Kleincellige longkanker

Wat is kleincellige longkanker?

Longkanker kan kleincellig of niet-kleincellig zijn. Ongeveer  15% van de gevallen van longkanker is kleincellig. Deze vorm van kanker kenmerkt zich door hele kleine, kwetsbare cellen die zich bijzonder snel delen. Hierdoor kunnen zij zich razendsnel door het lichaam verspreiden. Vaak is kleincellige longkanker dan ook al uitgezaaid op het moment dat klachten ontstaan. De behandeling van kleincellig longkanker is  anders dan bij niet kleincellige longkanker. In de meeste gevallen zal er niet operatief worden ingegrepen, maar wordt er behandeld door middel van radiotherapie (bestraling) en chemotherapie.

De symptomen

De klachten of symptomen van longkanker worden niet alleen veroorzaakt door de tumor zelf, ook de eventuele uitzaaiingen door het lichaam en hun invloed op de werking van andere organen, kunnen klachten veroorzaken.

Klachten die als direct gevolg van de tumor ontstaan, zijn bijvoorbeeld: hoesten, opgeven van bloed bij het slijm, kortademigheid met soms een piepende ademhaling en herhaaldelijk optredende ontstekingen van de luchtwegen.

Ook als gevolg van de uitzaaiingen kunnen diverse klachten of symptomen optreden. Door vergrote lymfklieren kan een dichtdrukken van de holle bovenste lichaamsader optreden (vena cava superior syndroom) gekenmerkt door uitgezette aderen in de hals, opgezet gelaat en armen en klachten van hoofdpijn en pijn en stuwing in het hoofd bij het voorover bukken. Heesheid kan een gevolg zijn van het kapot gaan van de zenuw die naar de stemband gaat door druk van vergrote lymfeklieren of door de tumor zelf. Pijn in de borstkas kan optreden door ingroei in de borstwand. Slikklachten kunnen ontstaan door vergrote lymfeklieren die de slokdarm dicht drukken.

Omdat deze tumor zich snel uitzaait door het lichaam, kunnen ook klachten elders in het lichaam optreden. Botpijnen zowel in de rug als in de armen of benen berusten op uitzaaiingen in het bot. Hoofdpijn kan berusten op uitzaaiingen in de hersenen. Uitzaaiing in de lever kan pijn geven maar ook verantwoordelijk zijn voor geelzucht. Idem: ook bij niet-kleincellig
De tumorcellen kunnen ook een soort stoffen afscheiden, of endocriene klieren (klieren die bepaalde stoffen aanmaken of afgeven) beïnvloeden. Hierdoor kan bijvoorbeeld een laag natrium gehalte in het bloed ontstaan en het kalkgehalte in het bloed kan worden verhoogd. Ook kunnen er symptomen optreden die passen bij vervrouwelijking van de man zoals borstontwikkeling en verlies van het mannelijk beharingpatroon.

Welke onderzoeken gebeuren er bij het vermoeden op het bestaan van longkanker?

De onderzoeken die worden gedaan, zijn erop gericht om vast te stellen of er werkelijk sprake is van longkanker, welk type longkanker, na te gaan of er sprake is van uitzaaiingen van de tumor en of de persoon wel of geen andere beperkingen heeft, waardoor bepaalde behandelingen niet mogelijk zijn.

Wanneer men met deze klachten die op longkanker wijzen naar de arts gaat, zal deze een aantal vragen stellen om achter de mogelijke oorzaak van de klachten te komen. Ook zal de arts willen weten hoe de algehele gezondheidstoestand van de patiënt is. Met name het voorkomen van hartklachten en de eventuele al bestaande longklachten moeten in kaart worden gebracht. De arts zal de patiënt onderzoeken en er hierbij vooral op letten of er vergrote lymfklieren en een vergrote lever te vinden zijn. Bloedonderzoek helpt niet direct voor het vaststellen van een tumor maar kan wel iets zeggen of er in bepaalde organen uitzaaiingen zijn zoals de lever en het skelet.

Belangrijke onderzoeken zijn: een longfoto, waarop een mogelijke tumor is te zien; een CT-scan van de borstkas en de bovenbuik, waarop de precieze plaats van de tumor kan worden vastgesteld en de relatie van de tumor  met de omgevende weefsels. Ook eventueel vergrote lymfeklieren en eventuele uitzaaiingen naar de lever en bijnieren zijn hierop te zien. Een bronchoscopie (het in de luchtweg kijken met een flexibele kijker) maakt ook deel uit van het onderzoek, waarbij het mogelijk is weefsel te verkrijgen voor onderzoek. Afhankelijk van de klachten en de uitslagen van eerdere onderzoeken (lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek) worden aanvullende onderzoeken gedaan om de uitgebreidheid van de tumor en eventuele uitzaaiingen op te sporen.

Gebruikelijk is om naast de CT-scan van de borstkas en bovenbuik een onderzoek naar de toestand van het skelet te doen door middel van een skeletscan (een onderzoek met behulp van een radioactieve stof) of MRI scan van bekken en ruggenwervels en onderzoek te doen of er uitzaaiingen zijn in het centraal zenuwstelsel door middel van een CT-scan van de hersenen. Door middel van laboratorium onderzoek worden eventuele uitzaaiingen opgespoord en wordt nagegaan of er afwijkingen zijn wat betreft het zout (natrium) gehalte en kalk (calcium) gehalte. Belangrijk is ook de meting het aantal witte bloedlichaampjes (leukocyten) en bloedplaatjes (thrombocyten) vanwege de mogelijke behandeling met cytostatica.
Welke rol de PET-scan speelt in de diagnostiek van het kleincellig longkanker is op dit moment nog onduidelijk.

De behandeling

Het voorgaande onderzoek is bedoeld om vast te stellen of er sprake is van beperkte (limited disease) of uitgebreide ziekte (extensive disease).

Wanneer er sprake is van zeer kleine tumor zonder tekenen van uitzaaiing volgt chirurgische behandeling waarbij de tumor met omringend weefsel wordt verwijderd, gevolgd door behandeling met chemotherapie. Dit laatste gebeurt om eventuele zeer kleine uitzaaiingen, die met de onderzoeken niet zijn te vinden, uit te roeien. Vaak wordt de diagnose kleincellige longkanker pas na de operatie gesteld.
Bijna nooit is chirurgische verwijdering van de tumor mogelijk, omdat er te veel uitzaaiingen zijn, en is  behandeling met chemotherapie de standaardbehandeling. Meestal gaat het hierbij om 5 of 6 kuren van een combinatie van verschillende celdodende geneesmiddelen. Als de ziekte beperkt is tot de borstkas wordt vaak gekozen voor een gelijktijdige behandeling van chemotherapie met radiotherapie, soms ook eerst chemotherapie gevolgd door radiotherapie (bestraling) op de tumor en klieren in de borstkas en op het hoofd. Dit laatste is nodig, omdat geneesmiddelen niet goed doordringen in de hersenen en eventueel aanwezige microscopisch kleine uitzaaiingen daar niet worden uitgeroeid.

Overlevingskansen

Niet-kleincellige longkanker
Bij het inschatten van de overleving wordt gebruik gemaakt van een mediane overleving. Dit wil zeggen dat op dat tijdstip 50% van de patiënten met die vorm van kanker overleden zijn of overleven. Ook wordt gebruik gemaakt van de 5 jaars overleving: dit wil zeggen welke percentage van de mensen met deze vorm van kanker overleven 5 jaar na het stellen van de diagnose.
Wordt longkanker niet behandeld dan is de mediane overleving 6 maanden. Na chirurgische behandeling is de vijfjaars overleving ongeveer 40%. Dit is mede afhankelijk van de uitgebreidheid van de tumor. (zie ook: Chirurgie) De vijfjaars overleving na radiotherapie is 5-10% ook weer mede afhankelijk van de grootte van de tumor en eventuele uitzaaiingen. (zie ook: Radiotherapie) Voor chemotherapie geldt een vijfjaars overleving kleiner dan 1%. (zie ook: Chemotherapie).

Kleincellige longkanker
De overlevingskansen worden bepaald door de uitgebreidheid van de ziekte, de algemene toestand van de patiënt, een aantal bloedbepalingen (melkzuur dehydrogenase (LDH), alkalische phosphatase , eiwitgehalte en zout (natrium) gehalte) en de reactie op de behandeling.
De overleving na 3 jaar is bij beperkte ziekte (limited disease) die behandeld is met chemotherapie en radiotherapie boven de 20%. Behandeld met chemotherapie alleen is de 3 jaar overleving slechts 9%.
De overleving bij uitgebreide ziekte (extensive disease) is somberder: een 5 jaars overleving van 1.6%. De gemiddelde overleving is ongeveer 8 tot 9 maanden.

Mesothelioom
De mediane overleving (d.w.z. dat 50% van de patiënten nog in leven is) is afhankelijk van het stadium tussen de 11 en 22 maanden.

Advertenties

51 gedachtes over “Kleincellige longkanker

 1. Ella,
  Bij mijn vader is een kwaadaardig tumor ontdekt, achter z’n sleutelbeen. Op de foto was de plek zeer klein en vooralsnog niet uitgezaaid. Echter, operatief verwijderen is (bijna) niet mogelijk op deze plek. Ze gaan nu een CT-scan maken en eventueel chemo doen. Mijn vraag is: gaat een kwaadaardig tumor altijd uitzaaien? En betekent het feit dat ze niet kunnen opereren dat je in principe kansloos bent met een kwaadaardig tumor?

  alvast bedankt voor je reply.

  Wouter van de Ridder

 2. Hai Jensie..

  Of het wel of niet kwaadaardig is zal een longarts toch eerst moeten onderzoeken en als dat bekend is zal daar de behandeling op worden afgestemd.
  Veel sterkte ermee!

  Groetjes Ella

 3. Hallo Mary,

  Ik ben natuurlijk geen dokter maar het kan onschuldig zijn maar als ik jullie was zou ik maandag wel contact opnemen met je huisarts of specialist die kunnen dat dan verder onderzoeken of het kwaad kan. Je ziet het soms wel meer en dan is het onschuldig maar goed het zekere voor het onzekere nemen zou ik zo zeggen.
  Succes en laat even horen als je wat meer weet. Hoop zeker dat het onschuldig is!

  Groetjes Ella 🙂

 4. bij mij hebben ze longweefsel ondekt op de longen de rongenooog wou niet zeggen wat het was zit op de uitslag te wachten weet iemand wat het kan zijn verder zoekik foto’s en rongen beelden van longziektes wie kan me er aan helpen???
  alvast bedankt groetjes annette

 5. Mary zegt:

  Hoi Allemaal
  Wie heeft er ervaring met het medicijn Iressa,
  en weet misschien wat de werking is??
  ik kom daar misschien voor in aanmerking dat hoor
  ik volgende week Donderdag,zoniet dan word het chemo,wat voor kansen heb ik??
  Groetjes Mary

 6. Mary zegt:

  Hoi Ella

  De Iressa gaat niet door de cellen reageren er niet op.
  Dus krijg chemo om de 3 weken en word dan 3dagen opgenomen.
  Moet Dinsdag naar een andere longarts die meer bekend is met chemo,
  en krijg dan alle uitleg,en zal dan wel horen wanneer het gaat beginnen!
  Zie het even niet meer zitten nu,ben alleen maar bezig met ziek worden,
  en dat ik er snel niet meer ben.

  Liefs Mary

 7. Hai Mary,

  Das wel een hele grote tegenvaller en kan me voorstellen dat je wereld wel ff in duigen valt…Je ziet je leven aan je voorbij flitsen.
  Is ook moeilijk nu iets te zeggen waar je wat mee kan. Kan alleen maar zeggen dat mijn gedachtes bij je zijn en mijn medeleven.

  Veel liefs Ella

 8. Mary zegt:

  Hoi Ella

  Wil even het laatste nieuws vertellen.

  Nou volgende week woensdag krijg ik de eerste chemo,maar ik word niet
  opgenomen het is een dagbehandeliing,wat een fijne en lieve dokter hadden we
  wou dat ik die in het begin hadden gehad.
  Morgen een gesprek met de oncologie verpleegkundige en weet ik
  hoe alles zal gaan,hij kon niets zeggen van mijn kansen ligt eraan
  hoe de chemo aanslaat omdat ik uitzaaiingen heb in mijn longen,
  wel is er nog vandaag bloed afgenomen en een thorax foto gemaakt.
  Ook hebben we nog gevraagd voor bestraling en toen zei hij misschien
  dat ligt eraan of de chemo zijn werk goed doet,vind het best wel eng
  allemaal hoor,en in mijn hoofd zit er nu alleen maar dat ik er snel niet meer ben,
  want dat is gewoon zo zoals het er nu voor staat,en ik wil niet lijden maar wil
  ook niet weg bij mijn gezinnetje ohhhh wat is dit moeilijk.

  Nou dit was het even..
  Liefs Mary

 9. Hallo Mary,

  Fijn dat je weer even het laatste nieuws hier hebt verteld al worden de berichten er zeker niet beter op en snap goed dat je er erg tegen op zit..Het onbekende en niet weten hoe het allemaal zal gaan en verlopen.
  Heel veel sterkte voor jullie allemaal en vind het fijn dat je me op de hoogte zo houd!

  Liefs Ella

 10. carina zegt:

  Hallo Ella

  Mijn vader is vorig jaar februari geopereerd aan longkanker, na de nodige complicaties alsnog volledig herstel. Begin januari zijn er echter uitzaaingen gevonden op de botten. Vader is bestraald en heeft vorige week ook chemo gekregen. Nu heeft mijn vader echter ook een zware longontsteking. Ik vraag me nu af of hij nog een overlevingskans heeft….afgelopen zondag was het echt kantje boordje. Vader is nu erg zwak, krijgt veel morfine en zuurstof. Ik heb het moeilijk met de onzekerheid of mijn vader hier al dan niet nog kan doorkomen….

  Groetjes Carina

 11. Hai Carina,

  Kan me goed voorstellen dat je je zorgen maakt en vanuit hier is het natuurlijk voor mij moeilijk te zeggen hoe het zal verlopen. Het kan 2 kanten op, en dat zie je goed in. Zijn zwakke gestel werkt dan natuurlijk ook niet mee..Ik hoop voor jullie dat hij er nog bovenop zal komen en dat jullie nog voor de [waarschijnlijk] korte tijd die hij heeft met zn allen kunnen genieten..
  Heel heel veel sterkte en ik hoop snel goede berichten van je te vernemen.

  Groetjes Ella 🙂

 12. carina zegt:

  Hallo Ella

  Bedankt voor je reactie, en bemoedigende woorden, maar ik heb reeds het antwoord op mijn vraag, en dat is helaas negatief. Mijn vader zijn lichaam is veel te zwak om te herstellen. Ik heb deze avond nog met de arts gesproken en mijn vader is nu reeds aan het wegglijden. In samenspraak met de arts hebben we afgesproken, dat de medicatie (morfine)verhoogd zal worden, zodat hij waarschijnlijk in een coma vredig zal inslapen. Vader had zelf altijd gewild dat hij niet onnodig zou moeten lijden, en dat respecteren we dan ook. De laatste dagen had mijn vader enorm veel schrik om te sterven, en ook dit word nu opgelost met de nodige medicatie. Het zou allemaal snel kunnen gaan nu, misschien vannacht al of de komende dagen, niemand kan het ons voorspellen. Het is angstig afwachten nu.

  Groetjes Carina

 13. Hallo Carina,

  Hoe moeilijk het voor jullie zal zijn..het is goed zijn keuze op dit moment de respecteren en als hij het altijd zo gewild heeft dan kan je er later zeker vrede mee hebben hoeveel verdriet dat nu ook doet.
  Ik kan jullie alleen maar veel sterkte wensen en ik hoop voor jullie allen en voor je vader dat alles vredig zal verlopen en rustig in zal slapen.
  Mijn gedachtes zijn bij jullie!

  Groetjes Ella

 14. carina zegt:

  Hallo Ella

  Ik wil je nogmaals bedanken voor de steun die ik van je kreeg. Vader is afgelopen dinsdag op 24 januari ingeslapen. Het doet me veel verdriet en pijn…ik voel een groot gemis. Morgen vind de plechtigheid plaats om voorgoed afscheid te nemen van vader, wat me erg zwaar zal vallen. In mijn gedachten zal vader voor altijd aanwezig blijven.

  Groetjes Carina

 15. Hallo Carina,

  Vind het fijn dat je nog even een berichtje, ondanks het grote verdriet en verlies, achter laat op de site. Morgen is dan echt zo’n dag dat je definitief afscheid zal nemen maar in je hart zal hij altijd bij je blijven en zal er altijd een [innerlijke]glimlach verschijnen als je aan hem denkt.
  Wens jou en je familie heel veel sterkte bij het afscheid en veel steun aan elkaar en natuurlijk sterkte voor de aankomende tijd, waarin je het verdriet zal gaan verwerken en het uiteindelijk een plekje in je leven krijgt.

  Groetjes Ella

 16. Mary zegt:

  Hallo Ella
  Eindelijk een positief berichtje,
  Vandaag bij de longarts geweest en na 2 chemokuren is
  het aangeslagen,de tumor is wat kleiner geworden en de uitzaaingen
  zijn ook een heel stuk minder geworden,dus als mijn bloedplaatjes
  goed zijn(hoor ik maandag) dan volgende week vrijdag beginnen aan de derde kuur!

  Groetjes Mary

 17. Hallo Mary,

  Gelukkig eindelijk goed nieuws van jou kant..gelukkig zeg..nu weet je in ieder geval waar je het voor doet..Ik zal voor je duimen dat je bloed goed is en je op kan voor je 3e kuur.
  Heel veel sterkte en een goed weekend gewenst!

  Groetjes Ella 🙂

 18. Mary zegt:

  Hoi Ella

  Ben vandaag bij de longarts geweest bloedplaatjes waren weer te laag
  moet woensdag weer laten prikken en als het goed is dan vrijdag de laatste chemo,hij kon het nu niet goed zien op de thorax foto hij zei
  dat het vaag was,de vorige keer zag hij dat de chemo wel aansloeg??
  Ga ik me daar weer druk om maken,na de laatste kuur krijg ik een ct-scan,zou toch niet weer erger zijn die gedachten krijg ik dan weer,waarom hij het toen wel kon zien en nu niet!!!
  Heb ook weer last van verstopping ondanks de zakjes,heb er nu weer een drankje bij.
  Verder heb ik last van bonken in mijn hoofd hij zei dat ik niet aan uitzaaiingen moet denken omdat je daar andere klachten van hebt het word aan spanning gedacht en dat kan ook best wel want we hebben een hectische tijd,mijn zus heeft baarmoederhalskanker en word vrijdag geopereerd,en mijn man word aankomende week we weten nog niet de dag gekatheriseerd,we worden niet overgeslagen dit jaar hoor.

  Wat een heerlijk joch jullie Tim een poepie hoor geniet er van.

  Groetjes Mary

 19. Hallo Mary,

  Geen goede berichten van jou kant helaas en wat je zegt..het jaar is nog zo jong en nee niets blijft jullie gespaard. Leef ook dan echt wel met je mee..Hoop wel dat je vrijdag de kuur gaat krijgen en dat de Ct-scan goede resultaten opleverd.
  En dat bonken..snap zeker dat je je zorgen maakt want bij longkanker is een uitzaaiing naar de hersenen vrij vaak voorkomend maar kan me ook voorstellen dat het een boel spanningen zijn en das haast ook logisch wat er allemaal gebeurd bij jullie!
  Ik wens je bij deze ook weer heel veel sterkte en ik hoor graag van je!

  Groetjes Ella 🙂

  Ps..dank je wel..het is echt een droppie en kan er wel uren naar kijken.. 😀

 20. Mary zegt:

  Hoi Ella
  Bloedplaatjes nog iets te laag dus de laatste kuur krijg ik 14april en dan nog een kleine de 21ste,
  kan jij me misschien iets vertellen over dat de arts zei dat het wat vaag was op de thorax foto,omdat bij de tweede kuur het was aangeslagen weet ik het niet meer,maak me er best wel zenuwachtig over,en 4kuren is dat standaard??Weet het ff niet meer,het is ook zo hectisch hier morgen 5april word mijn man geholpen,en mijn zus vrijdag.

  Groetjes Mary

 21. Hallo mary,

  Kan me voorstellen dat het je allemaal een beetje duizelt zo met alle ellende er nog eens bij..Waarschijnlijk als je klaar bent met de kuren zal de arts weer een scan maken omdat dat een beter beeld geeft dan een thoraxfoto, vandaar dat hij waarschijnlijk sprak over een vaag beeld.
  Bij ons is standaard 5 kuren maar vaak hoor ik de longartsen zeggen dat ze bij 4 soms wel stoppen omdat dat dan genoeg is dus je zou kunnen zeggen dat 4 dus ook goed is.
  Ik wens je heel veel sterkte met je man en zus er ook bij..Hoop dat alles zal verlopen zoals het hoort!

  Groetjes Ella

 22. Mary zegt:

  Hallo Ella

  Vandaag bij de longarts geweest en hij is best wel tevreden
  de tumor en de uitzaaiingen zijn toch echt kleiner geworden
  12 Mei word er een thorax foto en ct-scan gemaakt en bloed geprikt
  en 17Mei moet ik dan voor de uitslag,genezen kan het niet meer
  maar wel vertragen!!!
  Word waarschijnlijk verder behandeld met een pil die per 1Mei
  op recept in de Apotheek te verkrijgen is,(vergeet de naam te vragen) werkt niet bij iedereen
  maar hij wil het gaan proberen.
  Vroeg ook nog of hij iets kon zeggen over hoelang nog,
  maar dat kan hij niet,en ook kan hij niet zeggen wanneer het de kop weer opsteekt.
  Maar daar moet ik nu maar even niet aan denken toch??
  Heerlijk even 14dagen van het prikken af.

  Groetjes Mary

 23. Hallo Mary,

  Ben blij weer eens goede berichten van je te mogen vernemen en ben ook erg blij voor je..geniet deze dagen maar extra veel hoor want wat je zegt..heerlijk ff van het prikken af..
  Leuk weekend en leuk dat je even weer wat liet horen van je!

  Groetjes Ella 🙂

 24. dina zegt:

  he Ella ,
  Men zus is onlangs geopereerd van baarmoederkanker , omliggende klieren werden zoveel mogelijk weggenomen. Er volgde 25 bestralingen ,ter preventie ,,zo zeiden ze. Onlangs in bloed zagen ze dat de tumorwaarde te hoog waren . Scan genomen en volgens dokter , uitzaaingen in lever en longen. Wat zijn haar kansen ???? Hebben er mensen informatie over medicatie ???We zijn ten einde raad .

 25. Hallo Dina,

  Ik kan verder natuurlijk geen uitspraken doen over haar kansen..daarvoor moet je echt bij haar behandelend specialist zijn want die heeft een compleet plaatje van haar. Kan wel zeggen dat het dat het bij mij niet positief overkomt uitzaaixc3xadngen in lever en long. Heel misschien zullen ze iets kunnen doen met chemo maar dat is denk ik ook het enige..dat is zeker niet genezend..hooguit verlengend.
  Helaas kan ik je dus niet geruststellen maar belangrijk is zeker een gesprek op korte termijn te hebben met de specialist.
  Heeel veel sterkte voor jullie!

  Groetjes Ella

 26. Mary zegt:

  Hoi Ella

  De uitslag was niet goed tumor is gegroeid chemo heeft niets gedaan,geen tarveca want dat helpt niet meer,kan nu nog naar de VU in amsterdam om te kijken wat die nog kunnen doen,ga er dinsdag heen, ik voel me helemaal niet ziek ben echt ten einde raad nu en heel bang,verder wachten we ook op een oproep voor mijn man die 4 omleidingen krijgt.

  Groetjes Mary

 27. Hallo Mary,

  Wat is dit spijtig om te horen..met alle moed en inzet heb je de kuren gedaan en als je dan hoort dat het allemaal voor niets is geweest zakt de grond toch ook onder je voeten vandaan.
  Heeeel eel sterkte en ben benieuwd wat ze in het VU zeggen!

  Groetjes Ella

 28. Mary zegt:

  Hoi Ella
  Je werkt zelf in het ziekenhuis maar wil je toch even mijn verhaal vertellen hoe verschillend alles is.

  Na verleden week de schrik van mijn leven gehad te hebben,dat de longarts niets meer voor me kon doen en de chemo niet had aangeslagen,werd ik overgedragen naar de VU een Academisch Ziekenhuis om mee te doen met met Trials omdat ze daar verder zijn.
  Vandaag geweest met de zenuwen in mijn lijf wat ik te horen zou krijgen!!
  Ten eerste wat een vreselijke lieve doktoren zijn daar gaan heel sociaal met je om,na eerst me onderzocht te hebben en vragen gesteld ging hij me foto’s bekijken die mijn man gisteren had opgehaald uit het Lucas/Andreas Ziekenhuis,hij ging de ct-scan bekijken van December 2005 en die van Mei 2006 en vond dat er niet veel veranderd was,mijn man zei en de tumor was zelfs gegroeid werd er tegen ons gezegd,nu dat is niet zo de vorm was iets veranderd,hij wou toch nog een mening hebben en toen kwam er een hoogleraar was ons al verteld dat hij op longkanker gebied heel goed is,en die zei precies hetzelfde als de andere arts alles was vrij rustig,nu moet ik 4Juli weer een ct-scan laten maken en 11Juli voor de uitslag mits ik ergens last van krijg dan mag ik altijd bellen,is er dan na de ct-scan Tumor activiteit dan ga ik of aan de medicijnen of word het weer chemo,maar niets nog experimenteel ze zeiden we kunnen nog genoeg doen voor u.Nou dat was wel een opluchting hoor omdat te horen,heb een week in de zenuwen geleefd,snap niet dat de doktoren in het Lucas dat zo botweg tegen je zeggen,ze zijn niet voor niets longarts dus zullen toch wel wat weten,maar ze zijn tenminste dat is mijn ervaring na twee Artsen in het Lucas heel erg zakelijk,en dat gevoel had ik vandaag in de VU niet.

  Groetjes Mary

 29. Hallo Mary,

  Mijn excuses voor een zeer late reactie maar een kleintje slokt meer van je tijd op dan je denkt..goed hoor om je verhaal te lezen en zo zie je maar..soms kan het een verademing zijn om in een ander ziekenhuis te komen. Vind deze ervaring erg fijn voor je!!

  Groetjes Ella

 30. Mary zegt:

  hoi ella
  gisteren de uitslag gehad van de scan en de tumor is iets gegroeid niet veel maar toch…….

  Nu kan ik meedoen met een onderzoek heb papieren
  meegehad om alles op mijn gemak te lezen en te bespreken met elkaar,
  ook de huisarts is geweest en heeft het gelezen,word Donderdag gebeld of ik er mee instem,
  en hij zegt ook dat ik het moet doen,dus dan gaan we er maar weer voor,al kan het niet genezen
  maar dat het hopelijk wat stabiel of zelfs misschien wat kleiner word??

  Het gaat om het medicijn Alimta eventueel met Carboplatin maar dat is nog niet zeker.
  Onderzocht word of de combinatie Alimta met Carboplatin effectiever werkt dan alleen Alimta,Alimta alleen wordt ook voorgeschreven voor behandeling die recidief is.
  Alimta en Carboplatin word via een infuus toegediend,Alimta duurt 10minuten en Carboplatin 1uur.
  Ook krijg ik Dexamethason voor de bijwerkingen,dat krijg ik een dag voor,tijdens en de dag na de chemo.
  Om de bijwerking van Alimta op de aanmaak van witte bloedcellen te verminderen moet ik foliumzuur innemen,verder krijg ik via een spier een injectie met Vitamine B12,en om de 6 weken een ct-scan,de hele kuur 4x duurt 12weken.
  Ben zo onzeker en weet het ff niet meer mijn man en dochter willen wel dat ik het doe,heb jij hier ervaring mee?
  Liefs Mary

 31. Ella zegt:

  Hallo Mary,

  Fijn om weer wat van je te horen al is het niet goed om te horen dat het toch iets gegroeid is..
  Ik kan je eigenlijk weinig advies geven. Ik weet dat Alimta bij ons op de afdeling een paar maal gegeven is bij patienten met asbestkanker[mesothelioom]maar omdat het een heel duur medicijn is wordt het nog niet heel veel gebruikt..en wat waren de reultaten..heel wisselend..het is natuurlijk verlengend en niet genezend..na mijn idee waren de mensen niet erg ziek tijdens de kuren.
  Je moet in ieder geval doen wat je denkt dat goed is..en snap zo goed dat je alles in het leven nog mee wil pakken wat kan..
  Ben benieuwd of je het gaat doen en hoe het uiteindelijk verloopt met de kuren..vind het fijn…en dat heb ik wel vaker gezegt..dat je af en toe eens wat laar horen en dat ik zo weet hoe het met je gaat.
  Veel sterkte!

  Liefs Ella

 32. Bianca zegt:

  Beste Mary,

  ik wil even zeggen dat ik het erg goed van je vind, zoals je met je ziekte omgaat. Bij mijn vader (54 jaar) hebben ze vorig jaar juli longkanker geconstateerd met uitzaaiingen naar zijn botten. Hij had last van een grote uitzaaiing op zijn schouder en rib en die zijn bestraald. Het is lang goed gegaan, hij heeft ook 2x een chemokuur gehad en die hebben het een tijdje tot stilstand gebracht. Vorige week dinsdag het bericht dat het weer actief is en nu ook in zijn lever zit, chemo krijgt hij niet maar als laatste optie zit hij nu aan de Tarveca en is erg misselijk en heeft een opgeblazen gevoel. Hij hoest ook veel. Van de week wordt hij op zijn schouder weer bestraald omdat de pijn ondraaglijk is. Ik vind het goed dat je naar het VU bent gegaan en wens je veel succes en sterkte!

  Groetjes,
  Bianca

 33. tineke zegt:

  beste ella
  kwam via internet op deze site,veel respect hoe dit wordt omschreven,en beantwoord.
  mijn kreeg 10 jaar geleden,longkanker,kwaadaardig aan de rechterlong,gedeeltelijk operatief verwijderd.
  na 10jaar is de longkanker terug gekomen,met gevolg gehele long verwijderd,hij is 20 december geopereerd,lang geduurd en veel bloed verloren tijdens de operatie,ader geraakt tijdens.
  tot heden ligt ie nog in het ziekenhuis,veel complicaties,hart ritme stoornissen 2x op de ic gelegen,24 december was het kritiek,en boven wonder lag ie een week erna weer op de afdeling.
  mijn vader leek zo goed te gaan,tot afgelopen weekend,nog steeds bloed in het slijm die ie opgaf en vermagerde tot 11 kilo in totale tijd in al die weken.
  afgelopen maandag hebben ze opnieuw een bronchocopie gedaan en bleek veel bloed en vocht en kleefvocht te zitten op zijn linkerlong,gisteren zijn ze vanaf 3 uur tot half 6 bezig geweest om een draine in te brengen om dit te laten afvoeren.
  ik weet niet zo goed om alles te verwoorden,want vandaag hadden we een gesprek met de arts,en kregen geen goed bericht over onze vader.
  er is een bacterie ontstaan,die gaatjes vreet,o.a aan de stomp van zijn verwijderde long,en de bacterie is verspreidt in de lege borstwand,omdat ie zo zwak is door slecht herstel en voeding,zijn ze nu in onderhandeling om wel of niet te opereren.
  als er niets aan gedaan wordt overlijdt ie zeker,maar de onzekerheid die de artsen geven,is de angst toegeslagen,hoeveel kansen maakt hij nog.
  want deze operatie die nu moet gebeuren brengt ook veel zorgen met zich mee.
  er moet een wond gemaakt worden om de bacterie te kunnen verwijderen,aan de zijde van zijn lege borstwand.
  zijn hier meerdere ervaringen ermee hoe dit is ervaren.
  wij zij bang dat onze vader dit niet overleeft en aankan.
  en uiteraard hij zelf natuurlijk.
  gelukkig krijgt ie wel een persoon waar ie zijn emoties kan uiten.
  wij staan machteloos,alleen ik ben degene die mijn vader zonder tranen kan steunen.
  maar ben nu zelf na vandaag zelf ook helemaal kapot hiervan,en probeer dit in goede banen te leiden,om sterk te zijn voor mijn vader.
  bedankt voor het lezen van mijn verhaal.
  en blij dat ik hier na vandaag er wat over kwijt kan.
  vtiendelijke groet,tineke willems

 34. angela zegt:

  hsllo ella
  ik heb de uitslag gekregen vsn het verwijderde stukken de bobbel vsn me nek/shouder en wat ik dacht een talgklier onder me oksel maar beide waren geen goed nieuws het waren kwaadaardigen uitzaaiingende arts kon niet vertellen dat het longkanker washij wil nu nog een borsttfoto laten maken om uit te sluiten of er daar ook geen afwykingingen op te zien zijn,en dan wilt de longarts gaan beginnen met chemokeuren ik hoop alleen dat dit op korte termijn plaats gaat vinden want ik ben niet van plan om het op te geven daar ben ik veel te jong voor en ik zal er voor vechten om nog zo lang mogelijk te leven want 39 jaar is toch geen leeftijd
  heel veel liefs van angela

 35. Ella/ weblog longziekte zegt:

  Hallo Angela,

  Vreselijke berichten lees ik van je..n wat je zegt..39 jaar dus je hebt eigenlijk nog een heel leven voor je..het zal een zware strijd gaan worden en wil je ook alle sterkte wensen met dit gevecht..Blijf volhouden!!
  Hoor nog graag van je als je weer wat meer weet.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 36. marcel zegt:

  goede morgen iedereen ik ben marcel v.48 en heb sins feb longkanker na 30 bestralingen en 8 gemo,s en tijdens de behandeling helft van mijn tumor uitgehoest daar door een gat in mijn long dus een klaplong waardoor mijn tumor onder mijn middenrif terecht kwam dus probleemen met bestraalen elke 2e dag een scan maar alles ging gewoon door na mijn behandeling rust tot er een long ondsteking de kop op stak na een biopsie kam er bericht dat er nog aktieve cellen waren maar op de fotos veanderd er niets wel ben ik bang voor uitzaaiingen bij elk pijntje schiet het door mijn hoofd ik heb een schat van een vriendin die hier goed mee om kan gaan maar ik wil dit toch even van me af schrijven mvg marcel

 37. Ella zegt:

  Beste Marcel,

  Soms kan het heel goed zijn om het even van je af te schrijven en ook daar is mijn site voor bedoeld. Fijn dat je verder thuis goed begeleid wordt, want zwaar zal het zeker zijn.
  Wens je veel sterkte.

  Groetjes Ella

 38. marcel zegt:

  Ha Ella fijn dat er iemand is die dit leest.
  Ik ben net naar de dokter geweest om bulten in mijn buik te laten tjekken maandag gaan ze er wat weg halen en dan vrijdag uitslag op kerstdag hopelijk goed nieuws ik wens jullie allemaal fijne feestdagen gr marcel

 39. Ella zegt:

  Hey Marcel,

  Spannende tijden en ik hoop dat je een goeie kerst ga krijgen want dat zou betekenen dat de uitslagen goed zijn. Laat het hier anders nog even weten..of via de mail mag ook altijd.
  Alvast ook fijne dagen!

  Groetjes Ella

  Ps..ik onderhoud de site dus lees ook alle berichten die er worden opgezet en indien nodig reageer ik zeker op de berichtjes!

 40. marcel zegt:

  Hier weer even een berichtje van Marcel. ze hebben gisteren een buld uit mijn borst gehaald.
  De dokter dacht voor 99.9%
  Dat het een vet buld is 30 dec devinietive uitslag.
  Heb er wel een beetje meer rust over groeten marcel

 41. Ella zegt:

  Hallo Marcel,

  Even nog een spannend weekje maar snap dat je je al een stuk gerustgestelde voelt zo nadat ze dit hebben verteld. Als ze het niet zeker weten hadden ze in ieder geval echt hun mond wel gehouden. Sterkte deze week door te komen en hoop dat je een beetje kan genieten van de kerstdagen!

  Groetjes Ella

 42. marcel zegt:

  beste ella ik heb goed nieuws gehad het was volgens de dokter een ordinare vet bult dus goed nieuws ik voel me ook wel goed alleen zo moe dat valt me wel tegen maar ja daar komen we ook wel overheen groeten marcel

 43. marcel zegt:

  Ben vandaag naar mijn longarts geweest.
  Deze was zeer tevreden gezien de omstandigheden.
  Ik heb echt een super arts die voor alle klachten een oor heeft.En weet wat we als patient mee maaken kwa angsten.ik moet 21 feb weer terug voor een foto en onderzoek.
  Groetjes Marcel

 44. Ella zegt:

  Hallo marcel,

  Dat zijn gelukkige goede berichten. Ik was wel nieuwsgierig en hoopte dat je je uitslag even kwam vermelden, maar toen ik niets hoorde dacht ik dat het misschien niet zo’n goeie uitslag was geweest, maar gelukkig. Nu hopen dat de moeheid snel afneemt!
  Succes!

  Groetjes Ella

 45. marcel zegt:

  Ha ella hier gaat het nog steeds goed .
  ben pas nog bij mijn longarts geweest en alles zag er goed uit.
  aleen is mijn long aan het krimpen door de
  bestraling.
  Waar door mijn konditie word minder maar daar is mee te leven sorry dat ik zo lang niets heb laten horen.
  groeten marcel

 46. Ella zegt:

  Hey Marcel,

  Geeft niets hoor dat het een tijd heeft geduurt maar het is fijn goeie berichten juist te lezen.
  Helaas merk je zelf dat je conditie minder aan t worden is, maar goed zijn allemaal dingen waar je je leven dan op aan past.
  Leuk dat je even weer een berichtje achter liet.

  Groetjes Ella

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s