ongeveer op het oude niveau (30% longfunctie) zal komen. Kan dat inderdaad zo zijn??
  Net als de vorige keer dat ik schreef heb ik nog steeds geen vertrouwen in het verdere verloop. Met name de vehoogde ontstekingswaarden maakt dat ik mij nog flinke zorgen maak.
  Groeten, Robert

 84. Anoniem zegt:

  hallo ik ben anneke bij mij isook copd vast gesteld en heb een vraag ik rook niet meer maar hoest ook niet en hoe stellen ze copd vast kan een arts zich ook vergissen een ding is zeker ik ben erg bangbedakt allemaal voor het luisteren

 85. Ella zegt:

  Hallo Robert,

  Het klinkt nog niet heel positief, maar een goede revalidatie kan hem wel te goede komen. Als zijn wil er is, kan hij misschien nog ver komen, maar niemand zal dat van te voren kunnen zeggen.
  Sterkte

  Verder alle reacties tav COPD. Dank je wel. Denk dat lotgenoten hier zeker wat aan hebben!

  Groetjes Ella

 86. Terry John zegt:

  Hallo.

  Ik kreeg te horen in 06 dat ik COPD heb.

  Ik heb een paar dingen wat ik moeilijk en soms vermoeiend vind in verband met ziekte, waar bijna niemand, ook mensen die het goed menen, en daarmee bedoel ik ook wel professionele mensen, begrijpen echt niets van waar je mee zit en hoe het is.

  Bijvoorbeeld natuurlijk ik kan mij eigen tempo bepalen wanneer ik iets vertel, maar door dat ik dan nog boeiend en opgewekt kan praten, gaan mensen door mijn eigen doen, ook reageren met een eigen verhaal wat dan weer soms te druk wordt voor mij.

  Als ik ook bij een bepaalde instantie ga, omdat ik een afspraak heb, dan mensen met wie ik spreek, kunnen veel te druk zijn, en omdat ze zelf zo nerveus en snel zijn en onrustig eigenlijk, houterig zelfs en niet kunnen luisteren, dan kun je niet uitleggen hoe dingen in elkaar zitten.
  Dit vind ik verkeerd, want, als het bij de stadshuis is of zoiets officieels, dan zouden ze een meer menselijk en begrijpende houding kunnen aannemen door wetenschap en eenvoudig gezond verstand achterkomen dat het belangrijk is dat ze weten wie ze voor ze hebben.
  Als iemand komt bij de sociale dienst en verteld ja ik ben net aan het herstellen van een bijna fatale hartaanval dan zo’n ambtenaar heeft eigenlijk helemaal geen recht om opgefokt te praten of druk lopen doen om zo’n iemand heen, want, het is dan eigenlijk alsof ze iemand heel erg ziek kunnen maken of de pijp uit helpen zelfs.

  Nou, ik ben bij mijn arts, hij stuurde mij naar de spirometrie opmeet gebouw in Overvecht, en mijn arts heeft ook een assistent voor dat soort dingen maar zij is niet een hoog opgeleide specialist/chirurg of, ze is niet eens arts.
  Dan kom ik achter dat sommige ziekenhuizen, hebben beter voorzieningen wen als iemand daar geweest is voor spirometrie en het blijkt dat ze COPD hebben dan worden ze gelijk in een long revalidatie schema/regeling geplaatst, wat heel erg bevorderlijk is.

  Wat ik wil zeggen is dat ik vind dat de zorg veel te kort schiet want er is niet genoeg intelligente inzicht in de ruil en zuil van gewone mensen, dus, er is geen rekening mee gehouden dat het zeer moeilijk is voor veel mensen een regelmaat uit te werken waarin ze kunnen aan de conditie werken, en alles is zo duur.
  Ik vind dat een revalidatie traject is de eerste iets wat deskundigen zouden moeten kunnen aanbieden.

  Bijvoorbeeld, ik heb nog niets aan mijn conditie kunnen doen, maar als ik naar een gym kon en afspraken had dan zou ik het doen als ik thuis ben ik kan dat nooit regelen, en een mens heeft begeleiding nodig zodat hij of zij leert wat goed is om te voorkomen dat je iets nog erger maakt dan het al was, door verkeerde oefeningen.

  Ik zou best wat vrienden willen maken die ook COPD hebben, om sociale dingen te doen, waar je elkaar kunnen steunen, want als ik bij iemand bent die COPD heeft, dan ga ik niet onnodig drukte maken, maar juist zou ik willen luisteren en vergelijken en helpen, net zoals ik dat ook nodig heb, om tips te krijgen en met anderen te kunnen babbelen die niet alleen zeggen, ja ik weet het, wanneer ze weten het helemaal niet.

  Zelfs mijn eigen dochter wil wel eens gaan bekvechten met mij, en ik zeg je weet niet hoe ik voel anders zou je dit niet doen want ik kan het niet aan.

  Zij zegt nog harder ik weet het wel Maar als ze het echt begreep zou ze rekening mee houden en niet denken dat ik in staat ben om meningen te moeten pushen.

  Ik heb moten zeggen, af en toe, hij schat kun je wat rustiger praten want het is te druk, want ik wordt kortademig van de sfeer al, ik kan het allemaal wel aan, maar ik heb heggen zin meer in onnodige opgefokte drukte, maar als ik dat probeer te vertellen, denkt ze automatisch dat ik kritiek wil leveren terwijl dat mijn kind is wie ik dol op ben en zielsveel van houd.

  Dan gaat ze op automatisch piloot en zegt iets sarcastisch, door als te praten als een achterlijk persoon zo traag. En mijn dochter is wel eeen echte lieve schat van een mens, daar ligt niets aan.

  De beste manier om het uit te leggen aan iemand, hoe het voelt, is; adem in volledig, dan uit alleen voor een kwart, doe dat weer, en dan nog een keer, ieder keer volledig inademen en dan maar een kwart uit.

  Dat is hoe het kan voelen.
  Maar, toch, wat dan ook, ik vind dat bijna niemand begrijpt dat je echt ziek kan voelen want je ziet vaak normaal uit, ze zien niets aan je, tenzij je niet in een rolstoel zit of met een masker rondloopt.

  Ik ga zo naar de huisarts, en ik hoop dat hij daar in persoon is want vaak kreeg ik de arts in opleiding, wat ik moest weigeren een keer toen er eentje in opleiding was bij de assistente, want dat persoon sprak op zo’n drukke manier dat ik voelde mij juist moe daarvan.

  Ze zijn dan juist, of heel traag in de gedachten gang, vind ik, of zo erg druk met hun eigen woorden en gedachtens dat je hen weinig over kan brengen.

  De persoon wie ik had, die in opleiding was, onderbrak de persoon die mij aan het behandelen was, met het corrigeren van de persoon die haar aan het opleiden was.
  Ik ergerde mij aan dat arrogantie.

  Dat leerling hield maar niet op om te laten zien dat ze alles wist over haar leerstof.
  Maaaaar… soms kan het gewoon te veel zijn.

  Het was gewoon een kwestie van te slim af willen zijn, maar daar heeft iemand die onwel voelt, totaal niets aan.

  Dus dat was de meest belangrijke les voor dat persoon, maar niemand vertelde haar dat, nergens had iemand inzicht in, om dat cursus beter te maken, door te realiseren, hxc3xa8, je hebt met mensen te maken die zuurstof tekort hebben, dus je moet wel onthouden om rustig te zijn, want het is al erg genoeg zonder jou nervositeit of neurotisch gedrag.

  Dit is maar een klein beetje van de problemen ik ontdekt heb wat het omgaan met mensen betreft sinds ik dit long probleem heb.

  Groetjes

  Terry John

 87. Dennis zegt:

  Hallo,

  Mijn moeder is 64 jaar en heeft al een paar jaar last van COPD. Ze is een stevige roker en kan er ook niet van afblijven omdat ze zo nerveus is dat ze bang is dat ze dan nog meer stress krijgt. Het gaat op dit moment niet goed met haar ze houdt vocht vast en is in 4 weken 7 kilo aangekomen ze weegt normaal 52 kg en nu dus 59 kg. Heb zelf de dokter gebeld en gevraagd om met hem samen met me moeder te overleggen. Heb voorgesteld een algehele check-up want ze is neerslachtig heeft geen puf meer om wat te doen en ik sta zo machteloos. Bloed gecontroleeerd was goed alleen vitqamine d tekort dus pillen vitamine d en calcium tabletten gekregen haar zuurstofgehalte in haar bloed is op dit moment 90/91.
  Nu een week verder heeft ze eindleijk plastabletten gekregen om het vocht af te laten voeren, ze heeft zelf een afspraak moeten maken met een longarts en kan pas 17 nov 09 terecht. Wil graag advies om haar te kunnen helpen wat te doen. Heeft ook in de afgelopen 4 weken twee keer een lichte longontsteking en een blaasontsteking gehad met daarbij 4 antibiotica kuren.
  Heeft dit er ook mee te maken dat ze misschien zoveel vocht vasthoudt. Graag zou ik ook met haar samen naar een goede arts gaan om te oevrleggen wat te doen.

  Afzender Dennis .

 88. Ella zegt:

  Hallo Dennis,

  Eigenlijk hoort alle dingen die je noemt wel bij COPD. Patienten zijn gevoeliger voor infecties en indien de COPD tijdelijk verergert dan kan dat er voor zorgen dat je vocht vast houdt.
  Het zal wel goed zijn om eens goed met haar specialist te praten om precies te weten wat COPD inhoud en wat er allemaal bij komt kijken. Wat bijkomende problemen kunnen zijn enz.

  Sterkte.

  Groetjes Ella

 89. Dennis zegt:

  Hallo Ella,

  Wat leuk dat je een bericht terugstuurd.
  Ik ben vandaag met me moeder naar de longarts geweest, deze heeft naar haar buik gekeken en longen geluisterd.
  Alleen moeten nog terug om 3 tal onderzoeken te doen,25nov,26nov,30 nov en dan 2dec voor de uitslag bij de longarts vind dit allemaal te lang duren want ze is zo verzwakt in die korte tijd. Ze gaan een buikecho, longfoto en het hart bekijken. Door de plaspillen voelt ze zich wel iets beter, deze heeft ze nog eens 30 stuks erbij gekregen op recept. Vandaag bloedgeprikt om te kijken naar het natriumgehalte.
  Ik blijf bezorgd en wou dat ik dingen kon versnellen of aan kon helpen.
  Heb je misschien nog adviezen of punten om ook naar te kijken of te veranderen.
  Ze komt nu bijna de deur niet meer uit.

  Groetjes Dennis.

 90. Ella zegt:

  Hallo Dennis,

  Beetje jammer dat ze de onderzoeken niet op 1 dag plannen, want nu blijf je naar het ziekenhuis lopen en ze is al verzwakt. Het is dus echt afwachten tot het plaatje helemaal compleet is. Ik zou wel goed in de gaten houden dat ze met de plasmedicatie genoeg blijft drinken, want anders zou ze nog uitdrogen..
  Verder eigenlijk weinig dingen waar je op zou kunnen letten eerlijk gezegt. ZOu gewoon fijn zijn als ze al de onderzoeken heeft gehad en je een uitslag hebt, want nu leef je ook in onzekerheid en weet je ook niet goed, wat wel of niet goed is.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 91. Diana zegt:

  hallo allemaal,

  ik heb net hier boven de berichtjes gelezen.
  en weet niet zo goed wat ik er mee moet ik ben moeder van vier kinderen. En ben pas 31 jaar.
  afgelopen Pasen kreeg ik te horen dat ik COPD heb.
  nu inmiddels bijna Sinterklaas
  weet ik nog niet wat ik moet .
  er komt zo veel op je af.
  ik krijg nu al bijna geen lucht meer als ik de trap op moet lopen met een van de kinderen op de arm.
  ik ben nog zo jong en ben doodsbang voor de toekomst en mijn kinderen

  Hoe ga je hier mee om ,
  niemand begrijpt me wat ik voel wat ik denk
  ik weet het niet meer
  iedere dag opnieuw word je weer geconfronteerd met het feit dat het niet meer gaat zoals je zou willen.
  ik moet ervoor naar fisio
  maar schaam me dood als ik er ben mensen die je aan kijken en je ziet ze gewoon denken
  wat doet zo n jong iemand hier bijna iedereen daar is de 55 jaar gepasseerd .
  dus ook daar praat je niet zo makkelijk erover en ik hoopte dat dit me zou opluchten
  maar hier zit ik dan huilend en nadenkend over hoe mijn toekomst er uit gaat zien ,
  maar hoe hard ik ook na denk
  er komt niet veel uit
  ik ben geen prater en ik heb nog nooit iets op internet geschreven

  en misschien kan niemand mij een antwoord geven.
  maar ik moest het even kwijt

  Diana

 92. Ella zegt:

  Hallo Diana,

  Kan me voorstellen dat je je zorgen maakt. Je bent nog hartstikke jong. Wat mij wel gelijk te binnen schoot. Is longrevalidatie niets voor je. In het ziekenhuis waar je loopt onder controle of in een speciaal centrum. Hoor er altijd goede ervaringen over. Heb het er eens over met je specialist.

  Sterkte!

  Groetjes Ella

 93. Ria zegt:

  Mijn vader 85 jaar heeft zeer ernstig COPC en nu speelt het hart ook op dikke voeten (hartinfarct2002) 5 kilo in 9 mnd afgevallen zeer blauwe handen/armen plekjes op het gezicht en ook nog suikerpatient. Kan iemand iets zeggen over de levensverwachting van me vader. Dank alvast.

 94. Ella zegt:

  Beste Ria,

  Niemand zal een levensverwachting van je vader kunnen geven. Een arts zou het misschien wel beter in kunnen schatten, maar de meeste artsen wagen zich er toch niet aan om daarover “zekerheden”te geven.
  Je zou het wel na kunnen vragen in het ziekenhuis.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 95. dominique de muynck zegt:

  Hoi, ik ben 48 jaar en 5 jaar geleden stelden ze COPD bij me vast (zware roker, 30 jaar, +/- 30 sigaretten). Mijn conditie varieert heel erg. Soms heel erg benauwd, soms okxc3xa9. Sinds twee jaar zwem ik een drietal keer per week. En nu zwem ik gemiddeld een 90 tal lengtes (25 meter bad)per uur. Ik vind het vreemd dat ik daarin slaag, maar dat ik een paar uur erna heel kortademig ben en denk dat mijn laatste uur geslagen heeft. Heeft iemand enige ervaring met een soortgelijke toestand? (mijn medicatie: Seritide 500 2X daags) Groeten en sterkte allemaal!!! Dominique

 96. olaf peters zegt:

  Ben bijna 50 jaar. Altijd gesport, en op 40 jarige leefdheid is copd bij mij geconstateerd.Ben goed afgetraind, En geen roker meer. Gaat steeds slechter met de zuurstofopname. En dit gaat ook ten koste van mijn sociale en werkzame leven. Sporten is bijna niet meer mogelijk. En bij lange gesprekken ben ik alleen maar bezig met zuurstof happen. Eigenlijk vind ik het leven geen moer meer aan. Temeer omdat ik het niet aan andere mensen wil laten merken. Voel mij soms echt een loser, omdat ik gewoon aan heel veel activiteiten niet kan deelnemen. Ben een beetje aan de macho cultuur verslaafd, en dat verwacht de directe omgeving ook.
  [imago probleem] Gebruik van allerlei medicatie, maar ga steeds meer achteruit.Met het roken ben ik gestopt. Maar ik blijf een vermoeid ogende oude man die heel veel slaap nodig heeft. ook ben ik niet meer gezellig voor mij directe omgeving[vrouw, kinderen, vrienden] alleen al het luisteren naar andere mensen vermoeid en boeit mij niet meer. Naar de arts durf ik ook niet meer, uit angst voor hetgeen ik krijg te horen, wat ik eigenlijk al weet.4 jaar geleden was mijn longinhoud 60%. Ben als de dood dat deze nog verder gedaald is. Kan niet tegen slecht nieuws, dus hobbel ik tegen beter weten maar door. Ben wel heel angstig dat mijn hart mij in de steek laat. Voor mijn gevoel maakt deze dubbele uren. Graag een welgemeend advies wat nu te doen.

 97. Ella zegt:

  Beste Olaf,

  Ik denk dat het toch verstandig is dit eens met je specialist te bespreken en bekijken wat de mogelijkheden zijn. Kan me zo goed voorstellen dat je normaal gesproken erg sportief was en het leven aan kon, je nu erg beperkt wordt in heel je doen en laten. Misschien kan je eens met je specialist bespreken of longrevalidatie iets of je hebt ook bepaalde centra’s voor patienten met longproblemen. Daar worden hele schema’s opgesteld en na 3 maanden sta je er dan veel beter voor[vroeger heten dit de Klokkenberg in Breda]
  Bespreek het en bekijk wat de mogelijkheden zijn voor je, want die zijn er zeker!
  Hoop dat ik je een beetje op weg hebt kunnen helpen, anders hoor ik het graag!
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 98. Geertje zegt:

  Ik, een vrouw van 42 heb vorig jaar juni te horen gekregen dat ik longemfyseem heb. Na diverse onderzoeken is gebleken mijn longinhoud erg laag is. Ik heb revalidatie gevolgd maar ben daar naar mijn gevoel niet veel mee opgeschoten. Ben nog net zo kortademig als toen ik eraan begon. Heb nu iets gelezen over een operatie die ze in Nieuwegein uitvoeren en wil daar eens met mijn arts over praten, dan wordt de longinhoud iets vermeerderd. Ik leef van een uitkering omdat werken bijna niet gaat en van die uitkering kan ik net rondkomen dus dat schoiet ook niet echt op. Ben wel bijna al een jaar gestopt met roken en ik had niet verwacht dat dat zo zou meevallen. Hoop dat ik me wat beter ga voelen en niet zo snel kortademig ben want dat is erg lastig.

 99. vera de boer-hooiveld zegt:

  hallo geertje ..ik hoop dat je mijn berichtje hier leest …ik ben 2 jaar geleden in nieuwegein geopereerd aan longvolume reductie aan beide longen ..ik ben er 20% op vooruit gegaan ,en heb een totaal nieuw leven gekregen ..scootmobiel en rollator de deur uitgedaan ,en zelfs mijn hulp in de huishouding ..loop zelfs al weer 2 x de vierdaagse ,terwijl ik 10 jaar lang net aan 600 meter liep …ik ben voor 2 weken geleden weer voor controlle geweest naar nieuwe gein ,en weer apk goedgekeurd voor 100%…dus ik ben zeer gelukkig ..hopelijk is dit ook iets voor jou …misschien hoor ik nog eens iets van je …succes …groetjes vera …

 100. Geartsje zegt:

  Hoi, mijn vader is 85 jaar en heeft zwaar COPD. Hij heeft het regelmatig flink benauwd, eigenlijk bij iedere stap die hij zet. Hij heeft al eens aan de longarts gevraagd of er een mogelijkheid is, dat hij extra zuurstof kan krijgen. Daar wordt eigenlijk nauwelijks op gereageerd. Weten jullie wanneer ze it wel toepassen?

  • Patiënten met COPD zijn vaak wel erg benauwd maar hun saturatie(zuurstofgehalte) is dan wel op normaal niveau. Dan kom je als COPD-er niet in aanmerking voor extra zuurstof thuis. Zit je thuis vaak met lage saturatie of daalt deze bv in de nacht flink(wat je nog al eens ziet bij COPD) dan zullen ze wel zuurstof voor thuis aanvragen. Daar zouden jullie eens navraag over moeten doen.

 101. Maja zegt:

  Hallo suces met lezen>k 40 jaar heb helemaal niets zelfs geen hoofdpijn en dansen nou wel 3 dagen achter elkaar heerlijk, ik ben krachtig lenig en daar heb ik tot nu toe profijt van want nu ik 51 ben…..gaat het iets minder helaas astma -copd 70 % lucht..bovendien heb ik laaste 8 jaar voet kapot ( steen op laten vallen ongelukje maar met grote gevolgen) 1 jaar niet kunnen lopen- zoveel pijn dat ik naar de arts ben gegaan en niet naar de spoedeisende hulp snap ik nog niet van mezelf ,daar de arts adviseerde rust te nemen ja hoe dan als je alleen woont lekker zo,n advies ze doet niets voor je! Had ik niet in het gips gemoeten dan??vervolgens hernia 1.1/2 jaar niet kunen lopen/opstaan zoveel pijn gehad iedere dag de hel met opstaan. en weer geen hulp gezien..waarschijnlijk ontstaan omdat ik scheef liep, pysio zei dat mijn hernia niet chronisch was, grappig zolang pijn maar niet chronichs en doorsturen naar collega deed hj niet dat vindt ik nog steeds heel bizar (zat er zo doorheen kon wel janken),bedankt nog Fred panhuis> ik ben 30 min gemasseert door een kennis met sport opleiding,en ik heb nooit meer die zenuw klem gehad .een wonder!!.
  wel nog pijn aan de rug maar dacht dat dat van de langdurige herniapijn was…zenuw is natuurlijk uitermate geirriteert ggeweest 1/1/2 jaar…op mijn onderrug zit dan ook een chronische verdikking…maar nee, ik had dus een een vleesboom van wel 10 cm waardoor ik de rugpijn had en iedere dag heel moe was, en vervolgens bloedarmoede kreeg heel moe van ,bovendien waren toen all mijn waardes te laag gemeten dooor bloedprikken.pff nog moeier…daar ijzerbabletten voor geslikt haha ik zie de doktersass nog zitten met een flesje vit waarmee ze schudde haha meer dit drinken zei ze >wat een trut!.>geen idee hoe ik steeds bij die dokter kwam kon nl amper opstaan..de hel echt afgelopen jaar 2015 een operatie gehad voor vleesboom (ondanks dat mijn 2de arts mijn eerst voor een endoscopie naar het ziekenhuis stuurde ! ondanks dat in mijn dossier staat !dat ik vleesboom had,en nu fijn in de overgang haha de hel 5 x per dag hittegolf a,nacht =s 3 x wakker pfff..is het maar dat beter als aan de hormonen wat mijn nieuwe arts nu gewoon even geeft >ondanks advies (in de brocure ) bij borstkanker/ en of beroerte in de fam liever geen hormonen..nou ben ik dan maar weer direct mee gestopt( want mij zus had dat beide) ook met een operatie in het vooruitzicht met je dus 3 weken van te voren stoppen met de hormoon pillen haha grappig dat mijn arts dit niet zegt aangezien ik een verwijzing van haar heb gekregen voor de ortopeed chirug…want mijn voet hij is nu nog dikker/blauwer aangezien je moet blijven bewegen met copd is dit lastig met mijn zere voet, dus eerst de voet dan sport en dan wil ik stoppen met roken..nou bij een proffesional hoef ik niet te zijn (sorry proffesionals ik ben afgeknapt) haha en dan heb ik niet eens over de tandarts beun hazen, en opticien Oogziekenhuis en ziekenhuis fouten gehad zoveel verschillende adviesen gehad niet normaal bij de ene arts is het het kan geen kwaad en bij de andere arts is het beter eierstokken nee nog beter heel je baarmoeder eruit> mensen vertrouw op je zelf//en ervaringen van je medemens/ de artsen werken alleen (snap ik niet! er moeten gewoon 2 artsen zijn voor je) worden er minder fouten ook gemaakt..en 2 weten heel veel meer als 1 artsen wij zijn dan de dupe lekker dan…

  ik wens ieder goeds voor iedere dag accepteer dat je niet meer zo bent als bv jaren geleden..dit is je nieuwe leven hoe klote dit soms ook is…begrip van vrienden of familie nee die krijg je niet altijd..ik zelf zoek dan ook liever naar mensen die positief zijn en er wilen zijn voor je en anders blijf ik lekker op mezelf .ben je ook lieve leuke en relaxte en wil je ook stoppen met roken en dit ook niet alleen willen kunnen geef een gil want ik zoek ook steun op de moelijke momenten om te stoppen met roken..ik weet zeker dat samen dit een stuk makkelijker wordt…ik ben erg verslaaft helaas..Groetjes Maja…ps sorry voor het lange zeik verhaal maar het leven is hard en idd leef want je weet niet hoe of wat ..ik ga lekkier onder de foto volgende week met voet, ik hoop dat er iets aan de pijn gedaan kan worden..ik wil nl gaan taffeltennisen goed voor de conditie..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s