Longoperatie

Afhankelijk van de aandoening kan worden besloten dat het noodzakelijk is een gedeelte of soms een hele long te verwijderen. Door middel van longfunctieonderzoek is bekeken hoeveel longweefsel er zonder problemen gemist kunnen worden. Door middel van een mediastinoscopie is al eerder bekeken of er geen uitzaaiingen aanwezig zijn. Soms wordt tijdens de operatie pas duidelijk hoe groot het te verwijderen deel van de long moet zijn. Om de long te bereiken, wordt je onder algehele narcose gebracht. Hierna wordt door middel van een lange snede, van ongeveer onder de tepel tot aan het schouderblad op de rug, het operatiegebied bereikt. De spieren die doorgesneden moeten worden en de ribben die worden opengesperd, verklaren de reden waarom u na de operatie last heeft van een pijnlijke flank. De wond wordt gesloten met hechtmateriaal. Dit materiaal lost vanzelf op als de wond is genezen of met hechtingen die na 10 dagen ongeveer worden verwijderd door verplegend personeel. Om wondvocht en lucht uit de borstkas weg te zuigen, worden meestal twee drains achtergelaten. Deze worden na enkele dagen verwijderd. De operatie duurt over het algemeen niet veel langer dan twee à drie uur. Door middel van goede pijnstilling wordt er voor gezorgd dat de pijn dragelijk is.

Voorbeelden van longoperaties

Segmentresectie Bij deze ingreep worden slecht één of meer delen (segmenten) van de longkwab verwijderd. Na de ingreep kan het voorkomen dat het langer dan een paar dagen duurt voordat de drain, die de lucht afzuigt, kan worden verwijderd. Het verlies aan longcapaciteit is minimaal. Lobectomie, Bilobectomie In dit geval worden respectievelijk één of meer kwabben van een long weggenomen. De overgebleven longkwabben hebben na deze ingreep genoeg capaciteit voor het functioneren van uw lichaam. Pneumonectomie Soms blijkt het nodig om een gehele long te verwijderen. Dit wordt echter alleen gedaan als duidelijk is dat de andere long voldoende functioneert om het gehele lichaam goed van zuurstof te voorzien.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij een longoperatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking. Daarnaast zijn er nog een aantal specifieke complicaties mogelijk. ~Omdat er bij longoperaties zeer grote slagaders en aders betrokken zijn, bestaat er een kans op een ernstige bloeding. Gelukkig komt dit zelden voor. ~Na de operatie kunnen er zich tijdelijke veranderingen van het hartritme voordoen. Met medicijnen is dat te verhelpen. ~Na een longoperatie bestaat de eerste dagen bijna altijd wel enige luchtlekkage, wat via de drains kan worden afgevoerd. Een enkele keer kan deze luchtlekkage soms meer dan een week aanhouden. Geen ernstige, maar wel een vervelende complicatie. ~Wanneer een luchtlekkage veel langer dan een week aanhoudt, dan kan dat een uiting zijn van een lekkage in een grote luchtweg, een bronchusfistel. Dit lek moet dan gedicht worden, hetzij met een procedure met behulp van een bronchoscoop (flexibele kijkslang) of met een nieuwe operatie. ~Als gevolg van zenuwbeschadiging bij het uitnemen van de long, of een deel ervan, kan er in zeldzame gevallen een blijvende heesheid optreden. ~Na de operatie kan een deel van de luchtweg door een slijmprop verstopt raken (atelectase). Fysiotherapie is dan nodig, maar daarnaast moet soms ook de slijmprop met een flexibele kijkslang (bronchoscoop) worden verwijderd. De kans dat één van de bovengenoemde complicaties een dodelijke gevolg kan hebben varieert van bijna nul tot zes procent. Dat is mede afhankelijk van uw lichamelijke conditie, uw leeftijd, de ernst van de aandoening en de ernst van de complicatie.

Advertenties

89 gedachtes over “Longoperatie

 1. angir zegt:

  BEN ZELF AAN EEN BULLA GEOPEREERD bLAAS DIE BIJNA DE GEHELE R.lONG HAD INGENOMEN.
  hET IS NU 4 WEKEN GELEDEN ,DE DRUK DIE IK HAD IS WEG.
  mAAR MOET MIJN KONDITIE ,DIE NU HELEMAAL TOT 0 IS GEDAALD OPBOUWEN .eLKE DAG WANDELEN ,SOMS GAAT DAT GOED ZO’N 100 METER EN SOMS KOM IK ZWAAR HIJGEND THUIS EN MOET GELIJK PLAT GAAN LIGGEN,OM WEER OP ADEM TE KOMEN.
  hET HEEFT ZEKER 3 MAANDEN NODIG OM TE HERSTELLEN EN TOT EEN JAAR OM WEER DE OUDE TE WORDEN,WERD MIJ GEZEGD ,DUS HEEL VEEL GEDULD EN DAT IS VOOR MIJ WEL EENS MOEILIJK.IK DIE ZO GRAAG SPORT!! 😉

 2. Adxc3xaale zegt:

  Voor Koentjesvenray, wat fijn dat het nu beter met je gaat!!
  Ik heb je verhaal met veel aandacht gelezen. Mijn vader ziet er voorlopig nog vanaf van een longvolume reductie operatie. Na een gesprek in het ziekenhuis. Hij krijgt nu 2 dagen per week (3 maanden lang) hele intensieve therapie in het Roessingh en knapt hier al behoorlijk van op, eerst maar eens kijken hoe dit verder gaat….
  groeten Adxc3xaale

 3. Hoi allemaal zegt:

  Verder vervolg van mijn ervaringen ,na een longoperatie.
  Zoals ik al schreef had ik die s’maandag controle.(29-nov)
  Er werd een longfoto’s gemaakt,die er allemaal goed uitzagen en er werden longfuncties gedaan .Daaruit bleek dat mijn longinhoud met het uit en inblazen duidelijk vermeerdert is. Ik merk dat ook! Wat merk ik nog meer..,dat ik niet meer altijd hoef te kuchen!! dat ik weer op mijn buik kan slapen ,dat ik weer op mijn r- zij kan liggen, heerlijk.Ik heb na de operatie, duidelijk minder klachten.
  Wat doe ik en wat voel ik op dit moment.
  Ik ben nog steeds thuis ,maar heb dit nodig om mijn conditie op te bouwen . Ik heb geen therapie, maar ik sta elke morgen om 9.00 uur op om het ochtend half uurtje mee te sporten ,wart op t.v. wordt uitgezonden .Dit zijn vooral rek en strek oefeningen .Je hebt er goede borstoefeningen bij .Ik heb er echt baat bij. Door de dag heen gebruik ik die ook.
  Ik voel wanneer ik moet niesten ,precies de plek waar de bullea heeftgezeten en verder begint de wond te jeuken(een goed teken )
  En ik ben weer aan het sporten ,wat met de week beter gaat!!
  Ik mocht ook alles doen ,mijn lichaam gaf dit zelf wel aan .(luisteren dus en elke keer een stapje verder)
  Begin jan .ga ik weer werken .Ik hoef niet meer naar Nijmegen terug te komen, ga voor verder kontrole hier bij mijn eigen longarts. HET GAAT GOED MET MIJ !!!!!!!

  FIJNE FEESTDAGEN ALLEMAAL EN EEN GEZOND 2005!!!!!!!!!!! 😛 groet Angie

 4. Adxc3xaale zegt:

  Hoi Angie, wat fijn dat het goed gaat!!! Geweldig om te horen…
  Ik wens je een heel GOED 2005 toe!!
  groejes Adxc3xaale
  p.s. laat over een tijdje nog eens wat van je lezen!

 5. angie zegt:

  Hoi allemaal.
  We zitten al weer in mei..,wat is de tijd gevlogen en soms sta ik er weer eens bij stil hoe alles is verlopen . Het gaat gewoon goed met me ! Mijn boek is gesloten..ik hoef niet meer terug naar het ziekenhuis!
  Ik voel me super en waarom ben ik niet eeder naar de dokter gegaan ?
  Kop in het zand steken (heet dat).
  Maar een jaar geleden rond deze tijd ,kon ik amper een bergje op en of skeeleren ,wat ik zo graag deed.
  Ik had geen kracht ,dacht ik,maar het was gewoon geen lucht hebben . Ik ben geholpen aan een bullea (Blaas) die twee derde van mijn r-long in beslag nam.Lees je touwens weinig over en kan er bijna geen informatie over vinden ????
  De druk die ik al langer voelde en een gevoel dat er wat zat ..kon niet op mijn r-zij slapen ,kuchtte altijd ,voelde me moe en werd steeds dunner,ook mijn gelaatskleur was mat. Alles heb ik weer terug,ook dank mijn goede konditie.Heb altijd gesport en doe dit nu weer met veel plezier. nooit gerookt en vooral gezond geleefd …hoe kan dat dat ik dat gekregen heb…, een verwaarloosde longonsteking en of een zwakke plek op de longen ..Men weet dat niet omdat er nooit foto’s van mijn longen gemaakt waren . Ik zelf denk meer aan een verwaarloosde longontsteking ..,zo’n 4-5 jaar geleden , ik ben er niet mee naar de dokter geweest ..van het gaat wel over en dit is het resultaat geweest.
  Maar gedaan ,het gaat goed met me , soms sta ik er weer even bij stil zoals vandaag en realiseer ik me wat een geluk ik heb gehad ..,goed en snel ben geholpen .
  Ik ben weer volledig aan het (werk 20 uur) heb dit heel goed kunnen opbouwen met mijn baas !!
  Ik hoop dat jullie ,die op dit moment voor een operatie staan, moed te geven , sterkte te wensen en geloven in je zelf
  dat het goed komt !!
  groet Angie

  😛 😛 😛

 6. Ha Angie..

  Top om te lezen dat het zo goed met je gaat en bedankt voor de bijdrage aan mijn site. Ik hoop dat je vele mensen met je verhaal gerust kan stellen of wat extra info mee kon geven. Bedankt 😀

 7. Karina zegt:

  Hoi allemaal,

  Sinds augustus is er bij mij een afwijking ontdekt in mijn rechterlong. Daar zat een holte die ongeveer 2/3 deel van mijn rechterlong in beslag nam en die gevuld was met vocht. (Grootte 14 bij 14 bij 9 cm). Na meerdere longfoto’s gemaakt te hebben is duidelijk te zien dat de holte en ook de vocht afneemt. De holte zelf beslaat nu nog 1/3 deel van mijn rechterlong en de vocht is afgenomen tot 1/8 deel van die 1/3 deel. Erg veel dus. Ik ben pas 22 jaar oud en zit niet te springen om een longoperatie. Ben erg benieuwd of er mensen zijn die dit forum bezoeken die weten wat ik zou kunnen hebben. (Mijn artsen komen er namelijk niet uit. )Tevens ben ik benieuwd of er leeftijdgenootjes van mij bijzitten die zo’n operatie hebben ondergaan. Kan iemand mij hiermee helpen?

 8. Hallo Karina,

  Wil je oproep plaatsen onder het log “Oproepen”maar zou je je emailadres door willen geven zodat mensen op je opreop kunnen reageren.
  Dank je wel!

  Groetjes Ella 🙂

 9. Bianca zegt:

  Hoi Ella,

  Ook ik moet dus nu een longoperatie ondergaan, er zit een tumor in de vertakking naar de middenkwab van mijn rechterlong.
  Ze zijn er eindelijk achtergekomen waar al die longontstekingen vandaan kwamen. Ik moet nog even mijn pet-scan afwachten en dan hoor ik wanneer ik geopereerd kan worden.
  Waarschijnlijk al binnen 3 weken dus das wel snel (gelukkig)
  Ik vraag me alleen wel af waarom ze de hele middenkwab verwijderen terwijl er maar een kleine tumor zit?
  Ik had eerder mijn berichtjes onder pneumonie staan maar ik pas nu beter hieronder.
  Ik weet ook nog niet of het goedaardig is of niet, maar daar kom ik misschien na de pet-scan wel achter,de longarts zelf denkt dat het wel goedaardig is. Ook ik vraag me af of hier iemand is die op ongeveer 32 jarige leeftijd zoiets heeft meegemaakt, want volgens de longarts kwam dit niet zo vaak voor bij gezonde niet rokende jonge mensen.

  Groetjes Bianca

 10. Hoi Bianca,

  Das niet zo mooi om te horen dat je zo’n operatie moet ondergaan en je zo jong nog bent. Vaak halen ze heel een kwab weg omdat dat makkelijker te doen is zeg maar en de zekerheid dan dat je niets achter laat. Bij de operatie doen ze een stukje weg op kweek en adh daarvan zal vaak bekeken worden of het goed- of slechtaardig is..
  k heb je reactie ook bij de log oproepen gezet om zo misschien sneller nog in contact te komen met leeftijdgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt. Moet zeggen dat ik op mijn afdeling nog niet zo’n jong iemand hebt gehad met zo’n operatie.
  Hoop dat alles goed gaat en we horen dat na je operatie natuurlijk erg graag!
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 11. Karina zegt:

  Hoi Bianca en Ella,

  Misschien dat dit berichtje je kan geruststellen. Mijn longartsen wilden bij mij een thoractomie uitvoeren om die holte weg te nemen. De longchirurgen vertelden mij dat dit wel een grote operatie was maar geen risicovolle. Dit bevestigde de arts waarbij ik een second opinion heb aangevraagd in Groningen. De longchirurgen vertelden mij dat waarschijnlijk de tweede dag na je operatie je alweer een beetje kan lopen en vanwege de jonge leeftijd je ook sneller herstelt. En dat je met ruim een week al uit het ziekenhuis weg mag. Dit vertelden ze bij mij, terwijl ze bij mij dan waarschijnlijk 2 kwabben hadden moeten verwijderen aan mijn rechter long. Bij mij heeft er op 1 augustus een holte gezeten die 2/3 van mijn rechterlong in beslag nam, dat deel van de long kon ik niet gebruiken voor de ademhaling. Daar heb ik totaal niets van gemerkt (dat ik dat deel miste). Toen ze bij mij die longfoto maakte was ik ook totaal verbijsterd omdat ik me niet kon voorstellen dat ik met zo’n enorme holte niet kortademig was o.i.d. (Dacht zelfs eerst dat ze mijn longfoto verwisseld hadden met die van een ander.) Dus ik denk dat ook bij jouw als je die kwab mist je qua ademhaling niet iets mist. Bovendien vertelde de longarts mij dat de longen eigenlijk te groot zijn voor de mensen en dat je daarom ook best een deel kan missen en dat de holte die ontstaat door het missen van de verwijderde kwab wordt opgevuld door de rest van je longen. Ik hoop dat deze informatie je een beetje gerust stelt. Ik kan me heel goed voorstellen dat je behoorlijk in de rats zit. Zelf zal ik ook wel aan die holte geopereerd moeten worden, maar de vraag is wanneer. Ik heb dan wel een andere aandoening dan dat jij hebt maar volgens mij zijn de angsten voor iedere longoperatie hetzelfde. Zelf rook ik ook niet, gebruik ik geen drugs, drink ik niet meer dan 1 glas alchol per week, voel ik me kern gezond, komen longaandoeningen niet in de familie voor,dus ben ik ook absoluut geen risicofactor voor een aandoening met de longen. En toch heb ik ook een behoorlijke holte die er niet hoort. Blijkbaar is moeder natuur instaat tot rare dingen. Heel veel sterkte de komende tijd en veel goede moed houden. 🙂

  Groetjes Karina

 12. Bianca zegt:

  hoi Karina,

  dank je wel voor je reactie. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat een thoractomie is, maar ik begrijp dat je ook een deel van je longen gaat missen (gek idee eigenlijk he?).
  Ik begrijp ook dat het misschien allemaal wel wat mee zal vallen, en daarbij heb ik ook geen keus natuurlijk. Die tumor moet er toch uit.
  Wat ik hiernaast ook nog eens heel spannend vind is of het een goedaardige of eren kwaadaardige tumor is. De longarts kan dan natuurlijk wel zeggen dat het wel goed is maar ik vind het toch wel een beetje eng hoor.
  Nou ik wens je dan ook veel sterkte, en ik hoop dat je ook gauw
  weet wanneer je geopereerd kan worden.

  Groetjes Bianca

 13. Karina zegt:

  Wat ik begrepen heb is dat een operatie waarbij ze een snee maken vanaf de onderkant van je oksel tot midden achterop je rug. Dan gaan ze een stuk ribben uitelkaar spreiden om bij de longen te komen en het gedeelte wat niet in orde is te verwijderen. Bij mij zeiden ze eerst ook dat het geen kanker was maar gaven me geen duidelijke redenen waarom ze dat dachten. Dus toen heb ik zelf aangedrongen op meer rontgenfoto’s. Immers als het kanker is dan zou je een vergroting van je plek moeten zien op de nieuwe foto. Doordat ze bij mij meerdere foto’s hebben gemaakt ben ik te weten gekomen dat mijn holte verkleinde, een hele geruststellende gedachte. Wellicht ook een idee voor jou, als je artsen niet willen meewerken kun je via je huisarts ook een rontgenfoto krijgen. Daarnaast staan er op het internet ook veel rontgenfoto’s van longen met longkanker kun je vergelijken of het lijkt op jouw foto. Dat heb ik zelf ook gedaan. Vraag anders ook eens naar je arts waarom hij denkt dat het goedaardig is. Vaak zijn die argumenten ook geruststellend. Maar de artsen zullen je ook denk ik niet snel zeggen dat het goedaardig is en je daarna teleurstellen. Ze zijn zo voorzichtig met hun diagnoses. Een kennis van mij had ook een plekje op de longen, daarvan wisten ze ook niet wat het was. Bij nader inzien bleek dat het kwam doordat hij ooit eens was op iets scherps gevallen en daardoor een stukje van zijn longen was afgestorven wat een plekje liet zien op de longfoto.

  Groetjes Karina
  p.s. Je kan trouwens je longfoto’s ook bij het ziekenhuis opvragen en mee naar huis nemen op cd. Dat heb ik ook gedaan kan je iedereen laten zien wat er aan de hand is.

  Groetjes Karina

 14. Bianca zegt:

  ja dat heb ik ook gelezen dat ze een snee maken en je ribben opzij schuiven.
  de reden waarom ze weten dat er een tumor zit is omdat ik al wat meer onderzoeken heb gehad.Bij de bronchoscopie konden ze in de vertakking van mijn long een gezwel vinden.
  Ik moet morgen voor een PET-scan, dan gaan ze kijken of er uitzaaiingen zijn, wat de longarts trouwens niet verwacht.
  Ik zou die longfoto’s ook best wel willen zien, maar of ik ze mee naar huis wil nemen dat weet ik niet hoor, straks als de tumor weg is wil ik dat wel aan iedereen laten zien.
  Ik probeer er ook zeker van overtuigd te zijn dat het goed is, maar wees eerlijk het blijft spannend toch?

  Groetjes Bianca

 15. Bianca zegt:

  Hallo Ella,

  Ik heb inmiddels de PET-scan gehad en er waren met deze scan geen uitzaaiingen gevonden, maar ze willen in een ander ziekenhuis nog een PET-scan doen.
  Dat is een universiteits-ziekenhuis en daar hebben ze een nieuw stofje ontwikkeld, die nog meer informatie zou geven over mijn “zeldzame” tumor.
  Maar ze kunnen pas na de operatie zien of het goed of kwaadaardig is.
  Ik krijg wel steeds meer hoop op een goeie afloop, maar tegelijkertijd wilde ik graag dat alles wel achter de rug was.
  Wachten duurt soms zo lang, vooral als het spannend is.

  Groetjes Bianca

 16. Hallo Bianca,

  Fijn dat je weer even een berichtje achter heb gelaten. Met jou hoop ik ook zeker dat het uiteindelijk allemaal positief uitpakt maar wat je al aangeeft..het duurt allemaal zo lang he en wachten is slopend voor de mens. Het liefst zou je gister al geopereerd zijn en vandaag meer willen weten maar helaas.
  hoop echt het alle beste voor je en als je weer meer weet hoor ik dat natuurlijk weer graag!

  Groetjes en sterkte,
  Ella 🙂

 17. Bianca zegt:

  Hoi Ella,

  Ik heb inmiddels de 2de PET-scan gehad en die was goed. Ook weet ik nu eindelijk wanneer ik word geopereerd. Binnen 2 weken al (dat was mij ook beloofd). Ik vind het nu wel een b eetje eng worden.
  Ik laat na de operatie wel weer wat van me horen.

  Groetjes Bianca

 18. Hai Bianca,
  Door het vele werken even geen reactie gegeven maar het klinkt tot nu toe nog steeds erg goed..laat het zo blijven.
  Ik wens je natuurlijk heel veel sterkte met de operatie en hoop daarna ook zeer goeie berichten te vernemen!

  Groetjes Ella 🙂

 19. Carolien Smid zegt:

  Hallo Bianca,

  Ik heb ongeveer hetzelfde ondergaan als wat jij nu te wachten staat. Ik ben 33 jaar en ook nooit gerookt.
  Ik bleef ook maar een longonsteking houden. Nadat ik diverse antibiotica heb gehad wilde de longarst een bronchoscopie maken om te kijken of er geen slijmprop of een schimmel zat. Tijdens die bronchoscopie kwam hij een bobbeltje tegen op mijn rechter bovenkwab. Schrikken natuurlijk, hoewel de arst mij ook geruststelde dat het er rustig en waarschijnlijk (99% zeker) uit zag.
  Omdat hij alleen als optie had een operatie wilde hij mij doorsturen naar het VU ziekenhuis in Amsterdam. Daar zit een specialist die met een starre bronchoscopie veel kan doen. Aangezien die arst net twee weken naar een conferentie was heb ik ondertussen een CT scan en een PET scan gehad. Deze waren gunstig
  In het VU ziekenhuis heb ik twee keer een starre bronchoscopie gehad maar beide zonder succes. Het bobbeltje zat op een onmogelijke plek om het eruit te halen. Ze hebben zelfs hun gereedschap gesloopt op me! Maar het was het proberen waard aangezien een operatie erg ingrijpend zou zijn. Ik vraag me af of bij jou zo’n starre bronchoscopie niet een optie is?
  Ik heb op 25 augustus een longoperatie gehad waarbij mijn rechter bovenkwab is weggehaald een een stukje van de longbuis. Het bobbeltje was een mucosaal adenoom. Dat is een woekering van het slijmvlies. Gelukkig goedaardig!
  Het was een erg zware operatie en ben nu nog bezig met mijn herstel.
  Heel veel succes met je operatie

  Groeten

 20. Bianca zegt:

  Hoi Ella,

  Mijn operatie is gelukkig achter de rug. Ik heb nu nog verschrikkelijke last van mijn ribben. Ik kan niet liggen dus moet ik zittend slapen. Ik hoop echt dat dat toch snel wel wat minder pijnlijk word.
  Mijn operatie is geslaagd de hele tumor is goed weggenomen. Een teleurstelling was er wel toen ik op de i.c. te horen kreeg dat ze niet alleen de rechtermiddenkwab hebben verwijderd maar dat ze de onderste kwab niet konden sparen dus die hebben ze ook weggenomen.
  Het ging om een carcinoid, schijnt wel zeldzaam te zijn in de longen. Dat is wel een kwaadaardige tumor maar niet agressief, ik hoef ook niet meer nabehandeld te worden dus ik kan nu echt herstellen. Ik hoop dat ik met mijn verhaal mensen niet bang maak maar juist wat hoop geef.
  Er bestaan ook succesverhalen, en zo zie ik dat nu.

  Hartelijke groetjes Bianca

 21. mary zegt:

  Hallo Bianca
  Heb je verhaal gelezen,en wil je feliciteren met de goede afloop en dat je maar snel mag herstellen.
  Wil je mijn verhaal ook even vertellen.

  Ik wil even mijn hele verhaal vertellen.
  In Maart 2001 hoorde ik van mijn huisarts n.a.v.
  een longfoto dat ik longemfyseem heb,hij stuurde mij door
  naar de longarts ook doordat mijn moeder het had en in
  Januari 1999 is overleden,ik kreeg de gebruikelijke onderzoeken
  (wat je wel zult weten),en bleef onder controle met medicijnen.
  Nu wou hij in December 2003 weer eens een foto laten maken,
  en 5Januari 2004 moest ik weer terug komen.
  Toen kreeg ik de schrik van mijn leven ze zagen een vlekje op mijn
  long heel klein 2mm,de grond zakte weg bij me.
  Dus allerlei onderzoeken die niet allemaal fijn waren,
  eerst de ct-scan met contrastvloeistof niets gevonden,
  toen een longpuctie en kreeg daar als complicatie een klaplong
  drains geplaatst en 8dagen ziekenhuis,na die punctie kreeg ik
  tintelingen dus neuroloog erbij hersenscan gemaakt en echo van de halsslagaders
  ook dat was gelukkig goed,toen een pet-scan en ook daar kunnen ze er niet
  uitkomen wat het is ook de punctie had niets opgeleverd ze konden geen weefsel te
  pakken krijgen doordat het zo klein is!!!

  Moest toen om de 3mnd terug komen voor een thoraxfoto en elke keer
  was het plekje gelukkig niet gegroeid,wat op zich een goed teken is!!!
  Mocht toen om het halfjaar ben in Mei weer geweest en weer alles hetzelfde
  nu moest ik 1Dec. weer en hypernerveus pffff.
  Maar het is ook alweer bijna 2jaar geleden,dus toch ook een goed teken!!!
  Update
  geweest en..

  Het is fout plek is gegroeid en is zeker voor
  95%longkanker,2dec een ct-scan en de 15 de petscan
  29ste een long functie en dan weten we hoe of wat,
  zit er helemaal doorheen nu.
  Groetjes Mary

 22. Bianca zegt:

  Wat vreselijk voor je Mary, k begrijp echt dat je op zo’n moment de grond onder je voeten vandaan voelt trekken. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog je moeder verloren en dat zie je dan ook natuurlijk helemaal weer voor je, beleef je weer opnieuw.
  Moet je nu ook weer voor een pet-scan?
  Weet je ook al of ze een operatie aandurven bij je?
  Omdat je ook longemfyseem hebt. Ik hoop voor je dat ze het operatief kunnen verwijderen. Dat is ook geen pretje natuurlijk maar dan ben je het wel in 1 keer kwijt.
  Ik wens je heel veel sterkte toe, dat kun je wel gebruiken nu.
  En wat ik ook nog wil adviseren, praat erover in je omgeving, je krijgt soms hulp aangeboden van mensen waar je het niet verwacht.

  Groetjes en veel liefs Bianca

 23. mary zegt:

  Hoi Bianca,
  Ja ik moet nog voor de pet-scan,vind dat ook geen pretje kan niet tegen kleine ruimtes,en wat een operatie betreft dat moeten ze nog allemaal bekijken,mijn longfunctie is 58%.
  Ben van mijzelf al een bonk zenuwen en zie er dan ook heel erg tegenop.
  Dank je wel voor je reactie,
  Liefs Mary

 24. John vd G. zegt:

  Beste lezers,

  Onsteld door het bericht dat mijn moeder maandag 12 december 2005 een longoperatie moet ondergaan, ben ik eens wat info gaan zoeken en kwam op deze web-log terecht.
  Een paar maanden geleden begon mijn moeder niet af te geraken van een vervelend hoestje en na diverse onderzoeken ontdekten ze een “plekje” op een longvertakking op haar linker-long. Omdat de artsen niet voldoende weefsel hebben kunnen weghalen om omvoldoende info hierover te krijgen, wordt maandag tot operatie overgegaan. Verschikkelijk spannend allemaal maar ik moet zeggen dat de voorgaande verhalen mij erg veel moed geven. Ook in mijn moeders’ geval kon de arts met behoorlijke zekerheid zeggen het niet “kwaadaardig” was maar dat dat vermoeden tijdens de operatie bevestigd moet worden.
  Enorm lichtpunt is wel dat mijn moeder een gezonde vrouw van 60 jaar is die naast ontzettend veel lichaamsbeweging ook al jaren lang de ijzeren discipline bezit om gezond te eten. Dit zal uiteraard haar herstel voorspoedigen.

  Graag wil ik enorm veel respect tonen naar diegene die hier allemaal hun verhaal vertellen. Moedig! Ik put daar erg veel moed uit en dat komt als geroepen als je zulke spannende tijden beleefd..Nogmaals veel respect en ik wens iedereen veel gezondheid / succes / sterkte toe, voor nu en straks..

  Grt. John v/d G.

 25. Bianca zegt:

  Hallo Jhon,

  Dus je moeder moet maandag al geopereerd worden? Das al wel snel zeg, maar misschien ook prettig want dan heeft ze het maar weer gehad.
  En wat een geluk dat ze haar dan zo snel onderzocht hebben. Dan zijn ze er in ieder geval nog mooi op tijd bij. Ik zelf heb eerst een jaar met een longotsteking rond moeten lopen voordat ze me gingen onderzoeken. Ik ben dan ook nog maar 32 jaar en dan verwachten ze zoiets niet dus ik neem ook niemand iets kwalijk hoor.
  De operatie zelf viel me erg mee maar je moet wel lang herstellen na zo’n zware operatie.
  Ik wens je veel sterkte toe en ik hoop voor je dat het allemaal goed uitpakt voor jou en je moeder.

  Groetjes Bianca

 26. Hallo John,

  Fijn dat je moed hebt kunnen putte uit al die verhalen en bij deze wens ik je moeder en jullie allemaal heel veel sterkte de komende tijd en hopen we met zn allen op een hele goede afloop. Ik hoop dat je ons een beetje op de hoogte wilt houden!!
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 27. John vd G. zegt:

  Hay allemaal,

  Zoals gezegd was het enigzins vandaag “dag des Oordeels”.
  Na heel wat uren in spanning te hebben doorgebracht tussen huis en ziekenhuis mocht ik vanmiddag rond de klok van 5 uur mijn moeder weer zien! Dat had een flinke impact op mij. Mijn moeder lag er goed bij en ze was volledig bij bewustzijn. Ook had zij oog voor alles wat om haar heen gebeurde en terwijl ik dat meemaakte had ik van tevoren van diverse artsen al te horen gekregen dat de operatie goed gelukt was. Toen ik met haar mijn eerste woorden wisselde besefte ik dat mijn moeder de eerste drempel had genomen op haar ijzersterke manier. Ze was verder kalm en gaf meerdere keren te kennen dat ze zich naar omstandigheden goed voelde. Dat gaf me een hoopvol en warm gevoel, iets waar ik met smacht op zat te wachten.
  Ze blijft nu ongeveer 48 uur op de Medium-Care waarna ze naar haar eigen kamer gaat. Wel realiseerde ik mij dat er het een en ander op kweek was gezet maar dat na 7 dagen hier uitsluitsel over te verkrijgen valt. Dit terwijl de longarts vertelde dat alles voorspoedig was gelopen. Het “plekje” was weggehaald en er was nog genoeg ruimte over wat wil zeggen dat ze momenteel alleen haar onder kwab van haar linker long mist en zeker niet meer dan dat.
  Over 7 dagen weten we meer maar ik heb vandaag zoveel positieve info gehad dat ik die uitslag met goede moed ga afwachten. Tel daarbij nog eens de goede lichamelijke toestand van mijn moeder en het warme onthaal in het ziekenhuis op en dan is de uitkomst hoopgevend voor mij. Dat is wel even anders geweest.
  Het revalideren kan beginnen..

  Later meer.

  Grtjs John

 28. Hallo John,

  Fijn zulke goede berichten te vernemen..en blijven hopen dat het zo blijft gaan ook..Goed dat je moeder zich naar omstandigheden goed voelt en wat je zegt..het revalideren kan gaan beginnen.
  We horen natuurlijk graag over een week zeker de uitslag en ik denk dat wij met z’n allen een schietgebedje doen voor jou en je moeder dat alles verder perfect is.
  Sterkte voor jullie!

  Groetjes Ella 🙂

 29. Bianca zegt:

  Hallo Jhon,

  Na het horen van zulke goede berichten lijkt het niet meer stuk te kunnen, heel goed dat je zo positief blijft. Ik hoop na al dit goede nieuws ook dat de uitslag goed is en hopelijk hoeft ze dan niet meer nabehandeld te worden net als ik. Kan ze dan echt herstellen en verder gaan. Ik ben zelf 24 november geopereerd dus het staat me allemaal nog erg vers op het netvlies. Ik kan me al die emotie’s dan ook goed voorstellen.
  Fijn om te horen dat je moeder zich naar omstandigheden goed voelt en veel sterkte verder.

  Groetjes Bianca

 30. John vd G. zegt:

  Hallo Allemaal!

  Hier weer even een berichtje van mij en mijn moeder.
  We zijn alweer bijna een week onderweg en kan iedereen vertellen dat haar revaldatie zeer voorspoedig loopt.
  Alle voorgeschreven oefeningen gaan boven verwachting goed en ik zie haar met de dag meer en meer aansterken, wat mij goed doet en een hoop angst weg neemt. Op het moment dat ik dit schrijf heeft ze nog maar 1 drain in haar lichaam en de rest is inmiddels, vanwege haar goede lichamelijke toestand, verwijdert. Elke dag word er dus een rxc3xb6ntgenfoto genomen van haar longen en die zagen er goed uit. Ze heeft gisteren en vandaag zelfs een beetje rondgelopen naast haar bed! Verder is haar eetlust volledig weer terug en hoest ze nagenoeg niet meer wat er voor zorgt dat ze bijna geen pijn meer heeft. Ze heeft zowieso al een aardige afkeer tegen morfine dus dat komt goed uit.

  Aanstaande maandag zouden we dus eigenlijk uitslag krijgen over het “plekje” maar dat is naar dinsdag verschoven. Ik zie dat met vetrouwen tegemoet maar probeer me ook te richten op “negatief” nieuws, omdat dat ook tot de mogelijkheden behoort. Het feit, wat ik eerder schreef, dat het in mijn optiek niet klopt als het een kwaadaardig plekje zou zijn, daar blijf ik bij maar sluit verder niets uit.

  Gelukkig hebben we met z’n viertjes (moeders / vaders / ik en vriendin) weer bewezen dat we als ” team” alles aan kunnen. Dat geeft een gevoel waarop ik direct kan terugvallen als ik het even niet meer zie zitten.

  Grtjs John en tot dinsdag..

 31. mary zegt:

  Hallo John

  Wat een geweldig nieuws zeg,en dat ze al uit bed is geweest en nagenoeg geen pijn top hoor.
  Hoop dat de uitslag ook goed verloopt.

  Groetjes ook aan je moeder ,Mary

  Ik heb de pet-scan en de longpunctie achter de rug,gelukkig geen complicatie (klaplong)zoals verleden jaar dus mocht in de middag naar huis,en nu de uitslag Donderdag pfffff.

 32. John vd G. zegt:

  Hallo Allemaal!

  Het is even geleden maar de uiteindelijke uitslag die wij afgelopen maandag zouden ontvangen en toen naar dinsdag is verplaatst om uiteindelijk donderdag te ontvangen is dus toch dinsdag gekomen….De uitslag was gelukkig POSITIEF!!
  Na de nodige emotionele uitbarstingen begon het mij allemaal te dagen dat het tot een goed eind is gekomen.

  Het “plekje” op de linkerlong van mijn moeder was goedaardig tumor waarmee mijn moeder met “domme pech” in aanraking is gekomen! De kans dat het terug komt is nihil wisten de specialisten te melden. Dit nieuws gaf zo’n ongelovelijke frisse wind door ons gezinnetje heen dat wij nog allen ons begeven in een “goede afloop roes”..

  Moeders is de afgelopen dagen enorm aangesterkt en juist in dit proces komt heel duidelijk naar voren dat haar lichamelijke gesteldheid haar veel meer voorsprong heeft gegeven bij haar genezingsproces dan wij ooit hadden durven dromen. We zijn amper 2 weken verder en ze wandelt al rustig door de gang, eet goed, voert haar oefeningen goed uit volgens haar fysiotherapeut en is verlost van alle drainen die ze in zich had! Voor dit proces staat normaliter een tijd gepland van 3 weken en mij moeder doet het in amper 2 weken!! Daar is ze zelf ongelovelijk blij mee en ze beseft zich ook terdege dat haar gezondheid haar veel voorspoed heeft gegeven..
  Vrijdag mag ze naar alle waarschijnlijkheid naar huis, mits de longfoto van die dag een volledig opengeklapte long laat zien. De artsen verwachten niet anders maar zaterdag is ook nog een optie om het ziekenhuis Dekkerswald te verlaten.

  Om onze blijdschap te delen heb ik met mijn vriendin wat schalen met vernaperingen op diverse afdelingen van het ziekenhuis afgegeven als blijk van dank, steun en waardering. Zulke acties zijn gewoon echt te leuk om te doen kan ik jullie vertellen.

  Kerst 2006 zal een memorabele kerst worden maar wel een waar bezinning en liefde centraal staan. Dit wens ik ook iedere lezer toe die zich in een moeilijke en spannende situatie begeeft!

  Vanuit hier wens ik nogmaals iedereen veel geluk en gezondheid toe en, voor zover van toepassing, hele fijne dagen..

  Wees zuinig op je lichaam!!

  Grtjs John 😉

 33. angie zegt:

  Ondanks dat moeder het goed doet,..” TOPPIE”,let goed op haar .
  Thuis krijg je nog wel een terugslag.
  Heb zelf ook een longoperatie gehad en in ziekenhuis ging alles vooruistrevend ,maar eenmaal thuis ,zonder medicijnen,kwam ik me zelf tegen. Nu alweer een jaar geleden!
  Het duurt z’n tijd ,om volledig te herstellen.En natuurlijk niet elke operatie is hetzelfde…,maar het is niet niets geweest wat je moeder heeft ondergaan .

  Fijne Kerstdagen allemaal groet Angie 😉

 34. Bianca zegt:

  Hoi John,

  Wat fijn dat het goed gaat met je moeder, en nog fijner is dan de uitslag zeg…….. Ik ben zelf op 24 november geopereerd en bij mij ging ook alles voorspoedig gelukkig. Bij mij was de uitslag wel kwaadaardig maar geen uitzaaiingen en geen agressieve vorm, ik kan hier wel 80 jaar mee worden zei de longarts dinsdag.

  Maar inderdaad is het zoals Angie zegt thuis nog erg zwaar voor haar. Ze zal jullie hulp en steun de komende maanden nog zeker nodig hebben.

  Hoi Angie, hoe gaat het nu met jou? Ben je weer de oude?
  Of zijn er nog steeds nadelige gevolgen van de operatie te merken?
  Bij mij zouden ze eerst 1 klein longkwab wegnemen maar het zijn er 2 geworden, en dinsdag kreeg ik ook nog te horen dat ze met de tumor ook een zenuw weggenomen hebben die het middenrif beweegt, wat erop neerkomt dat ik voornamenlijk op mijn linkerlong leef.
  Nou prettige kerstdagen allemaal,
  en ook voor jou John, nu kan je eindelijk genieten van de feestdagen.

 35. mary zegt:

  Hallo Allemaal
  Ben gister bij de longarts geweest en kan niet geopereerd worden,hij wil chemo gaan toepassen,moet volgende week Donderdag weer komen en dan zeggen wat ik wil,de longarts gaat ook nog overleggen nog met doktoren van het AVL.
  weet wel dat ik een week opgenomen word voor de chemo ben zo onzeker en bang,Het is bij mij grootcellig,alleen hele kleine uitzaaiingen speldeprikjes in mijn long verder nergens gelukkig???
  Heb het gelukkig niet benauwd,wel als ik zware dingen doe maar heb ook longemfyseem he,heb gelukkig veel hulp van mijn man en dochter en mijn zussen
  ze zijn allemaal erg lief voor me.
  Het is allemaal een beetje langs ons heen gegaan want Woensdagmorgen kregen we een telefoontje dat mijn schoonmoeder onverwachts was overleden,en dan het bericht van mij we zaten alledrie man,dochter en ik te huilen,dus komt er ook nog bij Dinsdag is de crematie.
  Maar gelukkig komt mijn huisarts Woensdag en daar kunnen we ook goed mee praten,ben zo bang dat ik erg ziek word van de chemo,misschien kan iemand mij iets er over vertellen die het heeft meegemaakt.
  Is misschien een beetje warrig allemaal sorry hoor.
  Liefs Mary

 36. Hallo Mary,

  Als ik alles zo leest zijn het zeer slechte tijden..alles lijk dan ook wel tegelijk te komen zeg…Vanuit hier leef ik erg met je mee..
  Uit ervaring van de afdeling kan ik zeggen dat de ene wel erg ziek kan worden van chemo en de ander loopt er “fluitend”doorheen. Ligt ook een beetje aan welke chemo je krijgt natuurlijk. Hoop dat mensen die het zelf hebben meegemaakt je wat aanvullende info kan geven en daarnaast krijg je natuurlijk ook van de afdeling waar je de chemo zal krijgen de nodige duidelijke uitleg.
  Dit jaat zullen zeker niet de leukste kerstdagen zijn voor jullie..hoop dat julllie veel steun aan elkaar hebben en ik wens jullie alle sterkte toe!!

  Groetjes Ella 🙂

 37. John vd G. zegt:

  Hay Mary,

  We leven met je mee! En ook met alle anderen die in zo’n positie zitten.

  Ik heb net een kaarsje opgestoken voor jullie allemaal..

  Grtjs John

 38. hallo allemaal zegt:

  Ik ik wens Mary heel veel sterkte en de chaos die er op dit moment in je leven is verschrikkelijk …,maar geloof me, samen met je familie en vrienden kunnen jullie het samen redden ..heel veel sterkte.

  Met mij gaat het nu een jaar na een long operatie goed .
  En wat doe je dan even terug kijken op het afgelopen jaar en natuurlijk deze site bekijken ,waar ik veel op gekeken heb en mijn gevoelens heb kunnen opschrijven. (ECHT)
  Het enige waar ik nog last van heb is een doof gevoel onder mijn r-borst ,(zenuwbanen die doorgesneden zijn)
  En wanneer ik hoest en of nies van binnen de plek precies voel en me een beetje inhoud om de ‘pijn ‘ niet te voelen.(beurse plek)

  Hoop dat veel mensen en ik weet het eigenlijk wel zeker, gebruik blijven maken van deze site en dat we elkaar mogen en kunnen blijven ondersteunen.

  Ik denk aan jullie groetjes Angie

 39. Wilma zegt:

  Dag allemaal,
  4 weken geleden is bij mij een stukje van mijn linkerlong verwijderd na 4 maanden van onderzoeken, antbioticakuren en nare verdenkingen.
  Gelukkig is het geen kanker, wat het wel is geweest weten we nog steeds niet en komen we misschien nooit te weten. Het ging allemaal de goeie kant op, ik was alweer aan het wandelen en de pijn viel erg mee.
  Wel veel last van de ribben en borst en rugspier, maar allemaal goed te doen, tot eergisteren, brandende pijn bij het borstbeen en uitstralend naar de rug langs de ribbenboog. Ik voel me 3 weken teruggezet, toen kon ik zonder hulp niet veel. Nu doet het vreselijk zeer.
  Ik ben gisteren naar het ziekenhuis geweest voor longfoto’s, gelukkig alles goed en denken hun ook dat het de ribben en spieren zijn.
  Ik vind de pijn niet normaal, na 4 weken, ik ben niet kleinzerig, maar kan wel gillen op het moment ik moet gaan zitten of weer moet opstaan.Het voelt alsof er een spier is afgescheurd ofzo….

  Lieve groet van Wilma
  Heeft iemand hier ervaring mee?

 40. Hallo Wilma,

  Daar word je niet vrolijk van nee als je zo’n terugslag dan plots hebt. Hoop dan ook dat het snel beter met je gaat.
  Ik heb je stukje ook bij de Log “Oproepen”geplaatst in de hoop dat mensen dit herkennen en je zullen mailen.
  Heel veel sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 41. Bianca zegt:

  Hoi Wilma,

  Bij mij is voor 6 weken terug 2 longkwabben verwijderd. Ik was 1 week na de operatie weer thuis en ik voelde me toen echt best goed. Maar ook ik kreeg inderdaad na 3 weken ontzettend veel pijn en dacht ook dat als ik zo nog weken door moest ik het niet zou halen. Ja echt zo erge pijn, maar na een goeie week ging het ineens weer stukken beter.
  Je moet hier echt de tijd voor nemen, misschien kan iemand je masseren om de pijn te verlichten. Of anders als het echt erg word neem je een paracetamol extra.
  Echt je zult merken dat je na een tijdje toch weer vooruit gaat, maar het duurt gewoon erg lang.

  Sterke met opknappen en de groetjes Bianca

 42. Mary zegt:

  Lieve allemaal
  Bedankt voor jullie reacties,en wens jullie ook allemaal veel sterkte.

  Ben vandaag weer bij de longarts geweest,
  hij heeft overleg gehad met het AVL en nu
  is er misschien een andere optie,dat gaan ze onderzoeken
  het weefsel wat bij de punctie is weggehaald gaan ze onderzoeken
  of het medicijn iressa er op reageerd zo ja dan hoef ik niet opgenomen
  te worden dan moet ik 2x per dag een pil slikken,zo niet
  dan word het toch een chemo via infuus en word ik 2a3dagen opgenomen,
  en dat om de drie weken.
  Moet 12Januari weer terug komen dan is het onderzoek binnen.
  Dat ik niet geopereerd kan worden is omdat de zuurstof naar mijn longen
  maar 44% is,en ze willen 40% overhouden dat houd in dat er maar 4%
  overblijft.
  Al met al was ik toch wel weer een beetje positief,
  de tumor zit er wel maar toch….hij vertelde ook
  dat wat ik heb (grootcellig) langzamer groeit als kleincellig.

  Nu even 14dagen rustig aan een beetje uitrusten van de hectische tijd
  die we hebben gehad.

  Groetjes Mary

 43. Hallo Mary,

  Al met al misschien toch weer iets positiefs na al die ellendige berichten. Zou mooi zijn als je in aanmerking komt voor Iressa..dat scheelt weer aardig wat ziekenhuisopnames want wat is er nou lekkerder en makkelijker om lekker thuis te zijn. Ik hoop dat in januari de gesprekken weer positief uitvallen..Ik hoor het graag en vind het fijn dat je mij/ons op de hoogte houd.
  Ik hoop dat je en beetje kan genieten van oudejaarsavond en ik hoop dat 2006 een erg goed jaar voor je gaat worden!!

  Groetjes Ella 🙂

 44. wilma van kessel zegt:

  Dag allemaal, ik wil iedereen een goed 2006 toewensen met veel gezondheid, liefde en wijsheid.
  Ik ben blij te melden dat Bianca helemaal gelijk had, nu na een goeie week is de ergste pijn weer afgezakt en ben weer wezen wandelen 😀 De wereld wordt gelijk weer een stukje groter als je lekker naar buiten kan, ik woon tevens ook in de binnenstad en heb alle winkels om de hoek, heerlijk om ook daar weer even rond te lopen! Ik wens iedereen die een spannende tijd tegenoet gaan veel sterkte en voor de herstelers onder ons veel geduld 😉
  Lieve groet van Wilma

 45. Maarten van Egmond zegt:

  Dag allemaal,

  Ik ben Maarten, 31 jaar en bij mij is recent carcinoid in de rechter long vastgesteld en is niet uitgezaaid. De tumor sluit een groot gedeelte af van de bronchus die naar de onderkwab leidt. (Bianca: je bent dus niet de enige met dit zeldzame beeld op deze leeftijd!!). Als eerste zal men proberen om de tumor lokaal te verwijderen via een starre bronchoscopie. Dit doet men in de VU: voorwaarde is wel dat de tumor niet is in- of doorgegroeid. Als dat wel zo is dan zal er een longoperatie volgen. Het worden dus spannende tijden voor me, waarbij ik overigens moet zeggen dat de periode voorafgaand aan de uitslag van de aard van de tumor vreselijk was.

  Ella, misschien zou je een kopje :”Carcinoid” toe kunnen voegen??

  Ik wens een ieder veel sterkte toe

  Groet, Maarten

 46. Bianca zegt:

  Hoi Maarten,

  Ik kan me heel goed voorstellen dat het vreselijk moet zijn geweest om dit verpletterende nieuws te moeten horen. Op zo’n jonge leeftijd verwacht men zoiets niet.
  Het duurde ook heel lang voordat ik naar een specialist werd gestuurd(ik heb een jaar met longontstekingen gelopen).
  Ik hoop voor jou dat het verwijderd kan worden met een starre bronchoscopie, daar was bij mij geen sprake van. Bij mij was de uiteindelijke uitslag pas na de operatie bekend.
  Het grote voordeel van een carcinoid is dat het een trage kanker is, die niet zo snel uitzaaid.
  Dus wat dat aan gaat mogen we van geluk spreken.

  Ik wens je heel veel sterkte en ik hoop dat je laat weten of het lukt met die starre bronchoscopie.

  Groetjes Bianca

 47. Gerdie Bruyn zegt:

  Ik wil even reageren. In januari 2006 begon ik te hoesten een zware hoest. Constant naar de huisarts. Wat bleek in begin april longkanker. Dit was gelukkig een verkeerde diagnose. Ik had een carconoide tumor in mijn luchtwegen en bij mijn long. Niet zo mooi allemaal. Dit is een goed te behandelende tumor, maar een tumor die altid op een lastige plek zit. De onderzoeken begonnen begin april. Angstig en spannend hoe gaat dit allemaal verlopen, er gaan zoveel emoties en spanning door je heen. Bij het VU ziekenhuis terecht gekomen,bij een longarts die alleen tumoren behandeld via de luchtwegen. Op 20 april geholpen, de chirurg heeft via een keeloperatie mijn tumor weggehaald met een goed resultaat. Een goedaardige tumor die helemaal weg is. Daarna weer een kijkoperatie om te kijken waar precies de rest van de tumor zit. Daarna onderzoeken bij 2 anderen longchirurgen.(fantastische artsen trouwens) Op 12 juni weer geopereerd met gelukkig weer een goed resultaat de tumor is volledig weg, maar er moest wel een longkwab weggehaald worden anders konden de artsen de tumor niet goed weghalen. Daarna rusten en genezen, dit is goed verlopen door de morfine, goede begeleiding en andere pijn stillers. Na 10 dagen weer naar huis.. Dit valt niet altijd mee Gauw moe weinig longinhoud en een stekende pijn onder de borst naar het schouderblad. Dit gaat wel elke dag wat beter. Fysiotherapie heeft mij oefeningen gegeven en ademshalingoefeningen. Half augustus moet ik terugkomen bij de longarts. Alles gaat gelukkig goed met me. En op 4 augustus hoop ik een weekje op vacantie te kunnen naar Belgie naar een vacantiewoning. Ik wens iedereen een hele goede gezondheid en beterschap. groetjes Gerdie

 48. gerdiebruyn zegt:

  Hallo Maarten.

  Ik heb je mail gelezen over de carconoide tumor. Die ik ook had zie mijn reactie. Ik werd er erg emotioneel van dat ik jouw bericht leesde.Ik ben ook erg benieuwd hoe het met je gaat? Mijn leeftijd is 49. Groetjes Gerdie

 49. Ella zegt:

  Hallo Gerdie,

  Sorry voor mn late reactie maar bedankt voor je bijdrage aan de site. Goed om te horen dat het iedere dag een beetje beter gaat en je komt over als iemand met doorzettingsvermogen dus dat gaat zeker goed komen.
  Leuke vakantie!

  Groetjes Ella

 50. Ineke de Bruin zegt:

  Hallo Ella,
  Ongelooflijk wat een site.
  Geweldig.
  Ik werk ook als vpk op een longafdeling en we zijn op zoek naar een boek over postoperatieve zorg na longok’s
  Heb jij ideexc3xabn?
  Groetjes
  Ineke

 51. Ella zegt:

  Hallo Ineke,

  Ik denk dat je eens zou moeten informeren bij grote boekhandels of deze boeken bestaan..Bv Donner in Rotterdam maar in andere steden zullen ook grote boekhandels zitten..die zouden je zeker verder kunnen helpen..
  Succes!

  Groetjes Ella

 52. liane zegt:

  Hallo,
  Mijn naam is Liane, en ik ben ook op dit moment aan het herstellen van een lobectomie v.d rechter bovenkwab ivm een carcinoid, net als bij Bianca en Maarten en Ella.
  Ik ben 29 jaar, weer een jong iemand dus!
  Ook bij mij ging het erg snel, 3 weken tussen de diagnose en de operatie. Dit had ik totaal niet verwacht omdat ik altijd gezond leef, niet rook, lekker sport enz. Maar een carcinoid is gewoon dikke pech!
  Ik moet ook zeggen dat ik het herstel erg pittig vind. Ik weet steeds niet goed wat nu wel en niet mag.
  En schrik van de kortademigheid die me soms ineens overvalt.Dan ben ik meteen bang dat ik voor altijd een oude stoomtrein blijf. En niet meer de actieve Liane zal worden…
  Bij jullie is de operatie al wat langer geleden. Kunnen jullie mij vertellen hoe het nu met jullie gaat en hoe jullie dat aangepakt hebben? (hoop dat er nog een reactie komt…)
  In ieder geval sterkte voor iedereen die geopereerd is of nog geopereerd moet worden!!!
  liefs, liane

 53. Ella zegt:

  Hallo Liane,

  Even voor jou info..ik heb zelf niet zo’n operatie ondergaan maar beheer deze site dus mijn naam komt vaak bij reacties voor..vandaar.
  Wat ik als tip mee kan geven: Als je op Bianca of Maarten’s naam gaat staan zie je dat ze hun emailadres hebben achter gelaten. Dus je zou ze persoonlijk een mail kunnen sturen en verwijs je naar mijn site dat je zo aan hun emailadres bent gekomen.
  Indien nodig kan ik ze ook voor je mailen. Je moet maar even kijken.
  Sterkte en succes met je herstel.

  Groetjes Ella

 54. Anoniem zegt:

  Ik hoef zelf niet meer terug tekomen bij het VU. Maar met mijn uithoudingsvermogen is het PET. Hoe is jullie ervaring hiermee. Ik wens iedereen heel veel sterkte en beterschap. groetjes Gerdie

 55. angela zegt:

  Hallo,
  ik ben een meisje van net 24 jaar. Eind oktober 2006 hebben ze bij mij een plek op mijn rechterlong gevonden tijdens een controle bij de longarts vanwege astma. Dat was wel even schrikken. Ik was een vrolijke meid met een leuke baan, veel sporten en nooit ergens last van heb gehad. Ik sportte gewoon, was nooit moe gewicht was stabiel en ineens zat daar een tumor die er niet hoorde. Vervolgens ben ik een maand lang elke week wel 3 tot 4 keer in het ziekenhuis geweest voor verschillende onderzoeken. Die varieerde van foto’s, ct scan, PET scan tot bronchoscopieen. De uiteindelijke uitslag was een carcinoid. Ik ben uiteindelijk 28 november 2006 geopereerd. Ik was er helemaal niet bang voor want ze hadden mij precies uitgelegd wat ze gingen doen en ik had verder ook geen keus. De tumor moest eruit gehaald worden. De operatie is helemaal goed gegaan en ze hebben uiteindelijk de onderste 2 kwabben van mijn rechterlong verwijderd. de eerste dagen na de operatie was ik niet zo lekker van de narcose en ben daarna ook 2 keer flauwgevallen. Pijn heb ik gelukkig nooit gehad door de goede pijnbestrijding. Ik heb een slangetje in mijn rug gehad en pijnstillers. Al snel ging het elke dag beter en na 9 dagen mocht ik alweer naar huis. Mijn herstel is goed en snel verlopen. De periode voor de operatie heeft veel impact gehad op mijn leven en op dat van mijn vriend, ouders en zus. Elke keer weer naar het ziekenhuis voor onderzoeken en wachten op de definitieve uitslag.Ik ben blij dat ik hier mijn verhaal heb kunnen delen met anderen die ook zoiets mee hebben gemaakt.
  groetjes Angela

 56. Ella zegt:

  hallo Angela,

  Een heel verhaal maar heel duidelijk. Ik heb van de week een mailtje gehad van een mw met carcinoid en haar het advies gegeven jou verhaal te lezen en evt contact met jou op te nemen via de mail.
  Nogmaals bedankt voor je verhaal. Je helpt andere mensen hier weer mee!

  Groetjes Ella

 57. Angelique zegt:

  Hallo,
  Ik ben 34 jaar ik ben 12 okt geopereerd aan mijn linkerlong i.v.m. carcinoid, bij mij hebben ze een stuk ertussen uitgehaald en aan elkaar gezet ik was altijd supersportief maar alles gaat nu zeer moeizaam,ben heel snel moe,wie heeft er messchien ook zo’n operatie gehad en kan mij helpen. groetjes Angelique

 58. Angela zegt:

  Hallo Angelique,

  Ik ben op 28 november geopereerd aan een carcinoid in mijn rechterlong. Bij mij hebben ze de 2 onderste longkwabben eruit gehaald. Ook ik was altijd heel sportief. Ik ben vorige week weer begonnen met sporten in de sportschool. Mijn instructeur raadde aan te beginnen met fietsen. Ik ben rustig begonnen en het valt tot nu toe niet tegen. Maar ben nog wel snel moe, maar ze hebben mij in het ziekenhuis verteld dat mijn conditie weer zo goed al helemaal terugkan komen alleen zal dat wel even duren. Dus gewoon niet te snel willen gaan.
  Groetjes Angela

 59. Angelique zegt:

  hoi,Angela ik mag wel fietsen in de eerste versnelling maar geen kracht zetten want dan kan het losscheuren pas na 12 feb.hoor ik wat ik mag ik wandel wel elke dag 7kilom.en heb 3 kids dus ik ben gelukkig niet de enige die snel moe is heb jij verders nog pijnklachten groetjes en bedankt voor je reactie Angelique

 60. Angela zegt:

  Hoi Angelique,

  Ik heb verder geen pijnklachten. Na de operatie kreeg ik zovee lpijnstilling dat ik toen ook niks gevoelt heb. Ik kreeg morfine via een slangetje in mijn rug en 8 paracetamol van 500 mg per dag. Toen ik thuiskwam ben ik daarmee gestopt en gelukkig nooit geen pijn gehad.

  Groetjes Angela

 61. Angelina zegt:

  Hallo lotgenoten.

  Ik ben Angie,sept 2004 geholpen aan een bullea.
  Deze blaas vervulde mijn hele r.long.
  Klachten waren ,geen conditie ,kuchen ,vermageren ,matte kleur,niet kunnen slapen op mijn r.zij en moe!
  Het is alweer een poos geleden en ik bedacht me ,ik ga eens op mijn site kijken en alles even nalezen.
  Deze site is voor mij heel belangrijk geweest en ik heb er mijn gevoelens en gebeurtenissen kunnen opschrijven.
  Ik ben helemaal herstelt,voel me helemaal okee ,skeeler weer,tafeltennis weer en werk weer. Voel me supper en ben na deze longoperatie er alleen maar op vooruitgegaan.
  de enige klachten die ik heb en wel zal blijven ,is het doof gevoel ,rondom mijn r.borst.Verder wanneer ik nies ,de plek kan aanwijzen waar longen van binnen zijn gehecht. Ik heb geen pijn. Mensen die longoperaties hebben gehad,kunnen pijn klachten hebben ,zoals golvende pijn,stekende pijn,geen kleren op de wond kunnen verdragen.

  Ik wens ieder veel sterkte toe.
  Schrijf lekker alles vanje af ,het zal je goed doen!

  Groet Angelina

 62. Jeanine zegt:

  Hoi allemaal,
  Vol aandacht heb ik alles gelezen hier.
  Bij mij werd na een zware verkoudheid in nov. 2006 een plekje gevonden op de linker long. De gebruikelijke onderzoeken volgden elkaar op.
  Na 3 CT-scans afwijking niet gegroeid of veranderd. Kwaadaardigheid werd steeds verder weggeschoven. Toch in overleg met radiologen en longarts door de PET-scan. Naast het plekje op de linker long ook een groot proces te zien in de dikke darm (5 cm), pfffffft, was wel even slikken hoor. Ik werk zelf al 14 jaar op de afd. pathologie en weet wel zo’n beetje van de hoed en de rand.
  Ik ben twee weken geleden geopereerd en men heeft 26 cm dikke darm weggehaald, gelukkig een goedaardige tumor! Blijdschap natuurlijk, maar tegelijkertijd angst want de linker bovenste longkwab gaat er 24 april uit. Hopelijk is mijn conditie dan zo goed hersteld dat ik dit aan kan, zo te lezen heeft het een behoorlijke impact zo’n operatie.
  Maar ik heb geen keus, afw. moet eruit men weet niet wat het is.
  Te lezen aan vele positieve berichten van herstel put ik daar toch wel kracht uit, ik ben niet piepjong maar ook nog niet stokoud (53) dus laat het maar over me heen komen en ga er voor.

  Groetjes en fijne Paasdagen,
  Jeanine

 63. Ella zegt:

  Jeanine,

  Ik wens je heel veel succes met je herstel en natuurlijk heel veel succes met de volgende operatie..

  Fijne dagen ook toegewenst!

  Groetjes Ella

 64. angelina zegt:

  Hallo mensen

  Je conditie opbouwen,na een longoperatie gaat heel langzaam.
  Neem er de tijd voor en bouw langzaam op!
  En meestal na zo’n 3 maanden ,merk je opeens …,he het gaat de goede kant op.
  Je hebt weer zin om naar buiten te gaan,te sporten en/ of mensen te gaan bezoeken.

  Lieve lotgenoten ,een longoperatie duurt zijn tijd,heb geduld!!

  Groet Angelina

 65. Jeanine zegt:

  Hoi Angelina,
  Ik heb inderdaad begrepen dat het herstel na een longoperatie veel tijd in beslag neemt. Mijn grootste zorg nu is het herstel van mijn darmoperatie wat niet zo lekker verloopt.
  De chirurg heeft afgelopen woensdag de wond een stuk open moeten maken omdat er een ontsteking zit. Weer een zware kuur antiobiotica gekregen waar je nu ook niet veel fitter van wordt.
  Het zit dus even niet mee en ben benieuwd of de operatie 24 april door gaat.
  Zit even in dipje maar hopelijk doet de antibiotica zijn werk en gaat het weer de goede kant uit.
  Groetjes en een fijn weekend
  Jeanine

 66. Marian zegt:

  Hallo allemaal.

  Na wat rondkijken ben ik op deze site gekomen.Ik ben 47 jaar en ben op 4 april geopereerd.er is de onderste kwab van mijn rechterlong verwijderd.Na de operatie kreeg ik een nabloeding en moest weer terug naar de ok.Na 12 dagen mocht ik naar huis . Geen nabehandlingen ,het is eruit en geen uitzaaiingen dus heb volgens de artsen weer net zoveel kansen als ieder ander.Het doet me goed om te lezen dat je echt de tijd moet nemen na de ingreep en dat het erg lang duurt allemaal om te herstellen …..ik raakte al wat in paniek omdat er nog niks geen verbeteringen zijn.Ik ben weer eens te ongeduldig blijkt weer uit jullie verhalen .Iedereen heel veel sterkte ! groetjes Marian

 67. Jeanine zegt:

  Hoi Marian,

  Op de eerste plaats wens ik je een voorspoedig herstel toe.
  Bij mij gaat de operatie 4 mei plaatsvinden en halen ze mijn linker bovenkwab weg. Ik zie er enorm tegenop maar heb geen keus. Er zit een afwijking en de artsen weten niet wat het is. Zoals jij al schrijft put ik ook veel kracht uit hetgeen hier geschreven is en weet dat het een lange tijd in beslag gaat nemen, weet je de artsen zeggen dat allemaal wel tegen je maar uit ervaringen van mensen die het zelf meegemaakt hebben haal je veel meer.
  Nogmaals heel veel sterkte toegewenst, ook voor alle anderen die al geholpen zijn of zoals ik nog aan de beurt zijn.

  Groetjes, Jeanine

 68. Marian zegt:

  Hallo Jeanine

  Ik ben een tijd niet online geweest en zie nu je berichtje pas en zie dat je operatie uitgesteld is naar 4 mei wat eerst 24 april was..Ik lees dat ze gelijk je longkwab eraf halen eraf halen…bij mij waren ze ook niet zeker wat het plekje was ( het plekje was per toeval ondekt na het maken van een longfoto voor wat anders)daarom kreeg ik 21 maart een kijkoperatie en hebben ze alleen het plekje verwijderd omdat het goedaardig was…na 8 dagen mocht ik naar huis en kreeg de volgende dag op de poli de uitslag van het plekje dat ze verder onderzocht hadden en toen bleek dat er toch enkele kwaadaardige cellen in te zitten en moest ik een week later op 4 april weer onder het mes voor de verwijdering van de hele kwab en 5 april weer omdat ik een bloeding had en is er 800cc bloed uit mijn long verwijderd.Ik ben nu dus 4 weken verder en kan nu zeggen dat ik “ietsje” minder vermoeid ben.Ik hoop dat het voor jou morgen allemaal goed gaat en heel veel sterkte !groetjes Marian

 69. Marit zegt:

  Beste mensen,

  afgelopen maandag bij de longarts geweest voor de halfjaarlijkse controle. Doordat ik het zelf erg irritant vind dat ik dan zenuwachtig word, ben ik nog eens gaan lezen over het tumor wat in 2003 is vastgesteld bij mij, jawel een carcinoxc3xafd. Al snel kwam ik op deze site terecht. Ook ik ben nog erg jong, ik was 21 op het moment van ontdekken. 2e jaars student sportacademie, lekker sportief dus en een echte levensgenieter. Bij mij is m’n bovenste linkerkwab verwijderd en een gedeelte van m’n luchtpijp. Daar is een zogenaamde sleeveverbinding gemaakt. Na de operatie knapte ik heel snel op. Wel merk ik dat ik best wel bang ben geworden als ik weer eens een griepje heb, daar baal ik echt van. M’n afweersysteem was in het begin ook dramatisch en was constant ziek. Maar wat ik jullie eigenlijk nu wil vertellen… afgelopen maandag was ik dus bij de longarts en die heeft met een Amerikaans team een onderzoek gedaan naar het type carcinoxc3xafd. Van alle mensen die mee hebben geholpen aan het onderzoek (precieze aantal weet ik niet meer, maar echt wel veel) is het carcinoxc3xafd niet teruggekeerd na de operatie. Vond ik zelf wel fijn om te horen!

  Verder wil ik iedereen veel sterkte wensen.

  Groeten Marit

 70. Angela zegt:

  Hoi Marit,

  Ik ben zelf in november 2003 geopereerd aan een carcinoid in mijn rechterlong. Had al van de longarts gehoord dat de kans dat het terug zou komen erg klein was, maar het is erg fijn te horen dat er zelfs onderzoek naar gedaan is met mensen die ook zoiets hebben gehad.

  Groetjes Angela

 71. Karina zegt:

  Hoi allemaal,

  Het laatste positieve stukje van mijn longverhaal over de cyste die 2/3 van de rechterlong in beslag nam.
  Ik ben er onlangs aan geopereerd. De cyste was helemaal vol met vocht gelopen en vond het zelf onverantwoord om er nog langer mee door te lopen. De rechterbovenkwab is verwijderd ivm de cyste die er voor zover bekend al een kleine 2 jaar zat, maar waarschijnlijk al langer. Zeer waarschijnlijk was het toch een aangeboren afwijking, een bronchogene cyste dus. De operatie zelf is mij 100% meegevallen. Zag er van tevoren enorm tegenop en verwachtte ook een lang herstel. Echter ik heb een week in het ziekenhuis gelegen en daarna was ik nog een week een beetje zwakjes thuis. Maar kon al wel heel veel weer. 3 weken na de operatie was ik weer instaat om mijn studie en werk op te pakken tot mijn grote verbazing. Ook de pijn na de operatie viel mee in verhouding tot wat ik verwacht had. De pijnstilling was ontzettend goed. Het is niet zo dat ik wil beweren dat het een fijne operatie is, maar het is dragelijk. Het is nu ongeveer 2 maanden geleden gebeurd en ben weer helemaal de oude. Heb ook niet het idee dat ik lucht mis of lucht erbij heb gekregen (eerder verdrukte mijn cyste een groot deel van de rechterlong). Vind het wel fijn dat hij er nu uit is omdat ik nu zeker weet dat hij niet meer kan knappen of ander kwaad kan doen.

 72. Rob zegt:

  Ha Ella,

  Na een operatie 30-10 jl en een vervolg opname van een week ivm kleine ontsteking en vocht achter de long ben ik weer een kleine anderhalve week thuis.

  Ik ben een kleine 7 kilo afgevallen…hoor je dit vaker? gr,

  Rob

 73. Cisca zegt:

  Mijn vader had slokdarmkanker.

  Ze hebben nu een maagbuis systeem aangelegd. Inmiddels ligt hij al 13 weken in het ziekenhuis en heeft er allerlei complicaties bij gekregen.

  Er blijkt nu een bacterie in zijn long (thoraxgedeelte) te zitten die er met spoelen niet meer uitgaat.
  Nu wilde de longarts bij hem een clagget operatie uitvoeren. Ik kan hier niets van vinden op internet, behalve 1 bezwaarschrift en dat de methode bijna niet meer uitgevoerd wordt.

  Zijn er wellicht toch mensen die deze operatie hebben ondergaan?Verder wil ik ook graag weten of het hetzelfde is als een thoractomie?
  Het liefst kom ik in contact met mensen die ooit zoxe2x80x99n operatie hebben ondergaan en of ze er tevreden over zijn.
  Je zit tenslotte toch de rest van je leven met een gat in je lijf.

  Met vriendelijke groet,
  Cisca

 74. Aly zegt:

  Hallo.
  Omdat ik al eerder op deze site geweest ben in verband met BE zou ik graag weten of hier ook mensen zijn die vanwege BE aan hun longen zijn geopereerd .En hoe veel last of ze daarna nog van hun BE hebben .Zelf ben ik ook geopereerd en ben bijna mijn hele rechter onderkwab en de hele rechter middenkwab kwijt .Maar ik ken verder niemand die vanwege bronchectasieen geopereerd zijn.
  Groet Aly.

 75. Loes zegt:

  Hallo allemaal.

  Mijn schoonmoeder heeft een solitaire fibreuse tumor aan haar long. Dit is een zeer zeldzame vorm van een zeer langzame groeiende goedaardige tumor,die op meerdere plaatsen in het lichaam voor kunnen komen. Onder haar maag zit er ook een. Het zijn op zichzelf staande tumoren.
  De tumor zit aan de achterkant van de long en is 8 tot 10 cm groot.
  Hij drukt een gedeelte van de long dicht.
  Mogelijk willen ze haar operen en ze staat natuurlijk in dubio om dat te laten doen. Ze wordt volgende maand 82!!! jaar.
  Ze wordt doorgestuurd naar het Vu,zijn daar meer gespecialiseerd.
  Bij de operatie kunnen ze pas zien wat er moet gebeuren.
  Op de fotos is niet goed te zien of de tumor op een steel zit, dan mogelijk alleen de tumor te verwijderen. Maar ook een kans 1 of 2 longkwabben en mogelijk ook haar gehele rechter long.
  Op zich is ze in een aardige conditie, heeft al hartoperatie ondergaan 8 jaar geleden.
  Kent u iemand die dezelfde tumor heeft/had?
  Hoe was het herstel van iemand van deze leeftijd na operatie?
  Is er iemand die deze tumor heeft en zich NIET heeft laten opereren? Hoe is /was het verdere verloop?

  Groetjes Loes

 76. Ella zegt:

  Hallo Loes,

  Ik weet niet zeker of ik wel eens een patixc3xabnt heb gehad met dezelfde tumor, maar wel patixc3xabnten van die leeftijd, die voor operatie gingen. Het ligt er wel aan in welke conditie zij is, wil ze ook weer goed herstellen van de operatie. Das wel een belangrijk aspect.
  Hoop voor je dat je nog reactie krijg van mensen met dezelfde tumor.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 77. Baeten Francine zegt:

  K BEN 3WEKEN GELEDEN GEOPEREERD ZE HEBBEN DE BOVENSTE RECHTERLONGKWAB WEGGENOMEN ? IK HEB GEEN UITZAAIINGEN HET WAS WEL KWAADAARDIG E EEN MINIKLEIN DEELTJE LYMPHEKLIER WAS AANGETAST WAARDOOR IK BINNEN 2WEKEN CHEMO KRIJG WAT DE DOKTER OOK HEEL ERG JAMMER VIND MAAR GOED WAT MOET DAT MOET ? MOMENTEEL HEB IK NOG IEDERE DAG VERSCHRIKKELIJKE PIJN IN MIJN BORST TOT IN MIJN SCHOUDERBLAD ? HET BETERT NIET HET IS ZO PIJNLIJK OOK MET PIJNSTILLERS IK BEN WEL ZWAAR VAN BORST MISSCHIEN DAAROM DAT HET ZO PIJN DOET PFFFF KWIL GRAAG BETERSCHAP VOELEN ALHOEWEL DE REST PRIMA IS VERLOPEN GROETJES FRANCINE

 78. yvonne Boerstra zegt:

  Hallo,
  ik heb ook een longoperatie gehad en een kwab van mijn rechterlong is weggehaald.
  de operatie is goed gelukt het was wel een kwaadaardig gezwel maar geen uitzaaing dus ook geen bestraling.Eigenlijk moet ik heel blij zijn dat het er uit is, maar ik ging niet ziek in het ziekenhuis en kom er beroerd uit. het is nu 4 weken geleden , na 10 dagen mocht ik weer naar huisen dan opknappen.
  Dat valt tegen ik weet wel geduld en de eerste 6 weken zijn nog niet om, maar toch soms pijn en dan overal pijn net of je griep hebt, dan is er een dag gaat alles goed ga je notabene boodschappen doen, de volgende dag is her weer mis. Die bewuste golfbeweging van goed naar slecht ervaar ik nog niet,Na de 6weken mag ik pas aan mijn conditie weken. Ik ben 70 jaar en je kan er wel goed voor je leeftijd uitzien, maar je lijf is wel 70, zou ik er dan veel langer over moeten doen?
  Groetjes Yvonne.

  • Hallo Yvonne,

   Bedankt voor je verhaal op de site. Je ziet dat bij de ene persoon het herstel sneller gaat dan bij de ander en tuurlijk bij jongere mensen ook sneller weer op het oude niveau functioneren. Nu heb je toch letterlijk wat ingeleverd in het ziekenhuis en dat heeft zeker de tijd nodig. Als je weer met het herstel mag gaan beginnen, rustig opbouwen en na verloop van tijd zal je opeens voelen van dat je weer een heel eind op de goeie weg bent! Succes met het herstel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s