Pleuritis

Pleuritis, of borstvliesontsteking, kenmerkt zich door kortademigheid en pijn bij het ademen en hoesten. Doorzuchten is vrijwel onmogelijk. Ook kan er sprake zijn van uitstralingspijn in de schouder en soms zelfs in de buik, wat maskerend kan werken. Pleuritis is altijd een complicatie of symptoom van een onderliggende ziekte, zoals pneumonie, tuberculose of kanker.

Negatieve thoraxdruk

De longvliezen, ofwel borstvliezen (pleurae), bekleden de borstholte inwendig en de longen uitwendig. De pleuraholte tussen de twee pleurabladen is een spleetvormige, luchtdichte ruimte. Hierdoor is de druk iets lager dan de buitenlucht (negatieve thoraxdruk). Tussen de vliezen zit een beetje vocht, waardoor de pleurabladen langs elkaar heen kunnen schuiven, maar niet van elkaar te scheiden zijn, als twee glasplaten met wat water ertussen. Om probleemloos te kunnen ademen is een feilloos functioneren van de borstvliezen van cruciaal belang. Deze vliezen zijn:

 • Viscerale blad (pleura visceralis). Dit pleuravlies zit vast aan het longweefsel.
 • Pariëtale blad (pleura parietalis). Dit vlies is vergroeid met de borstwand, het middenrif en de ruimte tussen de twee longen (mediastinum).

 

Natte en droge pleuritis

Pleuritis is een ontstekingsproces in de pleura met fibrineneerslag, ofwel onoplosbare eiwitten die ontstaan tijdens de bloedstolling. Het maakt de vliezen ruw en droog. Dit wordt droge pleuritis of pleuritis sicca genoemd. Er kan ook te veel vocht ontstaan in de pleuraholte, ofwel natte pleuritis (pleuritis exsudativa). Een droge pleuritis gaat doorgaans over in een natte pleuritis. De vochtophoping die zich tussen de pleurabladen vormt, noemt men een pleura-empyeem.

Symptomen van pleuritis

Borstvliesontsteking is altijd een uitvloeisel of complicatie van een onderliggende ziekte, zoals tuberculose of kanker. Er kunnen dus diverse verschijnselen optreden die samengaan met de symptomen van pleuritis.
Enkele typische symptomen van droge pleuritis zijn:

 • Bij een droge pleuritis is het oppervlak van de pleurabladen niet glad, maar ruw en droog. De vliezen schuren dan langs elkaar heen, wat zeer pijnlijk is.
 • Stekende pijn in de borst. Het verergert bij ademen en hoesten, en is soms continu, wat vaak gepaard gaat met koorts, koude rillingen en een droge kuchhoest.
 • Snelle, oppervlakkige (voorzichtige) ademhaling.
 • Pijn in de rug en zij. Uitstralende pijn in nek, schouders en buik, afhankelijk van de plaats van de ontsteking.
 • Verminderde beweeglijkheid van de aangedane borsthelft (geen thoraxsymmetrie).

Enkele karakteristieke verschijnselen van natte pleuritis:

 • De symptomen zijn sterk wisselend. Meestal is de acute, stekende pijn van een droge pleuritis verdwenen en heeft dan plaats gemaakt voor soms hevige ademhalingsproblemen.
 • Vage pijn, soms alleen een onaangenaam gevoel.
 • Kortademigheid.

 

Diagnose

Bij het stellen van de diagnose pleuritis is er met de stethoscoop wrijving te horen van de pleurabladen (pleuraal wrijfgeruis). In een later stadium is het ademgeruis verminderd of vrijwel afwezig. De ruis valt overigens samen met de ademhalingsbewegingen. De pijn in de borst kan echter ook het gevolg zijn van een hartinfarct. Bij pleuritis exsudativa is er vaak sprake van verminderd ademgeruis. Doorgaans wordt er een röntgenfoto gemaakt (X-thorax); het vocht in de pleuraholte is dan traceerbaar. De hoeveelheid exsudaat kan oplopen tot wel 4 liter. Ook de echo-methode is geschikt als diagnostisch instrument. Soms wordt de ct-scan ingezet voor het opsporen en bepalen van anomalieën die aan de pleuritis ten grondslag liggen. Bij een pleurapunctie wordt het vocht onderzocht (o.a. kweek en cytologisch en bacterieel onderzoek) op aanwijzingen die naar de diagnose leiden. Soms verwijdert de arts een stukje van de pleura (biopsie) voor verder microscopisch onderzoek die de diepere oorzaak van de pleuritis moet uitwijzen.

Oorzaken van pleuritis

Borstvliesontsteking kan een complicatie zijn van vele ziekten, waaronder:

 • bacteriële en virale infecties van de luchtwegen
 • longontsteking
 • tuberculose
 • alvleesklierontsteking (pancreatitis)
 • longinfarct (embolie)
 • metastasen in de pleuraholtes (pleuritis carcinoma)
 • systeemziekten, zoals lupus erythematodesreumatoïde artritis
 • hart- en vaatziekten
 • decompensatio cordis
 • nieraandoeningen
 • mediastinale klieraandoeningen (obstructie van lymfcirculatie)

Pleuritis is als zodanig een symptoom, een complicatie van een onderliggende aandoening die zich uit in pleurale problemen. De behandeling is dan ook niet alleen symptomatisch, zoals pijnbestrijding, maar vooral gericht op het opsporen en behandelen van de ziekte die pleuritis veroorzaakt.

Behandeling van pleuritis

De behandeling is natuurlijk gericht op het genezen van de ziekte die aan de basis ligt van pleuritis, zoals hart- en vaatziekten, longproblemen, nieraandoeningen of infecties van de luchtwegen. Bij pleuritis exsudativa wordt met behulp van een punctie het overtollige pleuravocht verwijderd, wat de kortademigheid kan verlichten. Verder worden vaak symptomatisch pijnstillers gegeven. Bij pleuritis carcinoma dient de arts doorgaans ook lokaal cytostatica toe. Een bacteriële pleuritis is prima te behandelen met antibiotica. Bij een virale pleuritis worden vaak ontstekingsremmers voorgeschreven. Na de behandeling vormt zich meestal een pleurazwoerd, een pleuraverdikking die bestaat uit een bindweefsellaag.

Advertenties

197 gedachtes over “Pleuritis

 1. lauratje zegt:

  hallo ella,

  Ik heb nog een vraagje ivm met mijn kwaliteitsopdracht. Een stukje in mijn werkstuk gaat over thoraxdrainage. je kunt om 2 reden een thoraxdrain krijgen , pneumothorax of vocht op of achter de longen.

  Maar wat houdt het in als je vocht achter de longen hebt, hoe kan dit?? Hoe kan ik dat uitleggen aan andere leerlingen. Ik kan het nergens op het net vinden…

  Hoop snel antwoord te krijgen
  bedankt alvast

 2. dennis zegt:

  symptomen van dit verhhaal heb ik bij dr geweest zegt ff thorax foto maken maar komt mijn dr er wel achter als er bijna niks te zien is op de foto of moet je zelf ook dit soort dingen bij je dr zegen of over drijf ik het wel maar het lijkt er wel flink op ik hoop dat het niet zo is als iemand raad heeft hoor ik dat graag 😕

 3. Elly zegt:

  Hallo, Ik heb zelf net een pleuritis doorgemaakt en heb daar nu nog de naweeen”van”. Mijn vraag is: Hoe kom je er aan en is het besmettelijk?Er is 2 wkn geleden een pleura punctie gedaan en daar kwam uit dat het om een virale infectie gaat.Op dit moment zit er nog een beetje vocht tussen de pleura bladen maar na verwachting zal dat over een week of 2 verdwenen moeten zijn. Graag hierop een reactie, groetjes, Elly

 4. Hallo Dennis,

  Een longarts kan dat zeker zien en je zal hem zeker er niet op hoeven te wijzen. Als ze op de foto niets zien gaan ze toch verder onderzoek doen en komen er dan zeker wel achter wat er is.
  Succes!

  Groetjes Ella

 5. Jan zegt:

  Hallo Ella

  Ongeveer 10 weken geleden kreeg ik plotseling een stekende pijn in mijn linkerzij ong 20 cm onder de oksel.Ben toen naar de huisarts geweest en deze zij dat ik gekeusde ribben had .Ik zij dat ik niets had gehad waardoor mijn ribbne gekneusd zouden kunnen zijn maar volgens hem kon dat ook nog na een aantalmaanden .
  omdat de pijn niet wegging en heviger werd ben ik weer terug gegaan en kreeg pijnstillers (brufen)en er werden detailfotos van de pijnlijke plekken gemaakt en een thoraxfoto . Na een aantal dagen kreeg ik te horen dat er op de fotos niets was te zien die de pijn kon verklaren maar mdat de pijn nog erger werd kreeg ik een ander pijnstiller (vioxx). Na enkele weken met houdbare pijn had ik een afspraaak met mijn internist vanwege mijn diabethes en nacontrole i.v.m de ziekte van hodgkin .Deze internist heeft een ct scan laten maken en hier kreeg ik afgelopen maandag bericht (vocht tussen de longvliezen en er was een verdikking gevonden) Hier schrok ik toch wel van temeer omdat er op de longfotos geen afwijkingen waren te zien . Ik vroeg de internist om een sterkere pijnstiller (omdat de pijn steeds erger werd )en hij heeft een spoed afspraak gemaakt met een longarts ook i.v.m mijn voorgeschiedenis .
  Vandaag kreeg ik bericht dat ik volgende week donderdg pas bij de longarts terecht kan. Momenteel zit ik dus erg in onzekerheid en heb ik erg veel pijn en slaap bijna totaal niet .
  Volgens mijn internist wordt het vocht afgetapt en gecontroleerd op kwade cellen waardoor ik dan ook van de pijn af ben (dit is bijna niet uit tehouden ) Ik gebruik nu twee pijnstillers (Tramadol en Celebrex) samen en heb nog erg veel pijn en ben erg benauwd . Wat vnd jij moet ik wachten tot volgende week donderdag of moet ik via een huisarts snel naar het zieken huis om het vocht af te tappen. Persoonlijk zie ik het lange wachten niet zittten i.v.m de pijn en benauwdheid totaal ben ik nu al 10 weken bezig met dit probleem .

  Groetjes Jan

 6. Elly zegt:

  Hoi Ella, even een vraagje. Eerder heb ik jou al gemaild i.v.m. mijn pleuritis. Aanvankelijk leek het de goede kant op te gaan, was overdag klachtenvrij. Nu begint het toch weer opnieuw op te spelen. Ik voel weer vocht tussen de pleura bladen en het wordt ook weer pijnlijk.
  Ik heb geen verdere adspraken met de longarts, maar vraag me nu toch af of ik weer een afspraak zal maken?Ik wil nl niet zeuren en de artsen hebben het al druk genoeg. Maak ik om onterecht zorgen? Zal ik weer naar de longarts gaan om er even naar te laten kijken? Ik hoor van je. Groetjes, Elly

 7. Margreet zegt:

  Hoi Ella,
  Allereerst complimenten voor deze super informatieve en duidelijke site!
  Ik ben op deze site terecht gekomen omdat ik nu bijna een jaar geleden (eind dec. 2003) na een griep ineens ’s nachts wakker werd met enorme pijn in mijn rechterlong. Het leek of er een mes in zat, ik was zelfs misselijk en viel haast flauw. De huisartsenpost gebeld diezelfde nacht, maar daar werd gezegd dat het waarschijnlijk een verrekte zenuw was o.i.d (de aanhechting van de ribspier?!) door het vele hoesten in de week ervoor. Advies was paracetamol. De pijn bleef echter en werd eerst iets minder, maar na een paar dagen weer enorm erg. Na een week toch maar naar mijn eigen huisarts gegaan en die dacht ook aan een soort ribblessure, maar omdat hij mijn longen iets minder kon horen stuurde hij me voor de zekerheid door om een longfoto te maken, zelf dacht hij aan een klaplong omdat ik vrij slank ben. Foto’s gemaakt en ik moest heel lang wachten, een verpleegster kwam vertellen dat de longarts erbij werd gehaald want er was iets vreemds te zien. Ik in de stress natuurlijk.
  De longarts kwam na een uur ongeveer en nam me mee naar een kamertje en liet de foto’s zien. Hij was duidelijk geschrokken en wist niet precies wat het was. De longen waren aan beide kanten vol met witte vlekken (beetje wolkachtig, leek op rook van een sigarte die omhoog kringelt) Hij stelde allemaal vragen (pilgebruik, drugsgebruik, of ik koorts had (had ik toen niet meer) en nog wat enigzins vreemde vragen) Hij zei dat hij zulke foto’s nog nooit had gezien en de radioloog ook niet.
  Omdat ik geen koorts had (het was rond 16.30 uur inmiddels) mocht ik naar huis ,maar er werd meteen een afspraak gemaakt voor de volgende ochtend, bronchoscopie, longfunctietest, mantouxtest. De arts liep helemaal mee naar de uitgang en was erg bezorgd.
  De volgende ochtend al die onderzoeken gehad (30 dec.) en het was geen TBC (bleek na een paar dagen) Mijn longfunctie was heel slecht, nauwelijks inhoud en na medicijnen werd het nog slechter..! De bronchoscopie was verschrikkelijk! Er werd wat vocht uit mijn longen in een potje gedaan en daar zat duidelijk wat bloed bij in. Ik had nog steeds heel erge stekende pijn, vooral rechts, maar niet op 1 plek, het verschoof en beetje, pijn was ook wat branderig.
  Ik was heel bang voor longkanker, ik rook nl. (ben 31 jaar en rook vanaf 19 jaar) maar dat was het niet zei de arts.
  Wat het wel was , was niet duidelijk. De pijn kwam waarschijnlijk van longvliesontsteking en de witte vlekken noemde hij dubbelzijdige afwijkingen , later infiltraten.
  Ik kreeg sterke pijnstillers mee en antibiotica en moest na een week terugkomen voor de uitslag van de kweek.
  Na die week spanning weer bij de longarts en helaas werd ik niks wijzer. Hij bleef herhalen dat hij zulke foto’s nog nooit had gezien en dat hij niet wist wat het was, hij hield het daarom maar op een zware longinfectie.
  Ik had echter geen koorts. Ben daarna nog 6 weken wekelijks op controle geweest, elke week longfunctietest (bleef slecht) hyperventilatietest (had ik niet) en af en toe foto’s. Na 6 weken waren de witte vlekken bijna weg.
  Toch zit ik nog steeds met een groot probleem. Ik heb nu bijna een jaar later nog steeds heel veel pijn op dezelfde plaatsen als toen, weer stekend en branderig. In aug. nog foto’s gemaakt maar die waren goed. Ben nog steeds extreem moe ook en werk nog steeds niet helemaal volledig (nu 70%)
  Ik ben bang dat ik toch wat heb, maar weet niet wat. Ze hebben mijn bloed een paar keer onderzocht, ook op SLE, maar ook daar niks te zien. Vorig jaar was de bezinking overigens 75!
  Ik weet niet wat ik moet doen, weet zeker dat er iets niet in orde is, ben ook nog heel erg kortademig, heb vaak koude vingers en tenen, ben dus moe en heb die steken in mijn rechterlong. Ik heb het gevoel dat ze me niet serieus nemen. Ik ben niet iemand die gelijk aan allerlei enge ziektes denkt of voor elk pijntje naar de dokter rent. Ik ben juist iemand die echt weet wanneer er echt iets is, dat bleek vorig jaar wel met die pijn.
  Zou het kunnen dat die longvliesontsteking nog steeds pijn veroorzaakt? Of is de infectie niet helemaal weg? Ze hebben immers de ‘verwekker’ nooit gevonden.
  Ik ben echt moedeloos, praat er met niemand over wat ik ben bang dat ze denken dat ik zeur, of dat het tussen de oren zit (dat ze dat denken/zeggen) maar ik weet zeker dat het iets is. Ik durf niet meer naar de huisarts want die neemt me niet meer serieus (ben overigens na al dit gedoe maar 2 keer terugegweest bij de huisarts, 1 keer met keelontsteking en 1 keer had ik wat opgezette klieren) Echt zeuren doe ik dus niet.
  Moet ik toch vragen naar uitgebreider onderzoek of kan het zo zijn dat de naweeen van die infectie en longvliesontsteking zolang aanhouden? Help, ik weet het niet meer!
  Ik hoop dat jij antwoord weet, aangezien ik de indruk krijg dat jij veel weet van longproblemen.
  Bij voorbaat dank,
  Margreet

  • Dag Margreet, ik ben nu mijn 2de week thuis met longvliesontsteking die ik samen heb met een longontsteking. Persoonlijk heb ik ook al helse pijnen afgezien en slaap ik ’s nachts niet veel want héél mijn linkerzijde doet hevige pijn. Pijnstillers werken niets en ik ben zo moe en ook moedeloos omdat ik vind dat er niet genoeg gedaan wordt om mij te helpen. Ik ga amper bij de dokter en ben al in het algemeen geen pillenslikker, nu moet ik pillen slikken maar ze doen niks uit.
   MVG Greta

 8. Hoi Margreet,

  Ten eerste hoe gaat het nu metje? Mijn tweelingzusje heeft al drie keer pleuritis gehad in een jaar.
  Onze huisarts, ongeloofelijk stuurde haar gewoon naar huis met, je heb spierpijn. (ze stierf van de pijn.)
  Het onvermijdelijker gebeurde, ze moest in zeer zorg wekkende toestand worden opgenomen, in het voor malige dijkzicht zkh. De dokters spraken er schanden van dat een huisarts dit niet goed had erkend. Ze zat helemaal vol met vocht, Nu moet ik zeggen dat haar eerste foto’s ook niets lieten zien, wat er op wees dat er vocht vorming aanwezig was. Nu blijk vaak dat je eerst veel pijn heb, en dat je later pas vocht gaat aan maken. Nu op dit moment is het weer raak, ik kan met mijn oor op haar rug gewoon een zaagend en ronkend geluid horen. Dus let goed op als je het voeld borrelen, er zit dan ongetijfeld vocht in je longen. De pijn kan dan ook wat af nemen, door dat de pleura bladen niet meer tegen het onstoken pleura bladen komen, want er zit dan vocht tussen. Ze is nu onder controlle bij een long specialist, en onderzoeken heeft aan getoond dat het door een verwaarloosde, virusinfectie is gekomen. Helaas had de huisarts daar ook al weinig intressen in getoond, dat moest maar van zelf genezen, en ze moest maar het wonder middel parcetmol in nemen. Dus kan ik je alleen als raad geven luister heel goed naar je eigen lichaam, en blijf gewoon terug gaan naar je huisarts als je weer klachten ontwikkeld, en des nood sta er op dat je naar een long arts moet.
  Het is mij ook heel duidelijk dat er in het begin ook heel moeilijk iets te zien is op de foto’s, dus het is een gevaarlijker ziekten met een , groot schade uitwerking op je longen.
  Groetjes en heel veel sterkten,
  Christien

 9. David zegt:

  hoi,

  Ik heb 2 maanden terug te horen gekregen dat ik gesloten TBC heb opgelopen via mijn broer. Nu moet ik het medicijn Isoniazide gebruiken. Vandaag laat in de middag kreeg ik plotseling ongeloofelijke pijn bij het ademen: aan de rechterkant in het bovenlichaam. Het voelt niet als sierpijn, maar alle normale bewegingen (zelfs de minimale bewegingen) die ik maak met mijn bovenlichaam en rechter arm doen (heel veel) pijn. Ik vraag me dus af of dit gewoon een verrekte spier is, komt dit door verkeerde werkhouding of waar ik het meeste zorgen om maak: een allergische reactie op de isoniazide. Ik ga kijken of dit morgen weg is (of minder) anders ga ik direct naar het ziekenhuis, want het is weekeind, heb dus geen keus. Het GGD is onbereikbaar en de huisarts ook. Ben benieuwd wat het is…. Ik ben verder een gezonde jonge man….ik vind dit erg vreemd allemaal…ik laat nog wel van me horen, als iemand dit leest.

  de groeten,
  David 😕

 10. Hoi David..

  Ik hoor het graag van je want zoals je ziet lees ik zeker wel al de reacties..Hoop dat het morgen..zaterdag..over is anders ben ik wel benieuwd wat er loos is..
  Ik lees graag je reactie hier weer!

  Groetjes en sterkte!Ella 🙂

 11. Isa zegt:

  Hallo iedereen,
  Heb voor het eerst een lichte pleuritis, had er voordien nooit van gehoord. Afgaand op de rxf6ntgenfoto’s zou het een zeer lichte vorm betreffen. De dokter zegt dat het spontaan moet genezen en dat ik me absoluut geen zorgen hoef te maken. Toch heb ik nu, na 10 dagen nog steeds die scherpe pijn en ook het hoesten(droge hoest) steekt nog geregeld de kop op. Ik lees alleen maar van die negatieve gruwelverhalen over pleuritis en dat het tot maanden en zelfs jaren daarna nog aanhoudt. Ik krijg nu echt wel schrik. Daarom een vraagje : zijn er ook mensen die een positieve ervaring hebben? Die van hun pleuritis spontaan verlost geraakt zijn? Na hoe lang moet je je toch zorgen gaan maken ? En vooral, iets wat ik nergens terug vindt : bij mij gaat het gepaard met het snuiten van bloed. Weer volgens de dokter is dat juist een positief teken, maar tja, ik weet het toch zo niet. Hadden jullie daar ook last van, van dat bloedsnuiten ?

  Groetjes en bedankt voor de reacties!

 12. Isa zegt:

  Hallo iedereen,
  Heb voor het eerst een lichte pleuritis, had er voordien nooit van gehoord. Afgaand op de rxc3xb6ntgenfoto’s zou het een zeer lichte vorm betreffen. De dokter zegt dat het spontaan moet genezen en dat ik me absoluut geen zorgen hoef te maken. Toch heb ik nu, na 10 dagen nog steeds die scherpe pijn en ook het hoesten(droge hoest) steekt nog geregeld de kop op. Ik lees alleen maar van die negatieve gruwelverhalen over pleuritis en dat het tot maanden en zelfs jaren daarna nog aanhoudt. Ik krijg nu echt wel schrik. Daarom een vraagje : zijn er ook mensen die een positieve ervaring hebben? Die van hun pleuritis spontaan verlost geraakt zijn? Na hoe lang moet je je toch zorgen gaan maken ? En vooral, iets wat ik nergens terug vindt : bij mij gaat het gepaard met het snuiten van bloed. Weer volgens de dokter is dat juist een positief teken, maar tja, ik weet het toch zo niet. Hadden jullie daar ook last van, van dat bloedsnuiten ?

  Groetjes en bedankt voor de reacties!

 13. Ik hoop dat je wat reactie’s gaat krijgen. Kan niet uit ervaring spreken omdat mensen waar het niet vanzelf bij over gaat krijgen wij in het ziekenhuis dus ik hoop voor je dat er mensen reageren waar het spontaan is over gegaan.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 14. angelique zegt:

  Hallo,
  Ik lees net deze site en denk dan dat mijn probleem wel erg meevalt. Toch wil ik graag het een en ander uitlsuiten. Ik heb al geruime tijd last van mijn rechterlong (tenminste ik denk dat het mijn long is). Vooral als ik diep inadem en wanneer ik moet niezen. Het voelt dan erg pijnlijk en die pijn trekt langzaam weer weg. Maar als ik die verhalen hierboven lees dan voel ik me bijna een aansteller, het is namelijk niet een scherpe pijn, tenminste niet als ik diep inadem, dan voel ik het, maar echt pijn is het niet. Ik wil echt graag weten wat er aan de hand zou kunnen zijn. Ik dacht in eerste instantie dat het een opkomend verkoudheidje zou zijn en dat het vanzelf wel weer over zou gaan, maar ik heb er inmiddels al een paar maanden last van. Het is vervelend, maar wil er niet direct voor naar de dokter rennen. Ik hoop dat iemand hier iets meer over weet…

  Groetjes en alvast bedankt

 15. Hallo Angelique,

  Misschien is het toch wel verstandig om even langs je huisarts te gaan en je verhaal te vertellen wat er aan de hand is en toch je bezorgheid te uiten bij je arts want je weet maar nooit..klachten kunnen soms wel weken aanhouden maar er al maanden mee lopen is niet heel top natuurlijk..Misschien is het onschuldig, maar dan weet je het in ieder geval wel. Dan is je bezoek aan de huisarts ook niet voor niets geweest want je vragen zijn beantwoord dat je je geen zorgen hoeft te maken.
  Ik hoor graag van je als je toch besloten hebt om naar je huisarts te gaan en wat hij er van zei!

  Groetjes Ella 🙂

 16. gerben zegt:

  hallo,
  ik kreeg 4 dagen geleden pijn met het adem halen , vooral bij diep in ademen had ik een stekende pijn ( net als een steek in de zij, maar dan heftiger )
  na een bezoek aan de huisartsenpraktijk (’s avonds) werd ik doorverwezen naar de eerste hulp van het ziekenhuis.
  omdat ik de pijn het meeste onder in de rechterlong had dachten ze in eerste instantie aan een blinde darm ontsteking.
  de ontstekings waarde in mijn bloed was wel verhoogd maar niet verontrustend, bij het drukken op de plaatst van de blindedarm voelde ik ook geen pijn. op de gemaakte foto’s van buik en longen konden ze niks raars zien.
  hierna werdt ik met pijnstillers ter opservatie opgenomen.
  ’s ochtens waren de ontstekingswaardes niet extra hoog dus werdt ik ontslagen.
  om een lang verhaal kort te maken na drie keer een bezoek aan de eerste hulp, een een aandringen van mij dat de pijn echt in mijn longen zat werdt er een longarts bij gehaald.
  deze heeft de diagnose gesteld dat het een pleuritis was.
  het wordt behandeld met een antibiotica en de pijn met ibuprofen.
  het is nog even afwachten maar ik heb er een goed gevoel bij dat dit het probleem is.

  bedankt voor deze site,
  en vriendelijke groet Gerben

 17. Ha Gerben,

  Ik hoop dat het al weer wat beter gaat met je. Bedankt voor je reactie en wieweet hebben andere mensen wat aan je verhaal.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 18. Hallo Ella,

  op 4 januari jl. ben ik opgenomen in het ziekenhuis. De pneumakokbacterie had ondubbelzinnig toegeslagen in mijn linkerlong. Met een ontstekingswaarde van ongeveer 300 in mijn bloed en 20 procent zuurstof was het redelijk heftig. Met mijn 41 jaar had ik het geluk aan mijn kant want de longarts zei later als u een 15 tal jaar ouder was geweest……….Na nog een punctie te hebben ondergaan om vocht in en om de long af te voeren werdt ik pas na 22 dagen ziekenhuis ontslagen. Nu op 5 juni heb ik het gevoel dat ik nog steeds niet de oude ben. Ben eind februari weer begonnen met een aantul uurtjes werken per dag en sinds 4 weken werk ik 38 uur in de week. Mijn concrete vraag is komt dit vaker voor op deze leeftijd en met diep ademhalen en niezen voel ik nog steeds een vreemd soort pijn in de linkerzij. Is dit een verkleving??? Hoop op een antwoord.

  Groeten en succes met de site Bert van Wijk

 19. Ha Bert..

  Je bent flink ziek geweest zeg en het herstel heeft vaak langer tijd nodig dan je zelf graag wilt..misschien dat er mensen dit lezen en het herkennen en jou zouden willen mailen over hun ervaringen want daar heb je vaak het meeste aan.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 20. Sorry er ging iets mis 🙂 Ik zit voor de tweede keer in mijn leven thuis met een pleuritis. De eerste keer was 6 jaar geleden. Ik had in het weekend met mijn zussen handstand gedaan en dacht dat ik acute spierpijn had in mijn zij en rond mijn sleutelbenen. Op een gegeven moment kon ik dus niet meer ademen en ben door de huisarts direct naar de eerste hulp gestuurd. Daar kreeg ik voorrang op iedereen, werd platgelegd, hartfilm, bloedcontrole, longfoto’s: niets te zien. Ze stuurden me gewoon weer naar huis. Ik kon niet slapen van de pijn, sterker nog, ik durfde niet, ik dacht dat ik niet meer wakker zou worden. De volgende dag weer terug naar het ZKH, de huisarts van mijn moeder was er van overtuigd dat ik een klaplong had. Nu kreeg ik een VP scan en mocht uiteindelijk naar de longarts! Die onderkende het probleem en gaf mij goeie pijnstillers en na 2 weken rust was ik weer aardig op de been. Daarna heb ik astma ontwikkeld. Ook niet echt fijn maar op zich mee te leven.

  Afgelopen zaterdag volede ik weer die kenmerkende pijn in mijn zij en in mijn borst. Ik wist meteeen wat er aan de hand was maar dacht dat goed slapen en een hoop paracetemol het misschien konden onderdrukken. Nee dus…Zondag de huisarts gebeld, naar de eerste hulp van het Diaconesse ZKH in Utrecht gestuurd. Het hele riedeltje begon weer van voren af aan. Bloed, foto’s hartfilm. Ze wilden me zelfs opnemen omdat ze bang waren dat ik longembolie had. ‘Ik heb geen longembolie, ik heb pleuritis’ zei ik nog. Ik heb me niet laten opnemen maar de vogelnde dag weer teruggegaan voor de bekende vp scan en ze hebben me uit voorzorg maar ingespoten met bloedverdunner, om een eventuele embolie op te lossen. Die embolie had ik natuurlijk niet. De EH arts kon ik na veel moeite eindelijk overtuigen van mijn pleuritis. ‘Je hebt dan waarschijnlijk datgene dat je denkt’ Alsof ik pleuritis zelf verzonnen had omdat ik graag ziek wilde zijn. Ik verlangde terug naar mijn longarts Dr. Kersbergen in het Groene Hart ZKH, hij heeft het namelijk zelf ook gehad en dacht toen ook dat hij dood ging 😉

  Ik heb nu diclofenac gekregen en een of ander maagbeschermer want ik word altijd kotsmisselijk van die troep. De pijn is minder en dragelijk maar ik ben zo moe… van de meest eenvoudige dingen moet ik een uur uitrusten.. ik hoop dat ik er dit keer ook met een week of 2 vanaf ben! Maar toen ik een jaar na mijn eerste pleuritis een keuringsarts vertelde dat ik er na 2 weken vanaf was,vertelde hij mij dat dat nogal een bijzondere prestatie was…. Ik ga er maar aan toegeven, rust houden is het enige dat helpt volgens mij.. 😦

 21. Diana zegt:

  Hallo Bert en Sweet Sugar,

  Jullie verhaal is zeer herkenbaar.
  Ik heb medio februari een week in het ziekenhuis gelegen met een flinke longontsteking en vocht “achter” de longen. Met de bekende ferme steken in je zij.
  Ben 6 weken volledig ziek thuis geweest en het heeft uiteindelijk in totaal 3 maanden in beslag genomen totdat ik weer volledig aan het werk kon. Steeds per 2 weken een uurtje opbouwen, ben begonnen met 4 uur per dag tot 8 uur per dag.
  Heb trouwens nu nog steeds last van een zogenaamde prop in mijn linkerzij. Vooral als ik heel diep inadem of gaap. Heel hinderlijk en irritant, kan ook nog steeds niet sporten omdat mijn zij heel gevoelig is. 7 juli moet ik trouwens weer voor de 3e controle naar de longarts.
  Je moet er inderdaad maar aan toegeven, rust is volgens mij ook de enige remedie.

  Maar goed, een ding “elk nadeel heb zijn voordeel” zoals Johan Cruijf zegt. Ik rook al sinds 20 februari niet meer!!

  gr. Diana 😀

  * en Bert: volgens mijn longarts is is die vreemde pijn bij jou in je zij en bij mij die “prop” een verkleving voortgekomen uit die enorme ontsteking van je long

 22. Hoi Diana,

  bedankt voor je reactie. Ik moet pas in oktober terug komen bij de longarts in Leiden. de pijn in je zij zal er dus wel bijhoren maar is inderdaad heel erg irritant. Ben wel benieuwd naar je leeftijd en of je al eerder een longontsteking had gehad en of hoe je je eigen voelde voordat de longontsteking zich openbaarde. Hoop op een mail van je maar in iedergeval bedankt.

  Gr. Bert

 23. Diana zegt:

  Hallo Bert,

  Ik ben 37 jaar en heb nooit eerder een longontsteking gehad. Ben eigenlijk ook nooit ziek of verkouden. Ik zat op mijn werk en voelde mij niet zo heel erg lekker, niet echt ziek ofzo maar een beetje lamlendig maar ik had wel een raar gevoel in mijn linker zij, zo van net onder de voorste ribben tot middenachter. Een soort “band”. Het leek een beetje op een lichte spierpijn, verder niets. Was niet verkouden, had onlangs ook geen griep gehad. Niet voorafgaand ziek geweest. In ieder geval ging het ’s avonds helemaal mis, enorme steken in mijn zij, kon ’s nachts ook al bijna niet meer helemaal plat liggen.

  Volgende ochtend direct naar de vervangen huisarts. Je zal altijd zien is net je eigen huisarts met vakantie. Maar goed, de huisarts en ik kwamen eigenlijk tot dezelfde conclusie, een beknelde zenuw, hij had ook nog naar mijn longen geluisterd, niets aan de hand. Ik heb toen spierverslappers meegekregen, hielp uiteindelijk helemaal niets. Logisch achteraf gezien. De pijn werd alleen maar heftiger, het was in een woord afschuwelijk. Ik kan eigenlijk de pijn alleen omschreven en vergelijken als een soort kramp in je kuit maar dan 100 x heftiger in je zij. Het was echt vreselijk. Verder was ik niet benauwd, ik ademde wel heel oppervlakkig omdat als ik diep ademde ik gelijk van die enorme steken in mijn zij kreeg.
  Weer contact met de huisarts (inmiddels was mijn eigen huisarts terug van vakantie), ik liep inmiddels helemaal krom van de pijn. Bloed laten prikken en ja hoor mijn huisarts belde mij dezelfde middag al op dat ik ergens een ontsteking in mijn lijf had, gezien de waarde van mijn bloed. Volgende ochtend direct naar het ziekenhuis voor longfoto’s en ja hoor, een longontsteking! Eindelijk wist ik wat het was, toen een peniciline-kuur gekregen. Ik dacht toen nog, “nou even 2 weken uitzieken en klaar”, nee dus. De steken in mijn zij werden toen steeds heftiger, weer contact met de huisarts, ik heb toen sterke pijnstillers gekregen en die moesten binnen anderhalf uur werken, niet dus…
  Weer contact met de huisarts, die heeft toen direct contact met de longarts in het ziekenhuis opgenomen, ik kon gelijk naar de spoedeisende hulp.
  Morfine spuiten in mijn arm, hielp ook niet tegen de pijn. Nou ja en toen heb ik een week in het ziekenhuis gelegen… Ik moet wel zeggen dat toen ik in het ziekenhuis lag (Rijnstate in Arnhem) het schering en inslag was wat betreft longonsteking/klaplong/pleuritis.

  Volgens mijn longarts was het bij mij voortgekomen uit het ernstige griep virus wat er begin dit jaar was. Bij mij was het alleen direct op de longen geslagen zonder eerst griep of een verkoudheid te krijgen.

  gr. Diana

  * Nog even wat, ik dacht later nog wat raar dat de vervangende huisarts nog naar mijn longen had geluisterd en verder niets hoorde. Het kan dus zo zijn dat het op dat moment nog in de beginnende fase was en je dan nog niets aan je longen kan horen.

 24. Hallo Diana,

  bij mij was het dus ook ongekend, op maandag een ontsteking ter groote van een knikker en 24 uur later compleet ontstoken linker long. En gelukkig gelijk ziekenhuisopname want 20 procent zuurstof was niet al te veel en heeeeeel lastig. Ik heb dus verleden jaar gordelroos gehad en heel najaar 2004 een beetje lopen bikkelen wat dus uitmonde in een bizarre ziekte en 22 dagen ziekenhuisopname. Heel bizar dat er bij jou dus geen ziekteverschijnselen van tevoren zijn geweest en dan zie je dat er talloze voorbeelden zijn om longontsteking te krijgen. In ieder geval hoop ik dat je nog verder herstelt en dat we beiden van deze hopelijk goede zomer kunnen gaan genieten.

  Gr. Bert

 25. Soraya zegt:

  Hallo allemaal,
  Begin dit jaar had ik pijn onder mijn schouderblad en moeite met ademen. Na onderzoek bij mijn huisarts, kreeg ik de diagnose longvliesontsteking. Moest op internet opzoeken dat pleuritis hetzelfde is. Omdat mijn huisarts ook bang was voor een longembolie, gelijk foto’en een scan gemaakt. Maar het bleek om een virus te gaan. De longarts kon ook niet echt veel vinden verder. Als ik nu nog weer laat luisteren bij mijn huisarts dan hoort hij nog steeds wat. Hij houdt het nu op fibrose (bindweefsel). Komt dit jullie bekend voor of kan het nog wat anders zijn. Ik heb zeer reactieve longen en ben snel benauwd van parfum en rookluchtjes in welke vorm dan ook ( sigaretten, openhaard, bbq enz). Nu ook weer erg benauwd al dagen. Gebruik al 10 jaar astma medicijnen die juist waren afgebouwd omdat het bij benauwdheid niet altijd helpt en ik zeer slecht tegen medicijnen kan. Wil ook niet iedere keer zeuren, maar wil wel graag weten hoe lang dit kan duren en of het nog wel weggaat.
  Ik heb ook een autoimmuunziekte Sjogren, wat ook van invloed kan zijn, maar volgens mijn huisarts heeft het er nu niets ermee te maken, want dan had de rxf6ntgenfoto anders uitgewezen.
  Hopelijk weten jullie meer Groet,
  Soraya

 26. Soraya zegt:

  Hallo allemaal,
  Begin dit jaar had ik pijn onder mijn schouderblad en moeite met ademen. Na onderzoek bij mijn huisarts, kreeg ik de diagnose longvliesontsteking. Moest op internet opzoeken dat pleuritis hetzelfde is. Omdat mijn huisarts ook bang was voor een longembolie, gelijk foto’en een scan gemaakt. Maar het bleek om een virus te gaan. De longarts kon ook niet echt veel vinden verder. Als ik nu nog weer laat luisteren bij mijn huisarts dan hoort hij nog steeds wat. Hij houdt het nu op fibrose (bindweefsel). Komt dit jullie bekend voor of kan het nog wat anders zijn. Ik heb zeer reactieve longen en ben snel benauwd van parfum en rookluchtjes in welke vorm dan ook ( sigaretten, openhaard, bbq enz). Nu ook weer erg benauwd al dagen. Gebruik al 10 jaar astma medicijnen die juist waren afgebouwd omdat het bij benauwdheid niet altijd helpt en ik zeer slecht tegen medicijnen kan. Wil ook niet iedere keer zeuren, maar wil wel graag weten hoe lang dit kan duren en of het nog wel weggaat.
  Ik heb ook een autoimmuunziekte Sjogren, wat ook van invloed kan zijn, maar volgens mijn huisarts heeft het er nu niets ermee te maken, want dan had de rxc3xb6ntgenfoto anders uitgewezen.
  Hopelijk weten jullie meer Groet,
  Soraya

 27. Ineke maakt al 7dagen hoge koorts 39.8 40 Ineke heeft veel onderzoeken gedaan kunnen de microob niet vinden eerst begint ineke te hevig te trillen dan krijg ze zeer warm ze is ernstig ziek. Wie kan haar helpen,wie heeft het zelfde.Dank U

 28. Tamara Olivier zegt:

  Hallo allemaal,

  Ik heb sinds 1 augustus pleuritis. Dit is helaas geconstateerd tijdens mijn vakantie. We waren op doorreis in duitsland toen ik ’s nachts wakker werd met ondragelijke pijn, kon me niet bewegen, had de bibberkoorts. Noodarts erbij, die konden het 1,2,3 ook niet zeggen wat er was. Dus toch maar naar het ziekenhuis. Daar hebben ze een echo gemaakt. En naar mijn idee kwam de arts erachter nadat ie die echo had gemaakt. De longfoto werd alleen gemaakt om een longonsteking uit te sluiten. Het betrof uiteraard een virale pleuritis. Dus rusten. Ja, zit je dan midden in je vakantie. Maargoed, proberen het beste van te maken. Ik moet zeggen de koorts was na 2 dagen weg, de pijn werd ook minder. Maar nu na een maand is de pijn vannacht weer terug gekomen (helaas). Dus naar de huisarts. Die stuurde me ook naar het ziekenhuis voor bloedprikken en longfoto. Ben benieuwd of ze er iets op zien. Echo lijkt me beter. Die duiters zijn zo gek nog niet!

  Ik hoop dat iemand iets aan mijn verhaal heeft. Fijn om het te kunnen vertellen zodat andere gedupeerde de verhalen kunnen lezen. Gedeelde smart 🙂
  Groetjes, Tamara

 29. sammy zegt:

  mijn vader 43 jaar oud,en al 25 jaar rokend, heeft vorige maand in spanje 1 week in het zkh gelegen . Vocht achter de longen waarschijnlijk pleuritis ,een antibiotica meegekregen en terug in holland moesten er weer foto’s gemaakt worden dat is vorige week gebeurd. de uitslag was niet helemaal goed er is weinig verandering en hij heeft nog steeds last van stekende pijn in zijn linkerzij en veel hoesten. de huisarts steld nu voor om nog een kuur te proberen of anders een longspecialist. nu is mijn vraag mijn vader is erg bang van dokters ivb met de dood van zijn vader die had longvlieskanker hij liegt daarom ook tegen de artsen dat hij nergens last van heeft maar ik denk dat hij ook een ernstige ziekte heeft omdat na die week in het zkh en die kuur nog steeds geen verandering is opgetreden. kun jij me misschien helpen.

 30. Hallo Sammy,

  Ik snap dat je je zorgen maakt.Zou ik ook doen in jou geval. Er zijn foto’s gemaakt van zijn longen en als daar echt afwijkingen op gevonden waren dan wordt hij echt wel opgenomen in het ziekenhuis..waarschijnlijk heeft hij niet de goede antibioticakuur gehad[er zijn er zo veel] dus wat ik zou doen is eerst even deze volgende keer afwachten en als er nog geen verbetering is toch eens goed met je vader praten wat jou dwars zit. Iemand kan iets kwaadaardigs hebben maar er vroeg bij zijn is beter dan door blijven lopen want dan kunnen ze er vaak niets meer aan doen.
  Ik hoop dat je wat met mijn antwoord kan.
  Wens je veel sterkte en als er vragen zijn..gewoon ff mailen hoor!

  Groetjes Ella 🙂

 31. richard zegt:

  Hallo,
  mn vriendin ligt al een week op bed met hoge koorts en pijn in d’r rechterzij. uiteraard naar huisarts geweest en.. pleuritis. koorts is al wel gezakt, pijn is er soms nog steeds en t hoesten ook. ze vraagt zich af hoe lang ze binnen moet blijven? wanneer ze weer mag gaan werken? hier heeft de huisarts niks over gezegd..
  iemand die uit ervaring kan helpen?
  alvast bedankt
  richard

 32. Kaan zegt:

  Dag allemaal.
  Ik heb sinds een week last van pleuritis.Mijn huisarts zei me niet eens wat ik had”een soort verkoudheidje,gaat wel over “zei ze .
  ik hoor verhalen dat sommigen zijn opgenomen en anderen antibiotica kuur krijgen.
  De pijn wordt steeds sterker.
  Ik heb later van een avonddokter gehoord dat het pleuritis is.Dus heb ik dankzij dokter nr 2 veel informatie uit de internet gehaald.

  Maar wat mij nog niet duidelijk is waarom sommige artsen deze ziekte veel serieuzer nemen dan andere.bijv. de mijne.
  Weet iemand daar antwoord op.
  de pij in mijn longen is bijna weg.heb nu een opgeblazen gevoel in mijn maag .kan iemand dat uitleggen.

  beterschap allemaal!!!!!!

 33. Diana zegt:

  mijn moeder is reuma patiente en heeft als gevolg daarvan altijd vocht achter de longen. Tot voor kort werd dat tekens verwijderd als ze er last (pijn) van kreeg.
  De laatste keer is dit niet goed gebeurd, de drain die daarvoor wordt gebruikt was niet goed bevestigd en is losgeschoten. Na 2 dagen longvocht erwijderen heeft men moeder naar huis gestuurd. Aan het eind van de vdag daarna heeft ze het zo benauwd gekregen dat ze met de ambulance weer naar het ziekenhuis is gebracht. Inmiddels zijn we drie weken verder en is men er sinds een week achter dat er een bacteriologische infectie is opgetreden. Momenteel wordt antibiotica toegediend, zowel via infuus als in pilvorm. dagelijks vindt nog drainage plaats. Het laatste nieuws is nu dat het er op lijkt dat de antibiotica wat effect heeft. Maar waar ik me vooral ook veel zorgen over maak is het feit dat mijn moeder de hele tijd erg moe en nergens in geinteresseerd is bovendien heeft ze geen enkele eetlust. ’s Middags is ze eigenlijk op haar best en praat ze gezellig mee maar ’s avonds is het echt einde oefening voor haar. Bloeddruk en temperatuur zijn verder in orde.
  Graag je reactie

 34. Hallo Diana,

  Ik denk dat het geheel voor je moeder erg zwaar is en daardoor gewoon zo moe is en soms ook wat neerslachtig. Het vergt een hoop van een mens het ziek zijn en ziekenhuisopname een paar keer snel achter elkaar doet daar ook zeker geen goed aan..
  Als je moeder straks weer flink is opgeknapt is dat hopelijk ook allemaal weer weg en is ze weer de vrouw van voorheen.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 35. Wendy de Korte zegt:

  Hallo ‘lotgenoten’,

  Ik wil ook mijn verhaal hier aan jullie kwijt en zal hier regelmatig info lezen.
  3 jaar geleden heb ik een dubbele longontsteking gekregen. Sinds 2 jaar heeft de huisarts: het Syndroom van Tietze geconstateerd (onstekingen aanhechtingen, pezen, etc, kraakbeen ribben, met uitstraling naar nek, schouder etc). Loop dan ook geregeld bij de fysio, het is iets wat eigenlijk nooit overgaat, draag je bij je en steekt zo nu en dan de kop op. Nu heb ik al maanden meer last aan de linkerkand van mijn ribben, vooral aan de achterkant, niet om uit te houden vaak, ook in de nacht word ik er wakker van, uitstraling naar arm/hand. Ben hier een aantal keren voor naar de dokter gegaan, omdat ik gewoonweg voelde dat dit niet ‘Tietze’ was…maar, toch wel, zei de huisarts, dat was uitstraling. De Fysio, zei dat het uitstraling was,vanuit de rug….
  Nou mooi niet dus! Weer longontsteking, antibiotica gekregen, maar de pijn niet weg, eerder heftiger, mijn arm links wordt ook dik en hand, laat dingen vallen, heb het gevoel dat het vol vocht zit. Schouderblad, arm, hand, ..gisteren gsm in de toilet laten vallen, echt te gek. Mijn dochtertje van 9 moet de boodschappen tillen. Nu toch gisteren longfoto laten maken en uitgebreid bloedonderzoek, de dokter heeft geluisterd en klinkt niet goed, hij denkt aan Pleuritis.
  Ik rook overigens niet, ben 38 jaar.
  Maak me best zorgen, denk aan vanalles en nog wat.
  Woensdag krijg ik de uitslag.
  Daarnaast moet ik zowiezo eind november naar de reumatoloog, dokter denkt Fybromialgie.
  Ooit toen ik 23 was (nu 38) heb ik een acute vorm van reuma gehad, aantal maanden, rolstoel gezeten, kon niets meer. Heeft het een met het ander te maken, vraag ik me af? Nu ik meer info over pleuritis aan het lezen ben, zie ik dat dit ook voor kan komen, bij reuma….
  Ik wacht af, tis wel moeilijk, elke dag die pijn, niet wetende hoe of wat…

  Wendy

 36. Hallo Wendy,

  Wat een heel verhaal en we wachten met jou samen af wat er woensdag gezegt zal gaan worden. Hoop zeker dat je na woensdag even laat weten wat de specialist heeft gezegt.
  Heel veel sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 37. Margreet zegt:

  Hallo.
  Ik heb op 24 nov. 2004 mijn verhaal hier vertelt, het staat hierboven nog beschreven.
  Ik schreef toen dat ik in dec.2003/jan.2004 pleuritis en dubbelzijdige infiltraten had (zo noemt de longarts het, ik begrijp hieruit dat ze dubbelzijdige longinfectie bedoelen. Toen allerlei onderzoeken gehad (longfunctietesten, bronchoscopie)
  Vorig jaar nov. (bijna een jaar na die infectie) schreef ik dus dat ik nog steeds heel veel last had van pijn in mijn borst, benauwdheid en moeheid.
  Inmiddels, weer bijna een jaar later dus (totaal dus 2 jaar) loop ik weer bij de longarts.
  Vorige week gestuurt door de huisarts voor opnieuw een uitgebreide functietest. De diffusie was 65% en er was nog iets anders niet helemaal oke. Verder was het wel redelijk.
  Toch wil de longarts een nadere analyse, ik moet maandag 14 nov. terugkomen daarvoor.
  Ik vraag me af wat het zou zijn. Op longfoto’s was niks te zien, maar de huisarts en de longarts vinden het dus wel nodig om me verder te onderzoeken, dat is niet voor niks lijkt me.
  Maak me best zorgen, ik herken de stekende pijn van 2 jaar terug heel erg en heb eigenlijk al die tijd last gehad, soms wat minder, soms wat meer.
  ben nu de laatste tijd weer enorm moe ook, kan de hele dag wel slapen.
  Ben inmiddels bijna 2 weken ziek thuis, ik geef les, maar dat lukt me nu echt niet.
  Ik word er echt een beetje wanhopig van, het duurt nu al zolang, ik heb me sinsdien nooit meer 100% gevoeld.
  Denk echt dat ik een of andere ziekte heb, maar niemand weet wat. Een immuunsysteemziekte ? toch een longziekte? (las bijv.iets over Pulmonale Hypertensie en ik heb daar bijna alle symptomen van) Weet niet of ik dat kan zeggen.
  Gelukkig neemt de longarts en de huisarts me nu wel heel serieus, maar ik ben heel bang dat ze maandag toch weer niet echt iets vinden.
  Ik kan toch niet eeuwig zo door blijven lopen?
  Ik weet zeker dat er iets niet goed zit, die pijn, benauwdheid en moeheid bewijzen dat ook (het is geen hyperventilatie, is ook al getest)
  Helaas heeft mijn werkgever niet veel begrip, hij vindt dat het wel erg lang duurt allemaal (ik werk sinds juni wel weer volledig,maar zit nu dus weer ziek thuis) Hij snapt het niet en wil ook niet echt meewerken. De bedrijfsarts noemt me wel vermindert belastbaar, en geeft het advies daar rekening mee te houden, maar dat doen ze niet. Omdat er geen echte diagnose is kan hij verder ook niet veel doen. Minder werken wil ik niet, want dan verlies ik een deel van mijn inkomen (ik ben alleen) gedeeltelijk afkeuren kan weer alleen als er een diagnose is.
  Ik word echt wanhopig. Voel me al twee jaar niet goed en blijk ook duidelijk iets te hebben, medisch aangetoond, maar wat het exact is blijft onduidelijk.
  Is hier iemand die ook met een zelfde soort probleem zit? Of misschien weet Ella in welke richting ik het met zoeken gezien mijn ziektegeschiedenis en klachten.
  Bij voorbaat dank. En iig dank voor deze site waar je je verhaal kwijt kunt en waar heel veel info te vinden is.
  mvg, Margreet 🙂

 38. Hai Margreet,

  Het is altijd lastig om met je verhaal te vertellen het is zo of zoiets zeg maar..helaas zal je even je onzekerheid nog moet houden want de artsen zullen de goeie onderzoeken doen en hopen dat ze wat vinden. Je zou maandag gelijk op de man af kunnen vragen waar ze aan denken..en vertellen dat je je onzeker voelt omdat je al zo lang aan t tobben bent..
  En dan nog een werkgever erbij hebben..dat helpt je ook niet echt zeg..Helaas dat werkgevers zo kunnen zijn he..als je maar een diagnose hebt en hij vind em erg genoeg dan heb je recht om je ziek te melden lijkt het wel..Belachelijk natuurlijk!!
  Misschien dat er mensen je verhaal lezen en de symptomen herkennen..dan hoop ik zeker dat ze je mailen en als ik uit mezelf spreek: ik hoor graag van je als je meer weet en ik hoop gewoon op het allerbeste voor jou!
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 39. Hilde zegt:

  5 maanden geleden ben ik ook het ziekenhuis in gemoeten voor longontsteking en longvliesontsteking. Een maand later werd ik gezond verklaard door de longarts.
  4 maanden lang voelde het ook zo, ook al moest ik nog wat bekomen en herstellen.
  De laatste 3 weken heb ik weer verscheidene dagen pijn in mijn zij (wel veel minder erg). Kan het zijn dat het gewoon “naweexebn” zijn, of maak ik me gewoon te snel zorgen, of moet ik het iedere keer serieus nemen en telkens naar de dokter hollen voor antibiotica?
  Groetjes, Hilde

 40. Hilde zegt:

  5 maanden geleden ben ik ook het ziekenhuis in gemoeten voor longontsteking en longvliesontsteking. Een maand later werd ik gezond verklaard door de longarts.
  4 maanden lang voelde het ook zo, ook al moest ik nog wat bekomen en herstellen.
  De laatste 3 weken heb ik weer verscheidene dagen pijn in mijn zij (wel veel minder erg). Kan het zijn dat het gewoon “naweexc3xabn” zijn, of maak ik me gewoon te snel zorgen, of moet ik het iedere keer serieus nemen en telkens naar de dokter hollen voor antibiotica?
  Groetjes, Hilde

 41. Bianca zegt:

  Hi,

  Ik kwam op deze site terecht nadat ik met mijn klachten op het net was gaan surfen.
  Ik heb een stekende pijn onder / achter mijn laatste rib aan de rechterkant. Ik heb het pas sinds vanmiddag, maar maak me wel al ongerust. Diep ademhalen en diep uit is pijnljik. Ook vind ik het moeilijk om rechtop te lopen en ben ik moe. Vanmiddag straalde het ook uit naar mijn schouderblad, maar dat is nu minder.
  Ik durfde eerst geen pijnstiller te nemen, maar nu ik lees dat juist doorademen goed is en dat dat alleen kan als de pijn verminderd is, heb ik toch maar een ibuprofen genomen. Ik durfde eerst geen pijnstiller te nemen omdat ik bang was dat ik dan geen zuivere klachten meer zou hebben en misschien dat ik bep. longspieren hiermee zou verslappen. Wat ik tot nu toe gelezen heb vind ik heel herkenbaar. Al zijn sommigen er wel slecht aan toe (geweest).
  Ik moet niet overdrijven, de klachten zijn nog maar heel prematuur, maar ik let wel op. Ben benieuwd naar de nacht en morgenochtend.
  Bianca

 42. Ha Hilde,

  Al je je ongerust maakt zou ik gewoon wel een bezoekje brengen aan de huisarts en je verontrustheid tonen. Wie weet ga je voor niets maar liever voor niets dan maar onzeker zijn en straks is er wel wat aan de hand en dan ben je verder van huis zeg maar.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 43. Ha Bianca,

  Hou het goed in de gaten hoor en als het echt na een paar dagen niet over is dan zeker naar je huisarts gaan want te lang blijven lopen met klachten is nooit goed..zekere voor het onzekere dan nemen.
  Ik hoor graag van je als het beter gaat natuurlijk!
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 44. Bianca zegt:

  Pfff, ongelooflijk…
  Eergisteren schreef ik op de site over mijn eerste dag klachten. De nacht was goed verlopen, maar overdag pijnlijk tussen schouderbladen en kortademig. Afgelopen nacht was slecht. Alsof het tussen mijn schouderbladen van binnen brandde en een drukkende pijn! Ik kon niet meer liggen, maar was heeeeel moe. Vanmorgen naar de huisarts gegaan. Die hoorde niet veel bijzonders, maar nam mijn klachten wel serieus. Zeker omdat ik maandag op vakantie ga. Ik gaf aan dat ik had gelezen over pleuritis en de verschijnselen herkende. Hij liet mij bloedprikken en ’s middags stond hij op mijn voicemail dat ik vanavond terug moest bellen. Ik had verhoogde CRP waarde en hij had overleg gehad met de longarts. Deze vond mijn vraag ‘pleuritis’ terecht en zag het als optie. Gezien mijn vakantie is mij direct een antibiotica kuur voorgeschreven. Na de vakantie terug komen en opnieuw bloed prikken. Het is dus niet zeker, maar zou kunnen. Vreemd hoor, dat ik dinsdag daar al mee bezig was….

 45. Hai Bianca,

  Raar verloop allemaal zeg..pff..Hoop dat je een leuke vakantie kan hebben en dat je weinig last van de klachten hebt.
  Ik hoor het wel van je!

  Groetjes Ella 🙂

 46. Chris zegt:

  Hoi

  Ik zit al een 4-tal weken met een lastig probleem. Bij diep inademen krijg ik regelmatig een pijnscheut in mijn rechterborstkas naar het midden toe, ook geef ik veel slijmen op. Ik ben daarvoor 4 weken geleden al naar de huisarts en longarts geweest, longen zijn al enkele keren beluisterd niets te horen, thoraxfoto genomen niets te zien, bloed is ook ok, antirefluxmiddel gekregen omdat ik zoveel slijm opgaf, dit hielp wel een beetje maar de pijn bleef. Ondertussen heb ik ook mijn slokdarm laten bekijken en bleek die onstoken (oesofagitis graad C of D). Hiervoor kreeg ik nog een sterkere antirefluxremmer voorgeschreven waardoor de slijmen veel minder werden, echter de pijn op mijn borstkas blijft. Ik heb ook de indruk dat deze pijn niets met mijn slokdarm te maken heeft (eten en drinken gaan zonder probleem) maar wel met de longen. Diep inademen en niezen kunnen zo’n pijnstoot veroorzaken ook een ongecontroleerde beweging met de rechterarm of draai met de zij wekken de pijn op. Heeft iemand enig ervaring met dit soort pijn en waarvan het afkomstig kan zijn? Kan het wijzen op pleuritis of een andere ontsteking?

  Chris

 47. Janneke zegt:

  Dag Ella,
  Voor mij is het donderdag 19-1 een belangrijke dag. Mijn beste vriendin is twee weken geleden (na het maken van foto’s in het ziekenhuis dezelfde dag nog) opgenomen met dubbele longontsteking. deze gaat echter ook in het ziekenhuis met antibiotica niet over. Ze ligt al die tijd aan zuurstof en als het slangetje eraf gaat dan zakt het zuurstof in het bloed dramatisch.er zijn allerlei onderzoeken geweest en nu hebben ze gezegd dat ze donderdag een gesprek heeft met de artsen en dat het goed is, dat daar familie of een goede vriend(in) bij aanwezig is. Ik ben erg bang dat dit kanker betekent. 😦

 48. Hallo Janneke,

  Kan me goed voorstellen dat je je zorgen maakt want je zou haast zeggen van een arts wil niet voor niets familie spreken..denk dat ik mij dan ook zorgen zou maken.
  Ik wens je in ieder geval erg veel sterkte en ik hoop dat je een reactie op de site wil plaatsten als je meer weet na het gesprek!
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 49. Janneke zegt:

  Dag Ella,
  Gisteren heeft het gesprek met de artsen en mijn vriendin plaatsgevonden. Toen de arts als diagnose: longfibrose noemde was ik in eerste instantie blij (het was geen kanker). Later temperde mijn blijdschap, want een vergevorderde vorm van longfibrose is ook een ongeneeslijke ziekte. Zij mocht direct mee naar huis omdat ze niets meer voor haar konden doen. Ze zal altijd aan het zuurstof moeten, niet meer kunnen werken en afhankelijk zijn van thuiszorg en een maaltijdvoorziening.
  Zij er ook mensen die ervaring hebben met het verloop van deze ziekte? De arts zei alleen dat het onomkeerbaar was en uiteindelijk ertoe zou leiden dat ze helemaal niets meer zou kunnen. Over een periode kon zij niets zeggen.
  Graag info van mesen die deze ziekte hebben of een naaste zijn van iemand met deze ziekte.
  groeten,
  janneke.

 50. Hallo Janneke..

  Snap dat je in het begin juigt omdat hij gelukkig het woord kanker niet in zijn mond neemt maar dan komt alsnog de schrik..gelukkig is longfibrose niet een kwaadaardige ziekte maar het is ook geen moie uitslag nee..
  Wat ik je nu als tip alvast mee kan geven is:
  Kijk eens bij de log “longfibrose”en daar de reacties van mensen. Bij de meeste mensen staat dan vaak een emailadres. Die zou je persoonlijk kunnen mailen met je verhaal en hoe je aan hun emailadres komt en zo kom je al een beetje in contact met mensen.
  Ik hoop verder dat je via deze oproep ook mensen leert kennen met longfibrose. Ik zal je oproep vandaag ook plaatsten in de log “Oproepen” in de hoop dat er meer mensen er op reageren.
  Ik wens jou en natuurlijk je vriendin alle sterkte van de wereld.

  Groetjes Ella 🙂

 51. Douwe zegt:

  Hallo Lotgenoten,

  Eerst, Chris, ik heb dezelfde soort symptomen als jij (Alles(hoesten,gapen,niezen, bewegen) zorgt voor een zeer extreme pijnscheut in mijn linker borstkas
  ook heb ik veel slijmopbouw. Bij mij werd Pleuritis geconstateerd. Dit gebeurde na een verschrikkelijke dag en nacht vol pijn. Ik heb de huisartsen post opgebeld en de klachten voorgelegd, zij dacht aan een klaplong. Meteen die nacht doorverwezen naar het ZKH en gelukkig was het geen klaplong of embolie, maar pleuritis.

  Ik ben gister begonnen met mijn penicillinekuur en ik voel me nu al super goed !!
  Is dit schijn?
  Hoe lang moet ik binnen blijven en niet werken?
  Kan dit nog terugkomen?

  Kan iemand mij helpen, ik voel me zo hulpeloos thuis…

  Aan iedereen sterkte en beterschap toegewenst.

 52. hallo
  mijn dochter heeft zwaar astma
  en is 10dec bijna gestikt in een aanval heeft toen veel zuurstof gekregen en prednison gevolgt door kuur zitromax
  twee weken later krijgt ze helse pijn tussen haar schouderbladen wat nu drie weken verder nog niet is weggeweest,paracetamol en diclofenac doen niks
  er zijn longfotos gemaakt daar was niks op te zien
  nu is er een botscan gemaakt en daar krijgen we morgen de uitslagen van.
  maar als ik dit zo lees zie ik veel herkenning
  de pijn ,het moeilijk ademen,vermoeitheid
  ze is net pas 12 en dan zoveel pijn het is echt verschrikkelijk om te zien en niks te kunnen doen
  ik hoop dat er morgen duidelijkheid komt
  groetjes monique

 53. Hai Monique..

  Tjee zeg..12 jaar en dit allemaal al mee maken..moet moeilijk zijn voor jullie..wens je vanuit hier dan ook veel sterkte en laat even horen wat de uitslag uiteindelijk is geworden..

  Groetjes Ella 🙂

 54. mo zegt:

  hoi ella
  de botscan was gelukkig goed,maar ze krijgt nu mriscan en de chirurg wordt erbij gehaalt voor pijnbestrijding
  haar aanhechtingspunten van de ribben zijn ook erg gevoelig
  dus weer afwachten valt niet mee maar meer dan dat kunnen we nu niet doen
  groetjes monique

 55. Hai Monique,

  Nou gelukkig geen narighede uit de scan nee..ja je weet maar nooit he..Afwachten is niet leuk maar wat je zegt..meer kan je nu ook even niet doen..Wens jullie daar veel sterkte mee!

  Groetjes Ella 🙂

 56. miranda zegt:

  hallo ik ben miranda 30 jaar pas geworden maar ik heb steeds last van me rechterkant vrij hoog met in ademen zo heb ik er een tijdje geen last van en zo ben ik heel erg bang dat ik iets heel ergs heb ik durf niet naar een dokter want ben erg bang om te horen wat het is ik hoop op een antwoord 😦 😦 😦

 57. Hallo Miranda,
  Ik denk dat de enige die een antwoord kan geven je huisarts is..misschien heb je wel gewoon een spier verrekt en daar last van maar het kan altijd wat anders zijn..
  Er mee door blijven lopen en onzeker zijn wat het is, is nog veel erger dan even naar de dokter te gaan en waarschijnlijk te horen dat het iets heel onschuldigs is..of iets waar wat aan gedaan kan worden dus ik adviseer je zeker om langs je doker te gaan.
  Succes!

  Groetjes Ella 🙂

 58. miranda zegt:

  oke ella ik ga maandag ochtend naar me dokter toe en als ik wat weet zal ik het je laten weten ik ben heel erg bang ook omdat ik twee kids heb maar als ik wat weet stuur ik je een begrichtje 😦 😦 😦 😦
  groetjes miranda

 59. Sabine zegt:

  Hallo,

  ik vroeg me even af of iemand me wat meer duidelijkheid kan brengen het is tot woensdag nog zo bang afwachten…

  Vrijdag is er Petscan genomen, toen waren er 3 opties, longvliesontsteking, longkanker of littekenweefsel. Omdat ze via bepaalde test heben kunnen vaststellen dat het iets is dat nog actief is kunnen sluiten ze dat laatste dus echter uit.
  Het gaat hier over een persoon die ook qua long niet goed zit, rookt al zolang en minste verkoudheid heeft ze zuurstofproblemen etc…
  Eerst hebben ze bronchioscopie gedaan, toen ondekte ze cyste (verdikking) aan keel, waardoor ze moeilijk in long konden via de darm. Die cyste is ook plots ontdekt al vermoeden ze dat deze goedaardig is, maar ook dat kunnen ze pas uitsluiten als ze de cyste verwijderen.
  Kan iemand me iets meer vertellen over de grote verschillen… al is het maar al iets meer te weten te komen. Want de tijd gaat zo tergent traag!!!

  Zijn bepaalde factoren erfelijk?

  Liefs

 60. Sabine zegt:

  Ik heb ondertussen de uitslag over de petscan,het bang afwachten blijft, want resultaat was niet zo goed.

  Waar we voor vreesden dat is het geworden.
  Het gaat hier dus over longkanker.
  Ik ga mn gesprekje dus verder onder dat topic…

  Liefs

 61. Sorry Sabine dat ik niet heb gereageerd op je eerdere reactie. Zoals je misschien heb kunnen lezen ben ik de 14e bevallen en daarna alleen maar met de kleine bezig geweest..
  Ik zal je gesprekje verder zeker blijven volgen en hoop alle goeds voor je!

  Groetjes Ella 🙂

 62. Sabine zegt:

  Hey Ella, Hier ben ik weer

  Ik weet niet onder welke topic ik verder moet het is een heel raar verhaal en wil wel eens weten hoe jij erover denkt.

  Vorige week woensdag moesten mijn ouders naar de dokter voor de uitslagen van de vele onderzoeken die gedaan zijn geweest afggelopen weken (bronchoscopie, PET-scan etc..). Daaruit bleek dat het een kwaadaardig gezwel in rechterlong aanwezig was. De dokter sprak toen van een normale operatie met een kijk op uitzaaiingen maar omdat ons mama al aan longemfyzeem lijdt wilde hij eerst op een multidisciplinaire raad met zijn collega’s overleggen wat de beste BEHANDELING zou zijn. Het ging hier dus over behandelen en niet over diagnoses stellen.
  Maandag moesten we dan bij de arts zijn om 16h om het resultaat te weten van deze meeting. We moesten zelfs vroeger zijn omdat ze nog een hartanalyse wilde maken om te kijken hoe haar hartfuncties waren.
  Om kwart na 1 belde de arts om te zeggen dat het gesprek etc niet zou doorgaan want dat ze morgen (dinsdag, gisteren) nog eerst een longpunctie wilden doen. Verder vertelde hij niet hoe dit verloopt, dat het risico op klaplong bestaat etc… wordt alemaal niet van gesproken.

  Ik kom bij ons mama aan en zei verteld me dat. Ik bel naar de dokter om meer uitleg rond die punctie en de eerder gedane testen etc… en toen ontkende hij meteen dat er al sprake was geweest van een kanker…. en dat ik de dokter niet de schuld moest geven etc… hij voelde zich maw al meteen aangevallen.

  Ik had toen al geen vertrouwen meer in de arts, maar goed. Zoals afgesproken gaan we dinsdag, gisteren voor de punctie naar het ziekenhuis. Ons mama meld zich aan aan de balie en dat baliemeisje bekeek ons zo van, tiens een punctie en er is GEEN opname geregeld, geen bed gereserveerd. Want na punctie moet je 5h bedliggen om die klaplong te vermijden. Weer raar dus…
  Goed we gaan naar de afdeling waar we moeten zijn en daar komen ze ons mama halen. Ze zouden me roepen als de punctie gedaan is. Nog geen 20 minuten later staat ons mama er weer, net zoals ervoor…. Ze zegt, ze hebben geen Punctie gedaan.

  Ja dan snap je er helemaal niks meer van he. Ja zegt ze, voor de punctie hebben ze een neiuwe scan genomen om te kijken waar ze moeten prikken… en op die scan was de plek, meer dan de helft verkleind, nog slechts enkele kruimels…

  Hij zegt dan nog, een infectie dat geeft op een scan heeft puntje maar een wazig beeld… wat het dan wel is/was weten we niet. Hij schrijft verder ook niks voor voor de pijn die ons mama nog heeft.

  Mee valde de puzzel voor mij al in stukjes en paste het allemaal… Woensdag had de arts een conclusie gemaakt die op de multidisciplinaire raad van vrijdag terug geroepen werd en op het matje moest komen… hoe kon hij deze fout nu rechtzetten.. zogezegde nieuwe test waarbij alles ineens er niet meer bleek te zijn natuurlijk. Ah ja, geen bed voorzien, geen uitleg over wat punctie is etc…. terwijl ze bij andere testen altijd goed wist wat er ging gebeuren etc….

  Goed we moesten bij de dokter komen… Ik zat er bij maar had echt zo iets van blablabla mens geef u fout toe ipv er doekjes rond te winden….
  Hij wist niet wat het dan wel geweest was, want een ontsteking (wat ze eerst dachten) geeft een wazig beeld op een PET-scan en geen effectief bolleke (dit hebben we op test zelf gezien). Dus hij kon geen uitleg geven. Het feit dat mama nog steeds pijn had (wel in mindere maten) ging hij niet verder op in.
  Hij schreef ook geen medicijnen voor tegen deze pijn, ah nee want dan gaf hij zijn fout toe!!!

  Hij eindigde het gesprek met woorden die ik nooit vergeet! Zo mevr Vermeersch, ge hebt nu keertje meegemaakt hoe het voelt op het randje van te staan, dat wilt ge wel niet meer meemaken he, stop nu maar met roken….

  Dus ja, voor ons mag die dokter op prepensioen…

  Wat denk jij hiervan?

 63. Hallo Sabine

  Ten eerste sorry voor een late reactie..Druk met de nieuwe babay hier[zoals je misschien op mijn site heb kunnen lezen]maar ik geef uiteindelijk iedereen wel antwoord hoor.

  Wat een zeer wazig verhaal en als ik jullie was zou ik informeren bij het ziekenhuis wat het adres is van de klachtencommissie want dat heeft ieder ziekenhuis en daar zeker je verhaal neer leggen want zo ga je toch niet met mensen om.
  Ik denk dat ik dat als enig advies mee kan geven en uiteindelijk nooit meer door diezelfde arts laten behandelen want het vertrouwen is nu zeker 0,0 % in die man.
  Ik hoop dat je iets kan met mijn antwoord.
  Wens jullie allemaal veel sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 64. Wim zegt:

  Hallo Ella,

  Bijna drie weken geleden is het begonnen. Ik kreeg pijn op mijn borst en de dag erna werd dit erger en kreeg ik het steeds benauwder. Dat weekend kreeg ik ook hoge koorts. De dag erna was de koorts weg maar de pijn in mijn borst en buik werden heviger.
  Op dinsdag maar naar de huisarts gegaan en deze wilde meteen starten met antibiotica. Hij wilde ook een foto laten maken. Uitslag daarvan was: vocht tussen de pleurabladen. Volgens de huisarts moest het een en ander met de antibiotica (amoxciciline) beter worden.
  Er is ook een lichte verbetering geweest in deze eerste week. Maar toen de kuur bexebindigd was voelde ik me toch nog lang niet lekker. De huisarts stuurt me daarop door naar de eerste hulp van het ziekenhuis na overleg met een longarts. Vele onderzoeken (bloed, pleurapunctie, urine, hartfilm, enz) later is er nog steeds geen oorzaak aal te wijzen. Een tweede longfoto wees uit dat het vocht in de pleuraruimte toegenomen was. Ook een CT-Scan bracht geen duidelijkheid. Ik bleek overigens allergisch voor de contrastvloeistof. Wegens deze overgevoeligheid ben ik een dag ter observatie opgenomen. Op donderdag weer naar huis zonder resultaat. Met een afspraak om ongeveer twee weken later weer op bezoek te gaan bij de longarts.
  Op vrijdag krijg ik naast de aanhoudende klachten van benauwdheid, koorts enz.,
  ook last van een aantal gewrichten. Kniexebn, linker middelvinger, enkels, ellebogen.
  Het weekeinde weer erg hoge koorts. Op maandag weer naar de eerste hulp alle onderzoeken nog een overdoen ook nu weer een toename van het vocht. Verder geen concrete aanwijzingen waar dit vandaan komt.

  De koorts heeft trouwens nmm een raar patroon. Deze heb ik niet dagelijks. Maar om de twee drie dagen. Soms twee dagen achter elkaar.
  De koorts begint dan tegen de avond (17.00-18.00 uur) en loopt dan heel snel op. De piek (tussen 39 en 40 graden) is dan rond middernacht. De koorts zakt dan weer snel na 03.00 uur. `s ochtends is de koorts meestal weer helemaal weg.

  Komende vrijdag wordt er een brochoscopie gedaan. Ik verwacht daar niet zoveel bijzonders van omdat ik het gevoel heb dat er in de longen niks mis is.
  Ella heb jij enig idee waar dit alles vandaan komt?

  alvast bedankt voor je reactie
  Wim

 65. Wim zegt:

  Hallo Ella,

  Bijna drie weken geleden is het begonnen. Ik kreeg pijn op mijn borst en de dag erna werd dit erger en kreeg ik het steeds benauwder. Dat weekend kreeg ik ook hoge koorts. De dag erna was de koorts weg maar de pijn in mijn borst en buik werden heviger.
  Op dinsdag maar naar de huisarts gegaan en deze wilde meteen starten met antibiotica. Hij wilde ook een foto laten maken. Uitslag daarvan was: vocht tussen de pleurabladen. Volgens de huisarts moest het een en ander met de antibiotica (amoxciciline) beter worden.
  Er is ook een lichte verbetering geweest in deze eerste week. Maar toen de kuur bexc3xabindigd was voelde ik me toch nog lang niet lekker. De huisarts stuurt me daarop door naar de eerste hulp van het ziekenhuis na overleg met een longarts. Vele onderzoeken (bloed, pleurapunctie, urine, hartfilm, enz) later is er nog steeds geen oorzaak aal te wijzen. Een tweede longfoto wees uit dat het vocht in de pleuraruimte toegenomen was. Ook een CT-Scan bracht geen duidelijkheid. Ik bleek overigens allergisch voor de contrastvloeistof. Wegens deze overgevoeligheid ben ik een dag ter observatie opgenomen. Op donderdag weer naar huis zonder resultaat. Met een afspraak om ongeveer twee weken later weer op bezoek te gaan bij de longarts.
  Op vrijdag krijg ik naast de aanhoudende klachten van benauwdheid, koorts enz.,
  ook last van een aantal gewrichten. Kniexc3xabn, linker middelvinger, enkels, ellebogen.
  Het weekeinde weer erg hoge koorts. Op maandag weer naar de eerste hulp alle onderzoeken nog een overdoen ook nu weer een toename van het vocht. Verder geen concrete aanwijzingen waar dit vandaan komt.

  De koorts heeft trouwens nmm een raar patroon. Deze heb ik niet dagelijks. Maar om de twee drie dagen. Soms twee dagen achter elkaar.
  De koorts begint dan tegen de avond (17.00-18.00 uur) en loopt dan heel snel op. De piek (tussen 39 en 40 graden) is dan rond middernacht. De koorts zakt dan weer snel na 03.00 uur. `s ochtends is de koorts meestal weer helemaal weg.

  Komende vrijdag wordt er een brochoscopie gedaan. Ik verwacht daar niet zoveel bijzonders van omdat ik het gevoel heb dat er in de longen niks mis is.
  Ella heb jij enig idee waar dit alles vandaan komt?

  alvast bedankt voor je reactie
  Wim

 66. Hallo Wim,

  Ik zal eerlijk zeggen dat dat heel lastig te zeggen is omdat je vaak vele uitslagen bij elkaar moet zien om een plaatje compleet te krijgen..dat zal je behandelend specialist wel hebben maar ik verder niet en dan nog vind ik moeilijk te zeggen van het komt hier of daar vandaan..vaak moet je ook voorzichtig zijn met een soort van diagnose te stellen, omdat ik er dan ver naast kan zitten. Goed is wel vind ik dat er een broncho wordt gedaan om op deze manier wel een tumor uit te sluiten omdat ze denk ik daar een beetje aan denken omdat dat verband kan houden met het vocht..
  Ik wens je sterkte met het onderzoek en als je meer weet laat je dan een berichtje hier achter of stuur je me dan even een mailtje omdat ik graag wel zou willen weten wat het nu is.
  Alvast bedankt!
  Succes!

  Groetjes Ella 🙂

 67. Wendy zegt:

  heb eind 2004 een week in ziekenhuis gelegen met longontsteking.
  Toen ik terug thuis was kreeg ik ook een longontsteking aan de andere kant. Terug antibiotica. Huisarts beweerde dat als je een longontsteking hebt gehad dit niet altijd een zwakke plek blijft, maar heb vorig jaar november terug het begin van een longontsteking gehad en direct antibiotica. Gisteren voelde ik me grieperig op werk. Vannacht wakker geworden van pijn aan linkerkant.. Wist direct wat er aan de hand was. Bloed getrokken vanmorgen, witte bloedcellen serieus gestegen.. Morgen longfoto’s laten nemen.. Ben benieuwd. Toch wel een zwakke plek denk ik!!

 68. Hai Wendy,

  Zou kunnen maar hoeft niet persee..sommige mensen worden 1x behandeld met een goede antibiotica en hebben er nooit meer last van..helaas geldt dit dus even niet voor jou..

  Sterkte!

 69. Ini Oostindie zegt:

  Beste mensen en vooral Ella (als deskundige),

  Ik heb onder kopje bronchixebctasiexebn mijn hele verhaal daarover geplaatst. Op de longfoto’s is en blijft een infiltraat te zien, wat normaal schijnt te zijn bij deze ziekte. Waarschijnlijk door de slijmophopingen.

  Er rest mij echter een vraag, waar ik van de longarts almaar geen antwoord op heb kunnen krijgen, en dat was waar die pijn die ik zo’n 4 xe1 5 maal per vreselijke pijn in mijn longen heb, meestal wel op de plekken waar de bronchixebctasiexebn zich ook bevingen. Deze pijn lijkt heel veel op de pijn van pleuritis, zoals die hier beschreven wordt.

  Mijn vraag is dan ook: kan het zijn dat bronchixebctasiexebn ook pleuritis veroorzaken, zonder dat er sprake is van een ontsteking?

  Groet, Ini

 70. Ini Oostindie zegt:

  Beste mensen en vooral Ella (als deskundige),

  Ik heb onder kopje bronchixc3xabctasiexc3xabn mijn hele verhaal daarover geplaatst. Op de longfoto’s is en blijft een infiltraat te zien, wat normaal schijnt te zijn bij deze ziekte. Waarschijnlijk door de slijmophopingen.

  Er rest mij echter een vraag, waar ik van de longarts almaar geen antwoord op heb kunnen krijgen, en dat was waar die pijn die ik zo’n 4 xc3xa1 5 maal per vreselijke pijn in mijn longen heb, meestal wel op de plekken waar de bronchixc3xabctasiexc3xabn zich ook bevingen. Deze pijn lijkt heel veel op de pijn van pleuritis, zoals die hier beschreven wordt.

  Mijn vraag is dan ook: kan het zijn dat bronchixc3xabctasiexc3xabn ook pleuritis veroorzaken, zonder dat er sprake is van een ontsteking?

  Groet, Ini

 71. Ini Oostindie zegt:

  Sorry, nog wat vergeten. De pijn verdwijnt altijd na een week of een dag of tien vanzelf weer. Ik heb meestal geen koorts, dat was alleen de eerste keer het geval, toen ik ook een periode van bacterixeble longinfectie had. De longarts zegt erover dat het pijn kan doen als de bronchiexebn vol met slijm lopen, maar ik ben er niet gerust op. Vooral niet na de herkenbaarheid van wat ik hier erover lees.

  Alvast mijn dank voor reacties,
  Ini

 72. Ini Oostindie zegt:

  Sorry, nog wat vergeten. De pijn verdwijnt altijd na een week of een dag of tien vanzelf weer. Ik heb meestal geen koorts, dat was alleen de eerste keer het geval, toen ik ook een periode van bacterixc3xable longinfectie had. De longarts zegt erover dat het pijn kan doen als de bronchiexc3xabn vol met slijm lopen, maar ik ben er niet gerust op. Vooral niet na de herkenbaarheid van wat ik hier erover lees.

  Alvast mijn dank voor reacties,
  Ini

 73. Ini Oostindie zegt:

  Sorry, nog wat vergeten. De pijn verdwijnt altijd na een week of een dag of tien vanzelf weer. Ik heb meestal geen koorts, dat was alleen de eerste keer het geval, toen ik ook een periode van bacterixeble longinfectie had. De longarts zegt erover dat het pijn kan doen als de bronchiexebn vol met slijm lopen, maar ik ben er niet gerust op. Vooral niet na de herkenbaarheid van wat ik hier erover lees.

  Alvast mijn dank voor reacties,
  Ini

 74. Ini Oostindie zegt:

  Sorry, nog wat vergeten. De pijn verdwijnt altijd na een week of een dag of tien vanzelf weer. Ik heb meestal geen koorts, dat was alleen de eerste keer het geval, toen ik ook een periode van bacterixc3xable longinfectie had. De longarts zegt erover dat het pijn kan doen als de bronchiexc3xabn vol met slijm lopen, maar ik ben er niet gerust op. Vooral niet na de herkenbaarheid van wat ik hier erover lees.

  Alvast mijn dank voor reacties,
  Ini

 75. Sjoek zegt:

  Ik heb een vraagje.20 maart kreeg ik na een griep dubbele longontsteking en 22 maart een longvliesontsteking er over heen.Nu 6 weken later heb ik toch nog wat pijn.En na een drukkere dag echt nog steken in mijn zij en pijn met name met gapen.Niet zulke erge pijn als toen maar gewoon lastig.De antibiotica die ik had gekregen werkte overgens prima.Wie herkent dit en is dit normaal na 6 weken?

 76. Jacqueline zegt:

  Beste Ella,

  ik ben op jouw site beland in mijn zoektocht naar meer informatie over mijn klachten. Mijn probleem begon in februari met een griep die een broncitis werd. Ondanks antibiotica en prednison, kwam de koort steeds terug. Omdat ik vroeger astma had verwees de huisarts me in april naar de longarts.Nog voor deze iets kon ondernemen belandde ik op de EHBO met wat een longontsteking en een pleuritis bleek te zijn. Dat is nu 7 weken geleden. De antibiotica heeeft dit keer wel gewerkt,mijn bezinking is weer normaal, maar ik blijf klachten houden; het gevoel dat ik niet echt goed kan door ademen (soort band om mijn borst) en pijn bij inspanning of gewoon zomaar. De heftige pijn is wel weg, maar ik heb toch nog zo goed als elke dag een groot deel van de dag forse pijn. Op de rontgen foto’s leken eerst bronchectasieen zichtbaar maar die werden niet gevonden bij een ct-scan. Het onderzoek naar evt. astma is uitgesteld, omdat mijn longfunctie bij het laatste onderzoek drie weken geleden weliswaar slecht was, maar het onduidelijk is waar dat door komt zo lang ik nog andere klachten heb. Ik ben voorlopig naar huis gestuurd met eigenlijk weinig “gebruiksaanwijzingen” Kortom; ik heb nog steeds klachten die mijn functioneren behoorlijk belemmeren, maar krijg van de arts op dit moment niet veel informatie. Natuurlijk heb ik wel aan gedrongen. Ik kreeg de indruk dat mijn arts het of gewoon niet weet of mijn klachten niet serieus neemt. Ik zou graag willen weten of een dergelijk verloop normaal is. Ik begin me ernstig zorgen te maken,

  vast bedankt voor je aandacht,

  Jacqueline

 77. Hallo Jacqueline,

  Je hoort vaak bij pleuritis dat de pijn best lang aan kan houden maar als je het op den duur niet vertrouwd en je komt niet verder bij je huisarts/specialist kan je er altijd voor kiezen natuurlijk voor een second opinion..Misschien dat er ook mensen je verhaal lezen en waarbij het herkenbaar is en die willen reageren. Daar zou je wat verder mee komen
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 78. Jacqueline zegt:

  Beste Ella,

  dank je voor deze snelle reactie. Ik zal ook zeker elders raad vragen als de situatie niet verbetert. Natuurlijk is het prettig om van anderen te horen dat ze de klachten herkennen. Dat vind ik ook een van de krachten van deze site,

  groeten van Jacqueline

 79. Mika zegt:

  Ik heb 3 weken geleden 5 dagen in het ziekenhuis gelegen. Stekende pijn met ademhalen (in totaal 3 aanvallen gehad). Op de longfoto was niets te herkennen wel was er wat vocht achter de longen. Nu na de antibioticakuur voel ik me al veel beter. Bij wat zwaardere inspanningen voel ik me echter niet fit en kan weer wat last krijgen of kan het inademen weer wat gevoelig zijn (zonder pijn). Iemand die me kan vertellen hoelang een herstel kan duren?

 80. meid20 zegt:

  Hallo!

  Ik heb al een hele tijd pijnklachten bij het inademen. Het begon zo’n 3 jaar(!) geleden. Ik kreeg toen pijn bij hxe9xe9l diep inademen, onder mijn linkerschouderblad. Een hele felle scherpe pijn. Er zijn toen longfoto’s gemaakt en er is gekeken naar longembolieen, maar er werd niets gevonden.

  De pijn werd steeds heviger, en ik dus een paar maanden geleden weer naar de huisarts. Weer longfoto’s en laten maken en er werd weer gekeken naar embolieen. Ook werden er detail foto’s gemaakt. Mijn huisarts dacht aan pleuritis. Weer niks gevonden. Maar toch voel ik die pijn echt!! En het wordt steeds heviger 😦 vooral ‘sochtends de eerste uren doet het pijn 😦 en het gaat uitstralen, voel het nu dan ook in mijn gehele schouderblad en het trekt naar mn linkerarm..ik heb ook al een tijdje last van slijm ophoesten. Toch snap ik het niet.. zoiets zouden ze toch moeten vinden op een foto? Is het misschien verstandig om eens een verwijzing bij mijn huisarts te vragen? Die heeft me naar de fysiotherapeut gestuurd..maar niks helpt!!! 😦

  Wat moet ik doen? En wat doet een longarts zoal?

  Groetjes,
  Meid 20

 81. meid20 zegt:

  Hallo!

  Ik heb al een hele tijd pijnklachten bij het inademen. Het begon zo’n 3 jaar(!) geleden. Ik kreeg toen pijn bij hxc3xa9xc3xa9l diep inademen, onder mijn linkerschouderblad. Een hele felle scherpe pijn. Er zijn toen longfoto’s gemaakt en er is gekeken naar longembolieen, maar er werd niets gevonden.

  De pijn werd steeds heviger, en ik dus een paar maanden geleden weer naar de huisarts. Weer longfoto’s en laten maken en er werd weer gekeken naar embolieen. Ook werden er detail foto’s gemaakt. Mijn huisarts dacht aan pleuritis. Weer niks gevonden. Maar toch voel ik die pijn echt!! En het wordt steeds heviger 😦 vooral ‘sochtends de eerste uren doet het pijn 😦 en het gaat uitstralen, voel het nu dan ook in mijn gehele schouderblad en het trekt naar mn linkerarm..ik heb ook al een tijdje last van slijm ophoesten. Toch snap ik het niet.. zoiets zouden ze toch moeten vinden op een foto? Is het misschien verstandig om eens een verwijzing bij mijn huisarts te vragen? Die heeft me naar de fysiotherapeut gestuurd..maar niks helpt!!! 😦

  Wat moet ik doen? En wat doet een longarts zoal?

  Groetjes,
  Meid 20

 82. Ella zegt:

  Goedemorgen,

  Ik zou een verwijzing vragen aan je huisarts om naar een longarts te gaan..die bekijk het allemaal toch wat specifieker en zal je waarschijnlijk wat uitgebreider onderzoeken en hopen op een diagnose want continue pijn hebben is ook niet goed.
  Succes!

  Groetjes Ella

 83. heleen zegt:

  Hallo Ella,
  Wat een fijne site. Binnen 1 jaar heb ik een longontsteking en 2 keer een longvliesprikkeling. De longarts oordeelde geen astma na een longfunctieonderzoek. Maar ik reageerde wel met piepen,kortademingheid, hoesten en heesheid na de histmamine. De ventolin inhalatie die ik na het onderzoek kreeg verminderde de kortademigheid en het krampachtige gevoel in de keel, de heesheid bleef nog de hele avond. Wat is dit dan? Ik ben wel allergisch, is dit alleen een allergische reactie? Deze longarts heeft verder geen antwoord willen geven. Dus weet ik nog niet hoe ik kan voorkomen dat ik weer die longvliesprikkeling krijg. Als ik lees op jullie site dan denk ik het lijkt op pleuritis. Acute pijn kreeg ik in schouderblad borst, koorts, kouderillingen kortademing, zweten over heel het lichaam. Ik kon niet plat liggen en werd er angstig van. Ook “s nachts dingen zien die er niet zijn angstdromen. Maar af en toe een hoest met wat gr.slijm. Diep inademen niessen gapen deed erg pijn. Ik heb toen een kuur gekregen een codeine met paracetamol en rust. Nu na 6 weken voel ik nog vage pijn als ik te veel gedaan heb. Ik ben al door de kno geoppereerd,kaakholte schoon etc. Nu mag ik 18 september naar een andere longarts. Zou die mij wel verder kunnen helpen? Ik ben al een jaar niet fit. Zou ik vocht vasthouden, dat ik kwijt raak als ik rust. Tijdens die “pleuritis” `snachts ieder paar uur heel veel plassen. Wat denk jij van dit lange verhaal. Graag reactie van je. Een hartelijke groet. Heleen

 84. Ella zegt:

  Hallo Heleen..

  Het is altijd zo moeilijk vast te stellen wat er nu loos is met de longen omdat je eigenlijk je oordeel kan geven als je foto’s voor je neus hebt, of een scan, bloeduitslagen enz..Ik snap heel goed dat je je zorgen maakt en vind het goed te lezen dat je in september een afspraak hebt bij een andere longarts..spreek daar goed je bezorgdheid uit en laat je niet “afschepen” als ik het zo mag zeggen van er is niets aan de hand want wat he zegt..een jaar al niet fit zijn is niet niks..dan moet er wat aan de hand zijn..
  Zoals je merkt durf ik verder geen oordeel te geven of het wel/niet met pleuritis heeft te maken..daarvoor zal de longarts toen onderzoek moeten doen omdat dat zo moeilijk te beoordelen is.
  Ik hoop dat je bij de andere longarts verder komt en uiteindelijk weet wat er aan de hand is..Hoop dat je dat ook hier even een berichtje achter wil laten.
  Wens je heel veel sterkte en succes bij de nieuwe longarts.

  Groetjes Ella

 85. jan zegt:

  Hallo ik wil aan alle tobbers laten weten dat een longvliesontsteking (viraal)ook heel goed kan aflopen.Werd 5 dagen geleden wakker met een flinke pijn in de borst presies in het midden.Als ik me rustig hield was het best dragelijk maar bij de minste inspanning verergerde het weer.Een dag later werd het hoe langer hoe erger en dacht dat mijn hart een probleem had.Doktersdienst gebeld want het was zaterdagavond inmiddels en die was snel terplaatse.De arts stelde me wat mijn hart betreft meteen gerust maar kon toch ook niet zeggen wat er dan WEL aan de hand was.Zondag ging het met pijnstillers al weer wat beter en op maandag was mijn huisarts er al snel achter,,longvliesontsteking,,veroorzaakt door een virus dat wel vaker rondwaard in deze tijd van het jaar.Nu 2 dagen later voel ik me alweer redelijk het ventje van voor deze narigheid,waarmee ik maar wil zeggen dat het ook heel goed kan aflopen mits je natuurlijk net zo”n kanjer van een huisarts hebt als ik natuurlijk want die luistert goed neemt tijd voor je en HEEL belangrijk stelt je gerust en dat scheelt meteen een hoop pijn.
  Groetjes Jan

 86. suzanne zegt:

  hoi ben benieuwd of deze site nog wel echt aktief is. laatste reactie was nl op 17-10.
  kan iemand me vertellen hoelang je rust moet houden als de diagnose virale pleuritis is.

 87. Ella zegt:

  Hallo Suzanne,

  Deze site is zeker nog actief. Zie reacties bij andere onderwerpen en dan zal je zien dat er vele reacties geplaatst zijn.
  Waarschijnlijk heeft je behandelend arts wel aangegeven hoe lang je rustig aan moet doen en anders zou ik je adviseren goed naar je eigen lichaam te luisteren en als je je beter gaat voelen langzaam alles weer op te pakken..stap voor stap!
  Succes!

  Groetjes Ella

 88. Silvia zegt:

  Beste forumleden,
  Ik loop sinds enkele dagen met klachten die grotendeels overeenkomen met klachten van forumleden. Daarom maar dit berichtje. Ik heb ruim twee weken een zware griep (griepprik gehad tijdens griep…) gehad en dat is nu sinds ruim een week helemaal over. Ik ben maandagavond wezen sporten en dinsdag-, woensdag- en vanochtend ben ik van een enorme pijn in mijn rechterzij wakker geworden. Het is een brandende pijn over mijn hele zijkant en vanochtend had ik ook pijn in mijn rechterschouder. Daarnaast heb ik veel pijn als ik diep ademhaal (niet bij oppervlakkig ademhalen). Als ik mijn zij aanraak word ik ook misselijk. De pijn is s’ochtends het ergst, over de rest van de dag ebt het nagenoeg weg. Ik ben nog niet bij de huisarts geweest maar als ik morgen (vrijdag) ook wakker word met dit soort hevige pijnen ga ik denk ik wel. Of is dat onzin en heb ik gewoon een zware spierpijn ofzo?

 89. Linda zegt:

  Hoi Ella,
  Afgelopen maandag kreeg ik pijn bij het diep inademen. Ik dacht een verrekte spier o.i.d. paar pijn stillers genomen, vroeg naar bed… niet geslapen… volgende dag nog steeds veel “spier”pijn ..Ibuprofen gehaald, en op verjaardags visite gegaan de hele dag. Nog steeds veel pijn bij het inademen. dat wij om half twaalf in de avond naar huis reden werd de pijn ineens vreselijk, zo erg dat zelfs normaal inademen ontzettend pijn deed. Wat duurt een uur dan lang voor je thuis bent. Het was zo erg dat we meteen door naar het ziekenhuis zijn gereden. Ik had zelf het idee dat ik aan het hyperventileren was, omdat ik al twee dagen heel ‘hoog’aan het adem halen was. maar oh wat doet het pijn!
  de SEH arts dacht dat ik een gekneusde rib had en daardoor moeilijk kon ademen…
  verder vroeg hij of ik gezond was of ik rook of drink en of ik problemen aan mijn benen had. En dat had ik, want ik was die week ervoor net aan mijn spataderen ingespoten ( voor de 25e keer inmiddels, weer een heel ander verhaal) En toen schrok hij, want dan moest er rekening gehouden worden met een long embolie. Er werden meteen long foto’s gemaakt en bloed afgenomen. en dan wachten op de uitslag. Ik dacht nog: mevouw u heeft een gekneusde rib en bent gaan hyper ventileren u mag weer naar huis!”
  had ik gedacht! Op de long foto’s was wat vocht in mijn longen, en uit het bloed onderzoek bleek een dat er een infectie in het lichaam was en een verhoogde kans op een long embolie. en om dat uit te sluiten moet er een ct scan gemaakt worden, dus u blijft hier een nachtje!
  ik werd op long embolie behandeld met pijn stilling en bloed verdunners. De pijn werd aanzienelijk minder, (tja 3 ibuprofen en 8 paracetamol, wat wil je) uit de scan kwam er geen embolie naar voren, en werd de diagnose een virale pleuritis. Hier kunnen wij niets aan doen, alleen pijnstilling en wachten tot het over gaat. En ik mocht naar huis. Over 6 weken moet ik een long foto laten maken en
  terug naar de long arst.
  Daar zit ik dan nu, thuis! En met een heleboel vragen.
  (vooral van de mensen om mij heen)
  Hoelang duurt het? moet ik binnen blijven? (ik voel me niet ziek, ben allen snel moe)moet ik pijn stillers blijven slikken?( alleen bij diep inademen doet een plek onder mijn sleutelbeen nog zeer)
  (of is dit een over belaste spier. Moet het met rust over gaan of mag ik gewoon alles doen?
  (als ik me nou honds beroed zou voelen dan is het wat anders, maar ik vind het nogal mee vallen),mijn familie maakt zich meer zorgen dan ik, ben ik te nuchter? ik weet het niet!
  groetjes Linda

 90. mirjam zegt:

  na dit allemaal gelezen te hebben,denk ik maar 1 ding.OOK PLEURITIS.
  mijn man is al 12 weken thuis met hevige pijn onder zijn schouderblad en aan de voorkant bij zijn ribben.
  is met kerst 10 dagen opgenomen geweest in het ziekenhuis…daarna naar huis gestuurd met morfine,paracetamol en naproxen.de artsen zeggen allemaal …WAARSCHIJNLIJK een pleuritis maar dat had dan al veel minder pijnlijk moeten zijn…NIET DUS.ik ben blij dat hier soortgelijke verhalen staan.dan zijn wij in ieder geval niet gek.groetjes mirjam

 91. Johny zegt:

  Pleuritis is een zeer pijnlijke aandoening. Bij veel gevallen probeert de arts eerst Tramadol of Tramadol gecombineerd met Paracetamol (Zaldiar). Soms probeert de arts ook een flinke dosis in de bil te injecteren met een ander pijnbestrijdend middel. Indien de (hevige) pijn niet afremt, kan de arts overstappen op morfine. Maar Morfine mag niet lang gebruikt worden omdat Morfine tot verstopping kan leiden.

  Pijn dat door Pleuritis kan zo pijnlijk zijn en langdurig aanhouden. In dit laatst geval kan de arts je doorverwijzen naar een CT-scan (Computer Tomografie). Uit dit onderzoek moet dit blijken waar er vocht zit die soms niet door een gewone Rontgenfoto op te merken is.

  Groeten, Johny.

 92. mirjam zegt:

  hoi ella en johny,
  bedankt voor de reactie,maar het
  blijkt niet altijd goed te zien ook niet met ct scan.
  in ons geval in ieder geval,is er wel wat te zien maar men kan niet hardmaken dat het een virale pleuritis is, de rest is allemaal uitgesloten,b.v.aan een thoracale hernia is gedacht,maar na een mri scan was ook dit uitgesloten.
  ik hoop met deze verhalen dat ook de medici gaan inzien dat er ook langduriger pleuritis patienten zijn. groetjes mirjam

 93. annette zegt:

  heb op mijn 62ste een 9 maanden durende kinkhoest gehad, de huisarts dacht aan een verkoudheid, tijdens mijn verblijf in duitsland kwam de arts er achter dat ik kinkhoest had. sindsdien heb ik last van mijn longen, op het moment een flinke longontsteking en het ademen valt mij zwaar, heeft iemand ervaring met longproblemen na het hebben van kinkhoest

 94. Sandra zegt:

  Mijn probleem begon ongeveer een half jaar geleden denk ik. Soms kreeg ik plotseling een hevige stekende pijn aan de linkerkant van mijn borstkas als ik diep inademende. Dit duurde toen nog kort (5 minuten) en als ik dan oppervlakkig ging ademhalen had ik er geen last van en zakte het vanzelf af. Dit gebeurde toen maar 1 keer in de maand ofzoiets. De laatse tijd begin ik er echter steeds meer last van te krijgen. Nu heb ik bijna wel elke week een keer dat ik plotseling weer pijn krijg bij het (diep) inademen en dit duurt dan soms wel de hele dag. De dagen daarna en soms daarvoor doet het geen pijn, maar heb ik een beetje een zeurende pijn in mijn borstkas (ook links)of onder mijn schouderblad. Bovendien heb ik het steeds vaker ook plotseling erg benauwd, meestal gooi ik het dan op de astmatische bronchitis waar ik voorheen last van had. Ik begin me nu toch wel een beetje zorgen te maken over mijn probleem, maar meestal als ik naar een huisarts stap (hetgeen ik niet snel doe) is er weer eens niks aan de hand en komt het erop neer dat ik mij aanstel en dat het vanzelf wel weer overgaat. Het ligt altijd aan de leeftijd en bovendien woon ik nu momenteel een half jaar ergens anders en wordt het dus wat lastig om naar mijn huisarts te gaan. Ik ben daarom eerst dus maar even op het internet gaan zoeken en kwam op deze site terecht. Zou dit mijn probleem kunnen zijn?

 95. Ella zegt:

  Hallo Sandra,

  Het is op deze manier eigenlijk niet te zeggen of dit pleuritis kan zijn. Daarvoor zal je toch een arts moeten bezoeken en die zal je..als die denkt aan pleuritis..doorsturen naar t ziekenhuis voor verder onderzoek dus als de mogelijkheid er is toch een arts even bezoeken. Dat is het beste!

  Sterkte,
  Ella

 96. Inge zegt:

  Ik ben twee weken geleden ontslagen uit het ziekenhuis na een pneumonie links en pleuritis.
  Na controle vorige week bleek mijn pneumonie volledig genezen te zijn (foto’s en bloedafname).
  Toch blijf ik met zo’n pijn zitten in mijn borstkas,zij en schouderblad.Pijnmedicatie helpt niet.
  Zijn dit nu nog restanten van de pleuritis of moet ik mij zorgen maken?Na inspanning (bijvoorbeeld kuisen) heb ik eens zoveel pijn.

 97. Ella zegt:

  Hai..

  Ik denk dat het nog de resten zijn van de pleuritis..dan zal op den duur zeker afnemen..
  Is dit niet het geval ff contact opnemen met je huisarts.

  Groetjes en sterkte

 98. Inge zegt:

  Vandaag nogmaals bij kine geweest omwille van hevige hoofd-en nekpjn.
  diagnose:verklevingen van de pleura waardoor reflexreacties naar nek en eveneens leverproblemen door al de medicatie die ik intussen al heb moeten innemen.
  Ben al blij dat hij iets gevonden heeft en ook nog kan oplossen!

 99. Betty zegt:

  Na een operatie met veel complicaties, waaronder een longontsteking, ben ik afgelopen weekeinde voor de tweede keer opgenomen vanwege een vermoedelijk longembolie. Ook voor de tweede keer ben ik naar huis gestuurd omdat het (toch) een pleuritis blijkt te zijn, en ze denken aan de virale variant. Ik hoest niet, heb alleen maar vreselijke pijn op de borst (in aanval vorm). Ik weet dat ik “moet uitzieken”; maar wat verstaan ze daaronder? Is het besmettelijk (heb een kleinkind van 4 maanden)? Mag je wel bewegen en/of zwemmen (ik doe aan revalidatie zwemmen sinds de operatie), of moet je juist veel rust houden? Is het goed om naar bijvoorbeeld de sauna te gaan of in een warm bad??
  Kan iemand mij antwoord geven op deze vragen??
  Betty

 100. Ella zegt:

  Hallo Betty,

  Het beste is genoeg rust te nemen. Daar knap je het beste van op en beperkte inspanning dus. Als jij van zwemmen juist ontspan moet je dat zeker doen. Het is verder niet besmettelijk
  Succes

  Groetjes Ella

 101. D zegt:

  Wat houdt pleuritis precies in?
  De dokters zeggen dat m’n ribspier is verrekt maar ik heb dezelfde klachten als daarboven.
  Ik heb het al 3 jaar kan het genezen?

  D.

 102. Ella zegt:

  Hallo D,

  Als je het infostukje hierboven leest heb je eigenlijk alle antwoorden.Als iets je toch onduidelijk is hoor ik het graag.

  Groetjes Ella

 103. brenda zegt:

  hee,

  ik heb al een paar weken last van een stekende pijn in me linker borst, voelt zo alsof iemand een mes in me steekt.
  het deed eerst alleen pijn als ik wakker werd en vooral met diep in ademen.
  maar nu doet het de hele dag zeer, ik kan niet meer normaal ademen.
  de pijn trekt nu ook naar me linker schouder en arm.
  ik wil liever niet naar de dokter i.v.m vorige ervaringen.
  kan je mij mischien helpen.

  gr. brenda

 104. Ella zegt:

  hallo Brenda,

  Als het echt pleuritis is dan zal je toch door een arts behandeld moeten worden want dat gaat niet zomaar over dus adviseer ik toch contact op te nemen met je huisarts, want alleen maar pijnstillers slikken zullen je klachten wel verminderen maar werkt niet genezend.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 105. Maya zegt:

  Mijn vriendin ligt op het moment in het St. Antonius ziekenhuis te Nieuwengein.
  En is geopereerd aan longkanker. Vandaag is gebleken dat ze pleuritis heeft. Jammer, want ze heeft al langer longontsteking, reeds voor de operatie. Daarbij heeft ze geen verhoging.
  Wat misschien niet uitzonderlijk is al ik zo alles hierboven lees.
  Het stelt mij gerust na alles wat ik op deze site gelezen heb. Ze is in Nieuwegein in goed handen, ze zijn in het Antonius Ziekenhuis gespecialeerd in longziekten.
  Vandaag zijn er twee drains geplaalts voor op de borst en achter op de rug, de longarts wil haar zo snel mogelijk op de been hebben.
  Zelf is ze niet positief, maar nu ik deze reacties op deze site gelezen heb, heb ik alle vertrouwen, dat het goed komt met haar, wat betreft de pleuritis, afgezien van de uitslag van de kweek van het gezwel, dat is verwijderd.
  Mijn devies is geef nooit op, hoe moeilijk het soms is.

 106. jacques zegt:

  ik wil graag weten als je long slecht zijn, en je dan die virale pleuritis heb gehad 6 weken langen , en nu af en toe nog voel als ik mij een beetje druk maakt, of moet lachen . zijn dan je longen dan nog slechter geworden . ik heb longemviezeem ,en nu zuurstof gekregen wand ik had het erg benauwd. ik weet niet of ik dat goed schrijf , maardat is de vraag ,zujn mijn longen slechter gewooprden,???

 107. Ella zegt:

  Hallo Jacques,

  Als je longen al slecht zijn worden ze bij iedere aandoening die je dan weer krijgt aan je longen toch weer wat slechter..helaas!
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 108. Dolores zegt:

  Hoi.
  Ik ben Dolores en 38 jaar en sinds dinsdag een ontzettende pijn in mijn linkerlong net onder de borst.
  Diep in ademen deed een golvende pijn veroorzaken boven op de pijn die er steeds bleef.
  Ook met praten kreeg ik steeds meer pijn daar.
  Iedereen zei het is je rib maar ik wist dat het dieper zat.
  Ben in de avond gelijk naar de huisartsenpost gegaan en ben onderzocht.
  Ik had geen koorts alleen die ontzettende pijn.
  Hij was bang dat ik een hartinfarct had of longembolie maar het was wel raar dat dit aan een kant was.
  Ook heb ik nooit iets aan mijn longen gehad.
  Ik moest door naar het ziekenhuis tjee wat was dit ver lopen en ik had echt ik ga van mijn stokje af.
  Eindelijk aangekomen in het ziekenhuis allerlei bloedonderzoeken,hartfilmpje,longfoto’s helemaal niks wat eruit kwam en werdt naar huis gestuurt.
  Wel heb ik heel dik bloed zeiden ze.
  Kreeg niks voor de pijn en geloof me ik ben niet kleinzeerig maar je twijfelt wel wat heb je dan omdat je zo naar huis word gestuurt of je aandacht nodig zou hebben.
  Volgende ochtend bij de huisarts die zei al gelijk je hebt pleuritus en ik kreeg Arthrotec mee voor de pijn het is ook ontstekings remmend gho wat een wonder middel.
  Nu is het zondag heb geen pijn meer zonder de pijnstillers maar ben wel moe.
  Ook begin ik sinds gisteren te hoesten je moet weten dat ik nooit ziek ben of griep heb dus waar het hoesten nu vandaan komt weet ik niet.
  Wel moet ik donderdag naar de cardioloog voor een hart echo ???? want de huisarts denkt dat ik ook een ontstoken hartzakje heb.
  Ik weet wel beter want het was echt mijn li long.
  Heb deze week nog gehoopt dat ik koorts zou krijgen maar helemaal niks ik snap hier nou echt niks meer van waarom krijg je geen antibiotica of penciline als je geen koorst hebt.
  Hoop dat jullie meer weten.
  Want je kan toch geen plotselinge pijn hebben en ze niks in je bloed vinden.
  Groetjes Dolores

 109. Ella zegt:

  Hallo Dolores,

  Kan me voorstellen dat het je allemaal vreemd in de oren klinkt..moet ook eerlijk bekennen dat het lastig te begrijpen is want in het ziekenhuis hebben ze allerlei onderzoeken gedaan en daar zien ze niets..en dan zegt de huisarts dat je toch pleuritis hebt..zonder dat hij verder uitgebreid onderzoek kan doen..of hebben ze info van het ziekenhuis naar hem gestuurd met deze mededeling. Daar lijk het meer dan op.
  Als je na je hartecho een arts spreekt zou ik duidelijk je mening uitten[desnoods vragen op papier zetten]zodat je niet in het ziekenhuis wordt afgescheept met woorden waar je later toch weer niets aan hebt.
  Succes donderdag en als je meer weet moet je maar even een berichtje weer achter laten[of een mailtje sturen kan ook]
  Succes!

  Groetjes Ella

 110. Dolores zegt:

  Hoi Ella
  Nou donderdag de echo gehad en inderdaad ook een ontstoken hartzakje.
  Ik heb nu beide en gisteren nacht weer ineens veel pijn had al anderhalve week geen pijn meer.
  Heb maar weer die pijnstiller genomen gelukkig werkt die goed.
  Klopt het dat dit alleen maar over kan gaan met rust en er geen medicijnen voor zijn.
  Groetjes Dolores

 111. cedric zegt:

  Hallo allemaal,

  Ik heb voor de derde keer in 15 jaar een longvliesontsteking. De vorige keren duurde deze niet erg lang, was ook nog jong. Nu heb ik er weer 1 te pakken met de logische gevolgen die iedereen al kent.
  Ik heb van iemand gehoord dat ze hem voeger inwreven met een zalf op basis van een kruid (hijzelf denkt iest zoals paardenkruid ofzo, hij herinnert het zich niet zo goed meer). daarna nog wat compressen met dezelfde zalf en wat windels om het zaakje op zijn plaats te houden.
  Hij zei dat hij nadien vol uitslag stond omdat deze kruiden het gif uit je longe trekken.
  Ik gebruik nu een preparaat die inderdaad de ergste pijn wegneemt, maar waar je zo moe en slap van wordt.
  Ik begin volgende week aan de verbouwing van mijn winkel, het contract is getekend.
  Dus alle info is welkom.

  Groetjes,

  Cxe9dric

 112. cedric zegt:

  Hallo allemaal,

  Ik heb voor de derde keer in 15 jaar een longvliesontsteking. De vorige keren duurde deze niet erg lang, was ook nog jong. Nu heb ik er weer 1 te pakken met de logische gevolgen die iedereen al kent.
  Ik heb van iemand gehoord dat ze hem voeger inwreven met een zalf op basis van een kruid (hijzelf denkt iest zoals paardenkruid ofzo, hij herinnert het zich niet zo goed meer). daarna nog wat compressen met dezelfde zalf en wat windels om het zaakje op zijn plaats te houden.
  Hij zei dat hij nadien vol uitslag stond omdat deze kruiden het gif uit je longe trekken.
  Ik gebruik nu een preparaat die inderdaad de ergste pijn wegneemt, maar waar je zo moe en slap van wordt.
  Ik begin volgende week aan de verbouwing van mijn winkel, het contract is getekend.
  Dus alle info is welkom.

  Groetjes,

  Cxc3xa9dric

 113. Ella zegt:

  Hallo Dolores en Cxe9dric,

  Sorry voor de late reactie..druk met van alles maar alsnog een reactie,

  Dolores,
  Vaak kijken ze wat voor infectie het is..Als deze infectie niet te bestrijden is met antibiotica moet deze met rust enz genezen dusse rustig aan doen en ik hoop dat het al wat beter gaat!

  Cxe9dric,
  Ik hoop dat het ondertussen al wat beter gaat en dat je al kan minderen met je pijnstilling want als je een winkel moet verbouwen terwijl je zo moe bent is ook niets.
  Sterkte!
  Het goedje van vroeger zeg mij trouwens helemaal niet

  Sterkte allebei!

  Groetjes Ella

 114. Ella zegt:

  Hallo Dolores en Cxc3xa9dric,

  Sorry voor de late reactie..druk met van alles maar alsnog een reactie,

  Dolores,
  Vaak kijken ze wat voor infectie het is..Als deze infectie niet te bestrijden is met antibiotica moet deze met rust enz genezen dusse rustig aan doen en ik hoop dat het al wat beter gaat!

  Cxc3xa9dric,
  Ik hoop dat het ondertussen al wat beter gaat en dat je al kan minderen met je pijnstilling want als je een winkel moet verbouwen terwijl je zo moe bent is ook niets.
  Sterkte!
  Het goedje van vroeger zeg mij trouwens helemaal niet

  Sterkte allebei!

  Groetjes Ella

 115. bernard zegt:

  ik heb ook pleuritis gehad, (vele van jullie hebben dat ook)/nog., ik heb een vraag weet iemand hoe het komt dat er op de scans en de foto’s niks meet te zien is maar dat de pijn wel blijft?? ik heb nog steeds last van kort ademigheid en snel moe., ik werk alweer een week halve dagen langer lukt niet., ik krijg nog wel een longfuctie onderzoek en een onderzoek bij de k.n.o arts. hoop dat iemand me kan vertellen wat er is en hoe dit kan gr. bernard

 116. AR zegt:

  Ik ben door wat zoeken op internet op deze site gekomen.
  6 dagen geleden kreeg ik na een intensieve fitness-training erge pijn rondom mijn ribben met pijn in de rechterschouder. Na 24 uur tevergeefs paracetamols geslikt te hebben heb ik de huisartsenpost opgebeld (was zondag). daar heb ik 3 x daags Diclofenac 50 mgr voorgeschreven gekregen(plus een maagbeschermer), tevens kon ik 4 x daags 2 paracetamol slikken. De volgende dag ben ik naar mijn huisarts gegaan en die heeft voor de zekerheid een bloedonderzoek laten doen.
  Ik ben nu bijna een week verder en er is nog weinig veranderd, pijn vnl. rechtsachter bij de ribben (het voelt als een band) en ik kan moeilijk doorademen, dit veroorzaakt pijn. Volgens mijn huisarts zijn het xf3f gekeusde ribben door te hoge inspanning xf3f is het een virus op mijn ribben. Ik ben nu een week thuis en doe eigenlijk bijna niks en ben toch erg moe. Heeft iemand een idee wat dit kan zijn? Hoor het graag, met vr gr AR

 117. AR zegt:

  Ik ben door wat zoeken op internet op deze site gekomen.
  6 dagen geleden kreeg ik na een intensieve fitness-training erge pijn rondom mijn ribben met pijn in de rechterschouder. Na 24 uur tevergeefs paracetamols geslikt te hebben heb ik de huisartsenpost opgebeld (was zondag). daar heb ik 3 x daags Diclofenac 50 mgr voorgeschreven gekregen(plus een maagbeschermer), tevens kon ik 4 x daags 2 paracetamol slikken. De volgende dag ben ik naar mijn huisarts gegaan en die heeft voor de zekerheid een bloedonderzoek laten doen.
  Ik ben nu bijna een week verder en er is nog weinig veranderd, pijn vnl. rechtsachter bij de ribben (het voelt als een band) en ik kan moeilijk doorademen, dit veroorzaakt pijn. Volgens mijn huisarts zijn het xc3xb3f gekeusde ribben door te hoge inspanning xc3xb3f is het een virus op mijn ribben. Ik ben nu een week thuis en doe eigenlijk bijna niks en ben toch erg moe. Heeft iemand een idee wat dit kan zijn? Hoor het graag, met vr gr AR

 118. lola zegt:

  Hallo,

  2weken geleden werd door 2 huisartsen en longfoto’s pleuritis vastgesteld, na 1 week antibiotica was de zij pijn weg, ik had nog wat last van mijn schouder(oververmoeid gevoel), ik heb dit de huisarts gemeld en omdat we over 2 weken op vakantie gaan adviseerde hij me om aankomede week nog een keer longfoto’s te laten maken. Gisteravond kreeg ik acuut pijn in mijn rechterschouder en arm weer dat oververmoeide gevoel precies hetzelfde als 2 weken geleden, ik moest ook direct bellen als er iets was, vandaaf zondag heb ik de huisartsenpost bebeld omdat nu mijn sleutelbeen ook opgezwollen is, de arts wist me te vertellen dat dit los staat van pleuritis maar ik bel morgenvroeg eerste werk de huisarts. Ik heb niet echt veel last meer met ademen, alleen gevoelig bij diep ademen maar geen echte pijn zoals 2 weken geleden.
  Mijn vraag: Zal die pijn sleutelbeen naweeen zijn van pleuritis of zal het weer de kop opsteken.Ik ben erg ongerust en was liever naar het ziekenhuis gegaan, ik verwacht ook dat morgen mijn huisarts anders reageerd dan die arts van de huisartsenpost, ik hoefde niet eens langs te komen. Met vriendelijke groeten, lola

 119. Ella/ Weblog longziekte zegt:

  Hallo Lola,

  Is moeilijk zo te zeggen of het nu hetzelfde is als vorige keer..of nu een overbelasting enz.
  Ik hoop dat je huisarts je gewoon serieus neemt en desnoods nog probeert dat je voor je vakantie toch nog even langs het ziekenhuis kan.
  Sterkte en hoop dat je wel op vakantie kan!

  Groetjes Ella

 120. ANDRE DE RUITER zegt:

  Dag, Ella nou wat een vervelende verhalen allemaal, ik ben ziek thuis vanaf 14-1-2008, diagnose longvliesontsteking(pleuritus) pffff wat een pijn zeg, uiteraard de nodige onderzoeken, en nu 13 weken verder, zijn we erachter gekomen dat ik buiten die longvliesontsteking een CMU infectie heb, en is door een verminderde weerstand weer een longvliesontsteking ontstaan, ooo niet weer he, voor de tweede keer een longvliesontsteking en voor de tweede keer een stootkuur prednison/klacid, ik heb pijn ben heeeeeeel moe/duizelig/oorsuizen, moet elke dag naar bed anders trek ik het niet, s,nachts ondanks dat ik nu twee stootkuren heb gehad, moet ik m,n bed uit van de pijn/druk op m,n borst die afglijdt naar beneden, ik hoeste de laatste keer ook groen slijm op, ik heb het gevoel,ondanks de goede zorgen in het ziekenhuis, dat ze niet precies weten hoe te handelen, maar ik ben er inmiddels moe en een beetje wanhopig van aan het worden, hoe moet dit nu verder, ik kan toch niet blijven slikken, en voor m,n gevoel sta ik na 13 weken weer bij af,ik was altijd zeer actief thuis op mijn werk en met sporten, nu voel ik me eigen een man van 80, ik schrik van de berichten van andere patienten dat het lang kan duren. gr ANDRE

 121. Anoniem zegt:

  Hallo Andre,

  Kan me voorstellen dat je er een beetje flink wanhopig van wordt, want zo denk je dat je herstellende bent en zo ben je weer terug bij af.
  Wieweet dat er mensen je berichtje lezen en het bekend voor komt. Hoop dat zij jou de beste tips enz kunnen geven.
  Van mij kant wil ik je veel sterkte wensen en hopend op een speodig herstel!

  Groetjes Ella

 122. Ingrid Dam zegt:

  Hoi Ella,
  Ik heb al bijna 5,5 week last van een stemverlamming. Ik heb bij de KNO arts een MRIscan moeten maken en heb afgelopen donderdag de uitslag gehad. Er zat een hele grote vlek van 7 bij 4 in mijn hartzak. Ik heb een voorgeschiedenis van borstkanker (3 jaar geleden) en mijn artsen zijn heel erg bezorgt. Ik hoest veel, heb pijn op de borst, en verder zie ik veel overeenkomsten met hierboven.
  De artsen hebben mij verteld dat ik rekening moet houden met het allerergste, maar ik moet voor mijzelf ergens een beetje moed vandaan halen.
  Heb jij enig idee of het ook gewoon iets onschuldigs kan zijn??
  Ik moet over 5 dagen opgenomen worden om een puntie te maken.
  Alsjeblieft geef mij hoop!!
  Groetjes Ingrid 27 jaar

 123. Ella zegt:

  Hallo Ingrid,

  Wat erg je verhaal zo te lezen..Veel te jong om dit allemaal mee te maken zeg!
  Ik zou willen dat ik je hoop kon geven, maar dat is voor mij best moeilijk want ik ga er van uit dat de artsen de MRI goed hebben bekeken en dat klinkt niet positief. Ik kan natuurlijk dan zeggen dat het misschien allemaal mee valt maar dan zou ik artsen tegen gaan spreken die heel je medisch dossier hebben en het beste een oordeel kunnen geven.
  Wat ik graag voor je wilt zijn is een luisterend oor en ik hoop zeker als je meer weet weer van je te horen.
  Als je je verhaal niet op de site kwijt wilt mag je me ook mailen via longziekte@hotmail.com
  Ik wens je veel sterkte en denk aan je als je voor je punctie moet van de week!
  Sterkte.

  Groetjes Ella

 124. Amanda zegt:

  Hallo Ella,

  Ik zit met en dringend probleem. Heb zelf geen pleuritis maar mijn broer wel hij heeft hoge koortsen gehad nu gaat het wel weer. Hij wordt behandeld met Augmentin en Tramal. Aangezien mijn weerstand erg slecht is door zieketen aan mijn immuunsysteem wil ik graag weten of pleuritis besmettelijk is. Hij heeft ook longkanker en wil hem bezoeken maar niet als het besmettelijk is…..
  Ben onlangs tegen pneumokokken ingeent.
  Graag uw antwoord

 125. Familie Groen zegt:

  Zo goeiendag allemaal,

  Mijn man ligt morgen alweer 14 dagen in het ziekenhuis met pleuritis en longonsteking in zijn linkerlong.Door deze ontstekingen is er veel vocht achter zijn long gekomen,d.m.v. een punctie hadden ze al wat vocht eruit gehaald.De dag erna met een drain ook halve liter vocht weggehaald.Na deze ingrepen bleek de ontstekingswaarde in zijn bloed wel verbeterd (binnenkomst was het 275,na punctie 190) maar de foto was juist slechter geworden.Als je je long voorstelt en er zitten 5 kwabben in je long,was de ontsteking gevorderd tot 1 hele longkwab.Dus een CT-scan gedaan met contrastvloeistof.Deze was dus niet goed en daarom kreeg mijn man een drain en spoeling van zijn long.Wat een rotzooi kwam eruit zeg.Vandaar dat hij koortspieken hield en nu is zijn ontstekingswaarde in het bloed gedaald naar 90.
  na 3 en halve dag is zijn drain er nu uit omdat hij verstopt ging zitten…en morgen krijgt hij weer een foto en word er bloed geprikt..ik hoop dat het nu aanzienlijk verbeterd is…
  Maar ook hij is verkeerd gediagnosteerd bij de huisarts en huisartsenpost!Spierpijn…
  Tot 2 weken geleden met 40 graden koorts en ademhalingsmoeilijkheden met ambu in ziekenhuis terechtkwam..en we zijn nu al 2 weken verder…
  Ik wens iedereen hier veel sterkte en hoop dat mijn man heeeeeeeeeel snel naar huis mag.

 126. Josxe9 zegt:

  Mijn man heeft al 4 maanden pijn in zijn rechter zij. Na onderzoek bleek dat hij vocht in zijn longen had. De longarts zei dat dat vanzelf weg zou gaan en hij zelf ook weer zou opknappen. Dit is ook gebeurd maar na 2 weken kwamen de klachten weer terug en heeft weer even veel last als in het begin.
  De doktoren weten nog steeds niet waardoor dat komt maar mijn man zelf denkt dat hij pleuritis heeft.
  Nu lees ik op deze site dat dat zou kunnen komen door een auto-imuunziekte, daar heeft de longarts het ook al over gesproken. Ik vraag me nu af hoe ze hier achter kunnen komen. De dokter had het erover om een beetje longvlies weg te nemen om te onderzoeken Kunnen ze hier dan aan zien of het om een auto-imuunziekte zou kunnen gaan.

  Hele interesante site trouwens

 127. Josxc3xa9 zegt:

  Mijn man heeft al 4 maanden pijn in zijn rechter zij. Na onderzoek bleek dat hij vocht in zijn longen had. De longarts zei dat dat vanzelf weg zou gaan en hij zelf ook weer zou opknappen. Dit is ook gebeurd maar na 2 weken kwamen de klachten weer terug en heeft weer even veel last als in het begin.
  De doktoren weten nog steeds niet waardoor dat komt maar mijn man zelf denkt dat hij pleuritis heeft.
  Nu lees ik op deze site dat dat zou kunnen komen door een auto-imuunziekte, daar heeft de longarts het ook al over gesproken. Ik vraag me nu af hoe ze hier achter kunnen komen. De dokter had het erover om een beetje longvlies weg te nemen om te onderzoeken Kunnen ze hier dan aan zien of het om een auto-imuunziekte zou kunnen gaan.

  Hele interesante site trouwens

 128. Andrea zegt:

  Hallo Ella,

  Dit is een heldere en informatieve site.
  Tien jaar terug had ik een longembolie gehad met daarnaast een trombosebeen.
  Begin september ben ik tijdens mijn vakantie gevallen en mijn enkel verzwikt met een open wond. Die nu nog open is en ettert. Het was niet direkt ontsmet en antibiotica kreeg ik pas een paar dagen later.
  Nu heb ik begin oktober opeens heftige pijn onder mijn linker borstkas gekregen.
  Mijn huisarts gewaarschuwd en die heeft direkt een bloedtest laten regelen en mijn longen beluisterd. Er bleek later iets niet goed met mijn bloed en moest direkt naar spoedopvang.
  Na diverse foto’s (rontgen en ct scan) en ecg filmpje ed bleek er niets aan de hand. Had wel een lichte verhoging.Geen longembolie en ik kon naar huis.Het zou kou op de spieren kunnen zijn, zei de longarts.
  Klachten overdag nam wat af maar ’s nachts had ik het meest pijn. Ik kon haast niet draaien of er kwam weer een felle stekende pijn. Ik was ook erg moe. De huisarts weer opgebeld dat ik nog steeds last had en verwees mij door naar fysio. Er zou blokkade zijn in de spieren.
  Nu wordt de klachten minder met rust maar moet nu opeens hoesten. Ben kortademig als ik me inspan. Voel nog dat het gevoelig is in mijn longen als ik diep ademhaal. Vooral door het hoesten herken ik me in de symptomen op deze site en weet dat het toch niet mijn spieren kan zijn. Kan het kwaad om naar een manueel therapeut te gaan. Zullen de klachten dan juist niet weer verergeren. Hoe kan je zeker weten dat je pleuritus heb. . . ?
  PS mijn grootvader had dit ook.

  Groetjes, Andrea

 129. Ella zegt:

  Hallo Andrea,

  Alleen door onderzoek in het ziekenhuis kunnen ze pleuritis vast stellen, dus zou de huisarts je door moete verwijzen.
  Voor manueel therapie weet ik eigenlijk te weinig, dus zou ik met zo’n therapeut eens overleggen of dit helpt bij je klachten.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 130. ria zegt:

  hallo ,ik ben dus ria .vandaag de uitslag gehad en ja pleuritus nu voor de 2de keer in 2 jaar de eerste keer heeft het anderhalf jaar geduurd voor het over was, omdat ik sjogren heb wordt alles daar mee afgedaan
  door de huisarts zo van het zullen je spieren wel zijn vanwege de sjogren, dus nu eindelijk zagen ze op de scan wat het was,tot mijn opluchting het is inderdaad of je dood gaat , het gevoel in je buik of dat er een elastickje uitgerekt wordt . en die vreselijke rugpijnen dit gun je niemand .ben alleen vreselijk teleur gesteld in me huisarts wandt zo moeilijk moet het niet zijn om te ontdekken wat er mis is. groetjes ria

 131. Ella zegt:

  Hallo Ria,

  Soms zou het gewoon fijn zijn als huisartsen mensen even door sturen voor een foto of scan als klachten te lang aan blijven. Dan hadden ze je sneller kunnen helpen.
  Bedankt voor je reactie op mn site.

  Groetjes Ella

 132. bien zegt:

  ben opgenomen geweest in zieken huis ben 25 na twee weken antibiotica nog steeds heel veel pijn in mijn linkerzijde
  er is geconstateerd dat ik pleuritis heb die nu in rest toestand is maar de pijn en kort ademigheid zijn nog altijd even erg
  pijnstillers helpen zelfs niet echt
  heb 10 maanden gelden ook al longontsteking gehad
  ik vroeg me af hoe lang genezings proces van pleuritis normaal duurt voor een gezond jong persoon
  en wat je me zou aanraden verder te ondernemen
  mijn arts is heel erg ongeintresseerd en maakt er een boeltje van
  alvast bedankt groeten bien

 133. Hilke zegt:

  Hoi Ella

  Mijn vriend hebben ze 5 weken geleden pericarditis geconstateerd en vandaag zijn we weer terug naar de eerste hulp gegaan om dat de pijn anders was voor de laatste dagen en ook meer pijnlijk aan het worden was, Nu heeft hij dus pleuritis. De ontsteking is dus van het hart naar de longen gegaan.
  Hij is heeft nu onstekingsremmende medicijnen (diclofenac e.c. 50gr).
  Ik zou graag willen weten of er een kans is dat het weer terug naar zijn hart gaat.
  Hoop dat je me kunt helpen!
  Groetjes Hilke

 134. Anoniem zegt:

  Hallo Bien,

  Vaak heeft het weer een tijd nodig om geheel te herstellen. Neem deze tijd ook.
  Ik zou de arts ermee confronteren waarom hij zo ongexefnteresseerd doet.
  Sterkte!

  Hallo Hilke,

  Voor mij is dit moeilijk te zeggen, want ik ken verder zijn voor geschiedenis niet en dit is meer een vraag om aan een arts te stellen. Die heeft zijn medisch dossier en kan dat beter beantwoorden.
  Sterkte.

  Groetjes Ella

 135. Anoniem zegt:

  Hallo Bien,

  Vaak heeft het weer een tijd nodig om geheel te herstellen. Neem deze tijd ook.
  Ik zou de arts ermee confronteren waarom hij zo ongexc3xafnteresseerd doet.
  Sterkte!

  Hallo Hilke,

  Voor mij is dit moeilijk te zeggen, want ik ken verder zijn voor geschiedenis niet en dit is meer een vraag om aan een arts te stellen. Die heeft zijn medisch dossier en kan dat beter beantwoorden.
  Sterkte.

  Groetjes Ella

 136. Esther zegt:

  Hallo, een Duitse arts heeft vrijdag Pleuritis geconstateerd bij mij. Ook zware bronchitis. De pijn vind ik vreselijk. Kan ook niets ondernemen want dan hoest ik mijn longen eruit en word ik kortademig. Lig dus op bed. Morgen ga ik naar mijn eigen huisarts. Weet iemand hoe lang dit kan duren? Ik ben altijd erg druk met van alles en voel me gewoon echt niet goed. Groetjes

 137. Janita zegt:

  Hoi,
  Ik heb 6 dagen in het ziekenhuis gelegen met een ‘droge’ pleuritis en een longontsteking.
  Ik ben behandeld met antibiotica via infuus en heb prednison en pijnstillers gehad.
  Nu thuis ben ik erg moe, heb een conditie van 0,0 en nu na een week begint de ‘stekende pijn’ achter m’n schouderbladen weer iets te verergeren.
  Kan iemend mij laten weten hoe lang het duurt voordat je je weer wat beter gaat voelen?
  Ik heb normaal gesproken een ‘bere-conditie’ en ben sportinstructrice van beroep.
  Graag zou ik weer zo snel mogelijk aan het werk willen, maar ik weet niet of dit verstandig is…

  Groet,
  Janita

 138. Anoniem zegt:

  Hallo,

  Ik kan tegen beide zeggen dat het per mens verschillend is hoelang het allemaal gaat duren. Neem zeker bij pijn nog wat pijnstillers en bouw deze op den duur langzaam af.
  Wens jullie beide veel sterkte en hoop dat 2009 een beter jaar zal zijn!

  Groetjes Ella

 139. joyce zegt:

  Hallo,
  Ik ben vorige week naar de huisarts geweest omdat ik zo,n pijn in mijn borst had(ik was wat bang omdat ik een ritme stoornis aan mijn hart heb waar voor ik al jaren bij de cardioloog loop en ook een ingebouwt kastje heb om mijn ritme bij te houden)ik had al een week koorts gehad en de huisarts hoorde slijm bij mijn longen en heeft me een kuur mee gegeven,gister werd de pijn weer zo erg op mij borst dat mijn hart er meteen op reageerde die ging weer aan de hobbel tot 200 slagen eenvriendin die op de ambulace werkt heeft een ambulance laten komen en in het ziekenhuis hebben ze ook meten een foto van mijn borst gemaakt de arts vertelde dat ik pleuritis heb alleen heb ik geen last bij het adem halen en de pijn komt bij vlagen het ene moment is het bijna weg en het volgende moment heb ik weer erge steken alleen links boven in de borst,nu is mijn vraag kan het wel zijn pleuritis zijn omdat ik ook geen problemen heb bij het adem halen aleen de steken en wat slijm ophoesten en ook een beetje pijn op mijn rug.
  kortom kan dit wel pleuritis zijn?

  Groetjes joyce.

 140. Ella zegt:

  Hallo Joyce,

  Om zo met je verhaal een oordeel te geven is erg moeilijk natuurlijk. In het ziekenhuis kunnen ze allerlei onderzoeken doen en daaruit is gebleken dat je pleuritis hebt en ik denk dat je anders aan de arts zou moeten vragen hoe hij bij deze diagnose is gekomen, zodat je zeker weet dat hij het aan het rechte eind heeft.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 141. leonie zegt:

  heey ik ben leonie 20 jaar oud heb van t zomer een longembolie gehad in zwitserland heb daar voor een paar daagjes in t ziekenhuis gelegen maar terug in nederland had ik ook een behoorlijke longvlies ondsteking met veel vocht heb toen 4 weken in t ziekenhuis gelegen toen ik er uit was ging alles goed geen last meer gehad tot aan kerst afgelopen jaar ben weer op genomen met longvlies ondsteking nu inmiddels weer thuis heb ik weer helse pijnen vooral savonds snachts waardoor ik niet kan liggen en benouwd ben me longarts neemt die klachten niet erg serieus zijn er methodes om hier geen last meer van te hebben een operatie of weet ik veel wat? groetjes leonie

 142. Ella zegt:

  Hallo Leonie,

  Het lijkt erop dat de ontsteking toch niet helemaal weg is en je daar de pijn van hebt. Is het een idee, omdat de longarts je niet serieus neemt, om contact op te nemen met je huisarts en daar het probleem voor leggen.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 143. henk zegt:

  Hallo,
  wie heeft ervaring met chronische pleuritus na vele pijnblokkades anti depressivas morfine nog steeds pijn ben al 2x geopereerd niets helpt afdoende ben al sinds 2006 aan de medicijnen

 144. ilse zegt:

  hallo

  heb ook zulke ervaring had
  geen enkele dokter nam me serieus en had helse pijn 2x op spoed gezeten ma ik had ‘niet’ mocht terug na huis de volgende morgen is me mama met me mee gegaan en ze dwong de dokters om me nog eens te onderzoeken ma ze zeiden dat ik niets had uit eindelijk hebben ze me nog eens onderzocht en plots kon het niet snel genoeg gaan me longen zatten 3/4 vol met etter ik was aan het stikken in me eigen vuiligheid
  verschillende ingrepen ondergaan zoals een plutitise puntie ==> pijnlijk
  onder plaatselijke verdoving een drain geplaats en dan geopereerd aan me longen nu ben ik ziekte vrij maar heb nog problemen om goed te ademen vooral ’s morgens ik moet percies eens goed diep inademen tot dat me longen goed beginnen tewerken
  ma pijn da kan niet meer zeggen de dokter ma toch zit er mee

  veel sterkte aan de gene die het zelfde meegemaakt hebben of die het nu meemaken
  gtjes ilse

 145. leen zegt:

  mijn man werd opgenomen met pijn onder zijn ribben ,eerst zeiden ze longontsteking ,er werd op spoed aan hartfilmpje gemaakt zuurstof en en van alles en nog wat ,zijn benen zijn echt slap ?????vooral aan de rechter kant loopt heel sloom en moeilijk ,na 5dagen ziekenhuis werd hij naar huisgestuurd met een antibiotica (amoxicilline clavulaanzuur)en dat hij Pleuritus had ,ze hadden wel eerst een punctie gedaan er zat wat vocht achter de longen ,de kweek van het vocht was positief ,maar thuis is hij gauw moe ,maar ik vind het vreemd dat hij opeens zo moeilijk loopt ,heeft iemand ervaring met het zelfde !! ik maak me zorgen .hij kreeg wel spuitjes tegen tromboze benen kan het daar van zijn?

 146. Vincent zegt:

  He,

  Zelfde probleem als de rest hier denk ik. 2x naar spoed geweest, 2x zoveel pijn in mijn borst dat ik niet meer recht kon staan. Ik ga ook niet snel naar een arts, maar zag in dat dit wel nodig was! 1ste keer op spoed werd mij gezegd gaat wel over… 2de keer hebben ze een hele dag met me rondgereden van hier naar daar foto hier foto daar. Om tot de conclusie pleuritis te komen. Ik kom thuis en zoek het op via google en de symptomen zijn exact hetgeen ik beschreven heb. Wel een beetje vreemd dat dit zo lang duurt om een diagnose vast te stellen. Nu nog een beetje rusten en dan zal het wel overgaan denk ik, hoop ik. 🙂

 147. Karin zegt:

  Hallo Ella
  Het is al een tijdje geleden dat ik contact met je gehad heb.Ik had sinds september 2009 pijn links bij mijn ribben,daar ik rechts een borstoperatie had gehad dacht ik dat het daardoor kwam.In november is er een toraxfoto gemaakt daaruit bleek dat er vocht zat.Na 2 longpuncties (zonder verdoving)en tijdens de tweede werd ik in mijn buikvlies geprikt,wat erg pijnlijk was, wou de longarts een kijkoperatie deze heb ik onder algehele narcose gehad.7 dagen ziekenhuis en ze vermoeden tbc.nu ben ik dus al vanaf kerst aan Pyridoxine en rif/inh,maar de pijn blijft ,deze word wel dragelijker,maar de laatste foto laat ook geen echte verbetering zien.Volgens de longarts kan het ook zijn dat ik voor niets tbc tabletten slik want zeker weten ze het niet,het schijnt dat ik in een ver verleden met tbc in aanraking ben geweest,Normaal kunnen ze met sputum aantonen dat het tbc is,maar ik hoest niet ben ook niet benauwd,er zat een aanwijzing in het longvliesvocht van tbc?Ik snap er niks meer van,Slik trouw mijn pillen maar wel met een groot ? komt dit vaker voor?vooral het lang aanhouden van de pijn moeheid en algehele malaise.
  Sorry dat ik pas zo laat bericht terug geef.
  Vriendelijke groet karin

 148. weijburg zegt:

  hallo
  ik heb al 2 jaar pleuritis
  en dat voel ik nog steeds wanneer ik ga liggen. de eerste 5 min kan ik bijna niet ademen. vooral omdat het ook uitstraald naar me nek. maar sinds ik naar speciale fittnis ga voor longpatiente gaat het stukje bij beetje beter . hoop dat iemand hier iets aan heeft .
  groetjes ria

 149. Ella zegt:

  Hallo Karin,

  Dank je wel voor je berichtje. Het klinkt wel raar dat ze “vermoeden”dat het TBC is, slikt al 2 maanden de medicijnen die een flinke aanslag op je maag zijn, maar je voelt je er niet beter op worden. Zou toch eens contact op nemen met je specialist en anders een second opinion in een ander ziekenhuis. Dat is ook nog een mogelijkheid natuurlijk.
  Sterkte!

  Ria..bedankt voor je reactie. Mensen hebben er altijd wat aan!

  Groetjes Ella

  Groetjes Ella

 150. Danique zegt:

  Hallo,
  Wie o wie herkent dit. Een paar weken geleden kreeg ik ineens pijn in mijn nek rechts/laag), daarna werd ik binnen een paar uur enorm kortademig. Kon bijna niet meer praten/lopen. Werd rillerig, kreeg koorts (licht). Kon alleen ademen in het bovenste gedeelte van mijn longen. Het voelde alsof de rest van mijn longen ‘afgesloten’ was. Naar SEH, longfoto, hartfilm, getest op hyperventilatie. Saturatie 100 procent. Alles bleek in orde. Alleen constateerde de longarts dat aan de rechterkant van mijn nek veel stijver was/harder dan links. Daarop ben ik opgenomen op verdenking van een longembolie(xebn). Uiteindelijk na ct-scan: geen longembolie. Na inspanning werd ik zo kortademig dat ik dit zelf niet meer onder controle kreeg. Ik kreeg dan een vernevelaar met medicijn om de longblaasjes te verwijden. Na twee dagen, werd ik ’s morgens wakker en kon ik weer normaal doorademen. Maar bleef zeer kortademig na inspanning (lopen, praten douchen ging bijna niet). Zes weken rust voorgeschreven gekregen en pijnstillers. Na rust merk ik dat het beter gaat. Maar als ik veel praat, of inspanning verricht en kortademig wordt; krijg ik eerst weer last van mijn nek, daarna pijn tussen schouderbladen/ofwel pijn aan de longen. Dit gaat maar niet weg. Ben inmiddels op nacontrole geweest in het ziekenhuis. Longfoto en longfunctietest in orde. Gezegd dat ik kortademig blijf, maar dat kon ook conditieverlies zijn, aangezien ik 5 weken rust heb gehouden. Als het blijft, moest ik mijn hart maar laten onderzoeken (!). Nog gevraagd wat de diagnose nou was: pleuritis werd genoemd, maar de huisarts zegt dat je dit kan horen doordat de longvliezen een ‘schurend’ geluid maken. Dat is bij mij niet zo. Kwestie van spieren, gexefrriteerde longvliezen werd ook genoemd, evenals thoracaal syndroom… Vanalles, maar eigenlijk heb ik het idee dat men het niet weet. Houdt dit verband met de longen of toch met iets anders? Vandaag ben ik naar een verjaardag geweest. Op het moment dat ik veel praat voel ik alleen mijn nek, nu heb ik weer enorm last van mijn longen.. Ik denk dat het komt door het praten. Sorry voor het lange verhaal.
  Danique

 151. Danique zegt:

  Hallo,
  Wie o wie herkent dit. Een paar weken geleden kreeg ik ineens pijn in mijn nek rechts/laag), daarna werd ik binnen een paar uur enorm kortademig. Kon bijna niet meer praten/lopen. Werd rillerig, kreeg koorts (licht). Kon alleen ademen in het bovenste gedeelte van mijn longen. Het voelde alsof de rest van mijn longen ‘afgesloten’ was. Naar SEH, longfoto, hartfilm, getest op hyperventilatie. Saturatie 100 procent. Alles bleek in orde. Alleen constateerde de longarts dat aan de rechterkant van mijn nek veel stijver was/harder dan links. Daarop ben ik opgenomen op verdenking van een longembolie(xc3xabn). Uiteindelijk na ct-scan: geen longembolie. Na inspanning werd ik zo kortademig dat ik dit zelf niet meer onder controle kreeg. Ik kreeg dan een vernevelaar met medicijn om de longblaasjes te verwijden. Na twee dagen, werd ik ’s morgens wakker en kon ik weer normaal doorademen. Maar bleef zeer kortademig na inspanning (lopen, praten douchen ging bijna niet). Zes weken rust voorgeschreven gekregen en pijnstillers. Na rust merk ik dat het beter gaat. Maar als ik veel praat, of inspanning verricht en kortademig wordt; krijg ik eerst weer last van mijn nek, daarna pijn tussen schouderbladen/ofwel pijn aan de longen. Dit gaat maar niet weg. Ben inmiddels op nacontrole geweest in het ziekenhuis. Longfoto en longfunctietest in orde. Gezegd dat ik kortademig blijf, maar dat kon ook conditieverlies zijn, aangezien ik 5 weken rust heb gehouden. Als het blijft, moest ik mijn hart maar laten onderzoeken (!). Nog gevraagd wat de diagnose nou was: pleuritis werd genoemd, maar de huisarts zegt dat je dit kan horen doordat de longvliezen een ‘schurend’ geluid maken. Dat is bij mij niet zo. Kwestie van spieren, gexc3xafrriteerde longvliezen werd ook genoemd, evenals thoracaal syndroom… Vanalles, maar eigenlijk heb ik het idee dat men het niet weet. Houdt dit verband met de longen of toch met iets anders? Vandaag ben ik naar een verjaardag geweest. Op het moment dat ik veel praat voel ik alleen mijn nek, nu heb ik weer enorm last van mijn longen.. Ik denk dat het komt door het praten. Sorry voor het lange verhaal.
  Danique

 152. Danique zegt:

  Aanvulling: vannacht slecht geslapen, veel last van mijn longen. Vanmorgen voelde ik me niet goed. Koorts (38,4). HA geweest, niets te horen aan longen/hart. Voel me beroerd.
  D

 153. Marleen Moers zegt:

  Hallo

  Ik ben nu 2 weken uit het ziekenhuis heb er 3/5 week gelegen met pleuritus
  het begon met een longonsteking was bij de huisarts met pijn met hoesten en ademen in mijn rechterlong en kortademig moest long fotos maken en daar kwam uit longontsteking na een kuur voelde ik me beter en ben weer gaan werken ik moest van de huisarts na 4 weken een controlle foto laten maken of de ontsteking goed weg was op die foto bleek dat het allemaal veel erger was geworden en moest gelijk opgenomen worden in het ziekenhuis toen bleek dat ik pleuritus had na 1 keer een drain onder plaatselijke verdoving en een kijkoperatie onder narcose plus drain was de vocht en pus nog niet allemaal eruit en volgde er nog een operatie onder narcose met een flinke snee ongeveer 30 cm die heel pijnlijk was maar wel eindelijk het gewenste resultaaat had dat het vocht en pus er allemaal uit was ben nu thuis en heb nog veel pijn van de operatie en daar morfine voor gekregen voel me wel nog heel slap en snel moe ga nu langzaam beginnen met revaidatie therapie om mijn conditie weer op peil te krijgen wist niet dat deze ziekte nog bestond maar ben met een pijnlijke lange ziekenhuis opname er achter gekomen ben wel blij dat ik weer normaal adem kan halen

  Marleen

 154. Sturing zegt:

  Begin januari heb ik pleuritis gehad. Na twee antibioticakuren was ik er weer bovenop. Ik bleef alleen erg moe. Nu voor de tweede keer dit jaar pleuritis. Ik was er snel bij, dus minder heftig dan de vorige keer. Weer aan de antibiotica. Volgende week foto, bloedonderzoek en longfunctietest en de week daarop een afspraak met de longarts. Mijn huisarts vertrouwde het toch niet helemaal dat een jonge vrouw als ik (25 jr) 2x pleuritis krijgt. Hoop dat er niks ernstigs aan de hand is.

 155. Beppie zegt:

  Hoi iedereen, tjee herkenbar veel van jullie verhalen
  Ik ben net een weekje thuis, 15 dagen in het ziekenhuis geweest met longontsteking, longvliesontsteking (nat) en als gevolg daarvan 2 lekkende hartkleppen.
  Ik heb mezelf echt nog nooit zo beroerd gevoeld, nu gaat het wel de goede kant op alleen ontzettend moe en bukken is nog een probleem.
  De lekkende hartkleppen zullen waarschijnlijk vanzelf herstellen maar eerlijk gezegd maak ik me daar nu even niet zo druk over.
  Ik ben eigenlijk blij dat ik nog leef en voel het ook als een begin van een nieuw leven, altijd werken en doorgaan tot je er bij neervalt was mijn motto, dat is dus ook letterlijk gebeurd.

  Ik ben echt heel erg bang geweest en de pijn was soms ondragelijk, ik ga beter voor mijn zelf zorgen en meer genieten van het leven en al het moois wat op mijn weg komt.
  Voor jullie allemaal heel veel sterkte en een goede gezondheid in de toekomst want dat is toch eigenlijk het allerbelangrijkste, veel liefs van Beppie.

 156. Eve zegt:

  Zondagmorgen werd ik wakker met een flinke pijn in m’n linkerborst. Ik kwam nauwelijks uit bed en adem halen, laat staan hoesten, deed erg veel pijn. Ik dacht dat ik wellicht een gekneusde rib had doordat ik verkeerd geslapen had.

  3 dagen later stond ik sochtends weer slecht op, ging naar toilet en trok door. Ik keek in de spiegel of ik een blauwe plek zag op m’n ribben en kreeg het toen plotseling extreem warm en begon enorm te zweten. Ik dacht dat ik moest overgeven dus ging terug naar de wc. Daar viel ik flauw. Ik ben naar de huisarts gebracht en deze verwees ons daar naar ’t ziekenhuis. Daar is een longfoto gemaakt en bloedgeprikt, uit beide is echter niets gekomen. Ik ben naar huis gestuurd met pijnstillers en ik moet nu maar ‘wachten’ tot het overgaat.
  De pijnstillers werken overigens niet.

  Inmiddels een dag verder begin ik tijdens mn ademhaling ook pijn tussen m’n schouderbladen te voelen.

  Ik vroeg me af hoe pleuritis vast gesteld kan worden? De arts heeft naar m’n longen geluisterd, maar hoorde niks vreemds.
  Is dit daadwerkelijk alleen een tussenribspiertje?

 157. Annette Post zegt:

  Vorig jaar sept,werd ik plotseling erg ziek. Hoge koorts [40graden] rillerig en dan weer heet. Nou de dokter gebeld die kon mij via de telefoon vertellen dat ik mexicaanse griep had.Mocht niet werken en niemand mocht mij bezoeken.Zelf dacht ik nog dit is geen mexicaanse griep!Na wanhopig heen en weer gebel met mijn huisarts, kwam ze eindelijk na bijna 1 week om mij dan toch maar eens te onderzoeken. En wat bleek, ik had longvlies ontsteking.2 antibiotica kuren gehad die niet meer mochten baten. vervolgens naar de longarts gestuurd en na nog eens een antibiotica kuur en long functie testen was ik genezen. Maar nu na goed een jaar kreeg ik weer longvlies ontsteking.Weer long fotos en een antibiotica kuur. Moet over twee weken weer longfoto,s laten maken want ik ben er nog niet van af. Is dit nu een gevolg omdat het vorig jaar zo is verslaterd? En krijg ik dit nu elk jaar? Hoe kun je dit voor komen? Wie weet raad.

 158. H. Blauw zegt:

  Bij mij is een chronische ontsteking van het pleura geconstateerd.
  Ik heb geen last van pijn op de borst, ben wel wat kortademig.
  Zo’n kleine drie liter vocht is weggevoerd via een drain. Bronchoscopie, ctscan en kijkoperatie achter de rug.

  En het slopende wachten op de kweekjes van het vocht alsmede de biopten weggehaald tijdens de kijkoperatie.

  De oorzaak is helaas nog steeds onduidelijk, maar het is geen kanker, wat in ver weg de meeste gevallen – op een paar uitzonderingen per jaar na- wel wordt geconstateerd bij grote hoeveelheden vocht achter-niet in dus-een long.
  Bij het noemen van de term ‘pleuritis’ kijken veel mensen me aan alsof ik het heb over iets uit de middeleeuwen.

 159. Harrie zegt:

  Pleuritis kent vele oorzaken.
  Ruim 6 jaar geleden konden ze bij mij ook niet vast stellen welke bacterie hier veranwoordelijk voor was. Uitendelijk ben ik op mijn eigen verzoek,toen ik al uit het ziekenhuis ontslagen was,op de ziekte van lyme getest. Dit bleek de echte boosdoener.
  Neem het mee, misschien weet je toevallig nog dat je er eentje gehad hebt, maar verder geen aandacht aan geschonken,ik doel uiteraard op een tekenbeet.
  Harrie

 160. Bieb zegt:

  Hoi allemaal,

  oudjaar avond en lig al 5 weken krom van de pijn op bed,
  kan niet op beide zijdes liggen,

  raar nu ik dit alles lees. Longarts geweest. Rontgefoto was goed, bloed ook,
  maar 3 weken geleden griep, kreeg op de seh antibiotica, allergisch, moest stoppen
  van huisarts en aankijken, nou hart op hol, een druk borstbeen en longen plus druk in
  hoofd,

  maar de pijn zit onder de laatste beiden ribben, echt gillen van de pijn, slapen al
  5 weken een drama en mag de 13 de terug longarts, heb de kaken stijf op elkaar,

  haal niet eens de douche. lig echt gillend op bed. Benauwd, hoesten, nou mag ik
  de longarts dan halen, raar dat huisarts en longarts hier niet aan gedacht hebben,
  maar 5 weken helemaal niks kunnen en nog te vermoeid om te eten,

  gaan hier de alarmbellen goed af

  zelfs drinken is te vermoeiend, gaat heel slecht, kan niks, lig met i Phone

  snakkend naar adem, triest, had hier ook nooit opgekomen, lees alles en
  denk, dit ben ik, al 5 weken op bed

  veel sterkte allemaal
  Groetjes Bieb

 161. Marijke zegt:

  Hallo. Na wat zoeken via google naar ‘pleuritis’ kwam ik op deze, zeer duidelijke site terecht.
  Ik heb 8 weken geleden griep gehad, erg hoge koorts voor 3 dagen en vreselijk hoesten. De hoest ging maar niet over en sinds anderhalve week heb ik erge pijn bij het ademen en hoesten, alsof er messen in je ronddraaien. Ook liggen en zwaardere bezigheden doen me erge pijn. Het was gesitueerd aan 1 zijde van mijn ribben. Maar toen ik afgelopen vrijdag ook diezelfde pijn kreeg aan de andere kant heb ik toch maar de huisarts gebeld. Hij hoorde veel gereutel en niet echt een longontsteking maar wel dat het niet lekker zat. Hij zei dat me dat de longvliezen voor de hevige pijnen zorgen en dat de scherpe kantjes er dan wel af zouden gaan na inname van paracetamol. Dat klopt, dat zakt ook wat af maar is na 3 uur wel weer uitgewerkt en ik kijk dan ook verlangend op de klok tot er weer 8 uur voorbij is en ik weer wat kan innemen.
  Ik heb wel antibiotica gekregen een kuur van een week.
  Maar de pijn is echt niet fijn, achterover leunen in een stoel doet me al erge zeer. En de benauwdheid is ook niet prettig. Het lijkt wel of het 1 grote pijnplek is geworden.
  Ik vind de berichten van sommige mensen echt heel erg, opnames zelfs…. Hoop dat ik hier van gevrijwaard blijf.
  A.s. vrijdag moet ik weer langskomen. Is het nog niet over gaan ze bloedonderzoek doen en longfoto’s maken. Maar ik geloof dat die foto’s weinig uitwijzen als ik dat zo lees.
  Wens iedereen erg veel sterkte die er nog last van hebben of zitten te wachten op uitslagen van onderzoeken.
  Gr. Marijke

 162. kim zegt:

  Hallo iedereen,

  Om te beginnen hoop ik dat het met iedereen beter gaat.
  Ik zit al weken met een irritant hoestje, benauwdheid, pijn borst, nek, rechter schouder en rug vooral dan boven tussen de schouderbladeren.

  Ik hoest al sinds januari en ben met pijn in mijn nek en een griep dacht ik naar de huisarts gegaan omdat dit bleef aanhouden, al 19 jaar geen koorts gehad en die dagen opeens wel.
  Zelf ben ik astma patient en gebruik daarvoor seretide.
  Een maand geleden verliet ik de praktijk met een longontsteking en daarbij een luchtweginfectie.
  Na die twee weken waren er op de longfoto’s niets te zien wel was er een infectie aangetoond door bloedonderzoek.
  Nu ruim vier weken verder ben ik nog steeds verschrikkelijk benauwd medicijnen zowel seretide als ventolin werken niet. De pijn is ook nog steeds aanwezig en na inspanning bijv trappenlopen of een dagje weg ben ik uitgeput benauwder en hoest ik nog steeds de longen uit mijn lijf.
  Morgen heb ik een spirometrie onderzoek.
  Is er iemand die iets dergelijks heeft gehad en mij daarover wilt praten, ik ben 31 jaar en totaal niet meer die leuke gezellige meid, dit komt puur door de benauwdheid en de pijn en het hoesten.

 163. kim zegt:

  Om te beginnen iedereen beterschap,
  Ik heb een maand geleden een verwaarloosde longontsteking gehad en een luchtweginfectie.
  Nu ben ik onderhand genezen van de longontsteking en de luchtweginfectie.
  Ik ben astma patient en gebruik seretide hiervoor.
  Vandaag een spirometrie onderzoek gehad en geeft aan dat de benauwdheid die ik nog steeds heb niet door de asma komt.
  Ik heb het dagelijks benauwd en bij inspannig moet ik steeds hoesten, gepaard met slijm.
  Ook heb ik verschrikkelijk veel pijn in mijn borst, zijkanten van borst en dat gaat door naar achteren.
  Ze horen niets als ze luisteren. Longfoto’s gaven 3 weken geleden ook niets aan.
  De klachten zijn er dus nog steeds, pijn word erger maar wat het is is een raadsel.
  Heeft iemand zoiets gehad of kan mij misschien een beetje opweg helpen.

 164. Marina zegt:

  Beste Ella,

  5 mei 2012 is voor mij de hel pleurites begonnen. Zit nu al weken aan tramadol, een week aan prednison en zal over drie weken een intake hebben voor de pijnpoli voor zenuwblokkades. Longpunctie wees op een goedaardige ontsteking.. Mijn vraag is of het geen kwaad kan dat de ontsteking blijft. Met de zenuwblokkades worf 1 van de symptomen weggenomen en daarmee ben ik erg blij. Maar de ontsteking, de oorzaak blijft. Waarschijnlijk de vermoeidheid ook. Is hier dan echt geen andere oplossing/behandeling voor? Bvd.
  Groetjes Marina

 165. Marina zegt:

  Ik weet dat er veel.oude berichten zijn, en weet niet of je nog reageert, maar ik hoop dat je me terug kan mailen met reactie..
  Dankjewel.

  Groetjes Marina

  • Julia zegt:

   Is er verschil in de symptomen van pleuritis en pleuritiskanker? Mijn man wordt komende week opgenomen omdat de pet/ct scan om zijn linkerlong heen helemaal geel kleurde, dat betekend of ontsteking of kanker….., ze gaan komende vrijdag een kijkoperatie doen. Hij heeft niet veel kast, kan niet goed doorademen, maar wel 4 km achter elkaar wandelen bv . Vind het erg spannend en vraag me af of er verschil in de symptomen is.
   Vriendelijke groet, Julia

   • Beste Julia, Vaak is het verschil lastig te herkennen, omdat de symptomen hetzelfde kunnen zijn. Bij beide heb je meer kans dat er pleuravocht aanwezig is wat vele klachten veroorzaakt. Door verder onderzoek (wat ze vrijdag dus gaan doen) en onderzoek doe als er evt vocht zit, krijg je een goede uitslag.
    Spannende tijden voor jullie. Wil jullie veel sterkte wensen en hopen op een goede uitslag!

   • Hugo zegt:

    Hallo,
    Volgens mij is er wel degelijk een duidelijk verschil. Ik denk dat pleuritis nog niet met kanker mag geassocieerd worden vooraleer er onderzoeken zijn gebeurd specifiek gericht op het al of niet vaststellen van kanker. Pleuritis is volgens mij nog wel te genezen. Als er kanker bij komt, wordt het een ander verhaal (denk ik…). Ik hoop in elk geval dat er bij uw man écht duidelijkheid komt.

   • Dat er een duidelijk verschil is, lijk mij logisch. Er werd gevraagd naar de symptomen en die lijken vaak wel erg op elkaar. De uitkomst van onderzoeken kan een heel verschillende diagnose en prognose hebben.
    Fijn dat u blij bent met deze site. Daar doe ik het voor.
    Sterkte!

   • Julia zegt:

    Mijn man wordt vanmorgen opgenomen en morgen krijgt hij een “kijkoperatie”, daarna duurt het nog een week, heb ik begrepen voor de uitslag ervan. Ik vind het erg spannend allemaal….
    Vriendelijke groet, Julia

 166. Hugo zegt:

  Met heel veel aandacht alles gelezen. Ben 57 jaar, ben de afgelopen zomer via spoedopname in het ziekenhuis beland, longontsteking maar ook vocht achter de longen. Heb twee weken in het ziekenhuis gelegen, ze hebben vocht afgetapt langs achter. Na een drietal weken werd ik terug doodziek, ik had opnieuw veel pleuravocht achter de longen. Uiteindelijk ben ik niet kunnen gaan werken van september 2014 tot begin januari 2015. Verschillende vrij uitgebreide onderzoeken hebben ook nog een longemfyseem aan het licht gebracht (ik heb vele jaren gerookt) en een beetje littekenweefsel. Allemaal niet goed. Ik werk nu terug. Ik ben blij eens de ervaringen van ‘lotgenoten’ te hebben gelezen. Ik vind de site heel informatief.

 167. Julia zegt:

  Hier ben ik weer even, mijn man is vanmorgen voor de tweede keer deze week geopereerd aan pleuritis, nadat de drain verwijderd was, vormde zich weer allemaal vocht. Dus zeer vervelend allemaal. Goedaardig of kwaadaardig weten we ook nog steeds niet. We beleven hier spannende weken….. Ik hou jullie op de hoogte.
  Groet Julia

 168. isadora zegt:

  Ik heb heel wat verhalen gelezen. Heel veel sterkte aan diegene die hiermee nog worstelen.

  Het begon met verkoudheid bij mijn moeder toen ben ik denk aangestoken. Gewoon een griep dacht ik. Toen kwam 31 januari met pijn in mijn linkerzij door hoesten verergerd,hoorde mijn hart in mijn kop snel bonzen. Had geen koorts. 1 februari de pijn in mijn linkerzij naar mijn linkerschouder uitgestraald. Hoewel de dokter bij mijn moeder kwam kijken had hij ook doxycycline voor me voorgeschreven. Vond het niet nodig want ik voelde me aan de beterende hand maar toen die bewuste 1 februari ben ik toch begonnen met die kuur. Volgende dag naar de dokter geweest en rontgen foto gemaakt. Geen longontsteking gelukkig maar hij constateerde borstvliesontsteking. Zou over moeten te zijn als ik klaar was met de kuur. Vrijdag (gisteren) begon de pijn zich ook in mijn rechterzij te openbaren. Dokter gebeld, schreef een amoxicilline/clavulaanzuur ab kuur. Hij zegt dat het een acute bronchitis is.

  Ik heb in het verleden wel luchtweginfecties gehad maar nooit zoiets en zeker geen pleuritis.Ik heb nog geen enkele pijnstiller genomen maar ik weet niet hoelang ik dit kan weerstaan nu ik het aan allebei de kanten heb. Verschikkelijke pijn en ik slaap rechtop in mijn bed. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Ik probeer niet alleen te zitten maar ook wat te bewegen in huis. Niets inspannends gewoon lopen maar dat kost moeite. Gewoon ademen kost moeite. Ik hoop dat het inderdaad maar een acute bronchitis is dat dit veroorzaakt.

  Sorry voor het lange verhaal maar moest het gewoon even kwijt. Moe van de pijn.

 169. Inge zegt:

  Via het “zelfdokteren” hier terecht gekomen. De verhalen die ik hier lees, zijn nogal beangstigend. Heftig wat mensen mee kunnen maken!
  Vier weken geleden heb ik de griep gehad. Daarna bleef ik hoesten en kreeg ik er weer een verkoudheid bovenop. Sinds drie dagen pijn onder mijn linkerborst. Leek in eerste instantie op spierpijn, maar sinds gisteren ook pijn in mijn bovenrug. Vooral als ik moet hoesten, lachen, als ik diep inadem en als ik draai over overeind kom. Geen koorts, niet benauwd. Het is een stekende pijn. (Ik lees vanalles over “gillen van de pijn” etc. Dit is gelukkig niet het geval. Ik heb een hoge pijngrens,maar wel veel last)
  Toch maar naar de huisarts gegaan. Ze heeft geluisterd en hoorde niets raars. Toen ik aangaf dat ik iets had gelezen over longvliesontsteking, heeft ze nog een keer geluisterd, maar er is niets afwijkends te horen. Zezegt dat het een gekneusde rib zou kunnen zijn van het hoesten en heeft me pijnstillers (naproxen) voorgeschreven.
  Vanochtend werd ik wakker met meer pijn en een rateltje (een soort borrelend geluid). Ik weet dus eigenlijk zelf zeker dat het geen gekneusde rib is.
  Het is erg pijnlijk en het belemmert mijn dagelijkse werkzaamheden.
  Nu lijkt het verder mee te vallen. Ik ben verder altijd gezond geweest, heb nooit eerder longproblemen gehad. Ik lees dat het met rust over zou moeten gaan.
  Nu is mijn vraag, hoe lang kan dit duren? Wat mag/kan ik wel en niet doen? Zijn er verder nog eenvoudige dingen die ik kan doen om de pijn te verminderen? Ik lees zo weinig over het ziekteverloop bij een pleuritis zonder verdere complicaties.

 170. cecile zegt:

  hallo ik heb een longvliesontsteking ik neem 10 dagen antibiotica moet 22 terug bij longarts mijn pijn is nog niets beeter weet jij hoelang de pijn aanhoudt bedankt

 171. cecile zegt:

  hallo ik heb ook een longvliesontsteking mijn antibiotica kuur is gedaan en heb nog wel veel pijn hoelang duurt dat de pijn begin er ongerust over te zijn bedankt

 172. Dukkie zegt:

  Hallo.
  hoe lang hebben jullie niet kunnen werken met een natte pleuritis?
  ik ben nu na 6 weken weer aan het opbouwen maar ben doodmoe en voel dat de pleuritis nog niet weg is. Vind het erg lang duren en mijn baas heeft al helemaal geen begrip.
  ik hoor graag hoe het bij jullie ging.
  ik moet 7 Maart weer naar de longarts om te kijken hoe het er mee is.

 173. Francisca zegt:

  Hallo ik heb ook pleuritis gehad ik ben toe geopereerd Aan een van mijn longen dat is al wel tien jaargeleeden maar heb er nog wel is last van. Wand ben toen wel 7 keer aan die long geopereerd. En ook aan mijn hard toe wand het was uitgebroken Naar buiten . Ben nu op dit momend heel verkouden Ben nog wel is bang dat het terug kan komen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s