PET-scan

Voor het stellen van de diagnose kanker maken artsen vaak gebruik van een PET-scan. Tijdens dit beeldvormende onderzoek wordt radioactieve stof gebruikt. Maar is dat gevaarlijk? Lees hier alles over het PET-onderzoek: van voorbereiding tot uitslag.
Een PET-scan (positron emissie tomografie) is een vorm van nucleair beeldvormend onderzoek. Met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof wordt verandering in de stofwisseling van cellen in beeld gebracht.

 Hoe werkt het?

Een PET-scan wordt gedaan bij sommige vormen van kanker. Kankercellen hebben meestal een verhoogde stofwisseling in vergelijking met normale cellen. Dat betekent dat kankercellen veel meer suiker gebruiken. Bij een PET-scan wordt van tevoren een kleine hoeveelheid radioactief suiker in het bloed gespoten. Deze radioactieve suiker concentreert zich vervolgens op de plekken waar de kankercellen zitten. De radioactiviteit is terug te zien op de beelden die scan maakt. Om kwalitatief betere beelden te kunnen maken, wordt een PET-scan soms aangevuld met een CT-scan.

Wanneer een PET-scan?

Soms zijn tumoren of uitzaaiingen niet te zien op een CT- ofMRI-scan, maar wijzen andere testen wel op kanker. In zo’n geval kan een PET-scan duidelijkheid geven. Daarnaast wordt de scan gebruikt om te bepalen in welk stadium de ziekte verkeerd en om te beoordelen wat het effect van de therapie op kankercellen is geweest. Ook andere afwijkingen van de normale stofwisseling kunnen met een PET-scan zichtbaar gemaakt worden.Voorbereiding

Het is van belang dat je vanaf zes uur voor het onderzoek nuchter bent. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het ziekenhuis.

Ongeveer een uur voordat het onderzoek plaats vindt, is het de bedoeling dat je een liter water, thee of koffie drinkt. Hierdoor zullen de nieren minder oplichten op de scan. Een volle blaas is niet noodzakelijk, je kunt het gewoon weer uitplassen.
De meeste geneesmiddelen kun je gewoon blijven gebruiken. Diabetespatiënten hebben vaak een andere voorbereiding nodig, meldt diabetes dus altijd bij een arts. Verder is het prettig om gemakkelijke warme kleding te dragen zonder metalen knopen en ritsen. Ook is het beter om voorafgaand aan het onderzoek zware lichamelijke inspanning te vermijden.

 Het onderzoek

Tijdens het onderzoek lig je op een tafel. De tafel schuift in een soort tunnel, dit is het scanapparaat. De tafel blijft ongeveer 15 minuten in dezelfde positie staan, daarna schuift de tafel naar een volgende positie. Afhankelijk van de lengte van het scangebied duurt het scannen zo’n 30 tot 60 minuten. Het is belangrijk om zo stil mogelijk te liggen. De laborant die het apparaat bedient bevindt zich in een andere ruimte. Via een intercom kun je met hem praten.Radioactieve stof

Voor het onderzoek wordt een licht radioactieve stof gebruikt. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met die van een röntgenfoto en is voor volwassenen dus niet schadelijk. Ook bij kinderen kan het in een aangepaste dosering geen kwaad.De radioactieve stof is maar kort werkzaam en wordt speciaal voor het onderzoek gemaakt en besteld. De stof heeft geen bijwerkingen en zijn na een korte tijd weer volledig uit het lichaam verdwenen. Ze zijn ook niet van invloed op het reactievermogen, dus na de scan kun je in principe weer gewoon aan het verkeer deelnemen.

Om de radioactieve stof sneller uit het lichaam te lozen kun je na de scan het beste veel drinken. De vloeistof gaat dan voor een groot deel via de urine het lichaam uit. De rest van de radioactiviteit vervalt in de tijd.

 

Advertenties

8 gedachtes over “PET-scan

 1. ik zou wel een logje willen zien met als titel ‘roken’. En dan feiten en fictie, of wat jij ervan tegenkomt op de afdeling.
  Ik ben zelf gestopt na twintig jaar en benieuwd wat me eventueel nog te wachten staat n.a.v. het roken… 😕

 2. Ha! Ook ik heb na 18 jaar van systematische mishandeling eindelijk vrede gesloten met mijn longen. Zodoende trok mijn oog automatisch naar je berichtje op het forum. Knap stukje werk hoor, succes! 😀

 3. els van solkema zegt:

  ik heb endeldarmkanker en uitzaaiingen in de lever en mijn longen hebben 2 kleine plekjes, metastasen? misschien, ik hoop natuurlijk van niet. ik krijg dus in week 8 een petscan en een mri, zodat duidelijk wordt of ik geopereerd kan worden, eerst een stoma en later aan mijn lever. Er is tegenwoordig heel veel ogelijk, ik hou de moed er in.

 4. els van solkema zegt:

  we zijn nu mei 2010, stoma geplaatst en zeer binnenkort 5 bestralingen van de endeldarm, dan een operatie om de tumor te verwijderen die zich in de endeldarm/baarmoeder heeft genesteld, ook een stuk van de lever wordt verwijderd en 2 kleine tumoren worden met een laser behandeling gexc3xablimineerd, de deur staat op een kier, daar waar hij eerst gesloten leek te zijn!! Ik houd de moed er in, zo’n “grote” en langdurige operatie doen ze vast niet zomaar, dus …moed houden. Els

 5. Elly zegt:

  beste Els,
  Ik lees nu pas je berichtje van 2 mei. Ik ben erg benieuwd hoe het je inmiddels is gegaan.
  Zelf heb ik ook een stoma ( na foute cellen in dikke- en endeldarm), psc en nu ook vlekje op long ( wat onderzocht wordt).
  Hopelijk zijn de operaties spoedige verlopen en ben je weer een beetje aan het opknappen!
  Groetjes
  Elly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s