Pneumothorax

Pneumothorax is de medische term voor een klaplong. Bij een klaplong zit er lucht in de borstholte, in de ruimte tussen het long- en het borstvlies. Dit zorgt ervoor dat de long samenvalt, oftewel in elkaar klapt, vandaar de naam klaplong. Een klaplong geeft meestal de klachten van pijn in de borstkas, kortademigheid en een belemmering bij het ademhalen. Een klaplong kan op meerdere manieren worden behandeld, maar wordt meestal conservatief behandeld.

Wat is een pneumothorax (klaplong)?

Pneumothorax is de medische term voor een klaplong. Bij een klaplong zit er lucht in de borstholte, in de ruimte tussen het long- en het borstvlies. Dit zorgt ervoor dat de long samenvalt, oftewel in elkaar klapt, vandaar de naam klaplong. Een pneumothorax ontstaat meestal spontaan. Een klaplong kan echter ook ontstaan na een medische ingreep of bij aandoeningen van het long- of borstvlies. Bij een klaplong kan de long gedeeltelijk of geheel samenvallen. De klachten bij een pneumothorax zijn vaak ernstiger als een groter gedeelte van de long is samengevallen.

Hoe vaak komt een pneumothorax (klaplong) voor?

In Nederland komt een klaplong jaarlijks voor bij 0,005% tot 0,01% van de inwoners. Een klaplong komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, in de verhouding 4:1.

Wat zijn de klachten/symptomen bij een pneumothorax (klaplong)?

Een klaplong geeft meestal de volgende klachten:

 • pijn in de borstkas
 • kortademigheid
 • een belemmering bij het ademhalen

 

Hoe ontstaat een pneumothorax (klaplong)?

Een spontane klaplong ontstaat als er een lek ontstaat in het longvlies, dit gebeurt meestal op een zwakke plek in dit longvlies. Deze zwakke plek bevindt zich meestal in het bovenste gedeelte van de long. Door dit lek komt er lucht uit de luchtwegen in de borstholte. Het is niet precies bekend waardoor dit lek ineens optreedt. Het is wel bekend dat een spontane klaplong relatief vaak voorkomt bij magere mannen tussen de 15 en de 40 jaar. Een spontane klaplong komt ook vaker voor bij rokers dan bij niet-rokers. Verder zijn long­ziekten zoals COPD, taaislijmziekte (cystic fibrosis) en tuberculose ook geassocieerd met spontane klaplongen.
Naast de bovengenoemde risicofactoren kunnen ook snelle drukveranderingen, zoals bij vliegen of duiken, leiden tot een klaplong, maar dat komt slechts zelden voor. Vaker treedt een klaplong op na medische ingreep, de oorzaak is dan meestal beschadiging van het borstvlies.

Wat is de behandeling van een pneumothorax (klaplong)?

De behandeling van een klaplong hangt af van de grootte en de uitgebreidheid. Een kleine pneumothorax hoeft niet te worden behandeld en herstelt spontaan, dit wordt dus niet zo zeer behandeld maar eerder vervolgd door de tijd met behulp van röntgenfoto´s. Tijdens de eerste dagen wordt aangeraden om rust te houden en door regelmatig röntgenfoto’s te maken wordt gecontroleerd of de klaplong spontaan herstelt.

Een uitgebreidere klaplong moet vaak wel worden behandeld. Er wordt dan allereerst een drain in de borstholte gebracht. Een drain is een plastic slangetje. Deze wordt aangesloten op een opvangpot die gevuld is met een laagje steriel water. Via dit systeem ontsnapt de lucht uit de borstkas, de lucht kan dan niet meer terug dankzij het laagje water. Als de long, ondanks de drain, na enkele dagen nog niet samenvalt, dan kan de drain weer worden verwijderd. Er moeten dan wel regelmatig röntgenfoto’s worden gemaakt.

Om een recidief (herhaling van de klaplong) te voorkomen kunnen het longvlies en het borstvlies aan elkaar worden geplakt. Hetplakken gebeurt door een ontstekingsreactie tussen deze vliezen te veroorzaken, hierdoor ontstaat verlittekening waardoor de vliezen weer aan elkaar hechten.

Het plakken kan op verschillende manieren gebeuren:

 • Door via de drain een talk in te spuiten.
 • Door via een kijkoperatie (thoracoscopie) een plakkende stof tussen de vliezen te brengen.
 • Door met een kijkoperatie van de borstkas (VATS) de longvliezen ruw te maken en eventueel kapotte longblazen te verwijderen, dit gebeurt onder narcose.
 • Door via een mini-thoracotomie (een borstkasoperatie onder narcose) eventueel kapotte longblazen en een deel van de buitenste longvliezen te verwijderen, dit vergroot het plakgebied, waarna geplakt kan worden.
Advertenties

289 gedachtes over “Pneumothorax

 1. De slang die verbonden/aangesloten is op de drain die het lichaam ingaat, is bevestigd op het pottensysteem waar evt. vocht in opgevangen kan worden. Vanaf die pot(ten) gaat een andere slang naar een soort van zuigmechanisme die er voor zorgt dat je door middel van een hoeveelheid zuigkracht[wat door een arts bepaald wordt]er voor zorgt dat de long zich weer goed gaat ontplooien. Dit zuigmechanisme wordt weer aangesloten op de vaccum die al standaard gemonteerd is bij ons in het ziekenhuis. De verbinding plug je dus in de vaccuum en door het zuigmechanisme open te zetten wordt er aan de drain gezogen waardoor de drain zich weer [als het goed is]goed gaat ontplooien. 🙂

 2. Hettie zegt:

  😀 Wat is de toekomst voor iemand met een spontane pneumothorax? Komt het altijd maar weer terug? Zelfs na een operatie?
  Hoe worden we ouder met de spontane pneumothorax?

 3. Na mijn idee is de kans dat het terugkomt zonder operatie 50%:( en met operatie nog meer 20% 🙂 dus dat scheelt wel een hoop maar artsen opereren niet zo snel. Ze hopen dat het na 1 keer niet weer gebeurd. Is dat wel het geval dan opereren ze vaak wel. En er mee leven lijk me best lastig. Nadat je een spontane pneumothorax heb gehad zal je die angst moeten overwinnen dat het plots weer kan gebeuren! Succes ermee in ieder geval en leuk dat je mijn site heb bezocht! 😉

 4. Jos zegt:

  Dag Ella,
  Ik heb een jaar geleden een klaplong gehad, de spontane versie. Na een jaar tob ik nog steeds met mijn longen. Ik heb diverse testen gehad en een MRIscan. Hier uit blijkt dat mijn longen gezond zijn. Nu wordt ervan uit gegaan dat mijn zenuwen zijn beschadigt/geiriteerd. Toch vraag ik me af, wat is “normaal”wat je na een klaplong nog mag voelen een jaar later? 😉

 5. santa zegt:

  een goede uitleg van het ziektebeeld pnuemothorax.
  ik ben zelf erg lang bezig geweest met het zoeken naar een korte uitleg maar belandde dan bij diverse wetenschappelijke onderzoeken van 40 pag.!! die van jou is erg summier maar wel helder.
  ikzelf ben hBO-V en werk sinds enkele jaren op een longafdeling in het AMC.
  ga zo door!! 😉

 6. Ria zegt:

  Hoi Ella
  Ik ben Ria en ik heb 13 ingeklapte longen gehad in nog geen 2 jaar tijd, ben 4x geopereerd, ik heb er aan overgehouden copd, het is nu 4 jaar geleden en nog sta ik iedere dag op met bepaalde angsten.
  Bij iedere pijn in je schouder denk je van: nee he, niet weer,en ik denkl dat dat toch wel zal blijven.

 7. Hallo Ria,

  Dat is wel erg vervelend zeg zo vaak een ingeklapte long te hebben en kan je angst erg goed voorstellen. Ik hoop dat het binnenkort wat beter met je gaat en dat de ingeklapte longen wegblijft zodat je op den duur een beetje over je angst heen komt.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 8. laura zegt:

  hallo ,

  IK ben op het moment student verpleegkunde mbo. Ik loop op het moment stage op afdeling longziekte in het atrium ziekenhuis in heerlen. Ik moet als stage opdracht een kwaliteits opdracht maken. Ik ga een leerlingen folder maken voor leerlingen die nieuwe op de afdeling komen. En omdat u ook op afdeling longziekte werkt wil ik graag een aantal dingen weten of vragen.

  1. Zo je me meer uitleg kunnen geven over de thoraxdrain BIjvoorbeeld waarom borreld of pendelt.
  Of waarom bij een klaplong er in het begin meer wondvocht af vloeit dan erna??

  2. Wij gebruiken voor de zuurstof toediening zuurstof uit de muur die via een aquapack gaat en dan naar de patient. Hebben jullie dat ook?? En hoelang laten jullie die hangen ???

  Ik hoop dat je me antwoord kan geven op mijn vragen.
  Toch alvast bedankt……
  Laura 😛

 9. Angelina zegt:

  iK HEB EEN BULLAE AAN MIJN GEHELE R-LONG . aLLERLEI ONDERZOEKEN GEHAD EN AANST. DONDERDAG KRIJG IK UITSLAG ,WAT TE GAAN DOEN .
  DE VRAAG VAN MIJ IS ,WAT VOOR MEERWAARDE HEB IK OF KRIJG IK ,ALS IK ME LAAT OPEREREN? 😕

 10. Hettie zegt:

  😮 Waarom is er nog zo weinig bekend over waarom iemand een spontane pneumothorax ‘krijgt’. Wat zijn nu echt de oorzaken? Betekent het dat iemand gewoon de longen als zwakke plek heeft, net als iemand anders een zwak hart heeft of diabetes? 😕 Vriendelijke groeten! Hettie.

  • miguel zegt:

   ze kunnen enkel maar de dingen bekend maken die ze gezien hebben ik heb 4 dagen met een geklapte long rondgelopen voelde als spierpijn 😀 dokter zei ook spierpijn na 4 dagen kon ik het niet meer uithouden en hebben ze op spoed een drain gegeven . oorzaak is zodanig ruim dat ze er geen oorzaak op plakken in de boeken . lang , mager en rokers zijn wat ze het meeste zien waarom ?? weten ze zelf niet roken is niet goed dat weten we allemaal 😀 maar wat in mij vermoeden bii mij de oorzaak is is stress en ik denk ook dat dat de oorzaak is bij meeste mensen (magere mensen blijven meestal mager door de stress die zij hebben)

 11. Ha Hettie..

  Al zijn de dokters vaak zo deskundig sommige dingen blijven voor artsen ook een raadsel zo ook de spontane pneu’s waarvan ze vermoeden dat er in de long een zwakke plek zit zoals je al zegt en dat dit op een bepaald moment toch op gaat spelen. Voor mezelf lijk me dat best een eng idee dat zoiets zelfs in rusttoestand kan gebeuren.

  Groetjes Ella 🙂

 12. john zegt:

  hey ella,
  ik vroeg me af of je na het krijgen van een spontane pneu nog gewoon kan roken of dat dat ernstige gevolgen kan hebben.
  groetjes, john 😉

 13. Ha John,

  Dat roken slecht voor je longen is dat weet iedereen en het is natuurlijk beter om te stoppen als je al ooit een pneu hebt gehad want je long heeft al een zwakke plek en met roken wordt dat natuurlijk niet beter. Het is echter nog nooit bewezen dat roken een oorzaak kan zijn van een spontane pneu. Maar goed gewoon stoppen met roken joh!! 😀

  Groetjes Ella 🙂

 14. Ingeborg zegt:

  Hoi Ella
  ik heb in februari van dit jaar ook een klaplong gehad. Heb twee weken in het ziekenhuis gelegen met een drain. Dit was absoluut geen pretje. Heb daarna nog best wel vaak last gehad van mn long en met name als ik gestrest ben. Nu dacht ik dat er twee dagen geleden weer iets geks was, maar het was geen klaplong. Dat voel je nl gelijk.. Maar heel erge pijn op mn rug. En het is geen spier, want ik weet nu ondertussen wel hoe de pijn voelt in mn long. Alleen zit het no meer in het midden van mijn rug. Ben naar het ziekenhuis geweest en heb een thorax laten maken, maar daar was niks op te zien. Nu sturen ze me weg alsof het een spierpijntje is. Maar ik heb er nog steeds last van en als ik diep inadem doet het ook pijn. Heb alles al uitgezocht, met name op jou site, alleen nergens waarbij staat dat er ook pijn op de rug kan voorkomen. Wat moet ik hier nou mee? Zal ik naar de dokter gaan of is het gewoon een kou die op mn longen is geslagen. Weet dat je aan het verhuizen bent, maar hoop stiekem wel op een antwoord van je want ik maak me eigenlijk best wel zorgen. 😦

  Groetjes Ingeborg

 15. Hallo Ingeborg,

  Ondanks het klussen toch even tijd om je vraag te beantwoorden wat ik zou doen. Ik zou het nog even aankijken want als het een koudje is moet het binnen een paar dagen wel over zijn..en als je het echt niet vertrouwd zou ik echt even naar je huisarts gaan en je bezorgdheid uiten want ik snap heel goed dat je niet weer een ingeklapte long wilt hebben omdat het mij ook zeker geen pretje lijkt.
  Sterkte en laat even weten als jij weer wat meer weet. Zou ik wel fijn vinden!

  Groetjes Ella 🙂

 16. linda zegt:

  hoi ella,
  heb zelf in okt 2004 een klaplong gehad… er bleek nog een blaas te zitten… hiervoor ben ik door gestuurd naar dijkzigt r-dam.
  wel operatie geen operatie.. nee nee je wordt zeker geopereerd… bronchoscopie [vreselijk] scan… en afgelopen donderdag 20 jan. kreeg ik tehoren nee geen operatie je long is herstellende… jippie dacht ik eerst… maar met zo’n long mag je niet vliegen…. ja en toen was ik stil… we wilde dolgraag naar cambodja in aug. en ja mijn gezondheid is belangrijker.. maar toch.. 40% kans dat mijn long klapt… klapt hij wel dan wordt ik alsnog geopereerd.. en als mijn long herstellende is waar blijft die lucht van de blaas dan?? wordt dat afgevoerd gaat dat ergens tussen zitten… heb nu zelf het idee dat ze wachten tot long weer klapt.. en eigenlijk wil ik dat niet.. er is gebleken dat er 1 liter zuurstof te kort is in de long..op dit momnt weet ik het dus niet meer.. over 4 weken moet ik terugkomen… fijn om ff mijn verhaal te vertellen… groetjes van linda

 17. eva zegt:

  he ella, graag aan jou de vraag of er op het gebied van de pneumothorax nog recente nieuwe info is ? ik heb nu mijn differentiatiestage op de longafd. en moet een themabijeenkomst organiseren. BVD

 18. hallo ella,mijn man heeft 6 weken geleden een longontsteking gehad,maar hoesten ging niet over nu bleek er vocht achter zijn long tezitten,en dat werdt weg gehaald,dat was anderhalf liter en is nagekeken op kweek gezet.daar bleken onrustige cellen in te zitten nu is er gister weer 1700cc weggehaald en de kleur was helder geel nu is er vanmorgen 10 februari weer 1700 cc weggehaald maar nu zat er bloed bij.de arts of verpleegkundige zei dat het van de verdoving kon komen,maar we zijn toch wel ongerust.Woensdag horen we de uitslag van kweek of de cellen nog onrustig zijn ,als dat zo is krijgt hij een kijk operatie .

 19. Hallo Truida,

  Kan me voorstellen dat je je zorgen maakt en wachten duurt altijd dan zo lang op zo’n uitslag. Wat ze zeiden is trouwens wel waar dat het kan komen door de verdoving.
  Ik wens jullie heel veel sterkte met het wachten en als je de uitslag hebt laat je dan even wat van je horen??

  Groetjes Ella

 20. Ha Ella.de uitslag was goed ,geen aanleiding voor kanker.De Pathaloog heeft drie maal een kweek bekeken van pleuravocht .Er kwam niets uit gelukkig.wel controlle foto over 5 weken om te kijken of het vocht terug komt ,was nu niet het geval.Hij heeft nog wel steeds pijn op de borst kan dit nog komen van vocht weghalen via drain?en heeft af en toe sinds vandaag zwaar gevoel op de schouders,misschien reactie van spanning.groeten van truida.

 21. monique zegt:

  hoi.ik heb op 16 februari 2005 een klaplong gehad.net uit het ziekenhuis.moet nu nog veel rusten maar heb wel een drain gehad.ik ga in augustus 2005 met het vliegtuig naar mallorca,mag dat wel?weet iemand hier iets over en hoe het verdere herstel gaat?groetjes van monique 😦

 22. natasja zegt:

  hallo Ella en anderen,
  Mijn vader heeft meer dan dertig jaar geleden 2 x kort na elkaar een klaplong gehad. Tot op de dag van vandaag heeft hij veel pijn, fysiek en ook psychisch. Mijn leven lang al “klaagt” hij erover. Nu is hij voor de zoveelste keer naar een psycholoog gegaan. Voor mij blijft alsmaar onduidelijk waar die pijn vandaan komt. Is het door andere onverwerkte psychische problemen? Is het vooral psychisch? Of toch fysiek? En kan hij nog geholpen worden? Mijn indruk is, dat hij hulp in de verkeerde richting zoekt. Sinds een jaar of vijf sleept hij met xc3xa9xc3xa9n been. Volgens hem is dat “opgeslagen” onverwerkte pijn van de drain die destijds is aangebracht en er hardhandig is uitgetrokken. Is het mogelijk dat iemand nog steeds pijn heeft en zelfs nieuwe lichamelijke klachten krijgt van een klaplong van 30 jaar geleden? groeten van Natasja 😕

 23. carol zegt:

  Hallo Ella .
  Vandaag heb ik mijn dochter van 16 jaar weer naar het ziekenhuis gebracht voor een pneumothorax. Dit is de tweede keer, de eerste keer was toen zij 11 jaar was. De ervaringen van toen staan vast gebeiteld in onze geheugen je kunt je voorstellen dat deze opname best moeilijk is.Mijn vraag aan je is dit, er schijnt een mogelijkheid te zijn om een pneu op te lossen door zuurstof therapie voor een aantal dagen. De zuurstof zou de lucht moeten meenemen in het bloed.Ik ben aardig bekend met verschillende therapieen maar deze kende ik niet. Heb jij of iemand anders hier ervaring mee,dan zou ik dat zeerg graag willen lezen. Verder is het zo dat als dit niet aanslaat dat ze een operatie krijgt. W.s. een vats of pleuradese. Bedankt alvast voor je aandacht voor mijn verhaal.
  groet carol

 24. Hallo Carol,

  Kan me voorstellen dat het zeker geen pretje moet zijn voor je dochter en vanaf deze plaats wil ik ze ook veel sterkte wensen..
  Een pneu op te lossen door zuurstoftherapie wordt bij ons nooit gedaan en ik heb er ook nooit van gehoord. Misschien andere mensen wel maar bij ons krijg iemand met een pneu een drain en hopen we na een paar dagen dat de pneu weg is.
  Omdat je dochter al eerder een pneumothorax heeft gehad is het even afwachten of dat het geneest en anders wat je zegt een operatie. Op mijn site staat daar ook wat info over. Ik hoor graag van je als het weer wat beter gaat of als ze toch voor een operatie moet.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 25. Diederik zegt:

  Beste Ella,
  Ik heb begin november een pneu gehad. Zoals ik lees volgens het boekje: geheel spontaan, zonder inspanning. Na 6 weken weer rustig aan het werk gegaan, want thuiszitten is erg vervelend op je 28e! Een tweede, veel kleinere klaplong volgde in december. Hiervoor heb ik alleen wat rust gehouden, maar niet naar verhouding tot de eerste.

  Nu merk ik dat ik veel meer moeite heb met stress. Zodra ik ‘onder druk kom’, wat niet ongebruikelijk is in mijn werk als accountmanager, voel ik een druk op mijn borst/in mijn longen. De angst dat ik weer een klaplong krijg is dan best groot.

  Ik heb geen zin om dit gevoel lang te houden, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik vind het lastig om toe te geven aan zoiets, maar kom er toch steeds vaker achter dat het een soort ‘blijvertje’ is. Is er mogelijkheid voor 100% herstel zonder fysieke klachten?

  Ik ben overigens erg blij met je website! Goed om toch wat ervaringen te lezen!

  Groeten,
  Diederik

 26. Beste Diederik,

  In principie is 100% herstel wel mogelijk, maar helaas blijft er altijd een kans dat je pneu weer terug komt. Het gevoel zal, hoe makkelijk dat te zeggen is voor mij, moeten slijten..Als het straks voor langere tijd goed gaat zal je zien dat het gevoel van pijn in de longen ook zal afnemen en dat je dat gevoel ook niet meer zal krijgen als je stress hebt..Zolangin je koppie de angst nog zit zal je die pijntjes soms blijven voelen..met de tijd zal het slijten.Maar wat ik zeg..helaas bestaat er altijd een kans dat het terug komt maar dat is ook bij mensen die nooit een pneu hebben gehad..die hebben dat zelfde risico maar zijn er verder niet zoals jij mee bezig.
  Ik wens je veel sterkte en als het weer wat beter gaat laat nog eens wat van je horen!

  Groetjes Ella 🙂

 27. carol zegt:

  Hallo Ella en andere lotgenoten
  ik had al eerder een berichtje over mijn dochter achtergelaten.Zij heeft een pneu gekregen door wat nu bekend is w.s. door haar hernia diafragmatica. Zij was als baby geopereerd en dat is eigenlijk wel goed gegaan. Nu heeft zij 2 keer een pneu gekregen doordat haar middenrif w.s. te klein is en daardoor naar beneden getrokken wordt. Daardoor is haar thorax te groot voor haar te kleine long. Wat er w.s. kan gebeuren is dat ze een operatie aan haar middenrif krijgt om dit probleem op te lossen.Ze is nu thuis met een klaplong bijna geheel zonder echte klachten maar niet zonder risico. Heeft iemand zoiets ook eens meegemaakt .Ik zou graag wat meer met anderen hierover willen mailen.
  Hartelijk dank voor jullie aandacht hiervoor,
  groetjes carol

 28. Hallo Carol,

  Ik hoop dat je wat reactie’s zal gaan krijgen. Zal je verhaal ook wat naar boven schuiven om hopelijk zo wat meer reacties te krijgen.
  Ik wens je veel sterkte met je dochter en hoop dat het allemaal goed gaat komen!!

  Groetjes Ella 🙂

 29. Hallo Ella ,mijn man heeft afgelopen vrijdag een thoraxchopie gehad is ook weefsel weggehaald ,maar blijft vocht achter long komen niet veel maar toch.Ze wilde eerst gaan plakken maar moet eerst goed droog zijn anders kan het niet.Mijn vraag kan je een drain krijgen zodat je gewoon naar huis kan ,zoiets als ,je een waterhoofd hebt dan kan je ook gewoon naar huis .of is zoiets niet mogelijk voor lange tijd.groetjes van truida

 30. Hallo Truida,

  In principe ga je met zo’n drain niet naar huis maar laat ik spreken over hoe het bij ons op de afdeling gaat. Dat zijn vaak vrij dikke drains en die moeten op een zuigsysteem aangesloten worden. Na een paar dagen kan er dan geplakt worden en mag de drain er een dag later uit dus ongeveer een weekje liggen ze daarvoor.
  Ik hoop dat het allemaal goed gaat komen!
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 31. Vanmorgen gehoord dat mijn man niet geplakt kan worden,blijft nat achter long.Weet niet wat ze nu nog kunnen doen,uitslag was nog niet binnen vandaag.groetjes Truida 😦

 32. Vanavond op bezoek geweest,morgen gaat drain eruit en zondag nog een longfoto en dan mag hij naar huis goed nieuws.uitslag komt nog ,geeft beetje hoop.hij blijft poliklinisch patient dus steeds weer long fotos voor controlle als ik iets weet hoorje het ,bedankt voor informatie je hebt een duidelijke site en kijk graag bij je je staat in mijn favoriete opgeslagen kijk elke dag bij je.

 33. Das goed nieuws..fijn om te horen en het is goed dat ie onder behandeling blijft staat want dan houden ze hem goed in de gaten. Hoop dat het allemaal goed gaat verlopen en fijn als je laat horen hoe het gaat.
  Ik zal je site ook toevoegen aan mijn site!

  Groetjes Ella 🙂

 34. carol zegt:

  Ha Ella.Mijn dochter is nog thuis met een klaplong dus nu al ruim 5 weken.Ze heeft geen bijz. klachten is alleen erg moe en kan en mag weinig doen.Er zijn nog geen plannen gemaakt voor haar omdat de artsen voor een raadsel staan.Dit is ook tegen ons gezegd.Dat is ook wel zo natuurlijk maar dit schiet ook niet op.Heb jij of weet jij iemand in jou buurt die kan vertellen hoelang men ongestraft met een klaplong kan leven.Dan heb ik het niet over de spanningspneu maar over de schade die aangericht wordt.Zelf worden we al aardig moedeloos omdat het lijkt alsof de artsen met hun handen in het haar zitten en een afwachtende houding hebben aangenomen.
  groeten van carol

 35. Hallo Carol en Truida,

  Even beide vragen maar in 1 antwoord zetten..vinden jullie vast niet erg..
  Carol: Ik zelf heb geen ervaring ermee hoe lang dit kan duren want ik zie natuurlijk de mensen met een pneu op mijn afdeling en daarna gaan ze weer naar huis en dan horen wij eigenlijk er niets meer van dus ik hoop dat mensen met ervaring hier op willen reageren voor je!
  Truida: vaak zie je dat wel ja dat die hoest aan blijft..helaas..maar hoop dat het snel beter gaat!

  Allebei groetjes, Ella 🙂

 36. He Truida..

  Je hoort dat vaker omdat die drain is ingebracht zijn die ribben een beetje ontwricht zeg maar waardoor je nu het gevoel heb dat je rib gekneust is dus het kan zeker kloppen die pijn..bij de een is het wat meer dan bij de ander maar je hoort dat zeker vaker!

  Groetjes Ella 🙂

 37. milano zegt:

  Hallo allemaal,ik ben een vrouw van 34 jaar en ik heb 6 december een klaplong gehad, 5 dagen ziekenhuis, drain erin en toen weer naar huis
  Dit was uiteraard een heel pijnlijk gebeuren en ik was vooral in het begin erg bang voor herhaling
  Nu 4 maanden na mijn klaplong helemaal geen klachten meer wat mijn longen betreft en ook de angst is naar de achtergrond verdwenen
  Wel ben ik steeds aan het kwakkelen, verkoudheid, keelpijn, grieperig gevoel
  Zou het kunnen dat ik door die klaplong weinig weerstand heb, zou dat er mee te maken kunnen hebben??? 😦 😕

 38. Het zou mogelijk kunnen zijn..na de opname in het ziekenhuis heb je aardig wat conditie in moeten leveren met daarbij misschien een deel van je weerstand.
  Hoop dat je je snel weer de oude voelt!

  Groetjes Ella 🙂

 39. Hallo Ella.vandaag telefonisch consult gehad van longarts.Er is nog geen uitslag,weefsel is opgestuurd naar amsterdam.Er werdt verder niet gevraagd hoe Daniel zich voelde over 2 of drie weken belt ze weer voor consult en eventueel longfoto.Groetjes Truida.

 40. heeft nog steeds buikklachten rechts inmiddels vanmorgen echo gehad en buik foto.huisarts vondt buik hard en zei dat er iets zit wat er niet hoort,tja wat is dat nu weer,urine onderzoek wees niet verontrustend uit wachten op uitslag van huisarts daar wordt he moedeloos van ,gebruikt voor pijn ,diclofenac en paracetamol maar diclofenac werdt afgeraden?groetjes .

 41. carol zegt:

  goedemorgen Ella,
  Alweer wat weken verder.Het blijkt toch een weinig voorkomend probleem wat wij thuis hebben.We hebben geen reacties gehad op mijn vraag wat mijn dochter betreft.Ze is nog thuis,doet weinig is voorzichtig en doet haar best om zich voor te bereiden voor een operatie.We schipperen tussen een kinder chirurg en een thoraxchirurg.W.s. wordt het toch de laatste.Er zijn al verschillende opties de revue gepasseerd maar het wordt w.s. een thoracoscopie met aansluitend een pleurectomie.Er wordt dan gekeken of de borstvlies of een stukje weg gehaald moet worden.Erg pijnlijk maar dit kan zo ook niet natuurlijk.Gelukkig heeft ze weinig hinder van haar pneu en volgens de chirurg hoeft zij zich geen zorgen te maken voor blijvende complicaties.Deze th.chirurg heeft speciaal extra tijd genomen voor haar en heeft alles heel goed en lief uitgelegd.Ze krijgt ook psych.ondersteuning want dat is echt heel hard nodig.Ik heb nu gezien wat voor impact dit alles heeft op iemands leven.Erg triest,mijn dochter is de jongste van deze afdeling dus dat wordt ook een ervaring voor iedereen.Eigenlijk valt ze nog onder de kinderartsen.Omdat ik zelf verpleegkundige ben op deze afdeling denk ik dat het een moeilijke periode gaat worden voor mij en mijn collega’s maar ik hoop voor haar dat zij op deze manier het verleden kan afsluiten en opnieuw de toekomst positief tegemoet kan ingaan.Ik zal wel wat berichtjes doorgeven om te laten weten hoe het met haar gaat.
  Dank voor je belangstelling tot nu toe.

 42. Hoi Carol,

  Tjeempie zeg..het is wat wat je dochter allemaal moet ondergaan op haar jonge leeftijd en kan me voorstellen dat het op die leeftijd een hele inpact heeft op je leventje..zowel lichamelijk als geestelijk.. Ik hoop dat de operatie goed gaat verlopen en ze daarna van de klachten af is en kan gaan genieten zoals alle meiden toch wel doen op haar leeftijd.
  Hmm..je dochter op je eigen afdeling hebben liggen zal zeker een zware opgave zijn..is wel heel ff wat anders dan de patienten die je normaal verpleegd..maar goed je weet dat ze in goede handen is en met de steun van je collega’s gaat dat zeker goedkomen!
  Ik hoor natuurlijk graag van je als je meer weet of als je weet wanneer ze geopereerd moet worden..Sterkte natuurlijk en ook voor je dochter..geef ze maar een dikke knuffel! 😀

  Groetjes Ella 🙂

 43. Hallo Ella,heb weer een vraag,sinds de drain verwijderd is bij mijn manheeft hij geen last meer van benauwdheid of kortademig heid,ook hoest hij niet,Nu heb ik vanmiddag iemand gesproken die kon iemand ook met longvlies kanker en die had die klachten wel.moest elke week een drain geplaatst worden om vocht weg te halen.dit heeft hij niet alleen pijn in buik,ik heb begrepen dat het vocht terug blijft komen,normaal zat er na twee weken al vocht en was hij benauwd nu helemaal niet .ik hoop dat je mijn vraag begrijpt.

 44. Hallo Truida,

  Ik snap je vraag zeker…iedereen heeft andere klachten bij longvlieskanker..ligt er eigenlijk ook aan in welk stadium iemand verkeerd..maar de een heeft er eigenlijk geen klachten van[in een later stadium vaak dan wel]en de ander is flink kortademig en heeft vaak veel vocht waardoor regelmatig een drain geplaatst kan worden. Zolang je man geen klachten heeft moet hij er maar extra van genieten want je weet het nooit he..tijden kunnen veranderen!

  Liefs Ella

 45. bedankt ella ,fijn dat je zo snel antwoord geeft,ben blij met het web van jou.En ook fijn reacties van andere mensen geeft toch beetje steun,groetjes van truida ,we houden contact.

 46. francis zegt:

  ik heb ook een pneumothorax gehad een paar weken geleden ondertussen ben ik terug aan het werken mijn vraag is zijn er dingen dat ik niet meer mag doen? drukverschillen
  zoals duiken, vliegen, paraschut springen, enz.
  sommige zeggen van wel andere van niet
  wie kan me helpen

  groetjes francis

 47. Hallo Francis,

  Vaak zeggen ze dat je 6-8 weken rustig aan moet doen met drukverschillen..zoals jij al opsomt..daarna mag je dat gewoon weer doen en is het risico net zo groot als bij ieder ander.

  Groetjes Ella

 48. Hallo Ella.daniel heeft maandag een maagbloeding gehad,ligt nu in bronovo ziekenhuis in Den Haag.Nu vindt ik hem kort ademig praten is al te inspannend voor hem.zou dat kunnen komen door bloedverlies?heeft in LUMC 4 zakjes bloed gehad en in Bronovo 3 zakjes,zou het niet goed aangeslagen zijn ?krijg weinig informatie van verpleging hebben het te druk. 😦

 49. G.Vonk zegt:

  Hallo Ella,
  Ik wilde graag informatie over de werking van de thoraxdrain.
  Ik ben ll.verp.en loop stage op de longafdeling.
  Ik lees heel veel op jouw site ,mijn complimenten.
  Groeten Giena

 50. Hallo Giena,

  Leuk dat je een berichtje hebt achter gelaten op mijn site. Misschien dat je in een mailtje je specifieke vragen wilt stellen over thoraxdrainage zodat ik ze allemaal [probeert] te beantwoorden.
  Ik hoor graag van je!

  Groetjes Ella

 51. Hai Truida,

  In principe moeten ze wel bloed hebben geprikt bij Daniel waar aan ze zien dat het wel/niet is aangeslagen. Indien het niet zou aanslaan zouden ze nog meer bloed geven en als dat niet het geval is dat zal dat wel op peil zijn.
  Die maagbloeding is natuurlijk wel heel intensief voor hem geweest waardoor hij gelijk weer een stukje conditie heeft ingeleverd–helaas–Hou je taai he!!En gewoon vragen hoor daar over hoe en wat!!Het gaat wel om zijn gezondheid en daar willen jullie duidelijkheid over!
  Liefs Ella

 52. carol zegt:

  Hoi Ella,
  Alweer even geleden maar we hebben eindelijk een operatie datum door gekregen.Dinsdag 3 mei opname en 4 mei operatie.Het wordt dus een kijkoperatie met w.s. aansluitend een pleurectomie.Rowan heeft een psychologisch consult gehad voor begeleiding en deze neemt het dan zogezegd van mij over.Dan kan ik gewoon moeder zijn.Rowan is best nerveus maar houdt zich goed.Haar conditie is erg achteruit gegaan,ze kan niet meer op haar rug slapen niet op haar li-zij en bijna niet meer op haar re-zij.Trappen lopen is zwaar en ze is snel uitgeput.Het leek zelfs of ze al wat lucht onder haar huid had,dat kan maar eigenlijk is het wel genoeg zo dacht ik.Nu even de tanden op elkaar en vooral kijken naar het vooruitzicht.Zij en ik ook natuurlijk hopen dat ze een beter leven gaat krijgen.
  Na de operatie laat ik weer wat weten
  groetjes carol

 53. meunah zegt:

  hai ella,
  Ongeveer 6 weken geleden heb ik een spontane klaplong gehad,2dagen aan een drain gelegen,en daarna mocht ik weer naar huis toe,er is nog een scan gemaakt en ook daarop leek alles goed te zijn.
  Sinds verleden week ben ik weer op therapie basis aan het werk,en hoewel ik het erg fijn vind om weer gewoon mijn leventje eindelijk op te pakken kan ik je wel zeggen dat het me moeite kost..
  waar de drain heeft gezeten blijft het gevoelig,en er zit ook nog vocht,en ik heb het gevoel dat er druk op mijn borstkast staat.
  vanochtend voelde het echt niet goed meer,heb een afspraak gemaakt bij de huisarts en die dacht dat het weer een klaplong was,dus moest ik naar de acute opname,fotos gemaakt,en godzijdank was dat het niet.
  maar wat het wel is,kon mijn longarts ook niet zeggen,hij dacht aan een”viraal infect”??maar het kon ook zijn dat het een voorbode op een nieuwe klaplong is…. 😕 😕 ik moest rustig aan doen en goed naar mijn lichaam luisteren,maar ik vind dat erg moeilijk.
  ik wou vragen of iemand mij kan zeggen hoelang dit allemaal nog door kan blijven gaan,de pijn,af en toe benauwdheid en waneer ik weer kan sporten,ik heb alles al af gezocht naar informatie maar er is maar zo weinig over bekent,ik hoop dat jij me daar wat over kan vertellen,want ik vind het allemaal best lang duren nu!! 😦

 54. carol zegt:

  Goedemorgen Ella,
  wat een week.rowan is geopereerd het heeft 7 uur geduurd voordat ze op de IC lag.Iedereen was heel erg lief voor haar en de chirurg heeft erg zijn best gedaan zodat zij nooit meer een operatie hoeft te hebben.Maar dat is natuurlijk niet echt uit te sluiten.Hij heeft een pleurectomie gedaan en haar long goed nagekeken.het was technisch een zeer ingewikkelde operatie.Dit ook omdat zij anatomisch al iets anders is.Nu is ze op de afdeling aan het bijkomen.Ze is nog erg bang voor alles maar ze doorstaat alles echt heel netjes voor een meisje van net 17 jaar.Weinig pijn maar wel de gewone andere dingen na een operatie.Vandaag gaan de drains er misschien uit en daar is ze echt heel erg bang voor want de vorige keer waren de artsen niet zo voorzichtig hiermee omgegaan dat was drain in drain uit enz.Maar dat was ergens anders. Dus ze zal opknappen als ze wat meer vertrouwen heeft.Op de foto is nog iets wits te zien wat oedeem[vocht] zou kunnen zijn,hoop ik,dat trekt wel weg.En verder moet alles weer op gang komen.
  Nou ik ga zo weer naar haar toe,over een paar dagen laat ik weer een bericht achter.
  groetjes carol

 55. Ha Carol,

  Fijn dat je even een berichtje hebt achter gelaten op de site. Hoop dat het allemaal goed gaat komen met je dochter. Wens ze veel sterkte van mij en ik hoor natuurlijk graag weer van je!

  Groetjes Ella 🙂

 56. Anoniem zegt:

  Hoi,

  16 april ben ik na een uitgebreide vats operatie ( ik kreeg de 2e klaplong in een maand tijd) en 8 dagen ziekenhuis weer thuisgekomen. De eerste week veel pijn en geen energie, daarna begonnen de littekens te helen en ging het snel beter. Nu zijn we 3 weken verder. Vanmorgen tijdens het uit bed gaan weer dat vervelende borrel gevoel in mijn rug, wat zich steeds herhaalt bij bukken en overeind komen. Ik ben bang voor weer een klaplong aan dezelfde kant. Het borrelen was ook bij de 1e en 2e klaplong een voorteken. Na 3 dagen is dan de klaplong op de foto te herkennen, eerder nog niet.
  Woensdag heeft mijn longarst spreekuur en kan ik hem bellen. Nu maar hopen dat het niet weer mis is. Ik zou niet weten waar ze de drain nog moeten prikken. Er zitten nu al 6 gaten/littekens. 😦
  groeten

 57. monique zegt:

  hoi Ella,ik heb op 16 februari een spontane klaplong gehad.Na drain in 5 dgn naar huis.na6 weken een longfunktie test gehad.Deze was niet goed dus daarna een ct scan gehad.Daarop waren kleine afwijkingen te zien.Longarts stelde bronchoscopie voor om te weten wat het is maar daar zit ik ook niet op tewachten.Nu besloten 2,5 maand te wachten en dan op nieuw longfunctie te testen en dan verder beslissen.Wat zouden die kleine afwijkingen kunnen betekenen?Heb jij enig idee?Ik ben nog steeds erg moe maar verder voel ik me wel goed. 😦

 58. carol zegt:

  hallo,
  Nou, mijn dochter is vanmiddag mee naar huis gekomen.De operatie is wel geslaagd alleen haar long ligt nog niet helemaal aan.Dat heeft tijd nodig omdat de ruimte van haar thorax te groot is.Dus geduld.De chirurg was nog langs geweest en vond dat hij de wond eigenlijk erg klein had gemaakt voor zo een grote operatie.Ze heeft weinig pijn maar is totaal uitgeput.Is nog erg bleek vanwege het bloedverlies maar daar is wel wat aan te doen,vooral rust.Over 2 weken heeft ze haar controle afspraak dan zien we wel weer verder tot dan veel rust,eten en knuffels.
  groetjes carol

 59. Sjoukje (milano) zegt:

  het is nu 6 mnd geleden dat ik een klaplong had en verder geen last meer gehad tot….gister…heb sinds 1 dag last van pijnlijke steken in mijn long, is dit een voorteken voor een nieuwe klaplong of normaal? ben zo bang…..

 60. Ha Sjoukje..

  Indien het dezelfde pijn is al toendertijd zou het naturlijk goed mogelijk zijn..Vaak hoor je wel dat het bij mensen die een pneumothorax hebben gehad altijd een zwakke plek blijft en dat het snel gevoelig aanvoelt waardoor de onzekerheid weer toe slaat. Ik hoop voor je dat het alleen maar door de warmte komt en dat het weer weggaat..als de pijn aanhoud toch even langs je arts gaan.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 61. Pim Donatz zegt:

  Hoi Sjoukje,
  Ik denk ook dat het door de weersverandering komt (ik kan nu ook niet doorademen en heb weinig lucht met die warmte). Als het toch een klapper is zal je dat wel herkennen aan:
  kriebelhoest,benauwdheid,raar gevoel als je vanuit je linkerkant naar je rechterkant omdraait (liggend), of raar borrelend gevoel in je zij/rug. Ik hoop dat je klachten weer verdwijnen.
  sterkte, Pim

 62. Sjoukje (milano) zegt:

  Hallo, bedankt voor de reacties, het is fijn om te lezen dat mensen met je mee denken, het lijkt er op dat het inderdaad de warmte geweest is, gistermiddag rond een uur of 5 de laatste steken gehad (die overigens heel pijnlijk waren) en sindsdien gaat het goed dus denk dat ik het maar zo laat, ik zou anders vandaag de huisarts bellen maar eerst maar ff afwachten hoe het vandaag gaat
  Groetjes Sjoukje

 63. Jelle van Zomeren zegt:

  hallo iedereen,

  ongeveer anderhalf jaar geleden kreeg ik voor het eerst enorme pijn in mijn borst e. lukte het mij niet meer om normaal te ademhalen, maar dit was na drie dagen alweer afgezakt en mijn volledige omgeving zei dat dit hyperventilatie was.
  Toen hetzelfde drie maand later weer gebeurde was ik dus in de veronderstelling dat dit weer een hyperventilatie-aanval was, alleen duurde het dit keer 5 dagen.
  vanaf toen kreeg ik het minimaal eens per maand, toen zei iemand uit mijn omgeving dat ik maar eens ermee naar de huisarts moest gaan.
  Ik ben toen gegaan terwijl ik geen aanval had en ook mijn huisarts zei dat ik hyperventilatie had en ik kreeg ademhalingstraining.
  Nu heb ik wel hyperventilatie, maar dit voelde echt niet als hyperventilatie, maar goed ik ben geen arts.
  Zaterdag 7 mei j.l. had ik een vrijgezellenfeest van een vriend van me en net toen we op de taxi stonden te wachten gebeurde het weer.
  ik ben toen metteen thuisgebracht en met mijn moeder direct naar het ziekenhuis gereden omdat ik nu wel eens wilde weten wat mij mankeerde en inderdaad een pneumothorax!
  ik werd gelijk opgenomen en de drain werd ingebracht.
  twee dagen later werd de drain weer afgeklemt en wat denk je… dezelfde nacht weer een pneu.
  mijn vraag is eigenlijk: is de kans dat een klaplong weer komt groter als je deze al meerdere malen gehad hebt?

  bedankt dat ik mijn verhaal hier kwijt kon.
  vele groeten Jelle;)

 64. Arjen van der Sluis zegt:

  Ik heb 4 x een klaplong gehad en is vervolgens geplakt en daarna eens geniet. Nu na een jaar of wat was het weer zover en moest ik rust houden. Nu geeft de foto aan dat het goed is maar soms voel ik als ik buk een vreemd gevoel aan de rug maar dan bij deonderste rib. Dit is totaal anders dan het klotsende gevoel aan de voorkant boven dat ik bij de vorige klaplongen had. Ik voel ook wel eens een belletje lucht van achter naar vooren schiten als ik ga liggen. Kan het weer te maken hebben dat ik de restlucht nog voel zitten of dat het erger wordt met een lage luchtdruk.

  Arjen

 65. Ha Jelle..

  Wat zal jij je rot hebben gevoelt zeg als je huisarts zegt dat het hyperventileren is en uiteindelijk is het gewoon [waarschijnlijk] een pneumothorax geweest..Vaak zie je wel als je er al meerdere hebt gehad dat je long er erg gevoelig voor is[helaas] om er nog 1 te krijgen. Indien je er voor meerdere aan dezelfde kant in het ziekenhuis hebt gelegen gaan ze vaak over tot een operatie waardoor de kans dat je er nog een keer een krijg afneemt maar het risico bestaat dan nog..
  Ik hoop dat je wat met dit antwoord kan anders hoor ik het graag!

  Groetjes en natuurlijk sterkte,
  Ella 🙂

 66. Hallo Arjen,

  Ik denk dat jij je lichaam het beste ken om te voelen wat het zou kunnen zijn want iedereen heeft weer een ander gevoel..Gelukkig zag de foto er goed uit en hoop ik voor je dat het gewoon wat restlucht is..dus rustig aan doen en goed opknappen!!

  Groetjes Ella 🙂

 67. Albert zegt:

  Dat er huisartsen zijn die mensen met een klaplong naar huis sturen is zeker ! ik heb inmiddels al meerdere soort gelijke verhalen gehoord. Bij mijn 2e klaplong nadat ik 3 dagen het ziekenhuis uit was voor de 1e klaplong zei de huisarts ook dat het de stress van het ziekenhuis zou zijn en dat ik gewoon bang zou zijn dat ik er weer een zou krijgen. En dit bleek achteraf ook zo te zijn.

 68. albert zegt:

  Correctie op de laatste zin van hierboven. Dat moest uitraad zijn dat dit geen stress was maar wel een klaplong zo bleek al snel.
  😉

 69. Sjoukje (milano) zegt:

  Heb nog steeds (of weer) last van pijnlijke steken in mijn linkerlong
  Dinsdag voor foto geweeest en zou via huisarts bericht krijgen, vandaag gebeld maar was nog niks binnen dus mag er wel vanuit gaaan dat ie niet weer geklapt is
  Maar waarom dan toch die zeer pijnlijke steken? net alsof de long samentrekt ofzo, net zoals bij een wee
  (beetje rare vergelijking maar zo ervaar ik het ongeveer)
  Heb je enig idee wat het zou kunnen zijn of iemand die hier ook ervaring mee heeft of toch een afspraak maken bij de longarts?
  Pfff…ik weet het niet meer, mijn leven staat behoorlijk op zijn kop door die rot (klap) long…!

 70. Ha Sjoukje..

  He weer niet leuk om te horen..wat het precies is kan ik dan ook niet zeggen..Hoop op reacties van mensen die dit herkennen..
  Ik kan je alleen maar sterkte toe wensen! 🙂

 71. Sjoukje zegt:

  Ja….. dat hoop ik ook…!!
  bedankt…!
  Dus….mensen..!! herkent iemand dit? mischien litteken weefsel wat opspeelt?? laat het me weten…!
  Groetjes Sjoukje

 72. Hallo Ella.tijdje geleden.
  Bij Daniel is afgelopen dinsdag 6 liter vocht uit buik gehaald
  .
  ook achter likerlong anderhalf liter.
  wij hadden verwacht betere conditie,.maar helaas nietzo.
  opstaan gaat beter,maar lopen vergt enorme inspanning.
  hoest ook slijm op wat moeite kost.
  is ook veel vermoeider,maar dat hoort er bij .groetjes van truida.

 73. Pim Donatz zegt:

  hallo allemaal,

  Als jullie mijn berichten vanaf maart hebben gevolgd, weten jullie mijn verhaal. Na mijn eerste klaplong in maart (linker top, met drain goed gekomen) kreeg ik in april de 2e klapper (linker top, gerepareerd met vats operatie van drie uur nieten en knippen). Nu ben ik net weer uit het ziekenhuis na reparatie van mijn 3e klaplong. Weer links, nu de onderste kwab. Deze keer een week drain gehad, en toen afgelopen vrijdag alsnog geplakt. Ik heb een dag hoge koorts gehad en voelde me zaterdag zo ziek als een hond.I k voel me nu nog zeer zwak, en de borrels in mijn onderrug (inderdaad onderste rib) die ik voor mijn opname had voel ik nu alweer, hoewel de foto’s goed waren gisteren bij mijn ontslag. Nu maar weer even aankijken hoe het gaat. Anders word er weer een operatie gepland. Het positieve van dit alles is dat je toch steeds weer even thuis bent. Voor de rest wens ik het niemand toe. Veel sterkte allemaal.

  En ter info: voel je borrels in je rug, denk dan niet dat het restlucht is. Volgens de longspecialisten kan dit niet. Laat voor de zekerheid even een scan maken, want die geven eerder zekerheid dan de foto. Ik had vier weken geleden al borrels in mijn rug, maar tot twee weken geleden was er op foto’s nog niets te zien. Je voelt de klaplong dus wel degelijk zelf ontstaan. Laat je niet wijs maken dat het tussen je oren zit.
  groeten, Pim

 74. Sjoukje zegt:

  allemachtig Pim, dat is niet zomaar wat….wens je veel geluk en sterkte bij je herstel
  Zelf heb ik nog steeds af en toe last van pijnlijke pijnscheuten, steken in mijn long (6 mnd na klaplong) dit heb ik sinds anderhalve week en ben heel onzeker nu er is al een foto gemaakt en die was helemaal oke..
  ik merk dat als ik mijn long uitzet, dus heel diep inademen via mijn buik de pijn weg trekt
  ondanks dat de foto goed was ben ik bang voor herhaling, moet erbij zeggen dat het ook komt door de verhalen die ik lees, die zijn niet echt bevordelijk voor mijn gemoedsrust 😀
  Mischien dat iemand hier ervaring mee heeft….of toch tussen de oren??

 75. Sjoukje zegt:

  Hoi Ella, denk je dat je door extreme (geestelijke) spanning pijn kunt “oproepen”
  heb nog steeds last van steken af en toe en denk de hele dag eraan, zou het teveel in mijn hoofd zitten? een soort ziektevrees ofzo? ben de hele dag door bang, dat kan nooit goed zijn

 76. Ha Sjoukje..

  Lichaam en geest horen wel bij elkaar he en t kan elkaar sterk bexc3xafnvloeden..hoe meer je er over nadenkt misschien hoe meer last je er vaak wel van krijgt maar goed voor mij is het makkelijk te zeggen he van denk er niet aan..
  Hoop toch voor je dat de pijn snel weg is!

  Groetjes Ella 🙂

 77. Sjoukje zegt:

  hai ella, kan melden dat het nog steeds hetzelfde is, heb wel een verwijsbrief van huisarts en heb dus afspraak gemaakt bij het ziekenhuis maar kan niet eerder terecht als 15 augustus, dus pas over 2 mnd, heb nog gevraagd of die beste man dan mischien ook nog een spreekuur had, desnoods telefonisch maar nee hoor…dat wordt dus 2 mnd wachten met alle stress van dien….
  Groetjes eerst maar weer

 78. Pff..2 maanden..ongeloofelijke he dat het allemaal zo lang moet duren..2 maanden in die onzekerheid..ik vind het erg naar voor je en leef erg met je mee..Hoop dat het een beetje gaat in die maanden!
  Sterkte!! 😉

 79. Sjoukje zegt:

  hoi ella, vanmorgen bij huisarts geweest i.vm. de steken en die heeft het over zenuwpijn, is me nog niet helemaal duidelijk wat dat is, kan jij het mij uitleggen?
  Verder kan ik volgende week woensdag, 29 juni bij een longarts tercht (een andere) dus dat is heel veel beter als over 2 maanden, had er nooit bij stil gestaan dat ik ook om een andere arts kon vragen maar dat vertelde mijn huisarts mij en heb toen maar gelijk gebeld en dat kon dus wel 😕 raar dat iemand niet de moeite neemt om dat te zeggen in het ziekenhuis maar goed…ben allang blij dat het nu zo kan
  groetjes…! 😀

 80. carol zegt:

  Hallo Ella,
  Alweer een tijdje geleden sinds ik wat heb laten horen.Mijn dochter is inmiddels geopereerd en weer thuis.Alles ging voorspoedig en het is uiteindelijk een pleurectomie geworden.Na 7 dagen mocht ze mee naar huis.Heel vlot.We hadden voor de operatie ook extra begeleiding aangevraagd van de psychiater en dat is heel goed bevallen.Het lijkt nu zelfs of ze weer wat vertrouwen terug heeft gekregen.De pijn is meegevallen omdat ze goede pijnstilling kreeg.Eigenlijk is het jammer dat er zoveel mensen zijn met zoveel onbegrepen klachten zoals zij.De chirirg die mijn dochter geopereerd heeft ken ik van de werkvloer maar deze chirurgen zijn allemaal prima artsen die op hun vak gebied echt heel veel weten.Ik zou zo graag mensen willen adviseren om naar een goede thoraxchirurg te gaan of zich door laten verwijzen als het niet met drains lukt om de long aan te laten liggen.En men mag altijd om begeleiding vragen.Er is gewoon veel te weinig hulp voor deze mensen en hun klachten worden zeer zeker onderkent.Voorlopig ben ik je heel dankbaar dat je mij de mogelijkheid hebt gegeven om even mijn hart te luchten toen het nodig was.Zou je het goed vinden als ik je site door verwijs naar patienten bij mij op de afdeling? Ik denk echt dat ze veel van jou kunnen leren.
  Hartelijk groet carol

 81. Hallo Carol..

  Fijn om weer wat van je te horen en goed om te horen dat het beter gaat met je dochter en dat alles goed is verlopen. Je geeft de mensen die nog met veel vragen zitten goed advies en misschien dat je op deze manier ook weer vele mensen hebt geholpen..Bedankt voor dit advies.
  En natuurlijk vind ik het goed dat je patienten van je afdeling door verwijst naar mijn site. Wieweet kan deze site ook wat voor hen betekenen dus graag zelfs.
  Hoop dat je af en toe toch nog langs komt op mijn site..berichtje achterlaten mag altijd natuurlijk en bij deze..doe de groeten aan je dochter en vertel haar maar dat ik erg blij ben voor haar dat het goed gaat.
  Leuk weekend!!

  Groetjes Ella 🙂

  • loes eissens zegt:

   Hallo ella
   ik weet niet hoe ik anders een bericht moet schrijven.dus hoop dat je dit leest
   ik heb twee weken terug een klaplong gehad
   deze hebben ze geplakt.. nu heb ik sinds ik thuis ben regelmatig last van dubbele ademhaling..is dit herkenbaar?
   Gr
   Loes
   missis60@hotmail.com

   • Hallo Loes,

    De berichtjes worden op deze manier zeker gelezen hoor.
    Vervelend dat je een klaplong hebt gehad. De hoop is altijd dat het snel beter gaat.
    Vraag me af alleen wat je bedoeld met de dubbele ademhaling.
    Hoor graag je verdere uitleg.

    Groetjes Ella

   • loes eissens zegt:

    ik bedoel met dubbele ademhaling..meer in stoten..gut hoe leg je dat uit..ipv ademhalen in een keer gaat het bij mij in twee keer beetje soort twee keer snel achter elkaar inademen

   • Het lijkt een beetje op een snelle oppervlakkige ademhaling en niet dat je door kan ademen.
    Moet je nog bij de longarts/behandelend arts terug komen? Zoniet dan zou ik even contact op nemen met je huisarts voor
    zekerheid of dit goed is. I.p moet je natuurlijk weer een gewone ademhaling hebben, zoals voor de klaplong.

    Groetjes Ella

   • loes -- zegt:

    vertrouwen in huisarts is een beetje weg..hij stelde een diagnosw bronchitis..terwijl het een klaplong was..avondarts kwam.met spoed en had al gelijk een ambu laten komen..werd met zuurstof naar ziekenhuis gebracht huisarts heeft van de avondarts en zkh een telefoon gehad hoe hij bij bronchitis kwam

    Verzonden vanaf Samsung Mobile

   • Ja dan kan ik het me goed voorstellen dat je daar niet zoveel vertrouwen in hebt.
    Geef het vandaag zeker even door en dat je je er zorgen over maakt.
    Hoor graag van je wat ze hebben gezegd als je het niet erg vind.
    Sterkte!

   • loes -- zegt:

    nou na zorg van zkh heeft gebeld maar dat was puur gericht of alles goed afgehandeld was..tjaa..nou ik wacht nog ff af..tot morgen.dan neem ik contact met mn longarts voor een eerdere afspraak.want 17 mei is de eerst volgend pas

    Verzonden vanaf Samsung Mobile

   • loes -- zegt:

    nee..het gaat al een stuk beter dus ik laat het eerst zo..ik zal eerdaags wel bericht krijgen van beatrixoord revalidatie centrum daar gaan ze er ook naar kijken

    Verzonden vanaf Samsung Mobile

   • loes -- zegt:

    met dubbele ademhaling bedoel ik ipv in een keer ademhalen gebeurt dit in twee korte ademhalen weet niet goed hoe uit te leggen..

    gr. loes

    Verzonden vanaf Samsung Mobile

   • loes eissens zegt:

    hallo ella

    nadat ze mijn klaplong hebbengeplakt..en we een paar weken verder zijn..heb ik nu al drie keer pijn op mn borst gehad..geen uitstraling..maar wel enormedruk op mn borst..kan dit de nasleepzijn van de klaplong…voelteng aan..21 mei word ik opgenomen in revalidatie centrum beatrixoord..ikheb namelijk ook longemfyseem en zwaar ondergewicht..klinkt gek maar ik zou blij zijn als het 21 mei was..daar zijn artsen..ik voel me thuis niet prettig als ik zo.n druk op de borst heb..ik ben overdag alleen..daar heb ik mensen/artsen om me heen

    gr. Loes Eissens

   • Hallo Loes,

    Snap goed je gevoel hoor, want onzekerheid kan je echt gek maken. Nog even uitzingen nu thuis dus.
    Of het erbij hoort. Je hoort het wel, maar is altijd lastig te zeggen. Je bent er denk ik nu dag en nacht mee bezig dus alles wat je voelt benauwd je.
    Logisch!
    Ik hoop dat je een goede revalidatie te gemoed gaat in Beatrixoord! Sterkte!

    Groetjes Ella

   • loes eissens zegt:

    hoi ella gaat nu weer..na de klaplong.heb ik nog een aanval gehad van galstenen..omdat ik zwak was was het erop of eronder..zonder operatie zou het erger kunnen worden..en kon lijden tot de dood..met operatie was het ook een groot risico..gal stenen zaten in de lever maaaar heb het weeer overleefd..inmiddels een test week gehad in revalidatie centr. beatrixoord..nu wachten op het echte werk.dit word waarschijnlijk eind juli..van de klaplong geen last meer gehad

 82. Ha Sjoukje..

  Hmm..wat hij er precies mee bedoeld zou ik je ook niet kunnen zeggen..zou denken door een soort van overbelasting kan je een soort van spierpijn hebben maar zenuwpijn zou ik niet durven zeggen wat hij daar mee bedoel.
  Groetjes Ella 🙂

 83. Sjoukje zegt:

  Hai Ella, ja delete dat stukje maar hoor 🙂 bedankt.
  Ben vandaag voor de scan geweest en heb 12 juli weer een afspraak om de uitslag te bespreken maar mag ook bellen om eerder te horen
  Ik neem aan dat ze zelf wel eerder bellen als er echt iets ergs aan de hand is (dat is mij in het ziekenhuis ook verteld) ik hoop er maar het beste van en dat het niks bijzonders is, dus ff afwachten nog, je hoort het nog wel van me

  Groetjes Sjoukje 😉

 84. Ha Sjoukje..

  Zo kloppen je reactie’s weer..even het een en ander gedelete..kan voorkomen dat het niet helemaal goed gaat he.
  Je kan er i.p wel van uit gaan ja als er wat aan de hand is en ze weten het eerder ze je echt wel even thuis op bellen. Ik wens je sterkte met het wachten van de uitslag en natuurlijk hoor ik graag van je als je meer weet.

  Groetjes Ella 🙂

 85. Sjoukje zegt:

  Hallo Ella

  Vandaag het ziekenhuis gebeld en telefonisch de uitslag doorgekregen, conclusie..niks raars te zien, geen pneu, zag er allemaal goed uit..!
  Oluchting dus!!
  Heb me erg veel zorgen gemaakt en xc3xa8cht van alles in mijn hoofd gehaald, ben dus erg opgelucht!
  Groetjes Sjoukje 😀

 86. Hai Sjoukje..

  He das hartstikke mooi dat je vragen nu beantwoord zijn en dat er gelukkig niets loos is..Ben erg blij voor je en vind het fijn dat je het even hebt laten weten..Niet te veel meer piekeren hoor!!

  Groetjes Ella 🙂

 87. Sjoukje zegt:

  Hallo Ella
  Vandaag was mijn afspraak bij de longarts en daar kreeg ik te horen dat ik iets vergrote longblaasjes op de top van de long heb, en naar hij zei dus een vergrote kans heb op weer een klaplong 😦
  Het is de bedoeling dat ze dan gaan nieten, geloof ik, dan halen ze de blaasjes weg en nieten het spul weer dicht 😕
  Mijn vraagje aan jou….Kan ik nu wachten op de volgende klapper, ik bedoel….komt die sowieso….of is er ook een kans dat het nooit weer komt? is me allemaal niet helemaal duidelijk geworden, mede omdat ik dacht dat er niks aan de hand was vanwege die telefonische uitslag, maar hun bedoelden toen op dat moment natuurlijk gewoon dat er geen sprake was van een pneu
  Ik had daarom ook gewoon mijn jongste dochter mee(3 jaar)
  Ben hierdoor best weer behoorlijk onzeker geworden en hoop dat jij me wat verder kan helpen
  Hoop snel wat te horen/lezen 😀

  Groetjes Sjoukje

 88. Sjoukje (milano) zegt:

  Kunnen die blaasjes ook gaan groeien, want ik moet over 3 mnd weer foto`s leten maken….en ik weet niet precies waarom…? gaat het erom, als zo`n blaasje knapt dat hij knapt ofzo?
  Lekker zo vlak voor de vakantie… 😦

 89. Robin zegt:

  Hey,
  ik ben op dit moment aan het herstellen van mijn 3de klaplong, (1ste was rechts, en werd geplakt, 2de was links en werd geplakt, nu de 3de werd geplakt met talk)
  Mijn 3de was slecht een gedeeltelijke, maar wel de meest pijnlijke na de ingreep, ze hadden mij wel verwittigd dat deze ingreep idd pijnlijk kon zijn.
  Nu ben ik thuis, en zeggen ze me dat alles ok zou zijn, maar ikzelf ben er niet zo gerust in deze keer, ik ben een week thuis en heb nog steeds pijn, en ook een vervelend borrelend gevoel in mijn onderrug (meestal als ik neerlig), dit baart me wat zorgen, want het is alsof mijn long onderaan gekneld zit.
  Is er iemand die dit ook al ervaren heeft?
  Thx & grtz

 90. sjoukje zegt:

  Hey Ella, neem aan dat je op vakantie bent
  Groot gelijk meid! ik heb nog steeds last van steken in mijn long en heb morgen een afspraak met de huisarts omdat ik toch nog wel wat vragen heb
  Groetjes Sjoukje

 91. Ha Sjoukje..

  Ik schaam me diep want heb je vorige berichtjes gelezen toen het van het mooie weer was en heb toen weinig achter mijn computer gezeten en ben helemaal vergeten om te reageren dus bij deze doe ik het nu gelijk..Ik ben benieuwd of je huisarts je wat kan vertellen want ik denk dat je in deze situatie zeer onzeker wordt over je lichaam omdat die steken maar aan blijven houden..Ik hoor ook graag natuurlijk wat de arts je verteld hebt…uit vooral goed je ongerustheid hoor want je zit er echt mee en een arts scheept het nog al snel af van niets aan de hand..
  Ik zal morgen voor je duimen dat toch alles goed is..
  succes..

  Groetjes Ella 🙂

 92. Chantal zegt:

  Hallo Ella,
  2 maanden geleden heb ik een spontane klaplong gehad. Ben al zo goed als de “oude”weer,lichamelijk nauwelijks nog klachten. Het enige dat blijft is een verdoofd gevoel in mijn borst aan de zijde waar ik ook de klaplong heb gehad. Staat dit met elkaar in verband? Ik hoop dat jij me antwoord kan geven op deze vraag. Groetjes Chantal.

 93. Marion Cremers zegt:

  Hallo Ella,
  Mijn dochter van 18 heeft afgelopen half jaar 3 maal een klaplong gehad(xc3xa9xc3xa9nmaal drain, eenmaal zuurstof en eenmaal herstel via rust). Ze gaat nu in Utrecht studeren. We willen daar een gespecialiseerd longarts in klaplongen hebben. Heb jij of heeft iemand anders daar een suggestie voor ?
  Bij voorbaar dank ! Marion Cremers

 94. Danixc3xablle zegt:

  Hallo Ella en andere mensen.

  Ik moet voor school een opdracht maken en wordt helemaal gek er is namelijk niet veel te vinden…Ik moet opzoeken wat de gevolgen/bijwerkingen zijn van de behandeling van een klaplong!
  Natuurlijk heb ik al wat informatie uit de bovenstaande mailtjes gehaald maar ik zou het erg fijn vinden als iemand mij de meest voorkomende bijwerkingen/gevolgen van de behandeling zou kunnen vertellen!!! Alvast heel erg bedankt!!!
  Danixc3xablle

 95. Hallo Danielle..

  Wat je zou kunnen doen is mensen die hierboven een reactie hebben gegeven die zelf een klaplong hebben gehad een mailtje te sturen over je opdracht..neem zeker aan dat je dan bericht terug krijgt..en anders heb je mij nog achter de hand..
  Ik hoor het wel..

  Groetjes Ella 🙂

 96. anja zegt:

  hoi
  Ik heb vorige week donderdag een klaplong gehad na een middenrifoperatie nu 1week later heb ik nog veel pijn in mijn linker schouderblad is er iemand die weet of dit normaal is ?

 97. anja zegt:

  Nog even erbij vertellen ik was vanmorgen bij de huisartsenpost maar omdat ik in Belgie geopereerd was wilde ze mij hier in Nederland in een ziekenhuis niet onderzoeken omdat er kans is op een MRSA bacterie.
  Hier voor de vreselijke stekende pijn maar diclofenac pijnstillers gekregen ,hoe moet ik nu verder ik zit met de handen in het haar.

 98. Hallo Anja,

  Sorry voor de late reactie maar was een paar dagen weg vandaar..
  Ik weet niet of je ondertussen toch behandeld bent of dat de pijn is afgenomen..Ik hoor graag van je..

  Groetjes en sterkte,
  Ella 🙂

 99. anja zegt:

  Hoi Ella
  De pijn heb ik nog steeds of het nu van de klaplong is of van de operatie aan de maagbreuk weet ik niet,daarom moet ik morgen terug naar Belgie om een scan/echo te maken.
  Hopelijk komen ze erachter wat het nu is.
  😦

 100. Hai Anja..

  Ben ook zeker benieuwd..
  Maar top is het niet dat ze je hier in Nederland niet willen onderzoeken vanwege de MRSA bacterie..i.p. is het volgens mij dat ze je niet eens mogen weigeren maar goed..ben zeer benieuwd en hoop het beste voor je..zal ff duimen voor je! 😉

 101. anja zegt:

  Dank jewel Ella ik vind het nu wel een moeilijke tijd vooral omdat de pijn zolang duurt hopelijk hebben ze een oplossing heb best wel angst.

  groetjes Anja

 102. anja zegt:

  Even bijpraten de pijn wordt veroorzaakt door de middenrifoperatie waarbij de breuk van 10 cem is gedicht en er hechtingen zitten aan het diafagma en door iedere luchthap blijft het pijn doen kan nog wel wat weken duren.

 103. Ha Anja..

  Dank je wel voor je reactie weer..je weet in ieder geval dat het nu geen kwaad kan en wat er loos is..de pijn zal niet fijn zijn maar denk dat je bezorgdheid nu een stuk minder is..
  Sterkte te komende tijd!

  Groetjes Ella 🙂

 104. jozefien zegt:

  Hallo allemaal. Ik heb een aantal weken geleden een klaplong gehad. heb twee weken in het ziekenhuis gelegen omdat na een week de drain op waterslot werdt gezet en mijn long weer in klapte. Nu ben ik zes weken het ziekenhuis uit en doe bijna alles weer. Alleen hou ik een soort spierpijn gevoel in mijn borst en af en toe een steekje in mijn long, dit had ik in het zieknhuis niet. Heeft iemand hier ervaring mee? Jozefien

 105. Hallo Jozien,

  Jammer dat je email er niet bij staat anders had ik je vraag ook kunnen plaatsen bij de log oproepen in de hoop meer reacties voor je te krijgen.
  Ik zou even al de reacties hier leven van de pneumothorax omdat veel mensen deze klachten hebben. Desnoods mail je xc3xa9xc3xa9n van hen voor meer vragen enz.
  Succes!

  Groetjes Ella 🙂

 106. Annemarie zegt:

  Hoi,

  Sinds 19 oktober terug uit het ziekenhuis. 5 dagen gelegen met drain. Veertien dagen gelopen met een totale klaplong linkerkant en vocht achter de longen. Scan was nog niet 100% Rusten was het advies…. Borrelen blijft het tussen mijn twee longen ondertussen doorgaan. Voel hierdoor angst. Gaat dit borrelen vanzelf over??? EN wat is rust…. is dat totale bedrust of is dat het rustig aan doen???

  Alvast bedankt.. Groetjes Annemarie

 107. Hallo Annemarie,

  Het borrelende gevoel hoor je van vele mensen en gaat uiteindelijk over. Kijk even in reacties die voor jou zijn geplaatst. Ik hoor meer mensen erover alleen hoe lang het aan houd zou ik niet durven te zeggen.
  En rust houden is niet totale bedrust enz maar goed luisteren naar jelichaam, geen zware dingen tillen en het egwoon een stuk rustiger aan doen totdat je voor je gevoel weer de goede kant op gaat.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 108. In augustus heb ik een spontane toppneu gekregen. xc3x89xc3xa9n dag rust houden moest ik en dan de volgende dag terug komen voor controle omdat een toppneu zich zelf nog weleens wil herstellen met rust. De conclusie was dat mijn gehele linkerlong was ingeklapt. Ik dacht zelf dat het beter ging en ging die dag met een goed gevoel naar de arts. het goede gevoel bleek te verklaren te zijn. Je goede long (mijn rechter) gaat de ingeklapte long proberen te compenseren.

  Al met al een 12 dagen een aan drain gelegen, die de neiging had om te gaan ontsteken. Meerdere malen werd de drain op het waterslot gezet om te proberen hoe mijn long zich zou houden. Met een negatief resultaat. Een noodgreep was een pleurodese (“plakken van de long”) met bloed. Dearts verzekerde mij dat het vrijwel gevoelloos was, omdat het je eigen lichaamsvloeistof is. Met ondertussen (want ik kreeg preventieve pijnmedicatie over de gehele dag – 1000 mg paracetamol en 400 mg ibuprofen) veel pijnmedicatie en 2.5 mg morfine, voelde ik nog wel degelijk pijn.

  De pleurodese had geen effect. Over werd gegaan naar een thoracosopie met talkage om op die manier de long proberen vast te leggen.
  De drain werd 2 dagen voor de thoracoscopie verwijderd omdat ik onstekingsverschijnselen van de insteek begon te vertonen. De long zou ook moeten inklappen (bewust) voor de thoracoscopie, om ruimte te maken voor de instrumenten die naar binnen zouden gaan.
  Na het verwijderen van de drain voelde ik mij opmerkeljk beter. Ik kreeg weer kleur op mijn gezicht, ik kreeg weer lucht.
  xc3x89xc3xa9n dag voor de thoracoscopie zou ik een epiduraal catheter krijgen (slangetje tussen de wervels voor constante pijnstiling, waarbij incontinentie, gevoelloosheid van het onderlijf zou kunnen optreden). Omdat ik er zo oed uitzag volgens de doktoren, werden er 2 thoraxfoto’s gemaakt. Alle twee goed.
  xc3xabxc3xa9n uur voordat ik naar de anesthesie (voor het epiduraal catheter) gereden zouworden stond ik buiten met mijn tas. – Ontslagen –

  Hoe mijn klaplong is onstaan is een raadsel, hoe het zich heeft genezen is een raadsel.
  Volgens de arts heeft de drain opening in de buurt van het “gaatje” gezeten en door de zuigkracht het “gaatje” steeds open gehouden.

  Het borrelen, de steken, vermoeidheid heb ik nu nog. Over mijn conditie maar te zwijgen. Volgens de specialisten kan dit een jaar duren.

  Het is niks om op je eigen afdeling te liggen (ik werk op een longafdeling). Wel bracht het enkele privileges met zich mee.

  Ella: Werkende op een longafdeling weet jij als geen ander dat longziekte – longziekten moet zijn. Dat je de titel van je log niet veranderd a la. maar schrijf het dan wel juist in teksten (zoals in je welkom tekst)

 109. rosa zegt:

  hoi ella , ik ben rosa en ik ben 12 jaar.ik heb 6 weken geleden een klaplong gehad.
  Ik had eerst een drain met waterslot maar daarnaa klapte hij weer in.Toen ben ik opgeruwt(ofzo)en hebben ze bullae dicht geniet.Het was best bijzonder want ik was erg jong zeiden ze om een klaplong tehebben.nou ,ik wou dat even zeggen!
  veel groetjes van rosa! 😀

 110. Hai Rosa,

  Dank je wel dat je even je reactie hebt geplaatst. Goed voor mensen die net als jij zo jong zijn om dit te lezen en wieweet mailt er nog iemand die er graag met je over wilt praten.
  Succes verder.

  Groetjes Ella 🙂

 111. Russell zegt:

  Dag Ella , Mijn nieuw jaar begon gelijk goed (2006), woensdag 4 januari , , ongeveer half elf voelde ik een pijn die vanuit mijn rechter-schouder naar borstkast schoot , ik was op genomen in de catharina ziekenhuis te eindhoven , kreeg gelijk te horen dat ik zou geplakt worden en minimaal 1 week er zou blijven , met alles erop en d’r aan (drain , pijn .. enz) .
  Maar het ergst van alles ik was zo ver van me familie vandaan , ik woon in de zaanstreek namelijk, maarja ik moet toegeven ik ben verschrikkelijk blij met de beslissing die de doctoren hebben genomen , ik voel me een nieuw mens … hergeboren zou je kunnen zeggen !
  Ben ook gelijk gestopt met roken , tja weet niet alsof dat ermee te maken heb ?
  Doktoren en Zusters verdien in mijn ogen meer dank dan dat ze krijgen .. wou ik ff zeggen
  Gr Russell
  gr Russell

 112. Hallo Russell,

  Kan niets anders zeggen dan dank je wel..verpleging doet altijd hun best maar in de ogen van sommige patienten is dat soms nog niet genoeg. Goed om te horen dat je door de behandeling goed bent opgeknapt en gelijk gestopt met roken..dat horen we graag natuurlijk 😉

  Groetjes Ella 🙂

 113. Miranda zegt:

  Hallo allemaal,

  Ik zal me even voorstellen, ik ben Miranda, ben 23 jaar en heb ook enige ervaring met mijn longen.

  12 Oktober 2004 is spontaan mijn linker long ingeklapt. Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen
  Het ging allemaal net niet zoals ik graag wilde, meestal sxc3xa1vonds veel pijn en heel erg moe. Achteraf was dat wel verklaarbaar. Doordat hetvolgende al zat te rommelen:

  31 Maart 2005 werd ik verrast door een spannings pneumo thorax rechts. Dit was voor mij een traumatische ervaring, omdat ik werkelijk zo benauwd was, dat ik dat dat ik het niet zou redden.
  Achteraf toen ik in het ziekenhuis lag bleek, dat het kantje boord was. Na anderhalve week ziekenhuis was ik weer thuis, maar ik bleef pijn aan mijn longen houden.Na de eerste afspaak bij de longarts werd het al snel duidelijk dat ik een V.A.T.S. operatie zou krijgen. Het risico dat allebei de longen tegelijk in zouden klappen was te groot.

  20 September 2005, de dag van de opname voor de operatie. 21 september ben ik s’morgens geopereerd. Het is allemaal flink tegen gevallen, alles wat fout heefd kunnen gaan is fout gegaan.
  Maar goed mijn long is na de operatie nog 3 x ingeklapt, waardoor ik dik 3 weken in het ziekenhuis heb gelegen. En ze hebben toch wel een flink stuk long weggehaalt.

  Ik had nadat ik uit het ziekenhuis was nog steeds veel pijn aan mijn longen, en van mijn boven arm, mijn borst en alle omliggende huid aan de operatie kant(rechts). Ben zelf naar de huisarts gegaan voor een betere pijn medicatie,en ik kreeg tramadol voorgeschreven 1 tot 4x daags.Na twee herhalings recepten zaten we alweer in Januari 2006.
  2 Januari had ik mijn laaste tramadol ingenomen, met de bedoeling weer helemaal beter te gaan worden. Ook al deden mijn longen nog steeds zeer.

  14 januari 2006 klapte opnieuw mijn linker long geheel in. Weer het ziekenhuis in, weer die drain erin. dit keer was mijn verblijf een kleine week.
  Ik ben nu weer doorgestuurt naar de longarts voor een tweede V.A.T.S. operatie. Waar ik mega tegen op kijk, omdat ik nu nog steeds last heb van mijn vorige operatie.
  Wat ik frustrerend vind is dat je je met bijna niemand kan vergelijken, omdat er zoveel mensen zijn die na 1x een klaplong te hebben gehad verder nooit geen last meer hebben.
  Ik zit nu weer aan de tramadol, maar dat helpt ook niet meer afdoende. De vraag die af en toe op komt is of de pijn ooit nog verdwijnt????Is er iemand die dit herkent? Mail me dan alsjeblieft. al is het alleen maar om ervaringen uit te wisselen. Alvast bedankt!

  Groetjes Miranda

 114. johanna zegt:

  In 70er jaren heb ik verschillende pneumo thoraxen gehad. Mijn longarts zijn advies opereren. Er onstaat nl een levensgevaarlijk situatie als allebei je longen (spontaan)inklappen, wat bij mij het geval was.Na een discussie tussen longarts en chirurgen ben ik uiteidelijk geopereerd. Met een tussen stop van 3 jaar aan beiden longen. In 2005 ben ik van specialist veranderd. Van hem heb ik gehoord dat dit toen een juiste beslissing is geweest. Door hem heb ik ook de diadnose LAM voor het eerst horen uitspreken. Hoe het met mij gaat? In mijn tempo kan ik nog veel. Er is een electriche fiets aangeschaft voor de brood nodige beweging. Poosje geleden van die Nordic stokken gekocht. Nu gaat het lopen ook wat gemakkelijker. Je moet tenslotte blijven zorgen dat al je spieren van zuurstof worden voorzien verder zit ik op een dameskoor. Dan zing ik mijn longen weer lekker schoon. Groeps activiteiten gaan niet meer. Mijn tempo ligt vxc3xa9xc3xa9l te laag. maar verder geen klagen hoor. Met een longinhoud van 35% kan je toch nog wel wat ondernemen. Met stress niet. Dan slaat het longebeuren helemaal dicht.Groetjes 😀

 115. Hallo Miranda,

  Ik hoop dat mensen jou verhaal herkennen en je zeker zullen mailen. Misschien dat je zelf anders ook tussen bovenstaande reacties kan kijken en zo mensen kan mailen die een beetje hetzelfde mee hebben gemaakt als jij!
  Wens je veel sterkte.

  Groetjes Ella 🙂

 116. Bieke Wouters zegt:

  Dag Ella,

  Mijn zoon Steven, 20 jaar, zit momenteel in Houston Tx voor een stage. Begin februari heeft hij daar een klaplong gekregen, heel licht, hij moest niet in het ziekenhuis worden opgenomen. Maar, vermits het de derde maal was in 3 jaar tijd, willen ze hem daar nu opereren. Wij zouden liever hebben dat hij hier (in Belgixc3xab) wordt geopereerd, maar hij mocht gedurende 6 weken niet vliegen. Nu is die periode voorbij, en wensen ze hem vooralsnog daar te opereren. Daarbij komt nog dat hij voor 7 april uit Amerika zou moeten vermits hij er dan drie maanden heeft verbleven en dat is de maximum termijn zonder verblijfsvergunning. Wat zouden we doen? Is het risico te groot om hem te laten vliegen en hier te laten opereren? Hoe lang zou hij moeten wachten om te mogen vliegen na een eventuele operatie in Amerika?
  We zijn een beetje ten einde raad….misschien kan u ons goede raad geven?
  Alvast bedankt,
  Bieke

 117. Hallo Bieke,

  Wat ik je als eerste advies mee wil geven is gewoon even een ziekenhuis in de buurt benaderen en deze vragen stellen of je huisarts. Vliegen is zeker nu een risico maar hoe groot dat is is natuurlijk lastig te zeggen..na mijn idee mag je na een operatie minimaal 6-8 weken niet vliegen omdat dan ook het risico te groot is..snap goed dat het een lastig probleem is..wens jullie ook veel sterkte met het beslissen wat goed is!

  Groetjes Ella 🙂

 118. michel zegt:

  ik heb dinsdag 11 april een klap long gehad en heb tot 14 april in ziekenhuis gelegen me long arts verteld mij dat ik 25% kans had op een herhaaling
  is dit per persoon anders of heb ik net zo veel kans dat ik het weer krijg als elke ander ik had na de 1e dag al geen pijn meer en na dag 2 zat het gaatje al dicht. ik rookte hier voor en blowde ook nu niet meer .ik ben 25 jaar en 181 en weeg 60 kilo als ik nu 15 kilo aan kom maak ik de kans dan nog kleiner???? want ik wil dit nooit meer mee maken en kan het zijn dat het door her blowen kwam en niet dat ik zwakke longen heb want het komt niet voor in mijn familie ik ben de eerste die het mee maakt

 119. Hallo Michel,

  Je hoort vaak dat een klaplong voor komt bij lange slanke mannen..dus daar val jij dus ook onder..weet niet of het zou helpen om aan te komen want die longen veranderen er niet door..en klaplongen is ook niet erfelijk..vele krijgen geen 2e en ik hoop ook voor jou dat het niet gebeurd..
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 120. Arjen van der Sluis zegt:

  Ik heb al 6x een klaplong gehad en ben geplakt en geniet. Na 5 jaar niets te hebben gehad kreeg ik 1 jaar geleden weer een kleintje. Na periode van rust is het niet helemaal goed gekomen ik voel constant wel wat maar de CT scan en foto zeggen dat het OK is. Nu voel ik de laatste tijd een KLOTS gevoel bij diep bukken in de onderug. De arts denkt dat het wrijven van de vliezen is en dat dat vaker voorkomt en niets aan te doen is. Hij hoort het nml. wel met zijn stetiscoop. Ik hoor of lees niets hierover. Kan iemand mij vertellen of dat verhaal klopt.

  Arjen

 121. Hallo Arjen,

  Ik hoop dat mensen die ditzelfde hebben meegemaakt reageren..want aan mensen met ervaring heb je het meeste he
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 122. robert zegt:

  Zo, gelukkig weer thuis. Na een zware dag (donderdag 27 juli) ,waarop ik heb gedacht mijn eerste hartaanval gehad te hebben en vervolgens opgenomen in het ziekenhuis, ben ik dan nu bekend met het fenomeen pneumothorax. Lees op veel sites de kans op herhaling en het leek me dan ook zinvol me aan te sluiten bij forums en nieuwsgroepen en me daarop toch maar iets voor te bereiden. En tevens mijn ervaring te kunnen delen met anderen.

  Groet,

  Robert

 123. Ella zegt:

  Hai Robert..

  “Gelukkig” was het maar een pneumothorax maar wat je zegt..je ziet vaker kans op herhaling al zijn er ook vele die het ooit 1x krijgen en daarna nooit meer..zal de eerst komende tijd wel spannend zijn, maar gewoon rustig aan weer alles doen en hopen op geen herhaling.
  Succes en sterkte!

  Groetjes Ella

 124. Susanne zegt:

  Hallo Ella en andere lezers.
  Ik heb 3,5 jr geleden een klaplong gehad.Ik werd in eerste instantie naar huis gestuurd met de mededeling dat het hyperventilatie was.De heledag dacht ik dat het gedaan was met me. Ik weet niet hoe het voeld als je het aan je hart hebt, ik was ontzettend benouwd pijn onder en op mijn linker borst,steken in mijn arm, schouder en schouderblad.Ik ben dezelfde avond terug gegaan naar een dokter die avond dienst had.Die stuurde me gelijk door naar het ziekenhuis.wat bleek mijn linkerling was helemaal ingeklapt.ik heb een drain gehad en na 5 dagen kon ik weer naar huis.nu heb ik 4 augustus weer een klaplong gehad(ik heb hier eerst een week mee rond gelopen)
  Deze keer hebben ze de long geplakt.Tot nu toe heb ik nog erg veel klachten het borreld ,steken onder de borst,kort ademig ,erg moe.ik moet 31 okt terug voor een longfunctie omdat de longarts niet ze blij was met het borrelen en de steken.Als de klachten erger werden moest ik eerder terug komen.maar aangezien ik al 2 x terug ben geweest,foto’s gemaakt niks aan de hand.Weet ik eigenlijk niet meer of ik nu wel of niet terug moet gaan.ik moet ook naar de teraphie ik weet niet wat zij aan die klachten kunnen doen maar dat zie ik dan wel.Nu vraag ik me af wat dat borrelen betekent dat is me namelijk nog steeds niet duidelijk. Weet iemand dit.groetjes susanne

 125. Susanne zegt:

  Hoi Ella

  Ik ben vd week naar de therapie geweest ik moet nu gaan leren dat ik dieper in adem,dat moet ik voelen tot in mijn onder buik.
  Wat betreft de klachten het borrelen heb ik de laatste 4 dagen niet meer gehad en de pijn is ook minder geworden.
  Allen moet ik al een paar dagen,nachten ontzettend hoesten een kriebel hoest,daardoor heb erg drukkent gevoel op mijn borst en schoederbladen en boven in mijn buik.Ik vroeg me af of ik door het hoesten meer kans heb om weer een klaplong te krijgen ik ben hier namelijk wel bang voor.
  Ik probeer daarom zolang mogelijk het hoesten in te houden.
  Dit slaat waarschijnlijk nergens op maar ja.Ik heb de laatste dagen ook erg veel stress gehad ons zoontje van 5 was woensdag op genomen met een longontsteking.
  Ze hebben 6/7 keer moeten pikken voordat het infuus goed zat.(dit was verschrikkelijk)
  Hij moest blijven omdat hij al een paar dagen koorts had die niet onder de 39 graden kwam.En hij ad en dronk al dagen niet.
  Ze hebben hem vocht en antibiotica via het infuus gegeven,maar hij mocht gelukkig vrijdag weer mee naar huis.
  Hij geeft heel goed zelf aan als hij moe is dan gaat hij op de bank liggen.Thuis moeten we zijn kuurtje af maken en dan maar hopen dat hij er dan weer van af is.
  Ik vind het fijn dat ik op deze manier weer even mijn hart kon luchten.
  Groetjes Susanne

 126. Hallo Susanne,

  Goed om te horen dat het met jou wat beter gaat en niet leuk te lezen dat je zoontje nu in de lappenmand zit..Gelukkig weer lekker thuis en maar goed uitzieken hoor!

  In principe kan het hoesten verder geen kwaad..daar zal de pneumothorax niet van terug komen en beter af en toe wat hoesten dan het in te houden en dan “vol” moeten hoesten..

  Succes met jou genezing en dat van je zoontje..Hoop dat jullie allebei snel zijn opgeknapt!

  Groetjes Ella

 127. Louis zegt:

  Hallo iedereen,
  Ik zit momenteel thuis met een spontane pneumothorax. Reeds voor de 4de maal(vorige keer 2001). Blijkt erfelijk te zijn gezien vader, zijn zus en broer ook deze “ziekte” hadden.
  Dez keer is het gecompliceerder gezien een reeds eerder ‘geplakte’ long terug deels is losgekomen.
  Wat ik als het meest ambetante ervaar is de blijvende ongerustheid. Bij het minste ongemak in borst- en rugstreek denk je steeds aan de mogelijkheid van een pneumo. Ook hoesten is m.i. slecht gezien (voor zover ik goed ben ingelicht) er bij spontane pneumo een aantal blaasjes voorkomen op de long die toch gemakkelijker openspringen bij hoesten. Ik denk ook dat het beter is te niezen/hoesten met je mond open en zeker je mond/neus niet toe te houden; dit verhoogt de druk in je longen.
  Hoe ik weet of ik al/niet een pneumo heb? Armen losjes naast het lichaam en enkele keren op en neer huppelen. Bij mij voel je dan steeds de long heen en weer klotsen.
  Aan iedereen een (blijvend) herstel toegewenst.

  Groetjes van Louis,

 128. Susanne zegt:

  Hallo Ella
  Het is weer even geleden.
  ik wou nog even vertellen over mijn zoontje.Hij was dus vrijdags mee naar huis gegaan.Het weekend is heel goed gegaan en maandag begon hij weer pijn te krijgen en was erg moe.’s avonds is mijn man met roy naar de EHBO gegaan omdat roy gillend wakker werd hij had zo’n pijn.we moesten goed zijn temp in de gaten houden en zorgen dat hij wel bleef drinken.Dinsdag was hij nog niet lekker.En ja hoor ’s avonds rond de zelfde tijd was het weer gillen,wij weer naar de EHBO. In eerste instantie wou de eerste arts geen foto omdat ze dacht dat ze niks nieuws zouden zien.Een andere arts vond het wel nodig om nog een foto te maken.En wat bleek de witte vlek op de foto was niet minder maar ook niet meer.Allen nu zagen ze ook vocht zitten,dus geen wonder dat hij zo’n pijn had.Hij is dus weer opgenomen, de volgende dag hadden ze besloten dat hij toch aan het infuus moest voor antibiotica hij kreeg een zak per dag omdat deze agressiever was.maar deze keer hebben ze toverzalf gebruikt(verdovende zalf)voor het infuus.Hij snapte er niks van dat hij niks voelde van de prik dat was de vorige keer wel anders.Ze hebben ook een echo gemaakt om te kijken hoeveel vocht er in zat,en of het gewoon
  vocht was of pus.
  Dit bleek gelukkig niet overdreven veel te zijn.vrijdags moch hij weer mee naar huis(met infuus),we moesten 2 weken lang elke dag terug voor een zak antibiotica.en na die twee weken moest hij nog 2 weken een antibiotica drankje (dit kon gewoon thuis)en gelukkig zijn we nu aan zijn laatste week bezig.
  in nov moet hij terug voor controle en dan hoop ik dat alles weer goed is.
  Groetjes Susanne

 129. Jeroen de moor zegt:

  Hallo ella, en iedereen!

  intressante site! super goed uitgelegd allemaal. maar hier komt mijn ding. niet schrikken.

  Ik ben een jongeknul van 24 jaar en al 17 keer een klaplong gehad. de artsen opereerden beide kanten dvm een VATS procedure.

  De overige 7 keer zijn allemaal na de operatie en onlangs 3 weken geleden en nu momenteel een randpneu.

  wat kan nou de oorzaak zijn van zoiets.

  het verwoest monsterlijk mijn leven.

  mvg jeroen

 130. Ella zegt:

  Ha Jeroen,

  Wat vreselijk om te horen want 17x is wel erg veel zeg..kan me voorstellen dat het erg je leven bexc3xafnvloed.
  Hoe dit komt is meer een vraag die je aan de chirurg moet stellen. Die hebben allebei te kanten geopereerd en met hun eigen ogen kunnen zien wat het “defect”is aan je longen waardoor ze zelfs na beide kanten te hebben geopereerd toch inklappen.
  Ik wil je alle sterkte wensen..dat kan je wel gebruiken zeg!

  Groetjes Ella

 131. jeroen zegt:

  Hoi ella, iedereen.

  Hier dus een duidelijke oorzaak. CT scan waren duidelijke blazen te zien in beide toppen en word maandag 29 jan 2007 geopreerd via een VATS (2de x) dus 2 vraagjes:)

  1.kunnen blazen zomaar weer terug komen?

  2. 4jaar geleden had ik 3 gaatjes in me borst en een snee onder me oksel. nu gaan ze 3 gaatjes maken en 1 drain aanleggen en toender tijd 2. is dit technologie verbetering?

  kus

 132. Ella zegt:

  Hai Jeroen.

  Blazen kunnen vaak net op een andere plek terug komen waardoor je helaas weer geopereerd moet worden en als ik het zo leest en vergelijk hoe het bij ons gaat is de techniek nog steeds hetzelfde.
  Succes en sterkte!

  Groetjes Ella

 133. quinta nutbey zegt:

  Mijn hoogbejaarde vader heeft gisteren door een val een rib gebroken en daardoor een inwendigelongperforatie (rechts) gekregen. Hij heeft veel pijn bij bewegen en nu is hij licht benauwd bij bewegen en eten. Als hij stilligt,meest op zijn rechterzij, is hij rustig, haast rustiger dan gewoonlijk.
  De arts zegt dat hij in stabiel slechte toestand verkeert. Sinds vanmorgen is zijn gezicht en nek opgezwollen door lucht. Eveneens zijn buik/zij. Je hoort het borrelen. Mijn vader heeft besloten dat hij niet meer behandeld wil worden en hij zal wrsch. morfine krijgen wanneer hij benauwd wordt en nog meer pijn krijgt.
  Mijn vraag is: hoe groot is de kans dat bij een hoogbejaarde en geheel bedlegerige man (hij komt haast het bed niet meer uit)dit nog spontaan genezen kan?
  Quinta Holthuis

 134. Ella zegt:

  Hallo Quinta,

  Ik mag er natuurlijk geen oordeel over geven maar ik denk dat de kans klein is dat het spontaan zal genezen..hij zal niet een geweldige conditie zijn en vaak bij bejaarde mensen zie je toch wel..als ze gaan kwakkelen dan blijven ze bezig..
  Wil jullie allemaal veel sterkte wensen en hoop zeker voor jullie dat het toch nog spontaan geneest!

  Groetjes Ella

 135. Beppie van Kollenburg zegt:

  Mijn zoon Maikel heeft gisteren zijn tweede pneumatorax doorgemaakt. De eerste maal is hij 1 dag opgenomen en uiteindelijk na huis gestuurd omdat het mar een kleine gedeeltelijke pneumatorax was. Gisteren heeft hij zijn tweede gehad aan dezelfde long met dezelfde klachten weer een kleintje. Hij wilde niet in het ziekenhuis blijven (jongeknul van 21 jr) hij rust nu thuis en morgen moeten wij bellen voor een afspraak zodat ze hem gaan helpen. Hoe weten wij nog niet. Wij dringen aan om in te grijpen omdat mijn zo’n lang en slank is en zijn vader ook al driemaal een klaplong heeft gehad (erfelijk belast). Hopelijk valt het allemaal mee.
  Groetjes, Beppie

 136. Ella zegt:

  Hallo Beppie,

  Ik neem aan dat ze hem willen gaan opereren dus? Zie voor meer info op mijn site het onderwerp VATS. Dat is vaak de operatie die ze toepassen.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 137. rene zegt:

  Hoi allemaal,

  Goed dat er zoveel wordt geschreven op deze site want er idd weinig tot geen informatie over een klaplong en dan zeker niet het herstel.
  Ik heb 4 weken geleden mijn 1e klaplong gehad en na een week met een drain uit het ziekenhuis ontslagen.
  Vorige week weer een thoraxfoto gemaakt en die was gelukkig goed.
  Al met al ben ik nog steeds ontzettend moe en heb nog steeds het idee dat met 1 long adem haal. De arts in het ziekenhuis vertelde dat het erbij hoorde en dat dat nog wel even kon duren. Verder heb ik gehoord via via (dus geen artsen) dat het zelfs wel tot een half jaar kan duren voordat je weer een beetje de oude bent. Ik hoop het niet natuurlijk.
  Maargoed alles is beter dan een operatie dus we blijven duimen. Succes allemaal en het allerbeste toegewenst. Rene

 138. Martijn zegt:

  Hallo

  Heb heel wat verhalen gelezen en ben van sommige verhalen best geschrokken,vooral de jongen die 17x de pineut was,ik ben zelf 4x de pineut geweest,de 1e keer was links en toen heb ik nog 10 km gelopen,niet wetende wat er aan de hand was,die hebben ze toen geplakt,de andere 3 zaten aan de rechterkant,waarvan 2 x heel kort achter elkaar,nu heb ik de laatste keer een VATS gehad en heb nog steeds last van een gevoelloze huid!!,gaat dit nog weg?,ook heb ik nu weer last van mijn linkerlong die 10 jaar geleden inklapte,woensdag mag ik terugkomen bij de specialist,kan ik daar vragen om een CT-scan om te kijken waar die pijn vandaan komt?

 139. Ella zegt:

  Hallo Martijn..

  Als het goed is zal die gevoelloosheid op den duur verdwijnen en ik zou woensdag zeker je klachten aangeven en waarschijnlijk zal er even een foto worden gemaakt om te kijken wat er loos is..
  Succes!

  Groetjes Ella

 140. Jack zegt:

  Hallo,

  Omdat ik zelf met behoorlijke klachten zit, een jaar na een spontane klaplong hoop ik hier een antwoord te kunnen vinden. Vorig jaar januari ben ik met spoed opgenomen omdat mijn rechterlong al een aantal dagen ingeklapt was, en daarna verergerde.
  Het herstel ging redlelijk, en ik moest bijna 3 maanden thuiszitten. Na ongeveer anderhalve maand kreeg ik last van een pijnlijke armspier, links. Het voelt aan alsof iemand er net een flinke stomp op gegeven heeft. Later kwam er ook een slapend gevoel bij, bijna tintelent.

  Nu een jaar later doet ook mijn rechterarm pijn, al is het links vaak behoorlijk erger. Lekker in de tuin werken is er momenteel niet meer bij omdat ik nu, ruim een jaar later nog steeds klachten heb.
  Men heeft geprobeerd met fysiotherapie de boel weer in het gareel te krijgen, maar dit wil niet helpen. De huisarts heeft een paar maal ontstekingsremmers gegeven omdat mijn armspier onstoken zou zijn.

  Wellicht dat iemand mijn reactie herkent en mij kan vertellen wat de relatie is tot een pneumo thorax, en nog beter een duw in de goede richting omtrent mijn klachten.

  Gr. Jack

 141. Jessica zegt:

  Wat een leuke site ! Ik ben Jessica en zit in mijn laatste periode van de mbo-verpleegkundige opleiding. Ik ga als eindopdracht een patientenfolder maken over pleurodese. Kan iemand van jullie mij helpen aan folders van andere ziekenhuizen?

  Alvast bedankt !

  Groetjes Jessica

 142. Ella zegt:

  Hallo Jessica..

  Ik zal eens op de afdeling kijken of wij een patientenfolder hebben. Na mijn idee niet maar you never know. Ik laat t nog wel even weten.
  Succes met je eindopdracht.

  Groetjes Ella

 143. Lindsey zegt:

  Hoi,
  Ik ben Lindsey bezig met laatste deel van de opleiding verpleegkunde.
  Heb met intresse jullie verhalen zitten lezen.

  Ik ga een presentatie geven over verpleegkundige zorg bij thoraxdrainage en dan gericht op de pijn.
  Nou is de vraag hoe ervaarden diegene die een thoraxdrain heeft gehad de pijn en het afhankelijk zijn?

  Alvast bedankt

  Groetjes Lindsey

 144. Bo zegt:

  hoi,
  ik ben bo(21 jaar, lang en smal) en ben in sept 2006 voor het eerst opgenomen met een klaplong. In eerste instantie zou ik beter moeten worden met betrust. Op de dag dat ik eigenlijk naar huis zou mogen (3 dagen na opname) bleek op de foto dat me long verder was ingeklapt. Ik kreeg een drain en zou nog ongeveer 5 dagen moeten blijven. Dat wordt aftellen dacht ik. Helaas deed de drain niet dat wat hij zou moeten doen en de artsen besloten me te gaan plakken. Dit verliep ook niet zonder slag en stoot maar naar 17 dagen ziekenhuis mocht ik dan eindelijk naar huis. Het herstel verliep redelijk vlot en na 5 weken begon ik weer met sporten etc.

  November 2006, na het sporten kreeg ik hevige pijn op mijn rug en borst, de angst dat het weer een klaplong zou zijn was enorm. Voor de zekerheid had ik contact opgenomen met de huisartstenpost deze vonden het verstandig om toch even langs te komen. Na een foto kreeg ik te horen dat er niets aan de hand was en dat ze zich voor konden stellen hoe groot de angst nog was voor een herhaling. Zelf had ik echter het gevoel dat er wel wat meer aan de hand was.
  Dit bleek ook zo te zijn, de volgende ochtend belde de longarts vanuit het betreffende ziekenhuis met de mededeling dat hij de foto’s nog eens bekeken had en dat het toch niet goed was. Eenmaal weer in het ziekenhuis werd mij medegedeeld dat ik geopereerd zou worden. Het herstel hierna duurde lang. maar sinds begin maart gaat het redelijk met me, ben volop bezig met stage en langzaam aan het sporten.

  Sinds koninginnen dag heb ik echter pijn op mijn rug, borst en bij mijn ribben. Hiermee ben ik enkele keren naar de huisarts geweest. Het kan niet meer fout is het enige wat ik van hem en mijn longarts te horen krijg, de longarts vind het ook niet nodig dat ik bij hem langs kom. Inmiddels slik ik 3 x diclofonac en 3 x twe paracetamol op een dag en toch heb ik pijn. Voor mijn gevoel is het ook niet goed maar wat moet ik doen als de arsten zeggen dat het goed is??

  Iedere keer is het moeizaam verlopen dus waarom niet?

  Alvast bedankt

  groetjes Bo

 145. frank zegt:

  Hoi ellen en jessica

  even over de folder.
  Heb het idee dat veel ziekenhuizen dat niet hebben.
  Dus meschien een idee om het in meerdere ziekenhuizen te krijgen.
  Denk dat veel patiente dat zeer op prijs stellen als ze zich een beter beeld kunen vomen van wat er daar binne is gebeurd.
  Groetjes frank

 146. Ella zegt:

  Hallo Bo,

  Ik zou toch blijven aangeven dat je je zorgen maakt en je zelf goed genoeg je lichaam kent dat je het idee hebt dat het gewoon niet goed is..als er een foto is gemaakt en er is uiteindelijk toch niets heb je voor jezelf gewoon ook zekerheid.
  Succes en sterkte

  Groetjes Ella

 147. Michael zegt:

  Hallo Ella,

  Eindelijk een site gevonden, waar ik het e.e.a. kan delen over een klaplong.

  Ja ik ben ook iemand die in de risicogroep valt, 193cm en 75kg en ja hoor een klaplog gehad. Dacht dat ik tijdens een bakkie koffie dat het in mijn rug schoot en ben gewoon nou ja gewoon weer gaan werken. Eigen baas mag niet ziek zijn zeggen ze. Maar goed wel 2 keer bij de huisarts geweest met de melding het “klotst” als ik spring en als ik op bed lig en verdraai dan voel is een soort van water klosten. Maar weer weggestuurd. Totdat ik tegen de huisarts zei dat ik had gegoogled en dacht aan de klaplong. En ja hoor na welgeteld 8dagen naar het ziekenhuis en een totale klaplong. Dus drain en zuigen aan de long. Geen talkage, was daar angstig door (zeer pijlijk) zei de longarts. Na 5dg weer naar huis gegaan. Uiteraard met pijn en moeite ook gestopt met roken. Al met al vanaf 21 februari 2007 (vanaf klaplong) ben ik naar mijn mening nog steeds niet de “oude”. Heb al 2keer een foto laten maken en daarop was niets te zien, godzijdank, maar blijf een pijnlijke bovenrug houden en als ik ga zitten dan borrelt het soms. Mijn longarts zegt alleen er is niets te zien en het herstel van een drain door het longvlies blijft ergggg pijlijk en het herstel kan bij sommige personen lang duren.

  Kortom is het (normaal) dat het soms blijft borrelen en een pijlijke bovenrug ? Graag je reactie want soms wordt mijn vrouw gek van me…….en
  noemt me dan een hypogonder…

 148. Ella zegt:

  Hallo Michael,

  Uit de verhalen die ik via mijn site vaak hoort is het echt zo dat vele lang klachten houden en dat ze op den duur denken dat er wat anders weer loos is terwijl dat bij het herstel hoort..Lees de andere reacties van mensen maar eens en zie dat vele net als jij lang bezig zijn met herstellen.
  Succes ermee!!

  Groetjes Ella

 149. Dees zegt:

  Hey,

  Ook ik heb een klaplong gehad. Ik ben een vrouw van 28 jaar, 178 cm en weeg 56 kilo en heb 15 jaar flink gerookt. Ik heb inspannings astma en een hoop andere klachten die niet met mijn longen te maken hebben.

  14 juli j.l was ik rustig een kopje koffie aan het drinken niet ver van mijn huis vandaan, toen ik in een keer een hevige pijn in mijn linker boven borst kreeg. Ook werd ik kortademig. Ik ben samen met mijn partner naar huis gegaan om mijn astma medicatie te halen. Onderweg kreeg ik het erg benauwd. Ik had totaal geen idee van wat het kon zijn en kon een klaplong zelf dan ook niet bedenken. Ik ben met ambulance naar het ziekenhuis gebacht, aangezien ik nauwlijks zuurstof binnen kreeg en niet zelf naar eerste hulp kon gaan.

  Daar bleek dat ik een totale klaplong had en kreeg pas na de foto steken in mijn schouder en pas na behandeling steken in mijn borstbeen en buik. Ik heb 1 week met een thoraxdrain in het ziekenhuis gelegen.

  Inmiddels ben ik weer 1 week thuis en heb nog erg last aan mijn linker kant op de plaats waar de drain gezeten heeft. Verder ben ik heel erg moe en kan ik de hele dag door slapen. Ik merk wel hoe het allemaal loopt en ben niet bang dat het nog een keer gebeurd.
  Dat merk ik dan wel weer.

  Ik ben wel sinds 14 juli j.l. gestopt met roken. 😀

  Groetjes Dees

 150. Kay zegt:

  Hejj ella,,
  Laat ik is met wat positiefs komen,,
  Ik heb 1 week geleden 2 weken in het ziekenhuis gelegen met een klaplong en werd dus geplakt..
  nou dus 1 week verder heb ik natuurlijk geen conditie maar ik doe verder alles.. mijn herstel verloopt spoedig.. ik heb nog wel last waar die drain erin ging maar dat komt gewoon omdat die 2 weken tegen mn ribben heeft gezeten

  groetjes kay

 151. Geeske zegt:

  Hallo ella en andere lotgenoten,
  Ik lig nu op de bank te computeren, Ik ben gisteren teruggekomen uit het ziekenhuis. Ik krijg nu ok een beetje pijn in bij de andere long, ik ben er niet zo zeker van of dat zo hoort. Weet iemand daar wat van? Ik zou het graag willen horen. Ik heb ook een pneumothorax, Kijk maar eens op http://geeske.blog2blog.nl/
  Daar staat mijn verhaal op;)

  Groetjes geeske

 152. geeske zegt:

  Hee ella,

  het laaste berichtje hier op de site was nog van mij,;)
  kheb onder tussen al weer een 2e klaplong gehad, en een operatie ondergaan,
  het is lang geleden dat er op deze site mensen hebben gereageerd. jammer,
  groetjes

 153. Ella zegt:

  Hallo Geeske

  Je heb ondertussen aardig wat meegemaakt. Hoop dat je nu weer de goede kant op gaat.
  Er zijn op de site wel genoeg reacties, alleen niet bij de pneumothorax op dit moment..komt echt wel weer..
  Heb trouwens je blog tussen mn links gezegt.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 154. Heidi zegt:

  Hallo, Ik ben een vrouw van 44 jaar oud, en het is nu 2 jaar geleden dat ik een eerste volledige pneumothorax had.
  Ondertussen heb in in juni van 2007 een 2de pneu gehad, die behandeld is met VATS.
  Onlangs op 8 december echter kreeg ik het enorm benauwd na een hoestbui, en wat bleek, een 3de pneu, volledig met mediastinale shift.
  Ondertussen ben ik 2 dagen terug uit het ziekenhuis. Deze keer is de pneu behandeld met enkel een thoraxdrain.
  Momenteel voel ik me nog niet al te best.

  Groetjes.
  ps kan de mediastinale shift kwaad ? Er waren ook 2 strengen van verkleefd longweefsel waar te nemen op de thoraxfoto

 155. Ella/ web-log longziekte zegt:

  Heidi, hoop dat het al weer beter met je gaat. Ik neem aan dat het verder geen kwaad kon want anders hadden de behandelende artsen daar zeker wat mee gedaan! Sterkte met het herstel!

  Geeske, fijn te horen dat het weer wat beter gaat!
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 156. ramona zegt:

  hallo.
  ik zit momenteel een beetje met mijn rug tegen de muur,weet nml niet of al mijn klachten die ik nu heb nog in verband staan met mijn spontane klaplong 3 jaar geleden,heb elke dag pijn op mijn borstkas(trekkerig,brandend gevoel)kan niet meer voedsel doorslikken zonder pijn met als gevolg dat ik nu op dit moment 22 kilo ben kwijtgeraakt….
  slik dagelijks pijnstillers om de dagen door te komen,heb afgelopen dinsdag een scan gehad en zit nu te wachten op uitslag daarvan….
  mijn vraag is eigenlijk dus of mijn pijnklachten daar weg zouden kunnen komen en of er meer klaplongpatienten zijn die dit ook meemaken??
  hoop echt wat van je te horen.
  liefs ramona

 157. Abdel zegt:

  Hallo Allemaal,

  Ik ben een man van 31 jaar en heb inmiddels 3 keer een klaplong gehad. 1x rechts 9 jaar geleden 1x links 4 jaar geleden en ben gisteren van mij 3e klaplong (rechts) ontslagen van het ziekenhuis. De klaplongen komen trouwens omdat ze sweertjes hebben gevonden op mijn longen.

  De 3e operatie is in tegenstelling van de eerste twee(met talk) behandeld met een vats. Sinds die tijd heb ik een verdovend en een drukkend gevoel aan mijn rechter zijde. Ook slapen kan ik het beste wat recht op doen. Nav van deze site en navraag denk ik dan tijdens de laatste operatie mijn ribben zijn gekneust omdat ze via drie ingangen naarbinnen gaan en doormiddel van bewegingen de ribbenkast iets van elkaar is uitgerekt.

  Zijn er mensen met ervaring met degelijke operatie en dit heeft plaatsgevonden.zo, ja, hoelang heeft het dan ongeveer geduurd voordat dit wegtrok?

  Alvast bedankt. En goede informatiefe site 😉

  groet

  Abdel

 158. Ella/ weblog longziekte zegt:

  Hallo Abdel,

  Ik hoop op vele reacties voor jou en bedankt voor je complimenten tav de site!
  Succes met je herstel!

  Groetjes Ella

 159. Cindy zegt:

  Hallo, mijn naam is cindy en ik ben nu aan het herstellen van een klaplong die ik vorige week heb gehad.
  ik voelde toen een hevige pijn op mijn borstkas, bovenrug en schouder.
  Er werd een drain geplaatst onder het sleutelbeen waar ik trouwens wel veel last van ondervonden heb.
  de arts vertelde me dat als ik dit nog eens zou voorhebben ze de longvliezen aan elkaar zouden plakken.
  mijn vraag aan jullie is nu of dit pijnlijk is? ik heb zo’n schrik dat het weerkomt want ben nu enkele dagen thuis van het ziekenhuis maar kan nog steeds mijn schouders niet achteruit trekken. is dat normaal en hoelang ben je ongeveer herstellende van een klaplong?
  Groetjes cindy.

 160. michelle zegt:

  hoi Ella,

  ik heb een maand geleden een klaplong gehad, maar niet spontaan. het was als gevolg van een ingreep in me borstkas. nou is me vraag ;
  is dat nou minder erg dan een spontane en heb ik ook een verhoogde kans op een herhaalde klaplong??

  groetjes Michelle

 161. Ella/ weblog longziekte zegt:

  Hallo Cindy,

  Uit ervaring kan ik zeggen dat het bij de een pijnlijker is dan bij de ander. Ligt er ook aan welk middel ze er voor gebruiken en t is wel vaak zo hoe jonger je bent hoe pijnlijker vaak.
  Sterkte!

  Hallo Michelle,

  Nee je hebt geen verhoogde kans op nogmaals een pneumothorax omdat de jouwe geen spontane was dus kleine kans dat het weer gebeurd!

  Groetjes Ella

 162. Roeland zegt:

  Hallo,

  Ik heb zelf een pneumothorax gehad, en ik kreeg een 2e toen ik net 3 dagen uit het ziekenhuis was van de vorige:|. Ik ben er zelf aan geopereerd.
  Ik heb hier wat berichtjes gelezen, maar je moet je niet druk gaan maken om nog een pneumothorax. Het komt bijna alleen maar voor bij jonge mensen, dus hoe ouder je wordt, hoe kleiner de kans dat je het nogmaals krijgt. En als je geopereerd moet worden boeit het ook niet zoveel want er is bijna geen risico. Je bent alleen 2 maanden van je leven kwijt;)

  Maar nu doe ik mijn profielwerkstuk over een primaire spontane pneumothorax, en ik wil weten of deze aandoening erfelijk is. Ik weet wel dat er zoiets bestaat als het syndroom van Marfan (afwijking aan het bindweefsel—> grotere kans op een pneumothorax), maar ik ben meer opzoek naar wat directere erfelijke eigenschappen.

  Iemand die daar verstand van heeft?

  Groetjes,
  Roeland

 163. stijn zegt:

  hoi ella ben 17jaar en heb zondag middag spontaan een klaplong gekregen ik wist niet wat dit was zodus dacht mijn spier verekt na drie dagen deed het nog zo pijn en ben ik naar de dokter geweest die onmiddelijk zei da ik fotos van mijn longen moest laten nemen ben die gaan laten nemen en daar zagen ze dat ik een lichte klaplong aan de linker zijde heb ben meteen naar spoed geweest waar ze verder onder zocht hebben en ze zeggen dat het waarschijnlijk vanzelf weg gaat moet nu woensdag opnieuw fotos laten nemen om te zien of het verbeterd is maar nu is de vraag kan het zijn dat dit slechter is geworden of het zelfde wat gaan ze dan doen want heb een beetje bang van ald die darmen die ze opzij in mijn lichaam steken dit gaat toch niet nodig zijn e en hoe lang zou ik hier nog pijn aan kunnen hebben en zou ik veel kans hebben dat dit terug komt maar dan erger is dan nu alvast bedankt

 164. Ella/ Weblog longziekte zegt:

  Hallo Stijn,

  Kan me goed voorstellen dat je geschrokken bent. Wat jij heb/had noemen ze een randpneu[mothorax]..dan is je long spontaan een klein stukje ingeklapt maar vaak zie je dat dit zichzelf weer hersteld. Als je pijn minder is geworden dan denk ik dat het beter gaat. Als je pijn erger is geworden…dan neem ik aan dat het er niet beter op is geworden. Als je long meer is ingeklapt zullen ze een drain in gaan brengen en door middel van een zuigsysteem gaat dat er voor zorgen dat je long weer mooi ontplooid.
  Je ziet daarna soms wel dat bij sommige mensen, vooral lange slanke mannen, het weer spontaan terug kan komen.
  Hoop zo je vraag een beetje te hebben beantwoord. Anders hoor ik graag van je!
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 165. Anoniem zegt:

  Voor een vriend van me was ik wat aan het zoeken op internet over longziektes en klaplongen, toen ik op uw site terecht kwam. Ik wil direct even melden dat ik het een heel fijne site vond om te bezichtigen, lekker helder en duidelijk.
  Jammer genoeg kon ik nog geen antwoord vinden op mijn vragen, vandaar mijn mailtje.

  Ik vertelde u al dat ik de vraag stel namens een vriend van mij. Hij heeft jaren geleden 2 keer kort achter elkaar een klaplong gehad. Zijn long is redelijk hersteld, maar hij heeft nu vreselijk veel last van verklevingen rond zijn long. De pijn wordt erger bij een hoge vochtigheidsgraad, grote temperatuurschommelingen en volle maan. De afgelopen jaren is de pijn ook steeds heviger geworden.
  Hij loopt bij een longarts in (ik dacht) Nieuwegein of Utrecht die hem nu pijnstillers heeft voorschreven in de vorm van Tramadol en toen die niet aansloegen Morfine. Maar ook de morfine (5 gram) werkt niet.
  Ik vraag me af of er nog meer patienten die een klaplong hebben gehad, last hebben van deze klachten en natuurlijk of er een remedie is tegen deze pijn.

  Met vriendelijke groet,

  Veronique Noordegraaf

 166. Ellyg zegt:

  Dag,

  Ik heb sinds een paar maanden een vreemde klacht, als ik op mijn rug lig, en dan na een poosje diep ademhaal, dan krijg ik dus een soort van ratelend/ borrelend gevoel in mijn rug.

  Het doet geen pijn ofzo, maar het maakt me wel bang. De huisarts heeft er nooit iets mee gedaan, behalve me ivm allerlei andere klachten naar de psych gestuurd.

  Ik ben heel veel moe en na inspannin erg kortademig, maar kan ook door mijn andere klachten veroorzaakt worden. Zou dit met een klaplong te maken kunnen hebben of zou je dan meer klachten hebben?

 167. Anoniem zegt:

  Hallo Elly,

  Het is moeilijk te zeggen zo wat er aan de hand is. Ik zou toch bij twijfel even een bezoek aan de huisarts brengen.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 168. Hallo

  ik ben momenteel herstellende van een pneumothorax met nadien een operatie.

  Ik ga niet men hele verhaal nerschrijven (voor degeen die intresse hebben het staat op men website) Maar ikz it toch nog met wat vragen.

  De operatie is nu 14 dagen geleden uitgevoerd en ik ben dus nog steeds zo erg moe, loom en heb nog steeds zo een pijn. Ook de overgevoeligheidin men oksel en arm is bijna ondraaglijk. Ik voel me fysisch echt niet lekker maar ook psychisch gaat het berg afwaarts.

  Ik ben 26 jaar en moeder van 3 kinderen en dus nu al 3,5 week gewoon niets waard.

  Ik vraag me af wanneer ik weer men leven kan oppikken?
  Wanneer die verdomde pijn overgaat. Ik heb het zo gehad met die pijn eh.

  Verder ben ik blij deze site gevonden te hebben, want ik schrok ervan hoe weinig ervaringen te vinden zijn ivm klaplong met operatie.

  hja ik las dat iemand een drain kreeg via het sleutelbeen. Bij mij werd die tssn de ribben geplaatst. Ik heb er 2 verschillende gehad voor en na de operatie. Die voor de operatie was maar met diameter van een halve cm maar die erna was echt wel een joekel (al een geluk dat ik die pas zag toen die eruit mocht hihi)

  Nu ja ik hoop dat iemand me kan helpen met men onzekerheid.

  Alvast bedankt

  lotje uit belgie

 169. cindy zegt:

  Hallo Ella,
  Ik heb nog eens twee vraagje,als je voor longkanker een verder onderzoek moet laten doen(dat ze met iets in de longen gaan kijken),moet je daarvoor een nacht in het ziekenhuis blijven of mag je die zelfde dag naar huis?
  Mijn vader heeft wondjes ook en die willen niet genezen,heeft dit ook te maken met longkanker?
  groetjes Cindy

 170. Ella zegt:

  Hallo Cindy,

  In principe is zo’n onderzoek, ik neem aan een bronchoscopie, dat is een dagopname.
  En van de wondjes..dat heeft eigenlijk verder niets te maken met de longkanker.

  Groetjes Ella

 171. cindy zegt:

  Goedemorgend Ella,
  Het is echt hopeloos.We doen niks anders dan opzoeken en navragen en we komen geen stap verder.Is er geen manier om te weten te komen bij welke arts hij is.Eerlijk gezegt de onzekerheid begint bij zijn vrouw en bij mij door te wegen.De huisdokter kan ons ook niet verder helpen zo lang hij geen naam heeft.Al de papieren bewaart mijn vader in zijn auto dus er kan niemand aan.Hij heeft mij helemaal afgestoten en hij reageert niet meer op mijn telefoon,mail of berichten.Als ik hem op straat tegen kom dan zegt hij zelfs niks meer.Hij loopt mij gewoon voorbij.We vinden zijn manier van doen niet normaal.Ik had een goede band met hem en van de enne op de andere dag is dat verdwenen.
  Het enige wat we weten is dat hij verschrikkelijk veel hoest met slijm,kortademig is(ook niet altijd),sneller moe en echte zweetaanvallen(wat hij nooit heeft gehad).Het is enorm moeilijk voor mij om er zo mee verder te leven en zeker omdat hij over mijn deur woont.Tegen zijn vrouw verteld hij ook niks.Hij praat er totaal niet over en als je er zelf over begint dan loopt hij weg.Ik hoop dat we binnen kort toch al een stap verder gaan staan.
  Groetjes Cindy

 172. Ella zegt:

  Hallo Cindy,

  Sorry voor een late reactie, maar door omstandigheden ben ik er niet aan toe gekomen. Ik hoop dat jullie in de tussentijd al weer wat verder zijn gekomen!
  Succes!

  Groetjes Ella

 173. cindy zegt:

  Hoi Ella,
  We staan nog altijd geen stap verder.Zijn vrouw en ik hebben besloten om het op te geven en zien hoe het verder gaat van dag tot dag.Meer kunnen we ook niet doen.We zijn ons zelf ziek aan het maken en dat is ook niet de bedoeling.Wilt hij niks zeggen dan leggen we er ons maar bij neer.Toch bedankt voor al de goede raad en als er nog iets is laat ik een seintje.
  groetjes cindy

 174. sylvie zegt:

  hallo, mijn vriend heeft al 2 klaplong achter de rug. in 2006 de eerste en 2007 percies een jaar later hetzelfde. de tweede maal heb ze hem geopereerd door het middel van plakken. en de longblaasjes toegeniet. nu vraag ik me af kan dat nog terug gebeuren na operaties? want die longblaasjes waren waarschijnlijk aangeboren. en zou de andere long dan ook zitten met die longblaasjes

 175. Ella zegt:

  Hallo Sylvie,

  Er bestaat altijd een kans dat het na een operatie nogmaals gebeurd, maar de kans is vele malen kleiner.
  Als het waarschijnlijk is aangeboren dan is er altijd een kans ook aanwezig dat de andere long er ook gevoelig voor is.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 176. gitte gielis zegt:

  Ella,

  Ongeveer een half jaar geleden had ik 3x een klaplong. Gevolg was een pleurectomie en talckage. Ik was ervoor roker en er werd me aangeraden om te stoppen met roken. Om eerlijk te zijn heb ik hier toch veel moeite mee. Ik vroeg me af of de elektrische sigaret een oplossing is? Deze schijnt geen schadelijke gevolgen te hebben. Geldt dit dan ook met betrekking tot de klaplong?

  Beste groeten

  Gitte

 177. Ella zegt:

  Hallo Gitte,

  Ik neem aan dat een electrische sigaret niet slecht is voor je en deze wel kan nemen. Het is een soort van nepsigaret alleen de slechte deeltjes van een sigaret zitten hier niet in.
  Het proberen waard om daarna wel helemaal te stoppen dan he!
  Succes!

  Groetjes Ella

 178. daniel zegt:

  hallo ella.
  ik heb voor de 2e keer in 2 jaar een klaplong gehad.
  nu hebben ze een kijk operatie bij me gedaan en de long weer vast gelijmt zeg maar.
  dat is allemaal goed gegaan.
  maar nu loop ik al een week met een hevige pijn in me arm en onder me oksel en loopt een btje over me borst .
  de pijn breid zich uit voor me gevoel want begon met pijn in me arm.
  de pijn voelt aan alsof je verbrand bent zeg maar ik denk zelf dat er een zenuw geraakt is .
  en nu is mijn vraag gebeurt dit vaker en komt me normale gevoel weer terug.
  groeten daniel

 179. Ella zegt:

  Hallo Daniel,

  Ik heb die klachten wel eens vaker gehoord, maar als je je niet helemaal gerust op bent zou ik even contact op nemen met je huisarts/specialist. Wat ik vaak lees is ook dat het gevoel ook weer weg gaat,maar vanuit hier ie het altijd moeilijk te beoordelen of er niets is natuurlijk.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 180. Loes zegt:

  Hoi Ella,
  Via via ben ik op deze site terecht gekomen.
  Vorige jaar november ben ik opgenomen in het ziekenhuis met een spontane klaplong.
  In eerste instantie ging het herstel goed. helaas, stortte ik in april helemaal in.
  Buiten dat, heb ik nog bijna elke dag pijn en kan niet goed op mijn linkerkant slapen, de kant van de klaplong.
  Ik vroeg me af of jij of iemand anders hier me wat kan vertellen over de pijn die ik nog heb. Het is nu namelijk een jaar geleden en het duurt me gewoon erg lang allemaal. Ik heb vaak steken op mijn borst, in mijn zij en pijn achterop mijn rug.
  Ik ben al meerdere malen bij de fysio therapeut geweest.

  Is het normaal dat je nog zolang pijn hebt? In welke mate zal ik deze pijn dan moeten aanvaarden, als dit zo is?

  Ik heb er erg veel moeite mee en ben echt op zoek naar antwoorden. De huisarts gooit het iedere keer maar op: dat moet herstellen, heeft tijd nodig, en dat komt door spanningen..

  Ik hoop via deze weg iets meer te weten te komen.

  gr Loes

 181. Ella zegt:

  Hallo Loes,

  Ik hoop dat mensen gaan reageren op je vraag, want eigenlijk mensen die ook een klaplong hebben gehad kunnen die ervaring hebben..
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 182. nicole zegt:

  ik ben op 14-10-2008 in het ziekenhuis opgenomen met een klaplong na een valpartij, waarbij ik ook twee ribben brak.
  Na het plaatsen van een drain, hebben ze me 4 maal van de machine proberen af te koppelen,maar telkens klapte mijn long dan weer in. Na 10 dagen ziekenhuis ben ik met een ingeklapte long naar huis gestuurd, omdat de tijd het wel zal helen.
  Voelde me op het begin super goed, wel een beetje pijn van mijn gebroken ribben en snel kortademig. Na mijn eerste controle , 1 week later ,bleek de long goed op zijn plaats te zitten. Helemaal blij natuurijk!
  Nu ben ik drie weken verder en voel me steeds beroerder worden, ben ongeloofelijk moe, val continu in slaap , hoofdpijn , misselijk en krijg een stekende pijn in mijn ribbenkast aan de kant van mijn klaplong. Zijn er meer menesen met een klaplong die zo ongeloofelijk moe worden ?
  Het is heel raar , s’ochtends sta ik op en voel me zo fit als een hoentje en ongeveer 2.5 uur later lijkt het wel of de knop wordt omgedraaid en kan ik ineens niks meer… zo moe ! Familie en vrienden zien het ook meteen aan mij. mijn ogen worden troebel en ik zie er uit of ik twee nachten flink ben wezen stappen. Ben gisteren naar de huisarts geweest en die heeft bloed laten prikken , ben benieuwd of daar iets uit komt. Ik heb al veel verhalen gelezen over klaplongen , maar vind nergens deze soort van vermoeidheid terug. Maak me best wel zorgen nu.

 183. Renate zegt:

  Heb ong. 6 weken geleden mijn eerste klaplong gekregen. S’ochtends mijn bed uit, niets aan de hand en ineens het gevoel alsof er iets knapt in je rug. Ik dacht inderdaad zoals de meeste mensen op zo’n moment dat ik een spiertje verrekt had. Binnen de paar minuten trok de pijn door naar mijn schouder en borst. Gelijk huisarts gebeld en kon gelukkig al binnen een half uur terrecht.
  Conclusie huisarts: scheurtje in een spier. Door het inademen zou die gaan bewegen en dat zou de pijn verzoorzaken.
  Gewoon naar huis, rust houden en paracetamol slikken.
  2 dagen gewacht maar nadat de “spierpijn’ doortrok door de hele rug en zijkant leek het mij toch een goed plan om de huisartsenpost te bellen.
  Ik kon gelijk blijven want het was een klaplong. Gelukkig geen grote maar omdat het in een paar dagen niet vanzelf geheeld was leek het ze verstandig dat ik bleef en werd ik aan een drain gelegd.
  Geen pretje die spuit.
  2 dagen later alweer naar huis, long was mooi aangelegd en als ik zou stoppen met roken was de kans op herhaling erg klein.
  Toch 4 weken later opnieuw een klaplong. Deze keer lag de hele zijkant los en aangezien het de tweede keer was in een korte periode leek het ze beter om echt te opereren.
  Voor iedereen die dit ook staat te gebeuren… Het viel mij ontzettend mee!! Met genoeg pijnstilling is het echt goed te doen en vond het prettiger dan een drain onder plaatselijke verdoving.
  Nu ben ik 3 weken verder.
  Conditie wordt met de dag wat beter, alleen de steken blijven onder de ribbenkast en het geborrel houd aan.
  Is dit bij sommige van jullie ook het geval? Nou dit was mijn ervaring en het is een gigantische opluchting om erover te kunnen praten.

 184. Ella / weblog longziekte zegt:

  Hallo Renate,

  Bedankt voor je positieve verhaal.Denk dat je vele mensen zo helpt en dat is toch erg belangrijk.
  Succes met je verdere herstel.

  Groetjes Ella

 185. Renate zegt:

  Hallo Ella.

  Ik ben nu 6.5 maand verder na mijn VATS operatie. En heb nog steeds klachten. Een week naar de operatie aan mijn linkerlong begon het te borrelen onder mijn linker ribbenkast ( onderin ) Foto’s laten maken en die zagen er prima uit. Alleen de klachten houden aan. Het geborrel is niet continu maar wel meerdere malen per dag. Vooral als ik lig of soms erg diep inadem. Heb niet het idee dat het een klaplong is maar meer het idee dat er lucht in zit. Ook als ik aan die kant op mijn ribbenkast klop klinkt het erg hol. Dit is aan de rechterkant niet het geval. Is dit allemaal normaal of is het nu meer iets dat tussen de oren zit? Al meerdere malen bij de huisarts geweest en wil een endoscopie laten uitvoeren omdat hij denkt dat het met de darm te maken heeft. Voor dat ik weer allerlei onderzoeken laat doen wou ik jou of anderen op deze site even om hulp vragen. Heeft iemand van jullie ervaring met deze klachten na een VATS of in het algemeen?
  Alvast heel erg bedankt!
  Gr. Renate

 186. Ella zegt:

  Hallo Renate,

  Kan me voorstellen dat je dat zeker niet als fijn ervaart. Het zegt mij in ieder geval niets, dus hoop op reacties van lotgenoten die dit ook hebben meegemaakt. Sterkte!

  Groetjes Ella

 187. Midas zegt:

  Hee Renate,
  Ik heb nu 2 weken geleden een VATS gehad als gevolg van mijn 4e klaplong. Daarvoor ook een keer een drain gehad. Ik heb niet echt pijn, het enige wat mij dus ook zorgen baart is dat ik ook aan mijn linkerkant het voel en hoor borrelen. Ik heb echt geen idee wat het is, maar je bent ieder geval niet de enige. Ik vraag me ook echt af wat het is… Over een week heb ik een afspraak met mijn longarts dus dan zal ik het wel vragen. Maar is er aan jou door niemand verteld wat het mogelijk kan zijn?

  m.v.g. Midas

 188. Renate zegt:

  Hoi midas..

  ben al meerdere malen terug geweest naar de longarts en de huisarts. Het zou een soort van Restlucht kunnen zijn maar dat is niet te zien op de foto;s. Heb nu 3 maand om een echo gezeurd en ben eindelijk maandag aan de beurt. Hoop nu echt dat ze wat vinden zodat er wat aan gedaan wordt.
  Mocht ik het weten geef ik het door misschien dat jij er op die manier ook wat mee kunt! bij mij begon het ook een paar dagen na de VATS operatie. Jij alsnog heel veel beterschap want herstel periode duurt wel even.
  Groetjes Renate

 189. renate zegt:

  Hoi midas,

  Heb de echo laten maken.
  Alles zag er prima uit.
  De long is dus prima in orde.
  Dus gewoon weer naar huis gestuurd.
  Heb jij al meer informatie en hoe voel je je nu na de Vats??

  Groeten Renate

 190. Peter zegt:

  Hoi Renate,

  Ik ben reeds 10 weken onder behandeling bij mijn huisarts. De aanleiding hiervoor is een val van een ladder waarbij ik op mijn rug terecht ben gekomen.
  Op dat moment leverde dat geen problemen op, alleen een snel verdwijnende benauwdheid, waardoor ik op dat moment niet naar de huisarts ben gegaan. Echter na 2 weken voelde ik het borrelen onder mijn linker ribbenkast ( exact dezelfde klachten als dat jij beschrijft op 4 mei jl. )en ben toen direct naar de huisarts gegaan, diagnose vast zittende verkoudheid??
  Op dit moment zijn we zover dat er longfoto’s gemaak zijn en heeft er een bloedonderzoek plaatsgevonden, beide leverde niets op!!
  De huisarts gaat er bij mij inmiddels wel van uit dat ik door mijn val een klaplong opgelopen heb, maar dit kan hij niet aantonen en heeft ook geen verklaring voor mijn klachten, wel hoort hij een afwijkend geluid ( vreemde piep )in mijn linkerlong bij in- en uitademen en is er een overmatige slijmproductie.
  Donderdag 9 juli a.s. krijg ik een longfunctie onderzoek om te kijken of er toch een afwijking is waar te nemen, als dit niets opleverd willen ze verder gaan met een CT-scan.

  M.v.gr. Peter

 191. wes zegt:

  Hej allemaal,

  Ik zit met een probleem. Elke X aantal minuten krijg ik een aantal seconden een steek in mijn linkerlong, nouja eigenlijk (voor mijn slecht-opgelet-bij-biologie-oog) net iets eronder. Dit lijkt samen te hangen met mijn ademhaling, aangezien het komt en gaat.

  Ik kan er tijden geen last van hebben , bijvoorbeeld 2 dagen geen pijn, maar dan ineens weer 4 dagen achter elkaar.

  Mijn lichaamsbouw is lang en dun, ook vandaar dat ik hier eens peil of iemand dit herkent. Is er iemand die mijn probleem herkent en weet wat het is / wat ik eraan kan doen?

  Alvast bedankt,
  wes

 192. Ella zegt:

  Hallo Wes,

  Ik hoop dat je ondertussen een huisarts hebt bezocht om je gerust te stellen dat er hopelijk niets aan de hand is.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 193. Renate zegt:

  Hoi iedereen.

  Weet niet of deze site nog echt werkt aangezien de laatste topic van januari is.
  Maar heb een vraag.
  Heb al een paar keer eerder een paar vragen gesteld op deze website maar kom niet van de klachten af. En hoe langer je klachten houd hoe minder serieus je genomen wordt bij je huisarts.
  De pijnklachten na mijn 2de klaplong eind 2008 zijn afgenomen. Dus voor iedereen die deze klachten ook langer als een jaar heeft. Het wordt echt minder. Alleen heb ik regelmatig bij diep inademen dat ik soort berochel voel aan de linkerkant of rechterkant achter mijn ribben.
  De ene keer is dit in de zij de andere keer onder de borst.
  Bij de longarts navraag gedaan en die zij dat het kan zijn dat de long op sommige punten dan tijdelijk niet goed aanligt. Maar hoor elke keer iets anders ( 4 maand terug zou het astma zijn ) dat ik twijfel aan de geloofwaardigheid.
  De klachten kunnen ook zo een paar weken weg zijn en dan begint het weer voor een aantal uur. Heeft iemand hier ervaring mee??
  En een goed advies.

  Alvast super bedankt.
  Groetjes Renate

 194. Ella zegt:

  Hallo Renate..

  Site is nog gewoon actief. Het ene moment reageren er meer mensen dan het andere moment. Ik kan je verder helaas niet helpen, dus hoop op ervaringen van lotgenoten!
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 195. Canan zegt:

  Hoi Ella,
  4 weken terug heb ik een long kijkoperatie gehad 3 sneetjes in mijn rug en heb met een drain gezeten. Maar na de operatie heb ik onder mijn bovenarm een branderig gevoel en in mijn buik ook..De pijn in mijn buik kan ik nog begrijpen omdat het dichtbij de long enz zit maar de pijn in mijn arm is onbegrijpelijk. De dokters begrijpen de reden niet maar het jeukt en heb geen gevoel dit is gewoon een zenuw pijn, maar is het normaal dat ze de zenuw van de arm hebben aangetast? Groetjes Canan

 196. Renate zegt:

  Hallo Canan.

  Dacht laat ik even reageren op jou vraag ( alle beetje helpen hoop ik.
  Bij mij hebben ze ook een drain geplaatst en net als bij jou had ik ook dat rare gevoel in mijn arm. Wanneer je over het vel heen gaat voeld het redelijk gevoelloos, branderig of jeukerig aan.
  Dit heeft bij mij zeker 4 maand aanhouden voor het gevoel weer volledig terug was.
  Sterkte
  Groetjes Renate

 197. Canan zegt:

  Hoi Renate,
  bedankt voor je reactie.. ik heb een beetje onderzocht op internet en de pijn heeft te maken met de zenuwen, daarna heb ik contact opgenomen met de dokter en ben langsgeweest..Hij vertelde me dat ze waarschijnlijk mijn zenuwen hebben aangetast en dat het daardoor kwam, maar wat heeft mijn arm hiermee te maken dat is nog steeds de vraag. Ik vind dit een rot gevoel, hoop niet dat ik ook 4 maanden moet rondlopen met dit gevoel, want het is vreselijk. Nog een vraag voor je Renate, had jij het ook erg koud..? Vooral als ik naar bed gaat heb ik het zo koud en de plekken waar ze mijn zenuwen hebben aangetast doen dat zeer dus ook mijn arm. Ik hoor wel van je, heel veel groetjes.. Canan

 198. Canan zegt:

  Hoi Renate,
  heb gelezen over dat geborrel aan je linkerkant. Ik heb precies hetzelfde alleen aan mijn rechterkant onderin na de linkerlong operatie. Dat geborrel heb ik vooral als ik op mijn rug lig in bed, dan lijkt het net alsof er iets in mijn rug beweegt..ben daarvoor nog niet naar de dokter geweest maar had wel fotos laten maken maar die waren gewoon goed. Het kan zijn dat er lucht in zit zoals je zegt. Als ik later meer weet dan hoor je dat nog..

  Groetjes, Canna

 199. Renate zegt:

  Hallo,

  Nou probeer ik anderen te helpen, begint mijn long were vreemd te doen.
  Linkerlong dus 3 jr geleden een klaplong gehad maar rechts en links helemaal onderin de ribbenkast rommelt het als ik diep in adem.
  De ene dag totaal geen last en dan weer dagen achtereen.
  door dat geratel krijg ik gigantische hoestbuien. puur en alleen door dat rot gevoel. Voor de rest geen pijnklachten. ( moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik nog niet volledig gestopt ben met roken ).
  Vorige week was het zelfs zo erg dat ik naar het ziekenhuis ben gestuurd aangezien ze dachten dat ik een longembolie had en ze hoorden duidelijk dat er iets niet goed was.
  na bloedonderzoek en fotos bleek alles goed te zijn.
  op het tijdstip dat de longarts kwam kijken was het geratel weer verdwenen en werd ik weer naar huis gestuurd.
  Dit is zo frusterend.
  Heeft iemand een idee wat het kan zijn want wordt er gek van!!!

 200. Canan zegt:

  Hoi renate,
  Dat wat je hebt heb ik ook nog steeds..Het is een heel raqar gevoel en je moet ervan continu hoesten.. Ik ben ook naar de dokter geweest, maar vonden dat er niets aan de hand was.. Het is een rot gevoel en meestal heb ik dat als ik op m’n rug lig.. hopelijk gaat het wel goed met je..groetjes, Canan..

 201. kelly zegt:

  hallo allemaal,ik wou hier toch ook even mijn verhaal kwijt.april 2010 heeft mijn vriend voor de eerste keer een klaplong gehad links,eerst drain na een week ziekenhuis was de long oke 3 dagen later terug long weer ingeklapt dan volgde operatie plakken van de long heeel pijnlijk,na een lang herstel en 6maand werkonbekwaam ging het beter tot 20 december 2010 weer raar gevoel terug na de spoed conclusie klaplong rechts deze keer geen drain na 2 dagen opratie terug plakken van de long nu zijn we 3 maand verder en hij heeft nog steeds pijn niet altijd soms 1 week niet dan 4 dagen na elkaar. en een raar gevoel.na controle bij de longarts vertelde ze ons dat dit napijnen zijn dit is heel frusterend hij kan nog altijd geen fisieke inspanningen doen en is snel moe kent iemand dit probleem nog? hij is nu een speciaal dieet aan het volgen om wat bij te komen en hopen dat het dan beter gaat dit ging om een spontane pnuemathorax hij weegt 53kg en is 1m75

  beste groeten kelly

 202. Stijn zegt:

  Ik zit met een groot probleem. Ik heb vorig jaar rond deze tijd een top-pneumothorax gehad. Dit is toen zonder operatie genezen en na ongv. 6 weken huppelde ik weer vrolijk rond. Ik had dat school jaar (5vwo) niet gehaald en ik doe dat dus dit jaar opnieuw. Nu heb ik eergisteren weer een klaplong gekregen. De huisarts zei dat het waarschijnlijk weer een kleintje was en het dus niet nodig was om naar het ziekenhuis te gaan. Ik heb er wel veel last van maar dat is niet het ergste. Want de komende drie weken zijn de drukste drie weken van heel het schooljaar en als ik nu niet naar school kan ga ik het zowizo niet halen. Ik merk dat ik nu niet langer dan 3/4 uur zonder slaap kan dus dat wordt niks. Ook ga ik over 4 weken op mezelf wonen en moet er dus heel veel verhuisd worden en geklust worden..

  De vraag is dus eigenlijk: hoe kan ik er voor zorgen dat ik dit schooljaar nog ga halen? Is het verstandig om gewoon naar school te gaan (voor zo ver dat lukt)? Of kan ik beter rust nemen? Of kan ik beter vragen om een drain in het ziekenhuis?

  Ook heb ik begin dit jaar de bacterie MRSA opgelopen waarvan ik weet dat hij nog steeds in mijn lichaam zit. Is dit gevaarlijk? Ik heb al meerdere abcessen gehad en aangezien een klaplong ook een soort wond is, is er dat kans op een longabcess?

  Bvd,
  Stijn Wessels

 203. Mirjanne zegt:

  Hallo, weet niet of hier nog op gereageerd word maar doe toch een poging?! Ik heb 7dagen geleden een VATS operatie gehad… Ben nu weer thuis (gelukkig) maar het is me allemaal bestegen gevallen, had veel bloedverlies waardoor de pijn volgens de longarts inderdaad erger was.. Ik reageerde niet echt super op de epiduraal dus was blij dat die er op een gegeven moment uit mocht (linkerarm was gevoelloos terwijl rechts geopereerd was, misselijk, zere rug etc etc) al de tijd ben ik in principe niet echt benauwd geweest tot vandaag eigenlijk ik kan goed in ademen maar heb het gevoel dat er niet genoeg zuurstof binnen komt heel apart eigenlijk. Ik had in het ziekenhuis lucht onder de huid zitten wat wel weggetrokken was maar nu is het op mijn rug terug gekomen en onder mijn oksel? Van de operatie heb ik ook nog een of ander syndroom van horner overgehouden wat misschien wegtrekt en misschien ook niet?! Nou uit mijn verhaal word wel duidelijk dat het niet echt een succes is nog maar we zijn net een week onderweg. Ik wou weten of er meer mensen zijn met dit soort klachten en of dit nog wegtrekt?? De benauwdheid en lucht onder de huid en het syndroom??

  Mvg

 204. Asli zegt:

  Hallo!

  Ik ben 20 jaar oud en heb reeds een spontane klaplong gehad. Ik heb gehoord dat er 50% kans is op herhaling. Wat kunnen we doen om de kans te verminderen?

  • Omdat nog niet echt bekend is hoe een spontane klaplong ontstaat, is het moeilijk ook te zeggen wat wel of niet te doen. 1 ding wat altijd belangrijk is, is niet te roken, maar verder zijn er weinig adviezen wanneer je sneller een klaplong zou kunnen krijgen. Succes!

 205. Bart Stoof zegt:

  Ook ik heb 3x een pneu gehad. Angst komt terug bij verkoudheid en pijn… Vats gehad wat ik als erg pijnlijk heb ervaren. Zijn er meer mensen met constante angst tijdens stress, verkoudheid of weerveranderingen?

 206. ikkuh zegt:

  Kan je ook een klaplong hebben zonder benauwd te zijn ?

  eergister ineens steken boven mijn rechter borst (binnenzijde), daarna hele heftige steken in mijn rug (op dezelfde hoogte als de voorkant). Na wat rust werd het al minder, en na een diclofenac was het goed te doen. Gisteren ochtend nog wat last, en een stijve nek, maar na diclofenac de rest van de dag nergens last van gehad. Nu vanmorgen na het opstaan toch weer wat last, maar na een diclofenac nergens last meer van. Verder ben ik niet benauwd, hoor geen geklots of borrelt er niets.

  • Vaak zie je bij een klaplong wel de symptomen van pijn en/of benauwdheid. Houden je klachten te lang aan met gebruik van pijnstilling zou ik wel even een bezoekje brengen aan de huisarts voor de zekerheid.
   Sterkte en beterschap!

 207. ikkuh zegt:

  Mocht het van de week niet over zijn ga ik zeker langs de huisarts. De pijn zit ook niet vast aan de ademhaling, en overal waar ik kijk staat dat dat bij een klaplong vaak wel zo is. Ik hoop dat het gewoon een goed verrekte spier of beklemde zenuw is.

 208. Rocco zegt:

  Hey iedereen, op woensdag 22 mei heb ik een spontante klaplong gehad. Natuurlijk heel vervelend, maar niks aan te doen.

  Eerst heb ik een week aan de drain gelegen, flow was constant 50-70 met een druk van -15 op de drainpot.

  Na een week ben ik over geplaatst naar het AMC in Amsterdam, waar ze eergisteren een VATS operatie hebben gedaan met een pleurectomie en een paar stukjes van m’n longkwab hebben weg gesneden.

  Nou voel ik me vandaag 2 mei helemaal super,nog wel een duf gevoel op een plek in mijn borstkas vanwege een zenuw maar ik loop al en dergelijke. Eigenlijk heb ik alleen een irritatie aan de drain. Met veel geluk zou ik morgen 3 mei naar huis mogen, maar nu zit de schrik er flink in. Eerlijk gezegd heb ik zelfs af en toe het gevoel dat ik niet zonder die drain kan leven, maar is dit werkelijk zo? Of is die drain alleen maar daar om het afvoeren van vocht te vermakkelijken? Want wat als het nog steeds bloed binnen in mijn borstkas maar niet in mijn longen? Kan dit kwaad of niet?

 209. Fabel Emmanuel zegt:

  Heb in mei dit jaar een spontane pneumothorax gehad. Voelde aan als een gebroken rib bij het ademen. Daags nadien beginnen hoesten. Dokter gezien endie hoorde dat er een luchbel in mijn longen zat. Alleen een siroop tegen de hoest. Na een paar weken een siroop tegen de slijmen. Die ik niet had.
  In mei 2016 rontgenfoto’s laten nemen en daar zeiden ze dat ik een klaplong had, maar dat die aan het herstellen was. Longarts bezocht en eindelijk na 3 maanden hersteld. Geen drain of zo. Nu is mijn vraag. Volgend jaar in september zouden we naar de US willen gaan. Is er een risico dat ik het terug krijg?

  • De kans is altijd aanwezig. Vooral om dit een spontane pneumothorax was is de kans zeker aanwezig, maar neem voor de zekerheid contact op met je behandelende longarts of huisarts of een reis naar de US een probleem is.
   Sterkte.

 210. jolanda zegt:

  ik heb een vraag….mag dat ook,
  ik vraag me af of er door een litteken op je longen,
  achterhaald kan worden of je een klaplong hebt gehad,
  kan men een klaplong zonder die verder te bekijken,
  per ongeluk kan aan zien als een borst spier ontsteking,
  ook dan krijg je plots vreselijke pijn en pijn bij adem halen,
  en je bewegen doet ook pijn….kan het zijn dat deze symptomen,
  op elkaar lijken…..je moet ook bijna een houding aanhouden,
  want het doet pijn bij ademhaling en wat ik eerder schreef,
  en na een paar dagen diclofenac 50 mg weer langzaam over gaat,
  maar wel rustig aan moeten doen,ook al wil je meer,
  het lichaam wil dat niet,daarom de vraag kan men op een scan
  zien of je eerder een klaplong hebt gehad…..

  • Vragen mag zeker altijd. Als je een klaplong hebt gehad en deze is niet behandeld dan zal een klaplong nooit vanzelf overgaan.
   Indien je klachten aan blijven houden zou ik toch even terug gaan naar je huisarts voor meer onderzoek.
   Sterkte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s