Zuurstof thuis

Algemeen

Ons lichaam heeft zuurstof nodig bij elke basisactiviteit, zoals het verbranden van voedsel, lopen en denken. Bij deze activiteiten komen afvalstoffen vrij, onder andere koolzuur.

De zuurstof die we inademen, komt via de longen in het bloed en gaat met het bloed naar de plaatsen waar energie nodig is. Het bloed vervoert de afvalstoffen naar de longen en de longen zorgen ervoor dat deze afvalstoffen worden uitgeademd.

Heeft u (ernstige) COPD-klachten, dan gaat er minder zuurstof via de longen naar uw bloed. Het gevolg kan zijn dat er te weinig zuurstof bij uw organen komt. Als dat zuurstoftekort maanden duurt, kunnen er problemen met het hart en andere organen ontstaan. Het gebruik van extra zuurstof kan deze problemen tegengaan of voorkomen.

In deze folder leest u:

 • wat het doel is van extra zuurstofgebruik;
 • welke soorten zuurstofbronnen er zijn;
 • hoe de zuurstof wordt toegediend;
 • hoe u extra zuurstof aanvraagt;
 • welke bijwerkingen er kunnen zijn;
 • welke aandachtspunten er zijn bij het gebruik van extra zuurstof thuis.

Het doel van extra zuurstofgebruik

Het belangrijkste doel van de zuurstofbehandeling is dat uw levensverwachting toeneemt. Bovendien kunt u zich waarschijnlijk iets beter inspannen en raakt u minder snel vermoeid. Daardoor kunt u weer meer doen. Extra zuurstof kan dus voor een betere kwaliteit van leven zorgen. Het kan voorkomen dat niet iedereen dit merkt.

COPD is niet te genezen met extra zuurstofgebruik.

Soorten zuurstofbronnen

Wanneer u extra zuurstof nodig heeft, krijgt u zuurstofapparatuur bij u thuis. Een zuurstofapparaat noemen we een zuurstofbron. De meest voorkomende soorten zuurstofbronnen zijn:

 • de concentrator
 • de draagbare cilinder
 • het vloeibare zuurstofsysteem

De concentrator is bedoeld voor in huis. Deze is namelijk moeilijk te verplaatsen. De draagbare cilinder en het vloeibare zuurstofsysteem zijn bedoeld voor gebruik buitenshuis. In principe krijgt iedereen een concentrator met daarnaast een draagbare cilinder of een vloeibaar zuurstofsysteem.

De concentrator

De concentrator is een elektrisch apparaat dat zuurstof uit de omgevingslucht haalt. Het is een apparaat op wieltjes. De concentrator kan maximaal ongeveer 6 liter zuurstof per minuut leveren. Omdat een concentrator lucht nodig heeft om zuurstof te kunnen produceren, mag deze niet in een afgesloten ruimte staan. Er moet goede ventilatie in de ruimte zijn.

De draagbare cilinder

Buitenshuis kunt u gebruik maken van draagbare cilinders. Deze “meeneemflessen” bevatten 2 liter zuurstof en wegen minder dan 5 kg. U kunt een aantal uren met een cilinder doen, afhankelijk van uw gebruik. U kunt de cilinder meenemen op een degelijk boodschappenkarretje of op een rollator.

Het vloeibare zuurstofsysteem

Buitenshuis kunt u gebruik maken van het vloeibare zuurstofsysteem. De vloeibare zuurstof zit opgeslagen in een basistank van 35 liter. Er hoort een kleine draagtank (stroller) bij van maximaal 2 liter. Deze vult u steeds bij vanuit de moedertank. De draagtank is goed voor een aantal uren zuurstof (ongeveer 8 uur bij een verbruik van 2 liter per minuut).

De toediening

De zuurstof wordt via een slangetje in uw luchtwegen gebracht. Daar vermengt de zuurstof zich met de lucht die u inademt. Meestal gaat de voorkeur uit naar toediening via de neus met een neusbril. Het slangetje lijkt op een bril: het hangt over de oren en steekt een stukje in beide neusgaten. Er zijn verschillende type neusbrillen. Als u problemen heeft met een neusbril, vraag dan aan de leverancier een ander type. U krijgt de neusbrillen van de leverancier. Vervang de neusbrillen zeker elke twee weken om te voorkomen dat deze hard wordt en gaat schuren.

Rechtstreekse toediening van zuurstof via een halsslangetje is ook mogelijk. De zuurstof wordt dan rechtstreeks in de luchtpijp gebracht. Deze methode wordt niet veel toegepast.

Aanvragen van extra zuurstof thuis

Uw arts of verpleegkundig specialist bepaalt de hoeveelheid zuurstof die u moet gaan gebruiken. De verpleegkundig specialist voert naast verpleegkundige taken ook medische taken uit onder supervisie van een medisch specialist.

De verpleegkundig specialist overlegt met de leverancier welke vorm van zuurstof het meest geschikt is in uw situatie. De zuurstofleverancier is verantwoordelijk voor de keuze van de zuurstofbron.

De leverancier spreekt met u af wanneer het zuurstofapparaat wordt geleverd. Ook geeft de leverancier instructie over de werking van het apparaat.

Binnen twee weken nadat u zuurstof thuis heeft gekregen, komt een longverpleegkundige van Sensire bij u langs. Hij/zij maakt hiervoor een afspraak met u. De longverpleegkundige bespreekt met u hoe het gebruik van zuurstof gaat, hoe u met zuurstof op vakantie kunt etc. Ook overlegt hij/zij met u of vervolgafspraken wenselijk zijn.

Aanvullen van zuurstof

De leverancier vervangt de cilinders met zuurstof regelmatig voor nieuwe volle cilinders. De leverancier spreekt met u af op welke dag dit gebeurt.

Bijwerkingen

Het gebruik van extra zuurstof geeft nauwelijks bijwerkingen. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn:

Irritatie van de slijmvliezen van de luchtwegen

De zuurstof droogt de slijmvliezen van de luchtwegen enigszins uit. Het slijmvlies kan geïrriteerd raken waardoor u een bloedneus kunt krijgen. Gebruikt u meer dan 4 liter zuurstof per minuut, dan kunt u een bevochtiger aanvragen bij uw zuurstofleverancier.

Irritatie van de huid

Bij mensen met een gevoelige huid kan het zuurstofslangetje plaatselijk irritatie geven. U mag vanwege brandgevaar niet met vette zalf (bijvoorbeeld vaseline) smeren zolang u zuurstof gebruikt of dat pas heeft gedaan. Eventueel kunt u vetvrije crème van de apotheek gebruiken.

Te veel zuurstof

Het gebruik van te veel zuurstof kan tot klachten leiden, zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnstoornissen. Let op: gebruik dus nooit meer zuurstof per minuut dan voorgeschreven is door de longarts.

Aandachtspunten bij het gebruik van zuurstof thuis

Hieronder vindt u een aantal aandachtspunten bij het gebruik van zuurstof thuis.

Gebruik van zuurstof

 • Gebruik de zuurstof minimaal 15 uur per dag (tenzij uw longarts anders heeft voorgeschreven).
 • Hanteer strikt de voorgeschreven hoeveelheid zuurstof.
 • Controleer regelmatig de voorgeschreven hoeveelheid op het apparaat.
 • Vervang de neusbril minimaal één keer per 14 dagen.
 • De verlengslang mag maximaal 15 meter lang zijn.
 • U wordt geacht niet te roken omdat de zuurstof dan niet kan worden opgenomen in het bloed.
 • Bij een concentrator: stofzuig wekelijks het filter van de concentrator.

Brandgevaar

 • Er mag absoluut niet worden gerookt.
 • Gebruik geen open vuur.
 • Gebruik geen vet en/of oliehoudende producten (vaseline, zalven, aftershave, etc.).
 • De brandweer moet op de hoogte zijn van de aanwezigheid van extra zuurstof in huis. Overleg met de leverancier of u dat zelf doet of dat zij dat voor u doen.
 • Informeer uw inboedel/brandverzekeraar over de aanwezigheid van extra zuurstof in huis.
 • Plaats stickers met de tekst “zuurstof aanwezig” en “verboden te roken” op uw voor- en achterdeur. Deze stickers zijn verkrijgbaar bij de leverancier.

Vergoeding

Een zuurstofapparaat wordt vergoed door uw zorgverzekering. Als u met zuurstof op vakantie gaat, kan het zijn dat u moet bijbetalen omdat het gebruik van zuurstof in het buitenland duurder kan zijn. Overlegt u dit met de longverpleegkundige

Advertenties

103 gedachtes over “Zuurstof thuis

 1. silvia rabenberg zegt:

  ik ben werkzaam in de thuiszorg bij een pat. met copd, zuurstof afhankelijk. nu heeft deze pat. zeer veel last van een strakke opgezette buik, mogelijk lucht volgens de artsen
  veroorzaakt door de zuurstof.
  is hier iets aan te doen?

 2. Ha Silvia,

  Ik denk niet dat het aan de zuurstof zal liggen die opgezette buik want dan zou het betekenen dat de zuurstof niet in de longen komt maar in de maag en verder waardoor de buik zich opzet. Onderzoek erna zal een betere oplossing zijn.
  Succes!

  Groetjes Ella

 3. patrizia zegt:

  wij moeten een presentatie houden over oa zuurstoftekort en hevige benauwdheid.nu is mijn vraag:iemand die een zuurstoftank op zijn rolstoel heeft,en is weg geweest,komt dan thuis krijgt dan plotseling moeite met ademhalen ,en loopt blauw aan ,wat kan dit zijn? en wat moet je dan in een thuissituatie doen? alvast bedankt!

 4. Ha Patrizia

  Waarschijnlijk is het allemaal te inspannend voor hem geweest waardoor hij het benauwd krijgt. Het kan er niet aan liggen dat hij tekort aan zuurstof heeft want het tankje op zijn rolstoel geeft net zo veel zuurstof als de tank die hij thuis heeft staan.
  Mensen met zuurstof hebben vaak al een verminderde conditie, vandaar.
  Oplossing is thuis een tijdje rustig te gaan zitten en de voorgeschreven inhaliemedictie te nemen om zo weer op adem te komen!
  Succes met de presentatie!

  Groetjes Ella

 5. blub zegt:

  hoi Silvia,
  wij hebben zo’n patient op de afdeling, het is net een bierbuikje, ook erg gespannen. Komt door een verkeerde ademhaling, wanneer deze persoon ‘normaal’ gaat ademhalen gaat de buik ook weg. Oppervlakkig ademhalen.

 6. henny roos zegt:

  Hallo Sylvia,
  Ik heb copd, 64 jr. maar wel behoorlijk actief.
  Na voor mij behoorlijke inspanningen(sport, zingen in een band, in de tuin werken enz.)kom ik tijdelijk veel lucht tekort.
  Nu zie ik vaak bij sportwedstrijden als schaatsen en wielrennen dat sporters en zangers kleine containertjes met zuurstof gebruiken.Enig idee hoe je daar meer info over kunt verkrijgen, of die kunt kopen?
  Bedankt vast voor je reactie.Groetjes Henny

 7. Ha Henny,

  Je had de vraag aan Sylvia gesteld maar ik zal deze beantwoorden, als je dit goed vind.
  Kleine tankjes zuurstof krijg je erbij als je van je longarts zuurstof thuis moet krijgen. Het zijn mobiele tankjes die je mee kan nemen als je naar buiten gaat of bij iemand op visite.
  Dus vraag het eens na bij je longarts of je huisarts!

  Groetjes Ella 🙂

 8. Marieke Noort zegt:

  Mijn vader heeft sinds 2,5 maand zuurstof thuis. Hij gaat komende week over op vloeibare zuurstof. Krijgt hij er dan ook kleine tankjes bij en hoe groot zijn die ongeveer?
  Mijn vader is nl. behoorlijk mobiel en wil dat ook blijven. Iemand ervaring met vloeibare zuurstof?

 9. In ieder geval wat ik er van weet is dat het bedrijf die de zuurstof levert gaat bekijken of de patient nog mobiel is en zorgt dan voor speciale tankjes die mensen gewoon mee kunnen nemen..vaak in een soort van rugzak..Dus die mobiel tankjes zijn compact en wegen niet al te veel.
  Indien ze van het bedrijf er niet over beginnen dan zelf even contact opnemen met het bedrijf met deze vraag.
  Succes!!

  Groetjes Ella 🙂

  • ria hulshof zegt:

   Hallo ik.lees net iets over zuurstof normaal krijgt delong verpleegkundige op dracht van de long arts om de zuurstof leverancier te bellen om zuurstof te bestellen en ook om wat.voor zuurstof. Ik heb na 3 jaar aan mijn longverpleegkundigen gevraagt of zij niet kon vragen voor een draagzet heb ik gekregen een kleintje dat ging op de ademhaling je moest goed door de neus kunnen ademen dan hoorde je steeds klikjes nu ik dat niet meer kan geen voldoende zuurstof meer binnen kreeg heb ik de grote helios draag zet om dat hij ook een continu zuurstof levert alleen dat heb weer een mankement dat hij na een half uur de buiten kant van de draag zet ook bevriest heeft nog iemands dat bij een continue flow laat het mij weten mijn leverancier houd vol dat het door het vullen komt ik word er gek van graag een antwoord als dat mogelijk is vriendelijke gr ria

 10. Anke zegt:

  Op school hebben we een opdracht. Daarin staat dat men bij COPD-patixc3xabnten terughoudend is met het toedienen van zuurstof. Weet iemand hier waarom dat zo is?

 11. Hallo Anke,

  Dat klopt omdat de conditie van de longen afneemt zijn de longen nop den duur niet heel goed in staat om het CO2 gehalte zelf uit te scheiden waardoor je een “stapeling”krijgt. Dat kan gevaarlijk zijn want een te hoog CO2 gehalte kan er voor zorgen dat je verward raakt..erg suf en uiteindelijk bij geen actie de dood. Je bent als het waren je lichaam aan het vergiftigen. Longartsen bekijken eerst de lichamelijk conditie van de patient voordat ze zuurstof thuis voor schrijven.
  Ik hoop je vraag te hebben beantwoord.

  Groetjes Ella 🙂

 12. Anke zegt:

  Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag. Nu heb ik er eigenlijk nog eentje. Wat de reden is dat een voorwerp dat via de luchtwegen in een long terecht komt zich meestal in de rechterlong bevindt. Komt dat doordat de rechterlong groter is, of heeft dat er niets mee te maken?
  Groetjes Anke

 13. Hmm..Anke,

  Soms zijn er vragen waar ik het antwoord ook eigenlijk niet echt op weet. Ik weet ook niet of dat echt bewezen is dat het dan eerder in je rechterlong gaat zitten dan in je linker..Als dat het geval is zou ik nog zo zeggen van dat de eerste aftekking vanaf de luchtpijp naar de rechterlong gaat. Weet niet echt of dat de reden dan is dus mensen als iemand het antwoord hier op weet mag je zeker even reageren en hebben we met z’n allen de vraag van Anke beantwoord.

  Groetjes Ella 🙂

 14. Patrick zegt:

  Even een opmerking omtrend het gebruik van mobiel vloeibare zuurstoftankjes. Dit is een zogenaamd “open ” systeem en kan wel gebruikt worden voor mobiliteit, het is inderdaad erg makkelijk voor mensen die nog mobiel zijn met een niet al te hoog verbruik, maar deze portables moeten wel rechtop blijven staan, dus het gebruik van een rugzak is niet helemaal wenselijk.

  groetjes,
  Patrick

 15. Patrick zegt:

  Nog een kleine aanvulling omtrend het gebruik van mobile setjes.Vloeibare zuusrtof zit meetal in een kleine tankjes en heeft als voordeel dat het erg geschikt is voor mensen die erg mobiel zijn, het nadeel hiervan is dat dit tankje wel automatisch leegloopt (o2 verdampt) en zal na ongeveer 24 uur na het volledig vullen helemaal leeg zijn. Ook zijn er kleine flesjes in cilindervorm, die gaan wel wat minder lang mee maar zijn wel volledig af te sluiten (gesloten systeem). Deze cilinders zijn ook makkelijk in een rollator te plaatsen. Beide systemen hebben hun voor en nadelen.

 16. Louise van der Vecht zegt:

  Ik heb een vraag op het gebied van Zuurstof thuisvoorziening. Ik ben een stagiaire ergotherapie en heb een clixc3xabnt die extra zuurstof nodig heeft en thuis een zuurstofvoorziening heeft, waaraan een hele lange zuurstofslang verbonden is. Deze clixc3xabnt is niet goed ter been en maakt bij het zich verplaatsen gebruik van een rollator. Ze is al enige keren over de zuurstofslang gestruikeld en zo gevallen. Mijn vraag is of er ook een product of hulpmiddel op de markt is of een advies waarmee dit vallen voorkomen kan worden.

  Veel groeten,
  Louise van der Vecht

 17. anja zegt:

  Hoi!

  ik heb even een vraagje:
  waarom is er bij het gebruik van 100% zuurstof een verhoogd brangevaar?

  ik hoop dat jullie me hierbij kunnnen helpen…

  groetjes anja

 18. robin zegt:

  @ anja. Voor band heb je (simpel gezegd) drie dingen nodig..een brandstof, temperatuur en zuurstof.

  Hoe meer zuurstof, hoe harder iets gaat branden. En niet alleen harder, maar ook eerder. Daarom is het belangrijk om niet te roken of open vuur (kaarsen/open haard) te hebben in de buurt van de toedieningsplaats.

  Een bekend voorbeeld is die van een lasser die zijn overall ‘schoonspoot’ met zuurstof. Toen hij daarna een sigaret opstak vloog zijn overall in brand.

 19. anja zegt:

  Heey robin

  dankjewel voor het antwoord. Ik dacht zelf ook al wel dat dit het antwoord zou zijn maar omdat wij deze vraag in een opdracht van school hadden staan dacht ik dat er misschien nog een andere reden was.

  groetjes anja

 20. robin zegt:

  graag gedaan! 🙂 nog een kleine aanvulling: je moet contact met olie en vet voorkomen, omdat die als ze met extra zuurstof in contact komen spontaan kunnen gaan branden.

 21. Akuiper zegt:

  hallo,
  Ik zat ff te lezen hier en las een vraag van eimand over mobile zuurstof. ik gebruik zelf zuurstof thuis en ben ook nog wel mobil en jong en wil dus ook nog dingen doen.
  Ik heb een vriendin en die gebruikt ook zuurstof en die heeft er een speciale rugzak bij voor de tank. er zit isolatie in dan wordt je rug niet zo koud van het tankje en de tank blijft regtop staan dus dat moet je even aan je leverancier vragen want ik vind het ideaal.dus het bestaat zeker wel.
  Succes………..

 22. Ik heb deze morgen van Hoek-Loos (zeer snel) een brochure gekregen over ambulox. Ik kan de zware cylinders niet goed meer gebruiken ze beperkrken mijn mobiliteit erg veel,
  Ik kijk verheug me dus erg op Ambulox.
  De informatie in de brochure vind ik duidelijk en compleet op xc3xa9xc3xa9n ding na, Wat weegt een lege en een gevulde draagcet?
  Met dank Ad

 23. Elke zegt:

  Ik heb een antwoord op de vraag; waarom komen de voorwerpen in de rechterlong? Wel omdat de rechterlong in het verlengde ligt van de luchtpijp. De linkerlong zijn luchtpijp gaat een beetje naar omhoog en dit is niet het geval bij de rechterlong! 😀

 24. Ik gebruik een poosje ‘s-nachts zuurstof. Nu afgelopen vrijdag bij de longspecialist geweest en voorstel is om ‘s-middags ook 2 – 3 uurtjes zuurstof te gebruiken. Ik heb mijn leverancier gebeld en die heeft flesjes van 5 kilo maar dat vind ik nog al zwaar. Hoe pak ik dit aan ? Gr. Jan.

 25. Hallo Jan,

  Na mijn idee zijn er lichtere tankjes die je zo mee kan nemen want als je naar buiten wilt ofzo en je moet 5 kilo meesjouwen dan kom je zeker adem te kort. Als ik jou was zou ik de leverancier even bellen en het probleem uitleggen en bij deze ook een oproep voor mensen die deze site bezoeken en zuurstof overdag thuis hebben hoe zij dat geregeld hebben..

  Groetjes en succes met regelen.
  Ella 🙂

 26. G.VRIJHOF zegt:

  Het nieuwste systeem van zuurstof tankjes is het
  HELIOS systeem dat weegt maar 1.6 kg gevuld
  en gaat circa 6-8 uur mee afhankelijk van het aantal liters je per minuut gebruikt en je draagt het aan je broekriem dus altijd je handen vrij .
  Je vult het gewoon thuis net als het ambulox systeem.(vraag het aan de leverancier of die het kan leveren want zelf komen zij er niet mee omdat
  het iets duurder uitvalt)

  Groetjes Gert .

 27. Beniet Kolkman zegt:

  Mijn moeder heeft emfyseem en gebruikt zuurstof via een neusbril. Nu hoorde ik van een andere emfyseempatient dat die ’s nachts een neus-mondkapje draagt, en sindsdien een stuk minder beroerd wakker wordt. Wordt er dan behalve zuurstof nog iets anders toegediend, of komt de verbetering doordat je met een mond-neuskapje je eigen koolzuurgasgehalte gunstig beinvloedt? Wie kan mij dit uitleggen?

  Groeten. Beniet

 28. Hallo Beniet,

  Waarschijnlijk gebruikt die mevrouw voor ’s nachts een bipapapparaat waar de zuurstof op wordt aangesloten voor wat je zegt het koolzuurgehalte op peil te houden. Longartsen schrijven zo’n apparaat wel eens voor aan mensen waar het koolzuurgehalte steeds van stijgt..vandaar.
  Hoop je vraag te hebben beantwoord.

  Groetjes Ella 🙂

 29. voor school moet ik een soort van activiteiten schema opstellen voor een mevr. die zuurstof gebruikt. mijn vraag is hoe vaak moet je de filters en het neusbrilletje schoonmaken en hoe moet je dit doen?? groetjes marlies.

  • ria hulshof zegt:

   Hallo marlies neusbrilletjes moet je niet schoonmaken je moet ze elke 2 a 3 weken een nieuwe aansluiten deze vraag ge bij de bestelling als je ze nodig hebt je ik bestel altijd bij farmadomovoormijndraag tank en voor de elektrische dat geld ook voor de lange groene slangen alleen weet ik ook niet hoelang je met de groene slang moet doen ik vraag het 2 keer per jaar ik hoop dat je hier wat aan hebt gr ria

 30. Hallo arlies,

  Voor het preciese antwoord zou ik gewoon even hoekloos opbellen of mailen.Die weten het precies. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet weet.
  Misschien andere mensen hier die zuurstof thuis hebben.
  Succes!

  Groetjes Ella 🙂

 31. Arnold zegt:

  ik zie hier vaak de vraag terugkomen over de mobiele tankjes. Mijn ervaring is dat hier 2 vormen van zijn; de cilinder en het ambulox systeem . Van de tankjes zijn 2 vormen. Er zijn stalen en aluminium cilinders. De aluminium cilinder is behoorlijk lichter en dit is dus een goed alternatief. En er is de ambulox, voordeel is dat je veel zuurstof mee kunt nemen en dat het licht is. Nadeel is dat de ambulox leeg loopt, je een bepaalde mate van handigheid moet hebben om het tankje te vullen en je thuissituatie moet vaak ook geschikt zijn. Vanwege het gewicht van het “moedervat” zijn er leveranciers die geen trap willen lopen met zo’n vat. Ook moet voor de vloeibare zuurstof toestemming zijn van een longarts omdat dit niet voor iedereen automatisch geschikt is.

 32. Rob ter Horst zegt:

  Hallo,
  sinds enkele maanden heeft mijn vader (78) longfibrose. De laatste weken is het flink achteruit gegaan, en moet hij aan de zuurstof. Echter afgelopen donderdag was het mooi weer, en heeft hij een groot gedeelte in de zon gezeten, zonder zuurstof, en ook de nacht zonder zuurstof. Blijkbaar kan dit positief werken, en heb ik dus de volgende vraag: hebben jullie tips om het leven wat beter te maken. Hierbij denk ik ook aan:
  1. ander klimaat, warmer en/of vochtiger. Lijkt mij dat een koud/droog klimaat niet ten goede komt aan de elasticiteit van de longen, dus beter naar Italie of Spanje.
  2. stomen, longen vochtiger houden
  3. EPO, bloeddoping, dus meer zuurstof in het bloed, alleen heeft hij ook nog trombose.
  4. homeopathie, aromatherapie
  5. andere medicijnen, denk daarbij aan o.a. anti-oxidanten.

  Alvast bedankt, Rob.

 33. Hallo Rob,

  Je ziet vaak heel goed dat het weer zo veel invloed heeft op de mens en zeker bij mensen met longproblemen. Ik hoop ook dat mensen zullen reageren die dit herkennen en ervaringen mee hebben.

  Groetjes Ella 🙂

 34. Als ik naar mijn zoon in spanje ga dan kan ik overdag zonder zuurstof en kan ik zonder problemen gaan wandelen . Wat ik hier in nederland niet kan Voor mijn levenskwalitijd zal je naar spanje Tenerief gaan wonen

 35. Ellen zegt:

  Mijn schoonmoeder heeft sinds kort een zuurstofapparaat in huis vanwege haar longemfyseem. Dit apparaat heet een newlife elite van het merk vital aire. Zij is nogal bang voor nieuwe apparaten en dit ding heeft een knop, die in de beschrijving een ‘veiligheidsschakelaar’ heet. Verder staat echter helemaal niet vermeld wat deze knop doet. Weet iemand dit misschien? Zelfs de longconsulent en de fabrinkant kunnen op deze, toch simpele vraag, geen antwoord geven. Ik hoor graag reacties, om haar gerust te stellen.

 36. Hallo Ellen..

  Wat raar dat zelfs de fabrikant er geen antwoord op kan geven..helaas kan ik zelf die apparaten voor thuis niet maar ik hoop dat er mensen zijn die je vraag lezen en weten waar die voor dient.
  Kan me wel een beetje voorstellen hoor dat je schoonmoeder het graag wil weten.
  Succes!

  Groetjes Ella 🙂

 37. tineke zegt:

  IK krijg een client die zuurstof thuis heeft, ik weet nog niet wat voor een tank, maar ik kan nergens terugvinden hoe je de tank bijvult

 38. Hallo Tineke,

  Dat komt altijd het bedrijf doen die de zuurstof levert. Daar hoef jij verder niets mee te doen.
  Hoop zo je vraag te hebben beantwoord.

  Groetjes Ella 🙂

 39. zuurstof zegt:

  moet voor de 2x zuurstof gaan gebruiken eerste keer 5 jaar geleden
  de saturatie is zo laag zonder inspanning 86-90
  met inspaning 86-
  ik ben nog veel mobiel laat 4x een drukke hond uit per dag
  ben veel weg
  mijn vraag was, wil vloeibaar zuurstof
  maar wordt dit vergoed door de ziekenfons
  ik kan niet met een rolater gaan lopen en mijn hond uitlaten
  of anderen dingen doen
  ben pas 62 jaar hoop nog een hoop leuke dingen te kunnen doen
  met gewoon zuurstof lijkt me het beperkt.

  bvd alleen

  wally

 40. Ella zegt:

  Hallo Wally,

  Het beste is je verzekeraar te bellen want het ligt er natuurlijk maar net aan bij wie je bent verzekerd en hoe..daar kan ik verder helaas niet over zeggen of dat vergoed wordt.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 41. andrea zwirs zegt:

  hallo mijn moeder heeft 24 uur zuurstof nodig en heeft thuis een soort kast die 24 uur zuurstof aanmaakt. er zit een slang aan van 10 meter waar ze het hele huis door kan alleen vind ze het zo vervelend dat die slang altijd maar overal aan blijft haken en hij draait ook altijd dan moet ze hem even af doen om hem weer te draaien anders trekt hij zo aan haar keel. heeft iemand hier ervaring mee en heeft er wat op gevonden. alvast bedankt. groeten andrea

  • ria hulshof zegt:

   Ik zelf zit dag en nacht aan de zuurstof 3 liter per min….. mijn slang draaide ook altijd ik heb om draaiende koppel stukjes gevraagd slang is 15 meter door knippen en hopa de draaiende kopel stukjes er tussen gezet probleen op gelost ……….en als je de slang oprolt altijd 40 centimeter
   Van af de machine blijft je slang ook meteen beter ik hoop dat je hier wat aan hebt ik wel in iedergeval …..vriendelijke gr ria hulshof

 42. Alida Vredeveld zegt:

  Hallo Andrea,
  Ik gebruik ook al 2 jaar 24 uur zuurstof via een lange slang die aan concentrator vastzit. Een nieuwe slang doet het 1 dag goed en dan begint het geklier alweer. Hij kringelt in elkaar, blijft onder deuren vastzitten. Ik heb tot nu toe nog geen oplossing gevonden. Ook de leverancier van het zuurstof weet niet wat ze hieraan kunnen doen. Dus het blijft helaas behelpen. En soms even flink boos worden op die rotslang!! Mag best toch.
  Sterkte

 43. Ing zegt:

  Allereerst de allerbeste wensen voor 2008.

  Heeft iemand ervaring met airnergy-therapie?
  Tweede vraag:
  Gebruikt iemand ‘Eclipse’? Een draagbaar zuurstof concentrator uitermate geschikt om mee te reizen.
  Alvast dank voor reacties.

 44. Toon.vogel. zegt:

  Goeden middag lieven mensen ik gebruik 24 uur per dag zuur stof en heb zinds kort vloeibaren zuurstof gekregen en moet zelf de tankjes vullen wat in het beginnen nog al een karwei is iki gebruik 3 liter hoe lang kan ik dan met zo,en tankje doen is mijn vraag bij voorbaat mijn hartelijken dank toon.

 45. Alida Vredeveld zegt:

  Hallo Toon,
  Ik gebruik al jaren het systeem waarbij ik zelf de handsets vul met zuurstof uit het grote vat.
  Ik gebruik zelf 5 liter/24 uur. Met een vol tankje doe ik bij deze temperaturen ongeveer 3 uurtjes. Dus jij doet zeker 4 tot 5 uur met een volle tank. Maar als het erg warm is, is het tankje wel sneller leeg.
  Zorg wel dat het tankje propvol is anders kom je bedrogen uit.
  Succes

 46. Arjan Wanschers zegt:

  hallo Andrea,
  Ik werk al vele jaren voor een zuurstof leverancier en herken de problemen van de kronkels in de slang maar al te goed. Een mens heeft twee hersenhelften die de dagelijkse gang van zaken regelen. Is een persoon rechtshandig dan zal deze ergens naar toe lopen en altijd rechtsom draaien en verdergaan. Linkshandigen doen dit dan weer linksom.(dit is in die hersenhelften bepaald) De slang zit op twee punten vast. aan de concentrator en aan de persoon. De slang zal dus als men altijd de zelfde kant opdraait gaan opkrullen.
  Wat ik altijd mijn patienten aanraad, is dit draaigedrag eens in de gaten te houden en proberen beide kanten op te draaien (lijkt mij ook heel moeilijk, maar is wel de oplossing).
  Groeten Arjan

 47. herman zegt:

  beste andrea.
  je moet de leverancier vragen om 2 slangen van ik meen 7 meter en dan 2 draaibare koppelingen er tussen, dan ben je van de moeilijkheden af.
  groetjes. herman.

 48. Arjan zegt:

  Beste herman,
  Elke dag weer hoor ik dit soort adviezen. “ik meen”, “ik heb gehoord” en “op het internet”. dit soort meningen geeft in mijn ogen een heleboel mensen valse hoop. “twee slangen van ik meen 7 meter”. Iedere leverancier kiest zijn eigen materialen om mee te werken. of dat nu slangen zijn van 15 mtr of twee stukken van andere afmetingen. De lengte die maximaal wordt gehanteerd ligt zo rond de 15 mtr. Het zelfde geldt dus ook voor de koppelstukken. Niet alle leveranciers kiezen voor draaibare koppelingen (dit door het prijskaartje wat daar aan hangt.)Dan blijft nog het feit dat wanneer er een draaibare koppeling wordt gebruikt deze geplaatst moet worden tussen de neusbril en de slang. meerdere draaibare koppelingen hebben geen meerwaarde en zullen niets doen. Zelfs met 1 of meerdere draaibare koppelingen zijn de meeste mensen nog niet van “de moeilijkheden” af.
  Groeten Arjan

  • ria hulshof zegt:

   Hoi arjan ik heb zuurstof van farmadomo ik heb ook een lange slang ik heb aan de neusbril slang een draai koppelstuk en tussen de groene slang 2 draai koppelstukken dan blijven de groene slangen ook soepeler tenminste mijn ervaring maar hoe dan ook we zijn er wel mee geholpen gr ria

 49. gerrie zegt:

  hoi ik ben gerrie’
  ik heb copd en heb een operatie onder gaan waar bij ze een stul van je longen af halen .
  nu ginghet eerst heel goed had meer lucht maar nu heb ik een bacerie gekregen en ben ik erg benoud nog erger dan voor de operatie .
  zijn er mensen die daar iets meer over weten .
  en dan heb ik og een vraagje ik wil een saturatie meter kopen weet iemand waa ik dat het best kan doen ,
  groetjes gerrie

 50. Peter zegt:

  Geachte heer/mevrouw
  Ik heb zuurstof thuis ,16 uur per dag 1 liter p.minuut
  Na het prikken in de pols voor de zuurstof meting ,was het 62.
  Mijn vraag;hoe hoog moet het zijn om “goed”te zijn.
  groetjes Peter

 51. Peter Spakman zegt:

  Hoe hoog moet het zuurstofgehalte in het bloed zijn,ik heb 62 en moet nu 16 uur per dag,of langer bij meer inspanning, 1 liter per minuut.
  Ben niet meer mobiel,zit in rolstoel/scootmobiel.
  groetjes Peter

 52. Ella zegt:

  Hallo Peter,

  62% is wel aan de zeer lage kant. In principe is voor longpatixc3xabnten 90% acceptabel. Voor gezonde mensen is 96-100% een goede waarde.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 53. Peter Spakman zegt:

  Beste Ella,
  Hartelijk dank voor de uitleg van mijn vraag. Nu nog een vraag;ik heb een pomp functie van het hart van 32 %,de rest van het hart is afgestorven. kan het zijn dat ik door de zuurstof ook minder last van mijn hart heb,ik moet n.l. minder pufjes nemen sinds de zuurstof.
  Graag uw uitleg hier over.
  Met vriendelijke groet,
  Peter

 54. johan zegt:

  Hallo Ella
  Mijn vraag aan u is heeft u in de praktijk wel eens van iemand mee gemaakt die ook 2 stijve longen heeft ik vraag mij dat af.
  Graag uw antwoord hier over
  vriendelijke groeten Johan

 55. Ella zegt:

  Peter,

  Vaak is het juist andersom. Als je hart niet meer zo goed functioneert, je longen ook extra hard moeten werken en je daardoor toch juist benauwder bent.Dus bij u is het nu juist andersom. Misschien zou u aan uw specialist uitleg hier over kunnen vragen.
  Sterkte!

  Johan,

  Ik heb het eigenlijk nooit meegemaakt dus kan er ook weinig over zeggen. Mijn excuses!

  Groetjes Ella

  Mijn excuses voor de late reactie

 56. Saskia zegt:

  Beste Ella

  mijn moeder heeft sinds een maand O2. de O2flessen zijn voor haar zwaar en onhandig als ze bv.uit logeren gaat. Om haar zo mobiel mogelijk te houden willen we een draagbare concentrator aanschaffen. De enige die via een Nederlandse leverancier geleverd kan worden is de Inogen One. Maar ik van AirSep de Freestyle gezien en vraag mij af of je een leverancier in Nederland weet. Ook wil ik weten of er andere draagbare concentratoren in Nederland op de markt zijn.
  Met vriendelijke Groet Saskia

 57. Ella zegt:

  Hallo Saskia,

  Ik zou even contact opnemen met de zorgverzekeraar want die werken samen met verschillende bedrijven die zuurstof leveren.
  Als dat niets oplevert kan ik wel ff voor je gaan zoeken waar je dan terrecht kan.
  Ik hoor het wel!
  Succes.

  Groetjes Ella

 58. Saskia zegt:

  Hallo Ella

  Met de zorgverzekeraar heb ik al contact gehad. Deze heeft alleen leveranciers voor mobiele zuurstoftankjes.de Airsep freestyle en Inogen One zijn draagbare zuurstofgenerators, en kan geleverd worden door Meadis in Ruinen.Ik hoopte dat er meerdere keuzes zouden zijn maar dan zou ik in het buitenland moeten bestellen.. en dat wil ik liever niet. Hoop dat je nog een adres weet.. Groetjes Saskia

 59. Arjan zegt:

  Hallo Saskia

  Mobiele concentrators zoals de Airsep Freestyle en de Inogen One zijn hele leuke en makkelijke apparaten voor mobiele zuurstofgebruikers. Er kleeft alleen een groot nadeel aan deze apparaten. ze leveren alleen dmv pulsflow zuurstof. dat wil zeggen alleen zuurstof afgifte wanneer gebruiker via de NEUS inademt. In Nederland levert VitalAire uit Eindhoven aan gecontracteerde zorgverzekeraars en hun patienten de Sequal eclipse. Deze mobiele concentrator kan wel zuurstof in continu en pulsflow afgeven. Let wel op, deze mobiele concentrator wordt niet zomaar aan iedereen vertstrekt. mobiel zijn en kunnen omgaan met de pulsflow zijn een pre.
  Groeten Arjan

 60. Peter Spakman zegt:

  Beste Ella.

  Ik ben van 16 uur naar 24 uur per dag zuurstof.60 liter per uur. Nu is mijn vraag,de ene keer word ik in mijn pols/bovenarm geprikt door de longarts voor het zuurstofgehalte en dan weer een vingerprik door de priksters,uitkomsten hetzelfde,nl.62%O2 en 54- co2
  Wat is het verschil?
  met vriendelijke groet.
  Peter Spakman

 61. Ella zegt:

  Hallo Peter,

  O2 is het zuurstofgehalte in het bloed, wat bij jou aan de lage kant is en Co2 is het koolzuurgehalte in het bloed wat bij jou weer aan de hoge kant is. Soms is het lichaam bij longpatienten hier aan gewend dus kan ik er verder weinig van zeggen of deze waardes voor jou goed of slecht zijn. Daar voor moet je bij je behandelend arts zijn.
  Succes!

  Groetjes Ella

 62. rietkoot zegt:

  ik ben bij de longarts geweest en geprikt op zuur stof hoe hoog moet het zuurstof gehalte zijn hij zij het is goed mag een halfjaar weg blijven maar vergeet te vragen hoe hoog hij was bij voor baat dank riet

 63. Hannelore zegt:

  hallo iedereen,
  Ik kom eigenlijk met een heel andere vraag dan iedereen. Ik zal mezelf even voorstellen: mijn naam is Hannelore Zxc3xbchlke en studeer dit jaar hopelijk af als productontwikkelaar aan de Artesis Hogeschool in Antwerpen. Mijn eindwerk is een mobielere zuurstofapparaat. GEmakkelijk om te dragen, zo licht mogelijk en voorzien van de zuurstofconcentrator technologie. Mijn opa gebruikt ook al een paar jaar zuurstof (stoflong) en mijn oma (blind) is al twee keer over die slang gevallen en heeft twee keer iets gebroken. Verschrikkelijk. Dit was dan ook mijn stimulans om met een beter productidee te komen. Ook het mobiliteits probleem van de patixc3xabnt moet opgelost. Mijn opa was een actieve man en door de zuurstoftherapie is het zwaar achteruit gegaan omdat hij niet meer gaan en staan kon waar hij wou…
  Dus lieve mensen..ik zou graag zoveel mogelijk informatie ontvangen over het gebruik van mobiele zuurstofapparatuur en al de nadelen ervan. Wat stoort er het meest, en wat zou echt wel anders kunnen volgens u…
  Jullie zouden me enorm helpen in mijn opdracht. En hopelijk kan ik jullie hiermee ooit een dienst bewijzen..
  Veel liefs en veel sterkte aan iedereen..
  Hannelore 😀

 64. Peter Spakman zegt:

  Beste Ella.

  Mijn zuurstof in het bloed is nu 52,heb nu 2 liter zuurstof,24 uur en daarbij Theolair,want de kooldioxine was veel te hoog. heb je ervaring hiermee en is 52 te laag? had eerst 62

  graag je visie hierop.
  Met vriendelijke groet Peter

 65. Ella zegt:

  Hallo Peter,

  Als je zuurstofgehalte 52% is in je bloed, zou ik zeker contact opnemen met je huisarts, want dat is erg laag. Normaal moet dit zeker rond de 90% liggen.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 66. rita zegt:

  goedenavond,

  ik zou willen vragen of u een leverancier weet die de mobile concentrator van
  airsep de freesyle kan leveren ik woon in tilburg,

  met vriendelijke groet, rita

 67. Ella zegt:

  Hallo!!

  Er zijn wel leveranciers, maar ik denk dat het beter is dat je eerst contact opneemt met je zorgverzekeraar, want die kunnen jou vertellen met welke bedrijven zij contact hebben en wat zij dus ook vergoeden.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 68. joke borst zegt:

  Hallo ik ben Joke Borst en ik zit al een tijdje aan de zuurstof nu heb ik een free style draagbaar toestel gekregen van de leverancier maar die gaat maat als ik zuinig doe 2enhalf uur mee. Nu is voor deze zuurstof ook een airbelt batterij te verkrijgen maar mijn leveransier heeft hem niet is er soms iemand die zo`n airbelt voor mij heeft?dan heb ik voeding voor ongeveer 8 tot 10 uur.Ik zou hier super blij mee zijn.Of weet u misschien waar deze te verkrijgen zijn want Linde gas weet nergens van. Ik hoop dat iemand mij kan helpen. B>V>D> met vriendelijke groeten Joke Borst

 69. joke borst zegt:

  Nog een aanvulling op mijn verhaal.Ik heb niet meer de kracht om de flessen te dragen met de medische training die ik onder ga 3 x per week.Die training moet ik doen omdat ik eind augustus gescreend wordt voor een long transplantatie dus moet ik mij zelf op peil houden omdat ik nog maar 21 % long volume heb en dus afhankelijk ben van de zuurstof ook voor onder weg en dan valt deze free style airsep een beetje tegen omdat hij niet voldoet aan de tijd die ik hem gebruik voor mijn soms lange weg zijn naar de trainingen of ziekenhuis of dagjes weg.Ik hoop dus ook bij deze dat iemand mij aan deze airbelt kan helpen. U zou mij de gelukkigste mens op dit moment maken. Groetjes Joke Borst

 70. rita zegt:

  Ik heb de portabele concentrator XPO2 met extra batterij in gebruik en ben daar super blij mee! De trigger van de pulsinademing is zo licht dat hij ook met open mond inademing zuurstof afgifte geeft. Onderweg in de auto op te laden met sigarettenaansteker en verder overal met de adaptor in het stopcontact.
  Op 13 september 2009 is er in Tilburg een *COPD MEETING*
  waar diversen portabele concentrators geshowd worden o.a. XPO2, Freestyle en de Eclips. Door de technische ontwikkelingen gaat dat zeker in de toekomst meer gebruikt worden door de enorme vrijheid die je als zuurstfgebruiker er mee hebt. Wie er graag bij wil zijn geef mij een een mailtje voor nadere inlichtingen http://www.rita@variaweb.nl

 71. Addy van de Ven zegt:

  Hallo Hannelore Zxc3xbclke,

  Mijn ervaringen met mobiele zuurstofapparatuur:
  De Ambuloxtank (vloeibare zuurstof) geeft continu zuurstof en gaat bij gebruik van 1xc2xbd ltr. per minuut xc2xb1 8 u. mee. Nadeel is, dat de tank zo zwaar is dat je er niet fijn mee kunt wandelen, tenzij je hem in een rollator legt. Maar ik ben nog recht van lijf en leden en heb eigenlijk geen rollator nodig, dus dat wilde ik niet. Gevolg: ik kon geen conditie opbouwen.
  Nu gebruik ik een kleine Helios-tank. Die geeft alleen zuurstof bij inademing. De vraag is of dat altijd voldoende is, of dat je daarvoor de zuurstof hoger moet zetten. Bij een gebruik van 1xc2xbd liter per minuut gaat de tank xc2xb1 10 u. mee. Voordeel: de tank is klein, handzaam, draagbaar. Ik kan er gemakkelijk mee wandelen. In 4 weken tijd is mijn conditie goed vooruit gegaan. Nadeel: mijn tank heeft na het vullen 1 u. rust nodig voordat hij zuurstof geeft. Dit is vooral vervelend tijdens vakantie omdat ik dan af en toe een uur zonder zuurstof ben en dus moet stilzitten. Eigenlijk zou ik dan 2 tanks moeten hebben. In mijn ogen zou het ideaal zijn om iets kleins, zoals de Helios-tank, te hebben, die op batterijen werkt die je overal kunt opladen. Ook in de auto. Die daarbij ook continu zuurstof geeft van een goede concentratie.
  Ik ben laat met mijn reactie, maar hoop dat u er toch nog iets aan heeft. Ik wens u veel succes met de ontwikkeling van de ideale apparatuur.

  Addy van de Ven.

 72. anneke zegt:

  hallo allemaal .ik zal me even voorstellen ik ben anneke en ben 67 jaar geworden in junnie ben altijd al ziek geweest van kinds af ben geopereert in 1948 en in 1950 aan mijn linker long dus de linker long is in twee keer geopereert eerst een halve en daarna de andere helf ik heb me altijd goed kunnen redden en van alles gedaan ook al had ik copd maar in 2006 heb ik abpa aspergilus schimmel ben sins 8 dagen aan de zuurstof vanwegen mijn slechte longfunktie maar ik zit er een beetje mee dat je met die zware tank aan je schouders daar kun je niet ver mee lopen is veel te zwaar nu heeft mijn longards een helios aangeboden maar ik weet niks over die helios ik wil hem op mijn rug dragen zodat ik nmijn handen nog kan gebruiken dan ben je niet zo afhankelijk met die ambuloxtank heet daar iemand ervaaring mee allemaal die dit leest en ziek is wil ik van harte beterschap wenssen groetjes anneke

 73. annekeg zegt:

  ik las net over een opgezette buik dat heb ik ook gehad bij een hoge pretnison keur daar krijg je een dikke buik van dat klopt dat wilde ik even zeggen had dat net zitten lezen sterkte en beterschap groetjes anneke

 74. anneke zegt:

  hallo jos je wilde weten of er een ander tankje is dat kleiner is . ja dat is er dat is de helios die weegt niet veel en je hebt dan meer bewegings vrijhehed en je kunt je handen gebruiken voor andere dingen die je nog kunt zoals fietssen wandelen tuinnieren die ambolox is ook veel te zwaar ik wens je veel succes groetjes anneke

 75. Teun Wispelweij zegt:

  Waarom opeen zwarrte achtergrond dit is niet te lezen.
  Maar mijn vraag is of ook mensen zijn die bij het boeken van een riviercruises
  moeilijk heden hebben dat de rederijen
  niet weten hoe het zit met de zuurstof flessen aan boord ze praten elkaar tegen OAD reizen en Feenstra cruises
  Groetjes Teun Wispelweij

 76. Ella zegt:

  Hallo Teun,

  Ik kan je geen antwoord geven op de zuurstof, maar is de tekst echt slecht te lezen. Hier alles erg duidelijk, dus vandaar. Heb deze zwarte achtergrond al langer..Nog meer mensen die het niet kunnen lezen???

 77. mootje43 zegt:

  ik wil graag een antwoord op deze vraag mag een zorgverzekeraar een patient weigeren omdat er 96 tot 97 % zuurstof in het bloed heeft maar zo benauwd is door allergie astma ze zit in een scootmobiel en heeft fysio met zuurstof en toch wordt de zuurstof niet vergoed door zilveren kruis omdat de waardes goed zijn artsen en fysiotherapeuten zijn er zeer boos over. Ze zitten met hun handen in het haar van hoe verder. als ze de zuurstof wel krijgt volgt er ook minder opnames wie heeft er een sugestie

 78. Er blijkt een ophangsysteem te zijn voor het oprollen van de zuurstofslangen,alleen wordt het nog niet vergoed door de verzekering. Maar het kan best de moeite zijn om er achter te komen hoe het precies zit.

  • ria hulshof zegt:

   Oke bedankt ik zal het eens in de gaten houden …en er zijn ook steeds vragen bij over dat de slang tijdens gebruik steeds kronkelt ik heb ook gezegd dat je draaibare koppelstukjes kunt krijgen ik heb ze ook gehad deze zijn draaibaar nooit geen slang meer in de knoop 3 stuks voor een slang van 12 meter in iedergeval bedankt voor het reageren over het op hang systeem ik hou het in de gaten bedankt voor jou reactie lieve gr ria hulshof

 79. Carlien zegt:

  Is er iets bekend over het jaarlijkse aantal ongelukken in Nederland bij mensen die zuurstof krijgen en waar al of niet per ongeluk toch gerookt wordt? Waar kan ik dit soort informatie vinden?

  • Ik heb zitten zoeken maar kan er eigenlijk niets over vinden.
   Bij opname wordt bij ons in het ziekenhuis gevraagd of iemand rookt. Als bij ontslag blijkt dat ze zuurstof
   nodig hebben, wordt dit niet geregeld ivm gevaar en zullen ze bv eerst gaan revalideren om zo thuis geen zuurstof meer nodig te hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s