Vermoeidheid bij kanker

Veel mensen raken vermoeid als ze voor kanker worden behandeld. Niet altijd is duidelijk waar de vermoeidheid vandaan komt. Het is vaak moeilijk om uit te leggen hoe u zich voelt en wat de gevolgen van de vermoeidheid zijn.
Verschijnselen van vermoeidheid zijn:

 • U voelt zich uitgeput en leeggezogen en voelt zich tot niets in staat.
 • U kunt zich slecht concentreren en uw geheugen laat u soms in de steek.
 • Soms bent u misselijk van vermoeidheid.
 • U voelt zich mat en heeft geen zin meer in seks.
 • U voelt zich een last voor uw partner of uw gezin.

Kenmerkend voor deze vermoeidheid is dat het plotseling optreedt zonder waarschuwing. Het is vaak niet gekoppeld aan een bepaalde inspanning. De vermoeidheid kan extreem en uitputtend zijn en het duurt lang om er weer bovenop te komen.

De oorzaken van vermoeidheid

Na een operatie of een behandeling met radiotherapie (bestraling) of chemotherapie kunt u vermoeid raken. Dit is niet voor iedereen gelijk. Dit hangt onder andere af van:

 • uw leeftijd;
 • uw conditie / fitheid;
 • vermoeidheid voordat de kanker werd ontdekt;
 • complicaties na de operatie;
 • uw voeding; voldoende eetlust en gezond eten;
 • andere ziektes, bijvoorbeeld bloedarmoede, die de vermoeidheid kunnen versterken;
 • pijn en misselijkheid;
 • het stadium van de ziekte;
 • uitzaaiingen in de botten.

Vermoeidheid heeft niet altijd een lichamelijke oorzaak. Ook psychische en emotionele problemen kunnen een rol spelen. Kanker betekent vaak een toekomst met onzekerheden. U kunt heel moe worden omdat u:

 • angstig bent of verdrietig;
 • ’s nachts niet kunt slapen;
 • zich zorgen maakt om uw partner of kinderen;
 • het liefst weer ‘normale’ dingen wilt doen.;
 • bang bent dat de kanker terugkomt.

Adviezen

Belangrijk is dat u beseft dat u door uw ziekte en de behandeling vermoeid kunt zijn en dat u moe mag zijn. De ervaring is dat (een of meer van) de onderstaande adviezen kunnen helpen:

 • Wees duidelijk naar uw omgeving. Geef uw grenzen aan en vertel wat de vermoeidheid met u doet. Vertel ook waarmee u bezig bent om het te verbeteren.
 • Kijk eens naar uw dagplanning; probeer uw activiteiten over de dag te verdelen.
 • Probeer (tijdelijk) andere hobby’s, iets wat past in uw veranderende levensritme.
 • Probeer goed en regelmatig te eten, schakel zonodig hulp in van een diëtist.
 • Rusten mag, maar niet te veel en niet te lang. Als u zich inspant lukt het ook vaak om u weer te ontspannen. Uw lichaam heeft dit nodig om in conditie te blijven.
 • Pas uw sportactiviteiten (tijdelijk) aan. Wandelen is prima om uw basisconditie te verbeteren.
 • Zorg goed voor uzelf. Als u er verzorgd uitziet, voelt u zich ook vaak goed.
 • Bespreek uw ervaringen met een lotgenoot.

Bron: http://www.umcg.nl

Advertenties

10 gedachtes over “Vermoeidheid bij kanker

 1. Leny Vreugdenhil zegt:

  Hallo Ella,

  Ooit heb ik op je site geschreven omdat ik B.O.O.P. had.
  Maar nu betreft het mijn man. Hij is vorig jaar geopereerd aan slokdarmkanker. 1 februari dit jaar kregen wij te horen dat hij uitzaaiingen heeft in zijn lever, achter zijn borstbeen en in de klieren in zijn nek. Hij krijgt nu chemo om zijn pijn te verminderen en misschien zijn uitzaaiingen te stopppen. Hij is heel erg moe en ligt het grootste deel van de dag op bed. Van de chemo en de morfine krijgt hij nu last van verstopping. Wat kan ik nu het beste voor soort voeding geven? hij heeft geen maag meer want hij heeft een zogenaamde buis maag operatie ondergaan, hij eet dus al meerdere keren per dag kleine beetjes. Gelukkig smaakt alles hem nog wel, behalve vlees dat hoeft hij niet meer.
  groetjes van Leny Vreugdenhil 😦

 2. Hallo Leny,

  Wat vreselijk om te horen Leny dat je man zo ziek is en nu nog verstopping er ook bij..wat natuurlijk altijd goed is, is verse groente, fruit en vezelrijke voeding zoals volkoren brood, crackers enz en proberen genoeg te drinken.
  Wat ik misschien ook wel kan adviseren is even het ziekenhuis te bellen die de chemo geeft en daar mee te overleggen wat verstandig is om te doen..wieweet kan je wel telefonisch een dietiste spreken die jullie advies omtrent dit geeft. De chemo zelf is al zwaar en als je dan ook nog verstopping erbij krijgt[wat wel veel mensen krijgen trouwens] dan weet je helemaal niet waar je het moet zoeken.
  Ik hoop dat je iets met mijn antwoord kan en ik wens jullie heeel veel sterkte in deze moeilijke tijd..

  Groetjes Ella

 3. Leny Vreugdenhil zegt:

  Hallo Ella,

  Het verstoppings probleem is opgelost (ook overleg gepleegd met het ziekenhuis). Veel pruimen laten, eten, roosvice laxo laten drinken en toch weer over op de lactose siroop i.p.v. de magnesiumox tabletten.
  Maar de chemo ging gisteren niet door, van wegen de witte bloedcellen. Misschien volgende week.
  Bedankt voor je reactie.
  Leny

 4. Hallo Leny,

  Goed om te horen dat het verstoppingsprobleem weg is..helaas dat de chemo niet door is gegaan..hoop dat deze volgende week wel door kan gaan want anders is dat ook weer een terleurstelling.
  Sterkte!!

  Groetjes Ella

 5. Leny Vreugdenhil zegt:

  Chemo ging vorige week ook niet door. dat was een bittere pil. Mijn man is bang dat daardoor de vorige 4x wel eens voor niets geweest kan zijn. Weet jij of dit zo is?
  groetjes Leny 😦

 6. Hallo Leny,

  Helaas voor je man zeg dat de chemo niet door is gegaan en nee, hij heeft zeker die andere 4 niet voor niets gedaan want het heeft toch gewerkt op de tumor en in principe zal de tumor weer niet zo snel groeien dat hij weer terug bij af is.
  Hoop dat hij snel de chemo weer kan krijgen!
  Wens jullie ook heel veel sterkte!

  Groetjes Ella

  🙂

 7. Johanna zegt:

  Een vriend van ons heeft van een huidmelanoom meta’s in zijn linkerlong . Hij is nu aan het kuren met een dendritische celtherapie. Het is iets om je immuunsysteem te activeren/op te peppen. Hij gaat hievoor naar een kliniek buiten nederland.
  Hoe het met de tumor gaat zal een scan t.z.t. uitwijzen. We wachten dit, samen met hen, in spanning af.

 8. Paula zegt:

  Hallo Ella
  ik heb een vraag
  Ik ben 58 jaar en heb al vele jaren COPD waarvan de laatste 7 jaar dag en nacht aan de zuurstof
  Heb weinig ontstekeningen heb longrevaliedatie gedaan ben zeer optimistiesch van aard
  Was dan ook altijd met mijn scootmobiel op pad,zuurstof mee en dan mobiel in de bus en met man en kinderen en twee kleinkinderen van 4 en 9 jaar op pad het bos in of naar pretparken
  Nu heb ik vorig jaar in september een behoorlijke darmbloeding gehad waarbij gelijk een longtumor ontdekt is die gezien de staat van de longen niet te behandelen is.Het is natuurlijk erg maar je moet realistisch zijn en je niet afvragen waarom ik want je kunt ook zeggen waarom ik niet.maar nu is mijn vraag sinds twee dagen hoest ik bloed op en de vermoeidheid is dan vreselijk groot.gaat de tumor dan bloeden? mijn huisarts trouwens een schat van een man gooit alles op de COPD ik heb het soms tot stikkens toe benauwd het is een heel verhaal geworden en ik hoop dat je er wijs uit wordt groetjes Paula

 9. Sorry voor de late reactie maar denk zeker dat het van die tumor af kan komen..hoop dat je in de tussentijd je behandelend specialist hebt benaderd hierover?
  Ik hoor graag van je!

  Groetjes Ella

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s