Longpunctie

Een longpunctie is een onderzoek waarbij de arts met een naald wat longweefsel wegneemt. Het onderzoek wordt gedaan als u een afwijking hebt in het longweefsel en een bronchoscopie niet duidelijk maakt om wat voor afwijking het gaat.
De arts verdooft de huid en het longvlies met een injectie. Dankzij het gebruik van een röntgen- of echoapparaat weet hij precies waar hij moet prikken. Met een naald haalt hij een of meer stukjes weefsel weg. Daarna verwijdert de arts de naald en krijgt u een pleister op de plek van de punctie.

Na afloop van het onderzoek moet u ongeveer een uur plat op bed liggen en daarna nog vier uur bedrust houden. Bij een longpunctie ontstaat heel soms een luchtlekkage, waardoor u een klaplong kunt krijgen. Vanwege dit risico wordt enkele uren na de longpunctie alijd een foto gemaakt.

Advertenties

3 gedachtes over “Longpunctie

 1. mary zegt:

  Ik krijg vrijdag weer een longpunctie,heb het verleden jaar ook gehad en kreeg een klaplong,ben nu zo bang dat het weer gebeurd,de longarts zei het risico is nu kleiner omdat ze er nu beter bij kunnen,maar ben er zo bang voor dat het weer gebeurd.
  Wie herkent dit ook en heeft dat gehad??
  Groetjes Mary

 2. Hallo Mary,

  Uit ervaring weet ik dat het niet heel vaak gebeurd. Wij assisteren vaak bij longpuncties en ik heb het in al die tijd maar 1x mee gemaakt..Misschien dat je dat al een beetje kan geruststellen..

  Groetjes en sterkte.

  Ella 🙂

 3. anuschka zegt:

  stel dat het om een kwaadaardige tumor gaat waarop de punctie word verricht is het dan mogelijk dat door de punctie de verkeerde cellen door het lichaam worden verspreid. Tenslotte gaat er een naald in het weefsel wat gepuncteerd word?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s