De Longen

Alle aanvoer en afvoer van lucht vindt plaats door onze luchtwegen. Dat begint bij de mond, de neus en de keel; de zogenaamde hogere luchtwegen. Het slijmvlies dat de binnenkant van deze luchtwegen bekleedt, zorgt ervoor dat de lucht al voor een deel bevochtigd wordt en dat kleine zwevende stofdeeltjes neerslaan. Vooral de neus heeft hierbij een belangrijke taak. Is de lucht eenmaal de hogere luchtwegen gepasseerd, dan gaat zij naar de lagere luchtwegen: langs de stembanden, door de luchtpijp en vervolgens door een zich snel vertakkend systeem van luchtpijpjes, de bronchiën, waarna uiteindelijk de longblaasjes bereikt wordt.

RBK: rechter bovenkwab

MK: middenkwab

ROK: rechter onderkwab

LBK: linker bovenkwab

LOK: linker onderkwab

De luchtwegen dienen vooral voor de adequate aanvoer van schone, bevochtigde verse lucht met voldoende zuurstof en voldoende afvoer van uitademingslucht waardoor het koolzuur het lichaam kan verlaten. Per 24 uur passeert er zo’n 10.000 tot 20.000 liter lucht door de luchtwegen. Om de luchtpijp en de bronchiën zitten ringen van kraakbeen, die op korte afstand van elkaar liggen. Deze ringen voorkomen dat de luchtwegen bij de adembewegingen worden samengedrukt. Onder de ringen liggen spiertjes die de doorsnede van de kleinere luchtwegen sterk kunnen laten variëren. Deze spiertjes kunnen samentrekken na prikkeling door bijvoorbeeld kou en rook.

De binnenkant van de luchtwegen is bekleed met slijmvlies, het epitheel. Dit slijmvlies bestaat uit steuncellen met trilharen en cellen die slijm produceren. Het epitheel heeft een belangrijke barrièrefunctie: het houdt schadelijke stofdeeltjes, bacteriën en virussen tegen. Door de werking van de trilharen worden deze stoffen weer naar de keel getransporteerd, waar ze als sputum kunnen worden opgehoest. In het epitheel liggen ook witte bloedcellen die samen met het epitheel van belang zijn bij de lokale afweer tegen ingeademde stofdeeltjes, virussen en bacteriën. Onder het epitheel ligt steunweefsel en daaronder lopen kleine bloedvaatjes.

In de longen vindt de gasuitwisseling van zuurstof en koolzuur plaats. Zo leiden de bronchiën de ingeademde lucht naar miljoenen kleine longblaasjes. Zuurstof uit de aangevoerde lucht gaat vervolgens door de flinterdunne wand van de longblaasjes heen en wordt opgenomen in het bloed. Dat gebeurt in de haarvaatjes die in de wand van de longblaasjes liggen. Tegelijkertijd gaat het koolzuur dat het lichaam produceert vanuit het bloed in de haarvaatjes naar de longblaasjes en wordt dan uitgeademd. Het middenrif en de tussenribspieren zijn de spieren die gebruikt worden om in te ademen. Het middenrif zorgt voor ongeveer tweederde van de ademarbeid. Bij hevige kortademigheid zie je soms dat ook de schouder- en halsspieren gebruikt worden. Daarbij kan het prettig zijn om de armen op een tafel te laten rusten. Uitademen gaat grotendeels vanzelf; de buikspieren kunnen de uitademing ondersteunen.

De werking van onze longen

De lucht die u inademt via neus of mond, passeert eerst de keelholte om vervolgens in de luchtpijp (trachea) te komen. Aan het einde van de luchtpijp stroomt de lucht door verschillende vertakkingen (bronchiaalboom) de longen in. Deze vertakken zich steeds verder tot minuscule takjes (bronchioli) die elk weer uitmonden in een klein ballonachtig zakje, het longblaasje of de alveolus. Rondom deze kleine zakjes liggen bloedvaatjes die zuurstof opnemen in de bloedbaan en kooldioxide afgeven aan de longblaasjes. Alle longblaasjes vormen samen met de bronchustakken de longen. De linkerlong is bijna altijd wat kleiner dan de rechterlong, omdat hier het hart ruimte inneemt.

Om de longen liggen twee longvliezen met een beetje “glijmiddel” ertussen, die ervoor zorgen dat het contact met de borstwand gesmeerd verloopt. Onder de longen ligt een grote platte peesachtige spier, het middenrif of diafragma, die als een soort pomp werkt om zuurstof in de longen te trekken en kooldioxide uit te blazen. Inademen en uitademen. Het lijkt zo simpel.

Waarom werken de longen niet zo goed

Als u ademhalingsproblemen heeft, is de beweging van de lucht in en/of uit de longen geremd en bemoeilijkt. U moet dan hard werken om weinig lucht binnen te krijgen. Probeer bijvoorbeeld maar eens om door een rietje adem te halen, zo voelt dit aan.

Hoe en waarom komt dat?

Een goede anamnese en lichamelijk onderzoek kan aanwijzingen geven voor een diagnose, er zal daarna altijd vervolgonderzoeken worden verricht.

Bijvoorbeeld longfunctieonderzoek, longfoto’s en bloedonderzoek. Het kan worden veroorzaakt door één van de volgende mogelijkheden:

· de normale luchtstroom is geblokkeerd door teveel slijm en/of ontsteking (bronchitis);
· de longblaasjes zijn min of meer in elkaar gezakt, de rek is eruit (longemfyseem);
· de spiertjes rond de longblaasjes zijn verkrampt (astma);
· het longweefsel is veranderd in littekenweefsel (longfibrose).

Deze ziektebeelden van de luchtwegen of longweefsel kunnen nadat de diagnose is gesteld worden behandeld. Ook kan het zijn dat u zelf uw levenswijze moet veranderen of aanpassen om een goed resultaat te kunnen behalen (bijvoorbeeld stoppen met roken), om de kwaliteit van het leven zo goed mogelijk te kunnen verbeteren.

Omgevingsgerelateerde aandoeningen

Uw ziektebeelden kunnen ook een relatie hebben met uw omgeving. De stoffen die de oorzaak zijn van deze zogenaamde omgevingsgerelateerde aandoeningen zijn vaak niet zichtbaar.

Uitlaatgassen

Elke dag komt u in contact met verontreinigingen (denk aan uitlaatgassen), allergenen

(allergische reactie veroorzakende stoffen) of irritatie veroorzakers. Meestal ziet u deze

stoffen niet maar ze zijn wel aanwezig.

Asbest

In een oud huis of kantoor kan b.v. asbest verwerkt zijn, huisstofmijt of een slecht functionerende kachel aanwezig zijn die het giftige koolmonoxide uitscheidt.

Huisstofmijt

Deze ingeademde stoffen kunnen invloed hebben op nog sluimerende aandoeningen en ze verergeren. Ook kunnen ze zelfstandig een ziekte doen ontstaan.

Advertenties

83 gedachtes over “De Longen

 1. th franssen zegt:

  beste ella en anderen?
  ik heb deze site met veel interesse doorgekeken. Ik denk dat het een stuk werk is waar je met recht trots op mag zijn.
  Ik werk als longarts in een algemeen ziekenhuis en vind dat jullie site heel verhelderend kan werken als naslagwerk voor verpleegkundigen.
  Een prima en fraai naslagwerk waar waarschijnlijk veel uren in zijn gaan zitten

 2. Dank je wel voor de complimenten en al is het een hoop werk het is erg leuk om te doen en ik heb het er graag voor over. De ene keer heb je er gewoon meer tijd voor dan de andere keer maar wanneer ik tijd heb wil ik toch wel steeds weer een nieuw onderwerp er aan toevoegen. Leuk ook dat mensen positieve berichtjes achterlaten of vragen mailen.Erg leuk!

  Groetjes Ella 😀

 3. Hallo Denise..

  Das goed om te horen.. Indien je op je afdeling iets tegen komt wat er niet op staat geef me maar een seintje want dan zet ik het er zeker op!

  Groetjes en succes met je opleiding 🙂

 4. danielle zegt:

  hoi mary,

  ik herken het zeker.
  mijn scan was niet goed. na in twee teams besproken te zijn
  moet ik nu 3 maand wachten.
  dan een nieuwe scan, is het groter dan een punctie om verder te kijken.
  nare gedachten om 3 maand te moeten wachten of iets groeit of niet. bij elk pijntje of hoestje denk ik help….
  zwaar k.t is het.

 5. mary zegt:

  Danielle
  Ja het is zeker k.t maar ik loop al anderhalfjaar zo,en heb alle onderzoeken die er zijn gehad,en nog weten ze het niet.
  wens jou ook veel sterkte.
  Mary

 6. danielle zegt:

  mary,
  een vraagje, een longpunctie doet dat pijn?
  ik zie daar wel tegen op.
  kinderachtig he?
  heb toch genoeg nara prikken en onderzoeken gehad maar hier zie ik tegen op als een berg

 7. mary zegt:

  Hoi Danielle
  Sorry dat ik wat laat reageer,misschien heb je de punctie al gehad,
  De pijn valt best wel mee hoor jeword verdoofd,maar hebben ze je wel verteld dat er sooms een complicatie kan optreden (klaplong)dat heb ik nl.wel gehad.
  Hoop nog van je te horen je mag me ook mailen a.j.kuypers@chello.nl.ben hier niet zo vaak vind dat er weinig reaties komen.
  Groetjes Mary

 8. mary zegt:

  Hoi Danielle
  Fijn te horen dat je er niet veel van gevoeld hebt en ook geen complicatie hebt gehad.
  Ik moest vandaag weer voor een longfoto,en we hoorde dat de artsen meteen de uitslag wisten,dus toen heeft mijn man gevraagd of ze ons niet konden bellen voor de uitslag omdat ik zo vreselijk nerveus was,en om half zes belde de longarts en het is weer hetzelfde gebleven dus niet gegroeid,ik ben zo blij nu de 30ste weer voor de gewone controle en longfunctie en dan hopelijk weer een halfjaar uitstel.
  Laat je jou uitslag ook ff weten mailen mag ook hoor,Sterkte.
  Groetjes Mary 😮

 9. danielle zegt:

  hoi mary,
  ik heb nog geen punctie gehad,moet eerst wachten of het
  groeit. vervelend gevoel is dat.
  en dan zegt de dokter succes en probeer je niet te druk te maken.
  in juli een extra scan dan 10 dagen wachten en dan een punctie of niet.
  vooral dat wachten is rot, helemaal nu ik deze week ineens hoge koorts had zonder reden… maar goed nu gaat het wel weer, maar dat steeds wachten

  groetjes danielle

 10. mary zegt:

  Ja is zeker vervelend dat wachten,bij mij hebben ze wel gelijk een punctie gedaan en is/was ook klein 2mm maar,gelukkig weer niet gegroeid,de dokters kunnen het wel zeggen maak je niet druk,maar jij/wij zitter er maar mee,maar goed ik kan weer een tijd vooruit pffff.
  Sterkte maar weer.
  Groetjes Mary
  PS:had je verward met Diana die iets geschrevenhad over longpuntie hierboven,dacht daarom dat je al geholpen was!!!

 11. Hallo Ella,
  Sinds een paar maanden ben ik erg benauwd, hoest ik erg, piep ik erg..en werd steeds vermoeider.
  Nadat ik een soort blaastestvoor de longen moest doen..bleek ik een longinhoud te hebben , van een 88 jarige !..en dat terwijl ik 45 ben!…na een paar weekjes 2 inhalators gebruikt te hebben ..en een flinke kuur…is de situatie nog steeds het zelfde…nu wil mijn arts mij prednison geven…en ik wil dat niet , want ik heb er veel van gezien en gehoord…denk je dat er ook een andere oplossing is?? en ik ben zo vreselijk moe!
  groetjes Cheyenne

 12. Hallo Cheyenne..

  Prednison heeft een hoop nadelen maar zeker als voordeel dat je er zeker van opknapt en dat wil je denk ik wel graag. Indien je het veel moet gaan slikken zal je past last krijgen van bijwerkingen die van blijvende aard zijn maar een kuur prednison zou ik als ik jou was toch proberen.
  Indien je weer aan de betere hand ben hoor ik graag van je of je voor de prednison heb gekozen.
  Groetjes Ella 🙂

 13. danielle zegt:

  hoi mary,

  mag ik weten in welk ziekenhuis jij onder behandeling bent?
  omdat ze bij jou al een punctie hebben gedaan toen het plekje 2mm was.
  nu zit mijn scan er aan te komen en als het plekje niet groter is geen scan. nu ben ik benieuwd hoe groot mijn plekje is en waarom ze dan wel of geen scan doen.

 14. Jacqueline zegt:

  Hoi Ella,

  Sinds maart dit jaar heb ik astma. Daarvoor heb ik nooit eerder longklachten gehad. Ik ben 30 jaar, ik rook niet, leef gezond en sport(te) veel. Nu heb ik al drie keer een longinfectie gehad en de daarbij behorende prednisolon en antibiotica. Ik gebruik symbicort 3x daags 2x en salbutamol dagelijks. Het ziekteproces (qua verslechtering) gaat zo snel, dat ik er bang van word, wat natuurlijk weer zo zijn uitwerking heeft. Mijn huisarts zegt, dat ik mij er teveel meebezig houd. Het beheerst mijn leven wel erg. Normaal gesproken werk ik altijd door, ook als ik ziek ben, maar nu zit ik alweer voor de 2de keer in de ziektewet en voel ik mij ontzettend schuldig. Ik ben het niet gewend om ziek te zijn. Ik wil graag jouw mening horen en heb je misschien tips en ervaringen voor mij?

  Alvast heel erg bedankt! Jacqueline

 15. Hallo Jacqueline..

  Sorry dat het even duurde voordat je reactie kreeg..had je berichtje al eerder gelezen maar hier even erg druk maar nu eindelijk een antwoord..
  Lijk me zeer frustrerend als je nog zo jong bent en je toch al vaak zo beroerd te voelen als ik het zo mag zeggen..in principe zou je gewoon met de juiste medicijnen een normaal leven voor je leeftijd moeten kunnen leven..ik denk dat het belangrijk is dat ze je toch nog eens goed nakijken en je medicijnen goed op jou gezondheid afstemmen en desnoods eens naar een andere longarts gaan want het is absurt hoe je je nu voelt.
  Ik hoop dat je iets met dit antwoord kan..
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 16. danielle zegt:

  hoi Mary,

  vandaag dan de uitslag van de scan.
  niet dat ik er iets aan heb…

  beeld onveranderd, verdachte plekje zit er nog,
  niet gegroeid, over 6 maanden nieuwe scan.
  het is wel 2mm wat groter zelfs maar zit te diep vvr een punctie…

  zit te denken om een second opion te halen in eventueel ander ziekenhuis, maar of dat wat brengt.

  voorlopig dus weer in de wachtstand.

  hoe is nu met jou?

  groetjes Danielle

 17. Jacqueline zegt:

  Hoi Ella,

  Bedankt voor je reactie Ella! twee weken geleden heb ik met mijn huisarts afgesproken, dat ik een dagboek bij zou gaan houden van mijn medicatie gebruik en klachten over een periode van 4 weken. 18 augustus heb ik weer een afspraak met hem. Ik zit zo met mezelf in de knoop, ik weet niet wat ik moet doen? Tot nu toe heb ik elke dag last van klachten en nu word ik sinds 4 nachten achter elkaar benauwd wakker en ’s ochtends heb ik ontzettend veel pijn op mijn borst. Eigenlijk vind ik dat zoals het nu gaat echt niet nodig is, maar ik heb het gevoel dat ik me aanstel als ik wel eerder dan 18 aug naar mijn huisarts terug ga. Aangezien hij ook vindt dat ik er teveel mee bezig ben. Ik heb nu nog 2 weken vakantie, ik hoop dat ik er nog even kan genieten 8)

  Groetjes Jacqueline

 18. Ha Jacqueline..

  Van mij kant goed advies nu te geven is moeilijk omdat ik je verder natuurlijk niet ken..Je angsten kan ik me zeker wel voorstellen..
  Hou in ieder geval dat dagboek goed bij en ga wat leuks met je vakantie doen..verzet je zinnen en daardoor ook je gedachte want het koppie heeft wel degelijk invloed op je lichaam..Je zal zien..hoe meer je er aan denkt hoe meer last je er van hebt.
  Ik weet t..van mij kant makkelijk te zeggen maar ik hoop van harte dat je een leuke vakantie zal hebben en ik hoor graag van je als je weer bij je huisarts bent geweest!

  Groetjes Ella 🙂

 19. Jacqueline zegt:

  Zo he dat is een snelle reactie.

  Je hebt helemaal gelijk, ik ben er ook teveel meebezig. Persoonlijk denk ik dat het uiteindelijk wel “gewoon” bij mijn leven gaat horen en dat ik er dan veel nonchelanter mee om zal gaan. Ik ben nu nog steeds de ziekte aan het ontdekken en accepteren. Mijn leven is ineens veranderd van een gezond lichaam naar een chronisch ziek lichaam en daar heb ik nog steeds moeite mee omdat te accepteren. Maar ik kom er wel hoor 🙂
  Ik vind het wel heel fijn dat ik mijn verhaal en vragen bij jouw kwijt kan, ondanks dat ik je niet ken, voelt het toch vertrouwd.

  Bedankt en ik houd je op de hoogte.
  Groetjes Jacqueline

 20. mary zegt:

  Hoi Danielle
  Aan een kant toch ook wel goed dat er niets veranderd is,bij mij was het ook te klein voor een punctie maar dat hoorde ik later pas toen het al gebeurd was.
  En ook een goed teken dat je pas over een half jaar terug moet,ja ik weet het is toch altijd weer een spanning dat heb ik ook hoor,maar voel jij je ziek??
  Ik voel mij niet ziek gelukkig en dat is toch ook een goed teken???
  Voor de rest gaat het ook wel hoor,heb natuurlijk wel longemfyseem dus soms wel wat benauwd.
  Ik heb er ook over gedacht om naar een ander ziekenhuis te gaan,maar dan ga je weer helemaal door die molen,en nu heb ik ook een goede controle,moet 1December weer en krijg gelijk de uitslag.

  Groetjes Mary

 21. Jacqueline zegt:

  Hoi Ella,

  Nou vandaag toch maar naar de huisarts geweest, aangezien ik alweer een dikke week koorts heb. Ik heb alweer een longinfectie. Heb een antibiotica kuurtje gekregen. Volgende week moet ik terugkomen en dan word ik toch weer doorgestuurd naar mijn longarts in het umcg aangezien er geen vooruitgang in zit. In welk ziekenhuis werk jij eigenlijk?

  Groetjes van Jacqueline 🙂

 22. Ha Jacqueline..

  Weer geen goede berichten dus..hoop dat je snel opknapt en dat de longarts je verder kan helpen..
  Laat ik het zo zeggen..ik werk in 1 van de ziekenhuis van rotterdam…als ik natuurlijk het ziekenhuis gaat noemen wil iedereen bij ons komen..hahah 😉

  Groetjes Ella 🙂

 23. Jacqueline zegt:

  Tja daar zit wel wat in natuurlijk 😀 Laatst was er een longverpleegkundige van het umcg op tv die Ella heet, toen dacht ik even aan jou. Het is wel toevallig.

  Groetjes Jacqueline 🙂

 24. danielle zegt:

  hoi Mary,

  nee, ik voel me niet ziek.
  meer onzeker omdat ze het een verdacht plekje noemen van meer dan 2mm.
  liefst wil ik toch een punctie zodat ik weet wat het is.
  het is gewoon niet fijn om misschien weer met kanker rond te lopen.
  maar goed, ik vertrouw maar op de dokter en luister aar mijn lijf.

  jammer dat er geen specialist is in mijn ziete beeld.

  groetjes Danielle

 25. mary zegt:

  Hoi Danielle
  Je word er ook onzeker van hoor ben ik helemaal met je eens,maar als het zo klein is dan komen ze er niet bij,dat zei mijn longarts tenminste!!!
  Heb jij dan al met die ziekte te maken gehad???
  Je mag me ook mailen hoor!

  Groetjes Mary

 26. Jacqueline zegt:

  Hoi Ella,

  Ik hoop dat je geniet van je vakantie 🙂 Ik wou even zeggen, dat ik vanmorgens weer bij mijn longarts geweest ben. Het is een aardig vrouw, maar niet erg consistent, waar ik weer van in de war raak 😕 ! In mei zei ze tegen mij dat ik astma heb (na aanleiding van een histamine provocatie test wat bij mij met 20% daalde) en gaf me hier symbicort voor 2×2 dd. In juni tijdens een exacerbatie verhoogde ze de dosis met 3×2 dd. Een maand later krijg ik er salbutamol van mijn huisarts bij.
  Nou zei ze vanmorgens dat ik geen astma heb en spreekt ze mijn huisarts tegen ivb met luchtweginfecties???? Op zo’n moment zie ik HAAR toch niet! Nu lijkt mijn klachtenpatroon volgens haar op hyperventilatie, maar ik moet wel gewoon doorgaan met de symbicort en salbutamol en over 3 maanden bij haar terug komen?? Het frustrerende vanalles vind ik nog dat ik haar wel een aanleiding hiervoor geef, want ik moet niets van ziekenhuizen hebben. Op het moment dat ik een ziekenhuis binnen kom, wordt het vanzelf een self fulfilling prophecy en dat bevestigt uiteraard de bloedgaswaarde. Buiten het ziekenhuis om kan ik me hier helemaal niet in vinden. Ik heb dit ook wel met haar besproken, dat ik het niet erken, maar ja voor haar houdt het hier op. Wat ik nog het lulligste vind is dat alles wat ik nu zeg qua klachten (wat eerst zo specifiek bij astma hoort) nu ineens bij hyperventilatie past) alleen maar een bevestiging voor haar is 😕 Wat zal haar beweegredenen zijn om mij dan toch op controle te laten komen. Dat is volgens mij niet nodig als je hyperventileert. Nou, ik hou het er maar op dat ik astma heb, zegt mijn huisarts ook en ik ga gewoon door met wat ik denk dat nodig is qua medicijnen.
  Sorry voor het lange verhaal, maar bedankt dat ik het even kwijt kon.

  Groetjes, Jacqueline

 27. Hallo Jacqueline,

  Ik zou zeker gewoon naar je gevoel dan luisteren en de medicijnen blijven gebruiken zoals je al deed..
  Als je naar het ziekenhuis moet zal je klachten meer op hyperventileren lijken omdat je dat gevoel gewoon krijgt van ziekenhuizen. Jammer dat die longarts jou verhaal niet wil beluisteren en uitgaat van wat ze alleeen maar ziet op dat moment.
  Als je medicijnen gewoon goed werken moet je deze gewoon zo blijven gebruiken en de mening van je longarts maar een beetje naast je neer leggen..
  Sterkte in ieder geval!

  Groetjes Ella

 28. Jacqueline zegt:

  Hoi Ella,

  Bedankt voor je reactie, dat doet me goed. Ik blijf ook gewoon op mezelf vertrouwen. Ik heb ook op andere sites gelezen, dat het vaker voorkomt bij mensen met astma dat artsen hun diagnose na een bepaalde tijd intrekken of er een andere draai aangeven. Nou ja. Ik heb trouwens net van mijn huisarts gehoord, dat ik een infectie heb in mijn lever. Zij denkt aan galstenen. Nu kan ik weer naar het ziekenhuis 😦 Ik wist niet dat je daar zoveel pijn van kunt hebben. Geen wonder dat mijn longarts afgelopen woensdag niets kon horen. Dit keer is het eens iets anders. Ach ik blijf positief ik heb er nog steeds vertouwen in.
  Ik wens jou een heel fijn weekend 😀

  Groetjes Jacqueline

 29. Ha Jacqueline..

  Pff..nu ws ook galstenen erbij..het zit je n iet mee..wens jou dan ook heel veel sterkte..hoop dat het snel weer goed met je gaat hoor!!
  En natuurlijk jij ook een leuk weekend! 🙂

 30. danielle zegt:

  hoi mary,

  ja ik heb kanker gehad.
  in 1999 een operatie gehad.
  grote tumor aan mijn slokdarm en ruggegraad.
  ook zat hij im mijn brongie.
  door de operatie ben ik een deel van mijn long inhoud kwijt.
  kan daar wel gewoon mee leven alleen geen top prestaties.
  in combinatie met mijn astma wel regelmatig geen lucht.
  het gaat de laatste dagen redelijk, veel lucht te kort maar goed…
  de angst dat de kanker terug komt blijf.
  echt beter wordt je nooit,ook niet na 5 jaar geen kanker soms komt het na 6 of 10 jaar terug.
  met de term kankervrij zijn ze tegen woordig voorzichtiger. op dit moment kankervrij dat hoor je wel.
  nu blijft dit spannend maar ik leef wel gewoon hoor laat mijn leven niet door angst leiden dat wil ik niet.
  zo, dat was een heel verhaal, wens je een goede zondag verder.

 31. mary zegt:

  Hoi Danielle

  Jee dat is best heftig wat je al hebt gehad allemaal,logisch dat je er dan toch steeds aan blijft denken,maar je blijft gelukkig toch wel positief.

  wens je een fijne zondag,groetjes mary

 32. danielle zegt:

  hoi mary,

  ach, alles gaat zo zijn gangetje wel.
  druk met werken dat geeft lekker afleiding,
  tante geworden van een prachtig meisje dus daar ook lekker van
  genieten.
  gisteren weer de jaarlijkse griepspuit wezen halen, kan er dus weer even tegen.

  met mij gaat het verder wel redelijk, geen klachten eigenlijk.
  wel nog steeds angstig van wat er zou kunnen zijn maar ik probeer
  daar niet teveel bij stil te staan, dan heb ik geen leven meer en dat leven is al kort genoeg.

  nu nog een dag werken en dan lekker vakantie…
  voordeel van in het onderwijs werken.

  groetjes danielle

 33. mary zegt:

  Hallo Ella
  Denk dat je het niet meer weet je moet zoveel lezen daarom zet ik mijn verhaal nog eens neer,als dat mag!!

  Ik wil even mijn hele verhaal vertellen.
  In Maart 2001 hoorde ik van mijn huisarts n.a.v.
  een longfoto dat ik longemfyseem heb,hij stuurde mij door
  naar de longarts ook doordat mijn moeder het had en in
  Januari 1999 is overleden,ik kreeg de gebruikelijke onderzoeken
  (wat je wel zult weten),en bleef onder controle met medicijnen.
  Nu wou hij in December 2003 weer eens een foto laten maken,
  en 5Januari 2004 moest ik weer terug komen.
  Toen kreeg ik de schrik van mijn leven ze zagen een vlekje op mijn
  long heel klein 2mm,de grond zakte weg bij me.
  Dus allerlei onderzoeken die niet allemaal fijn waren,
  eerst de ct-scan met contrastvloeistof niets gevonden,
  toen een longpuctie en kreeg daar als complicatie een klaplong
  drains geplaatst en 8dagen ziekenhuis,na die punctie kreeg ik
  tintelingen dus neuroloog erbij hersenscan gemaakt en echo van de halsslagaders
  ook dat was gelukkig goed,toen een pet-scan en ook daar kunnen ze er niet
  uitkomen wat het is ook de punctie had niets opgeleverd ze konden geen weefsel te
  pakken krijgen doordat het zo klein is!!!

  Moest toen om de 3mnd terug komen voor een thoraxfoto en elke keer
  was het plekje gelukkig niet gegroeid,wat op zich een goed teken is!!!
  Mocht toen om het halfjaar ben in Mei weer geweest en weer alles hetzelfde
  nu moest ik 1Dec. weer en hypernerveus pffff.
  Maar het is ook alweer bijna 2jaar geleden,dus toch ook een goed teken!!!
  Update
  geweest en..

  Het is fout plek is gegroeid en is zeker voor
  95%longkanker,2dec een ct-scan en de 15 de petscan
  29ste een long functie en dan weten we hoe of wat,
  zit er helemaal doorheen nu.
  Liefs Mary

  Liefs Mary

 34. Hallo Mary,

  Ik had je verhaal al eerder gelezen maar door alle drukte hier helaas nog niet eerder kunnen reageren.
  Was blij dat je weer eve heel je verhaal neer had gezet en tuurlijk kwam het mij zeker weer voor maar ik schrik wel van het feit dat het nu foute boel is..Hele spannende tijden voor je en ik hoop dat ze er nog wel wat aan kunnen doen voor je hoor!
  Hou jij mij op de hoogte als jij meer weet. Daar zou ik je erg dankbaar voor zijn..
  Heel heel veel sterkte de komende tijd!

  Groetjes Ella 🙂

 35. mary zegt:

  Hoi Ella

  Nou ben thuis hoor,donderdag de pet-scan gehad
  en gisteren de longpunctie,ze waren heel erg lief voor
  me ze wisten dat ik verleden jaar een klaplong had gehad,
  ze konden er nu beter bij maar toch bestond het risico,
  ze zijn een uur bezig geweest met me toen een uur plat
  blijven liggen,en weer een foto en dat was goed geen klaplong
  moest nog een uurtje blijven en mocht toen mee naar huis,
  Johan en Claudia(man en Dochter) mochten steeds blijven alleen met de ingreep
  natuurlijk niet,heb nog een beetje pijn en al mijn spieren
  doen zeer hoop dat dat ook snel weg is,en nu de donderdag,eerst longfunctie was in Mei 58%
  dan weet ik waar ik aan toe ben en hoe/of ze me kunnen behandelen.Ben erg nerveus,en allemaal goed bedoeld om positief te blijven maar dat is heel erg moelijk.
  Liefs Mary

 36. Hoi Mary,

  Gelkkig dat er geen klaplong is ontstaan maar goed dat je nerveus blijft kan ik mij heel goed voorstellen..Je weet nu nog niet wat en hoe dus het is gewoon fijn als je straks weet waar je aan toe bent en wat de behandeling is..
  Vind het fijn dat je mij steeds op de hoogte houd en natuurlijk wens ik jou[jullie]alle geluk van de wereld dat de behandeling die ze kunnen gaan doen uiteindelijk positief uitvalt.

  Groetjes Ella 🙂

 37. mary zegt:

  Hallo Allemaal
  Ben gister bij de longarts geweest en kan niet geopereerd worden,hij wil chemo gaan toepassen,moet volgende week Donderdag weer komen en dan zeggen wat ik wil,de longarts gaat ook nog overleggen nog met doktoren van het AVL.
  weet wel dat ik een week opgenomen word voor de chemo ben zo onzeker en bang,Het is bij mij grootcellig,alleen hele kleine uitzaaiingen speldeprikjes in mijn long verder nergens gelukkig???
  Heb het gelukkig niet benauwd,wel als ik zware dingen doe maar heb ook longemfyseem he,heb gelukkig veel hulp van mijn man en dochter en mijn zussen
  ze zijn allemaal erg lief voor me.
  Het is allemaal een beetje langs ons heen gegaan want Woensdagmorgen kregen we een telefoontje dat mijn schoonmoeder onverwachts was overleden,en dan het bericht van mij we zaten alledrie man,dochter en ik te huilen,dus komt er ook nog bij Dinsdag is de crematie.
  Maar gelukkig komt mijn huisarts Woensdag en daar kunnen we ook goed mee praten,ben zo bang dat ik erg ziek word van de chemo,misschien kan iemand mij iets er over vertellen die het heeft meegemaakt.
  Is misschien een beetje warrig allemaal sorry hoor.
  Liefs Mary
  ps:Ella had het verkeerd geplaatst,dus zet het hiet ook maar neer.

 38. Bij mij is de lonziekte LAM geconstateerd. Ik ben kort ademig en gebruik hier een inhalervoor. Kracht werk doen is over. Moet het toch dan neem tussendoor ik wat pauze.
  Weet iemand hoe men dit behandeld als het verslechterd?

 39. Hallo Johanna,

  Omdat ik er zelf te weinig van af weet heb je vraag bij de Log “Oproepen”geplaatst in de hoop dat mensen jouw verhaal herkennen en je zo reacties zal krijgen. Ik wens je veel sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 40. danielle zegt:

  hoi Mary,
  hoe is met je?
  ik moet 09-02 door de scan en dan 16-02 de uitslag erg spannend of het groter is geworden.
  hoop dat het goed met je gaat.

  groetjes danielle

 41. Mary zegt:

  Hoi Danielle
  Met mij gaat het minder goed,alles staat hier boven geschreven en kan je het allemaal lezen als je wilt.
  Morgen weer een chemokuur dan heb ik de eerste kuur gehad.

  Hoop dat jij betere berichten krijgt,Sterkte.
  Groetjes Mary

 42. danielle zegt:

  hoi mary,
  sorry, niet goed de site bekeken….
  maar hoe voel je je nu?
  wel de moed er in houden he?
  dat probeer ik ook te doen.
  vandaag de scan gehad. volgende week hoop ik te horen wat er nu precies in mijn long zit en of er iets aan te doen is. maar het moet eerst maar een naam krijgen hoe gek dat ook klinkt.
  nu is het een verdacht plekje van meer dan 3mm.
  he het ga je goed!!!
  groetjes danielle

 43. Mary zegt:

  Hoi Danielle,
  Wens jou ook heel veel sterkte en laat je het nog horen als je de uitslag hebt?

  Zet hieronder ff het laatste nieuws is gekopieerd heb zoveel contact met lotgenoten en schrijf alles ook voor mezelf op.

  Had last van verstopping komt door de chemo was 14dagen niet naar het toilet geweest ondanks zakjes en klisma’s van het ziekenhuis,moest maandag komen op de eerste hulp ze wilden me eerst houden om het daar te doen maar mocht gelukkig toch naar huis,heb 4zakjes meegehad per zakje op 1liter water dus in totaaL 4 liter moest ik drinken ohhhh wat was dat vies ik heb het gered tot 3liter toen kon ik niet meer Johan heeft het zkh gebeld en als ik goed ging mocht ik er mee stoppen,en nou ik ging goed hoor als een speer!!!
  Vandaag weer bij de longarts geweest en als mijn bloed oke is volgende week weer een kuur,dat hoor ik morgen,en dan een ct-scan weer om te kijken of het is aangeslagen pffff!!!
  Was wel een thorax foto gemaakt maar daar kon hij het nog niet goed op zien.

  9Februari

  Chemo gaat niet door bloedplaatjes zijn nog te laag,
  eerst woensdag weer bloed prikken en krijg dan de uitslag
  via de telefoon,is het goed dan Vrijdag de kuur.

  Groetjes Mary

 44. danielle zegt:

  hoi mary,
  goed nieuws!!
  de scan was het zelfde gebleven.
  dit betekent dat het geen uitzaaing is.
  die had moeten groeien.
  ze zeggen nu dat het litteken is van die enorme bestraling die ik gehad heb.
  over 6 maand terug voor een ct-pet scan.
  ben dus wel blij….

  hoe gaat het met jouw?????
  in ieder geval srerkte voor je en ik duim voor je

  groet danielle

 45. Mary zegt:

  Hallo Ella
  Vandaag de tweede kuur afgesloten en volgende week vrijdag bij de longarts komen,dan hoor ik wanneer ik een ct-scan krijg en hopelijk is het aangeslagen,ben deze week wel erg beroerd geweest en heel erg moe.

  Groetjes Mary

 46. Mary zegt:

  Hoi Danielle

  Vandaag de tweede kuur afgesloten en volgende week vrijdag bij de longarts komen,dan hoor ik wanneer ik een ct-scan krijg en hopelijk is het aangeslagen,ben deze week wel erg beroerd geweest en heel erg moe.

  Groetjes Mary

 47. fatima zegt:

  Ik heb een vraagje. Als ik aan het trimmen ben dan krijg ik een soort ijzersmaak in mijn speeksel, het smaakt een beetje naar bloed. Ik wil weten hoedit komt

  dank je wel

 48. Hallo Fatima,

  Hmm..het komt mij bekend voor ja…had ik vaak ook met sporten maar heb mij eigenlijk nooit afgevraagd hoe dat komt en weet er ook geen antwoord op dus mensen..wieweet dit wel..graag even een reactie dan..
  Dank je wel!

  Groetjes Ella 🙂

 49. Hallo Marian,

  Van waardes heb ik niet heel veel verstand..dus eigenlijk een goede vraag voor je longarts maar ik zou zelf zeggen als je 43% hebt je ongeveer op een 5- zit..
  Toch even navraag doen bij je specialist hoor!

  Groetjes Ella 🙂

 50. fatima zegt:

  Beste ella,

  Ik wilde je in ieder geval wel bedanken voor je reactie. En ik hoop wel dat iemand me kan helpen. Het is niet extreem erg, maar wel een beetje eng. Ik durf nu gewoon niet meer te trimmen.

  gr fatima

 51. Hmm Oda..

  bedankt voor je complimenten…moet ook eerlijk bekennen dat er eigenlijk niets mooiers toch is om mensen te helpen die het even zelf niet kunnen en alles wat daar bij komt kijken..

  Groetjes Ella 🙂

 52. stephanie zegt:

  mijn mama heeft zeer zware astma
  wat kan ik het beste doen om haar te helpen?
  en ze heeft een hondje van 14 jaar en ze moet die een spuitje laten zetten (ze gaat doot van verdriet)

 53. Ella zegt:

  Hallo Stephanie,

  Belangrijk is dat ze op tijd haar medicijnen gebruikt om zo een aanval te voorkomen en als ze toch problemen heeft contact op te nemen met haar huisarts of behandelend specialist.
  En dat ze haar hond in moet laten slapen..zorg dat je er voor haar bent en dat ze het kan verwerken.

  Sterkte,
  Ella

 54. riekvalkenburg zegt:

  hoi met riek,zit net ff op je site te kijken ,bij mijn is er ook een plekje op de long gezien ,heb een pet scan gehad en moet nu op de uitslag wachten ,het zit boven in de rechter long ,ik moet zegen dat ik heel erg bang ben,maar blij hopen op een goeden uit slag,bedankt voor je mooie site ,groetjes riek.

 55. Ella zegt:

  Heel veel sterkte met het wachten op de uitslag en hoop dat je een positieve uitslag krijgt.
  Bedankt ook voor je complimenten!

  Groetjes Ella

 56. Dennis zegt:

  Hallo,

  Ik heb een vraag, wie kan mij zeggen wat het kan zijn.

  Als ik aan sporten ben of aan het bewegen, dan krijg ik een soort piep vanuit mijn longen. Voor mijn gevoel niet diep maar meer een beetje boven in. Het lijkt wel of er iets lek is. Daarbij als ik wakker wordt dan heb ik vaak slijm of zelfs donker speeksel. Ik heb het al een maand of 8. Het begon na een verkoudheid. Tevens heb ik soms wat bloed in het neussnot.
  Kent iemand dit verschijnsel. Op internet staat zoveel info dat ik het eigenlijk niet meer weet.

  Alvast bedankt,
  Dennis

 57. Erik zegt:

  Ik heb sinds november 2006 regelmatig last van me luchtwegen en pijn tussen de schouderbladen (longen). In dec 06 zijn er longfoto’s gemaakt, was niets op te zien. Ik ben zo vatbaar de laatste maanden. Het begint altijd met keelpijn en lichte koorts lichte pijn in de hoofd, vervolgens met ophoesten van geel/groen slijm. verder zijn de luchtwegen gevoelig.
  Ik wilde vragen of er mensen zijn die deze symtone herkennen en wat er aan te doen is. Ik heb van de huisarts een puffer gehad. Het is allemaal begonnen met een griepvirus in combinatie met het norovirus wat ik in nov 06 heb opgelopen. Wellicht heeft iemand een tip. groeten,
  Erik,

 58. Elise G. zegt:

  Hoi Ella,

  Je krijgt wel veel over je heen, hxc3xa8, al die reacties op jouw weblog. Ik schaar me in de rij van complimentgevers. Als tekstschrijver voor verschillende ziekenhuizen ben ik veel bezig met het schrijven van medische tekst en uitleg. Ik zie niet veel van zulke goede teksten.
  Ik zocht naar info over bronchectasiexc3xabn en de uitgebreidheid van je informatie sprak me aan. Vanmiddag krijg ik een scan omdat de longarts vermoedt dat dit euvel mij het leven lastig maakt. Ik heb astmatische bronchitusklachten sinds ik een cocktail van giftige dampen heb ingeademd bij een ontwikkelende brand in ons atelier, 3 jaar geleden. Astma had ik waarschijnlijk al in aanleg, maar het is pas toen actief geworden. En hoe! Na diverse onderzoeken door diverse specialisten staat er nu op mijn status Hyperreactive Airway Syndrom.
  Ik kom ook hierover weinig informatie tegen. De link met bronchectasieen is makkelijk te leggen via het inhaleren van giftige dampen. Maar ook hoge luchtvochtigheid zat de ontstekingsaanjagers op volle toeren. In het eerste jaar `14 stootkuren prednison. Dit jaar heb ik er al weer vier achter de kiezen en nu een antibiotaciekuur tegen een of ander nieuw huisdier dat intrek heeft genomen in mijn luchtwegen en longontsteking veroorzaakt. Koorts heb ik zelden, maar ik ben bijna altijd en benauwd en mijn neus is altijd vustobd ondanks de flixonase, flixotide en de hele reutemeteut aan medicijnen die ik dagelijks naar binnen werk. En dat terwijl ik gewoon lekker m’n dingen wil doen zonder al dat gesodemieter en die extra tijd met doktersbezoeken, meelevende mensen die het goed bedoelen, maar jou zo ongeveer vereenzelvigen met je klachten. ZUCHT, zo dat lucht op. Het voelt als een biecht. Arme Ella, wie zorgt er voor jou?
  Elise G.

 59. Ella zegt:

  Hallo Elise,

  Een heel verhaal en bedankt voor de complimenten over de site.
  Deze site is ook zeker bedoelt om je gevoelens te ventileren hoor en ik lees al de reacties..en val wel mee hoor arme Ella..ik heb (gelukkig) geen longproblemen en wie er voor mij zorgt??Haha..een schat van een man en kleine boef van 15 maanden die zoveel plezier in het leven heeft en geeft

  Groetjes Ella

 60. Elise G. zegt:

  Bedankt voor je reactie, Ella, Twee vraagjes nog: waarom heb je mij onderdak gegeven bij sarcoidose?
  En – z0als je vraagt aan je webbezoekers : is er nog iets dat je mist? – Ja dus: info over HRAS (Hyper reactive airway syndrom). Ik ben benieuwd.
  Elise groet je

 61. Ella zegt:

  Hallo Elise,

  Haha..was ook een beetje raar dat ik je berichtje bij sarcoxc3xafdose had gezet..had gister zoveel mail nog van na het kamp te beantwoorden dat er even wat mis was gegaan. Heb em, zoals je ziet nu alles verplaatst naar de longen..dan staat t zeker goed. Mail je er ook nog wel pers. even over.
  Ik heb al naar het onderwerp HRAS zitten kijken..weet er zelf ook niet zoveel van maar als ik meer info heb zal ik er zeker aandacht aan besteden.

  Groetjes Ella

 62. Ronald zegt:

  Hallo,

  Een andere naam voor HRAS is RADS: reactive airways dysfunction syndrome.
  In de wikipedia vind je al heel wat hierover.
  Ikzelf heb RADS en het is geen pretje om hiermee te leven. Continu chronische pijn.

 63. shirleytimmermans zegt:

  hallo ,

  mijn vader heeft een ardenocarcinoom in de linkerlongkwab, nu zat er ook lingvocht ongeveer 100ml waar geen kwaadaardige cellen in zitten, er waren op de petscan ook lymfeknopen vergroot die zijn aan geprikt maar bevatten ook geen kwaadaardige cellen. Nu heeft mijn vader chemo dat ging goed maar bij de 2e kuur ging het mis zijn kreatwaarde steeg naar 411 dus er werd gestopt met de chemo nu wordt er misschien niet geopereerd want de arts zegt steeds misschien is het in het longvlies vergroeid ivm het longvocht maar dit wordt niet meer aan gemaakt waarom kan er dan niet geopereerd worden en wat gaan ze dan doen?

 64. Ella zegt:

  Hallo Shirley,

  Als het in het longvlies is gegroeid kan je de long wel verwijderen, maar het longvlies niet, dus zou de kwaadaardige cellen nog in het lichaam blijven. Vandaar.
  Hoop dat je op dit moment al wat wijzer bent geworden.
  Sterkte.

  Groetjes Ella

 65. rebecca heidanus zegt:

  Hoi Ella,
  Alvast mijn komplimenten voor je goede werk.
  Ik heb 4 jaar geleden bloed opgehoest, het jaar daarop weer en vorig jaar weer. Nu heeft de longartst zowel de kno arts niks kunnen vinden.
  Sinds enkele weken terug heb ik pijn tussen de schouderblade (rug) en wordt steeds erger. Maar de dokter kan niks vinden. Weet iemand mischien antwoord op mijnn verschijnsel?
  Groetjes Rebecca Heidanus
  bep1961@hotmail.com

 66. niels zegt:

  Goedendag allemaal,

  Ik ben een 31 jarige man en ik heb last van vermoeidheid,soms hyperventilatie en pijntjes tussen mijn schouderbladen en steekjes in mijn longen.
  als ik mezelf druk maak, raak ik gauw buiten adem en mijn hart gaat tekeer als een gek dan.

  ik rook en werk op kantoor, waardoor ik minder beweeg en erg vermoeid ben soms.

  ik heb nu al meerdere sites bekeken en raak er nu niet uit wat het kan zijn.
  ik ben al eens bij de huisarts geweest maar die heeft het over Hyperventilatie..zal hij het nou goed hebben of fout..

  Niels

 67. Ella zegt:

  Hallo Niels,

  Je zou er van uit kunnen gaan dat de huisarts gelijk heeft. Misschien een idee, omdat je een zittend beroep hebt wat meer te gaan sporten en te stoppen met roken en dan kijken of je je beter gaat voelen.
  [en ja ik weet t. Heb is altijd makkelijker gezegt dan gedaan]
  Succes!

  Groetjes Ella

 68. Johnc75 zegt:

  whoah this blog is fantastic i really like studying your articles. Keep up the good paintings! You understand, many individuals are looking around for this info, you could aid them greatly. bcdfekdedaag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s