Hyperventilatie / chronische hyperventilatie

Hyperventilatie

Als je angstig of erg gespannen bent, kan dat veel klachten geven, waaronder hyperventilatie. Als je hyperventileert, dan wil dat zeggen dat je te snel en/ of te diep ademhaalt. Hierdoor wordt er te veel zuurstof in korte tijd opgenomen in het bloed en wordt er teveel koolzuur uitgeademd. Als gevolg daarvan raken er lichaamsprocessen verstoord, doordat er te weinig koolzuurgas in het bloed komt. De klachten die dan optreden zijn erg beangstigend.

Hyperventilatie kan iedereen een keer overkomen in zijn leven. Bij anderen komt het regelmatig terug. Hyperventilatie is niet gevaarlijk, maar voor de gene die het overkomst is het wel zeer ingrijpend en komt het bedreigend over.

Ademhaling

Ademhalen gaat helemaal vanzelf, we hoeven er niet bij na te denken en het lichaam past de ademhaling aan, aan de activiteit die we verrichten. Als je slaapt haal je rustig adem, ben je aan het hardlopen dan gaat de ademhaling vanzelf sneller, omdat het lichaam meer zuurstof nodig heeft. Bij iedere ademhaling komt er zuurstof binnen en adem je koolzuur uit. Soms gaat het mis met de ademhaling. Dit kan gebeuren door;

 • Angst
 • Spanning
 • Overbelasting
 • Oververmoeidheid

In deze gevallen kan het lichaam adrenaline aan gaan maken ( een stresshormoon), waardoor je lichaam zich voorbereid op het maken van een flinke inspanning, je hart gaat sneller kloppen en je ademhaling wordt sneller.

Welke klachten en symptomen ervaar je bij hyperventilatie?

 • Benauwdheid
 • Hartkloppingen
 • Beklemmend gevoel op de borst
 • Duizeligheid
 • Tintelen van vingers, voeten of mond
 • Transpiratie
 • Onwillig buigen en strekken polsen en enkels door verkramping van spieren

Na de aanval kunnen er nog effecten optreden als;

 • Diarree
 • Buikpijn
 • Hoofdpijn
 • Pijnlijke rug
 • Grieperig gevoel

Als iemand niet weet dat hij een aanval heeft van hyperventilatie, zal hij vaak nog meer in paniek raken en daardoor nog dieper en sneller gaan ademhalen. De aanval zal hierdoor nog meer toenemen.

Oorzaken hyperventilatie

 • Stress
 • Psychische druk
 • Inspanning
 • Vergiftiging door bv aspirine
 • Verblijf op grote hoogte

 

Wat kun je doen om hyperventilatie te voorkomen?

 • De oorzaak achterhalen; schrijf op onder welke omstandigheden een aanval optreedt. Houdt bij welke verschijnselen erbij optreden.
 • Doe regelmatig ademhalingsoefeningen; probeer via de buik te ademen, deze ademhaling is meestal minder diep dan de borstademhaling.
 • Zoek afleiding

 

Wat kun je doen om een aanval van hyperventilatie te stoppen?

 • Probeer niet in paniek te raken, dit zal de klachten alleen maar verergeren
 • Probeer langzaam en oppervlakkig adem te halen, of houd je adem zo lang mogelijk in. Lukt dit niet, adem dan in en uit in een zakje, het koolzuurgehalte in het bloed zal weer stijgen en de verschijnselen zullen snel verdwijnen.

 

Wanneer is het verstandig met klachten naar de huisarts te gaan?

 • Als je er niet zeker van bent dat de klachten veroorzaakt worden door hyperventilatie
 • Als je van alles geprobeerd hebt, maar de klachten blijven doorgaan
 • Als een beklemd gevoel op de borst niet weggaat

Verder geldt als altijd, vertrouw je het niet, neem dan contact op met de huisarts, hij/ zij kan je vertellen wat je moet doen.

Chronische hyperventilatie

Een van de moeilijkst te herkennen aandoeningen is chronische hyperventilatie. Het wordt gekenmerkt door een hele serie van vage klachten in tegenstelling tot acute hyperventilatie dat herkenbaar is door bijvoorbeeld paniekaanvallen veroorzaakt door een snelle ademhaling. Het zuurstofgehalte in het bloed is daarbij meetbaar hoger dan normaal. Ademen in een plastic zakje zorgt voor minder zuurstof en meer koolzuurgas waar op dat moment een tekort aan is.

Symptomen

‘Hyperventileren’ betekent letterlijk ‘snel ademen’. Dit is bij een acute hyperventilatie duidelijk te herkennen. Bij een chronische hyperventilatie gaat het meer om angst, duizeligheid, trillende benen, zweten en andere uitingen veroorzaakt door een verkeerde ademhaling op de langere termijn, dat moeilijk herkenbaar is. Er bestaan meer dan honderd symptomen van angst die bij iedereen anders is vanwege de unieke chemische samenstelling die verschilt van persoon tot persoon. Dat maakt het herkennen van chronische hyperventilatie zo moeilijk. Zie de website van Chronische Hyperventilatie.nl voor meer informatie.

Oorzaken
Stress, inspanning en psychische druk zijn de voornaamste oorzaken van hyperventilatie in het algemeen. Bewuste en onbewuste angstgevoelens zorgen dat je sneller gaat ademhalen. Door het versnelde ademhalen krijg je een verhoogde afgifte van CO2 door het bloed. Dit heeft tot gevolg dat je duizelig kan worden of tintelingen in de lippen, handen of vingers kan krijgen. Pijn of een drukgevoel op de borst komen vaak voor.

Klachten
Veel klachten lijken op psychische klachten maar worden veroorzaakt door chronische hyperventilatie. De klachten lopen uiteen van angstaanvallen, concentratieproblemen, oorsuizingen en slecht slapen en alles wat daar tussen zit.

Diagnose
Zoals al vermeld is het zeer moeilijk om chronische hyperventilatie vast te stellen. Op de website van Sportmassagepraktijk Meijboom in Castricum staat het volgende:

“Door het sneller ademen daalt het koolzuurgehalte en wordt het bloed steeds minder zuur. Het gevolg is een andere verdelingsgraad van mineralen in het lichaam, die ervoor zorgt dat het calciumgehalte afneemt. Normaal gesproken hebben mensen een buffersysteem in de lichaamssappen die dit tekort opheffen. Het belangrijkste onderdeel is daarbij de in het bloed rondcirculerende hoeveelheid bicarbonaat. Mensen die chronisch hyperventileren raken na verloop van tijd door de voorraad bicarbonaat heen en hebben hierdoor geen mogelijkheid meer om het tekort aan koolzuur te compenseren. Er ontstaat vervolgens een slechtere aanmaak van enzymen, waardoor er geen goede overdracht meer plaatsvindt tussen zenuwen en spieren.”

Huisarts
Uit dit citaat van Sportmassagepraktijk Meijboom kan de conclusie worden getrokken dat na metingen uiteindelijk een diagnose kan worden gesteld. Neem deze conclusies mee naar de huisarts en leg ze voor als je denkt dat je lijdt aan chronische hyperventilatie. De dokter kan het bloed laten onderzoeken of er sprake is van verhoogde zuurstofwaarden.

Ook kan de huisarts een verwijsbrief meegeven voor de neuroloog met het verzoek een ElektroMyoGram (EMG) te laten maken gericht op chronische hyperventilatie (latentie tetanie). Dit houdt in dat er een elektrode wordt geplaatst in de spier tussen duim en wijsvinger waarop de reacties kunnen worden gemeten. Een derde methode is een capnografisch onderzoek waarbij de hoeveelheid CO2 in de uitgeblazen lucht wordt gemeten.

Genezing

Is de diagnose eenmaal vastgesteld dan kan het genezingsproces beginnen. Chronische hyperventilatie is te genezen maar je moet er wel wat voor doen. Er zijn verschillende therapieën en methoden die voornamelijk gebaseerd zijn op ademhalingsoefeningen. Het gaat om de juiste hoeveelheden zuurstof en koolzuur te handhaven

Advertenties

217 gedachtes over “Hyperventilatie / chronische hyperventilatie

 1. Arie zegt:

  Heb constant dat ik niet goed kan doorademen.Lig s’avonds op bed en moet er dan paniekerig weer uit. Probeer ook de hele dag door zoveel mogelijk te gapen, en soms helpt een koud glas water drinken om de druk op mijn borst wat le laten afnemen. Maar dat is maar heel even. Heb via de huisarts nu Alphrazolam voorgeschreven gekregen om wat rustiger te worden, en hij laat voor de zekerheid longfoto’s maken. Ben 53 jaar en heb dit al ruim een half jaar en wordt er af en toe depressief van. Volgens mij is het chronische hyperventilatie, maar wat kan ik er aan doen.
  Ook oefeningen doen helpt niet, maar zit ondertussen bijna ieder nacht op en houdt daarbij ook mijn vriendin wakker die omdat ik beneden zit ook niet meer kan slapen. Wat zijn er nog meer voor trucjes Ella want zo is het leven toch een stuk onaangenamer. Groeten Arie

 2. luc van haecke zegt:

  De beste ademhaling: inademen door je neus, langzaam je buik laten opkomen (niet uitsteken1), een of twee seconden de adem inhouden en rustig door de neus uitademen en je buik ontspannen (niet intrekken).
  Deze oefening maximaal 5 x na elkaar uitvoeren, dan bij voorkeur enkele minuten wachten en dan opnieuw 5 x.
  Succes.
  Opm.: ik behandel als fysiotherapeut jaarlijks ongeveer 100 hyperventilanten, meestal met succes.

 3. Arie zegt:

  Bedankt voor je reactie Luc.
  Het zuurstof tot me nemen is op dit moment het gevoel of ik na een tijdje met ingehouden adem onder water snel weer naar boven moet om weer zuurstof te krijgen.
  Ga zeker je advies ter harte nemen, maar het is dus niet zo bij mij dat ik heel snel achter elkaar in en uit adem.
  Mijn vriendin heeft s’nachts terwijl ik sliep wel eens naar me liggen kijken en zegt dat ik dan heel rustig lig te ademen.
  Kon dat bijna niet geloven, maar dat heeft me wel een ietsje meer rust gegeven om naar bed te gaan.
  Maar meestal komt het er op neer dat ik na 10 minuten in bed weer uren beneden zit en probeer maar wat te doen om mezelf af te lijden en niet in paniek te raken en dan zo moe te worden dat ik toch maar weer in slaap val.
  Groeten Arie

 4. janine zegt:

  Hallo allemaal,
  Ik heb al 25 jaar last van chronische hyperventilatie, met name door mijn astma. Heb werkelijk alles geprobeerd en niks helpt. Het enige wat echt helpt is een kalmeringsmiddel en wel OXZAZEPAM 10mg. Ik slik dit niet elke dag maar soms met periodes wel 3 keer per dag, net naar gelang de ernst van de hyperventilatie. Zou ik dit niet doen dan functioneer ik niet en slaap niet. Wel opletten voor verslavingsgevaar! Hopelijk hebben jullie iets aan deze informatie! Groetjes Janine

 5. joke zegt:

  Beste mensen,

  komt dit iemand bekend voor? Elke nacht als ik ga slaoen schrik ik meerdere keren achterelkaar wakke door een opgeblazen gevoel in de borstkas. Mijn hart slaat dan als een gek en ik ben dan helemaal in paniek Ik heb dit al jaren en de huisarts zegt dat ik hyperventileer, maar hoe kun je nu hyperventyleren als je in slaap valt? Ben al meerder keren doorgelicht in het ziekenhuis mar ze kunnen niets vinden. HERLP! Ik wordt helemaal niet goed van mezelf, wie weet hier iets van?

  • Ja. Het lichaam is gewend aan de stress en opgejaagd gevoel. Als je in slaap valt ontspant je lichaam. Omdat je ineens naar diepe ontspanning gaat, schiet je lijf daavan in de stress. Vandaar hyperen.
   Daarnaast verwerk je wat je overdag hebt meegemaakt, had je veel stress die dag gegarandeert dat je snachts hypert

 6. marianne zegt:

  Hoi allemaal,

  Al jaren tob ik met hyperventilatie, de ene tijd gaat het beter dan de andere. De laatste paar weken word ik echter steeds tijdens of net na het inslapen heel benauwd wakker, net alsof ik vergeten ben adem te halen. Vanuit mijn tenen stijgt er een hele warme gloed door mijn lijf en ik moet echt weer op adem komen. Daarna lijkt het wel of ik dronken ben; ik praat met dubbele tong (althans zo voelt het maar mijn man zegt dat ik gewoon als altijd praat) en ik heb watten in heel mijn lijf, vooral in benen en handen.
  Weet iemand of dit ook bij hyperventilatie hoort?

 7. stephane zegt:

  hallo iedereen
  mijn dokter vertelde dat ik hyperventilatie heb maar mijn vraag is
  Als ik ga slapen en concentreer me erop dan val ik bijna in slaap maar nu komt het iedere keer ik bijna in slaap lig dan kom ik opeens echt wakker en begin ik zwaar te ademen en ik voel dat zelfs tot in men hoofd dat ik duizelig word ik heb dat bijna de hele nacht door.
  Zou iemand me kunnen zeggen of dat dat hyperventileren is
  want ik ben vlug in paniek en hoop dat iemand vlug op men vraag kan antwoorden wat het is en hoe ik het eventueel zou kunnen stoppen

  dank u

 8. Lina zegt:

  Hallo,
  Ik heb sinds aug.’04 hyperventilatie (waarschijnlijk al veel langer symptomen, maar toen is het echt begonnen met een acute aanval). Nu sukkel ik dus dagelijks met allerlei symptomen. Heb al vanalles geprobeerd, ademhalingstherapeut, Buteyko, chinese kruiden, acupunctuur, shiatsu, geraak er maar niet vanaf. Weet wel de diepe psychische oorzaak en werk eraan, maar zolang ik die vervelende symptomen blijf houden geraak ik volgens mijn inzicht niet echt vooruit! Ik vraag mij af hoe het komt dat de ademhalingsoef. die men mij aangeleerd heeft uiteindelijk niet echt helpen, integendeel nadien voel ik mij nog beroerder. Anderzijds zeggen sommigen dat ademhalen vanzelf moet gaan zonder dat je erbij telt of nadenkt en daar zit ook wel wat in. Op den duur ben je zo gefocust op hoe je ademt dat je er tureluus van wordt, ikke toch. Heel het gebeuren verpest in ieder geval danig mijn leven en als ik soms lees hoe mensen er al jaren mee zitten … dan slaat de paniek me echt om het hart !
  Aan allen veel sterkte …

 9. Gerda zegt:

  Hoi,
  Even een vraag: ik heb astma en gebruik daarvoor o.a. ventolin. Ik ben vaak benauwd, m’n longarts denkt dat dit hyperventilatie is terwijl ik helemaal geen andere verschijnselen heb. Ook helpt ventolin me goed als ik het benauwd heb. Mijn vraag is eigenlijk: helpt ventolin ook bij hyperventileren?
  Bedankt!

 10. Hai Gerda,

  Ik denk dat ventolin geen effect heeft bij hyperventileren omdat je ventolin gebruikt als de spieren van de luchtwegen verkrampen en de ventolin dat weer verhelpt..Bij hyperventileren adem je verkeerd en daar zal ventolin weinig aan veranderen ben ik bang voor.
  Ik hoop dat je iets met mijn antwoord kan.

  Groetjes Ella 🙂

 11. ik heb al 6 jaar last van chronische hyperventilatie..
  bij mij kwamen ze er na 4 jaar pas achter, omdat ik allerlei rare klachten had(heb), en de voornaamste zijn dat ik alles de halve dag dubbel zie, en dat ik concentratieverlies heb. mensen snappen dan niet altijd zo goed als ik de ene dag gewoon een tijdschrift zit te lezen, en de volgende dag nog niet een stukje in de tv-gids kan ‘begrijpen’.
  groetjes,
  natasja

   • Karin zegt:

    Hoi hans,

    Ik ben ook hypochonder en met name continu bang voor mijn hart.
    Door mijn klachten en angsten durf ik niet meer te slapen.
    Hoe ga jij ermee om?

    Grt karin

 12. marc zegt:

  Hallo
  Ik heb al lang last van chronische hyperventilatie en ook vanalles geprobeerd. Het enige wat hielp bij mij was het nemen van seroxat tabletten om de serotine te regelen. Daardoor ben ik toen 16 kilo bijgekomen maar voelde me prima, alleen sex ging niet meer zo fijn. Ik ben er mee gestopt en de kilo”s vielen eraf maar heb na een jaar terug meer last van hyperventileren. Ik neem Rivotril een middel tegen vallende ziekte maar dat ontspant de spieren en geeft ook een relaxerend gevoel. Dit helpt goed maar alleen symptomatisch. Ik neem dat al meer dan 14 jaar.Als symptomatsich middel aan te bevelen.

 13. Linda zegt:

  Hallo, De klachten die ik heb zijn: hele dag benauwd gevoel, gevoel dat ik te weinig adem kan halen ik probeer dan door te ademen om te kijken of ik nog wel genoeg lucht krijg. Ook ben ik duizelig, heb klamme zweterige handen en slijm in me keel. De dokter zegt dat het hyperventilatie is, maar ik ben hier niet van overtuigt. Leef nu 4 maanden met angst kan iemand mij vertellen dat ik geen astma of bronchites heb of een of andere andre enstige longaandoening. Word gek van het benauwde drukkende gevoel! AUB help mij:)

 14. Jacqueline zegt:

  Hoi Gerda,

  Hoe gaat het nu met je?
  Ik heb ook astma en mijn longarts denkt ook dat ik hyperventilatie heb, terwijl ik ook geen andere verschijnselen heb en goed reageer op ventolin. Mijn longarts zei dat het goed kan dat de ventolin helpt bij hyperventilatie omdat je tijdens zo’n aanval je luchtpijp verkrampt en de ventolin dit weer ontspant. Zelf ben ik het hier niet mee eens, want dan zou je iedereen met hyperventilatie kunnen helpen met ventolin toch 😉 Ik ben wel nieuwschierig hoe het bij jou is gegaan de afgelopen keer bij de longarts?

  Groetjes, Jacqueline

 15. Astrid de Koning zegt:

  Eindelijk herkenning!!

  Hallo allemaal,

  Eindelijk een website waar ik wat aan heb!
  Ik zelf heb al 6 jaar `snachts, gelukkig niet iedere
  nacht, maar zo`n 2 maal per week,last van acute
  hyperventilatie.
  Dit gebeurt altijd als ik zo`n 1,5 geslapen heb.
  Ik schrik dan wakker en heb een acute aanval.
  De paniek die dit oproept is iedere keer weer eenorm!
  Meestal ben ik bang dat ik er dit maal inblijven zal.
  Gelukkig is dit nog nooit gebeurt en kan ik na zo`n
  uur,nog wel wat van streek weer gaan slapen.Ik ben
  dan wel de volgende dag nog bekaf!
  Herkent iemand dit ?

  Hartelijke groeten Astrid.

 16. James van den Berg zegt:

  Hallo allemaal,

  Gelukkig, een goeie site gevonden !
  Ik heb last van chronische hyperventilatie veroorzaakt door langdurige stress op het werk.
  Door de oorzaak gevonden te hebben, ben ik me daar op gaan richten, en heb ik samen met mensendieck therapie en bedrijfspsychologie mijn chronische hyperventilatie overdag aardig onder controle.
  Maar, ik heb nog een groot probleem dat deze controle in me slaap weg is.
  Ik slaap best goed, van +/- 23:00 – 06:30 uur.
  Ik word s’morgens zo beroerd wakker, tintelingen in me armen, benen, geen kracht in me handen, duizelig in me hoofd, je voelt gewoon de zuurstof in je bloed stromen bij wijze van spreken.
  Nadat ik met veel moeite ben omgekleed en een half uur met de hond ben wezen lopen, wordt het minder gelukkig.
  Heeft er iemand nog een goeie tip zodat ik beter wakker wordt s’morgens ?

  Groetjes, James

 17. Eric zegt:

  Hallo Allemaal,

  Ik heb vanaf september 2004 tot en met februari 2005 stage gelopen , ik heb me daar enorm gestresst, kreeg van alle kanten opdrachten. Op een dag in februari kreeg ik ineens last van hartkloppingen en kreeg ik een heel raar onwerkelijk gevoel over me heen. Het is nu bijna oktober 2005 en heb het gevoel nog steeds, 24 uur per dag. ik weet niet wat dit is. De dokter zegt dat het chronische hyperventilatie is, maar ik twijfel daaraan. Wie herkent dit? en heeft er iemand tips voor mij?

  groetjes
  eric

 18. Christel zegt:

  Lieve allemaal,

  Wat herken ik hier toch veel. Veel van de klachten die worden genoemd heb ik al tijden, maar de laatste vijf maanden heb ik veel meer last: snelle hartslag, duizelig, steken in mijn hoofd, een zeurende pijn in mijn oren, benauwdheid en soms ’s nachts als ik wakker word en dan bijna weer inslaap het gevoel van even wegraken en weer wakker schrikken met daarbij een raar gevoel in mijn hoofd, ’s ochtends ook wakker worden met tintelingen en onrust in mijn lichaam, hartkloppingen. Heel eng allemaal. Ik heb ook erge last gehad van angsten. Ik loop bij een psycholoog en een acupuncturiste, met hun kan ik goed praten. Zij helpen me mijn klachten te relativeren, want ze ontstaan door hyperventilatie. Alleen het kringetje waarin je dan terecht komt is moeilijk te doorbreken (hyperventilatie-lichamelijke klachten- angst- hyperventilatie- lichamelijke klachten etc). De huisarts wil me geen medicijnen geven, ik moet leren omgaan met mijn angst. Ik doe nu yoga om meer te ontspannen, maar geloof me, op commando ontspannen lukt echt niet meteen. Maar houd moed allemaal, en houd jezelf voor dat je niet bang moet zijn, laat je niet gek maken door je eigen gedachten! Ik merk dat als je jezelf voor houdt dat je niks ernstigs mankeert het beter gaat op den duur. Tja en ik weet ook dat het niet altijd lukt je dat voor te houden. Probeer toch je gedachten te verzetten en er niet constant mee bezig te zijn, want daar wordt het niet beter van. Ik heb het idee dat de acupunctuur wel wat doet, mijn hartslag wordt echt rustiger. Maar ik, als hypochonder (dat ben ik wel geworden!), voel dan ineens mijn hart niet meer bonken, schrik ik daar weer van! TOch geloof ik dat ik op de goede weg ben. Ik ben ook lid geworden van de Vereniging van Hyperventilatie. Dan krijg je iedere maand een bulletin met daarin heel herkenbare verhalen en dat ervaar ik als erg prettig. Dus ja, aan iedereen die vraagt om herkennig, ik herken veel klachten. Maar toch, probeer te lxe9ven en niet steeds te piekeren. Heel veel sterkte en je kunt me altijd mailen!

  groetjes Christel

 19. Christel zegt:

  Lieve allemaal,

  Wat herken ik hier toch veel. Veel van de klachten die worden genoemd heb ik al tijden, maar de laatste vijf maanden heb ik veel meer last: snelle hartslag, duizelig, steken in mijn hoofd, een zeurende pijn in mijn oren, benauwdheid en soms ’s nachts als ik wakker word en dan bijna weer inslaap het gevoel van even wegraken en weer wakker schrikken met daarbij een raar gevoel in mijn hoofd, ’s ochtends ook wakker worden met tintelingen en onrust in mijn lichaam, hartkloppingen. Heel eng allemaal. Ik heb ook erge last gehad van angsten. Ik loop bij een psycholoog en een acupuncturiste, met hun kan ik goed praten. Zij helpen me mijn klachten te relativeren, want ze ontstaan door hyperventilatie. Alleen het kringetje waarin je dan terecht komt is moeilijk te doorbreken (hyperventilatie-lichamelijke klachten- angst- hyperventilatie- lichamelijke klachten etc). De huisarts wil me geen medicijnen geven, ik moet leren omgaan met mijn angst. Ik doe nu yoga om meer te ontspannen, maar geloof me, op commando ontspannen lukt echt niet meteen. Maar houd moed allemaal, en houd jezelf voor dat je niet bang moet zijn, laat je niet gek maken door je eigen gedachten! Ik merk dat als je jezelf voor houdt dat je niks ernstigs mankeert het beter gaat op den duur. Tja en ik weet ook dat het niet altijd lukt je dat voor te houden. Probeer toch je gedachten te verzetten en er niet constant mee bezig te zijn, want daar wordt het niet beter van. Ik heb het idee dat de acupunctuur wel wat doet, mijn hartslag wordt echt rustiger. Maar ik, als hypochonder (dat ben ik wel geworden!), voel dan ineens mijn hart niet meer bonken, schrik ik daar weer van! TOch geloof ik dat ik op de goede weg ben. Ik ben ook lid geworden van de Vereniging van Hyperventilatie. Dan krijg je iedere maand een bulletin met daarin heel herkenbare verhalen en dat ervaar ik als erg prettig. Dus ja, aan iedereen die vraagt om herkennig, ik herken veel klachten. Maar toch, probeer te lxc3xa9ven en niet steeds te piekeren. Heel veel sterkte en je kunt me altijd mailen!

  groetjes Christel

 20. Beste Christel,

  Bedankt voor je lange en zeer boeiende bijdrage aan deze site en ik hoop dat je op deze manier mensen kan helpen en dat ze bij jou aankloppen[mailen] en zo elkaar kan helpen.
  Ik wens je veel sterkte met je ziekte en hoop nog eens wat van je te horen.

  Groetjes Ella 🙂

 21. Ivo zegt:

  Weet sinds een paar maanden dat ik last heb van hyperventilatie.Maar sinds een week heb ik ook voortdurend last van paniekaanvallen,dan neem ik een half pilletje xanax en dan gaat het iets beter.
  Het gaat wel van kwaad naar erger want nu word ik ’s nachts soms in paniek wakker en zelfs al slaap ik goed dan word ik wakker met een ijlhoofdig gevoel en dit blijft meestal een hele dag duren met ups en downs.Ook heb ik last van een pijn gevoel achter mijn ribben aan de linkerkant van mijn middenrif en dit is ook een beetje opgezwollen.Heeft iemand hier een verklaring voor? ik ben een sporter maar rook ook een 10-tal sigaretten per dag maar moet bijna niet hoesten

  Groetjes Ivo

 22. hoi, boeiende log joh.
  Erg leerzaam ook.

  Laatst was ik heel erg geschrokkken he, kreeg het bloed en bloedheet, hartkloppingen en begon ook al te hyperventileren he ?
  Hoorde mezelf al ademhalen, best eng.

  Het enige wat ik zei tegen emzelf was ” rustig ademenhalen nu, rustig’ toen ging het weg.

  Ik wist al wat het was, want had het ooit 1 keer heel kort gehad. dat kwam door wat anders.

  Tip ?

  xxxxMar

 23. Hallo Margriet,

  Ik hoop dat er een tip komt van mensen die zelf ook last hebben van hyperventilatie omdat zij precies voelen wat jij mee hebt gemaakt dus bij deze: mensen die hyperventileren..wat is een mooie tip voor Margriet??
  Succes!

  Groetjes Ella 🙂

 24. Aan allen: Kijk eens op http://www.buteyko.nl en de links die daarbij vermeld worden
  en probeer ademhalingslessen bij een erkende leraar/lerares te volgen; vrijwel alle ‘ademhalings’ en gevolgelijke klachten zouden verholpen/ verlicht kunnen worden met deze andere manier van ademhalen; eist discipline en ik heb er profijt van ; succes , oefen en hou hoop ,Ruud

 25. Hallo Ruud,

  Bedankt voor je bijdrage op de site en ik heb de link gelijk even bij de links op deze site geplaatst. Wieweet help je er mensen bij!

  Groetjes Ella 🙂

 26. Hanneke Vleugel zegt:

  Hallo allemaal,

  Heb ieders mail gelezen, zeer herkenbaar. Heb achteraf al vanaf mijn pubertijd al last van hyperventilatie. Wat ik nog niet gelezen heb is dat ik ook last kan hebben van pijnlijke armen en benen en een prikkelige tong. Wie kan hier op reageren.

  H Vleugel

 27. Tarkan zegt:

  Hoi allen,

  Ik heb jaren last gehad van duizeligheid, paniekaanvallen, onrust, angsten en nog vele klachten die te maken hebben met hyperventilatie. En vele malen ben ik bij de eerste hulp beland omdat ik dacht dat het einde in zicht was.
  Ik heb zeer veel boeken gelezen en diverse therapien gevolgd. Ik heb geen klachten meer. Ik kan jullie de volgende tips geven:
  – houd je rug recht. geen kromme/gebogen houding.
  – ontspan de buik. dus niet intrekken!
  – adem natuurlijk, dit betekent: LAAT je ademhaling komen en LAAT je ademhaling gaan. wel met gesloten mond. durf dit te doen. Het heeft geen enkel nut om je met dit proces te bemoeien. dus HAAL niet adem maar laat het gebeuren. Je zult weer vertrouwen krijgen in je lichaam.

  Hopelijk heeft iemand wat aan deze tips.

  Groeten Tarkan

 28. Hallo Tarkan,

  Dank je wel voor je tips en ik weet zeker dat veel mensen er wat aan hebben..
  Goed om te horen dat je klachtenvrij bent en houden zo hoor!

  Groetjes Ella 🙂

 29. christian zegt:

  sindskort werd chronische hyperventilatie vastgesteld. Al een jaar merkte ik op dat ik “dom” werd. Ik kon nit mer studeren, niet meer geconcentreerd blijven en kon niks meer onthouden. Mijn fysieke conditie ging verschrikkellijk snel achteruit en intellectueel ging het nog sneller bergafwaarrts. Ik kreeg extreme woedeaanvallen.
  Ik kreeg enorme spierpijnen aan de borstreek , hartstreek, linker schouder en schouderblad; Smorgens werd ik misselijk wakker. Ik kreeg tevens het syndroom van tietze. En de symptomen werden steeds erger. Ik dacht dat ik wellicht een hartafwijking had die er voor zorgde dat ik teweinig zurrstof opnam en daardoor met een constante zuurstofdeprivatie zat. Nu blijkt het omgekeerde. Ik lijd aan chronische hyperventilatie, en dit omdat ik van mijn 28 jarig bestaan, de laatste 15 jaar in extreme stress-situaties heb geleefd; nu ben ik eindelijk gekraakt. Ik dacht dat ik uitgeput was door de studies maar blijkt nu dat het komt door de stress. Dit is eigenlijk goed nieuws: als ik de stressfactoren kan doen verdwijnen, en mijn ademhaling onder controle krijg via buikademhalingsoefeningen, dan hoop ik te genezen. Ik weet niet of medicatie helpt. ik raad iedereeen aan zoveel mogelijk info op deze site te verspreiden om zoveel mogelijk mensnen te helpen. Een laatste opmerking: ik heb gemerkt dat iedereeen in mijn omgevin denkt dat het niks ernstig is. ( omdat ik niet constant loop te jammeren ) maar het is extreem lastig en soms heel pijnlijk.

 30. christian zegt:

  ik heb deze namiddag een afsprak met de dokter. De pijn is zo verschrikkelijk erg geworden dat de kleinste inspanning, pijn doorheen mijn torso (dus voor en achterkant) stuurt. de pijn is vernietugend en zwelt als het ware aan, 2 seconden nadat de handeling is verricht. Heel vreemd. Ik denk dat het te maken heeft met een extreme spierspannin en hoop dat de oplossing in spierontspanners te vinden is
  groetjes en sterkte aan iedereen
  christian

 31. Bianca zegt:

  Hoi Ella,

  2 weken geleden ben ik naar de huisarts geweest omdat ik de laatste tijd veel duizelig ben en ik slaap wat slechter s’nachts. De huisarts denkt nu aan hyperventilatie

  Nu is rechts immers 2 longkwabben operatief verwijderd i.v.m. een tumor en met die tumor is een zenuw verwijderd die de werking van het middenrif regelt. Die zenuw zat erg dicht bij de tumor.
  Mijn vraag is dus of dit de oorzaak kan zijn voor hyperventilatie. Ik heb nog nooit eerder zulke klachten gehad dus dit is voor mij erg nieuw allemaal. En het verhaal hierboven klinkt wel herkenbaar.
  Groetjes Bianca

 32. Loekie zegt:

  Hoi Bianca,
  Zelf heb ik al jaren last van chronische hyperventilatie, vandaar dat ik deze site bezoek. Zou het ook kunnen zijn dat de angst vanwege die tumor bij jou hyperventilatie heeft veroorzaakt? Je vraagt namelijk of “dit ” de oorzaak kan zijn. En het lijkt of je met “dit” die operatie bedoelt. Daarom vraag ik of het misschien aan angst te wijten is. Ik denk namelijk dat hyperventilatie ontstaat vanwege iets wat je hebt meegemaakt en als het ware niet kunt bevatten. Ik kan het natuurlijk mis hebben. hoe gaat het nu?

 33. Loekie zegt:

  Tarkan,
  Nog even een berichtje aan jou! Had ik nog nooit gehoord: je rug recht houden. Wauw, je hebt gelijk! Had ik nooit in de gaten dat ik bij hyperv. inderdaad mijn rug krom. Het helpt xe9cht! Dank je voor die tip!

 34. Loekie zegt:

  Tarkan,
  Nog even een berichtje aan jou! Had ik nog nooit gehoord: je rug recht houden. Wauw, je hebt gelijk! Had ik nooit in de gaten dat ik bij hyperv. inderdaad mijn rug krom. Het helpt xc3xa9cht! Dank je voor die tip!

 35. Tarkan zegt:

  Hoi Loekie,

  Geweldig om te lezen dat mijn tip je heeft geholpen!
  Ik ben er erg blij mee.
  Een goede rechte houding is erg belangrijk. Je kunt er veel over vinden op internet.
  En wat ik eigenlijk vergeten ben te noemen: ONTSPAN of Mediteer! Ontspan AL je spieren. Laat je ademhaling hierbij zijn natuurlijke gang gaan. Probeer deze niet te sturen. Voel dat je ademhalingspieren hun werk doen voor je. Helpt enorm om gauw in slaap te vallen ook. Ik heb jarenlang geprobeerd om “goed” te ademen. Je raakt er van uit balans en wordt angstig om verkeerd te ademen. Dus ontspan je spieren, houd je rug recht en een goede ademhaling komt vanzelf (wel mond gesloten evt met een glimlachje haha die komt vanzelf). Heerlijk en makkelijk. EN Iedereen kan het!

  groetjes Tarkan

 36. Gijs zegt:

  Veel herkenning hier zeg! En weer die visieuze cirkel waar mijn huisarts/psycholoog/fysio het altijd over hebben 🙂

  Heb nu al zo’n anderhalf jaar last van hyperventilatie klachten. Bij mij is het begonnen na een angstaanval na het blowen. Blowde niet zo vaak en had er ook nog nooit nare ervaringen mee gehad. Na die angstaanval dacht ik dat ik misschien wel wat aan mijn hart had. Daar een aantal maanden mee rondgelopen, toen naar de huisarts. Hartfilmpje laten maken (als geruststelling). Niks aan de hand. Toen dacht ik dat het aan mijn longen zou liggen. Ik was zo benauwd, dus dat zou het ook kunnen zijn. Allerlei longonderzoeken gehad in het ziekenhuis waaronder een hyperventilatietest. Daaruit bleek dat ik chronische hyperventilatie had. Daarna was ik een tijdje gerustgesteld. Fijn dat je je klachten ergens kunt plaatsen. Daarna ademhalings- en ontspanningstherapie gehad en veel gesprekken met een psycholoog.

  Het gaat langzaam een beetje vooruit maar heb nog steeds klachten. Druk op de borst, pijn in mijn rug en schouders en tintelingen in mijn mond en tong (vooral tijdens het uitademen). Dit laatste hoor ik niet zo heel vaak, maar zijn er meer mensen die dit hebben?

  Ik ben ondertussen ook zo moe van al dat gepieker over die klachten. Op een gegeven moment wordt je er ook depri van. Lijkt me niet onlogisch…. Je bent er toch vaak de hele dag mee bezig. En omdat ik bang ben voor de klachten krijg ik ze juist. Maar probeer dat maar eens uit je systeem te krijgen…. Ik probeer dat op dit moment met een psycholoog en fysiotherapeut en het gaat met ups en downs.

  Het is volgensmij wel zo dat je moet proberen om de oorzaken van je klachten te zoeken en daaraan te werken. En daarnaast merk ik dat afleiding veel helpt. Maar dat is vaak moeilijk als je het benauwd hebt of als je rug heel pijnlijk aanvoelt 🙂

  Iedereen heel veel succes en blijf met tips komen!!

  Groetjes,

  Gijs

 37. saskia zegt:

  hallo daar ik heb al 13 jaar chronische hyperventilatie en erg veel klachten ik heb het niet 13 jaar non stop gehad maar op dit moment is het wel heel erg ik heb een hele zware tijd achter de rug maar ik heb nu een klacht waarmee ik wel naar de dokter ben geweest maar het me niet geruststeld want ik heb het nu al een paar weken dat me handen ineens blauw worden de dokter zij dat dat er ook bij hoort maar ik lees en hoor echt op geeneen site deze klacht bij hyp4er heeft iemand van jullie dit weleens meegemaakt of van gehoord want het heeft me al heel wat angst aanvallen bezorgt

  groetjes saskia

 38. loekie zegt:

  Hoi Chris, ik las op een ander forum dat iemand precies dezelfde klachten had als jij: tintelingen in mond enz. Of was jij dat misschien zelf op dat andere forum? Zelf heb ik die tintelingen rond mijn mondhoek en die zijn voor mij een soort aanduideing dat ik weer verkeerd bezig ben met ademhalen. En dus maak ik als het ware pas op de plaats en zorg dat ik minder oppervlakkig adem haal. Tristan heeft daar ook al wat tips voor gegeven. Je hebt gelijk, vind ik, door te zoeken naar de oorzaak. Helaas is die oorzaak vaak al heel erg ondergesneeuwd. Het is niet voor niks dat de hyperventilatie al “chronisch” is geworden. Zelf wordt ik er zo ongeveer hypochondrisch van. Ik blijf me maar steeds voor ogen houden dat de klachten alles te maken hebben met hyperventilatie.
  @Saskia: toch heb ik dat zelf wel gelezen op andere sites Saskia! Ik weet niet of blauwe handen te maken hebben met hyperventilatie, misschien weet Ella daar meer van, maar ik las elders dat meer mensen dat hebben. Vraag me niet waar, want ik surf nogal wat af! 🙂

 39. Hallo Loekie..

  Ik zou zeggen dat dat zeker kan ja blauwe vingers bij hyperventilatie..je circulatie gaat op dat moment niet naar behoren en vandaar dat je wat blauwe handen enz kan krijgen..

  Groetjes Ella 🙂

 40. saskia zegt:

  hoi loeki en ella bedankt voor jullie reactie dit is echt iets waar ik helemaal van in paniek ben geraakt dat gedoe met die blauwe handen ik ben er nu meerdere keren mee naar de dokter geweest en ik ga zo bloed laten prikken en dat wordt onderzocht op echt alles wat je kan bedenken dus dat is wel weer heel eng maar ja dan weet ik tenminste wat ik heb en niet heb groetjes saskia

 41. vonneke zegt:

  Hoi allemaal,
  Mijn arts zegt dat ik hyperventileer, maar naar mijn idee heb ik geen reden hiervoor. Heb echter wel moeite met ademhalen en pijn in onderarmen en onderbenen. Te hoge spierspanning?? Wie kan me vertellen of dit erbij hoort? Bedankt.
  groetjes, von

 42. Nienke zegt:

  Hallo Allemaal,

  Ik heb hyperventilatie en waarschijnlijk ook astma dit word nog onderzocht.Ik heb heb vaak last van een beklemmend gevoel de laatste dagen en een vage manier van ademhalen en dan begin ik ook helemaal te trillen.Ik heb ook last van dizzy gevoel in mijn hoofd gepraard met irritante hoofd en nek pijn (lijkt soms net dat de aderen samen trekken of zo iets moeijlijk uit te leggen).En zo nog meer vage klachten.Ook moet ik vaak veel hoesten door mijn verkoudheid wat niet echt bevordelijk is voor het syndroom van tietze dat ik ook heb.Nu heb ik al heel veel dingen op de site gelezen, maar heeft er iemand nog tips of andere informatie voor mij dat ik kan gebruiken bij deze klachten????
  Ik word zo moe van deze klachten allemaal en dan moet je ook nog eens wachten tot dat je weet of je ook nog eens astma hebt.Maar ik ga gewoon door hoe moeilijk het soms is.Ben een echte genieter en wil dit alles niet mijn leven aten beinvloeden hoe moeilijk het soms is…..

  Ik hoop dat iemand mij met iets kan helpen 😀 !!!Tips??!!!

  Liefs Nienke

  Ps;Dit is een goede site ga zo door 😉

 43. Hallo Nienke..

  Ten eerste bedankt voor het compliment. Ik hoop dat mensen met ervaring jou tips gaan geven want daarvan moet je het natuurlijk wel hebben..Wens jou in ieder geval veel sterkte en ik zou zeggen..mensen kom maar op met de tips!

  Groetjes Ella 🙂

 44. Loekie zegt:

  @ Von, geen reden on te hyperventileren herken ik wel, en txf3ch doe ik het! Pijn in onder armen en benen herken ik niet, vond je arts dat dit bij hyperventilatie hoorde? Misschien slechte doorbloeding wegens hyperventilatie? Ik hoop dat anderen je hierover tips kunnen geven.
  @Nienke: frustrerend hxe8, die ‘vage klachten”! Toch zijn ze niet vaag hoor, maar wel degelijk aanwezig! De hoofd en nekpijn ken ik ook, gespannen spieren! Misschien goed om eerst even af te wachten wat de uitslag is van de onderzoeken over astma en zo.
  Laten jullie nog eens van je horen hoe het gaat? Want dat mis ik hier wel een beetje. Chritian die naar de dokter gaat, Saskia idem dito, daar denk ik dan wel over na, maar je hoort niks meer, jammer vind ik dat, want het houd me wel bezig. We kijken en schrijven niet voor niks op deze site toch? Of (Ella, vraag aan jou dus) is het niet de bedoeling dat deze site een soort “forum” is?
  😕

 45. Loekie zegt:

  @ Von, geen reden on te hyperventileren herken ik wel, en txc3xb3ch doe ik het! Pijn in onder armen en benen herken ik niet, vond je arts dat dit bij hyperventilatie hoorde? Misschien slechte doorbloeding wegens hyperventilatie? Ik hoop dat anderen je hierover tips kunnen geven.
  @Nienke: frustrerend hxc3xa8, die ‘vage klachten”! Toch zijn ze niet vaag hoor, maar wel degelijk aanwezig! De hoofd en nekpijn ken ik ook, gespannen spieren! Misschien goed om eerst even af te wachten wat de uitslag is van de onderzoeken over astma en zo.
  Laten jullie nog eens van je horen hoe het gaat? Want dat mis ik hier wel een beetje. Chritian die naar de dokter gaat, Saskia idem dito, daar denk ik dan wel over na, maar je hoort niks meer, jammer vind ik dat, want het houd me wel bezig. We kijken en schrijven niet voor niks op deze site toch? Of (Ella, vraag aan jou dus) is het niet de bedoeling dat deze site een soort “forum” is?
  😕

 46. Nieke zegt:

  Hoi Loekie,
  Ja erg frustrerend allemaal en vaak ook wel moeilijk.Zoals ik al zei ben een echte genieter (altijd al geweest) en dat wil ik ook blijven,maar soms als de klachten erg zijn is dat heel moeilijk.Of dat je ergens een weekendje heen gaat en dat je gaat denken “Ow als ik nu maar geen last krijg “,maar geheid dat je er dan last van krijgt.Dat ga ik dus…haha.Ik heb er heel veel zin in, maar aan de andere kant maakt ik me ook weer druk (wat ik niet moet doen en dus ga proberen niet meer te doen…haha) en lekker ga genieten.Maar dit soort dingen dat herkennen jullie vast ook wel.Maar toch fijn het even van je af te kunnen schrijven 😉
  Ik vind dit ook een erg fijne site.Veel herkenning, maar ook om je verhaal even te doen en er met mensen over te hebben die weten wat je voelt.
  Loekie ik ga je op de hoogte houden van alles :D.Hoe is het nu met jou dan?Heb jij nog veel klachten? Loeki heb jij toevallig nog tips???

  Liefs Nieke

 47. Loekie zegt:

  Hoi Nieke, ja ik heb best nog veel klachten. Sommige kan ik aardig accepteren omdat ik weet dat het bij de hyperv. hoort: hartoverslag, duizeligheid, slapeloosheid, moe etc. Het is niet echt bevorderlijk voor de kwaliteit van leven, maar goed…. Moeilijker heb ik het met klachten waarvan ik niet weet of het er bij hoort, zoals bijvoorbeeld dubbelzien wat me een paar keer vorige week overkwam. Dan steekt de hypochonder in mij wel heel erg de kop op en worstel ik met angst en paniek. Ik draag altijd in mijn jaszak een hyperfree, zo’n apparaatje wat je bij de apotheker kunt kopen. Alleen het idee al dat ik het bij me heb, helpt! Ik hoef er soms zelfs alleen maar in te knijpen 😛 Ook heb ik rescue spray van Bach bij me. Misschien een tip voor je….Je schreef dat je denkt: Ow, als ik er maar geen last van krijg, en geheid je krijgt last. Misschien kan het ook omgekeerd, je koopt de hyperfree en spray en denkt: het helpt en geheid het helpt! 😉 het rechtop zitten/staan, goed ademhalen, ach dat weten we allemaal al wel denk ik.
  liefs, loekie

 48. Nieke zegt:

  Hoi Loeki,
  Hier even een kort berichtje terug,want ik ga zo weg.Die spray en hyperfree heb ik ook 🙂 .Wat ik je even snel wou zeggen is dat het dubbel zien er volgens mij ook bij hoort ik heb er zelf ook last van gehad.Heel sterkte met alles en ik laat snel nog eens wat van me horen.
  Heel fijn weekend en bedankt voor de verdere tips 🙂
  Liefs Nieke

 49. Tonny zegt:

  Hallo allemaal!

  Ik heb al heel lang last van hyperventilatie maar de afgelopen 2 jaar beheerst het onderhand mijn leven ik word er letterlijk en figuurlijk gek van! Ik heb REBIO gedaan (soort ademtherapie) maar heeft niks geholpen alleen maar verergerd omdat je 24/7 met je ademhaling bezig bent en het contineu corrigeert, pffff! Hebben jullie dat ook dat je zowat heel de dag aan je ademhaling denkt of het corrigeert?
  Daarom vind ik het stukje van TARKAN zo mooi dat hij schrijft je moet het laten komen en laten gaan en je absoluut niet met dit proces bemoeien. En toen dacht ik van: Ja je hebt helemaal gelijk want ik bemoei me er heel de dag mee!
  Maar een vraagje aan Tarkan, hoe ben je er uiteindelijk van afgekomen dan?
  Ik hoop zo dat ik ook van de angsten af kom want ik kan met mijn zoontje nergens heen omdat ik ook heel de dag bang bent.
  Maar ik lees dat ik niet de enige bent en dat geeft al een beetje geruststelling.

  Liefs, Tonny

 50. Nieke zegt:

  Hoi Tonny,

  Allemaal heel herkenbaar wat je schrijft.Elke dag loop je met van die vage klachten.Je weet waar het vandaan komt maar toch word je er angstig van.Maar idd wat Tarkan schrijft heeft mij wel wat geholpen.Maar toch blijft het moeilijk soms zijn er van die momenten dat je het tco doet.Ook de tip die ik van Loekie heb gehad van het rechtop zitten help wel wat.Ik doe nu bij de fisio ook ontspannings oefeningen…En wat ik je ook nog aan kan raden is de rescue spray van bach.Je er nu ook snoepjes van die zijn ook goed.Wat ik ook wel heb gebruikt ik Neuraston.Dat zijn druppeltjes op natuurlijke basis die je helpen ontspannen en rust geeft.Het helpt je niet van de klachten af maar helpt wel rustig te blijven en te ontspannen.En weet je wat ook bij helpt als ik weer wat aan voel komen….Tegen me zelf te zeggen dit is niks…Dit is hyperventilatie en gewoon doorgaan met waar je mee beizg bent of afeiding gaan zoeken.Dan merk je snel genoeg dat het wat afzakt.En ook wel een grappige is je navel is je neus.Dan leg je je hand op je buik en dan door je buik heen ademen….Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt 🙂

  Liefs Nieke

 51. Tonny zegt:

  Bedankt nienke voor de tips de Rescue spray van bach heb ik maar helpt niet!
  Maar heeft er iem. een tip om van het 24/7 denken aan de hyperventilatie af te komen. Ik ben heel de dag ermee bezig met mijn ademhaling.
  Ik weet niet meer wat ik moet doen om dit te doorbreken.

  Liefs, Tonny

 52. Tarkan zegt:

  Hallo Tonny,

  Ik begrijp je erg goed.
  AdemHALEN is al een fout woord. Het lijkt net of je iets actiefs moet doen om te kunnen ademen. In tegendeel hoe minder je ermee bemoeit hoe makkelijker het zal gaan. Ik heb ook altijd geprobeer om goed adem te halen. Lukt niet! Je geeft het zelf ook aan. Wel is het me gelukt om mijn ademhaling te volgen in zijn natuurlijke staat. Je NEEMT HEM WAAR maar grijpt niet in. Je ademhaling heeft jouw “HULP” niet nodig om te kunnen functioneren. Zit hierbij ontspannen op een stoel en ontspan vooral je buik. Dit is erg belangrijk! Er kan geen sprake zijn van een ontspannen ademhaling met een ingetrokken buik. Controleer dus of je je buik intrekt en laat los. Het is mij gelukt. Jou zal het ook lukken!

  Ik hoor graag van je over de ontwikkelingen!

  Vriendelijke groeten
  Tarkan

 53. Tonny zegt:

  Hallo

  Tarkan heel lief dat je het uit wilt leggen. het denken zit voortaan een beetje tussen mijn oren en ik probeer me nu zo veel mogelijk af te leiden dat ik er niet heel de dag mee bezig ben (maar dat is moeilijk want het lijkt wel een gewoonte te zijn geworden oftewel Obsessie). Ook probeer ik me meer te ontspannen. Rechte rug en een ontspannen buik. Ben benieuwd wat het me oplevert 😉
  Maar hoe ben jij van je angsten/paniekaanvallen,duizeligheid, hoofdpijn afgekomen. Had jij ook dat gevoel dat je er soms niet helemaal bij bent (depersonalisatie). Welke boek of therapie heeft bij jou de doorslag gegeven om je uit het negatief cirkeltje te doorbreken. Ik kan het gewoon niet geloven dat ik er ooit van af kom. (foei tonny weer een negatieve zin) nee maar serieus omdat ik het al 2 jaar en langer hebt. En omdat ik alleenstaande moeder ben met een jong kind en ik kan gewoon NIET genieten en dat doet me heel veel verdriet.
  Sorry voor het lang verhaal…
  Maar ik ga het zeker proberen Tarkan, BEDANKT

  Liefs, Tonny

 54. Tarkan zegt:

  Hoi Tonny,

  Ik heb veel langer dan 2 jaar last gehad dus vrees niet dat je er nooit van af komt. Je komt er gauw vanaf.
  Ik ben van mijn klachten afgekomen door niet te proberen mijn ademhaling te sturen. En het vetrouwen dat het natuurlijke niet fout kan zijn. Ik corrigeer alleen slechte gewoontes zoals mondademhaling, adem HALEN ipv laten komen, opgetrokken schouders, ingetrokken buik. Rechte rug is gezond. Doe dit alleen niet te krampachtig maar ontspannen. Dit geldt voor alles wat je doet.
  Probeer je de hele dag een perfecte buikademhaling uit te voeren? Ik deed dat wel. Je wordt er angstig van want je bent bang om fout te ademen. Wat gebeurt er als je je niet bemoeit met de ademhaling, maar je neem hem alleen waar? Voel je dan de bewegingen in je lichaam?
  Maak je niet druk om welke lichaamsdeel beweegt.
  Je houding bepaald welk lichaamsdeel beweegt. Probeer maar diverse houdingen aan te nemen en voel waar de beweging komt.

  Heel veel succes en hoor graag weer van je.

  groetjes Tarkan 😀

 55. Tonny zegt:

  Hallo,

  Ja zoals je schreef probeer ik heel de dag een perfecte buikademhaling uit te voeren. Terwijl ik nu een beetje de boel ben gaan observeren en dat houdt toch in dat ik niet constant door mijn buikademhaal maar ook door de flanken en ook een borstademhaling. Ik laat het maar komen nu en probeer me (wat moeilijk is) er niet mee te bemoeien! Maar wat ik wel gemerkt hebt is dat ik heel veel inadem en ik veel minder uitblaast. Daar moet ik nog wat op vinden.
  Maar Tarkan heb jij geen therapieeen gedaan om er vanaf te komen. Of heb je dit helemaal op eigen houtje gedaan???
  Nou ik hoop dat ik er gauw of in ieder geval binnen nu en een half jaar vanaf ben en ook van die angstige gevoelens enzo want anders moet ik toch voor de angst enzo aan de A.D wat ik eigenlijk niet wilt.

  Nou ik ga snel ervan tussen heb nl een verjaardag!

  Groetjes Tonny

 56. Tarkan zegt:

  Tonny,

  Ik hoop dat mensen mij niet vervelend beginnen te vinden hier! Ik heb allerlei therapieen gevolgd: Fysiotherapie, Mensendieck, Dixhoorn-methode, Buteyko, Yoga, Rebirthing, Acupunctuur. Heb ook medicijnen, Bach Bloesem en nog vele andere produkten genomen. Heb een boekenkast vol met ademhalings- en ontspanningsboeken. Ik heb dit dus niet op eigen houtje bereikt.
  Ik begrijp alleen niet wat je bedoeld met “Maar wat ik wel gemerkt hebt is dat ik heel veel inadem en ik veel minder uitblaast”?! In een ontspannen natuurlijke ademhaling kan er geen sprake zijn van beide gevallen. Waarom zou je moeten uitblazen??? Bij een natuurlijke ademhaling gebeurt de inademing en de uitademing geluidloos! Onthou dit: KOOLZUUR is iets heel erg belangrijks. Zie het niet als iets wat snel afgevoerd moet worden.
  Je kunt heel veel vinden op:
  – Buteyko-sites over de rol van Koolzuur
  – J. van Dixhoorn (over functioneel ademhalen)
  – Mind Tuning (van Pieter Frijters, dat hyperventilatie SNEL verholpen kan worden)
  Je kunt ook eens het boek: “De adem bron van ontspanning en vitaliteit”van Regine Herbig proberen.
  De tips die ik eerder heb gegeven zijn ook waardevol!

  Veel succes!
  Groetjes Tarkan

 57. Tonny zegt:

  Ik vind het helemaal niet vervelend dat je hier schrijft juist heel waardevol waar ik en menig andere van kunnen leren. De site van Buteyko heb ik al helemaal doorspit en ook van hyperven. Dan moet je je adem inhouden zodat je buffers opslaat, toch? Wow zo te lezen heb je genoeg gedaan en het voordeel is dat je er van af bent. Ik zit te overwegen om ook accupunctuur te doen of Osteopathie omdat mijn nek en hals echt vast zitten. Uhm ik bedoel niet uitblazen maar uitademen (kan me soms verkeerd uitdrukken). Ook de site van Pieter Frijters heb ik gelezen maar heb erzo mijn twijfels bij. Ik volg je tips op om het te laten gaan en me er niet mee te bemoeien en vandaag ging het iets beter. Ook door de verjaardag dat ik er niet mee bezig ben. Heel erg bedankt Tarkan voor je uitleg en tips!

  Welterusten en vele groetjes
  Tonny

 58. johanna zegt:

  Wel aardig om te lezen hoe Tarkan het hyperen oplost. Ik kan nu nog zingen en doe dit dan ook graag. Hier hoor ik ook van een buik ademhaling en ademsteun. Ademsteun heb ik vaak nodig anders kom ik lucht tekort. Soms ga ik hyperen als ik verkeerd (lees te snel) beweeg. Ik los dit op door inderdaad hand op je buik en buikademhaling beginnen je middenrif een beetje fixseren. Maar soms, bijvoorbeeld op de fiets, doe ik losjes mijn hand voor mijn mond en dit help dan ook. Succes allebei. 😀

 59. Nieke zegt:

  Inderdaad ik vind het ook waardevol wat Tarkan hier allemaal op schrijft.Ik denk dat veel mensen hier wel iets aan hebben.Ook is het fijn om dit te delen met anderen vind ik.En Tonny kun je mij vertellen wat Osteopathie precies inhoud?Ik heb namelijk ook last van mijn nek,hals en hoofd.Misschien dat ik hier ook iets mee kan doen 🙂

  Liefs Nieke

 60. Tonny zegt:

  Hoi Nienke
  Bij Osteopathie worden botten, gewrichten en spieren betast, op zoek naar afwijkingen die aan de basis liggen van de ziekte. De osteopaat zal vervolgens de oorspronkelijke struktuur met zijn handen trachten te herstellen. Ostheopathie is erg geschikt voor zenuw- en spierpijnen, nek-, rug- en schouderpijn en gewrichtsproblemen.
  Ook word osteopathie bij hyperventilatie gebruikt. Kijk maar op deze link of even kopieeren: http://www.osteopathie.nl/patient_ingang.html

  Succes en ik heb vandaag nog nergens last van gehad, maar ja heb vandaag ook geen stress…denk dat het ook met stress enzo te maken heeft.

  Liefs, Tonny

 61. Hallo allemaal..

  Ik vind het fijn dat jullie via mijn site wat aan elkaar hebben! Daarvoor maak je zo’n site he..veel succes en sterkte allemaal!!

  Groetjes Ella 🙂

 62. Tonny zegt:

  Jaa daar ben ik weer 😉
  Nog een vraagje aan Tarkan: Je zegt de ademhaling Laten komen en gaan. Maakt het dan niet uit als het ook een borstademhaling is, want ik merk dat ik niet ingrijp toch vaker via mijn borst in adem ipv mijn buik?? En nog een vraag, heb jij mischien een tip tegen het vele zuchten en geeuwen. Alvast heel erg bedankt!!

  Nienke heb je nog wat kunnen vinden over osteopathie..?

  Fijne dag allemaal en dank je Ella voor deze site want ik vind het fijn dat we elkaar kunnen helpen.

  Liefs, Tonny

 63. Tarkan zegt:

  Hoi Tonny,

  Kun je je buik ontspannen of heb je zoals velen de neiging de buik in te trekken en buikspieren permanent aan te spannen? De beweging van de buik hangt sterk af van de houding die je aanneemt. Bij een natuurlijke ademhaling onstaat de adembeweging vanuit het midderif, de buik beweegt maar dit betekent niet dat een grote beweging van de buik zichtbaar moet zijn. Een vrije ademhaling omvat het hele lichaam.
  Ademen kent drie fases:
  – de inademing = laten komen = niet halen
  – de uitademing = laten gaan = niet forceren
  – de adempauze = toelaten = zal automatisch volgen als je de in- en uitademing laat gebeuren zonder in te grijpen.
  Het niet ingrijpen is best moeilijk, maar geef niet op. Als dit lukt zul je ook geen behoeft meer hebben om voortdurend te geeuwen of zuchten.

  Hoor graag weer hoe het gaat.
  groetjes Tarkan

  ps. bedankt Nieke

 64. Nienke zegt:

  Hoi Tonny,

  Bedankt voor je info.Ik ben gelijk op die site gaan kijken en ik heb informatie aan gevraagd bij een osteopaat bij mij in de buurt.Wie weet dat het helpt.Ik houd je wel op de hoogte 🙂

  En Tarkan geen dank het is goede info die je geeft 🙂

  En ik vind het super fijn om zo elkaar te kunnen helpen en je verhaal bij elkaar kwijt kan 🙂

  Liefs Nienke

 65. Mary zegt:

  Hoi Allemaal

  Komt bij hyperventilatie ook tintelingen/kriebelig gevoel aan een kant voor??
  heb op het moment erg veel stress,hoop dat iemand een antwoord heeft voor me.
  Groetjes Mary

 66. Tonny zegt:

  Hoi

  Mary tintelingen komen wel voor bij hyperventilatie maar kriebelig gevoel dat weet ik niet! Je zou eens kunnen kijken op http://www.hyperventilatie.info/ en dan onder het kopje medische. Er staat daar ontiegelijk veel info! suc6

  Tarkan, Het ingrijpen doe ik ‘bijna’ bewust niet meer…wel nog steeds veel last van het geeuwen/gapen of luchthappen maar mischien grijp ik nog onbewust in! Wel ben ik er minder in mijn hoofd mee bezig. Maar dat heeft tevens ook te maken hoe ik me die dag voel. Als ik me dipperig voel dan ga ik er toch meer aan denken, helaas!
  Ook heb ik sinds mijn laatste angstaanval een zeer gespannen keel, heel mijn spieren zitten daar vast en ben op die plek ook erg gespannen! Maar ik ga door met het niet proberen in te grijpen en me proberen meer te ontspannen. Wel span ik mijn buik heel vaak ONBEWUST aan heb ik gemerkt.
  Heel erg bedankt voor je waardevolle tips en adviezen.

  Nienke heb je een brochure aangevraagd bij de osteopaat. Goed zeg! Ik ben erg benieuwd. Ik zit er ook aan te denken omdat er steeds meer spanning nu op mijn spieren gaat zitten alleen het enige nadeel is dat het zo duur is. Wel krijg je een deel terug van je zorgverzekeraan dus dat scheelt.

  Tot gauw weer…

  Liefs, Tonny

 67. Patrick zegt:

  @Tarkan: De tip van ‘de ademhaling loslaten’ is naar mijn idee een hele goede. Ik ben ook nog teveel bezig met het ‘sturen’ van mijn adem. Te lang yoga gedaan en de gedachte gehad dat DIEP inademen en DIEP uitademen gezond was. Mijn hyperventilatie is behoorlijk chronisch door dit ingrijpen geworden.
  Toch is loslaten van je adem ook lastig als je voelt dat je te snel ademt. Je weet dat het je ziek maakt; dus je wilt het langzamer maken. Hyperventileren doen we niet voor niks; dus het lichaam wil iets laten weten; omdat gewoon toe te laten en je lichaam toe te staan je van die klotegevoelens te geven moet je sterk in je schoenen staan in het vertrouwen in je lichaam.
  Helaas zijn de meesten van ons dat al jaren kwijt. Toch probeer ik ook de adem nu zoveel mogelijk te laten komen. En tja dan loop ik dus de hele dag zwevig rond; grote brok in mijn keel (die de adem probeert af te knijpen want ‘ja’ het is teveel).

  Lastig hoor…Ik laat mijn lichaam dus maar even uitrazen; maar het liefst ben ik daar niet bij 😉

 68. Tarkan zegt:

  Hoi Patrick,

  Jij verkeert je in een voor mij goed herkenbare situatie. Ik ben hieruit gestapt door me te concentreren op de uitademing. Vaak wordt deze onderbroken en wordt vroegtijdig weer adem GEHAALD. Let op dat deze heel rustig langzaam en onhoorbaar is en vervolgens WACHTEN tot de inademing vanzelf komt. Na een poosje dit gedaan te hebben kun je makkelijker loslaten. En het werk van de ademhaling overlaten aan je middenrif en je neus Groet Tarkan.

 69. Patrick zegt:

  Tnx Tarkan voor je reactie. Mijn uitademing is juist zo lang joh. Ik adem teveel CO2 uit heb ik het idee. Volgens mij is de veelheid aan zuurstof niet het probleem; maar tekort aan CO2 door te lange uitademing. Die lange uitademing doe ik ook nog eens met de buik waardoor de hoeveelheid ook groot is.
  Ik probeer de uitademing nu minder lang te maken; maar daar gaat de ademfrequentie dus weer van omhoog. Wordt er beetje ‘gek’ van om die ademhaling te monitoren.
  Ik probeer, lees: probeer nu om de gehele adem lot te laten. Als ik moet hyperventileren; nou dan moet dat maar. De vraag is of het ooit vanzelf weer stopt? Dat is het vertrouwen dat ik waarschijnlijk mis waardoor ik de controle wil pakken. Door die controle te willen pakken raak ik gespannen door ‘die rare ademhaling’ en ga ik nog vreemder ademen. Aan de andere kant heb ik dus ook hyperventilatie als ik er niet op let.

  Snap jij het nog…

  Is je middenrifademhaling hetzelfde als buikademhaling?

  Had jou HV een reden? En is die reden nu er niet meer, waardoor jou HV over is…
  De meeste medici zeggen dat HV vanzelf verdwijnt als de oorzaak is opgelost of verwerkt.

  Groet

  Patrick

 70. Tonny zegt:

  Hoi ben ik ook weer!

  Wat herkenbaar Patrick wat jij schrijft. Je word er zo moe van om 24/7 met je ademhaling bezig te zijn. Ik vraag me ook af of ik er ooit van af komt want ik ben het beu! Ik probeer er niet al te veel mee bezig te zijn maar wanneer ik weer TE diep zucht en weer niet aan mij adem kom dan sta ik er weer bij stil. Ik zit blijkbaar toch in een vicieuze cirkel maar ik wil er zo graag uit! Ik vraag me ook af of het te maken heeft met onoplosbare problemen maar ik weet onderhand niet waar ik moet zoeken. Het enige wat ik nu doe is afleiding zoeken en proberen zo positief (als het kan) in het leven te staan! Heb jij er ook angsten en paniekaanvallen bij of is het alleen de HV.

  Tarkan ik ben er wel achter gekomen dat ik TE DIEP iedere keer inadem en daardoor niet aan me ademhaling kom. Bedoel je met middenrif je flanken?

  Iedereen weer veel sterkte!!

  p.s Nienke hoe is het met je??

  Liefs, Tonny

 71. Tarkan zegt:

  Hoi Patrick,

  Ik had nog bewust opgeschreven om misverstanden te voorkomen ” heel rustig langzaam en onhoorbaar uitademen”. Je kunt rustig uitademen zonder dat je een ademstroom door je neus hoeft te voelen als je een vinger onder je neus houdt. Langer uitademen wil niet zeggen dat je veel uitademt. Het woord veel is hier van belang. Als je jezelf kunt horen ademen dan wil het zeggen dat je met teveel spanning ademt en teveel in en uitademt. Maar dit wil niet zeggen dat je NIET moet ademen. Adem HALEN is wat anders dan ademen. Vecht jij tegen je ademhaling of heb ik het mis? En je bent teveel gefocust op je buik en de frequentie van je ademhaling. Je buik beweegt maar dit wil niet zeggen dat je de adem in je buik moet duwen. Is de reden niet dat je je ademhaling wil sturen? Ingewikkeld lijkt het he! Nee hoor, maak ademen niet moeilijker dan het is. Kijk hoe de ademhaling verloopt als je je ontspant. Enige wat ik nu doe is ontspannen zitten,liggen of staan, rug recht, mond dicht en de rest gaat vanzelf. Ik denk niet aan de frequentie. Ik heb eerder beschreven hoe een ademhaling werkt en hoe mijn situatie was, had je die al gelezen? groeten Tarkan

 72. Patrick zegt:

  Nee ik zal de rest van je posts zo nog even lezen Tarkan.

  Waar krijg ik dan die HV-klachten van als ik niet teveel uitadem? Ik adem idd onhoorbaar rustig uit; maar lang. Heb wel zo’n 5 a 6 seconden nodig om geheel uit te ademen. In misschien 1 a 2 seconden.

  Maar goed; lekker loslaten dus…ontspannen houding. Ik ga het de komende dagen eens aankijken.

  Krijg dinsdag 4 dagen achtereen Reiki behandelingen; dit om het los-laten te bevorderen. We zullen zien…

  @Tonny ik ben hypochondrisch geweest omdat ik mijn HV-klachten niet wist te plaatsen. Dat lukt nu beter. Voor de rest ben ik voor alles wat overbezorgd; dat blijft helaas.

 73. Tarkan zegt:

  Tonny,
  Als je van je angsten/klachten af wil komen zul je toch eerst vertrouwen moeten krijgen in je lichaam.
  Als je loslaat en je lichaam de kans geeft om zelf te bepalen hoe de adembeweging verloopt dan zul je gauw merken hoe je midderif werkt en zul je ook niet meer DIEP (=veel) inadamen. Ik merk dat jij nog steeds niet durft los te laten en toch wil blijven sturen. Ik kan wel heel technisch uitleggen hoe de midderif beweegt en waar je de bewegingen voelt maar dat heeft geen zin, want dan ga je toch weer proberen om de adem naar dat gedeelte van je lichaam te sturen of dat gedeelte bewust te bewegen.
  Tonny, nogmaals ik ben geen ademtherapeut en vertel je alleen de dingen zoals ik zelf heb ervaren. Je hoeft me niet in vertrouwen te nemen, maar ik heb in die veeele jaren de volgende klachten gehad: astma, bronchitis, voorhoofdholte ontsteking, slaap apneu, vermoeidheid, hyperventilatie, paniekaanvallen, duizeligheid en overspannen/stress. Dit waren allemaal zeer vervelende klachten. Natuurlijk heb ik weleens stress zoals iedereen maar de overige klachten zijn gelukkig voorbij!
  groetjes Tarkan

  • Aylin zegt:

   Beste tarkan en Tony hoe gaat het nu met jullie? Hoe lang heeft het geduurd dat jullie weer beter zijn geworden ik heb veel aan de tips van tarkan en ik heb bijna een week al geen aanval gehad duizeligheid misselijkheid is er wel maar niet in hoge mate ik kan weer kleine klusjes tuis en op werk doen hier ben ik ook al blij mee. Zijn er ook mensen die laat hebben van diarree en geen eetlust??

   Bedankt,

 74. Tonny zegt:

  Hoi Tarkan

  Je hebt helemaal gelijk. Ik ben inderdaad het vertrouwen in mijn lichaam kwijt komt dat ik in mijn leven zoveel dierbaren ben kwijtgeraakt. Mijn therapeute zegt ook dat ik daarom die controle voer over mijn ademhaling omdat ik bang bent om te stikken of erger nog om dood te gaan. Ik weet dat dat stom klinkt.

  Het belangrijkste is nu en wat ik ook echt heel graag wil VERTROUWEN HEBBEN (of leren) IN MIJN LICHAAM en LOSLATEN.

  Bedankt weer voor je wijze woorden.

  Groetjes Tonny

 75. Hallo allemaal,

  ben ook een regelmatige bezoeker van deze site (ook vanwege mijn hyperventilatieklachten). Ik heb zelf een site opgezet over hyperventilatie. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Laat even een berichtje achter over wat jullie ervan vinden. Dankjewel en iedereen veel sterkte. Het gaat met mij tegenwoordig iets beter. Dus er is hoop!!!

  De url van de site is:

  http://www.chronischehyperventilatie.nl

 76. Dankjewel! Ik zal ook een link van jouw site plaatsen! Hoe meer sites met informatie over hyperventilatie e.d., hoe beter! Succes met je site!

  Groetjes,

  Gijs

 77. Tonny zegt:

  Hoi mensen

  Nienke ik wilde graag weten hoe het nu met je is?

  Patrick heeft de reiki geholpen?

  hier gaat t stukje bij stukje beter. Ik heb heel veel aan de adviezen van Tarkan. Voel me meer ontspannender (scheelt ook per situatie) en denk er niet meer constant aan. Het enige wat ik nog een nadeel vind en aan moet werken is het Te diep zuchten iedere keer (gebeurt toch automatische heb ik gemerkt, ik bedoel ik doe het onbewust)en het geeuwen—>en dan net niet aan de adem komen met een gaap. Maar al met al gaat het een stuk beter.

  Hoop gauw wat meer te lezen van jullie.

  p.s gijs een overzichtelijke site heb je.

  groetjes Tonny

 78. Loekie zegt:

  Nieuwe site! Zal vast een heel goede reden hebben gehad Ella, maar txf3ch vond ik de vorige blauwe vriendelijker en robots?? Wat moet ik me daar bij voorstellen? Krijg ik daar op mijn computer dan ook mee te maken wanneer ik hier schrijf?

 79. Loekie zegt:

  Nieuwe site! Zal vast een heel goede reden hebben gehad Ella, maar txc3xb3ch vond ik de vorige blauwe vriendelijker en robots?? Wat moet ik me daar bij voorstellen? Krijg ik daar op mijn computer dan ook mee te maken wanneer ik hier schrijf?

 80. Nienke zegt:

  He Loekie,

  Wat lief dat je eraan denkt :)Ik heb die test de 26e en 3 juli krijg ik de uitslag.
  Verder gaat alles redelijk.Heb nu twee weken last van hartkloppingen en pijn in mijn handen.Dit begon met stijfheid maar nu doet het ook echt pijn.Ben daarvoor naar de dokter geweest en heb nu bloed moeten laten prikken.Ook omdat ik al heel lang met tietze loop en dat ook steeds erger word en ook pijn aan mijn zijkant van mij ribben heb.En dat hoort er niet bij zei hij.Na,ja even afwachten dus.Gewoon blijven lachen en doorgaan…haha :).Maar die hartkloppingen zijn wel vervelend :(Ken jij dat ook??
  Hoe is het nu met jou?Alles onder controle??

  Ik hoop snel weers wat van je te horen hoe het met je gaat.

  Liefs Nienke

 81. Ella zegt:

  Hallo Loekie,

  Ze hebben de site van web-log verhuist naar een andere server en daardoor is mijn site aangepast en ik moet zeggen..ben er helemaal niet blij mij..ik vind hem erg onoverzichtelijk en was veel blijer met de oude opzet. Ben wel aan t kijken of ik het xe9xe9n en ander kan veranderen maar er veel veranderd waardoor sommige dingen weer niet mogelijk zijn en andere weer extra maar nee..ben nog lang niet tevreden..

  Groetjes Ella

 82. Ella zegt:

  Hallo Loekie,

  Ze hebben de site van web-log verhuist naar een andere server en daardoor is mijn site aangepast en ik moet zeggen..ben er helemaal niet blij mij..ik vind hem erg onoverzichtelijk en was veel blijer met de oude opzet. Ben wel aan t kijken of ik het xc3xa9xc3xa9n en ander kan veranderen maar er veel veranderd waardoor sommige dingen weer niet mogelijk zijn en andere weer extra maar nee..ben nog lang niet tevreden..

  Groetjes Ella

 83. laura zegt:

  Hoi Ella,

  Even een vraagje?Ik heb nu twee weken last van kloppingen in mijn keel.Soms is het even weg en dan komt het weer op zetten.Volgens de dokter is mijn hartslag op normaal tempo.Maar kan dit kwaad?Ook heb ik de laastse dagen pijn (steken)Bij mijn longen en in mijn luchtpijp lijkt het wel.Kan dit ook hyperventilatie zijn of heeft dat te maken met astma (moet nog vast gesteld worden door nog 1 test)Of door de medicijnen die ik daar al voor gebruik.Ovar Extrafijne aerosol 100?Volgens de arts kon ik die gewoon gebruiken tot uitgesloten is of ik werkelijk astma heb.

  Alvast bedankt 🙂

  Groetjes Nienke

 84. Nienke zegt:

  Hoi Ella,

  Even een vraagje?Ik heb nu twee weken last van kloppingen in mijn keel.Soms is het even weg en dan komt het weer op zetten.Volgens de dokter is mijn hartslag op normaal tempo.Maar kan dit kwaad?Ook heb ik de laastse dagen pijn (steken)Bij mijn longen en in mijn luchtpijp lijkt het wel.Kan dit ook hyperventilatie zijn of heeft dat te maken met astma (moet nog vast gesteld worden door nog 1 test)Of door de medicijnen die ik daar al voor gebruik.Ovar Extrafijne aerosol 100?Volgens de arts kon ik die gewoon gebruiken tot uitgesloten is of ik werkelijk astma heb.

  Alvast bedankt 🙂

  Groetjes Nienke

 85. Ella zegt:

  Hallo Nienke en Laura..

  Hetzelfde berichtje onder 2 verschillende namen..das wel heel vaag..wie heeft nu welk probleem vraag ik mij af!!

  Groetjes Ella

 86. Tonny zegt:

  Hallo Nienke

  Nienke wat jij beschrijft bij je luchtpijp in je keel dat heb ik ook. Het werd minder vorige week maar nu vandaag heb ik het weer. Ik denk dat het te maken heeft met spanning die je daar vast houdt. Het voelt alsof bij mij alsof iem. mijn keel letterlijk & figuurlijk dicht heeft geknepen en dat ik daar nu de na weeen van hebt dit heb ik iedere keer na een angst/paniekaanval alsof mijn keel op slot gaat en daarom denk ik spanningen! Ik ben wel beniewd naar het antwoord van Ella. Gaat het verders wel oke met jou! Ik wil nu een boek kopen over meditatie (meditatie’s voor dummy’s) heb ik gezien en lijkt me wat dit om mijn spanning in mijn lichaam te minderen en de adviezen van Tarkan zijn erg waardevol. Ik hoop dat we gauw opknappen en weer volop genieten.

  Liefs, Tonny

 87. Nienke zegt:

  Hoi Tonny,

  Verder gaat het opzich wel goed met mij.Dacht je van niet?Ik heb de laatste tijd weer van de klachten en het is nu moeilijk te plaatsen waar het vandaan komt.Astma (die medicijnen)of hyperventilatie.Ik hoop daarom ook dat Ella mij antwoorden kan geven op mijn vragen.
  Ik hoop ook dat we snel opknappen en weer kunnen genieten.Ik ga over een paar weken twee weken op vakantie met vriendinnen.Ik heb er heel veel zin in,maar aan de andere kant ook niet zo.Alleen maar door dit en bang daar iets te krijgen.Voorheen zou ik mijn koffer zeg maar al klaar hebben staan en nu echt niet.Snap je wat ik bedoel?

  Hoe gaat het verder met je??

  Liefs Nienke

 88. Simone zegt:

  Hallo allemaal.

  Ik heb nu vanaf 17 januari 2006 last van paniekaanvallen. Ze hebben bij mij al verschillende onderzoeken gedaan. Zoals hartfilmpje, echo van het hart, foto van hart en longen.
  Ik ben vandaag achter jullie site gekomen. Heb hier ontzettend veel aan, vooral wat Tarkan heeft geschreven over “laat je ademhaling vanzelf komen en gaan” ik probeer dat vanaf nu. Heb wel het gevoel dat ik daar niet genoeg aan heb. Snak naar extra zuurstof. Ik ben hier nu 24/7 mee bezig. Ik zou willen dat ik er vanaf was.

  Heb ook de spray van Bach en dat hyperfree apparaatje. Oxzazepam werkt bij mij niet. wordt er alleen maar ziek van.

  Weet iemand wat ik moet doen tegen dat onrustige / gejaagd gevoel? Dit heb ik vooral in de ochtend en in de avond. Ik hoop dat mij iemand kan helpen. Door dat gejaagde gevoel gaat mijn ademhaling ook veel sneller!

 89. Tonny zegt:

  Hoi Allemaal

  Nienke, hier gaat het met ups en downs en als ik een goede dag heb dan heb ik nergens last van maar heb ik een mindere dag dan ben ik 24/7 met alles bezig. Zo irritant..Maar ja prive speelt ernu het een het ander bij me. Komt goed ik los het op. Fijn joh dat je op vakantie gaat, Lekker genieten hoor maar ik begrijp wat je bedoelt met het er tegen op zien. Je zult merken dat het 100% meevalt.

  Simone heel herkenbaar wat je schrijft en Tarkan heeft gouden adviezen. Door de tips van Tarkan heb ik gelukkig weer goede dagen er tussen zitten want eerst had ik iedere dag een slechte dag en nu zit er meer wisseling in. Lekker ontspannen, rug recht en alles loslaten. Tarkan kan jou het beste adviseren. Ik heb heel veel aan zijn adviezen en ben hem hier ook echt dankbaar voor. Komt ook dat hij het allemaal ook mee heeft gemaakt dus een ervaringsdeskundige. Dat gejaagde gevoel heel de dag heb ik ook (zenuwachig en nerveus wat weer uit in een angstaanval als ik ergens heen moet). Medicijnen heb ik niet moest ik wel v.d Huisarts maar heb gezegd dat ik het nog 3 mnd zonder wilt doen. Wel loop ik bij een homeopaath maar kan nog geen echte verbeteringen opnoemen. In ieder geval heel veel succes met alles en vraag maar raak er komen hier genoeg die jou kunnen adviseren.

  Vraagje aan Ella…Hoe kan ik van dat zuchten en geeuwen (luchthonger afkomen) dat vind ik NU het vervelendste. Bedankt alvast.

  Groetjes Tonny

 90. Anoniem zegt:

  Hoi,

  Hier ben ik weer. Ik wil dit nogmaals benadrukken. Wat je ook doet: zit, lig, sta, loop, fiets, rij auto, wacht aan de kassa, eet, enz enz. ONTSPAN je volledig. Loop bewust je lichaamsdelen langs om gespannen gedeeltes te ontspannen. Dat je er even met je gedacht naartoe gaat en loslaat is genoeg. Als je bijvoorbeeld auto rijdt: voel dan je handen, hebben ze de stuur krampachtig vast, onstpan dan je handen, voel dat je loslaat. Heb je ergens pijn ga bewust met je gedachte naar dat gedeelte en ontspan het. Zuurstof wordt makkelijker afgevoerd als je ontspannen bent. Ontspanning/meditatie verricht wonderen. Er is veel te vinden op internet hierover. EN heel belangrijk vermijd mondademhaling. Zolang je geen hele zware inspanning hebt verricht hoef je niet door je mond te ademen. Het lichaam heeft een sterk herstellend vermogen dus geef je lichaam deze kans! Ik heb mijn lichaam de kans gegeven na jaren worstelen met mijzelf en ben er heel blij mee nu.

  vriendelijke groetjes
  Tarkan

 91. simone zegt:

  Hoi, hoi,

  Bedankt voor jullie snelle reactie!

  Ik probeer me ook te ontspannen maar met zitten en staan vind ik dat nog heel moeilijk. Tarkan heb je hier ook nog goede adviezen voor? En waarom heb ik het gevoel dat ik aan mijn normale ademhaling niet genoeg heb? Komt dat door dat gejaagde gevoel?

  De vraag die Tonny aan Ella stelt is voor mij ook van belang. Ik ben erg benieuwd naar het antwoord.

  Ik wil nogmaals mededelen dat deze site echt geweldig is. heb gisteren een fijne dag gehad. ik hoop dat het nu niet meer zolang duurt. Medicijnen zou ik eigenlijk ook moeten gaan gebruiken. de Anti-depressiva of oxzazepam. Ik heb het gevoel dat ik hierdoor niet van mijn problemen af kom. Oxzazepam neem ik wel overal mee naar toe voor het geval dat. Ik ga iedere week naar een Pshycholoog en twee keer in de week naar een soort homeopaath. Van hem krijg ik verschillende soorten thee die ik moet drinken en hij neemt bij mij de pijn weg. Als ik hier vanaf kom ben ik zeker weer 1 dag helemaal goed.

  Ik raak zelfs ooit in paniek als ik even niets voel. Dit klinkt heel raar maar dit maakt me soms echt angstig. Is dit herkenbaar?

  Groetjes, Simone

 92. Tonny zegt:

  Hoi

  Leuk Tarkan om weer even wat van je te lezen. En weer BEDANKT voor je advies. Ik heb inmiddels een boek besteld over meditatie en komt waarschijnlijk volg. week binnen. Dus daar wil ik me nu in verdiepen. Ook heb ik een afspraak bij een shiatsu praktijk en hij schrijft hetzelde als jij dat je lichaam een sterk herstellend vermogen heeft maar als je lichaam ziek is en voortdurend onder spanning staat dan duurt het heel lang en hij gaat dmv massages en accupressuur de spanning uit mijn lichaam masseren en mijn lichaam weer activeren om zichzelf te herstellen. Dus ik ben erg benieuwd. Ik ga er 6 juli heen en kan julllie dan meer vertellen hierover.

  Simone ik raak iedere keer in paniek als ik gewoon weg niet aan mijn adem (zuurstof) kom door TE diep ademen en er dan net niet aankomen. Dan flip ik helemaal…! Een 4 wkn geleden was het zo erg dat ik gewoon 2wkn zowat niet meer durfde te auto rijden en nu lukt me dat weer kleine stukjes (niet op drukke wegen) maar ik ga nu iedere dag ‘oefenen’. Ik moet leren dat ik de baas bent en niet mijn gedachtens. Want vaak zijn het ook de gedachtens die je hebt die je bang maken: zo van ojee als ik het nu maar niet krijg..nou dat kun je de klok erop gelijk zetten dat je het krijgt. Ik kreeg ook de tip om altijd als je weggaat kaugom of een heet snoepje te eten en water mee te nemen.

  Nee ik heb het niet als ik niks voel dat ik in paniek raak. Ik weet tegenwoordig wat chronisch hyperventilatie is en dat het er allemaal bij hoort. En dat maakt het voor mij weer minder angstig.

  Het is alleen maar dat Zuchten en TE diep ademhalen (ben nog benieuwd of Ella er een goede tip voor heeft).

  Nou meiden en heren 😉 heel veel suc6 weer.

  Liefs Tonny

 93. Nathalie zegt:

  Beste lotgenoten,

  Het doet me deugd jullie berichtjes te lezen en te weten dat ik er niet alleen voorsta!!!!!
  Heb sinds korte tijd ook chronische hyperventilatie! ik kan mij redelijk goed beheersen, hiermee wil ik zeggen dat ik niet snel in paniek geraak! Dat is al positief anders was het echt ondraaglijk! Wanneer ik met twee ben gaat het goed, alleen iets minder. Ik moet dus nog wat oefenen om dingen alleen te doen. Dit zal stap voor stap zijn.
  Naast gapen, zuchten, opgeblazen gevoel en soms een onwerkelijkheidsgevoel heb ik een enorme strakke band rond mijn middenrif. Dit stoort mij het meeste! Echt pijnlijk! Heeft er iemand misschien goede raad voor mij om hier vanaf te komen.

  Veel sterkte iedereen
  Groeten Nathalie

 94. Angela zegt:

  Hoi,

  Sinds een paar maanden heb ik ook last van TE diep ademhalen, zuchten en geeuwen. Er dus net niet aankomen. Als je er dan teveel op gaat zitten letten dan worden de klachten alleen maar erger. Maar in principe veroorzaak je dat toch zelf omdat je er te erg op gaat zitten letten. Het zit tussen je oren. Ik herken de klachten. Het is ook hekenbaar dat je er angstig van wordt maar hier moet je je toch proberen tegen te verzetten anders creeer je alleen maar een fobie. Blijf gewoon overal op af gaan zoals alleen boodschappen doen, autorijden, winkelen, op stap etc. en blijf er boven staan. Gelukkig heb ik er niet de hele week last van. Ik ben ermee naar mijn bedrijfsarts gegaan en hij raadde me aan om te gaan sporten. Als je je conditie goed opbouwt dan krijg je je ademhaling ook beter onder controle.
  En het is goed voor de lichamelijke klachten. Het helpt prima!

  Ik wens iedereen veel succes!

  Groetjes Angela

 95. Nathalie zegt:

  Beste Angela,

  Sporten helpt heel goed! Ben ook begonnen en merk dat wanneer ik sport ik een betere week heb en dus minder hyperventileer. Wat betreft die fobie heb je overschot van gelijk. Maar als je het hebt is het niet altijd gemakkelijk om alles gewoon te doen!! Maar het punt is dat het wel moet of je zakt dieper en dieper hoe langer het duurt en je zaken uitstelt! Dus ik heb de knop ook omgedraait. Het moet gewoon!!! Ik heb nu de instelling, we doen het en we zullen wel zien! Ik heb hier echter wel een aantal maanden over gedaan zenne en ik ben nog niet helemaal optimaal! In ieder geval wens ik ook iedereen veel steun en moed toe.

  Vele groeten iedereen,
  Nathalie

 96. Tonny zegt:

  Hallo,

  Ik dacht ik zal weer eens een kijkje nemen op de site!
  En Nathalie jou verhaal lijkt sprekend op de mijne alleen ik heb het al 3 jaar ongeveer! Dus toch wel een verschil als het om een paar maanden gaat of zoveel jaren. Ik weet dat je de dingen die je moet doen gewoon moet doen maar soms gaat het gewoon niet omdat de angst te groot is. Ik heb in een jaar tijd al voor mezelf zoveel overwonnen en ben daar toch heel trots op zoals Pleinvrees en autorijdenvrees. Ik durfde niet eens buiten te komen en nu gaat het redelijk voel wel lichtelijk angst maar och ik ga gewoon door, wel vermijd ik grote groepen jongeren etc. Ook durfde ik niet meer te autorijden en nu gaat dat ook redelijk behalve op het spituur dan is het TE druk voor me!!

  Je hebt gelijk dat je het zelf veroorzaakt zoals het TE diep ademhalen, zuchten,geeuwen omdat je er op gaat letten. Maar ik krijg het gewoon niet meer uit mijn gedachte (erg he) Ik schaam me hiervoor zo erg en ik probeer echt van alles! De huisarts wil me aan de pillen , de therapeut kijkt me af en toe zo vreemd aan. Het lijkt wel een neurose omdat je er zo vaak mee bezig bent. Maar ik zoek zoveel mogelijk afleiding maar het lukt niet altijd. Heb of had jij dat dus ook dat je op je ademhaling ging letten? En helpt het sporten goed!!Vond je bedrijfsarts het niet raar dat je zei dat je op je ademhaling zat te letten. Nou hier kijken ze me allemaal vreemd aan.

  Nathalie hartstikke goed dat je die knop hebt kunnen omdraaien!

  Och we gaan gewoon door ik heb voor me gevoel al veel overwonnen en dit kan ik ook overwinnen.

  Meiden allemaal veel succes!!!

  Liefs, Tonny

 97. Nathalie zegt:

  Beste Tony,

  Ik denk gewoon ‘stap voor stap’. Bovendien probeer ik elke dag iets te doen waardoor ik fier op mezelf ben. Iets waardoor ik me goed voel. Dit geeft extra moed en vertrouwen voor de dagen erna. Op deze manier probeer ik mijn zelfvertrouwen terug op te bouwen. Niet elke dag gaat evengoed. Het is normaal dat je ups en downs hebt. Maar ook wanneer ik minder goed ben probeer ik iets te doen en wanneer dit lukt geeft dit weer meer zelfvertrouwen. Daar komt het uiteindelijk op neer denk ik.
  Waar ik vooral aan denk is het feit dat we in principe niet echt iets mankeren. Het is gewoon je geest die de bovenhand van jouw wil krijgen. Wanneer ik dit voor ogen haal heb ik zoiets van ‘niet met mij hxe9’ en dan voel ik weer een enorme kracht.
  Ik ben blij dat ik hyperventilatie heb in plaats van een andere erge fysieke ziekte. Ookal zijn er die nare verschijnselen. Ze kunnen in principe geen kwaad, ze zijn enkel vervelend. Het is hoe je ermee omgaat.
  Bovendien geloof ik (of wil ik geloven) dat het ook een soort reinigingsproces is voor de meegemaakte stress en dat je dit moet toelaten en proberen te begrijpen. Ik denk telkens er is weer wat gereinigd vanbinnen, er is weer een deel uit.
  Ik heb ook hulp van een psycholoog die mij steunt en een aantal methodes tot hiertoe heeft gebruikt zoals EFT en EMDR. Ik weet niet of het geholpen heeft, maar ik voel me toch redelijk goed. Ik denk dat het belangrijk is dat je een psycholoog vindt die ervaring heeft in deze zaken, je steunt, vertrouwen geeft en je aanmoedigd(en zeker niet raar aankijkt!!!).
  Wat betreft eraan te denken. Dat doe ik ook maar dan in gevallen dat ik alleen iet ga doen. Dan denk ik ‘ik ga het krijgen hxe9’, met alle gevolgen van dien. Maar een positieve ingesteldheid verzwakt dan de verschijnselen waardoor het gaat. Afleiding helpt wel bij mij. Je moet de angst overwinnen door te denken dat er niets gaat gebeuren, je moet daarin echt geloven en dan voel je je direct kalmer en gaat het beter. Vooral niet panikeren!!!
  Schamen moet je je echt niet doen. Niet doen hxe9xe9xe9
  Ook zullen we heel ons leven er gevoelig voor zijn (in stress-situaties) dus kun je er maar beter mee leren omgaan.
  In ieder geval ik sta al een hele stap verder dan in het begin.
  Ik weet nu ook dat niemand je kan helpen. Je moet het helemaal alleen doen. Hier wordt je sterker van. Wel heb ik veel steun gehad aan de berichtjes op het forum. Dan weet je dat je niet alleen bent.
  Iedereen moed zou ik zeggen!!! Ga ervoor!! Laat het je leven niet beheersen want dan heb je geen leven meer!!

  Vele groeten, succes en moed toegewenst

  Groetjes Nathalie

 98. Nathalie zegt:

  Beste Tony,

  Ik denk gewoon ‘stap voor stap’. Bovendien probeer ik elke dag iets te doen waardoor ik fier op mezelf ben. Iets waardoor ik me goed voel. Dit geeft extra moed en vertrouwen voor de dagen erna. Op deze manier probeer ik mijn zelfvertrouwen terug op te bouwen. Niet elke dag gaat evengoed. Het is normaal dat je ups en downs hebt. Maar ook wanneer ik minder goed ben probeer ik iets te doen en wanneer dit lukt geeft dit weer meer zelfvertrouwen. Daar komt het uiteindelijk op neer denk ik.
  Waar ik vooral aan denk is het feit dat we in principe niet echt iets mankeren. Het is gewoon je geest die de bovenhand van jouw wil krijgen. Wanneer ik dit voor ogen haal heb ik zoiets van ‘niet met mij hxc3xa9’ en dan voel ik weer een enorme kracht.
  Ik ben blij dat ik hyperventilatie heb in plaats van een andere erge fysieke ziekte. Ookal zijn er die nare verschijnselen. Ze kunnen in principe geen kwaad, ze zijn enkel vervelend. Het is hoe je ermee omgaat.
  Bovendien geloof ik (of wil ik geloven) dat het ook een soort reinigingsproces is voor de meegemaakte stress en dat je dit moet toelaten en proberen te begrijpen. Ik denk telkens er is weer wat gereinigd vanbinnen, er is weer een deel uit.
  Ik heb ook hulp van een psycholoog die mij steunt en een aantal methodes tot hiertoe heeft gebruikt zoals EFT en EMDR. Ik weet niet of het geholpen heeft, maar ik voel me toch redelijk goed. Ik denk dat het belangrijk is dat je een psycholoog vindt die ervaring heeft in deze zaken, je steunt, vertrouwen geeft en je aanmoedigd(en zeker niet raar aankijkt!!!).
  Wat betreft eraan te denken. Dat doe ik ook maar dan in gevallen dat ik alleen iet ga doen. Dan denk ik ‘ik ga het krijgen hxc3xa9’, met alle gevolgen van dien. Maar een positieve ingesteldheid verzwakt dan de verschijnselen waardoor het gaat. Afleiding helpt wel bij mij. Je moet de angst overwinnen door te denken dat er niets gaat gebeuren, je moet daarin echt geloven en dan voel je je direct kalmer en gaat het beter. Vooral niet panikeren!!!
  Schamen moet je je echt niet doen. Niet doen hxc3xa9xc3xa9xc3xa9
  Ook zullen we heel ons leven er gevoelig voor zijn (in stress-situaties) dus kun je er maar beter mee leren omgaan.
  In ieder geval ik sta al een hele stap verder dan in het begin.
  Ik weet nu ook dat niemand je kan helpen. Je moet het helemaal alleen doen. Hier wordt je sterker van. Wel heb ik veel steun gehad aan de berichtjes op het forum. Dan weet je dat je niet alleen bent.
  Iedereen moed zou ik zeggen!!! Ga ervoor!! Laat het je leven niet beheersen want dan heb je geen leven meer!!

  Vele groeten, succes en moed toegewenst

  Groetjes Nathalie

 99. Talitha zegt:

  Hallo Allemaal,

  Ik loop inmiddels ook al weer 10 jaar met hyperventilatie klachten, in het begin kreeg ik ademhalingsoefeningen (buik ademen enzao) maar daar werd het alleen maar erger van omdat ik me teveel concentreerde op het ademen. Ik had het vooral ’s nachts en lag steeds wakker omdat ik het zo benauwd had en al die inhalers hielpen echt niet meer. Wat mij hielp waren ontspanningsoefeningen met rustige muziek op de achtergrond en ik heb mijzelf aangeleerd om als ik ga liggen een verhaaltje te bedenken. Het klinkt heel kinderachtig en je moet er niet te veel bij nadenken (fantaseer over je favoriete boek/film/tvshow)maar het helpt te ontspannen en het vermindert de angstdromen (waardoor je weer benauwd wakker kan worden).

  Dit heeft me jaren geholpen maar helaas heb ik laatst een heftige aanval gehad (tintelingen in het lichaam, dikke tong gevoel, afwezig gevoel, geen controle over spieren, tranen liepen over mijn wangen, gespannen spieren) Bleek dus ook hyperventilatie te zijn en ik kan nu de klachten herkennen en ik heb zo’n apparaatje aangeschaft by de apotheek (Hyperfree), dat is was handiger als een zakje. In het ziekenhuis bleek dat ik een laag zuurstofgehalte had en heb ik aan de zuurstof gelegen twee dagen en het vernevelen heeft me goed geholpen. Luister dus goed naar je lichaam! Dat heb ik niet gedaan en daardoor was het extra heftig. Drink niet teveel koffie of thee of cola (vanwege de caffeine) en stop met roken! Lichaamsbeweging helpt ook goed maar ga niet hardlopen, dan ben je veel te veel met je ademhaling bezig en gaat het mis. Teamsporten helpen bij mij heel goed.

  Ik hoop dat dit anderen helpt.
  Liefs Talitha

 100. Tonny zegt:

  Hoi Hoi

  Allereerst Nathalie bedankt voor het delen van je verhaal. Ik herken er heel veel uit. Ik zat 2 wkn geleden ook nog op de site van EFT (kloptechnieken om stress te ontladen) Toch?
  Nou ik heb vorige week een archetype healing gedaan. En het vreemde is dat ik er zowat van af bent. Ik denk er niet meer over….bijna geen angsten meer. Ik heb weer rust in mijn lijf. Iets wat ik door mijn turbolent leven kwijt was geraakt. Ik zat paar maanden geleden dag en nacht achter de p.c omdat ik zo onrustig was in mijn lichaam en nu lees ik een boek of kan weer genieten van t.v kijken. Ik kan weer intens van mijn zoontje genieten. De zorgen zijn van mijn lijf gegleden. Ik las net heel deze pagina terug en de tranen stroomde over mijn wangen omdat ik las hoe wanhopig ik was. Hoe gevangen ik zat in mijn lichaam….en nu voel ik me weer ” vrij ”. Ik kan het haast niet uitleggen. Het is gewoon een ervaring. Daarbij Nathalie denk ik ook dat je gelijk hebt met:’
  dat het ook een soort reinigingsproces is voor de meegemaakte stress en dat je dit moet toelaten en proberen te begrijpen. Ik denk telkens er is weer wat gereinigd vanbinnen, er is weer een deel uit.’

  Ik wilde mijn ervaring met jullie delen.

  Liefs, Tonny

 101. kathy zegt:

  dag allemaal,
  ik heb eens een vraagje, ik ben altijd bang om te gaan slapen, ik heb soms ook pijn op mijn borstkast, en ik adem rap achterelkaar, ik voel soms ook iets in mijn buik en ik voel mij soms ook misselijk. is het blindedarmontsteking of chronische hyperventilatie?

  GROETJES KATHY xxx

 102. Nathalie zegt:

  Dag Kathy,

  Sorry voor de laattijdige reactie, hoop dat je dit nog leest!
  De symptomen lijken me erg op die van hyperventilatie. Bang om te gaan slapen en pijn op de borstkas kan te maken hebben met een angststoornis, paniek. Ook het te rap ademen is hier een symptoom van. Buik en maag kan het gevolg zijn van de teveel aan lucht dat je binnenhapt. Dit alles is dan Chronische hyperventilatie.

  Het punt is juist dat de symptomen van chronische en acuute hyperventilatie zo erg lijken op die van andere echte fysieke aandoeningen dat het toch het beste is dat je even bij je dokter langsgaat. Deze kan echte fysieke aandoeningen uitsluiten waardoor je dan gerust kan zijn dat het hyperventilatie is.

  Veel succes en laat iets weten

  Groetjes,
  Nathalie xxxxxxx

 103. Nathalie zegt:

  Dag Karin,

  Hyperventilatie bewust uitlokken, bij een test hiervoor bijv, kan men volgens mij wel in 10 minuten doen. Dan begint men bewust hxe9xe9l diep en snel in te ademen. Ik denk echter dat men nooit zo onbewust ademt dus, ik denk dat men onbewust langer tijd hiervoor nodig heeft en het een opbouw van langer is dan. Tenzij bij een acute HV-aanval door een bepaalde gebeurtenis. Dit denk ik natuurlijk!!

  Groetjes,
  Nathalie

 104. Nathalie zegt:

  Dag Karin,

  Hyperventilatie bewust uitlokken, bij een test hiervoor bijv, kan men volgens mij wel in 10 minuten doen. Dan begint men bewust hxc3xa9xc3xa9l diep en snel in te ademen. Ik denk echter dat men nooit zo onbewust ademt dus, ik denk dat men onbewust langer tijd hiervoor nodig heeft en het een opbouw van langer is dan. Tenzij bij een acute HV-aanval door een bepaalde gebeurtenis. Dit denk ik natuurlijk!!

  Groetjes,
  Nathalie

 105. karin zegt:

  hoi allemaal
  bedankt Nathalie voor je reactie.
  ik ben in de overgang en zou van anderen willen horen,of h.v en in de overgang zijn iets met elkaar te maken heeft?

  gr Karin

 106. Nathalie zegt:

  Hey dag karin,

  Ik ben momenteel een boek aan het lezen, m.n. HV ontmaskerd. Wanneer ik er iets over lees laat ik het je zeker weten.

  Greetz Nathalie

 107. bas zegt:

  Ben het zat en wil me weer eens goed voelen!Had vandaag zo’n steek in m’n hart dat ik bijna flipte.Heb oxazepam gekregen bij de dokterspost.Ik word er wel rustiger van maar klachten verdwijnen niet.Loop ook bij een haptonoom,hij masseert me iedere week heel hard.Heb wel het idee dat ik er baat bij heb maar blijf het toch houden.Ik begin er knap depresief van te worden als ik lees hoelang sommige last hebben.Denk niet dat ik het zolang vol hou.

 108. karin zegt:

  hoi Bas
  houd moed. ga naar buiten wandelen
  fietsen .ik herken je klachten,maar je moet toch door.
  mij helpt een potje janken echt het helpt.je hebt niet voor niets h.v dan zit er een probleem in je hoofd daar moet je iets aan doen.
  tenminste je moet het proberen.
  diep in je hart weet je vaak wel wat er niet goed zit.maar er over praten met iemand is wat anders.
  hou vol
  gr Karin

 109. joanne zegt:

  hoi ik heb 21 jaar geleden na de geboorte van mijn dochter hyperventilatie gekregen. ik heb 6 jaar echt helemaal binnen gezeten. daarna ben ik gaan verhuizen en toen ging het weer een beetje, na mijn scheiding leefde ik helemaal op. ik kon alles weer. ging weer overal heen. maar op 22 juli 2005 stierf mijn lieve maatje, kakatoe okkie. door een fout van de dieren arts, ook kreeg ik geld problemen. en mijn zoon wilde ineens niks meer met me te maken hebben.dus je begrijpt wat er is nu weer is gebeurd. ik ben weer ingestort. durf nie meer naar buiten, ben de hele dag duizelig, heb hartkloppingen enzovoort enzovoort. nu wil ik vragen is er nu helemaal niemand die mij van die rottige hyper af kan helpen. het beheerst nu al 21 jaar mijn leven en ik wil nu eens een leuk leven hebben
  groetjes joanne

 110. Janine zegt:

  Hallo allemaal daar ben ik weer een keer;-)
  Ik wil even reageren op wat Tarkan hier heeft verteld.
  Het klopt allemaal, behalve als je net als ik astma erbij hebt want dan kun je niet goed uitademen. Voor de rest comlimenten, eerlijk gezegd dacht ik dat iedereen deze dingen al wist. Dus daarom nog wat tips van mij erbij:Probeer eens valeriaan in hogere dosis of in combinatie met passieflora. Slaap met een extra kussen en slaap lichtelijk met je hoofd omhoog, je zult meteen merken dat je beter ademt. Een hele goede ontspanningsoefening is deze: span al je spieren om de beurt aan, een paar seconden en laat weer los. Begin bij je voeten en werk omhoog naar de onderbenen, bovenbenen ect. ect.
  Ook de “berg” ademhaling is prettig bij een aanval: adem rustig in (de berg op)Op te top van de berg ga je met kleine stapjes naar beneden. Dus adem uit met kleine pufjes en probeer alle lucht eruit te puffen, gewoon rustig hiermee doorgaan en de aanval zal afnemen. Mijn grootste angst was jaren geleden dat ik bij de bevalling van mijn dochter weer een hyperventilatie aanval zou krijgen. Ik ben volledig ontspannen gaan liggen, totaal slap, elke wee die kwam liet ik komen door met mijn ademhaling heel rustig mee te gaan. Door de neus in..door de mond uit..ik heb dit uren volgehouden en was bijna in trance op het laatst. Ik had het echt onder controle! Het verliep echt soepel die bevalling. Als laaste kan ik nog meegeven dat bij een aanval ook helpt als je jezelf omgekeerd op een stoel plaatst en slap over de stoelleuning jezelf laat hangen.
  Verder blijf ik zeggen dat mensen die echt lijden onder DE HV, toch eens bij de huisarts moeten gaan praten! Ik heb OXAZEPAM en kan soms echt niet zonder vanwege de astma en HV combinatie. Maar mijn huisarts geeft dit middel ook alleen bij HV. Ook de longarts schrijft het voor. Het ontspant de spieren. Ookal moet je oppassen omdat het een kalmerings middel is, je gebruikt het in hele kleine dosis van 10mg.
  IK wens jullie allen weer veel sterkte voor het komende jaar!!
  Liefs janine

 111. Sanne zegt:

  ik heb zelf nou 5 jaar last van hyperventilatie kwam er vorig achter dat ik het heb , want ik kreeg een acute aanval , dacht echt ik ga dood , maar het bleek dus hyperventilatie tezijn… en heb er nou 2 maanden er veellast van, want je gaat er veel op je ademhaling letten , omdat je bang bent om het weer tekrijgen..waar ik zelf nou ben achter gekomen , dat je er niet teveel mee bezig moet zijn , en afleiding moet proberen tezoeken.. en positief denken .en als het nodig is medcijnnen maar die halen de hyperventilatie niet weg maar je word wel rustiger … en praat ens met een pycholoog want meestal heeft het ook veel met stres of dingen uit het verleden temaken..en sporten is indd ook goed maar forseer het niet ! .. iedereen veel sterkte want het is soms best zwaar .. maar je kan er echt van af komen … !

 112. Annette zegt:

  Hallo allemaal,

  ik heb al 25 jaar last van hyperventilatie.
  Ik heb ook van alles gedaan .Echt van alles

  Je leert er een beetje mee leven , al is dat heel moeilijk.

  Ik pas me maar aan, ik doe wat ik kan ,en wat ik niet kan doe ik niet .Al is dit wel moeilijk in de maatschappij.
  Mensen hebben vaak niet het begrip, en dat stuit veel op ongelovige situaties, omdat je wel eens smoesjes verzint om iets niet te doen.

  Ik ontzeg me ook heel veel leuke dingen.

  Maar goed ,ik kan hier wel een boek over schrijven .

  Ik heb een vraag aan allemaal.
  Waarschijnlijk hyper ik veel s’nachts.

  Nou is de vraag: zijn jullie ook zo ziek hiervan , het wakker worden met de nodige klachten en echt onwel zijn ?

  Heel akelig zijn .
  Je kan het bijna niet aan , ik ga dan mijn polsen nat maken en gooi een koude klets water in mijn nek , hoe koud ik het ook heb , en dat is behoorlijk op dat moment.

  Kijk ook altijd of mijn pupillen groter zijn…..is een obsessie….

  en altijd s’nachts …..waarom , is dan je ademhaling verkeerd of zo .

  ik zou denken, dan ben je toch ontspannen???

  tot zover

  groetjes Annette

 113. hallo,blijkbaar heb ik een alergische astma en hyperventilatie.ja en nog meer aandoeningen maar goed. alleen lijkt de hyperventilatie meer op epelepsie.
  ik voel het aankomen als ik duizelig word en steken op de borst dan weet ik dat ik meot gaan liggen en nog geen 2 min later heb ik een aanval met echte stuipen net als epelepsie trek mijn spieren allemaal tegelijk aan. ik ben dan helemaal van de wereld en herinner me niks meer, alleen de pijn in mijn keel en als ik erg hard shake dan heb ik natuurlijk ook pijn aan mijn rug of andere lichaam delen .en even later soms 5 min soms langer kom ik weer bij en kan ik absuluut niet meer lopen en heb natuurlijk geen energie meer.ook moet ik dan heel veel plassen. herkennen jullie dit toevallig. wat er zo raar aan is is dat ik niet in paniek raak of bang ben terwijl de revalidatie arts wel vind dat ik paniekering doe.
  dit omdat ik als ik het aan voel komen bijv gelijk zo snel mogelijk het water uit wil of als ik het aan voel komen gelijk alles neer leg en wil gaan liggen of zitten zodat ik niet val.
  in mijn ogen is dat geen paniek maar voor zorg alleen kan ik het hem niet aan zijn verstand brengen en ben ik ook psygisch niet in orde volgens hem maar goed. ik vroeg me af of er mensen zijn die dit herkennen? alvast bedankt en ga zo door met je site groetjes companancy

 114. even een reactie op ventolin
  mijn zoontje had dat ook een tijdje gekregen en ik ook
  maar we kregen er allemaal hardkloppingen van en mijn zoontje die werd nog hyperder dan hij al was. dus als ik jou was zou ik het ook houden op atrovent of zo

  succes groetjes companancy

 115. suus zegt:

  Hey allemaal
  dit is de eerste keer voor mij op deze site. heb al bijna zes jaar last van paniek aanvallen, dus ook extreme hyperventilatie. vreselijk. ik heb heel erg veel last van het happen ( diep willen in adenemen) maar dat je het gevoel hebt niet voldoende lucht te krijgen. wordt er helemaal gek van! wat kan ik hier aan doen…heb ook astma dus wordt vaak angstig bij de gedachte geen lucht te kunnen krijgen.

 116. annette R zegt:

  Hi Allemaal,

  Ik lees veel over de hyperventilatie klachten.

  Want ik zelf heb zijn ontzettend veel hartoverslagen, en een hele reeksen achter elkaar.

  ik wordt er knettergek van.

  Ben zo bang dat ik dood ga.
  Dat mijn hart er mee ophoud .

  Ben tig keer al bij de huisarts geweest.niets aan de hand ..zeggen ze…..ja ik heb verschllende huisartsen gehad, omdat ik het al 20 jaar heb.

  Al die jaren sukkel ik hiermee, de laatste weken is het bijna niet om te doen , ik ben doodmoe van die overslagen .

  ik geloof gewoon niet meer in het hyperen , maar eerder in een hartkwaal….sorry…

  Hoe nu???
  Meer mensen met overslagen???

 117. Janine zegt:

  Je gaat er niet dood aan maar hartoverslagen zijn wel heel erg vervelend en beangstigend. Lees mijn uitgebreide vorige stukje! Vooral over oxazepam! Een kennis van mij had namelijk ook hartritmestoornissen door de hyperventilatie. Heeft vaak hartfilmpjes gehad en nooit niks aan de hand. Gelukkig kreeg hij oxazepam en na een maand was het over en kon hij stoppen met oxazepam. Sterkte!

 118. Janine zegt:

  Reactie op Annette:

  Ja ik ken die aanvallen ’s nachts en ook het koude water op je polsen en je gezicht! Nogmaals als ik dat heb in zo’n erge mate MOET ik een oxazepam innemen omdat ik anders het niet volhoud.
  Momenteel hebik geen last van de HV, wauw! Heerlijk om geen medicijnen te hoeven slikken.
  Ik ben veel aan het bewegen, misschien is het dat?

 119. Maaike zegt:

  Hallo,
  Ook ik herken heel veel van wat jullie schrijven. Waar ikzelf ook wel eens last van heb is dat mijn hart soms heel snel begint te roffelen, net een soort fibereren. Dat maakt me heel angstig. Na 5 minuten is het ook weer weg. Maar op dat moment denk ik echt dat ik een hartinfarct krijg. En dan is het heel moeilijk om rustig te blijven. Wie heeft dit ook wel eens mee gemaakt?

 120. Bastiaan zegt:

  hallo,

  van een op de andere dag kreeg ik last van mijn hart! gevoel dat hij snel ging en straling naar mijn linkerhand. ook kwamen er klamme handen bij. ook kreeg ik afwisselend met het hart last van een hevige druk op mijn slaap(dit had ik al 1 jaar).ik dacht echt dat ik vreselijke ziekte had. ik ben hiervoor naar de docter geweest en die verwees mij door naar de cardioloog en neuroloog.ondertussen ben ik savonds nog naar de huisartsen post geweest omdat mijn hele longen warm werden en ik dus gepaard met het hart heel raar gevoel in mijn hoofd kreeg. ik moest dus onder de mri scan voor mijn hoofd. op de uitslag was niks te zien. dus iddgeval niks in mijn hoofd. ik moest daar een test doen en moest 3 minuten op een vel papier blazen dit hield ik echter 1 minuut vol en kreeg ik een hoofd dat leek te ontploffen. diagnose: hyperventilatie. tot nu toe heb ik een hartfilmpje laten maken en gefietst maar niks gevonden. ik heb ook een echo laten maken van mijn hart hier was ook niks op te zien! dus ik mag na al deze tests wel afleiden dat ik echt geen last van mijn hart heb!!! maar de pijn die blijft. steken druk en pijn in de linkerhand! het heeft het mij gerust gesteld maar toch maak je jezelf gek! en blijven de klachten. ik ga nu haptonomie doen en kijken of dit helpt. de klacht van mijn hoofd is nu wel grotendeels verdwenen. en toch blijf je je elke dag ellendig voelen! mocht iemand vragen hebben stel ze gerust.. mvg Bastiaan

 121. rita zegt:

  hallo,
  ik vond toevallig deze site, ook ik heb last van hyperventilatie en dan gaat mijn hart ernorm tekeer, ben er in februari mee opgenomen op spoedafdeling en ben een week aan de hartmonitor gebleven mijn hartslag begint dan 150 te slaan en krijg hem niet naar beneden.. filmpjes , fietsen enzo niets te zien aan het hart, gevolg is stress en je hyperventileerd sinsdien kreeg ik in de kliniek 3 aanvallen en nu vorige week een thuis echt bangelijk , denk dan dat je dood gaat en de bloeddruk verhoogd ook tot 16/11 normaal heb ik 12/8 of minder…ik word er gek van en wil er echt van af. heb het 5 jaar geleden ook meegmaakt en ook onderzocht voor het hart…niets!!voel me de hele dag ongemakkelijk en heb moeite met mijn ademhaling en druk op de borst help me aub….
  rita

 122. nazli zegt:

  hallo,
  ik ben 17 jaar en ik zit laatse tijd met deze problemen:
  -lijkt net of ik geen adem kan halen daardoor denk ik dat ik dood ga en begin bang te worden
  – opeens uit het niets zit ik rustig gaat me hart snel kloppen
  -ben vaak moe heb nergens zin in
  – ik vole me kaken soms opeens niet meer
  -soms lijkt het net of er iets zwaars op me hart zit
  – en savonds als ik wil slapen word ik opeens wakker net of ik geen zuurstof heb

  ik ben nog niet langs huisarts geweest omdat ik dacht dat ik het niks belangrijks is maar nu ik dit alemaal lees begin ik me wel beetje zorgen te maken kan iemand mij zeggen of ik hyperventilatie heb of dat ik me voor niks zorgen maak

 123. johan zegt:

  Ik word af en toe ’s nacht wakker en dan voel ik me misselijk. Ik heb dan het gevoel dat ik heel druk ben geweest in mijn slaap. Ik denk dat ik dan al aan het hyperventileren ben Ik schrik dan van die misselijkheid en ga dan noig meer hyperventileren. Ik krijg het dan erg warm, mijn maag borrelt, mijn armen tintelen heel erg. De ademhaling is dan ook erg onregelmatig en mijn hartslag versneld. Het vervelendste vind ik misselijkheid en het gevoel dat je moet overgeven mede ook het gevoel dat er in de luchtpijp een soort brok zit en het gevoel dat er een soort mintsmaak in je mond (prikkelend) komt.
  Ik heb soms het idee dat het komt door bepaalde producten die je eet dat het dan erger is zoals bijvoorbeel kruiden uit pakjes voor macaroni, etc. of ander producten.
  Wie komt dit bekend voor wat ik hierboven allemaal heb geschreven?

 124. nicole zegt:

  hallo nazli,

  ik heb soort gelijke klachten maar dan ook overdag ik heb al een gastroscopie gehad waar niks uitkwam en een echo bovenbuik omdat ik gek wordt van de misselijkheid. daarbij regelmatig een hoge pols die na intensief sporten helemaal niet meer omlaag wil. daarbij een drukkend gevoel op de borst alsof iemand ertegen aandrukt. thorax foto en hartfilm zijn ook al gemaakt en hier kwam niets uit verder ben ik erg moe veel spierpijn in rug en nek en s’nachts wordt ik wakker van een doof gevoel in de armen en kramp.mijn huisarts zegt dat het stress is en dat ik een spastische dikke darm heb maar dit laatste geloof ik niet omdat ik bijna nooit buikpijn heb maar hij denkt dat deze darm op mijn maag duwt. verder schijn ik ook het syndroom van tietze te hebben maar ook deze klachten herken ik niet helemaal als de mijne. na deze webpagina gellezen te hebben geloof ik eerder dat ik chronische hyperventilatie heb.

  groetjes nicole

 125. A zegt:

  Hey
  ik weet sins n tijdje dat ik hyperventiilatie heb maar niet de welke maar ik denk de chronische, maar ik vroeg me af of het klopt of je dan soms voor een bepaalde tijd duizelg of zo raar in je hoofd voelt dus niet aleen op het moment datje hperventileert. Ik ga nu sins kort ook naar een psycholoog omdat ik me voel gelijk ik hier geen besef heb en alle sociale contacten heb vermeden doordat ik bang ben dat k ga hyperventileren . maar dat duizelig gevoeld in mn hoofd dat ik elke dag heb maakt me bang, het doet me twijfelen of dit wel hyperventilatie heb maar ik ben al onderzocht maar nix gevonden.Als er zich iemand geroepen voelt omeens te babbelen erover gedachten uitwisselen

 126. Tanja zegt:

  Johan,

  Ik had in het begin ook veel last van misselijkheid en het gevoel over te moeten geven. Nu ik mij ervan bewust ben dat ik chronische hyperventilatie heb en de angsten nergens voor nodig zijn, heb ik de hyperventilatie iets beter onder controle. Hierdoor is de ergste misselijkheid en duizeligheid bij mij verdwenen. Als ik rustig ben, krijg ik ook vaak last van hartkloppingen. Maar hoe je ook probeert niet te letten op de ademhaling, zodat deze weer rustig wordt, die hartkloppingen blijven er en maken het heel lastig om rustig adem te halen. Ik word er niet bang van, omdat ik overal lees dat het normaal is en het is ook een logische reactie van het hart op de verhoogde ademhaling. Ik word er wel heeeel moe van.
  Ik heb een artikel gelezen van een neuroloog die onderzoek heeft gedaan naar chronische hyperventilatie en dat heeft mij veel duidelijk gemaakt en de twijfel weggenomen of er toch niet nog iets anders had. Zie voor het artikel: http://www.hyperventilatie.info/downloads/hyperventilatiesyndroom.doc . De medische termen die worden vermeld, kan je terug vinden in het woordenboek op http://www.ziekenhuis.nl.

  Nu nog een vraag. Ik heb 8 jaar lang 5 dagen in de week ’s ochtends 10 km hard gelopen en ging ik ’s avonds de sportschool in voor een uur. Sinds ik daar 4 jaar geleden volledig mee ben gestopt, ben ik steeds vermoeider geraakt en zie ik nu dat ik al wat symptomen had in die 4 jaar die bij hyperventilatie horen. Ik heb er sinds een half jaar echt last van. Heeft iemand er ervaring mee dat de hyperventilatie verdwijnt bij regelmatig sporten?

 127. Tanja zegt:

  Aanvulling op mijn vorige reactie. Het laatste deel van de vermelde link valt weg zie ik. Het laatste deel moet zijn:
  hyperventilatiesyndroom.doc

 128. Frank zegt:

  Ik heb geen idee wat ik eigenlijk heb maar ik heb het in ieder geval al sinds ik klein ben(vanaf 5 jaar ongeveer).
  Heb er ook nog nooit met mijn huisarts over gesproken maar ik kan het niet zo goed uitleggen.

  Ik slaap vaak prima, wel redelijk lang maar toch goed zonder inslaap problemen.
  Maar toch word ik 1 keer in de zoveel tijd wakker, en heb ik het gevoel alsof de hele wereld in slow motion gaat(ik voel me ook heel eng op dat moment)
  Hart klopt dan ook snel en ik kan geen geluid verdragen(vraag me niet waarom 😛 snap ik ook niet)

  Dit gaat soms samen met het enorm trillen van mijn benen waardoor ik me nauwelijks meer kan bewegen(het is ook geen epilepsie) het is meer zon gevoel alsof je het extreem koud hebt en je benen trillen om hitte te maken.

  Hopelijk dat iemand dit probleem al achter de rug heeft want ik kan er niet meer tegen >_<.

  Groet,
  Frank.

 129. Ella zegt:

  Hallo Frank,

  Al kan je het moeilijk uitleggen..ik zou toch even een bezoekje aan de huisarts brengen, vooral omdat je er eigenlijk nu niet echt meer tegen kunt.
  Misschien dat er ook mensen zijn die het herkennen en je zo ervaringen kan delen maar zou ook ff naar de huisarts gaan hoor!
  Succes!

  Groetjes Ella

 130. Martijn Scherpbier zegt:

  Hej,
  Fijne site om door te lezen. Veel herkenning, en dat voelt goed.Woon sinds een paar jaar in Zweden en heb hier een eigen bedrijf. Werk gemiddeld 100 uur in de week, en doe dit met veel plezier, echte mentale stress heb ik weinig. Ik weet nog niet wat ik precies mankeer, maar ik denk hyperventilatie? Wordt z’on 1 x in de maand met schrik wakker als ik net in slaap ben gevallen. Heb dan last van tintelingen in armen en benen, hoor en voel mijn hart snel kloppen en voel me heel beroerd. Net of er iets ergs gaat gebeuren. Kan dan niet meer rustig ontspannen blijven liggen. Ga eerst naar de wc en als dat niet helpt trek ik mijn kleren aan en ga een stuk langs de rivier lopen en soms rennnen. Daarna met op mijn ademhaling te letten, veel uit en weining in val ik wel weer in slaap. Gaap soms heel veel. Vandaag had ik hetzelfde maar nu in de auto, en dat was best eng. Ik wilde zo snel mogelijk naar huis en naar mijn slaapkamer. Na een uurtje op bed door een rietje geademd te hebben ging het weer beter. Heb vanavone gewoon (hard) gewerkt en voel me nu nog goed. Als alle reacties hier lees denk ik aan hyperventilatie. Ik kan soms heel enthousiast en erg druk zijn. Veel praten enzo. Vaak heb ik na z’on dag van druk zijn en doen last van mijn probleem. Tegenwoordig let ik hier wel op. Ik heb ook vaak last op mijn vrije dag? heel vreemd vindt ik dat, dan ben ik juist een keer niet aan het werk. Als iemand nog tips heeft, heel graag.
  Top site!!

 131. Alida Vredeveld zegt:

  Hallo Martijn,
  Tjonge, wat ben jij een drukke man. Honderd uur per week werken! Dat kan volgens mij niet gezond zijn, hoe leuk je het ook vindt. Kun jij je wel echt ontspannen? Of ben je daar bang voor? Volgens mij is een ontspanningstherapie die gericht is op je ademhaling een optie om je beter te gaan voelen. Geen zweverig gedoe, maar even leren om goed naar je lichaam te luisteren!
  Sterkte, groet Alida

 132. Ellen zegt:

  Een geweldige site vind ik dit, het is fijn om te weten dat ik niet de enige ben, sinds een half jaar heb ik nu last van moeilijk te kunnen ademen, ik zucht ook gans de dag…ik weet van mezelf dat ik heel onregelmatig adem maar kan dit niet onder controle houden, het probleem is wel dat ik niet bepaald sneller ga ademen, maar zo onregelmatig dat ik soms precies vergeet te ademen…de gevolgen hiervan zijn vermoeidheid, hartkloppingen, overslaan van het hart, tintelingen rond de mond, duizeligheid, het gevoel dat de wereld rondom mij niet meer doordringt, zwarte vlekken zien, hoofdpijn…
  ook heb ik een keer een paniekaanval op men werk gehad waardoor ik het nu steeds benauwd krijg als ik daar binnenga, zeeeeeer vervelend, soms heb ik het gevoel van niet meer weten wat te moeten doen, hyperventilatie heeft mijn ganse leven overgenomen met al die andere dingen nog eens tot gevolg ( hypochondrie, vermijdingsgedrag, paniekaanvallen) ik durf niet goed hulp te zoeken uit angst hiermee uitgelachen te worden.
  wie herkent mijn verhaal??

 133. Moltisanti zegt:

  Het begon bij een aanval 6 jaar geleden. Al ik nu terugkijk schrok ik daarna ook elke week 2 keer wakker. Tot 2 weken terug; ik word nu elke dag wakker, inderdaad zoals de meesten hier, na 1,5 uur ingeslapen te zijn. Je komt in een cirkel, vorige week heb ik 5 dagen lang de hele dag gezucht, gegaapt en naar lucht gehapt. In die dagen zag ik het niet meer zitten en dacht dat het de rest van mijn leven zou blijven. gelukkig is het nu minder, ik sport gemiddeld zo’n 12 uur per week, na de inspanning zijn de aanvallen niet tegen te houden en het ergst, hoe rustig ik mezelf ook probeer te houden en het op me af laat komen. Door het besef en de verhalen hier, scheelt het toch al 50% voor mijn gevoel en dat maakt me rustig. Heeft iemand hier ervaring met Valeriaan?

 134. suzanne zegt:

  Hallo ,

  Al surfend kwam ik op deze site terecht, en zoals velen al schreven: herkenning is zo fijn!!

  Ik heb nu vanaf 2005 last van chronische hv, maar op dit moment zit ik echt op het dieptepunt. Kan nauwelijks de kinderen naar school brengen, autorijden doe ik al niet meer, en boodschappen doe ik samen met mijn moeder.

  Van de arts heb ik , op mijn eigen verzoek, oxazepam gekregen, 1 tablet per dag, en die werken wel goed om rustig te blijven, daar ik echt paniekaanvallen aan het ontwikkelen was. Dinsdag ga ik naar therapie voor ademhaling, daar is echt mijn hoop op gevestigd. Ik heb astma, en vermoed dat ik al jaren verkeerd ademhaal. ( ik vraag me werkelijk af, waarom een longarts je niet adviseert in ademhalingstechniek, of doet alleen mijn longarts dit niet?)

  De bachbloesems heb ik geprobeerd, maar werd daar alleen maar beroerder van. het meest vervelend vind ik dat nare gevoel in mijn hoofd, het gevoel dat ik er niet bij ben. Als dat maar eerst eens weg is, ben ik al heel gelukkig.

  ik heb veel tips gelezen, waar ik zeker wat mee kan, ik merk dat ik de hele dag door een gespannen houding heb.

  Mijn tip: ga dagelijks op de hometrainer, als je er geen heb, schaf hem aan, het is heerlijk. Je kunt 3x 10 minuten gaan, of elke dag 30 minuten, wat je zelf aankan. Ik heb gehoord dat een goede conditie van groot belang is.

  Groeten, suzanne

 135. Anoniem zegt:

  Fijn om te horen dat er meer mensen zijn die een positieve ervaring hebben met sporten. Ik heb een step-apparaat van een vriendin geleend en merk al wat vooruitgang.
  Daarnaast ga ik sindskort naar een Cesar-therapeut die o.a. gespecialiseerd is in ademhalingstechnieken (Dixhoorn). Ze leert je opnieuw hoe je moet ademhalen met oefeningen en geeft je weer rust en vertrouwen in je ademhaling.
  Aangezien ik liever geen medicijnen slik, heb ik gelukkig een alternatief gevonden naar aanleiding van een stukje dat ik las in Psychologie Magazine (sept’06; blz 83). Ik drink nu iedere morgen Saliemelk, aangezien salie o.a. invloed heeft op het zenuwstelsel waardoor je rustiger wordt. Ik kook een kop melk met een theelepeltje saliekruiden (verkrijgbaar in supermarkt bij kruiden of reformwinkel). Zodra de melk kookt het vuur uitdoen, een deksel (belangrijk!) op de pan en voor 10 a 15 min. laten trekken. Daarna weer in de kop gieten door een zeefje en een flinke theelepel honing eraan toevoegen. Hou je niet van melk, vervang dit dan door water en maak thee.
  Mijn hartkloppingen, hyperventilatieaanvallen, etc. zijn vrijwel miniem als ik deze saliemelk heb gedronken.
  Kijk ook op http://www.natuurlijkerwijs.com/salie.htm voor meer informatie, want salie werkt voor meer.
  Let wel op dat je niet teveel neemt en neem ook geen salie als je zwanger bent of epilepsie hebt!!

  Groet,
  Tanja

 136. simone zegt:

  Hallo,

  sinds vorig jaar januari heb ik ook last van hyperventilatie, maar heb het nu eindelijk redelijk onder controle. Wel zou ik graag willen weten of er ook mensen zijn regelmatig last hebben van zijn of haar ogen. Ik heb last van brandende, tranende en vermoeide ogen. Herkent iemand dit.

  Ik hoop dat iemand reageerd

 137. suzanne zegt:

  Hallo Simone,

  Ik herken alleen de vermoeide ogen, maar ik heb het idee dat het bij mij komt doordat ik me momenteel moeilijk kan concentreren. Misschien even langs een opticien om je ogen te laten meten en nakijken?

  mag ik vragen hoe jij het onder controle hebt, heb jij therapie gehad ofzo?

  groetjes, suzanne

 138. simone zegt:

  Hoi Suzanne!

  Bedankt voor je snelle reactie!
  Die opticien zal waarschijnlijk niet hoeven. Ik zie namelijk alles heel goed en vorig jaar heb ik nog een test gedaan. Resultaat mijn ogen waren prima. Ik krijg dit ook alleen als ik moe word. dan begin ik weer naar adem te happen.

  Wat ik allemaal gedaan heb: Heel veel gelezen over hyperventilatie, reiki, cesar- en fhysiotherapie, ggz, eten aangepast, iedere dag wandelen, en mezelf erbij neergelegd dat ik het heb. Die laatste is 1 van de belangrijkste, maar wel ontzettend moeilijk. Ik weet niet in welke mate jij het hebt en of je ook veel last hebt van paniekaanvallen.

  Als je meer wil weten hoor ik het graag.

  Groetjes,
  Simone

 139. suzanne zegt:

  hoi simone,

  Op het moment heb ik het heel erg, chronische hypervent. en inderdaad zijn daaruit wat angst en paniekaanvallen ontstaan. Als ik er ergens heen moet zie ik er huizenhoog tegenop, zelfs de kindjes naar school brengen is momenteel een marteling. Ik heb hv sinds 2005, heb nu 1x therapie gehad, en realiseer me ook dat het gewoon even kan duren voor ik weer beter ben. Maar ik wordt er wel moedeloos van hoor, voel me net een oude dame ipv 35 jaar. Vooral dat lichte gevoel in mijn hoofd, als dat eens weg is, ben ik al een stuk blijer!

  suzanne

 140. simone zegt:

  Hoi Suzanne,

  Ik herken het helemaal. Ik zie er ook nog wel eens tegenop om weg te gaan hoor en auto rijden is voor mij ook nog steeds een ramp. Ik heb dat lichte gevoel in mijn hoofd ook heel lang gehad en dacht ook als dat nou eens weg zou zijn, maar dan komt er wel weer iets anders wat ook niet fijn is. Je moet weer vertrouwen krijgen in je eigen lichaam. En die spanningen komen ergens vandaag. Jij roept ze al op doordat je er steeds aan denkt, maar misschien is er meer wat je bezig houdt en wat ook spanningen met zich meebrengen. Ik voel mezelf ook vaak een oude dame terwijl ik nog maar 29 ben. Ik heb het heel erg dat ik aan alles ga twijfelen. Mijn partner, mijn werk alles. Ik weet niet of je dit bekend voor komt. Misschien kunnen we rechtstreeks naar elkaar mailen, is misschien makkelijker. Ik hoor het wel.

  Groetjes,
  Simone

 141. Martijn zegt:

  Hallo,

  Sinds ongeveer een week heb ik last van hyperventilatie. Na een dag of twee duizelig te zijn geweest herkende ik de symptomen omdat een vriend van mij ook onlangs enkele maanden gehyperventileerd heeft. Vanaf dat moment ben ik op zoek gegaan naar een methode om mijn ademhaling onder controle te krijgen en beter te ontspannen. Op zich vallen de symptomen erg mee, ik heb last van vermoeidheid, duizeligheid, slechte controle over de ademhaling, benauwd gevoel en ik heb angst om daar last van te krijgen. Soms begint het op te spelen, vooral als ik een moment van ontspanning (na een lange dag werken) ervaar. Het gaat door de ademhalings- en onstpanningsoefeningen wel beter, maar ik voel het nog steeds als een beperking. Ik ben 24 jaar, sport normaal gezien veel, werk ook veel, maar wil hier graag vanaf. Is het mogelijk dat het gewoon na verloop van tijd verdwijnt of moet ik er echt meer aan doen?

  Martijn

 142. suzanne zegt:

  hallo martijn,

  Vervelend he, het is zeker een beperking, heel naar. Mijn eerste tip: blijf overal wel heen gaan, en blijf alles doen, laat de angst niet gaan overheersen. Ik denk dat je het beste ven langs de huisarts kunt gaan, om dingen uit te sluiten ( hartflimpje bijv. laten maken), voor je eigen gemoedsrust, en als het dan inderdaad hv is, zou ik een afsoraak maken bij fysiotherapie voor ademhalings en ontspanningsoefeningen. Niet zelf mee gaan klungelen, want als je het verkeerd doet ben je verder van huis.

  Min huisarts verteklde me, dat er altijd een oorzaak is voor het hv, en die oorzaak moet je aanpakken. gvaak kan een psycholoog je daarbij helpen, of de huisarts zelf al. Soms zijn het zaken waar je je niet bewust van ben, en dan blijf je last houden.

  het is een vervelend iets,maar met goede begeleiding kun je een heel eind komen hoor!

  als je vragen hebt, mail gerust, mag ook prive hoor.

  groeten, suzanne

 143. Harrie zegt:

  Hallo,

  Ik heb ook last van chronische hyperventilatie en ik overweeg een cursus mind tuning van Pieter Frijters. Heeft iemand hier ervaring mee? graag jullie reacties.
  gr. Harrie

 144. Marijke zegt:

  Voor mijn chronische hyperventilatie bezoek ik sinds kort een haptotherapeut en dat bevalt mij heel goed. Eindelijk tips waar ik echt iets mee kan!

 145. Dirk zegt:

  Hoi allemaal,
  Sinds een week heeft mijn huisarts bij mij hyperventilatie geconstateerd.
  Hij heeft deze conclusie getrokken uit mijn volgende klachten:
  -Lusteloosheid
  -Weinig tot geen concentratie
  -Slapeloosheid
  -Kortademig
  -Klamme handpalmen
  -Zweterig lichaam
  -Pijn in de onderbuik
  -lichte bons in mijn hoofd
  -Angst om bepaalde acties te ondernemen bv op sportief en sexueel gebied
  -prestatiedrang (iets heel graag willen, maar uiteindelijk lukt het gewoon niet)
  Wie o wie herkent deze klachten en heeft ook de diagnose “hyperventilatie” gekregen.
  Of is er iemand die dit ook herkent en anders gediagnotiseerd is???
  Het is een zeer vervelend gevoel en wil dit graag laten verdwijnen of in ieder geval onder controle krijgen.
  Ik voel me op dit moment vreemd en ben al helemaal mezelf niet meer de laatste tijd.
  Wat kan ik het beste doen??
  Mijn huisarts heeft ademhalingsoefeningen voorgeschreven, maar sta hier niet achter. Zijn er andere manieren om er iets mee te doen??
  Wie o wie helpt mij??

 146. Ik heb de laatste tijd (eigelijk al maanden achter elkaar) ook veel last van hyperventilatie, en daarbij zijn de angst en paniekaanvallen niet van de lucht. Ik heb Alprazolam voorgeschreven gekregen en dat helpt dan even.

  Gisteren echter raakte ik zo in paniek omdat mijn trommelvliezen ineens bol werden getrokken en ik het gevoel had dat deze zouden knappen. Hierdoor kon ik moeilijk slikken en daardoor belandde ik in een angst an paniekaanval. Ik ben heir werkelijk dood en dood moe van.

  Heb wel ademhalingstherapie, en ben aan het opbouwen van de 2/5 naar de 5/5 dys 2 tellen inademen en 5 tellen uitademen. Dit wekelijks verhogen met 1 tel erbij.

  Ik zit nu 4 weken thuis in de ziektewet, maar heb het gevoel dat ik alleen maar meer achteruit ga.

  Ik heb in 2006 Cipramil geslikt, maar door de verschrikkelijke bijwerkingen ben ik daarmee gestopt. Ook 2 andere AD geprobeerd. De laatste 10 jaar ging het dus vrij goed tot de afgelopen maanden en ik er weer middenin zit. Ik vind het vreselijk gewoon.

 147. Jacobus zegt:

  Hoi Dirk,

  De verschijnselen die je opnoemt lijken inderdaad erg veel op hyperventilatie. De kortademigheid, de klamme handpalmen, lusteloosheid etc. heb ik nu ook sedert een viertal maanden. Erg onwezenlijk omdat ik ervoor nooit last van hebt gehad. Pas sedert de ziekte van Pfeiffer heb ik er last van (na een accute hyperventilatie). Ik heb van de dokter eerst alprozolam voorgeschreven gekregen om de spieren te laten ontspannen (oxazepam werkt korter) en ik ga ook naar de psychotherapeut voor ademhalingsoefeningen. Ze heeft bij mij een accuute hyperventilatie opgeroepen, en alle symptonen waren na 2 minuten volop aanwezig, erg beangstigend dat je zo van je stuk geraakt kan worden. Door de ademhalingsoefening en een afleidingstruc ben ik dit maal er vanzelf bovenop gekomen, alleen niet voor de 100%, dit gaat met vallen en opstaan. Een goede check of je hypervenitlatie hebt is of je 1 minuut je adem in kan houden (heb ik ergens gelezen). De buikoefening is als volgt: leg je rechterhand op je onderbuik en de linkerhand op je borst: adem in (rustig en zachtjes) en stuur de lucht van je longen naar de buik (de buik voel je dan licht op gaan). De lucht passeert nu het middenrif in plaats van een oppervlakkige ademhaling. En het belangrijkste is dat je inademing korter moet zijn dan je uitademing via de buik naar de longen. Er moet voor mij minimaal 2-4 seconden tussen zitten (ik heb ook nog eens chronische bronchites). Vervolgens kijk je om je heen in de ruimte en benoem je wat je ziet, welke vorm, wat voor een ding zonder er een mening aan te plakken. Hiermee voorkom je dat je in een ernstige aanval terecht komt. De ademhalingsoefeningen dien je 2 x 10 min per dag te doen en ik heb er de grootste moeite mee omdat je zo bewust wordt van je ademhaling maar de therapeut geeft aan dat mijn ademhaling zo beroerd is dat er aan gewerkt moet worden. Dirk, ik hoop dat je er iets aan hebt!

  Groet,

  Jac.

 148. Chaty zegt:

  Sinds 1995 ben ik extreem vermoeid. Ziekte van Pfeifer gehad en de vermoeidheid is nooit meer overgegaan. De diagnose ME/CVS werd toen gesteld en ik ben toen gedeeltelijk in de WAO terecht gekomen.
  In 2005 ben ik door de Herbo eruit gegooid en ben toen weer op zoek gegaan naar bevestiging van mijn klachten. Ik ben toen bij een ME/CVS specialist terecht gekomen en die heeft onlangs mij op een ergonomische fiets gezet aangesloten op allerlei appratuur. Hier uit kwam naar voren dat ik een extreem lage VO2 max heb, 18% van wat normaal is (zuurstof gehalte in je lichaam tijdens inspanning)
  Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door chronische hyperventilatie of zei hij je hebt een ernstige hartstoornis.
  Eerdaags moet ik naar de cardioloog om te kijken of het van mijn hart komt en als dat niet zo is, is het chronische hyvertilatie.
  De klachten van CH komen erg overeen met die van ME/CVS.
  Wat ik me afvraag is of Chronische hyperventilatie veroorzaakt kan worden door astma (wat ik dus ook heb?)
  Weet iemand dat misschien??
  Ik hoop daar hier een antwoord op te krijgen.

  Groetjes Chaty

 149. Nancy zegt:

  Hallo iedereen, de huisarts zegt dat ik ook hyperventileerde maar ik geloof het niet!
  Ik denk aan MS!!!
  Ik had zware ledematen, kramp in m,n handen, pijnlijke verkrampte polsen, het gevoel dat m,n handen opgeblazen zijn, diaree, misselijk, verminderde kracht in m,n handen voor m,n gevoel, heel erg moe, afwezig gevoel, duizelig, gevoel niet recht te lopen en flauw te vallen.
  Ook had ik last van een eng verlamd gevoel dat vanaf m,n onderrug m,n benen instroomde!
  Last van vlekken en flikkeringen voor de ogen.
  Pijnlijke schouders en kaken, hevige aanvallen van hoofdpijn. Nekpijn, helemaal slap van gespannenheid! gevoel niet meer te kunnen praten!
  Gespannen gevoel in m,n buik, steeds het gevoel hebben te moeten lachen.
  wie ow wie herkent dit?

 150. care zegt:

  Hai allemaal,

  Tijdens het googelen kwam ik deze site tegen.
  Zijn er mensen hier die tips hebben tegen hyperventilatie en benauwdheid tijdens de zwangerschap.
  Ben 35 weken zwanger, daarnaast bekend met benauwdheid door allergie en astma. Vorige week een antibioticakuur gehad, en de longen zijn nu schoon volgens de longarts. Blijf alleen een benauwd gevoel houden. Vooral in de nacht schrik ik bijna ieder uur wakker van benauwdheid en raak dan in paniek, m.a.g. hyperventileren.Ook als ik net wakker ben, hebik een heel benauwend gevoel… Zijn er mensen die hetzelfde hebben of gehad hebben en die tips hebben? Heb wel een hulpmiddel tegen hypervantilatie om in te ademenen, maar werkt amper heb ik het idee.

  Groetjes,

 151. monique esther zegt:

  Hi everybody,

  Doordat ik vorig jaar longemboliexeben, pleuritis en longontsteking heb gehad heb ik nu sinds een jaar chronische hyperventilatie.
  De meeste klachten die hier beschreven zijn heb ik helaas ook.Ben onder behandeling bij een psychosomatische fysio.Maar ik heb ook een soort van gespannen gevoel in mijn jukbeenderen/kaken, hebben jullie dat ook?
  En ik ga weer beginnen met werken ondanks dat ik nog heel veel klachten heb.
  Hoe gaat dat met jullie op het werk?
  Ik hoop wat te horen.

  Groetjes Monique

 152. monique esther zegt:

  Hi everybody,

  Doordat ik vorig jaar longemboliexc3xaben, pleuritis en longontsteking heb gehad heb ik nu sinds een jaar chronische hyperventilatie.
  De meeste klachten die hier beschreven zijn heb ik helaas ook.Ben onder behandeling bij een psychosomatische fysio.Maar ik heb ook een soort van gespannen gevoel in mijn jukbeenderen/kaken, hebben jullie dat ook?
  En ik ga weer beginnen met werken ondanks dat ik nog heel veel klachten heb.
  Hoe gaat dat met jullie op het werk?
  Ik hoop wat te horen.

  Groetjes Monique

 153. Truus zegt:

  Hej hoi allemaal,

  ik ben 8 maanden geleden bevallen en heb sindsdien snachts last van verward wakker worden, benauwd zijn, paniekerig gevoel omdat ik niet weet waar ik ben, wie ik ben etc…Heel eng allemaal. Ben er nu sinds 4 maanden achter dat dat ws chronische hyperventilatie is. Weet niet echt waar het door komt, maar verevelend is het wel. vooral omdat het sbachts vaak gebeurt en ik even helemaal de kluts kwijt be, kan gewoon dan even niet nadenken, mijn hoofd zit dan op slot…en als ik alleen thuis ben met mijn kindje ben ik zo bang dat mij wat gebeurt, want wie moet er dan voor mijn kindje zorgen etc..
  Zijn er meer mensen die ” verward
  ” wakker worden? en herkennen net bevallen mensen dit ook? Kunnen het hormonen zijn?
  Ik ga naar psycholoog, haptonoom, fysio en logopediste…maar het heplt weinig…wie heeft nog een oplossing?

 154. Truus zegt:

  Hej hoi allemaal,

  ik ben 8 maanden geleden bevallen en heb sindsdien snachts last van verward wakker worden, benauwd zijn, paniekerig gevoel omdat ik niet weet waar ik ben, wie ik ben etc…Heel eng allemaal. Ben er nu sinds 4 maanden achter dat dat ws chronische hyperventilatie is. Weet niet echt waar het door komt, maar verevelend is het wel. vooral omdat het sbachts vaak gebeurt en ik even helemaal de kluts kwijt be, kan gewoon dan even niet nadenken, mijn hoofd zit dan op slot…en als ik alleen thuis ben met mijn kindje ben ik zo bang dat mij wat gebeurt, want wie moet er dan voor mijn kindje zorgen etc..
  Zijn er meer mensen die ” verward
  ” wakker worden? en herkennen net bevallen mensen dit ook? Kunnen het hormonen zijn?
  Ik ga naar psycholoog, haptonoom, fysio en logopediste…maar het heplt weinig…wie heeft nog een oplossing?

 155. Mike zegt:

  Tip:

  Belangrijk is de oorzaak achterhalen via dokter. Echter als je dat niet wilt of tijdelijk een oplossing wilt mijn advies is dan om valdisper te nemen. Valeriaan is kalmerend maar niet verslavend. Bij mij zwakt daardoor de angst weg en even later wordt de HV ook minder.. Je kan zelf kijken welke dosering bij je werkt. Al is het alleen al om gewoon bij je te hebben, dat je weet als ik wordt overvallen door HV in een nieuwe enge omgeving dan kan je er eentje nemen om de angst te onderdrukken..

  Succes allen!

 156. toby zegt:

  ik ben al anderhalf jaar steeds zieker aan het worden.
  begon met wat moe zijn en nu heb ik de hele dag 7 dagen per week ergnstige hoofdpijn.

  ben getest bij neurologen kno artsen en naar andere therapeuten geweest.

  nu ben bij de long arts in behandeling en ik vermoed dat het chronische hyperventaltie is of een vorm van abneu.

  ik heb nog een slaaptest en de hyperventalatie test heb ik al gehad ik wacht nog op de uitslagen.

  dit zijn mijn klachten.
  – constante ernstige hoofdpijn.
  -druk op mijn hoofd
  -savonds benauwt
  -slapenloosheid.
  -droge mond.
  -maag klachten.
  -misselijkheid.
  -duizeligheid.
  -bij een aanval raak ik ook wel eens in paniek.

  ik weet zeker dat het bij mij geen psygische oorzaak kan zijn of ik heb het op een of andere manier zo diep zitten dat ik het niet eens weet.
  maar kent iemnand dit ziektebeeld en heb je meschien want tips zijn die erg welkom

 157. Martine zegt:

  Hallo Chronische Hyperventilatiegenootjes,

  Ook ik heb sinds 2006 chronische hyperventilatie.
  Zoals zovelen is er een heeeeeeele zoektocht geweest via dokters, neurologen, scan onderzoeken, oogartsen, kinesistherapeuten, psychologen, …….. noem het maar en ik ben er geweest.

  Het is een raar verschijnsel, die chronische hyperventilatie. Ikzelf voel niet dat ik verkeerd adem en je hebt constant de neiging om je klachten op iets anders te steken.

  Ikzelf heb dagelijks last van duizelingen/ijlhoofdigheid, prikkelende armen, handen, tong, moe, nachtelijk zweten, pijn aan achterhoofd (druk kleine hersenen), slapende voeten, wazig zicht, ….. mijn klachtenlijstje is nog langer, maar jullie herkennen ongetwijfeld wel enkele klachten.
  Ik word er soms echt moedeloos van en wil zo graag terug met een helder hoofd denken en vooral ….. terug aan het werk gaan.
  Want, vorig jaar kreeg ik burnout. Die aanhoudende klachten en ongelooflijke concentratieproblemen en angsten omtrent mijn chronische hyperventilatie maakte dat ik het niet meer zag zitten.
  Je hebt maar weinig begrip van je omgeving, want …… je ziet er toch goed uit ?
  Jawel, uiterlijk wel ja ….. maar, soms wou ik dat ik mijn hoofd eens even op iemand anders lijf kon neerplanten. Ze zouden wel begrijpen wat wij allemaal moeten doorstaan. Want idd, je ziet uiterlijk niks aan je, dus mensen gaan ervan uit dat het goed met je gaat.
  Maar, niks is minder waar.
  Vanbinnen wordt je opgevreet door moedeloosheid, angst en zorgen.
  Ik wil er zoooooo graag voorgoed vanaf. Volg nu ademhalingsoefeningen met therapeut. Maar, tot heden helpt het me niet verder.
  Ik ben dikwijls bang dat er ergens een verstropping in mijn hersenaderen zit en dat ik vandaag of morgen een bloeding ga krijgen.
  Ik besef dat ik daar niet aan mag denken, maar ….. als je na 2,5 jaar nog steeds met de klachten loopt, ondanks vele goede raad van artsen, …. niet moeilijk dat je je op emotioneel vlak al eens volledig laat gaan, niet waar ?
  Het zijn verschrikkelijk symptomen. Ermee leren leven kan ik niet. Heb ik geprobeerd, maar ik wil er voorgoed vanaf.

  Alle tips zijn welkom.

  En, het liefst van al zou ik verhalen van mensen lezen die er voorgoed vanaf zijn geraakt. Daar wil ik me graag aan optrekken.

  Dus lieve mensen ….. laat maar komen die positieve verhalen ……

  Aan iedereen veel beterschap !

 158. Pim zegt:

  hallo allemaal,

  Allemaal zo herkenbaar wanneer ik lees over de chronische hyperventilatie!!!
  Het lijkt wel een sluipmoordenaar, toch?
  Deze periode heb ik heel veel stress en stress doet HELE rare dingen met mensen…
  Nu weet ik al weer een tijdje dat ik last van HV heb, maar de laatste tijd is daar hevige pijn tussen mijn schouderbladen bijgekomen. Natuurlijk ook de gebruikelijke pijn op de borst en de kortademigheid.
  Wat ik alleen gek vind is dat de klachten zo lang aanhouden..terwijl ik toch voldoende tracht te ontspannen…
  Omdat de mens een chemische fabriek is, raad ik ook aan je bloed op ACTH te laten checken. Heeft met bijnierinsufficientie te maken… en dus hormoonhuishouding … en dus auto-immuunsysteem…

  groetjes Pim

 159. Lies zegt:

  Ik ben 21 jaar en heb al sinds 4 jaar last van chronische hyperventilatie. Lang bezig geweest met oorzaken zoeken, maar uiteindelijk kwam eruit dat het genetisch is aangelegd. Toen ik dat hoorde, kon ik het beter accepteren omdat ik lange tijd dacht dat ik psychisch niet helemaal in orde was. Ben bij fysiotherapeuten geweest voor ademhalingsoefeningen, maar dit maakte het bij mij alleen maar erger omdat ik hierdoor CONSTANT aan mijn ademhaling ging denken. Ik heb er nog steeds last van, maar ik kan tegenwoordig een grens trekken. Als ik het voel opkomen kan ik tegen mezelf zeggen dat het ‘maar” hyperventilatie is en dat de wereld niet vergaat. Er valt welzeker mee te leren leven en het is een kwestie van acceptatie. Probeer niet om het op te lossen is mijn tip, want er is geen medicijn tegen. Als je gaat accepteren dat je het hebt, dan wordt het in de loop van de tijd minder en kan je je er beter tegen verzetten.

 160. Babii_luveeeq@hormail.com zegt:

  Hallo,

  Ik heb al vanaf vorig jaar last van de volgende klachten:

  Borrelt gevoel door mijn hele lichaam, benen, onder m’n borst, armen.

  Slijm in m’n keel.
  mijn armen niet meer kunnen bewegen, duizeligheid.

  Het gevoel hebben van schuin neer te vallen.. en gewoon zitten.

  Hoofdpijn drukkend stekend gevoel aan een kant.

  Achter mijn oog een drukkend gevoel en echter maar aan 1 kant een pijnlijke drukkend en stekend gevoel.

  Meestal de linkerkant. gisteren toevallig aan de rechter kant.

  En heel erg moe, al slaap ik lang uit.

  Hartkloppingen, als ik al de trap oploop, of opsta ben ik duizelig en gaat m’n hart tekeer.

  Ik heb ook de hele dag last van benauwdheid, het gevoel dat ik echt stik.

  Heb een hartfilmpje laten maken, en ben bij de neuroloog geweest.

  Neuroloog heeft wat testjes afgelegt en houd het echt op stress. Al wil het het zelf niet bevatten.

  Ben zo erg bang.
  En ben ook maar net 17! Alles lijd eronder.

  IK heb van alles gelezen, vernauwing in slagader, hartaanvallen, alle nare dingen.

  Maar als ik bezig ben heb ik er geen last van, en het komt soms maar optetten, al is de benauwdheid wel naar en vaak aanwezig.

  Maar mijn moeder zegt ook maak je niet druk, je bent zo jong dan komen zulke dingen niet voor.

  Voel ook steeds aan m’n pols.. moet ik doen doen!

  Maar ben toch heel erg bang.

  Kan iemand mij helpen.

  Groetjes een heel bang meisje!

 161. Ella zegt:

  Hallo bang meisje,

  Als ik jou was zou ik toch gewoon eens een bezoekje aan de huisarts brengen om daar je verhaal te doen en wieweet heeft hij een reden om je door te sturen voor verder onderzoek. Je weet nooit en al ben je jong. Tegenwoordig zegt dit eigenlijk niets.
  Hoop dat je wat met mijn antwoord kan.

  Groetjes Ella

 162. nathalie zegt:

  hallo,….

  ik heb al 2 jaar last van hv
  ik word er helemaal gek van
  ik probeer er al heel wat aan te doen maar somns lukt het gewoon niet meer dan is mijnvechtlust op ik heb vaak stik neigingen door hv dan heb ik wel zo een hanig aparaatje hyperfree en dat werkt dan ok wel maar ben dan ok wel gelijk weer een paar dagen daar door van slag en zo gaat het 3 weken goed met me en dan weer een week fout met me ik heb veel op internet gesurft maar ik kom niet verder ik lopp nu ok bij een psychiater die heb ik ok alles verteld wat er met me is gebeurt voor dat ik die hv kreeg en dat was dus een hele lijst maar ik ben sinds 3mnd ok me menstruwatie aan het bij houden elke keer krijg ik paniek en angst aan vallen als ik in me menstruwatie week zit en door die aan vallen ga ik hyperventileren maar hoe ik het ok zeg het lijkt wel of de dokters me niet willen geloven op dat gebied ik weet het allemaal nbiet meer ik doe zo me best om me iegen weer treug te vinden maar het lukt gewoon niet ik wil weer alles kunnen doen wat ik atyd deed
  maar dat wil iedereen wel denk ik heeft er iemand nog tips of advies voor mij dan hoor ik het graag sorry voor die hele tekst maar ik ben het wel even kwijd eindelijk na 2 jaar dit zijn de symtone waar iklast van heb -hartslag
  -stikneigingen
  emotioneel
  flauwvallen
  en totaal op dat moment niks meer durfen te doen

  gr nathalie

 163. Ria de Bruin zegt:

  Voor alle chronische hyper ventilanten
  Ik heb sinds kerst 2010 weer opnieuw last van chv nadat het zeker twee jaar er niet meer was. Twee jaar geleden kwam het bij mij ineens naar boven, het is ook iets wat je in aanleg waarschijnlijk al je hele leven met je mee draagt ook omdat het erfelijk kan zijn. Deze keer is het bij mij veroorzaakt door het cpap apparaat tegen slaapabneu, dan slaap je met een maskertje en dan wordt er door een slang lucht door de neus geblazen onder een bepaalde druk. Die druk stond bij mij afgestelt op 13 wat het hoogste is. Nu ben ik in het afgelopen jaar zo`n 36 kilo afgevallen en daardoor blijkt nu mijn abneu over te zijn. Ik heb vele maanden dus geslapen met een de hoge luchtstroom door de neud en daar past je ademhaling zich op aan en dus weer chv. De eerste keer kwam het echt zomaar er waren niet echt aanwijsbare redenen te vinden. Ik ben toen in contact gekomen met het Buteyko instituut, waar je opnieuw op een juiste manier leert te ademen door te oefenen 2x per dag een half uur. Als je googled Buteyko instituut dan lees je er alles over.Ik ben door die therapie er dus echt vrij van geweest twee jaar lang, chv zal altijd een zwk punt blijven maar je kan het echt onder controle krijgen. Nu gaat het met mij inmiddels ook al weer wat beter , in ieder geval heb ik in de nachten geen last meer en ik merk dat het overdag ook alweer wat beter gaat.

 164. Nance zegt:

  Hallo allemaal.
  Naar 17 jaar allerlei klachten te hebben gehad
  En bij de huisarts te zijn geweest en ziekenhuis bezoeken heb afgelegd om meerdere gezondsheidsklachten,las ik 2 jaar geleden iets over hyperventileren.
  Het hele lijstje klopten alleen het versneld ademhalen had ik nooit echt opgemerkt bij mezelf.
  Vanaf die tijd dacht ik elke dag als ik weer last van kramp of hartkloppingen of duizeligheid etc kreeg …. niks ergs gewoon hyperventilatie.
  Mijn klachten werden al snel een stuk minder omdat ik niet meer zo bang was.
  Ik ben er nog steeds niet vanaf want er zijn altijd drukke periodes dat het weer op komt zetten maar door er dan geen zorgen over te maken gaat het vanzelf beter als ik weer in een rustigere periode kom. 1 DING IS ZEKER ANGST MAAKT HET ALLEEN MAAR ERGER EN ERGER.

 165. gerda zegt:

  Hallo , ik heb 1 vraag hebben jullie wel eens een aanval gegad van hyper met verkramping handen en voeten wat ik accepteer als paniekaanval en daarbij/na scheve mond en dubbelle tong praten?

 166. Valerie zegt:

  Hallo, ik lijd ook aan hyperventilatie en paniekaanvallen Ook een stuk door astma denk ik. Ik heb een branderig gevoel op mijn borstkas en mijn linkerschouder. Ook voel mijn huid warm aan en doet de huid op mijn schouder pijn als ik er aan komen. Is dit ook hyperventilatie? Verder slecht slapen, hartkloppingen, extreem droge mond, moeilijk ademhalen, brok in keel, maag en darmklachten. Ik ben naar psychiaters geweest, 3 psychologen, kinesisten, allerlei dokters, homeopaat, nu naar de osteopaat. Graag zou ik er ook vanaf willen geraken, maar weet niet hoe…

 167. Peter zegt:

  Ook ik heb last van vage klachten. Nu al enkele maanden slecht slapen, en daarbij ook last van onregelmatige ademhaling. Het is niet zo dat ik naar adem hap, het is meer een irritatie, en daarbij voel ik me als op z’n ergst gewoon heel naar. Op de wat ergere momenten heb ik het idee dat het ook te maken heeft met spanning/angst (onbewust). Om dan van een paniekaanval te spreken wil ik ook weer niet doen, want daar is het niet ‘erg’ genoeg voor.
  Aan de andere kant komen de klachten ook weer door slecht slapen. Ik voel me al maanden brak. Om de week heb ik misschien enkele dagen dat ik redelijk goed slaap en kan ik er weer even tegenaan. Maar na die paar dagen gaat het weer minder. Ik ben iemand die druk is in mijn hoofd. Veel denk. dwanggedachtes als in liedjes die ik 10.000 keer afspeel in mijn hoofd, en merk regelmatig dat ik vrij onrustig ben zonder enige oorzaak aan te kunnen wijzen. Hartslag is wat hoger en ik adem anders. Maar waarom?
  Als ik de drie klachten naast elkaar zet, Spanningen, Hyperv en slaapstoornis kan ik niet zeggen welke klacht de andere klachten veroorzaakt. Welke klacht is als eerst? Ik heb geen idee. De slaapproblemen komen denk ik niet op de 1e plek. Dan is het dus Spanningen/onrust/stress/depressiviteit of Hyperventilatie. Ik zit er aan te denken Hyperven te gebruiken als Therapie. Aan de andere kant zou ik me ook meer kunnen verdiepen in middeltjes die rustgevend moeten werken. Maar als ik genoeg energie heb om een avondje te sporten zou je zeggen dat de spanning wel weg moet zijn. Maar ook dan heb ik geen garantie op en goeie nachtrust. Andere klachten zijn dat ik periodes heb met pijnsteekjes in de hartstreek (hyperv?). Of dat ik in drukke gebieden of ver van huis onrustig wordt en (meer) last krijg van ademhaling. Ook heb ik al meer dan een maand last van oorsuizen en ben ik gevoeliger voor geluid. Vooral hoge piepjes uit bijvoorbeeld adapters van telefoons hoor ik opeens. What can i do?

 168. mies zegt:

  Hallo
  ik weet niet precies wat ik heb maar zal het proberen uit te leggen
  ik noem het duizeligheid maar het is meer een uitval van het lichaam
  het begint meestal met tintelingen in de benen (niet altijd)
  waardoor ik uiteindelijk niet meer kan lopen en ook niet meer kan praten ja met een 4 dubbele tong
  ben al een paar keer bij de dokter geweest en die weten niks
  ze zeggen ja zit tussen de oren
  of ik heb angst voor angst
  wat niet zo is want als ik me goed voel ga ik naar buiten en ga ik eigenlijk niks uit de weg
  vroeger was het misschien 1 keer per week
  nu voel ik het iedere dag
  de ene dag erger als de andere dag ik heb geprobeert om het van me af te zetten maar het heeft geen zin
  mijn motorriek is dan zo danig slecht dat ik gewoon weg niks kan niet goed lopen moet me overal aan vast houden
  niet kunnen praten dus uitleggen aan iemand wat er aan de hand is gaat gewoon niet
  ik slik oxazepam en dat wil soms wel is helpen maar de laaste tijd doet dat niks voor mijn gevoel
  het belemmert me echt in alles en ben het spuug zat
  zo zat dat ik soms denk zo wil ik niet verder
  in het ziekenhuis dachten ze aan hyperventilatie maar dat is het niet want als mijn ademhaling normaal is voel ik het nog steeds
  en alle waarde in mijn bloed waren goed
  heeft iemand anders ook dit soort klachten of nog beter een oplossing
  dan hoor ik het graag
  ik ben radeloos

  groetjes
  mies

  • Hallo Mies

   heb niet hetzelfde,maar kan er wel uit herkennen van niet uit men woorden kunnen komen. wel weten wat het is maar op dat moment niet uit kunnen spreken.bij mij kunnen ze ook niks vinden,kerngezond dus heel frusterend.heb ook axzapan en dat helpt wel bij paniek.

   ik ga sinds kort naar de accupunctuur en dat is echt goed voor me, beter dan al die kwalzalvers en psygo’s die je allerlij rare pasjes laten lopen en rare vragen stellen.

   Hoop dat je er wat aan hebt.ik weet wat je doormaakt,ik ben er ook nog niet maar ben op de goede weg.

   mvrgr Hans

   • mies zegt:

    dank je hans voor je begrip
    ik ben laast weer bij de dokter geweest en die blijft maar zeggen hyperventilatie
    en ze wil dat ik autogene therapie ga volgen joost mag weten wat het is maar ik ga het proberen en ik zal het je laten weten of het heeft geholpen
    groetjes
    mies

   • mies zegt:

    hoi
    nou heb de autogene therapy gevolgt en het stelt zo goed als niks voor ze leren je wel om rustig te worden
    en wat mij iets heeft geholpen is dat ik niet op mijn ademhaling moet letten
    omdat het dan alleen maar erger word maar voor de rest was de therapy vrij duur en heb ik er weinig aan gehad
    maar we blijven zoeken

    groetjes
    mies

  • Valerie zegt:

   Hallo

   Ben je al naar neuroloog geweest? En laten testen op astma en allergie? Dan kan je ook moeite hebben met ademen en duizelig worden en zo. Je bloed al laten afnemen en controleren op suiker, vitamine D, B12, magnesium, ijzer… schildklier, bloedcellen… als daar allemaal niets uitkomt, zou ik toch ook richting hyperventilatie denken. Geloof mij, je kan er heel wat klachten door krijgen, zelfs al denk je dat je het niet hebt, dan heb je het vaak nog, meestal niet op momenten dat je heel ontspannen bent. Vroeger had ik het heel erg en nu soms nog: gevoel dat je gaat vallen, verdoofde kaken en tong, niet goed meer kunnen spreken, hartkloppingen, zwarte vlekken zien, slecht slapen waardoor je je nog slechter gaat voelen,abnormale pijnen bv. in benen, pijn aan mijn huid …Ik ga naar osteopaat voor faschiatherapie, heeft goed geholpen. Veel proberen te ontspannen (echt bewust ontspannen vb. warme douche, zachte muziek, grappige film…) en naar kine of osteopaat gaan voor oefeningen. Ook zie ik dat ik voldoende vitaminen neem en probeer ik gezond te eten. Niet te veel suiker en cafeïne, dat maakt het altijd erger. Je kan ook natuurmiddelen gebruiken zoals bachbloesem, borneol en thee (bij mij helpt meidoorn, kamille, munt en venkel). ook niet verwachten dat je na een week er vanaf bent, kan lang duren, stap per stap aan werken.

   Hopelijk word je snel beter.

   Groeten

   Valerie

 169. pauline zegt:

  Hallo allemaal !

  Ik heb sinds 5 jaar chronische hyperventilatie met veel klachten . Al van alles geprobeerd maar het helpt niet echt veel . Ik merk dat het steeds meer mijn leven gaat beheersen .
  Een van de klachten is dat ik last heb van longzucht . Dit betekent( in het kort ) dat ik diep adem haal zonder dat ik hier controle over heb. Het lijkt wel of ik heel erg schrik. ……Heel naar gevoel .

  Zijn er hier mensen die daar ook last van hebben en wat hebben zij er aan gedaan ?

  Alvast bedankt !

 170. Valerie zegt:

  Hallo

  Ik heb er ook al een aantal jaren last van. Voor tips die mij beetje geholpen hebben, zie reactie op Mies. Heb je mss ook astma? Ik wel en allergie op redelijk veel, waardoor je vaak nog moeilijker kan ademen en nog meer begint te hyperventileren. ademhalingsoefeningen helpen wel en ik denk dat sport doen heel goed is,maar mijn fysiek is zo slecht en ik ben vrij zwak, kan nog geen 100 meter lopen :-). De gouden regel is denk ik toch: zo weinig mogelijk aan denken door veel bezig te zijn.

  • mies zegt:

   Bedankt val vor je bericht
   ja ik heb toevallig vorige week weer bloed laten af nemen en wacht nog op de uitslag waar ik niet te veel van verwacht.
   Een osteopaat heb ik nog niet geprobeert en ga ik zeker doen
   toevalig had ik gister nog een aanval ging rustig douchen niks aan de hand stap uit de douche wil me aankleden en voel me al anders daarna werd het heel erg erg ik dacht dat ik dood ging niet meer kunnen praten en heel erg draaierig mijn armen en benen kon ik moeilijk tot niet meer berwegen
   Heb mezelf toen op bed geplant en het duurde4 een uur voordat het weg was
   had ook oxazepam genomen wat niet echt hielp
   smiddags kwam ik er wel achter dat mijn hartslag gemiddelt rond de 105 110 is wat veels te hoog is
   en zo als je zei cafeine ben ik zo goed als mee gestopt ik rook niet meer en suiker let ik ook op
   ik wil nu langzaam gaan sporten om te kijken of het beter gaat

   groetjes
   mies

 171. David Hanekamp zegt:

  Hoi Allemaal
  Ik heb eerder deze klachten gehad van Hyperventilatie was van 1988 tot 2007. Daarna na vele oefeningen zoals ademhaling samen met het medicijn Efexor ging het beter zelfs zo goed dat ik de medicatie compleet heb afgebouwd en laten staan. Dit is ruim 8 jaar goed gegaan tot ik begin november s`morgens wakker werd was nog vroeg moest even naar het toilet niets aan de hand en ging nog even weer op bed liggen.
  Ik lag net weer een minuut toen plotseling ik een raar gevoel kreeg begon te trillen zware druk op de borst en zweten ontzettend in paniek. heb mijn huisgenoot wakker gemaakt die heeft direct de dienstdoende arts gebeld en er kwam na lang praten aan de telefoon een ambulance voor de deur.
  Binnen bij mij thuis werd een hartfilmpje gemaakt zuurstof gemeten en mijn bloedsuiker waarden en bloeddruk.
  Het ambulancepersoneel besloot me toch om mee te nemen naar het ziekenhuis waar ik terecht kwam op de hartbewaking. Na een dag daar gelegen kwam er niets uit niks mis met het hart. Bloeddruk was wel wat verhoogd maar kwam door al de spanning ook was mijn suikerwaarde te hoog maar ben ook diabetes in lichte vorm.
  Werd overgeplaatst naar een afdeling waar ik nog wel in de gaten werd gehouden voor eventueel hartaandoening maar na 3 dagen niks gezien mocht ik naar huis.
  Thuis kreeg ik wel weer de aanvallen en heb bij de huisarts weer om Efexor gevraagd deze kreeg ik hadden wel een andere naam Venlafaxine 37,5 mg. slik ze nu weer een maand en soms een Bromazepam erbij en ga nu cognetieve gedragstherapie doen waar ik nog op moet wachten voor een plek vrij is. Het middel Venlafaxine begint langzaam te helpen dit duurt wel 4 tot 6 weken voor het optimaal zijn werk doet maar merk dat het gaat helpen heb nog wel aanvallen maar minder heftig en korter.
  Mijn streven is zoals velen met mij om zonder medicatie weer normaal te kunnen functioneren zonder hyperventilatie en de daarop volgende angst/paniek die erbij optreed

  Ik wens ieder hier heel veel sterkte toe en hoop op spoedig herstel

  Liefs David

 172. rv zegt:

  Beste lezers,

  Ikzelf ben eind 2014 ziek geworden. Het duurde even voor ze erachter kwamen dat ik sinusitis had. Een operatie was de oplossing. Ik ben bang voor operaties dus dit heb ik niet laten doen. Neussprays helpen me er tot op heden door.
  Ik bleef me echter raar voelen, alle symptomen die ik hier lees herken ik wel. ( bijna allemaal )
  hartkloppingen, misselijkheid, duizelen, pijn op borst, stekende pijnscheuten op borst, nekpijn, oververmoeid zijn, etcetera.
  ( doordat je hyperventileert gaat je lichaam de vecht – vluchtreactie lanceren, dit wil zeggen je lichaam geraakt in de stressrespons en maakt adrenaline aan om te vechten of te vluchten ) hierdoor gaat je hart sneller slaan, je spieren hebben meer zuurstof nodig om te vechten, dus ook je ademhaling zal toenemen. Op die moment krijg je bang voor de symptomen. Waarom slaat men hart zo snel, waarom ben ik duizelig, waarom voel ik me zo. Hierdoor krijg je nog meer angst. En net die angst zorgt weer voor meer symptomen, meer hartkloppingen, sneller ademen, misselijk zijn, ” raar ” voelen , licht hoofd hebben, gevoel de controle te verliezen, gevoel gek te worden, naar de huisarts bellen, naar de spoeddienst gaan, dokters bezoeken, nog dokters bezoeken omdat ze geen oorzaak vinden.
  Na een aantal paniekaanvallen kwam ik bij de longarts, conclusie astma !
  Mensen met astma zijn gevoeliger aan hun CO2 alarm. Mensen met astma hebben meer paniekvallen. Je ademhaling is al niet optimaal, je neemt puffers, onstekingsremmers voor je longen enzoverder en je bent vaak kortademig en benauwd door de astma.
  Ik kreeg dus altijd paniekaanvallen omdat ik astma had en dit niet wist. Ik ademde raar, kreeg de eerste symptomen en ik was vertrokken in de viceuze cirkel, raar ademen, raar voelen, bang worden nog banger worden etcetera.
  Astma was 1 ding. Daarnaast heb ik door mijn drukke baan veel last van chronische stress. Die stress zorgt ook dat ik paniek en angstaanvallen krijg. Door chronische stress krijg je hyperventilatie en door hyperventilatie ook angstaanvallen, door angst krijg je stress en dus ook weer angst en paniekaanvallen.
  Die angst voor me raar te voelen en niet weten wat er aan de hand was, was zo erg dat ik niets meer durfde. Mijn leven werd kleiner, naar de winkel gaan moeilijk, niet op restaurant, niet naar de zee, alleen maar omdat ik bang had, stel dat ik daar me raar begin te voelen en niet weg kan, of ik geen ziekenhuis in de buurt heb, of ik gevoel ga hebben gek te worden, of de controle te verliezen, Het was te gek voor woorden. Op het einde had ik zelfs thuis bang. Steeds het gevoel dat iets erg me ging overkomen.
  Ik nam dan bij angst een alprazalom.
  Op een dag kwam ik op bijgaande website… http://www.angstoverwinnen.com/ terecht.
  Geert heeft door middel van zijn programma mij geleerd wat angst is, hoe de processen lopen, en hoe je ermee kan omgaan, de aankoop van zijn programma was het beste wat me is overkomen, hij heeft zelfs een niet tevreden , terug garantie.

  Ik heb het programma van 15 weken doorlopen en vanaf dag 1 kon ik stoppen met kalmeerpillen.
  Hij legt je uit hoe die angsten komen en hoe ze weggaan, het programma is hard aan jezelf werken maar is het waard.

  ik geef je een voorbeeld. Stel je voelt je duizelig, je hebt er geen reden voor, je begint je af te vragen, waarom voel ik me zo, je gaat je daar helemaal op focussen en je word bang, bang = meer adrenaline in je lijf dus meer symptomen, snellere hartslag, sneller ademen, droge mond, misselijk ……. en je bent vertrokken. De truk is net om er niet mee in te zitten, geen aandacht te geven, er is tenslotte nog nooit iets gebeurd…… Ik leg het hier heel basic uit want het is veel te veel om hier te vertellen.

  Daarnaast ben ik ook meer gaan relaxen, mijn chronische stress moest weg. Ontspannen is ook heel goed. Mindfulness cursus volgen. Mindfulness heeft hetzelfde resultaat als medicatie als je het goed toepast.

  Doe jullie jezelf een plezier en google Geert Verschaeve, deze heeft het programma gemaakt. Hij heeft tal van goede referenties.

  Ik heb mijn verhaal hier zo goed en zo duidelijk proberen op te schrijven, er zijn zeker tal van zaken die ik vergeet, wil je nog iets weten, vraag gerust.

  Veel succes met hyperventilatie, want het is echt geen cado.

  • Dank voor het mooie en duidelijke verhaal. Ga de website in je verhaal ook zeker bekijken. Erg interessant. Nogmaals dank. Hoop dat je mensen met deze problemen een helpende hand heb kunnen geven.

 173. Andy zegt:

  Ik wordt er zo’n beetje gestoord van! Mijn vrouw ook!
  Heb 6 jaar geleden de diagnose Chronische hyperventilatie gekregen naar aanleiding van spierproblemen in de benen. Via de neuroloog ontdekt. Na tientallen onderzoeken.
  Speciale ademhalingscursus gehad in het Gemini Ziekenhuis (logopedie). Leek wat te helpen maar inmiddels besef ik mij dat het mijn hele leven parten zal gaan spelen.
  De daarop volgende jaren nog allerlei verschillende problemen gehad, slechtzien, spiertrekkingen, lamme benen, pijn in en om de borst, maag, jeuk, ademhalingsproblemen (stokken van de adem), de bijbehorende angstgevoelens, tintelende vingers en zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Als optredende muzikant is dit zeer lastig maar ik mag er nooit aan toegeven want dan is het eind helemaal zoek.
  Punt is dat ik mijn lichaam niet kan vertrouwen en als er straks echt wat aan de hand is ben ik er zeer zeker te laat bij. Neervallen is immers nu mijn enige zekerheid.
  Ik ben er niet depressief van maar lastig is het wel. Ook het ouder worden helpt niet veel (ben nu 50)
  Door meditatie (www.headspace.com) probeer ik rust in mijn hoofd te vinden en met diverse audio-ademhalingsoefeningen.
  Ben ook “The power of now” gaan lezen van Eckhart Tolle voor wat houvast in combinatie met mijn van huis uit meegegeven geloofsovertuiging.
  Ook het boekje Dare van Barry McDonagh biedt mij enige hulp maar dat is meer voor de angstgevoelens. Ik heb al die pammetjes enz liggen maar heb ze in al die tijd nog nooit gebruikt. Ik weiger er aan toe te geven en nog verder van huis te geraken.
  Waarschijnlijk heeft niemand iets aan mijn verhaal maar dit is de eerste keer dat ik erover schrijf en het lucht best op moet ik zeggen. 🙂
  Succes iedereen in ieder geval!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s