Mediastinoscopie

Wat is een mediastinoscopie?

Een mediastinoscopie is een kijkoperatie achter het borstbeen in het bovenste deel van de borstholte.

Doel van een mediastinoscopie

Met behulp van een mediastinoscopie kan onderzocht worden of naast de luchtpijp en achter het borstbeen afwijkend weefsel of zieke lymfeklieren aanwezig zijn. Mede op basis van dit weefselonderzoek bepaalt de arts de verdere behandeling van uw longziekte.

Voorbereiding

Voor de operatie en de anesthesie zijn meestal enige voorbereidingen noodzakelijk. Dit wordt ook wel pre-operatieve screening genoemd. Daarom bezoekt u vooraf het spreekuur van de anesthesioloog.

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Informatie over het nuchter zijn vindt u ook in de folder ‘Anesthesie’ dat het Maasstad Ziekenhuis hierover uitgeeft.

De operatie

De chirurg maakt een kleine snede vlak boven het borstbeen. Met behulp van een buisje met aan het uiteinde een lampje (mediastinoscoop) bekijkt de chirurg het weefsel rondom de luchtpijp. Met behulp van fijne instrumenten worden door de mediastinoscoop weefselmonsters (biopten) genomen uit de lymfeklieren langs de luchtpijp. De arts sluit het sneetje in de huid met hechtingen. Wanneer er iets technisch niet goed oplosbaar blijkt via de kleine operatieopening kan er reden zijn om de borstholte open te maken, via een kleine opening vlak naast het borstbeen. De operatie duurt in totaal ongeveer twee uur.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder kans op complicaties. Ook bij een mediastinoscopie is een normale kans op complicaties aanwezig. Mogelijke complicaties zijn een nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking. Soms ontstaat een bloeding tijdens de operatie. Deze is bijna altijd te verhelpen. Als de borstholte opengemaakt is kan na de operatie rond de wond een bloeduitstorting aanwezig zijn. Deze verdwijnt meestal spontaan. Zelden ontstaat een infectie. Een enkele maal treedt heesheid op. Dit verdwijnt doorgaans na enkele weken.

Na de ingreep

Na de operatie heeft u niet veel pijn. De eerste dag kan er wel een drukkend gevoel achter het borstbeen bestaan. Al snel kunt u weer normaal eten en drinken. Als alles goed gaat kunt u een of twee dagen na de ingreep weer naar huis. Het onderzoek van de weefselmonsters kan enige dagen duren (vijf tot tien). De longarts of chirurg bespreekt de uitslag met u tijdens controle op de polikliniek. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Bron: http://www.maasstadziekenhuis.nl

Advertenties

Een gedachte over “Mediastinoscopie

 1. chanaz zegt:

  hoi,

  mijn man heeft 4 weken geleden te kampen gehad met pneumonie.
  Na antibiotica en volledige rust, moest hij terug rx, waarop nog steeds een vlek te zien was thv de linkerlong. Dan werd beslist om nogmaals een rx vd thorax te nemen. Dit gebeurde gisteren. De conclusie luidt als volgt: “Perihilaire verdichtingszone ad linkerzijde met indruk v volumeverlies thv de linkerlong. Hoogstand van het linker hemidiafragma. Geringe aantrekking vh cardiomediastinum naar links. Het beeld is onveranderd ivm het onderzoek van 2 weken geleden.”
  samengevat : “Perihilaire verdichtingszone met atelectatische componente. Gezien het onveranderd aspect na therapie dient een ct-thorax te worden uitgevoerd om een onderliggende massa uit te sluiten.”
  Ik begin me nu toch wel wat zorgen te maken?
  Kunt u me mss meer op weg helpen?
  mvg, chanaz santy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s