Veteranenziekte

Wat is veteranenziekte

De veteranenziekte is een infectie door de Legionella-bacterie. De Legionella-bacterie zit in heel kleine getale in grond- en leidingwater. De bacterie wordt pas een probleem als deze zich kan vermenigvuldigen: dit gebeurt in stilstaand water zonder chloor van 25 tot 55 ºC. Besmetting vindt vooral plaats via de longen door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water in de lucht (nevel). De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is niet besmettelijk. Het drinken van water vormt geen risico.

De veteranenziekte is een zeldzame aandoening. Per jaar doen zich in Nederland ongeveer 45 ziektegevallen voor.

Hoe kunt u veteranenziekte herkennen?

Twee tot tien dagen na besmetting krijgt u last van snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel. De ziekte kan erg lijken op griep. Hierbij ontstaat koorts, gaat u hoesten en wordt u kortademig. Soms heeft u last van braken of diarree.

Wat kunt u zelf doen aan veteranenziekte

In openbare zwembaden, sportaccommodaties en instellingen worden tegenwoordig de watersystemen gecontroleerd op Legionella en zo nodig aangepast. Thuis kunt u controleren of uw warme water minimaal 60 ºC is. Hiermee voorkomt u besmetting.

  • Neem contact op met de huisarts bij bovengenoemde klachten, als u denkt aan veteranenziekte.
  • Neem ook contact op als u kortademig wordt.
  • Bij bezoek in een hotelkamer of appartement dat enige tijd niet gebruikt is laat u de warme kraan of de douche doorlopen. Sluit wel de deur van de badkamer om te voorkomen dat u de nevel inademt.

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij veteranenziekte?

Macrolide-antibiotica
Macrolide-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze grijpen in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie. Voorbeelden zijn claritromycine en erytromycine.

Rifampicine
Rifampicine doodt vele soorten bacteriën. Na inname verspreidt het middel zich via het bloed in het lichaam: het komt in de meeste weefsels terecht. Een nadeel is dat bacteriën snel ongevoelig kunnen worden voor rifampicine. Door rifampicine te combineren met andere antibiotica komt ongevoeligheid minder vaak voor.

Ciprofloxacine 
Ciprofloxacine doodt vele soorten bacteriën. Het blokkeert een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei. Hierdoor kan de bacterie zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af.

Advertenties

Een gedachte over “Veteranenziekte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s