SARS

SARS (severe acute respiratory syndrome, of Ernstig Acuut Luchtwegen Syndroom, atypische pneumonie) is een aandoening van de luchtwegen die pas onlangs is vastgesteld in Azië, Noord-Amerika en Europa. De ziekte zou de eerste keer zijn vastgesteld in november 2002 in de provincie Guangdong in China waar 350 mensen besmet raakten en een tiental overleden. Maar het zou ook kunnen dat de ziekte reeds enkele jaren bestaat in China. Begin maart werd de ziekte meegebracht uit China naar Hong-Kong door een Amerikaans zakenman die intussen is overleden. Van daaruit heeft ze zich over de hele wereld verspreid.

Wat zijn de symptomen?

– De ziekte begint gewoonlijk met koorts (temperatuur hoger dan 38 C). Ze gaat vergezeld van hoesten, ademhalingsproblemen en kortademigheid. Ze kan evolueren in een ernstige bilaterale pneumonie (longontsteking).

– Andere mogelijke symptomen zijn tekenen van een infectieziekte (hoofdpijn, stramheid van de spieren, verlies van eetlust, verwardheid, huiduitslag en diarree).

– De laatste dagen zijn gevallen vastgesteld met ernstige diarree en maag- en darmklachten. Sommige wetenschappers denken dat deze klachten misschien veroorzaakt worden doordat het virus dat verantwoordelijk is voor de ziekte, zich reeds heeft gewijzigd.

Wat is de oorzaak?

Bij SARS-patiënten is een onbekend coronavirus vastgesteld. Coronavirussen zijn verantwoordelijk voor onder meer een verkoudheid. Momenteel is dit coronavirus de meest waarschijnlijke oorzaak van SARS. Andere virussen worden echter nog steeds onderzocht als mogelijke oorzaak.

Hoe lang is de incubatieperiode van SARS?

(Met andere woorden: hoelang duurt het tussen het moment waariop iemand besmet wordt en het moment waarop die zelf ziek wordt?) De incubatieperiode voor SARS bedraagt voor zover bekend 2 tot 10 dagen.

Hoe evolueert de ziekte?

Eind april 2003 waren meer dan 4.400 gevallen geregistreerd, waarvan 263 met dodelijke afloop.

Is de ziekte dodelijk?

Aanvankelijk werd aangenomen dat 3 tot 4% van de zieken aan de ziekte overlijden. Maar dat percentage is intussen opgetrokken tot 7%. Wetenschappers vrezen dat de ziekte dodelijker is dan aanvankelijk vermoed werd en dat het gemiddelde sterftecijfer zou kunnen oplopen tot 10% (1 op 10). Een mogelijke verklaring zou zijn dat het Coronavirus dat verantwoordelijk is voor de ziekte een verandering heeft ondergaan en agressiever is geworden. Maar daarvoor bestaan alsnog geen bewijzen.

Hoe wordt de ziekte overgedragen?

SARS wordt voor zover bekend voornamelijk verspreid via druppeltjes (speeksel, …). Dit kan gebeuren als iemand hoest of niest en iemand naast hem die lucht inademt. Ook de hand drukken van iemand die besmet is, kan tot overdracht leiden (de hand van iemand die hoest of niest is vaak besmet). Het is echter niet uitgesloten dat SARS in afgesloten ruimtes (bv. het openbaar vervoer) ook door de lucht kan worden overgedragen of via een mogelijk besmet voorwerp (bv. een liftknop). Hierover is echter nog geen zekerheid. Of het virus kan worden overgedragen via goederen is niet bekend. Als het effectief gaat om het coronavirus, dan zou dit virus slechts 2 tot 3 uur kunnen overleven buiten een menselijk lichaam. Goederen uit besmette gebieden, die in ons land aankomen, kunnen dus niet besmet zijn. Volgens een recent rapport in Hong Kong zou de ziekte zich ook verspreid hebben via een afvalpijp in een appartementsblok.

Hoe besmettelijk is SARS ?

Dat is niet precies bekend. De meeste SARS-gevallen in het buitenland worden vastgesteld bij personen die rechtstreeks contact gehad hebben met een besmette persoon. Dit geldt dus vooral voor de personen die samenleven met een patixebnt die besmet is met SARS en mensen die SARS-patixebnten hebben verzorgd. Ook is niet bekend of besmette personen de ziekte kunnen verspreiden tijdens de incubatieperiode, dus voor ze zelf symptomen vertonen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijkt dit echter onwaarschijnlijk.

Advertenties

Een gedachte over “SARS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s