Radiologie

Angiografie

Een Angiografie is een röntgenonderzoek van de bloedvaten. Om de bloedvaten zichtbaar te maken wordt contrastvloeistof ingespoten. Als je overgevoelig bent voor contrastvloeistof of voor jodiumhoudende stoffen moet je dit melden aan de radiodiagnostisch laborant. Moderne variant op angiografie is de spiraal CT-scan. Bij deze methode wordt er een injectie met contrastvloeistof toegediend. Vervolgens wordt het (eventuele) stolsel zichtbaar gemaakt met behulp van röntgenfoto’s. Daarna maakt een computer een groot aantal foto’s (dwarsdoorsneden). Dit onderzoek is minder belastend.

CT-scan

De CT-scan (Computer Tomografie) is een apparaat dat door middel van draaiing van de röntgenbuis en een krachtige computer zogenaamde ‘doorsnede-beelden’ kan maken. De CT-scan wordt voor alle organen in het lichaam gebruikt. De scans die het AMC gebruikt zijn de zogenaamde spiraalscans waarbij het (liggende) lichaam langzaam door de röntgenstralen wordt bewogen. Op deze manier wordt een driedimensionale doorsnede verkregen. Met behulp van de computer kunnen daarvan weer in allerichtingen doorsneden (plakjes) gemaakt worden.

 De CT-scanner

Echografie

De echografie maakt gebruik van ultrageluid, waarmee een beeld wordt verkregen van de organen en weefsels. Dit wordt veelvuldig gebruikt bij buikklachten.

MRI

De MRI (Magnetisch Resonantie Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet die in een soort buis is geplaatst. De patiënt neemt hierin plaats waarna het lichaam magnetisch wordt. De magnetisch eigenschappen van weefsels varieert doordat de chemische samenstelling verschilt. Van deze lokale verschillen wordt gebruik gemaakt om afbeeldingen te maken. De MRI kan voor alle organen in het lichaam gebruikt worden. Voor het maken van de afbeeldingen worden krachtige computers ingezet. Bij MRI-onderzoek is het zaak dat de patiënt niet claustrofobisch is (bang in kleine ruimtes). Als de patiënt hiervoor wel angstig is, verdient het aanbeveling dit vooraf te melden bij de radiologisch laborant of radioloog. In de meeste gevallen is een kalmerend middel voldoende om zonder problemen het onderzoek (dat 30 tot 40 minuten kan duren) te ondergaan.

ntgenfoto’s

Röntgenfoto’s worden gemaakt om een beeld te krijgen van het skelet of de borst. Deze worden meestal met behulp van ‘gewone röntgenbuizen’ gemaakt. Achter de patiënt wordt een scherm gehouden. De stralen die door het lichaam heen komen, veroorzaken een ‘schaduwbeeld’ van een deel van de inwendige organen. Die zijn te herkennen door verschillen tussen vet, lucht, water en mineralen

. Röntgenfoto van de longen

Advertenties

16 gedachtes over “Radiologie

 1. Anoniem zegt:

  Ik had een vraag . .
  Krijg je na een longfoto met een slechte uitslag metxc3xa9xc3xa9n? (bijvoorbeeld met kanker)
  Of geven de artsen dat xc3xa9cht pas na vijf tot zeven dagen?

  Misschien weet jij dat toevallig.. ?

  Liefs Heidy

 2. Ella zegt:

  Hallo Heidy,

  Dat ligt er aan..als je een afspraak hebt daarna gelijk bij de longarts zal je gelijk ook een uitslag krijgen..anders moet je wachten tot dat je een uitslag op kan vragen bij je huisarts..al lijk mij juist wel..als er kanker op de foto te zien is je zeker snel een reactie hoort van je [huis]arts.

  Groetjes Ella

 3. Anoniem zegt:

  Ben zenuwachtig .. pfff
  morgen uitslag .. .
  Ben al een weekje of vier aan het hoesten, heb twee antibiotica gehad en nog steeds aan het hoesten. .
  Pijn achter schouderblad. .
  Bloed was perfect, geen bezinksel, dus ook geen ontstekingen. . .
  Geen ontsteking. . dus toen reisde mij mij de gedachten aan erger . . .

  Brrrrrrrrrrrrrrr
  Dank je wel voor je snelle antwoord..

 4. Ella zegt:

  Hallo Heidy,

  Wachten duurt altijd veeeel te lang he!!Wens je heel veel succes morgen en laat je nog een berichtje hierachter[of ff via het mailform. als je vervelend vind als iedereen je berichtje leest]?
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 5. tanja zegt:

  hallo,
  vraagje, mn man begon 3 maanden geleden met flinke hoest op vakantie (niet roker)3 antibiotica kuren mochten niet baten. dokter stuurde hem dus naar longarts dezelfde dag. longfoto’s, bloed prikken ,longfunctie onderz, allergie en astma test gehad. vandaag kwam ie voor de uitslag en niks gevonden maar longen klonken nog niet goed. dus nu krijgt ie een scan en bronchoscopie. hij heeft ooit zo’n onwel gevoel waarbij zn hoofd heel erg klam wordt en hoest nog erg.
  wat zouden ze nu nog met deze onderzoeken willen onderzoeken dan buiten dat waar ze al naar gekeken hebben? ik maak me zorgen, vooral door die vreemde hoest die niet bij hem past en dat ie zo snel buiten adem is en veel dut, zn eetlust is weer even wat beter. groetjes tanja

 6. Ella zegt:

  Hallo Tanja,

  Kan me heel goed voorstellen dat je je zorgen maakt, maar wel fijn om te weten dat ze in het ziekenhuis er uitgebreid aandacht aan besteden. Met een scan en een bronchoscopie kunnen ze de longen nog specifieker bekijken dan alleen met een rxc3xb6ntgenfoto. Waar ze aan denken is moeilijk te zeggen zo want er zijn vele verschillende longziekten. Hoop in ieder geval dat de onderzoeken snel plaats vinden en jullie snel weten wat er aan de hand is. Als je meer weet, laat je dan nog wat van je horen?

  Groetjes En sterkte,
  Ella

 7. tanja zegt:

  ja uiteraard laat ik iets weten, heel erg bedankt voor je aandacht.
  tenslotte is de site er ook voor dat iedereen er wat ervaring mee kan opdoen, misschien zijn er mensen met hetzelfde en die willen dan ook graag weten hoe het afloopt, dus dat zal ik zeker doen, het wachten is alleen altijd zo vervelend en die tijd probeer je altijd wat wijzer evan te worden, en zonder jezelf vanalles in te denken ga je op zoek naar mensen met hetzelfde en ervaringen.
  fijn dat deze site er is, en sterkte en beterschap voor iedereen. groetjes tanja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s