Bronchoscopie

Wat is een bronchoscopie

Een bronchoscopie is ‘kijken in de luchtwegen’, met behulp van een dun flexibel slangetje (bronchoscoop) waar verlichting, lenzen en spiegels in zijn gemaakt

Waarom krijg ik dit onderzoek?

Als je dit onderzoek krijgt, heeft de arts vaak al bij je een ander onderzoek verricht en geconstateerd dat er misschien een afwijking zit in uw longen. Hij/zij weet alleen nog niet wat het precies is. Op een foto of scan is dat namelijk niet te zien. Daarom vindt er een bronchoscopie plaats. De arts kan hierbij in de luchtwegen kijken en hieruit stukjes weefsel en slijm halen om te onderzoeken wat er aan de hand is. Dit onderzoek kan helpen vaststellen of er sprake is van longkanker of van een andere longaandoening. Tevens kan dan bekeken worden waar de afwijking precies zit, hoe groot de afwijking is, en hoe die er uitziet. Microscopisch onderzoek van de verkregen weefselstukjes kan uiteindelijk aangeven welke soort longkanker het is, bijvoorbeeld kleincellige of niet-kleincellige longkanker.

Hoe gaat dit onderzoek?

De arts verdooft de mond (of neus) en keelholte met een spray, en druppelt vloeistof in de luchtwegen om deze te verdoven. Op medische indicatie kan soms besloten worden mensen onder volledige narcose te brengen voor dit onderzoek. De arts brengt de bronchoscoop, van enkele mm dikte, heel voorzichtig via de mond of neus in de luchtwegen. De luchtwegen worden niet afgesloten, dus uje kunt gewoon blijven doorademen. De arts kan door de bronchoscoop in je longen kijken, al dan niet met behulp van video-apparatuur. Met de bronchoscoop kan er slijm worden afgezogen of weefselstukjes worden verwijderd voor verder onderzoek. Dit onderzoek is er op gericht om na te gaan of je kanker hebt, en welke soort kanker. Tevens kan dan bekeken worden waar de afwijking precies zit, hoe groot de afwijking is, en hoe die er uitziet.

Is het vervelend?

Bronchoscopie doet geen pijn. Tijdens de bronchoscopie kan je last hebben van hoesten. Als dat het geval is kan de arts extra verdoving via de bronchoscoop in de luchtwegen spuiten om de hoestprikkel te dempen. Tijdens het onderzoek wordt het zuurstofgehalte in het bloed nauwkeurig gecontroleerd met een saturatiemeter (een knijpertje op uw vinger.) Als het zuurstofgehalte te laag is, krijg je extra zuurstof via de neus toegediend.

Moet ik me voorbereiden?

Voor het onderzoek mag je vanaf middennacht 0.00 uur niet meer eten of drinken. Uw medicijnen (behalve plastabletten) kunt u ’s morgens gewoon innemen met een beetje water. In overleg met de longarts worden bloedverdunners tijdelijk gestaakt om bloedingen te voorkomen. Als je een kunstgebit hebt, moet deze uit de mond.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Over het algemeen kun je korte tijd na het onderzoek het ziekenhuis weer verlaten. Als er medische redenen zijn om je enige tijd te observeren kan het verblijf in het ziekenhuis enkele uren zijn. Je mag na het onderzoek niet meteen drinken, omdat het voor kan komen dat je door de verdoving je zou kunnen verslikken. Het kan zijn dat uje achteraf wat last heeft van een ruwe keel. Ook kan het slikken een tijdje wat moeilijker gaan. Dit gaat vanzelf weer over.

Wanneer en hoe krijg ik de uitslag?

Tijdens het onderzoek wordt materiaal uit uw longen gehaald. Dat wordt onderzocht onder de microscoop of op kweek gezet. Gemiddeld duurt het een week voordat je in een gesprek te horen krijgt wat de uitslag is.

Advertenties

43 gedachtes over “Bronchoscopie

 1. Chris.E. Antonie zegt:

  Ik weet niet of ik dit het juiste adres is voor mijn probleem, met het volgende doet zich voor:
  sinds 21-03 ben ik wat verkouden en heb last van een hoestprikkel tijdens het spreken. na ongeveer 3 weken ben ik bij de huisarts geweest en heb codeine gehad dit heeft goed gewerkt ,maar nadat deze opwaren kwam het probleem terug na een vogende huisarts bezoek kreeg ik Pulmicort, na 2weken was dit probleem wel wat minder maar niet over .Bij de gemaakte longfoto’s bleek alleen dat mijn diafragma wat was afgevlakt.
  mijn vraag is of u dit verschijnsel ooit heeft meegemaakt of erover hebt gehoord.gaarne zou ik indien mogelijk wat over horen .
  bijvoorbaat mijn hartelijke dank hoogachtend C. Antonie

 2. Hallo Chris,

  Ja ik heb er wel eens wat van gehoord..je ziet dat vaak ook bij longpatienten..COPD patienten..die worden daar wat benauwder door dat komt daardat de belangrijkste ademhalingsspieren het diafragma (midxc2xaddenrif) en de tussenribspieren zijn. Bij de inademing wordt het diafragma gestimuleerd en daardoor afgevlakt, waardoor de buik iets naar voren komt, vervolgens wordt het longvolume vergroot door aanzetten van de tussenribspieren. Bij sommige mensen wordt de inademingsaanzet via het diafragxc2xadma gebrekkig uitgevoerd, hetgeen een beperkte ventilatie tot gevolg heeft.
  Hoop dat je wat kan met mijn antwoord!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 3. astrid zegt:

  Hoi Ella, ik heb wat zitten rondlezen op jou site. Bij ons op de afdeling worden er bronchoscopieen uitgevoerd voor bv stentplaatsing in de luchtwegen of het weglaseren of wegbranden van een tumor, of het dichtbranden van een tumor. Verder lijkt het mij handig om bij de informatie van ph neer te zetten dat er zeer veel medicatie nog in onderzoek zijn en dat het een zeer zeldzame ziekte is. Ik hoop dat je hier wat aan hebt, met vriendelijke groet.

 4. Ha Astrid,

  Waarschijnlijk werk je in een academisch ziekenhuis gok ik want stentplaatsing en wegbranden enz wordt bij ons verder niet gedaan.
  En verder bedankt voor de info over ph..heb wat aanvullingen gedaan!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 5. miranda zegt:

  weet niet of ik hier goed zit maar krijg het onderzoek 7 februari maak me een beetje zorgen er is op de foto een kleine dubbele wand te zien rechts boven in mijn linker long hij kwam met een bepaalde ziekte maar die weet ik niet meer.maar het klonk vrij ernstig.hoe kan ik dit het beste aan pakken?????

 6. Hallo Miranda,

  Zonder naam van de ziekte kom je niet ver..je zou even de arts op kunnen bellen en kunnen vragen wat hij nu precies bedoelde en anders zal je moeten wachten tot dat het onderzoek geweest is denk ik..Meer kan je nu niet doen.
  Sterkte!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 7. Zeer binnenkort moet ik een bronchoscopie ondergaan omdat er een rare vlek in mijn long zit. Ik weiger dit, ik ben zwaar claustrofobisch, en het idee van iets in mijn mond, keel neus of longen is voor mij afschrikwekkend. Kan dit ook onder algehele anestesie gedaan worden? Ik kan dit onderzoek echt niet ondergaan, maar de Pet scan en alle andere scans geven geen uitsluitsel. Graag hoor ik van u, vriendelijke groeten, Anne

 8. Hallo Anne,

  In principe kan je altijd overleggen met je specialist en zal er zeker een mogelijkheid zijn die voor beide “partijen”acceptabel is, want als alle scans geen uitsluitstels geven maar de Bronchoscopie wel is het natuurlijk wel verstandig om die scopie te laten doen.
  Hoop dat je iets kan met mijn antwoord.
  Sterkte en succes!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 9. Jannie zegt:

  ik heb afgelopen weken 2x een bronchoscopie gehad en ben zelf heel erg claustrofobisch
  leg het uit. ik had een assistent naast mij die mij helemaal begeleide met alles, ademhaling, vertellen wat er gebeurde, het is mij niet tegengevallen, ik vond het geen prettig onderzoek maar ben blij dat ik doorgezet heb. Ik heb ook op andere sites gelezen dat ze het onder narcose kunnen doen kun je dat niet voorleggen
  heel veel sterkte

 10. Goede informatie.

  Ik heb vorig jaar een bronchoscopie gehad als onderdeel van een routine-controle vanwege een langdurige bronchitis (bleek gelukkig on orde te zijn).

  Ik heb de bronchoscopie in Duitsland gehad en de procedure daar komt praktisch overeen met wat je in het stukje schrijft. Ze hebben me daar alleen wat langer ter observatie gehouden maar ze zijn daar hier sowieso wat voorzichtiger mee.

  Wat ik zelf zou willen toevoegen is dat in mijn ervaring de verdoving uiteindelijk vele malen vervelender is dan het onderzoek. Het verdoofd zijn van je keel is een erg onprettig gevoel en vooral het inhaleren van het longverdovingsmiddel is erg onprettig omdat je het gevoel krijgt dat je longen helemaal vol met vocht en slijm zitten (wat ook zo is natuurlijk πŸ™‚ ). Maar het onderzoek zelf is me erg meegevallen…niets gevoeld behalve een kokhalsreflex toen de slang er in ging.

  Groeten uit Leipzig, DE

 11. Ella zegt:

  Hallo Constantijn,

  Bedankt voor je reactie en je toevoeging is fijn om te lezen..Mensen met ervaring kunnen er natuurlijk meer van vertellen dan dat ik zonder ervaring weet.
  Dank je wel.

  Groetjes Ella

 12. angela zegt:

  gisteren heb ik een bronchoscopie gehad en in overleg met de specialist is dit gebeurt onder algehele nacose ik kan het iedereen aanbevelen je voelt en merk helemaal niets van het onderzoek ik ben mij specialist hier heel dankbaar voor dat ik dit niet bij mij vole verstand hoefde mee te maken en ja nu nog een week wachten op de uitslag en hopen dat die positief is want ik heb 3 plekken op mijn longen zitten waarvan er al 2 3 cm breeb van zijn dus zit wel in de zenuwen

 13. Ella/ web-log longziekte zegt:

  Hallo Angela,

  Sorry voor de late reactie. Weet niet of je ondertussen al een uitslag hebt gekregen??
  Hoor het graag!

  Groetjes Ella

 14. angela zegt:

  hallo ella
  de bronchoscopie is hellaas niet gelukt de plekken 2 in de linker bovenkwab en 1 in de rechter bovenkwab zitten te hoog om met de bronchoscopie bij de komen vertelde de arts,nu is er nog 1 optie en dat is een longpunctie maar daar ben ik heel bang voor omdat dit alleen kan worden gedaan onder plaatselijke verdoving endit niet ziet zitten aan de arts gevraagd of t ook kan onder algehele narcose ,antwoord dat dat niet ging (kans op een klaplong is dan veel grooter aanwezig) met de arts afgesproken of er dan 1 mogelijkheid is voor een operatie waarbij dan wel me borstbeen woord doorgezaagd,hij moest dit dan eerst bespreken met de chirurg en het antwoord krijg ik dan bij mijn volgende afspraak op 15 januari 08 want hij stuurt mij eerst nog a.s.dinsdag 8 januarie naar het bronovo ziekenhuis in den-haag voor een petscan,om te kijken of ik buiten de plekken op mijn longen nog andere afwijkingen/uitbreidingen hebt ik ben erg bang voor de uitslag en ben lichamelijk en geestelijk hellemaal op kan aan niets anders meer denken ik zit er ook erg mee hoe het met mijn dochter dan verder moet ze is 16 en heb alleen haar moeder nog en die heb ze nog zo hard nodig.
  ik ben echt heel radeloos vanaf het moment dat er wat gevonden was op de mri scan

 15. Anoek zegt:

  Hallo,

  Ik ben 12 jaar en krijg in februarie een bronchoscopie.
  Ik ben heel erg bang.
  Ik wordt wel volledig onder narcose gebracht.
  Maar weet iemand misschien wat ze doen als je luchtpijp te slap is want ze denken dat dat bij mij zo is?

  Groetjes,
  Anoek

 16. Ella / weblog longziekte zegt:

  Hallo Angela,

  Ik weet niet of je ondertussen al wat meer weet??
  Ik hoor graag van je.

  Anoek,
  Sterkte met je onderzoek. Misschien dat er mensen met ervaring jou een juist antwoord kunnen geven.

  Groetjes Ella

 17. angela zegt:

  hallo ella
  ik heb de 15e de uitslag gekregen van de petscan er waren gelukkig niet meer plekken gevonden buiten de de plekken die ik al heb,ook zat er niets in mijn lymfklieren.
  alleen is er een bobbel gevonden via de petscan wat er niet hoort te zitten en die zit namelijk te hoogte van mijn linker schouder en nek.
  de arts heeft gelijk een biopsie ervan genomen en ik hoor a.s. maandag de 21e de uitslag van de biopsie ook woord ik deze dag gelijk door verwezen naar de chirug om deze operatief te laten verwijderen.
  ik hoop ook dat ik gelijk te horen krijgt wanneer hij verder wilt gaan met mijn longen???
  veel liefs van angela

 18. angela zegt:

  hallo ella
  nou weer geen goed nieuws,van de biopsie van die bobbel het heeft allemaal niets opgeleverd(geen diagnose)noppes vandaag moet ik langs de chirurg en hij gaat beoordelen of hij het onder plaatselijke verdoving kan verwijderen/dat het operatief moet gebeuren maar dat hoor ik allemaal vanmiddag.
  de bobbel is wel wat gegroeid.
  ik woord hier hellemaal knetter van en ook als het verwijdert is dan woord deze ook gelijk onderzocht
  en dan weer een week wachten op de uitslag.
  ik heb wel aan de longarts gevraagt of ik kanker heb, maar hij kon mij daar geen antwoord op geven ,wel vondt hij het vreemd dat er telkens geen uitslag eruit komt hij heeft dit nog nooit meegemaakt maar 1 ding kon hij wel met zekerheid vertellen dat hij met de behandelingen verder gaat tot er een uitslag van komt want wat ik ook mankeert het hoort er niet niet te zitten.
  ik zit zo in onzekerheid wat ik allemaal nog dan moet ondegaan aan onder zoeken wel kan ik 1 ding vertellen het vreet echt allmaal zowel lichamelijk als geestelijk ik lijk al 10 jaar ouder geworden en ben al heel wat kilo”s kwijt van de zenuwen gelukkig heb ik van de huisarts kalmerings tabletten gekregen om me wat rustig te houden anders zo ik het allemaal niet meer trekken.
  ella als ik wat meer weet dan hou ik je hiervan op de hoogte.mijn vraag aan jouw is kan je nog meer lotgenoten die dit ook allemaal hebben meegemaakt????????
  groetjes en veel liefs angela

 19. angela zegt:

  hallo ella
  vandaag bij de chirug lsngsgeweest en morgen woord de ingreep om de bobbel te verwijderen uitgevoerd(operatief) ik moet dan 31 januari 08 terug komen bij de longarts voor de uitslag van de vewijderde bobbel,en dan maar hopen dat het wat opleverd (maar zlf denk ik dat het weer niets opleverd) maar we blijven positief denken.
  groetjes van angela

 20. Ella/ weblog longziekte zegt:

  Hallo Angela,

  Ik hoop dat je de 31e positieve berichten mag ontvangen van je longarts en dat het uiteindelijk dus allemaal mee zal vallen.
  Ik hoor graag van je na de uitslag.
  Sterkte met wachten!

  Groetjes Ella

 21. Mathilde zegt:

  Heeft iemand ooit gehoord dat er patienten zijn die een bronchosopie niet verdragen omdat ze totaal geen adem meer kunnen halen?

  En als zo’n patient dan onder narcose een bronchosopie krijgt, gaat het dan wel goed met de luchttoevoer?

 22. dineke zegt:

  Ik kreeg van de longsarts na een bronchoscopie te horen dat ik 2 uitstulpingen had. 1 in de luchtweg en 1 in mijn long ik kan hier niets over vinden op internet en weet ook niet of deze aandoening een naam heeft wie kan mij helpen aan informatie.

 23. jessica leendertse zegt:

  ben vorige week onverwachts van een euroloog doorgestuurd naar een longarts, want ze hadden via een ct scan van nieren toevallig een stukje long meegescant, toen werd er een plek op m,n linker long ontdekt, heb nu een pet scan gehad, en krijg woensdag 13 augustus een bronchoscopie, ben hier echt bang voor, maar ga wel onder narcose, maar denk dat je er toch wel wat van merkt, omdat het maar een roesje is, maar ben blij als het voorbij, en dan is het wachten op de uitslag dinsdag 19 augustus.

 24. jessica leendertse zegt:

  hoi ella
  heb vandaag m,n bronchoscopie gehad, is me wel meegevallen, aleen het verdoven van keel is het minst prettig, voor diegene die zich druk maken voor dit onderzoek wil ik alleen maar zeggen, maak je niet te druk van te voren, want dat deed ik ook, en je krijgt het niet benauwd, je kunt gewoon blijven ademen, was echt in paniek vanochtend, maar als je een roesje vraagt, ben je er wel bij maar merkt er niks van, en nu wachten op de uitslag 19 aug. sterkte voor iedereen die dit onderzoek nog moeten krijgen. gr jessica

 25. Ella zegt:

  Hallo Jessica,

  Sterkte met het wachten op de uitslag en fijn te horen dat het uiteindelijk is meegevallen. Van iedereen hoor je dat wel maar je moet het toch zelf ervaren he!

  Groetjes Ella

 26. yolande zegt:

  Ik kom daar ik eind te raad ben. Mijn broer heeft keelkanker maar alles is verkeerd afgelopen operatie. Kan nu niet meer buiten zonder een slijmapparaat. Ik heb van iemand gehoord dat je ook 1 kunt vinden die ook op batterij zou werken. Kan iemand mij helpen aub in de naam van mijn broer die24 op24 uur thuis zit zonder iets te kunnen doen. Ik wist niet meer waar zoeken daarom vraag ik het aan jullie. mvg yolande

 27. Ella zegt:

  Yolande,

  Ik wil wel het internet afzoeken voor je want er moeten zeker uitzuigapparaten bestaan, alleen dan op een accu denk ik.
  Je moet me anders maar even mailen en dan zoek ik voor je!
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 28. anneke zegt:

  hallo allemaal
  ik lees dat er zoveel menssen bang zijn voor bronchocopie ik heb dit ook gehad in 2006 ik kon kiezen zitten of ligent en ik heb gekozen voor zitten en het ging prima als je maar rustich blijf dan is het zo gebeurt maar als je er te veel mee bezig bent dan word je steets banger en dat hoeft echt niet bij mij is er uitkekomen dat ik een aspergilus schimmel aan mijn long heb nu zit ik sins okt aan de zuurstof aspergilus schimmel is moeilijk te bestrijden en heb ook veel medicatie. groetje anneke

 29. geraeds p zegt:

  longvlies is verdikt en aan de onderkant rechterlong een verdikking krijg nu een broncoscopie ben erg nerveusnu de longarts wist niet wat het is.daarom ben ik ook erg gespannen is dat vreemd dan?

 30. geraeds p zegt:

  longvlies is verdikt en aan de onderkant rechterlong een verdikking krijg nu een broncoscopie ben erg nerveusnu de longarts wist niet wat het is.daarom ben ik ook erg gespannen is dat vreemd dan?

 31. geraeds p zegt:

  longvlies is verdikt en aan de onderkant rechterlong een verdikking krijg nu een broncoscopie ben erg nerveusnu de longarts wist niet wat het is.daarom ben ik ook erg gespannen is dat vreemd dan?

 32. geraeds p zegt:

  longvlies is verdikt en aan de onderkant rechterlong een verdikking krijg nu een broncoscopie ben erg nerveusnu de longarts wist niet wat het is.daarom ben ik ook erg gespannen is dat vreemd dan?

 33. geraeds p zegt:

  longvlies is verdikt en aan de onderkant rechterlong een verdikking krijg nu een broncoscopie ben erg nerveusnu de longarts wist niet wat het is.daarom ben ik ook erg gespannen is dat vreemd dan?

 34. geraeds p zegt:

  longvlies is verdikt en aan de onderkant rechterlong een verdikking krijg nu een broncoscopie ben erg nerveusnu de longarts wist niet wat het is.daarom ben ik ook erg gespannen is dat vreemd dan?

 35. geraeds p zegt:

  longvlies is verdikt en aan de onderkant rechterlong een verdikking krijg nu een broncoscopie ben erg nerveusnu de longarts wist niet wat het is.daarom ben ik ook erg gespannen is dat vreemd dan?

 36. banaantje zegt:

  Hallo,

  Mijn vader heeft gisteren een bronchoscopie gehad. De radioloog zag op de scan alleen littekenweefsel op zijn longen, maar toch wilde de longarts een bronchoscopie omdat zij het niet helemaal eens is met de radioloog. Zij denkt dat het onstekinkjes zijn..Volgende week krijgen we de uitslag. Als mijn vader kanker zou hebben, dan laten ze dit neem ik aan toch wel eerder weten in plaats op de afspraak over een week? Ze hebben ook voor de brochoscopie maar liefst 10 buisjes bloed afgenomen. Is dit niet wat veel.. Als hij echt kanker zou hebben dan zou er toch ook iets gezien moeten zijn op de foto en scan?
  Sorry voor al mijn vragen maar maak me ontzettend veel zorgen. Dit duurt nu al weken!!

 37. Ella zegt:

  Vaak halen ze bij een bronchoscopie ook wel biopten weg om deze te laten onderzoeken. Vaak duurt deze biopten kweken wel een week voor een definitieve uitslag. Tumoren zijn vaak wel al goed te zien op scans of foto’s maar omdat het nu een beetje onduidelijk is toch en ze zekerheid willen is daar de broncho voor gedaan.
  10 buisjes bloed is best veel ja, maar het zal zijn reden hebben gehad. Misschien op de poliafspraak toch nog even navragen waarom ze zoveel hebben afgenomen.
  Wachten duurt helaas altijd lang, maar op de poli moeten komen en ze hebben nog geen uitslag is ook erg vervelend.
  Sterkte en hoop dat het gewoon onstekingen waren en dat jullie onzekerheid weg is.

  Groetjes Ella

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s