Slaapapneu

Wat is slaapapneu?

Een apneu is een medische term voor een ademstilstand tijdens de slaap gedurende tenminste 10 seconden. Indien er meer dan 10 tot 15 apneus optreden per uur, spreekt men van een slaapapneusyndroom. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in de weefsels. Naast allerlei fysiologische veranderingen in het lichaam geven de hersenen het lichaam ook een signaal om wakker te worden. Na ontwaken, vaak met een schok, wordt de ademhaling weer hervat. De fysiologische veranderingen en het steeds ontwaken hebben het slaapapneusyndroom tot gevolg. Iedereen krijgt wel eens apneus in zijn slaap. Het is pas wanneer die vaak voorkomen en lang duren, dat ze een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid. Daartoe wordt het aantal apneus per uur slaap bepaald. Deze Apneu- Hypopneu Index (AHI) wordt gebruikt als indicator voor de ernst van de slaapapneu. In het algemeen wordt een AHI van 5 – 15 beschouwd als een milde vorm van slaapapneu, een AHI van 15 – 30 wordt beschouwd als een gemiddelde slaapapneu en een AHI van 30 of meer wordt beschouwd als een ernstige vorm van slaapapneu. Oorzaken De oorzaak van de apneus kan verschillend zijn. Op grond daarvan kunnen drie vormen van slaapapneu onderscheiden worden.

Het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) wordt veroorzaakt door een afsluiting (obstructie) van de ademweg. De afsluiting kan worden veroorzaakt door het uitzakken van het zachte weefsel in de wand van de keelholte, door het naar achteren zakken van de tong of door andere zachte, afsluitende delen in de keelholte. Door de afsluiting wordt de ademweerstand verhoogd en vindt er minder of zelfs geen transport van lucht naar longen plaats. Gedeeltelijke afsluiting van de keelholte veroorzaakt een turbulentie van de luchtstroom, die het weke verhemelte en andere structuren aan het trillen brengt. Dit leidt tot snurken. Indien bij het snurken de luchtverplaatsing naar de longen afneemt, spreekt men van hypopnoe. Zowel apnoe’s als hypopnoe’s kunnen aanleiding geven tot zuurstofgebrek in het bloed.

Het Centraal Slaapapneu Syndroom (CSAS) wordt veroorzaakt door een falen van de hersenen in het geven van impulsen naar de ademhalingsspieren. Daardoor worden er geen ademhalingsbewegingen uitgevoerd. De keelholte is hierbij normaal doorgankelijk voor lucht.

De derde vorm van slaapapneu is een mengvorm van OSAS en CSAS: zowel een obstructie van de ademweg als een falen in het prikkelen van de ademhalingsspieren.

Risicofactoren

Apneus treden bij de meeste mensen wel eens op. Onderzoek wijst echter uit dat 2 tot 4% van de volwassenen op middelbare leeftijd matig tot ernstig slaapapneu vertoont. Bij vrouwen komt dit dubbel zo veel voor als bij mannen. Het obstructief slaapapnoesyndroom (OSAS) wordt vooral gezien bij zwaarlijvige mannen van middelbare leeftijd. Het OSAS is minder frequent bij vrouwen, kinderen en personen met normaal gewicht. Alhoewel slaapapneu vooral bij volwassenen voorkomt, kan het ook bij kinderen optreden. Dit probleem wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een vergroting van de amandelen. Een wegname van de amandelen is dan in ieder geval aangewezen. Een aantal factoren kunnen bijdragen tot slaapapneu. – zwaarlijvigheid (o.m. vetweefsel in halsgebied) – genetische aanleg – Leeftijd – Gebruik van alcohol, slaap- en kalmeermiddelen – Roken – Chronische luchtwegirritatie, oedeem – Slaaphouding: rugligging – Obstructie van de neusholte – Obstructie van de keelholte (vergrote amandelen, vergrote huig) – Nekomvang: veel slaapapneupatixebnten hebben korte nekken met grote kaakbeenderen De omvang van de nek kan gebruikt worden als voorspeller van de kans op slaapapneu: iemand die een boordmaat groter dan 43 heeft, heeft een verhoogde kans op slaapapneu. – Aangezichtsvervormingen – Hormonale- en stofwisselingsaandoeningen (na de menopauze komt apneu bv. meer voor) – Snurken is niet alleen een symptoom, maar ook een risicofactor voor slaapapneu.

Symptomen

Tekenen die wijzen op een slaapapneusyndroom zijn onder meer: – ademstilstanden tijdens de slaap, gevolgd door luid gesnurk en/of woelen – zwaar snurken – wakker schrikken met verstikkingsgevoelens – ochtendhoofdpijn – slaperigheid overdag – prikkelbaarheid – concentratieverlies, vergeetachtigheid – nachtzweten – droge mond of pijnlijke keel bij het ontwaken – vaak moeten plassen ’s nachts

Waarom is slaapapneu gevaarlijk?

Slaperigheid De nachtelijke slaap bestaat voor 15- 20% uit zeer diepe slaap, in welke fase de hersenen zeer langzaam werken en hierdoor goed kunnen herstellen. Voor ca. 15-20% vertoeven we in de droomslaap. In deze fase werken de hersenen zeer snel, maar beletten tevens dat de spieren zich aanspannen, zodat we onze droom niet kunnen verwezenlijken. De rest is oppervlakkige slaap waarin men meestal rustig en ontspannen in bed ligt, maar uit welke slaap men gemakkelijk wekbaar is. Meestal beletten apneuperioden dat er voldoende diepe slaap is en ook te weinig droomslaap. Door het voortdurend wakker schieten wordt ook de continuiteit van de slaap verstoord. Dit is de reden waarom apneu leidt tot slaperigheid, concentratiestoornissen, geheugenverlies overdag .

Hart- en vaatziekten Slaapapneu wordt algemeen beschouwd als een risicofactor voor hart- en vaatziekten. De onderbrekingen in de ademhaling veroorzaken namelijk een zuurstoftekort in hart, hersenen en andere organen. Dit kan leiden tot nachtelijke hartritmestoornissen, hartzwakte (30% van de mensen met hartzwakte lijdt aan slaapapneu), bloeddrukverhoging (bij 30% van de mensen met hoge bloeddruk komt een verhoogde apneu-index voor, en bij 30% van de patixebnten met obstructieve slaapapneu wordt een verhoogde bloeddruk gevonden) en zelfs tot een hartinfarct of beroerte (CVA), vooral bij mensen met aderverkalking.

Hoe kan slaapapneu voorkomen worden?

Het enige dat men kan doen om slaapapneu te helpen voorkomen is de risicofactoren vermijden. – Overgewicht voorkomen of verhelpen; – Niet roken; – Niet te veel alcohol drinken voor het slapengaan; – Geen kalmeer- en slaappillen gebruiken. – goede slaaphygixebne

Vaststellen slaapapneu

Wanneer op basis van de klachten (snurken, ademhalingsstilstanden, slaperigheid overdag&) een vermoeden bestaat van het slaapapneusyndroom, is een gespecialiseerd slaaponderzoek (polysomnografie) in een slaapcentrum nodig. Tijdens de slaap worden diverse lichaamsfuncties gemeten. – De hersenactiviteit via een elektroencefalogram (EEG) – De horizontale en verticale oogbewegingen via een electroxf6culogram (EOG) gemaakt. – De spieractiviteit wordt gemeten met een electromyograaf (EMG). – De luchtstroom door neus en mond; – De borst- en/of buikbeweging worden gemeten met behulp van een band om borst en buik – De hartfunctie met een elektrocardiogram (ECG) gemaakt. – zuurstofverzadiging van het bloed gemeten – slaaphouding – meting snurkgeluiden Indien er aanwijzingen bestaan voor een longaandoening, zal er een longfunctieonderzoek worden uitgevoerd. Ook zal steeds worden nagegaan of de klachten kunnen te maken hebben met luchtstroombelemmerende afwijkingen in neus of keel.

Behandeling

Algemene maatregelen

Alcohol voor het slapengaan, slaap- en kalmeermiddelen moete vermeden worden. Bij zwaarlijvigheid zal een dieet worden voorgesteld.

Neusmasker (CPAP)

De meest gebruikte methode is een behandeling met nasale CPAP (afkorting van continuous positive airway pressure – continue positieve druk via de neus). Tijdens de nacht wordt via een neusmasker voortdurend lucht in de neus en keel geblazen met een kleine compressor die naast het bed staat. Dierdoor ontstaat een overdruk in de keel waardoor het toeklappen van de keel verhinderd wordt. Het is even wennen, maar bij de meeste mensen werkt dit vrij goed. Een variant op de CPAP is de BiPAP (=Bilevel positive airway pressure), een apparaat dat niet alleen lucht inblaast maar ook actief meehelpt met de uitademing door lucht terug te zuigen. Overdruk en onderdruk wisselen elkaar af in de keelholte. Een derde variant op de CPAP is de auto-CPAP. Dit apparaat werkt net als de CPAP, maar afhankelijk van de mate van obstructie blaast het apparaat met een meer of minder hoge druk. Over de zin van dit apparaat bestaat geen overeenstemming en het wordt dan ook alleen gebruikt wanneer de gewone CPAP niet verdragen wordt.

Mondapparaatje

Voor mildere vormen van slaapapneu kan een speciaal mondapparaatje (Mandibulair repositie apparaat of MRA) volstaan zoals ook bij hardnekkig snurken wordt gebruikt. Het wordt over de tanden geschoven en houdt de onderkaak naar voren tijdens het slapen. Omdat de tong vastzit aan de onderkaak, blijft de tong beter op zijn plaats en zakt minder gemakkelijk in de keel. Het kan niet worden gebruikt bij mensen met een kunstgebit.

Chirurgische behandeling

Indien CPAP niet werkt of niet wordt verdragen, wordt soms een heelkundige behandeling uitgevoerd. De resultaten van UPPP (uvulo-palato-pharyngoplastiek of chirurgische wegname van de huig, de amandelbogen en een deel van de wand van het keelslijmvlies) zijn doorgaans bevredigend voor snurken, maar veel minder voor apneu. Een andere techniek is de maxillo-mandibular advancement osteotomie (MMA) waarbij boven- en onderkaak naar vxf3xf3r geplaatst worden. Hierdoor ontstaat een ruime verbreding van de keelopening, hetgeen het dichtklappen van de keel tijdens de slaap bemoeilijkt, zoniet onmogelijk maakt. Dit is een ingrijpende operatie die vooral in aanmerking komt voor patixebnten met een onderontwikkelde onderkaak.

Andere behandelingsmethoden

Er wordt gexebxperimenteerd met diverse technieken zoals elektrostimulatie van de tongspieren, maar deze technieken zitten nog in een experimenteel stadium.

Advertenties

21 gedachtes over “Slaapapneu

 1. Even kort. Ik ben diabetes 1. Ik wordt ook vaak wakker snachts , Soms betrap ik me op licht snurken., ik heb regelmatig dat mijn neus dicht zit met snot, harde die ik los moet peuteren. ik heb ook vaak een droge strot twee glazen water naar binnen. moet ook altijd plassen.
  is dit nu suiker of apneu.
  En smiddag na het middag maal om 14.40 meestal val ik bijna in slaap op mijn werk.
  Het is wel druk, ben dan wel de hele dag hard bezig geweest.
  Ik heb een boven plaatje (kunstgebit) ik ben 44 jaar
  weeg 104 kilo
  8)

  Fred Roldanus

 2. Belangrijk is dat je overlegt met je huisarts wat hij er van vind. Als je denk dat het aan je suikers ligt is dat snel genoeg uit te sluiten door je suiker te prikken..Ik zou ff contact opnemen met je huisarts wat hij er van zegt.

  Succes!

 3. Mike zegt:

  Hallo,
  Met enig googelen vond ik je site (impressive…).
  Ik ben sinds 3 maanden gediagnotiseerd met OSAS na een enorm lange weg van onderzoek en huisartsenbezoek. Was zeer vermoeid en overige klachten als hierboven heb ik ook gehad. Operatie aan huig en tong etc is bij mij niet aan te raden wegens een te hoog apneu gehalte (index is 78, bijna 600 maal per nacht een ademstilstand of verminderde inhalering). Daarom aan de (auto)CPAP en dat leek goed te gaan. Het masker verdraag ik wel (ik adem altijd door mijn neus), ALLEEN: mijn linker traanbuis is “open”. (altijd al gehad, bij snuiten en niezen). Daardoor loopt er a.h.w. bij hogere druk (na de RAMP-tijd) letterlijk lucht IN mijn linker oog, ooglid zwelt op en droogt uit en daar word ik constant wakker van. Neus masker vervangen voor mond-en-neus exemplaar zou dit niet oplossen (immers , de lucht komt van binnen uit onder mijn oog). Hiermee dreigt nu de hele aanvang van mijn behandeling in het water te vallen. Weet jij welke opties ik heb??
  NB. dit probleem heb ik voorgelegd aan RespreCare, de leverancier van mijn CPAP app. Die hadden hier nog nooit van gehoord, wat mij enigzins bevreemdde omdat er natuurlijk veel meer mensen met deze “afwijking” bestaan…..

  Help!

  Mike Weers. 😦

 4. dewi zegt:

  ik ben een meisje van 18 jaar en ik heb probleem met snurken en kwijlen tijdens mij slaap. kun iemand misschien helpen wat ik moet doen? 😦

  linda

 5. Ruben zegt:

  Hoi Dewi!
  Ik ben wanhopig op zoek op internet om
  de oorzaak er van te vinden en nog meer naar
  de oplossing…
  Ik heb er zelf ook last van; het is beslist niet leuk
  als je wakker wordt en je kussen zit vast geplakt 😦
  Als je iets weet laat je het me weten?!
  Termen hiervoor zijn (maakt zoeken gemakkelijker
  “speekselvloe; salivatie; sialosis”

 6. Kat zegt:

  Hallo, blij om extra uitleg te vinden over slaapapneu, en blij dat na enkele jaren zoeken via huisdokters eindelijk een dokter (longspecialist) na 3 minuten praten de juiste diagnose stelde, eindelijk viel alles in elkaar, de nachtelijke paniekaanvallen als je wakker word, het niet kunnen ademen, er zo moe uitzien, ik was zo bang om te gaan slapen en weer die akelige dingen te moeten meemaken, zeker als je niet weet wat je hebt…Hat zuurstofmasker ’s nachts is zeker een aanpassing, maar uiteindelijk helpt het vlug! Groetjes en veel sterkte aan alle andere lijders!!

 7. HJ de Boer zegt:

  Hallo,

  Heel duidelijk apneu. Zwaar apneu. Alle symptomen. Daarbij: ik weeg 190 kilo, en ben diabeticus.
  Toch een vraag: In sommige perioden heb ik het extra of extreem benauwd heb. Meestal tegelijk met de astma patienten. Dan lijkt het dus erg op hooikoorts. Toch is dit niet bij mij gemeten.
  Weet iemand hier meer van?
  Met vriendelijke groet
  Hendrik

 8. floyd katoen zegt:

  Hallo,
  Vandaag hoorde ik dat ik slaapapneu heb. Ik werk ivm een andere handicap 4 uur per dag (s morgens). Maar ik val regelmatig om 10.00 uur s morgens in slaap, als ik thuis ben ga ik naar bed en slaap dan spontaan weer zoxc2xb4n 2 uur. Op mijn werk doe ik een snel slaapje van een half uurtje (slaap-wakker-slaap enz). De apneu heeft dus grote invloed op mijn bezigheden(oa werk). Mijn chef maakt er een probleem van en collegaxc2xb4s ook, hoe vergaat jullie dit ? Dank voor reactie, groeten, floyd

 9. esther arets zegt:

  hallo,
  wat is de prognose van een slaap apneu? ik zou dit moeten weten voor een werkstuk van school en kan het nergens vinden. met vriendelijke groeten esther alvast bedankt

 10. Ella zegt:

  Hallo Esther..

  Ook ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet weet..Ben dus voor je gaan spitten op internet maar kan daar ook niets over vinden. Hoop dan ook dat iemand met slaap apneu hier meer van weet en op de vraag van Esther het antwoord weet. Alvast bedankt.

  Groetjes Ella

 11. Dag allemaal,

  Met jarenlange ervaring met het helpen van slaapapneupatienten willen we graag ene paar tips delen, gebaseerd op de reacties hier.

  Win: Conventionele maskers met 1 hand op en af doen is inderdaad lastig. Kijk eens op nomask.com naar het CPAPPro masker, deze wordt op zn plaats gehouden door een bitje, niet met een hofdbandsysteem. We hopen deze snel in onze winkel te hebben voor onze EU klanten.

  Fred: Het lijkt er op dat jouw snurken en mogelijk apneu komt door je sinus problemen. Zoek jala neti, netopot or nasaal reinigingssysteem op met Google. Met zout water kun je je sinussen reinigen zodat je infecties en opzwellingen voorkomt, zodat je goed kunt ademen door je neus en dus minder snurkt. Zie ook de SinuPulse Elite.

  Mike: De meeste Auto-CPAP (APAP) apparaten kunnen ingesteld worden met een minimum en maximum druk. IPV deze op 4 en 20 te laten, waardoor je dus enorm hoge pieken kunt krijgen, zou je deze in kunnen laten stellen rond je gemiddelde druk, bijvoorbeel 12 en 16, zodat je de extremen voorkomt.

  Linda & Ruben: Met een kinband kun je voorkomen dat je mond opengaat. Deze zijn gemakkelijk te dragen en niet erg duur. Maar waarschijnlijk gaat je mond open omdat je last hebt met door je neus ademen. Als dat zo is, kijk dan naar neus sprays met zee zout, jala neti, SinuPulse etc. om je te helpen met beide problemen.

  Hendrik: Lijkt er op dat ook jij (30% van alle slaapapneu patienten trouwens) last hebt van nasale/sinus blokkages. Misschien niet volledig hooikoorts maar zelfs kleine irritaties, zoals door luchtvervuiling of andere allergien, kunnen zwellingen veroorzaken waardoor de luchtwegen vernauwen. Dus ook jij zou wel eens baat kunnen hebben bij nasale reiniging zoals met een netipot, spray of SinuPulse.

  Floyd: Met CPAP of een MRA kun je snel van dit probleem af zijn.

  Misschien een beetje laat voor sommigen, maar hoop dat het helpt. Meer vragen, laat ons weten.

  M.v.g. Jimmy

 12. Ella zegt:

  Dank je wel Jimmy voor je reactie.Hoop dat sommige mensen nog langs komen om je reactie te lezen.
  Altijd fijn een reactie te hebben zo van iemand die er ervaring mee hebt!

  Groetjes Ella

 13. harm zegt:

  hoi

  ik ben harm bruininx 16 jaar.
  ik heb overdag last van moeheid en concentratie verlies. ik weet niet of ik shachts snurk en ik wordt ook niet wakker. pas rond een uur of 7 wordt ik wakker.ik heb wel ooit een keer na adem gesnakt toen ik pas net in bed lag en begon met slapen. ik maak mijn eiegn een beetje zorgen, maar ik heb al problemen thuis ik denk nogal snel dat ik iets heb en zit ook bij een psycholoog. maar durf het niet te vragen aan mijn ouders, kan het trouwens al op zo’m jonge leeftijd?

  mvg harm bruininx

 14. Ella zegt:

  Hallo Harm,

  16 jaar is nog wel erg jong, maar het zou altijd kunnen. Er zijn meer mensen die jong zijn[twintigers] en het hebben. Je zou, als je het niet met je ouders zou willen overleggen, een afspraak kunnen maken met je huisarts of met je psycholoog een kunnen overleggen wat te doen.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 15. hans zegt:

  hallo met jc ik heb al langer last van slaapapneu maar ik heb sins een maand een pomp met masker op neus en mond ik heb de ernstege soort ik heb 70 keer per uur een slaapapneu maar ik kan niet aan die masker wennen is er nog een goede tip om aan het ding te wennen ik slaap daar door steeds minder en ik ben nog veel fut als anders ik hoor graag een tip afz jc

 16. hans zegt:

  hallo met jc ik al langer slaapapneu en ik nu een maand een pomp met mond kap en neus ik kan er niet aan wennen maar ik dit 70 keer per uur dus ik moet wel met die kap wie heeft er nog een tip voor mijn hou gevaarlijk is het ik hoor graag van een ander hou het er mee is afz jc

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s