Tuberculose (TBC)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tbc-bacterie. Deze bacterie veroorzaakt in het lichaam ontstekingen. Op de afdeling longziekten binnen het Maasstad Ziekenhuis worden patiënten met TBC behandeld.

Tuberculose komt steeds minder vaak voor in Nederland. Toch is de ziekte nog niet verdwenen. Dit komt met name door de lange, verre reizen die mensen maken en de immigratie van allochtonen uit landen waar tuberculose veel voorkomt. Het kan vele jaren duren voordat iemand uiteindelijk de ziekte tuberculose ontwikkelt.

Longtuberculose

Longtuberculose is de meest voorkomende vorm van tuberculose, maar de ziekte kan ook ontstaan in andere delen van het lichaam, zoals de nieren, gewrichten, hersenen of lymfeklieren.

 

Wanneer bij iemand de diagnose longtuberculose wordt gesteld, kan dit besmettelijk zijn voor anderen. Ongeveer één op de vijf tbc-patiënten heeft een besmettelijke vorm van tuberculose, de open tuberculose. In dit geval zit de ontsteking op een plek in de luchtwegen waardoor het mogelijk is dat de bacteriën vanuit de ontsteking rechtstreeks naar buiten komen, bijv. via hoesten en niezen. Daarom zullen ook altijd de mensen worden onderzocht die intensief contact hebben gehad met degene bij wie Tuberculose is geconstanteerd. Personen met een verminderde weerstand zijn gevoeliger voor Tuberculose.

Symptomen

Het is belangrijk om tuberculose tijdig te ontdekken en te behandelen.

De meest voorkomende klachten in het beginstadium van tuberculose zijn:

 

 • nachtzweten
 • vermoeidheid
 • koorts
 • gebrek aan eetlust en daardoor vaak gewichtsverlies.
 • hoestklachten (langer dan drie weken) met (bloederig) slijm

Onderzoeken

Voordat de diagnose gesteld kan worden, zullen er een aantal onderzoeken uitgevoerd worden.

 

 • Mantoux-test (test waarbij een kleine hoeveelheid vloeistof in de linker onderarm wordt gespoten. Als het lichaam de TBC-bacterie bevat, zal er een bobbeltje in de huid van de onderarm verschijnen)
 • Quantiferon test (bloedtest waarmee gekeken kan worden of patiënten besmet zijn met tuberculose)
 • bloedonderzoek
 • röntgenfoto van de longen
 • bacteriologisch onderzoek van het speeksel
 • contactonderzoek (onderzoek uitgevoerd door de GGD bij mensen die mogelijk besmet zouden kunnen zijn door een patiënt met open tuberculose)

Behandeling

Tuberculose is goed te behandelen. De behandeling duurt minimaal 6 maanden, en bestaat uit 2 fasen:

 

 • intensieve fase: In een periode van ongeveer 2 maanden worden een groot deel van de bacteriën gedood.
 • continuatie fase: Omdat een klein deel van de bacteriën veel moeilijker te doden is volgt er nog een aanvullende fase van ongeveer 4 maanden. In deze periode gebruiken krijgt u nog 2 verschillende soorten medicijnen toegediend.

Bron: http://www.maasstadziekenhuis.nl

Advertenties

85 gedachtes over “Tuberculose (TBC)

 1. bernard bussemaker zegt:

  heeft u ook ervaring met de behandeling van bacterien in bronchiectasien? Mijn vrouw heeft een atypische vorm van tbc, de zogenaamde kansassi. Hier is weinig over bekend.
  Dank. Bernard Bussemaker

 2. Ik zal eerlijk zeggen dat ik er nooit van gehoord heb en onderzoek op het internet levert ook weinig op dus kan u er verder weinig over zeggen. Een longarts is daar dan toch meer in gespecialiseerd dus ik zou vragen zeker aan hem stellen. Ik hoop dat het allemaal een beetje gaat met u vrouw en veel sterkte. 🙂

 3. Godfried zegt:

  Dit is geen TB maar er zal in de bronchiectasien herhaaldelijk een Mycobacterium kansassii gevonden zijn. Deze bacterie is familie van de ‘echte’ TB-bacterie. Het is dus geen TB. Wat de juiste behandeling is, is niet goed bekend. Het varieert van niets doen tot bv. een jaar lang behandelen met medicijnen. Een aantal medicijnen die bij TB worden gebruikt werkt ook tegen de M. kansassii. Zolang de bronchiectasieen blijven bestaan is er moeilijk echt vanaf te komen.

 4. yvonne zegt:

  Hallo,

  Ik heb vernomen dat er open TBC is ontdekt in een C1000 supermarkt in Zeist. Misschien een gekke vraag, maar zou ik mezelf moeten laten testen, als ik spullen van die winkel heb ontvangen via de post. Ik woon namenlijk in Amerika en mijn zus stuurde me van die winkel wat pepernoten ed.

 5. Hallo Yvonne,

  Nee hoor je hoef je niet ongerust te maken want die tbc bacillen hebben die reis naar Amerika niet overleeft dus geen paniek daar! Je hoef je niet te laten testen!

  Groetjes Ella 😀

 6. magnus vanessa zegt:

  hey,ik ben dit jaar afgestudeerd en ik moet een eindwerk maken over tuberculose..ik zou hier wel hulp voor kunne gebruiken.
  opdracht: welke invloed heeft tbc op desbetreffende persoon op sociaal,psychisch,financieel,maatschappelijk en toekomstgericht vlak.
  Wie er mij zou kunnen mee helpen????ik zou u heeeel dankbaar zijn!
  groetjes vanessa

 7. m. swierenga zegt:

  hoi vanessa!
  ik wil je op zich wel helpen, heb in 1999 open tb gehad een resistente. opname gehad in sanatorium 3mnd, baby van toen 9 mnd…..
  interesse?

 8. Yvonne zegt:

  Hallo.
  In 2000 is bij mij gesloten TBC ontdekt. Ben hier dan ook voor behandeld. Nu is het dus 2005 en heb ik de diagnose astma gekregen. \ik heb het gevoel dat de astma is ontwikkeld na de behandeling van gesloten TBC. De longarts kan me hier geen antwoord op geven omdat hier nooit onderzoek op is gedaan. Ik vraag me af of er meer mensen zijn met mijn (gelijksoortig) ervaring en hoe of wat zij hieraan wel of niet gedaan hebben Groetjes Yvonne 😕

 9. wilhelm boiten zegt:

  Bij mij is de kansassi-bacterie ontdekt in 1989.
  Ik ben hiervoor behandeld in Beatrixoord in Haren
  Daar ben ik 3 maanden verpleegd.
  Door de kansassi-bacterie zijn er holtes ontstaan boven in de longen en volgens de longarts heeft daardoor de pulmonale aspergilloma zich bovenin de long genesteld tussen 1989 en 1994, in 1994 is dit ontdekt

 10. D.Hendrikx zegt:

  Ben met een groet groep militaren uitgezonden geweest naar Afghanistan. Daar heb ben ik in contact gekomen met dfe lokale bevolking toen ik Januarie 2005 terug kwam bleek ik een postiefe mantoux te hebben. Gelijk aan de behandeling 6 maanden pillen slikken en ben net 3 weken klaar met de kuur gelukig maar werdt weer eens tijd dat ik een biertje kon pakken.De naam TBC klinkt eng maar stelt niks voor de Artsen kunnen gelukig als je op tijd erbij ben je weer hellemaal gezond maken.
  D.hendrikx 😉

 11. Karen zegt:

  Ik ben net voor het eerst op deze site. Ik heb een vraag over bijwerkingen van het medicijn isoniazide. Hopelijk leest iemand deze vraag en kan hij/zij mij verder helpen.

  Ik zal hier even de siuatie uitleggen:
  Eind 2004 heb ik voor mijn studie 3 maanden in Afrika gewoond. Voor vertrek heb ik een mantoux-test gedaan. Toen was er niks aan de hand. 2 maanden na terugkomst weer een mantoux-test gehad. Deze keer reageerde ik wel op de test. Ik heb toen een half jaar isoniazide voorgeschreven gekregen. Na ongeveer 3 a 4 maanden kreeg ik last van vermoeidheidsverschijnselen (niet heel ernstig, maar toch). Ik dacht dat dit kwam door de medicijnen, maar omdat de vermoeidheidsverschijnselen niet heel ernstig waren, besteedde ik hier verder geen aandacht aan. Na een 6 maanden ben ik weer met de isoniazide gestopt, maar de vermoeidheid bleef.
  Ben nu al geruime tijd (ook zo’n 5 maanden) van de medicatie af. Maar sinds 3 weken is mijn vermoeidheid verergert, en is het nauwelijks meer mogelijk om de colleges op de universiteit te volgen. Ik kan ’s ochtends mijn bed niet uitkomen, ’s middags val ik tijdens college regelmatig in slaap, en ’s avonds lig ik weer erg vroeg in bed.
  Ben naar de huisarts geweest. Bloedonderzoek heeft niks opgeleverd. (ik heb geen pfeiffer, geen ijzertekort, enz.) Heb voor de zekerheid ook een thoraxfoto laten maken. Ook hier was niks op te zien.

  Omdat de vermoeidheid is begonnen toen ik isoniazide nam, vraag ik me af of het mogelijk is dat mijn vermoeidheid nu nog een bijwerking is, terwijl ik geen medicatie (isoniazide) meer slik? Heeft iemand anders hier ervaring mee??

  Alvast heel erg bedankt voor (eventuele) reacties.

  Groetjes Karen

  • jacquelien baksteen zegt:

   Ik ben behandeld voor gesloten tbc, ik was toen 16 en werd ook heel moe, ik kreeg een aanval en moest stoppen met de medicijnen. Nu ben ik 32 en ben nog steeds heel moe, voel me soms net een klein kind. Uit onderzoeken komt niks uit. Maar ik kan geen normaal leven lijden. Moet een middagdutje doen van minstens 2 uur anders houd ik het niet vol tot half 10. Hopelijk bedekken ze bij u een oplossing. Vriendelijke groet, jacquelien baksteen te hardenberg

 12. Tamara zegt:

  Kan tuberculose zo besmettelijk zijn dat mensen in je omgeving al direkt gaan hoesten of niezen? Bijv. tuberculose van de keel? Alvast bedankt.

 13. Tamara zegt:

  Kan tuberculose zo besmettelijk zijn dat mensen in je omgeving al direkt gaan hoesten of niezen? Bijv. tuberculose van de keel? Alvast bedankt.

 14. Open tuberculose is besmettelijk en mensen die dit hebben moeten minimaal 2 weken gexefsoleeerd verpleegd worden en 2 weken medicijnen slikken en dan mogen ze weer het ziekenhuis uit maar moeten nog wel een half jaar medicijnen slikken hiervoor!

  Groetjes Ella

 15. Open tuberculose is besmettelijk en mensen die dit hebben moeten minimaal 2 weken gexc3xafsoleeerd verpleegd worden en 2 weken medicijnen slikken en dan mogen ze weer het ziekenhuis uit maar moeten nog wel een half jaar medicijnen slikken hiervoor!

  Groetjes Ella

 16. Ella zegt:

  Hallo Saskia,

  In principe wordt weer dezelfde procedure als de 1e keer gedaan..als je open TBC verdacht bent zal je gelijk gexefsoleerd verpleegd worden, 3 nuchtere sputumkweken onderzocht worden en afhankelijk van die uitslag wel of geen open TBC.
  Hoop zo je vraag te hebben beantwoord anders hoor ik graag van je!

  Groetjes Ella

 17. Ella zegt:

  Hallo Saskia,

  In principe wordt weer dezelfde procedure als de 1e keer gedaan..als je open TBC verdacht bent zal je gelijk gexc3xafsoleerd verpleegd worden, 3 nuchtere sputumkweken onderzocht worden en afhankelijk van die uitslag wel of geen open TBC.
  Hoop zo je vraag te hebben beantwoord anders hoor ik graag van je!

  Groetjes Ella

 18. ann zegt:

  Bij mijn zoontje van 20mnd is er tbc vastgesteld. Heeft opgezwollen klieren. Behandeling moet nog gestart worden. Dokter wil klieren helemaal verwijderen, een andere zegt dat dit niet nodig is, heeft iemand hier ervaring mee? Wat zijn de bijwerkingen van de tbc medicijnen bij baby’s?

 19. joyce zegt:

  hallo bij mij is na jaren modderen en veel kaakoperaties bot-tbc vastgesteld in de kaak wie heeft hier ervaring mee. Omdat ik ook veel last van knieen en wat andere gewrichten heb,is dit plaatselijk beperkt tot kaak of verspreid dit zich? mvg joyce

 20. ann zegt:

  Eind november is mijn zoontje geopereerd en na de eerste onderzoeken bleek het geen tbc te zijn, maar een atypische bacterie, verdere onderzoeken zijn nog bezig.

 21. Annie zegt:

  Hoi ik ben Annie,ik had het avium bacterie(een nichtje van tbc)Ze hebben een derde van de linker boven kwab weggehaald,omdat daar al 6jaar een holte zat van 5 bij 4 centiemeter.De operatie is goed verlopen,en ik ben nu 5 weken verder.alles is nog stijf rondom mijn borst,en de pijn is uit te houden.Ik hoop dat die bacterie weg blijft.Wel moet ik nog 6 maanden ongeveer de medicijnen in nemen(myambutol en claritromycine en rifampicine.Maar die heb ik al 6 jaar,dus daar hoef ik niet aan te wennen.Ik wens iedereen veel sterkte ermee Groetjes van Annie

 22. Pieter zegt:

  Hallo, ik heb heb 2 weken geleden iets opgelopen (of niet).

  ik ff heel erg ziek (maagpijn hoofdpijn keelpijn) en daarna dus erg veel hoesten.

  2 weken verder nu dus moet ik nogsteets hoesten het is dan wel minder geworden maar het blijft onder het opervlak zitten.

  ook heb ik lichte geiriteerde longen.

  heeft dit toevalig verband met TBC ?

 23. Sabine zegt:

  Hallo,

  Ik heb een vraag.
  Hoe worden mensen met gesloten tbc besmet?
  Ik weet dat mensen met open tbc besmet worden door mensen die o.a hoesten. Hoe zit dat met gesloten tbc?
  Heeft er iemand een idee van?

  Ik hoor het graag

  Groetjes,

  Sabine

 24. Larissa zegt:

  hallo!

  Bij mijn vriend is onlangs open TBC vastgesteld. hij heeft hiervoor 3 weken geisoleert verpleegt in het ziekenhuis gelegen. Ik las nu op internet ergens dat wanneer hij weer thuis is, hij thuis nog 6 maanden geisoleerd moet uitzieken en medicijnen slikken? Dat hij medicijnen moet slikken zolang weet ik wel, maar van dat thuis blijven 6 maanden, klopt dat?? dat zou dan toch betekenen dat hij nog 6 maanden besmettelijk is? Alvast bedankt!

 25. Ella zegt:

  Hallo Larissa,

  Hetgeen wat je hebt gelezen klopt niet. In het ziekenhuis worden mensen met open TBC 2 xe1 3 weken gexefsoleerd verpleegd. Daarna moeten ze nog een half jaar speciale medicijnen slikken en zijn ze niet meer besmetelijk. Behalve als ze de medicijnen niet trouw innemen dan zullen ze wel besmettelijk zijn maar verder mogen ze na de ziekenhuisopnamen alles doen en overal naar toe.

  Groetjes Ella

 26. Ella zegt:

  Hallo Larissa,

  Hetgeen wat je hebt gelezen klopt niet. In het ziekenhuis worden mensen met open TBC 2 xc3xa1 3 weken gexc3xafsoleerd verpleegd. Daarna moeten ze nog een half jaar speciale medicijnen slikken en zijn ze niet meer besmetelijk. Behalve als ze de medicijnen niet trouw innemen dan zullen ze wel besmettelijk zijn maar verder mogen ze na de ziekenhuisopnamen alles doen en overal naar toe.

  Groetjes Ella

 27. Kim zegt:

  Hallo!

  Bij een collega van mij is gesloten tbc gevonden, nadat zij zich had laten testen omdat haar vader ook gesloten tbc heeft.
  Moet ik mij nu ook laten testen, of is dat niet nodig omdat ze gesloten tbc heeft?

  Met vriendelijk groet

  Kim

 28. Ella zegt:

  Hallo Kim,

  Nee in principe hoef je je niet te laten testen want gesloten TBC is niet besmettelijk..Als je het voor je eigen zekerheid wel wil doen is dat natuurlijk wel mogelijk!

  Groetjes Ella

 29. Ella zegt:

  Hallo Mieke,

  Klopt want het zijn zware medicijnen die je moet slikken..Als je er eenmaal klaar mee bent zal je je langzamerhand weer beter gaan voelen.
  Succes!

  Groetjes Ella

 30. Ria Jozen-Janssen zegt:

  Hallo ella, Gisteren heb ik een berichtje geplaatst maar is duidelijk niet doorgekomen. Mijn man heeft kleincellige longkanker en hij wil geen chemokuur. Hij is bijna 77 jaar en ik denk dat ik zijn mening moet respecteren. Volgens mij is het een bijzonder nare behandeling, zijn conditie is nu al 0,0 en ook mentaal is hij zeer somber ingesteld. Doet hij er inderdaad goed aan om chemokuur te weigeren? Van de ene kant heb ik er moeite mee, doch ik geloof dat hij er zelf nu vrede mee heeft.
  Zelf loop ik al een paar weken met een longontsteking en km dus door deze hele situatie niet aan rust toe. Nu moet ik maandag ook een ct-scan laten maken (hopenlijk preventief) ik ga er voorlopig van uit dat de dokter een litteken op mijn long heeft gezien; vroeger heb ik pleuritus gehad en dat schijnt littekens te geven. Weet je hier iets meer van? Het zou wel heel bizar zijn als er met mij ook iets ergs aan de hand is. Ik wil er vooralsnog zeker niet van uitgaan, positief blijven is mijn motto.
  Hoop dat dir bericht door komt en ben blij dat ik mijn verhaal op schrift kan stellen. Het is nu zeer heftig allemaal.
  Groetjes,
  Ria

 31. Anoniem zegt:

  Hallo Ria,

  Je vorige berichtje was wel door gekomen maar door mn werk was ik er nog niet aan toe gekomen om te reageren. Mijn excuses.
  Ik snap heel goed dat jullie in een moeilijke situatie leven, maar als het zijn keuze is dat hij geen chemo wil dan moet je dat respecteren. Chemo zou niet genezend zijn en als hij al niet in goede conditie is, zal hij het alsnog zwaar hebben gekregen door de chemo.
  Ik hoop dat er bij je op de scan gewoon littekenweefsel te zien is. Dat hoor je wel vaker maar zekerheid hebben is wel prettig.
  Wens jullie alle sterkte van de wereld want dat hebben jullie wel nodig!

  Groetjes Ella

 32. Lotte zegt:

  Hallo allemaal,
  kunnen jullie, of 1 van jullie mij misschien helpen??
  Ik ben 15 jaar en zit in 4vwo en wij hebben voor het vak anw (algemene natuurwetenschappen) de volgende opdracht gekregen:

  Vraag aan een oudere persoon in je omgeving die ervaring met tbc heeft wat tbc vroeger (voor de algemene toepassing van antibiotica) inhield. Welke behandeling kreeg de patient? Wat betekende het voor de omgeving? Hoe verliep het herstel? Had de patient na zijn herstel blijvende klachten?

  zou iemand die er ervaring mee heeft (gehad) mij hier wat meer over kunnen vertellen?
  je kunt het mailen naar lotte_2009@hotmail.com

  alvast bedankt!!

 33. Bon zegt:

  Beste allemaal,

  Per toeval kom ik op deze weblog terrecht! Wat fijn te lezen dat er meer mensen zijn die TBC hebben (gehad) ik had even het idee dat ik de enige was (bij wijze van)
  Na 2 jaar longproblemen uiteindelijke TBC geconstateerd, nu 2 weken geleden blijkt ook mijn dochtertje van 7 maanden besmet. Heftig..
  Ik ben nu bijna 2 maanden bezig met de medicijnen die me erg zwaar vallen moet ik zeggen.. Ben bang dat mijn dochter ook deze pijn en reacties voelt. Heeft iemand enig idee? En zijn er mensen die ervaring hebben met TBC bij kinderen? Komt een hoop op me af en wil graag eens ervaringen uitwisselen.
  Grts!
  Bon

 34. Heleen zegt:

  Hoi Bon,

  Ik kom toevallig net terug van een viermaandelijkse stage in een kinderziekenhuis in Kaapstad waar we onder andere een aantal kinderen hadden met tuberculose in het bewegingsapparaat. Ongeacht het feit dat de tuberculose zich bij hen op een andere plek bevond dan waarschijnlijk bij jouw dochter het geval is, moesten zij ook de hele molen door van medicatie enzovoorts. Nu is het zo dat het ziekenhuis daar niet te vergelijken is met de thuissituatie: deze kinderen hebben continu veel andere kinderen om zich heen en zijn dus continu met elkaar bezig. Ik heb nooit ook maar 1 van mijn patientjes over bijwerkingen e.d. gehoord! Natuurlijk zijn ze soms wel bang omdat ze niet precies weten of begrijpen wat er met ze aan de hand is maar met goede voorlichting aangepast op het niveau van het kind is daar veel aan te verhelpen. Verder lijkt het me uit jouw verhaal eventueel wel mogelijk dat jouw dochter jouw angst en reacties oppikt? Ik zou zeggen, praat er gewoon eens met haar over, hoe ze zich voelt e.d. Een kind van 7 heeft al heel wat te vertellen heb ik meegemaakt! Heel veel sterkte bij het restant van jullie behandeling en alle beterschap gewenst!

  Groetjes Heleen.

 35. jolanda zegt:

  Ik ben besmet geweest met tbc. Had open tbc en ben hiervoor behandeld. (3 jaar geleden) sindsdien heb ik veel gewrichts/spierklachten. Zou dit kunnen samenhangen met de gewezen besmetting.
  Jolanda

 36. Ella zegt:

  Goedeavond,

  Gesloten TBC is niet besmettelijk want dan zit het alleen in de lymfeklieren. Hij heeft het van iemand gekregen die open TBC heeft/had.

  Groetjes Ella

 37. remco zegt:

  hallo ik heb even een vraag.
  bij een kennis van een vriend van mij is open tbc ondekt.
  die vriend van mij word nu ook getest op tbc en wacht nog op de uitslag of hij het ook heeft.
  mijn vraag is nu als hij het niet heeft kan hij het dan ook overdagen naar mij toe.
  zodat ik dan wel weer open tbc heb.

 38. Ella zegt:

  Hallo..

  Het is een beetje verwarrende vraag, maar bij deze.Als die vriend geen TBC heeft kan hij jou ook niet besmetten. Als die kennis van die vriend wel open TBC heeft kan hij andere mensen wel besmetten.
  Ik hoop dat dit het antwoord is op je vraag anders hoor ik graag van je.

  Groetjes Ella

 39. Mo zegt:

  Hallo

  een week geleden is een open tbc geconstateerd bij mijn moeder en ze wordt hiervoor behandeld, ik heb een mantouxtest gedaan , en is duidelijk dat hij positief is, wordt overmotgen afgelezen bij de ggd, mijn vraag is stel dat ik besmet ben, kan ik anderen ook besmetten. ?

  Vr. Groeten,

  Mo

 40. Mo zegt:

  Hallo

  een week geleden is een open tbc geconstateerd bij mijn moeder en ze wordt hiervoor behandeld, ik heb een mantouxtest gedaan , en is duidelijk dat hij positief is, wordt overmotgen afgelezen bij de ggd, mijn vraag is stel dat ik besmet ben, kan ik anderen ook besmetten. ?

  Vr. Groeten,

  Mo

 41. Suzan zegt:

  Mijn moeder heeft ook een atypische vorm van tbc.
  Idd erg weinig over bekend.
  Ze slikt hiervoor al bijna een jaar erg veel medicijnen.
  De longarts denkt dat ze dit opgelopen heeft door besmet drinkwater… Heeft iemand hier ervaring mee of hiervan gehoord?

 42. Linda zegt:

  Goede avond,

  Mijn mantoux is positief, en ik moet nu medicijnen gaan slikken. Nu is mijn vraag, hebben die medicijnen erge bijverschijnselen? Dokter zei, veel braken, diaree?? Heeft iemand hier al ervaring meegehad? Of valt het allemaal wel mee…?
  En nog een vraag, ik ben al 2 keer in Tanzania geweest om te werken, en wil daar graag gaan wonen/werken, is dat verstandig na die medicijnen? Word je lichaam immuun voor de medicatie als je nog eens TBC oploopt daar?
  Dank u wel alvast.
  Groetjes Linda

 43. Ella zegt:

  Hallo Linda,

  Belangrijk is dat je bij deze medicijnen zeker een maagbeschermer slikt[bv Pantazol of Nexium]want het is erg belastend voor je maag.
  De vraag over het wonen in Tanzania enz is verstandiger dit even met je longarts te overleggen. Ik zou denken, geen probleem, maar hij heeft er nog veel meer verstand van.
  Sterkte.

  Groetjes Ella

 44. Bonny zegt:

  Hallo, ik slik sinds afgelopen maandag Isoniazide en Rifampicine i.v.m. een infectie van TBC. Ik ben nu al ontzettend beroerd van de medicijnen. Zoals extreme vermoeidheid, hoofdpijn, misselijk, koud/warm en duizeligheid. Ik moet de pillen 3 maanden slikken. Kloppen deze bijwerkingen? En gaan deze weg naar verloop van tijd?
  Bedankt.

 45. Ella zegt:

  Hallo Bonny,

  Deze bijwerkingen kloppen zeker want het zijn zware medicijnen. Misschien dat je wel aan je huisarts/specialist kan vragen voor wat extra medicijnen om te bijwerkingen wat te onderdrukken.
  Sterkte ermee!

  Groetjes Ella

 46. antoinette zegt:

  Hallo allemaal,
  Heb in oktober 2008 de diagnose gesloten tbc gehad. Dat kwam aan het licht na een ontsteking van het hartzakje. Ben nu na maanden van medicijnen,genezen verklaard. Controleren kunnen ze dat niet. Heb last van pijnlijke klieren, en een totaal gebrek aan energie. Kan nog steeds haast geen trappen lopen. Wie herkent dit? graag ervaring uitwisseling met iemand die ook gesloten tbc heeft! De verschillende artsen kunnen me niets vertellen over wat gebruikelijk is.

 47. chris zegt:

  Hallo

  Ik ben ben een scholier die net zijn examens vwo heeft gehaald. Nu zit ik halverwegen mijn kuur voor tbc, zit nu op 3 antibioticakuren. Ik vind de kuur op dit moment te zwaar om aan een studie te beginnen, is er iemand die mij kan vertellen of de kuur de laatste anderhalve maand licht genoeg is om te gaan studeren?

  groetjes
  Chris

 48. khadija zegt:

  hoi ik heb in maart te horen gekregen dat ik open tbc had heb 6 maanden lang medicijnen gedronken gelukkig heb ik geen bijwerkingen aan over gehouden wel wat ijzetekort maar gelukkig is dat ook te verhelpen. als jullie meer vragen hebben kan dat groetjes ps ik wens iedereen die het ook meemaamkt heel veel sterkte het komt goed

 49. Willeke zegt:

  Hallo,
  Sinds december 2009 is bekend dat ik werveltbc heb.
  Dit komt niet veel voor en ik ben benieuwd naar mensen die hier ook ervaring mee hebben of mensen die er wat van af weten.
  Ik heb 6 weken plat gelegen in het ziekenhuis en momenteel ben ik thuis en draag ik een brace.
  Ik hoop op reacties,
  Willeke.

 50. mulderina zegt:

  vraagje
  ik ga opvakantie naar amerika.
  nu is er een mantou teste gedaan bij en en kreeg een plekje. dus longfoto laten maken. die was veder goed. maar nu nog een bloedonderzoek ondergaan. omdat ik toch een reactie heb. ze denken mogelijk gesloten. maar mag ik dan wel gewoon opvakantie. de uitslag duurt namelijk 2 weken en dan ben nett wel of net niet op vakantie. zou ik dit moeten aangeven..?

 51. Jolanda zegt:

  Hallo,

  Bij mij werd 31dec 2014 open tbc geconstateerd. Na een zh opname van een week ben ik nog 2 maanden thuis geïsoleerd geweest ivm besmettingsgevaar (positieve sputum testen). Na een half jaar medicijnen mocht ik daarmee stoppen, ik ben nu alleen nog steeds extreem moe. Volgens de GGD komt dat doordat er nog veel energie naar het herstel van mijn lichaam gaat. Herkent iemand dit? Ik ben nu nog steeds volledig arbeidsogeschikt, hoewel ik al meerdere keren geprobeerd heb om weer aan het werk te gaan. Ik zou graag horen of dit vaker voorkomt.. Uit bloedonderzoek komt geen verklaring….

  • jacquelien zegt:

   Ik ben 24 jaar geleden besmet geraakt met de tbc bacterie. Moest een jaar lang isoniazide slikken. Ik was al gauw heel er moe. Daar kreeg ik vitamine b6 of d6 voor wat een klein beetje hielp. Bij controle’s bleek steeds mijn leverwaarde en nierfuctie op de medicijnen reageerden maar nog niet verontrustend. Na 8 maanden slikken en al half 9 in bed liggen en middagslaapjes doen (ben je 16 dus echt niet normaal) kreeg ik een soort epilepsische aanval. Ik moest toen per direct stoppen met de medicijnen. Nu na al die jaren moet ik nog steeds middag slaapjes doen. Werk alleen de ochtenden en heb ik feestjes slaap ik voor die tijd ook anders houd ik het niet vol. Wat het meest frustrerende is is dat iedereen je een luilak vind. Dokters wimpelen je af met dat je zelf het patroon moet doorbreken. Alsof ik er niet vanaf wil en dat niet al geprobeerd heb. Ben het zoooooo zat om altijd maar zo moe te zijn.

   Hopelijk gebeurd dat bij u niet. Veel sterkte
   Groetjes jacquelien

 52. maruja zegt:

  Hallo jaqualine

  Ik ben 2 keer hehandelt voor tbc. En die verschijnselen die jij hebt heb ik ook. Ik moet overa
  dag ook slapen anders ben ik knok out. En heb nog steeds bijwerkingen je wordt er ziek van.

 53. hennie zegt:

  Hallo,mijn man heeft open tbc en zit midden in de behandeling,nog 2,5 maanden te gaan.Hij was in het begin heel erg moe maar dat is over gegaan,alleen nu sinds een week is ie weer plotseling extreem moe elke dag,Is dat normaal dat je de eerste tijd erg moe ben van de medicijnen en dan een poosje helemaal niet moe en nu dan weer extreem moe,Is het normaal dat de vermoeidheid elkaar zo af wisseld? En blijft de vermoeidheid na het beeindigen van de medicijnen over 2,5 maand?

  • Jolanda zegt:

   Beste Hennie,

   Ik was helaas ook erg moe en daarbij vergeetachtig en verward van de medicatie. Het heeft bij mij na de kuur ook nog wel een paar maanden geduurd voordat ik minder moe was. Het is echt een aanslag op je lijf, dat kost een hoop energie om te herstellen… Sterkte!

 54. hennie zegt:

  Hallo
  Mijn man heeft open tbc en zit nu in de 4e maand van de behandeling,alleen hij is nu extreem moe,in de 1e 2 maanden was hij moe ,de 3e maand was hij helemaal niet moe,en nu is hij weer wel extreem moe,is dit normaal dat je zo afwisselend moe ben,en als de kuur klaar is blijf je dan zo moe of moet dit langzaam beter worden

  • Anton Barendregt zegt:

   Hallo. Men heeft mij jaren geleden zo’n 8 maanden laten lopen met TB in de lymfeklier in de hals. Na operatie heb ik 1 jaar medicatie gekregen. Ik kan u zeggen dat ik (destijds 18 en goed getraind) intens moe ben geweest en omdat ik nog door ging met mijn studie pas na 1 jaar de echte klap kreeg. Ik zou goed rusten, en vooral goed en gezond eten. Vergeet ook de bijwerkingen van de medicijnen niet. Als het goed is gaat uw man zich na afloop van de medicatie weer beter voelen.

 55. Diana zegt:

  Mijn collega heeft gisteren laten weten dat zij gesloten TBC heeft. In het half jaar dat ik daar werk, heb ik alle symptomen gehad van TBC, waaronder nu nog extreme vermoeidheid. Gisteren kwam mijn collega met koorts op het werk. Ik heb zelf astma en een verminderd immuunsysteem. Op het werk gebruikt iedereen flexplekken.ik ben bang dat ik door haar geïnfecteerd ben. Ik weet niet wat ik moet doen. Kan iemand advies geven?

  • Jaouad zegt:

   Wat dacht je van naar de dokter gaan en zeuren om een onderzoek en hoe eerder je gaat des te beter. Bij mij duurde het 5 maanden voordat ik onderzocht werd. En vraag om doorgestuurd te worden naar een ziekenhuis met specialisatie virussen en bacteriën zoals het Havenziekenhuis in Rotterdam.

  • Jolanda zegt:

   Hoi! Als je het niet vertrouwt kun je naar de huisarts of contact opnemen met de dichtstbijzijnde GGD? Voor een Mantoux test. Maar als je collega gesloten tbc heeft, kan ze je niet besmetten…

 56. Aram zegt:

  Hallo,

  Mijn vrouw heeft gesloten tbc en zij moet van de longarts alleen maar 3 maanden Rifinah gebruiken, en ik lees op internet dat behandeling van tbc is min 6 maanden, 2 maanden intensief met 3 of 4 antibiotica en vervolg 4 maanden met iets minder antibiotica.

  Mijn vraag is of Rifinah zo sterk is dat hij binnen 3 maanden alle bacteries dood maakt?
  Ik maak me zorgen dat dit geen goed diagnose is en bacterie daar door resistent kan worden.

  MVG
  Aram

  • Ik weet niet anders dan dat het ook 6 maanden geslikt moet worden. Misschien even contact opnemen met huisarts of longarts om deze vraag te stellen en een rustgevend antwoord erop te krijgen.

 57. pinxten Rita zegt:

  is bij mij gesloten tbc vastgesteld moet nu zes maand de gekende antibiotica’s nemen ben nu bezig van 5/07/2017 dus nog drie mannden te gaan ,mijn probleem is dat ik niet functioneer kan nergens mer alleen naar toe (duizeligheid en hou het niet uit van ZWETEN en WEGDRAAIEN nog iemand ondervinding???
  longarts zegt wel gaat over maar word hoe langer hoe erger

 58. Jacquelien83 zegt:

  Ik weet dat ik na 8 maanden een aanval heb gehad en per direct moest stoppen. Maar vanaf dat ik met de medicijnen begon was ik extreem moe. Dat is nooit meer goed gekomen. Ik moet vaak nog middagslaapje doen omdat ik anders de dag niet vol hou. Ik was toen 16 en nu 34. Maar het wordt niet erkent door de artsen. Succes en bel gewoon met de GGD met je klachten.

  • Jaouad zegt:

   Jacquelien

   Wat jij meemaakt op dit moment maak ik ook mee en vele die de medicijnen tegen tbc hebben geslikt.
   Ze genezen aan de ene kant aan de andere kant maken ze weer wat kapot.

   • Jacquelien83 zegt:

    Ja en dat vind ik juist zo verbazingwekkend. Ik lees veel over mensen die hetzelfde hebben maar door artsen wordt ik niet serieus genomen en steeds weggestuurd want er is nergens bekend dat dit een nawerking is. Frustrerend
    Baal en schaam mij dat ik altijd zo moe ben.

 59. pinxten Rita zegt:

  hier zit ik weer 2 uur s’ nacht k kan niet siapen heeft daar nog iemand last van dat is al zo vnaf ik die medicatie gebruik (ook een half long weggenomenà

 60. Lynn zegt:

  Bij mij is gesloten tbc geconstateerd. Longfoto is schoon. Bloedonderzoek heeft aangetoond dat ik de bacterie draag. Ben op rifampicine gezet maar lijkt alsof ik hier niet tegen kan. Kan niet normaal functioneren. Mega misselijk, duizelig, licht in mijn hoofd, hoofdpijn etc. Meer mensen die hier last van hebben bij dit medicijn?

  • pinxten Rita zegt:

   Weet waar je het over hebt hoor ben net na 6 maanden medicatievrij ik kan je jammer genoeg niet zeggen dat het went ,heb het ok allemaal gehad en het ergste vond ik nog het zweten vooral ’s nachts ook slapeloosheid en door al die miserie zat ik nog op de rand van een depressie ,mijn partner kon echt niets goed doen of ik snauwde hem af enfin je moet maar denken wat is 6 maanden ij een mensenleven je geraakt hier echt wel door hoor (ben bij de vaststelling dan ook nog gestopt met roken )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s