Longabces

Een longabces is een met pus gevulde holte in de long die door ontstoken weefsel is omgeven en door een infectie wordt veroorzaakt. Meestal ontstaat er maar één longabces, maar wanneer er meer ontstaan, is dat altijd in dezelfde long. Als een infectie via de bloedsomloop de longen bereikt, kunnen er verspreid abcessen ontstaan. Deze aandoening komt veel voor bij drugsgebruikers die drugs met geïnfecteerde naalden inspuiten.

Oorzaken van een longabces

De meest voorkomende oorzaak van een longabces is een infectie veroorzaakt doordat bacteriën uit de mond of de keel in de longen worden ingeademd. Het lichaam beschikt over veel verdedigingsmechanismen tegen dergelijke infecties. Daarom komen deze infecties alleen maar voor wanneer deze mechanismen niet functioneren, bijvoorbeeld wanneer iemand bewusteloos of erg suf is door het gebruik van kalmerende middelen, anesthesie, alcoholmisbruik of door een aandoening van het zenuwstelsel. Vaak is een tandvleesontsteking de bron van de bacteriën, maar ook gewoon speeksel dat wordt geïnhaleerd, bevat voldoende bacteriën om een ontsteking te veroorzaken. Bij sommige mensen, in het bijzonder mensen ouder dan 40 jaar, kan een longtumor de oorzaak van een longabces zijn wanneer de tumor een van de luchtwegen afsluit.

Een pneumonie die wordt veroorzaakt door bepaalde bacteriën, bijvoorbeeld Staphylococcus aureus of Legionella pneumophila, of door schimmels, kan ook tot een longabces leiden. Bij mensen met een slecht functionerend immuunsysteem kunnen minder algemeen voorkomende bacteriën de oorzaak zijn. In zeldzame gevallen ontstaat er een longabces door geïnfecteerde Trombose / Longembolie of door infecties die via de bloedsomloop worden verspreid.

Meestal ontstaat er maar één longabces, maar wanneer er meer ontstaan, is dat altijd in dezelfde long. Als een infectie via de bloedsomloop de longen bereikt, kunnen er verspreid abcessen ontstaan. Deze aandoening komt veel voor bij drugsgebruikers die drugs met geïnfecteerde naalden inspuiten.

Uiteindelijk breken de meeste abcessen door naar een van de luchtwegen, waarbij veel sputum wordt geproduceerd dat moet worden opgehoest. Een doorgebroken abces laat tevens een holte in de long achter die met vocht en lucht gevuld is. Soms breekt een abces door naar de pleuraholte (de ruimte tussen de vliezen die de longen bedekken), waardoor deze holte met pus wordt gevuld. Dit wordt ‘pleura-empyeem’ genoemd. In zeldzame gevallen breekt een groot longabces door naar een bronchus (een van de grote luchtwegen die de longen van lucht voorzien) en verspreidt de pus zich in de long, waardoor een pneumonie en acute ademhalingsinsufficiëntie (of ARDS) ontstaan. Als een abces de wand van een bloedvat aantast, kan er een ernstige bloeding optreden.

Symptomen en diagnose van een longabces

De symptomen kunnen langzaam of plotseling ontstaan. De eerste symptomen lijken op die van pneumonie: vermoeidheid, gebrekkige eetlust, zweten, Koorts en ophoesten van sputum. Het sputum kan spoortjes bloed bevatten. Het sputum ruikt vaak onaangenaam omdat mond- en keelbacteriën vaak een onaangename geur produceren. De patiënt kan ook pijn op de borst hebben bij ademen, vooral als het longvlies (pleura) ontstoken is.

De diagnose longabces kan niet uitsluitend worden gesteld op basis van de pneumonieachtige symptomen en lichamelijk onderzoek. Er wordt echter wel een longabces vermoed wanneer de pneumonieachtige symptomen optreden bij patiënten met bepaalde problemen, zoals een aandoening van het zenuwstelsel, alcohol- of drugsmisbruik of recent opgetreden bewusteloosheid door welke oorzaak dan ook.

Een longabces is vaak op thoraxfoto’s zichtbaar. Wanneer op een thoraxfoto alleen maar aanwijzingen te zien zijn voor een abces, moet er meestal nog wel een CT-scan van de borstkas worden gemaakt. Door het sputum uit de longen te kweken kan worden vastgesteld welk organisme het abces veroorzaakt.

Behandeling van een longabces

Om een longabces snel en volledig te laten genezen moeten oraal of intraveneus antibiotica worden toegediend. Deze behandeling wordt voortgezet totdat de symptomen verdwijnen en op de thoraxfoto het abces is verdwenen. Antibiotica moeten vaak weken of maanden worden toegediend voordat deze verbeteringen optreden.

Om de drainage van een longabces te bevorderen, moet de patiënt verplicht hoesten en wordt ademhalingstherapie toegepast.

Wanneer het vermoeden bestaat dat een afgesloten luchtweg de oorzaak is, wordt er een bronchoscopie uitgevoerd om de afsluiting op te heffen.

In ongeveer 5% van de gevallen geneest de infectie niet. In sommige gevallen kan een abces worden gedraineerd door een buisje (tube) door de borstwand in het abces te brengen. Vaker moet het geïnfecteerde longweefsel volledig worden verwijderd. Soms moet een gehele longkwab of zelfs een gehele long worden verwijderd.

Het sterftepercentage bij patiënten met een longabces is ongeveer 5%. Dit percentage is hoger bij patiënten met een verzwakte conditie of een slecht functionerend immuunsysteem of longkanker

 

Advertenties

45 gedachtes over “Longabces

 1. Frank zegt:

  Hallo,leuke site en zeer informatief. Ik ben hersteld van een longabces. Het abces had ik ongeveer twee jaar geleden maar ik heb nog veel last van de littekens en verklevingen. Ik rook nogal wat dus daar zal het wel aan liggen. Nu ben ik duikinstructeur en heb nu al twee jaar niet meer gedoken. Mijn longarts kan mij geen uitsluitsel geven of dit kan of niet. Weet iemand of daar een specialist voor is die eens naar mijn CT-scans kan kijken ????
  thanks ,Frank

 2. gemmiedibbets@hccnet.nl zegt:

  beste ella recent op jou site gereageerd ivm chronische fibroserende pleurtitis van mijn man ,echter hij is 10 dagen thuis geweest na thoracoscopie nu pleuraempyeem 1300cc pus afrgenomen behoorlijke zieke man aan over gehouden hoe kan zo iets en is er volledig herstel mogenlijk??c

 3. Zo’n opname vergt veel energie en het heeft zijn tijd nodig om te herstellen.
  Aan de longartsen is het om vast te stellen hoe het pus er gekomen is. Waarschijnlijk zijn er kweken afgenomen waarvan jullie nog uitslagen moeten krijgen.
  Hoop dat het herstel een beetje goed gaat verlopen.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 4. Michelle zegt:

  Ik heb net een week in het ziekenhuis gelegen vanwege een longontsteking met een longabces. Nu ben ik thuis en pak ik behoorlijk mijn oude leven weer op, maar 1 probleem.
  Ik ben steeds moe. Ondanks veel hulp van andere om mijn zoontje van 3 af en toe over te nemen, blijf ik moe. Mijn longarts zegt dat dat nog wel lang gaat duren. Heeft iemand anders daar ervaring mee en kan mij zijn bevindingen vertellen.
  Bedankt alvast!!!

 5. eyckens marina zegt:

  ik heb in jjjjuni 2004 6weken in het ziekenhuis gelegen met een longabces ik heb nog maanden last gehad van vermoeidheid en spuma , en dit jaar 2005 in maart had ik aspergillose in de linkerlong en ben ik geopereerd er is drie kwart nan myn long weg en nu 5maanden later voel ik my prima

 6. Rianne van Hulten zegt:

  Hallo,

  Eindelijk wat info over long empyeem ed. Ik ben anderhalve week geleden ontslagen uit het ziekenhuis en geniet na twee weken daar te zijn geweest van het thuis zijn! Schrik wel van de info dat het nog eventuele verdere gevolgen kan hebben. Ga daar vooralsnog maar niet van uit. Zorgen maken kan altijd nog!
  Ik ben ook ontzettend moe. Heb wel het geluk dat ouders, schoonouders, vrienden en echtgenoot heel veel helpen met het huis en de kinderen. Af en toe is het frustrerend maar ik bedenk me maar steeds dat weer zo ziek worden niemand helpt. Merk wel dat ik snel moe ben maar dat ik ook steeds sneller herstel van een (kleine!) inspanning. Af en toe moet ik wel lachen om mezelf als ik trots zit te vertellen dat ik zomaar een hele stapel papieren en kranten heb uitgezocht!
  Wat mij en mijn man wel verbaast is de impact die dit ziekteproces met zich mee brengt. Tijdens de behandeling waren we enkel blij dat na een aantal weken aanmodderen en doktersbezoeken er erkenning was en dat het probleem eindelijk werd aangepakt. Nu we in een rustiger vaarwater zitten komen we beide in een soort rouwproces terecht (zo noem ik het tenminste) Er is niemand dood maar toch is er iets gebeurd dat zowel lichamelijk als geestelijk enorm veel van je heeft gevergd. Erkenning is er deels wel maar iedereen ziet je opknappen en is daar enkel blij om terwijl je zelf nog heel wat over hebt om mee te dealen. Zonder verder dramatisch te doen, herkent iemand dit?
  O ja, hoe lang blijf je eigenlijk moe?

 7. veerle zegt:

  longempyeem, ik wist niet dat dit zo innemend was, ben gisteren aanwezig geweest bij de thoracoscopie ingevolge empyeem bij een neefje van 24j , als ik nu enige reactie hier op de site lees, dan moet ik veronderstellen dat de nasleep nog lang is en niet altijd zo vlot kan verlopen.wat zijn eigenlijk de mogelijke, typische klachten die nablijven????

 8. Michel zegt:

  Ik hoop via deze site iets wijzer te worden. Mijn doktoren hebben me in de 3 jaar ieder geval niets wijzer kunnen maken. Volgende week dinsdag moet ik beslissen tussen een operatie of een second opinion.
  Mijn symptomen zijn als volgt: Het begon 3 jaar geleden dat er bloedsporen in mijn sputum zat. Artsen zijn in 1ste instantie van TBC uitgegaan. Ben ervoor behandeld (4 mnd 12 tabletten) met als resultaat dat de symptomen niet verdwenen waren. Sinsdien is 3x bronchoscopie, meerdere malen sputum voor bacteriologisch onderzoek, 2x CT-Scan, 1 week opname ziekenhuis, emboliseren had ook geen resultaat (via de bloedvat in de lies naar de long om zo de bloeding te stoppen). Bloedingen zijn heviger wanneer ik verzwakt ben door een verkoudheid of griep wat enigziens logisch lijkt.
  Mijn Conclusie:
  Dit lijkt erg veel op de symptomen van longabces. Het langste dat ik antibiotica moest gebruiken was max. 10 dagen. Bij gebruik van antibiootica minderd de hoeveelheid bloed ophoesten drastisch. De arts lijkt hiervan niets te willen weten wanneer ik het over antibiotica heb. Terwijl op deze site ze het over kuren hebben die weken tot maanden duren. Lijkt mij een pogiing waard in plaats van direct te opereren.
  Kan iemand mij met ongeveer dezelfde klachten een advies geven wat/waar en hoe te doen. Ik ben einde raad. Mensen met dezelfde ervaringen verneem ik ook graag van.

 9. B. Janssen zegt:

  Hallo, Ik ben in okt 1994 en jan 1995 geopereerd aan een pleura empyeem. Ben 9 maanden uit het arbeidsproces geweest. Ik loop nu al 10 jaar met napijn rond. Ben behandeld met acupunctuur, homeopatische geneesmiddelen en een zenuwblokkade in 1997, echter heb nog steeds napijn! Heb daar mee leren leven, maar in september j.l. kwam de pijn weer zodanig opzetten, dat ik al 5 weken aan de tramadol ben (pijnstiller).
  Na een uitgebreid onderzoek bij de destijds mijn behandelende longarts, kon deze ook niet verklaren waar de pijn van dit gehalte vandaan komt. Hij verklaarde dat het mogelijk een verkleving is. Zijn er hier mensen op dit forum die dit herkennen? Zou daar graag over willen praten, en evt een oplossing voor mijn probleem zien!

 10. Hallo Johanna,

  Heb je vorige berichtje geplaatst ook bij de Log “Oproepen”weet niet of je het gezien had anders bij deze. Hoop dat je vele reacties krijg. Heb je ook al op het internet naar info verder gezocht[ik gok van wel]Ik hoor het wel!

  Groetjes Ella 🙂

 11. Johanna zegt:

  Sorry dit heb ik niet gezien. Ik heb deze long-site net ontdekt en moet de weg nog een beetje vinden.

  Over L.A.M staat wel iets op het internet. Maar dat is allemaal in de VS. Hier wordt je niet vrolijk van. Dan gaat het met mij wel wat beter als met de mensen daar! Daarom zou ik zou graag wat van gedachte wiselen met mensen in Holland die dit ziekte beeld hebben.

 12. Hallo Johanna..

  Ik kan mij heel goed voorstellen dat je graag met mensen in contact komt..Hoop dan ook van harte dat het je gaat lukken via mijn site..ik zal nog eens kijken of ik iets in het nederlands er over kan vinden maar zal weinig zijn omdat het niet echt bekend is..
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 13. Anne zegt:

  Ivm longkanker is mijn recbterlong verwijderd in maart 2002. December 2002 behoorlijk ziek geworden en bleek toen een empyeem te hebben in de holte waar mijn long had gezeten. Ben toen geopereerd waarna de wond open moest blijven en van zelf dichtgroeien. Is niet gebeurd weer geopereerd en de wond werd dicht gemaakt. Ben nooit meer zover gekomen als ik was na de verwijdeirng cvan mijn long. Kan nu niet zoveel meer. Heeft iemand dit ook meegemaakt? 😦

 14. Bob Janssen zegt:

  Hallo allemaal!
  Dit is mijn 2de berichtje op dit forum. Ik ben nog steeds opgezadeld met nog meer pijn als in mijn verhaal van nov 2005! Ik heb wederom een zenuwblokkade gehad in het ziekenhuis, met gevolg, dat ik nog meer pijn heb. En de behandeling was zeer pijnlijk ondanks 5 verdovingsspuiten! Ik heb diverse medicamenten gehad waaronder 2 soorten anti epileptica. Daar werd ik helemaal gestoord van, omdat je dergelijke medicijnen niet in een gezond lijf en een gezonde geest moet geven. Ben nu nog steeds aan de tramadol 100 mg en tramagetic 200 mg per dag. Ga binnenkort voor een second opinion want de huidige pijnarts is met mij uitbehandeld. Maar ben ondertussen na een periode halve dagen nu 100% ziek thuis! Moet binnenkort naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen, waar DE pijnspecialisten zitten. U hoort verder hoe dit afloopt. Mensen die dit “probleem” herkennen zou ik graag vernemen hoe jullie ervaring is en of een van jullie hier mee geholpen is. Succes en wie weet hoor ik iets. 😦

 15. Yennie zegt:

  Hallo, ik heb de site met interesse gelezen.
  Bij mij is een longabces na 2 Bronchoscopieen en een ct. scan geconstateerd.
  Om aan te sterken en voor diverse onderzoeken heb ik 10 dagen in het VU gelegen met toediening van diverse medicijnen en 8 dagen antibiotica.
  Een afdelingsarts kwam mij vertellen dat er onder een abces ook wel kanker kan zitten en zijn advies was om 1/3 van mijn long te laten verwijderen zodat dan alle ellende weggehaald was. Erg vreemd want ik moest nog onder de pet scan.
  Na die 10 dagen mocht ik in afwachting van een pet scan weer naar huis.

  Die heb ik inmiddels gehad, maar de uitslag nog niet.

  Ik heb begrepen dat de petscan voor 95 % kanker op kan sporen, maar de radioloog zegt dat de scan niet kan zien of er kanker onder mijn abces zit.

  Dus mocht er in de rest van mijn lichaam geen kanker zitten dan ben ik qua informatie weer net zo ver als voor ik in het ziekenhuis belande.

  Ik voel mij nu goed en ik ben weer op mijn oude gewicht en dus begin ik me steeds meer af te vragen of ik die 1/3 long wel weg moet laten halen zou er geen ander alternatief voor genezing zijn?

  Ik hoop dat ik reactie op dit schrijven krijg van iemand die iets soortgelijks meegemaakt heeft.

  Vast bedankt en jullie allemaal veel succes met je gezondheid.

 16. Tony van der Horst zegt:

  Ik spreek uit naam van mijn broer.
  Hij is ruim 2 jaar geleden van open TBC genezen verklaard.
  Hij lijd tot op de dag van vandaag nog steeds aan hevige pijn en hoest ook nog steeds sputum op.
  Op de CT scans is een donkere vlek van c.a. 5 cm te zien.
  De pijn lijkt zich af en toe te verplaatsen en als hij bepaalde bewegingen maakt, geeft zijn borstkas een hard klikkend (klakkend) geluid. Het is dan net alsof je met je duim nagel achter je tanden haakt en deze dan onder spanning los laat klikken.
  Is er iemand die ervaring heeft met deze sympthomen en weet deze of er een oplossing voor dit probleem bestaat? Bij voorbaat dank.

 17. jeanet zegt:

  mijn oontje van 6jaar heeft een longebces gehad hij heeft 2weken in ziekenhuis gelegen fout van dokter te lang gelopen met longsteking daar is abces bij gekomen….nu moet 27 maart trug komen kijken of abces kleine geworden is of er geen beschadeging aan zijn long zijn gekomen gr jeanet

 18. arend schreuder zegt:

  Ik ben nu 3weken thuis na een ziekte periode van negen weken in het ziekenhuis met een borstvlies ontsteking en long-empyeem met zeer veel pus tussen de longbladen.In het lokale ziekenhuis waar ik lag kreeg ik te horen dat ik ernstig ziek was en dat het niet zeker was of ik dit zou over leven.Ik ben toen “s nachts met spoed overgebracht naar een thorax centrum (ziekenhuis)waar ze via een CT scan tot de zelfde conclusie kwamen.Ze hebben me daar in slaap gebracht en ik heb daar zes weken gelegen.Ik mag het gelukkig na vertellen.Ik zou het fijn vinden om met mensen die ook deze ziekte hebben gehad in contact te komen.Of het ooit weer wordt zoals vroeger,de vermoeidheid,de pijn,de onzekerheid,zoveel vragen.Aan de buitenkant zie je weinig maar van binnen ben ik een wrak

 19. rob zegt:

  Ik ben een gezonde jongeman van 28.Ik heb in het verleden een aantal fikse onstekingen in mijn longen gehad die gepaard gingen met vreselijk hoesten.De dokter schreef altijd een pittige antibioticum voor waarnaar na een week de hoest afnam en de klachten verdwenen.Nu een maand geleden kreeg ik op vakantie in Zwitserland last van benauwdheid en begon ik ineens bloed te hoesten.In het ziekenhuis zijn er foto;s gemaakt waar een cyste (holte gevuld met gas en lucht) met een diameter van 10 cm zichtbaar was.In deze cyste was een abces (ontstekinng) actief welke is opengegaan en wat mijn bloed opgeven verklaarde.Uiteraard liters bloed afgenomen en een bronchoscopie onderzoek gehad.In het bloed was met uitzondering van de infectie niks bijzonders zichtbaar evenals de bronchoscpie en uitslagen va de genomen biopten (kweken).De longartsen ins Zwitserland vertelde mij dat Ik de Cyste waarschijnlijk al heel lang heb en dat deze niet verwijdert hoeft te worden mits ik er geen last van heb.De onsteking is behandeld met antibioticum.Terug in nederland op consult geweest in het VU Amsterdam.Daar wederom fotos enbloed testen.Gezien het feit dat ik nergens last van heb.(Koorts,hoesten.zweten,Gebrek aan eetlust,afvallen) ben ik van mijn antibiotica kuur afgehaald en moet ik na 4 weken terugkomen voor controle (foto) en gaan ze vandaaruit verder kijken.Zijn er mensen met een soortgelijk verhaal?

 20. bram zegt:

  Hallo lotgenoten, mijn naam is Bram 50 jaar en eind 2005 ondekte ze bij mij een pleuraempyeem gevolgd door een pocketinfectie,gevolgd door veel complicaties en 2 bloedtransfusies en 8 liter zuurstof per uur nou toen was ik dus bijna dood. en niemand weet wat er nou zo mis ging.
  nu 2007 kan ik nog steeds helemaal niet veel ik zwem wel en heb nog revalidatie, maar het herstel wil niet meer op gang komen ,ik ben vergeetachtig en snel moe, wel is een groot deel van mijn linker long weggehaald en de lyphklieren achter mijn hart daar zat ook het abces(pleuraempieem) ,ik heb nu erg veel problemen met lopen en veel kramp in mijn benen en voeten, herkend iemand dit? mijn huisarts zegt dat een longabces geen kanker is omdat het goedaardig was bij mij klopt dit eigenlijk wel? Ik hoop op een reactie want ik heb 2 maanden in het ziekenhuis gelegen en ben nu totaal afhankelijk ik heb verpleeghulp maar ben al 2 jaar thuis en ten einde raad.
  bedankt Bram “”herstel je hier eigenlijk wel van ?

 21. Arthur zegt:

  Hallo allemaal,

  5 april 2008 werd ik opgenomen voor een ernstige longontsteking.Er zat zoveel pus in de ontstoken long dat het over liep naar de gezonde long.Maar goed nadat ik na 4 weken naar huis mog waarvan 3 weken op de intensive care naar huis mocht werd mij wel teverstaan gegeven dat ik in mijn rechter bovenlong een abces heb.Die langzaam wel afneemt zichtbaar op de foto van 30 mei jl.Maar ik ben wel geschrokken van het verhaal van Ella,mij is niets verteld over alles wat Ella schrijft.22-8-2008 moet ik weer naar de longarts dan vraag ik het hem wel.

  grt arthur

 22. Lydie zegt:

  Hallo
  Ik kom per toeval hier op de site. Zelf heb ik een zoontje met longproblemen en ik maak me doodongerust als hij om de andere week bij de vader is en ik niet weet hoe hij het stelt.Vooral omdat ik weet dat zijn papa het niet zo nauw neemt met het geven van de medicatie.De kinderarts waar ik daarover sprak zei dan nog dat ik mee zou veroordeelt worden als er iets gebeurt met ons kind omdat ik daarvan op de hoogte ben. Volgens de huisarts kan dat niet omdat de rechter die beslissing nam. Dus zit ik al niet meer in angst om de gezondheidstoestand van ons kind maar krijg ik er nog een psychologisch dilemma bij.

 23. J.Weima zegt:

  Mijn dochter van 17 is 3 weken geleden opgenomen met longontsteking,en ligt sindsdien aan het infuus met diverse type’s antibiotica,na 2 pijnlijke longpunctie’s waar maar 10cc vocht is weggenomen vermoeden de artsen dat er pus in de long zit en dus maar weer aan het infuus.naar ons idee duurd het allemaal veel te lang en kunnen ze beter een drain plaatsen of opereren dan is ze er van af,ook de informatie naar de ouders is zeer beperkt en soms krijg je het nare gevoel dat het kind gewoon maar patient nr … is.Ik ben benieuwd of iemand dit ook heeft meegemaakt en wat het verloop is geweest.
  groetjes Ida

 24. Miranda zegt:

  Beste Ella,

  Eind december 2008 is bij mij een longabces operatief verwijderd. Bij deze operatie hebben ze een stukje rib onder mijn linkerschouderblad moeten verwijderen en is de holte die is ontstaan na het verwijderen van het abces genezen d.m.v. vacuumtherapie. Nu, ruim een jaar later, is mijn conditie nog steeds niet 100%, ben ik nog steeds erg moe en heb ik iedere dag last van pijn rond het litteken en uitstralingspijn naar mijn linkerarm/hand en naar mijn rechterschouderblad. De longchirurg vermoedt dat de pijn komt doordat hij bij het verwijderen van het stukje rib, zenuwen heeft moeten doorsnijden. Hij verwijst mij nu naar de pijnpoli. Graag kom ik in kontakt met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en die ervaring hebben met de pijnpoli of op een andere manier van de pijn zijn afgekomen.
  Alvast heel erg bedankt, Miranda

 25. Ella zegt:

  Hallo Miranda,

  Ik hoop dat het ondertussen wat beter gaat met de pijn. Hoop ook dat er mensen op je oproep gaan reageren.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 26. Miranda zegt:

  Hallo Ella,

  Bedankt voor je reaktie. Ben van de week naar de pijnpoli geweest en daar vertelden ze mij dat bij een dergelijke operatie die ik heb gehad, het bekend is dat je last kunt houden van zenuwpijn. Het enige wat ze hieraan kunnen doen is het geven van een medicijn genaamd Lyrica. Nou schrok ik nogal van de bijwerkingen van dit medicijn. Is er iemand die hiermee bekend is ?Is er iemand bekend met acupunctuur gericht op zenuwpijn ? Bedankt, Miranda

 27. ethenty zegt:

  hi!
  If you are not on Lockerz yet email me at system6453 @ gmail.com
  wan’t to get to Z-list and need 20 friends
  I’ll send you invite in 2-3 hours. thanx!

 28. Dritaavaxia zegt:

  Good morning Every,

  Same days ago I found great site with articles for snurkeling and diving. This is kind of portal, i don’t know. Enybody uses this site?

  I’m planing to write to them but don’t know polish. Do you identify how write in
  polish the words diving and snurkeling? I found in translator that
  http://www.hotdive.com – nurkowanie and http://www.hotdive.com – centrum nurkowe. Is it correct? Maybe
  http://www.hotdive.com – kurs nurkowania Blame you for you replay.

  Best Regards
  Gregor

 29. xd0x9dxd0xb0 xd0xbfxd1x80xd0xb5xd0xb4xd0xbfxd1x80xd0xb8xd1x8fxd1x82xd0xb8xd1x8fxd1x85 xd0xb0xd0xb2xd1x82xd0xbexd1x81xd0xb5xd1x82xd0xb8 xd0xb8xd0xbcxd0xb5xd0xb5xd1x82xd1x81xd1x8f xd0xb2xd0xbexd0xb7xd0xbcxd0xbexd0xb6xd0xbdxd0xbexd1x81xd1x82xd1x8c xd0xbdxd0xb0xd0xbcxd0xbdxd0xbexd0xb3xd0xbe xd1x81xd0xb1xd0xb5xd1x80xd0xb5xd1x87xd1x8c xd0xb2xd1x80xd0xb5xd0xbcxd1x8f xd0xbdxd0xb5 xd1x82xd0xb5xd1x85xd0xbdxd0xb8xd1x87xd0xb5xd1x81xd0xbaxd0xbexd0xb5 xd0xbexd0xb1xd1x81xd0xbbxd1x83xd0xb6xd0xb8xd0xb2xd0xb0xd0xbdxd0xb8xd0xb5 xd1x82xd1x80xd0xb0xd0xbdxd1x81xd0xbfxd0xbexd1x80xd1x82xd0xbdxd0xbexd0xb3xd0xbe xd1x81xd1x80xd0xb5xd0xb4xd1x81xd1x82xd0xb2xd0xb0 xd0xbfxd1x83xd1x82xd0xb5xd0xbc xd0xbfxd1x80xd0xb8xd0xbexd0xb1xd1x80xd0xb5xd1x82xd0xb5xd0xbdxd0xb8xd1x8f xd0xbdxd0xb5xd0xbexd0xb1xd1x85xd0xbexd0xb4xd0xb8xd0xbcxd1x8bxd1x85 xd0xb7xd0xb0xd0xbfxd0xb0xd1x81xd0xbdxd1x8bxd1x85 xd1x87xd0xb0xd1x81xd1x82xd0xb5xd0xb9 xd0xbdxd0xb0 xd0xbcxd0xb8xd0xbdxd0xb8 xd0xbdxd0xb0 xd1x81xd0xbaxd0xbbxd0xb0xd0xb4xd0xb0xd1x85, xd1x80xd0xb0xd0xb7xd0xbcxd0xb5xd1x89xd0xb5xd0xbdxd0xbdxd1x8bxd1x85 xd0xbfxd1x80xd1x8fxd0xbcxd0xbe xd0xb2 xd0xb0xd0xb2xd1x82xd0xbexd0xbfxd1x80xd0xb5xd0xb4xd0xbfxd1x80xd0xb8xd1x8fxd1x82xd0xb8xd0xb8. xd0x9fxd1x80xd0xb8xd0xbcxd0xb5xd0xbdxd0xb5xd0xbdxd0xb8xd0xb5 xd1x81xd0xbfxd0xb5xd1x86xd0xb8xd0xb0xd0xbbxd1x8cxd0xbdxd1x8bxd1x85 xd0xbaxd0xbexd0xbcxd0xbfxd0xbbxd0xb5xd0xbaxd1x81xd0xbdxd1x8bxd1x85 xd0xbfxd1x80xd0xbexd0xb5xd0xbaxd1x82xd0xbexd0xb2, xd0xb0 xd1x82xd0xb0xd0xbaxd0xb6xd0xb5 xd1x82xd0xbe, xd1x87xd1x82xd0xbe xd0xbexd1x80xd0xb8xd0xb3xd0xb8xd0xbdxd0xb0xd0xbbxd1x8cxd0xbdxd1x8bxd0xb5 xd0xb4xd0xb5xd1x82xd0xb0xd0xbbxd0xb5xd0xb9 xd1x82xd1x80xd0xb0xd0xbdxd1x81xd0xbfxd0xbexd1x80xd1x82xd0xbdxd1x8bxd1x85 xd1x81xd1x80xd0xb5xd0xb4xd1x81xd1x82xd0xb2 xd0xb8xd0xbcxd0xb5xd1x8exd1x82 xd1x81xd0xb2xd0xbexd0xb9 xd0xbexd0xbfxd1x80xd0xb5xd0xb4xd0xb5xd0xbbxd0xb5xd0xbdxd0xbdxd1x8bxd0xb9 VIN xd0xbdxd0xbexd0xbcxd0xb5xd1x80, xd0xb2 xd0xb1xd0xbexd0xbbxd1x8cxd1x88xd0xb8xd0xbdxd1x81xd1x82xd0xb2xd0xb5 xd1x81xd0xbbxd1x83xd1x87xd0xb0xd0xb5xd0xb2 xd0xbexd0xb1xd0xbbxd0xb5xd0xb3xd1x87xd0xb0xd0xb5xd1x82 xd0xb8xd1x85 xd0xbfxd0xbexd0xb4xd0xb1xd0xbexd1x80.

 30. Alex zegt:

  Hoi allen,
  Ik heb net zelf 16 dagen in het ziekenhuis gelegen.
  In eerste instantie met een longontsteking. Ik was op een zondag een dagje in het Tikibad geweest met mijn kinderen. Had daar in een glijbaan een klapper gemaakt en mijn schouder en ribben rechts gekneusd. Goed ’s avonds werd ik niet lerkker, ’s nachts misselijk. Dag erna hoge koorts en dag daarna diarree. Woensdag naar de huisarts. Die hoorde niets aan mijn longen. Dus naar huis gestuurd met diclovenac voor gekneusde ribben. ’s avonds trok ik het niet meer, dus huisartsenpost gebeld. Mocht van assistente in errste instantie niet komen. Tien minuten later belde de huisarts zelf terug van de post. Ik mocht vanwege de koorts toch komen. Hij ondervond zelfde als eigen huisarts. Hoorde niets aan longen maar kon de koorts niet plaatsen. Toch evebloedonderzoek en fotos make op de seh. Daar bleek ik longontsteking te hebben. Werd meteen opgenomen. In eerste instantie aan penicilline kuur gezet via infuus. Die sloeg niet aan. Lag aan 2liter zuurstof en ik gleeds bergafwaarts. Constant 38 a 39 graden koorts. Zondag trok verpleegster aan de bel. Toen weer foto’s gemaakt. Volgende dag, ma, voor echo om te kijken of er vocht zat ook. Ik bleek de onderste 2kwabben van rechterlong meerdere abcessen gevuld me vocht te hebben. Ze konden met de echo niet oed plaats bepalen voor een drain, dus kreeg een ct scan. Toen alsnog een drain. Daar namen ze meteeook vloeistof sf voor kweek maar bevatte geen ontstekingsweefsel.
  Ze hadden me toen foutief aantal dagen aan zuigdrain gezet. (voor ingeklapte long)
  Er kwam totaal 800cc vloeistof uit. Koorts bleef tot ze medicatie wisselden naar amoxilline. Die moest alleen me de hand om de 4 uur ingespoten worden. Uiteindlijk 2 foto’s verder bleek drain verkeerd te zitten, hoger als ontstekingshaard. Dus die eruit en dag later met echoscopie nieuwe erin. Daar kwam direct 500 cc geel ontstekingsvocht uit. Op kweek gezet en uiteindelijk nog drie dagen gelegen. Amoxilline was eindelijk aangeslagen en kon over naar pillen. Daarna mocht ik naar huis. Ben nu ruim maand verder en is eindelijk te horen bij de huisarts dat het ook wel holler klinkt in mijn long. Moet over drie weken terug naar ziekenhuis voor foto. Mijn conditie is nog waardeloos maar kan weer beetje door huis wandelen. Snel moe nog en bij inspanning doet long pijn. Maar goed, rustig aan helen dus.

 31. boefke zegt:

  Mijn moeder is 2 maanden geleden overleden na een longabces. Ze heeft 8 weken in het ziekenhuis gevochten,maar helaas. Al die tijd heeft ze aan de beademing gelegen is geopereerd,maar het mocht niet baten. Nu wachten we op de obductie uitslag,of er nog andere dingen mee speelde, de artsen staan namelijk ook voor een raadsel. Mijn moeder was net 58 jaar geworden.

  • Ik wil je ten eerste condoleren met het verlies. Zijn zware tijden voor je geweest en dat zal verlopig helaas ook nog zo blijven.
   Spannend wat er nu uit de obductie komt. Hopelijk weten jullie dan meer!
   Bedankt voor je berichtje en wil je veel sterkte wensen!
   Ella (Weblog longziekten)

 32. boefke zegt:

  Uit de obductie bleek dat beide longen vol abcessen en litteken weefsel zat. Alles verkleefd hierdoor zou ze nooit meer zelfstandig hebben kunnen ademen. Gelukkig geen kanker gevonden. Helaas heeft ze pure pech gehad.

 33. Angelique van der Velden zegt:

  Hallo allemaal, verleden jaar in Juli werd ik heel erg ziek. Benauwd, moe, pijn in mijn rechterkant van mijn rug ( het voelde alsof iemand mij steeds met een breinaald in mijn long stootte. In 6 weken tijd bij verschillende huisartsen geweest en ook bij de huisartsenpoli in het ziekenhuis. Men hoorde een ruis aan mijn beide longen maar geen koorts dus werd naar huis gestuurd met een recept voor een antibioticakuur van 5 dagen. In mijn 6e week van het ziek zijn begon ik zelfs over te geven door het hoesten. Na weer een dag gaf ik ook bloed op tijdens het hoesten en spugen. Snel de volgende ochtend de huisartsenpost gebeld en ik kon gelijk komen, Dit keer gelukkig bij mijn eigen huisarts die gelukkig terug was van vakantie. Zij stuurde mij gelijk door naar het ziekenhuis voor een longfoto. Aldaar de longfoto gemaakt en ik moest met spoed en onder begeleiding door naar de longarts. Mondkapje voor en daar wachten op de uitslag. Mijn longarts gaf aan dat er wellicht sprake was van TBC maar dat ik zeker twee longabcessen en een zware longontsteking had..Mijn ontstekingswaardes waren op dat moment 296 ( dit mag bij een vrouw niet hoger zijn dan 30) Ik werd met spoed opgenomen en heb 4 dagen in quarantaine gelegen aan een penicilline infuus. In de 4 dagen hebben ze TBC uitgesloten en bleef er alleen de behandeling voor mijn twee longabcessen en mijn zware longontsteking over. Op dag 5 heb ik een bronchoscpie gehad omdat men dacht dat er sprake zou kunnen zijn van longkanker. De longarts die de bronchoscpie afnam gaf mij gelijk al aan dat hij niet het vermoeden had dat ik longkanker had maar ik moest de kweek voor alle zekerheid toch even afwachten. Na 8 dagen mocht ik gelukkig weer naar huis. Wel heb ik tot en met oktober antibiotica geslikt en moest elke maand terug voor bloedafname ( dit ivm de ontstekingswaarde en mijn nierfuncties) de antibiotica werkt goed tegen de longabcessen maar kan verkeerde bij werkingen hebben op onder andere je nieren. Het is dus wel belangrijk dat je longarts deze facetten ook blijft onderzoeken. Net voor de kerstdagen ging ik weer voor controle en een CT-scan naar het ziekenhuis. CT-scan gaf aan dat één abces volledig was genezen en dat mijn tweede ( lees hier de grootste) gehalveerd was. In maart de laatste tot dusver controle gehad en kreeg daar het goede nieuws dat mijn tweede abces ook was genezen. mijn longarts gaf ook aan volledig verbaasd te zijn over mijn herstel. Dit mede gezien het feit dat ik al sinds mijn 12e jaar diabetes mellitus type 1 heb. Ik hoop dat een ieder van ons die ooit tegen dit soort ziektes aanloopt niet bij de pakken neer blijft zitten en kijk op het internet over wat bij voorbeeld een bronchoscpie is. Als je zelf over veel zaken kunt meepraten is dat vooral prettig voor jezelf. De artsen geven je daardoor meer informatie, althans dat is mijn ervaring. Als laatste wil ik mijn verhaal afsluiten met het feit dat ik super blij ben met mijn herstel mijn lijf is nu nog heel vaak te moe en de napijn neem ik ook maar voor lief want ik kan het gelukkig allemaal na vertellen. Het feit dat de huisartsen “ons” pas mogen doorsturen voor een longfoto na een ziektebed van 6 weken vind ik kwalijk. Er kan veel leed bespaard blijven als dit niet het geval zou zijn.

 34. Beste,
  Bedankt voor de vele reacties. M’n verhaal begint eigenlijk na het vallen met m’n e-bike. Wat toen gebeurde, ben ik pas geleidelijk na een kunstm. coma ontdekt. Geen vinger, naar niemand, maar na het ontwaken… ( wat blijkbaar al een misterie was ), was er de gewaarwording van koorts, pijn en slap gevoel. Wie sprak me tegen…. Na al die ellendige dagen? Tot ik de 40° temp benaderde en ik de moed nog had om hem aan te spreken (’t was toen wel en zaterdagavond ). Na een spoedige scan werd een longabces vastgesteld tgv de intubatie en dus ook de perforatie van de long. Een dringende OP, met nadien nog enkele revalidatie ben ik uiteindelijk opnieuw ‘goed’. GEEN DRUGS, ALK. of waqt dan ook waren de oorzaak van dit alles.
  Elk jaar blijf ik wel gevoelig voor longaandoeningen, maar naast de ellende van 2013 lijkt alles maar een peulschijfje.
  Goeie moed aan allen met longaandoeningen!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s