Longfunctie onderzoek

Bij iedere longfunctietest ademt u via een mondstuk dat bevestigd is aan het longfunctie-apparaat. Om te voorkomen dat u door uw neus ademt, krijgt u een neusklem. Het onderzoek duurt een half tot een uur.

Spirometrie:

test om longinhoud te meten. Hiervoor moet u een aantal keren diep in- en uitademen. Om de snelheid te meten waarmee u kunt uitblazen, moet u dit ook een aantal keren krachtig doen. Als uw longarts dit heeft afgesproken, herhalen we de test na het toedienen van een luchtwegverwijdend medicijn.

Diffusietest:

test om de snelheid te meten waarmee uw longen de ingeademde zuurstof aan het bloed doorgeven. Nadat u volledig heeft uitgeblazen, moet u diep inademen en uw adem 10 seconden vasthouden. Vervolgens blaast u weer in het apparaat uit.

Bodybox:

test om de weerstand van uw luchtwegen te bepalen. Dat wil zeggen hoeveel moeite het u kost om adem te halen. Tevens wordt de longinhoud gemeten. De test gebeurt in een gesloten ruimte, die lijkt op een telefooncel. Als uw longarts dit heeft afgesproken, herhalen we de test na het toedienen van een luchtwegverwijdend medicijn.

Histamine gevoeligheidstest:

Met deze test wordt er gekeken hoe snel je kortademig wordt of hoestklachten krijgt. Je krijgt een stofje ingeademd en na een paar minueten moet je een aantal blaasoefeningen doen om te kijken of je minder lucht hebt gekregen. Als dit niet het geval is, krijg je een sterker stofje in te ademen en worden de blaasoefeningen weer herhaald. Indien je klachten krijgt van kortademigheid of hoestklachten net als thuis wordt het onderzoek gestopt en krijg je medicijnen toegediend zoals bricanyl of ventolin zodat de klachten binnen 15 minuten weer verdwenen zijn. Om te controleren of de klachten weg zijn vragen we je om nog wat blaasoefeningen te doen als de medicijnen zijn ingewerkt. De histamine gevoeligheidstest kan 90 minuten duren. Je hoeft niet nuchter te zijn. Het is belangrijk dat je rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Voor het goed slagen van de test dien je soms van te voren te stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen. De longarts laat dat dan aan je weten.

Advertenties

83 gedachtes over “Longfunctie onderzoek

 1. wendy hartman zegt:

  beste Ella,

  mijn man (35), niet roker/drinker, voorheen gezond, is afgelopen dinsdag opgenomen vanwege enorme onophoudelijke pijn op de linkerborst. Na diverse onderzoeken de afgelopen dagen is er nog niets uitgekomen en men probeert van alles uit te sluiten. Vanavond sprak de longarts over een eventuele virale infectie van het longvlies. Is dit aan te tonen? En wat is dan de behandeling en kan je daar weer helemaal van herstellen?
  alvast bedankt voor een reactie!
  Met vriendelijke groet,
  Wendy Hartman

 2. Carla kouwenberg zegt:

  Hallo, vor de longfunctie heb ik ook nog een test gedaan met luchtweg vernauwers, daar lees ik helaas niets van. Ik krijg de uitslag nog hoor. De stof die ik kreeg daar reageerde ik wel benauwd op. Weet niet precies meer, we hebben het zelf ook in ons lichaam, testamine??, weet je hier iets van bedankt alvast

 3. Klopt helemaal Carla. Dat is een histaminetest en in ieder ziekenhuis zal hij anders worden gedaan maar wat ik er verder van weet heb ik er even als aanvulling bijgezet. Dank je wel!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 4. Rian. zegt:

  Vorig jaar maart ben ik ziek geworden, bronchitis (?)..2 kuren prednisolon gehad en nog een andere ab. Niets hielp, ik kreeg pijn op mijn borst, hartritmestoornissen en werd doorverwezen naar een cadioloog.
  Deze heeft na vele onderzoeken niets kunnen vinden behalve een te hoge bloeddruk. Al die tijd benauwd gebleven, allergietesten gedaan en natuurlijk was ik wel ergens allergisch voor.
  Ik kreeg antihistamine, flixonase en symbicort..
  En nog steeds ben ik vaak benauwd en moe. Volgende week mag ik voor longonderzoek, eindelijk..bijna een jaar verder.
  Ben goed voorbereid dankzij jouw site.

  Groet,

  Rian.

 5. brigitte zegt:

  hoi ella gewedige site eindelijk gevonden wat ik moet weten.maar een vraagje heb agina pectoris en heb daar medicijnen voor onderandere,tildiem,acupril,crestor,ezetrol,bloedverdunners en pilletjes voor onder de tong houden ze daar ook rekening mee,dat je hartpatient bent?morgen moet ik die test doen,ben benieuwt,want ik ben al benauwt en ik hoest nogal ,en af en toe een bloedsmaak in mijn mond plus pijn in mijn linkerschouderen veel moe ben benieuwt wat de uitslag is

 6. Hallo brigitte..

  Tuurlijk houden ze daar rekening mee want als ze dat niet doen krijgen ze een afwijkende waarde dus dat zit wel snor!
  Succes morgen met je onderzoek en laat even weten hoe het is gegaan!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 7. brigitte zegt:

  nou ella heb hem gehad dat onderzoek,flink benauwt gehad daarbij,maar helaas nog geen uitslag,volgende week pas ,ik laat nog van me horen,groetjes brigitte

 8. Ferry zegt:

  Hallo,

  Omdat ik al een lange tijd last heb van mijn luchtwegen loop ik nu bij een longarts. Hij denkt dat ik chronische bronchitis heb. Ik heb meerdere onderzoeken gehad zoals longfotoxc2xb4s, bloedonderzoek, met een camera in de longen en vanochtend heb ik een longfunctietest gehad. Op zich was alles goed (alleen met de camera zag de arts dat mijn luchtwegen lichtelijk geirriteerd zijn. Bij de longfunctietest was alles goed alleen bij de sprometrie test (ik moest inademen en zo hard mogelijk uitademen) zei de assistent dat dit niet helemaal goed was. Ik zat maar op 70%. Ik vroeg hoe dat kwam en ze zei dat ik waarschijnlijk weinig rek heb in mijn longen. Ik weet niet wat ik hiermee aanmoet. Zou het misschien longemfyseem kunnen zijn? De longfotoxc2xb4s waren helemaal goed. Als ik dit zou hebben dan moet je het toch kunnen zien op een longfoto. De klachten van mijn longen zijn: veel slijm, gevoelig voor vieze lucht, een beetje hoesten en af en toe wat bloed in de hoest. De longarts denkt dat het bloed komt door een zwak adertje maar hij wil wel voor de zekerheid een CT-scan doen. Maar verder voel ik me goed, ik heb voldoende zuurstof, ben niet moe en ik sport veel. Dit gaat gewoon goed.
  Weten jullie hoe je zoxc2xb4n longfunctietest moet interpreteren?
  Ik ben pas 31 en heb nooit gerookt. Ik kreeg mijn klachten na een heftige verkoudheid in Thailand die ik verwaarloosd heb.
  Ik gebruik al 3 maanden de pulmicort inhalator.

  Alvast bedankt,

  Groetjes van Ferry

 9. Ha Ferry,

  Kan me voorstellen dat je je soms wel zorgen maakt als je dat zo hoort..wieweet kunnen ze je na de ct-scan meer vertellen..dan weet je misschien wat er loos is.
  Heb je de longarts ook verteld van je tripje naar Thailand want soms kan je daar vandaan ook wel eens nare bacterixc3xabn mee nemen.
  Ik wens je sterkte en hoor graag als je door de scanner bent geweest en je meer weet!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 10. brigitte zegt:

  hallo ella, heeft even geduurt voor ik weer reageerde heb nu inmiddels diverse onderzoeken gehad,gisteren nog gefietst,onder begeleiding van de longarts,maar helaas heb ik hem niet uitgefietst ik kreeg een aanval,zoals je weet heb ik angina pectoris,dus ik werd weer van de fiets afgetrokken,en ik hoefde er niet meer op,zou dit ook doorgegeven worden aan de cardioloog?en ik heb ook een prikje in mijn pols gehad en in mijn vingertoppen,voor zuurstof te meten zei de longarts,mijn aanval duurde 10 min.als ik voor de cardioloog moet fietsen is alles goed maar nu voor de longarts niet,das toch raar,ben benieuwt wat de uitslag is a.s. dinsdag,dan laat ik zeker van me horen ,wat denk jij,maar nog een vraagje nu ik hem niet uitgefiets heb,hebben ze dan wel iets gezien of ben ik ongeduldig?ik ben nog steeds niet lekker heb flink last van mijn arm een zwaar gevoel is dat,en doodmoe ,maar ja we wachten maar weer af,groetje brigitte

 11. Ha Brigitte,

  Hoe je de test hebt gedaan komt in je status te staan dus de cardioloog kan dat ook gewoon lezen..en al heb je em niet uitgefietst ze hebben natuurlijk wel waardes dus je inspanning is zeker niet voor niets geweest.
  Ik hoor graag de uitslag ja!!
  Leuke weekend!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 12. brigitte zegt:

  hoi ella,ik heb de uitslagen,alles was goed hehoudens op een paar littekentjes(wat betekenen die?)verder moet ik aan mijn conditie werken dat betekent drie maal in de week op de hometrainer en een keer zwemmen,ook krijg ik nog een slaaponderzoek wat is dat nu weer ,mijn aanval kwam van mijn hart,alleen een ding begrijp ik niet,ik hoest nog zo erg en ik heb een piepende ademhaling,maar verder is het gelukkig goed,zou jij me willen uitleggen wat die littekentjes op mijn longen betekenen,dank je alvast hartelijk groetjes brigitte

 13. Ha brigitte

  Goed om te horen dat alle uitslagen goed waren. Dat is een gehel geruststelling..
  Om een antwoord op je vraag te geven: Littekens ontstaan als het longweefsel gexc3xafrritteerd en ontstoken is geweest..misschien dat je dan zelf kan aavullen waardoor dit is ontstaan en anders even toch duidelijkheid vragen aan je specialist.
  En zo’n slaaponderzoek doen ze bij mij ook regelmatig op de afdeling. Weet natuurlijk niet of dit hetzelfde is al wat jij gaat krijgen maar het houd bij ons in dat je een nachtje komt slapen op de afdeling met een bepaald kastje die jou slaap de gehele nacht registreert om te zien of je ’s nachts last hebt van apneu’s [een paar seconde geen ademhalen]
  Succes met de conditie weer opbouwen en ik hoor graag natuurlijk weer van je!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 14. Gerda Kamp zegt:

  Hallo Ella,

  Wat een top site heb je zeg, ik heb grote delen gelezen.
  Ik heb een vraag. Al jaren lang tob ik met terugkerende brochitis en kortademigheid van tijd tot tijd. Een aantal weken geleden vertelde mijn huisarts dat dit astma was. Allerlei medicijnen gekregen, maar omdat de kortademigheid en moeheid niet weggingen, weer terug gegaan naar de huisarts.
  Ik heb toen bij hem in de praktijk een spirometrie onderzoek gehad. Daaruit bleek dat ik niet regageerde op het luchtweg verwijdende middel ventolin (had ik al zelf gemerkt natuurlijk) en maar voor 70 % longinhoud had. Hij vertelde toen dat ik op toch jonge leeftijd (44) longemfyseem heb. Ik weet hier het een en ander van omdat mijn moeder en opa het ook hadden. maar mijn vraag is dit: is dit uit een onderzoek te halen, is de diagnose tot zo’n ziekte zo gemakkelijk te stellen??? Al jaren heb ik met regelmaat last van longproblemen, maar ik ben nog nooit bij de longarts geweest. Lijkt mij wel verstandig en hoe bepalen ze in het ziekenhuis longemfyseem??
  Ik hoop wat van je te lezen als je tijd hebt.
  groeten Gerda

 15. Ha Gerda..

  Ieder berichtje probeer ik zeker te beantwoorden al kan het soms wat langer duren maar antwoorden is wel net zo netjes..
  Ik denk dat het best goed is eens bij een longarts langs te gaan want ik weet dat er veel te halen valt uit een longtest maar dmv scans en foto’s kunnen ze meer er over zeggen..Via je huisarts kan je een verwijzing krijgen voor een longarts..dat is toch meer zijn vakgebied..
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt..ik hoor het nog wel!
  Sterkte!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 16. Ik had mij ingeschreven bij COSMO-onderzoek
  om te stoppen met roken,ik heb ’n longfuncie-test
  gedaan,en werd de dag erna gebeld dat ik geen goede kanditaat was,ik had te weinig longinhoud.
  Daar begrijp ik nou geen snars van.
  Ik rook 40 jr en wil graag stoppen,ik zou toch de beste kandidaat zijn,daar zou mee gescoord kunnen worden ( als het zou lukken )
  Misschien kunt U me meer vertellen.
  groet Mevr L.Willems

 17. Goeieavond..

  Omdat ik niet van het onderzoek had gehoord heb ik zitten lezen wat het precies inhoud..en snap er eigenlijk ook niet veel van dat U niet bent uitgekozen. Als ik U was zou ik eens naar dat ziekenhuis bellen cq mailen om te vragen wat een reden is..je zal aan enige eissen moeten voldoen wil je mee kunnen doen met het onderzoek en dat zal dus ook de hoeveel longinhoud onder vallen.
  Ik zou het verder niet weten maar ik zou een belletje of mailtje schrijven met deze vraag.
  Indien U het antwoord heb gehad zou ik dat graag vernemen..

  Groetjes Ella πŸ™‚

 18. hai Ella,

  ik ben 3e jaars HBO-v en ga volgend jaar stage lopen op de longafdeling. Hiervoor ben ik alvast een verslag aan het maken over de waarden van het bloed, ontlasting, urine en sputum als het gaat om longziekten.
  Heb je hier nog informatie over dat zou ik kunnen gebruiken? Of weet je waar ik het zou kunnen vinden?

  Alvast bedankt, Froukje

 19. Hallo Ron,

  Mijn excuses voor een late reactie maar denk dat het een goede vraag is voor je longarts want ik kan verder niet je ziektegeschiedenis enz en hij heeft daar meer inzicht in.
  Hoop dat je hier verder wat mee kan!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 20. Liz zegt:

  Hallo,
  Ik weet niet goed waar ik dit moet plaatsen maar ik heb nog een vraag waar ik graag een reactie op zou willen.
  Jarenlang had ik last van hoestklachten die alleen ’s ochtends optraden. Ik was dan zo’n 1,5 tot 2 uur slijm aan het ophoesten. Daarna was het weg en had ik de rest van de dag nergens last van. Onderzoek naar astma, bloedonderzoek en longfoto’s leverden niets op.
  Toen ik echter onlangs antibiotica voorgeschreven kreeg voor een huidinfectie, waren de klachten vrijwel meteen verdwenen. Inmiddels zijn ze nog steeds weg en dat is uiteraard erg fijn maar een verklaring mis ik nog. Ik probeer te ontdekken wat het hoesten al die tijd veroorzaakt heeft zodat ik misschien ook zeker ben dat het weg zal blijven.

 21. Hai Liz,

  Sorry voor een late reactie.
  Misschien dat er bij jou toch continue een ontstekingje zat waar je alleen ’s morgens klachten had en dat de antibiotica die je voor die huidinfectie heb gehad precies de juiste was om ook die ontsteking in je longen op de lossen. Sommige antibiotica’s hebben een breed spectrum en kunnen voor vele infecties worden gebruikt. Dat is mijn enige verklaring.

  Groetjes Ella πŸ™‚

 22. Liz zegt:

  Bedankt voor de reactie! Ik vind deze verklaring heel aannemelijk en in de bijsluiter van de antibiotica stond ook dat deze ook vaak voor longinfecties wordt voorgeschreven. Wel vind ik het vreemd dat de huisarts dit niet eerder heeft kunnen ontdekken en dat ik dus eerst legio onderzoeken heb ondergaan waarna het probleem door een andere arts en bij toeval is opgelost.
  Maar ik ben nog steeds hoestvrij dus ik ga ervan uit dat dit zo blijft πŸ™‚

  Groetjes
  Liz

 23. jolan zegt:

  ik heb 4 weken geleden in het ziekenhuis gelegen met een longonsteking 6 dagen aan het infuus ,nou ben ik het weekend erg druk geweest en ben nu weer heel moe en benauwd is dat iets wat moet slijten of moet ik het dan echt rustiger aan doen ik hoop dat iemand hier een antwoord op weet .

 24. Hallo Jolan,

  Je hoort vaak van mensen dat ze het thuis n het begin zeker rustig aan moeten doen om zichzelf niet voorbij te lopen..luister naar je lichaam en geef er aan toe als je moe bent..desnoods pak je even dat uurtje rust ’s middags..dan ben je sneller de oude dan dor te hollen en vliegen..
  Succes!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 25. Fleur Schuurmans zegt:

  Hallo,
  Een vriend van mij moet binnenkort een operatie ondergaan waarbij zijn borstvlies wordt verwijdert. Hij heeft in korte tijd meerdere klaplongen gekregen, en de operaties die daarvoor eerder zijn uitgevoerd zijn niet goed aangeslagen.
  De artsen zien dit nu als laatste optie, mijn vraag is nu wat het nou precies inhoudt als dat vlies wordt verwijdert. Wat heeft dat voor consequenties voor het andere vlies, en hoe wordt de longcapaciteit hierna? Zijn andere long is al verzwakt.
  Groetjes Fleur

 26. Hallo Fleur,

  Ik neem aan dat ze onderstaande ingreep gaan doen:
  De zwakke plekken in de long zijn meestal te zien als blazen (bullae) op het longoppervlak. Deze bullae kunnen heel klein zijn, maar ook groot, tot zelfs bijna zo groot als de hele long. De bullae, met name die lucht lekken, worden afgebonden of dicht geniet. Dit laatste gebeurt met een speciaal nietapparaat. Hierna wordt het longvlies dat aan de borstholte vastzit, ruw gemaakt of gedeeltelijk verwijderd. Daardoor kan de long na de operatie met de borstwand vergroeien, zodat later geen kans meer bestaat op luchtlekkage tussen de long en de borstholte.
  In principe zou hij weinig in moeten leveren na die operatie maar zal hij wel aan zijn conditie moeten werken om zo die long weer optimaal te kunnen gebruiken.
  Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt.
  Wens hem veel succes van mij!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 27. Fleur Schuurmans zegt:

  Hey Ella,
  Nee dat zijn de operates die ik bedoelde met eerdere.
  Ondanks deze operaties is zijn long weer ingeklapt, terwijl daar een kans van 2 % van was.
  Wat ze nu willen doen is dus echt het hele buitenste vlies verwijderen.
  Probleem is dus dat ik niet weet wat de consequenties zijn, en wat dit precies inhoudt.
  Hoop dat je me wat meer kan vertellen.
  Groetjes Fleur

 28. Hallo Fleur,

  Hmm..ik zou het dan niet helemaal weten…bij ons op de afdeling nooit zo’n operatie meegemaakt en van die ervaringen moet ik het hebben dus hoop dat mensen die deze operatie ook hebben gehad willen reageren..
  Sorry!

  Groetjes en natuurlijk sterkte, Ella πŸ™‚

 29. Angelique zegt:

  Beste Ella
  Vandaag heb ik een tweede longfunctie gehad. De histaminetest. Ik kreeg het absoluut niet benauwd. I dit een goed of slecht teken?
  Vorige week ook een test gehad en toen zei de verpleegkundige dat het longemfyzeem is. Wat houdt dat precies in?

  Groetjes Angelique

 30. Hallo Angelique,

  Dat je het niet benauwd hebt gekregen is alleen een goed teken..dus dat is mooit.
  Op deze site staat bij de logs uitgebreid info over longemfyseem..Lees even de info daar..dan kom je vast een stuk verder.
  Succes!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 31. patricia zegt:

  Mijn dochtertje is vanaf der geboorte al ziek,ze heeft ruim 40 keer een longonsteking gehad en is nu pas 6 jaar.
  Ze word ook regelmatig opgenomen ook word ze regelmatig vernevelt en heeft alle mogelijke onderzoeken al doorstaan,maar nog tot heden weet er niemand in het ziekenhuis waar het vandaan komt.
  Manuela hoest altijd der gaat geen dag voorbij dat ze niet hoest.
  Der luchtwegen zyn altijd aan het brommen en gieren ook heeft ze nu al 6 jaar lang antibiotica.
  Op de bronchcopie test hebben ze een bacterie gevonden die altijd fijn in manuela der longetjes speelt en der maar niet uit wil.
  Soms is het even weg maar der hoeft maar een griepje te komen en manuela heeft weer een longonsteking een gewoone verkoudheid gaat bij haar niet uit zichzelf weg.
  Tot heden zitten we met onze handen in het haar en hopen dat ze der op een dag overheen groeit.
  Ze mist vaak leuke dingen en der school omdat ze op de raarste momenten hooge koorts kan hebben.
  Ook heeft ze last veel zwaare exceem zo erg dat het tot bloedens toe gaat,meestal word het erger als der weer een onsteking in aantocht is.
  Manuela heeft ook vaak een longpunctie gehad maar echt astma hebben ze niet vastgelegd.
  Hoop dat er meer ouders zijn die ook zon ziek kindje hebben en ben gewoon benieuwd hoe die daar mee omgaan
  Groetjes patricia

 32. Hallo Patricia,

  Ik hoop zeker dat je reacties krijg van ouders die dit verhaal van jou herkennen en dat je zo in contact komt met mensen die voelen hoe jij je ook voelt.
  Wil je dan vanuit hier ook veel sterkte wensen!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 33. Hallo,
  Acht jaar geleden had ik longemboliexc3xabn, ik moest daarvoor naar het ziekenhuis en kreeg heparine.
  Twee jaar daarvoor is ME/CVS vastgesteld door de internist. Sinds die tijd ben ik ernstig vermoeid, kan zinnen niet tot het eind uitspreken, val vaak laat vaak iets uit handen vallen en heb erge pijn in armen/benen. De huisarts zond me naar de neuroloog voor somnolografie. Sinds kort heb ik een cpap-apparaat. Volgens de neuroloog hebben ze niet eerder iemand gehad op de slaappoli die zo diep sliep. Ik ben toen na 4 uur klaar WAKKER geworden en sliep daarna niet meer. Na 8 nachten gebruik van een cpap-app. thuis had ik zo’n afgrijzelijke pijn in mijn linker long dat ik voor uitsluiting van longembolie naar de SEH ben gestuurd. Echter gxc3xa9xc3xa9n longembolie en gxc3xa9xc3xa9n hartinfarct.
  Sinds het cpap-apparaat gebeurt dit nu elke nacht. Ik slaap 2 xc3xa0 4 uur, ben acuut wakker en slaap niet meer. Ik zie er nu niet meer uit (bleek, hangende oogleden enz).
  De neuroloog zag geen verband tussen gebruik cpap-apparaat/longpijn/acuut wakker worden.

  Mijn vraag: Kan het zijn dat door gebrek aan elasticiteit van het longweefsel (longembolie, kortademigheid) dat het longvolume laag is, waardoor de uitademing bij tegendruk (ernstig) verminderd wordt? Wanneer er een apneu optreedt en het cpap-app. extra (inblaas)druk geeft, dan is er niet (onvoldoende) uitademing. Naarmate steeds vaker onvolledig/moeizaam uitgeademt kan worden, dxc3xb3xc3xb3r de inblaasdruk van het cpap-app. heen, kunnen mxc3xa9xc3xa9r gebieden niet uitademen. Er worden longdelen door hun gewicht samengedrukt, zodat de pleuradruk hoger wordt dan de druk xc3xadn de long. Er zal gxc3xa9xc3xa9n ventilatie zijn, waardoor er zuurstofarm bloed door het lichaam wordt gepompt.
  Dit leidt (vlgs. mij) tot verzuring, waardoor ik pijn/zwakte heb in de spieren in armen/benen (longen?)?
  Bovenstaande heb ikzelf beredeneerd, ik weet niet of dat juist is. Ik zit er erg mee en weet eigenlijk niet wat ik nu moet doen. Weet u raad?

  Met dank en vriendelijke groet,

 34. Hallo Margreeth,

  Het is een heel verhaal wat je neer heb gezet en het klinkt best erg aannemelijk..als ik jou was zou ik contact opnemen met een longspecialist om je bevindingen eens door te nemen of met je huisarts want het zou best eens kunnen maar ik als nietzijnde-specialist kan daar geen oordeel over geven natuurlijk..
  En als je weet hoe het komt is er misschien een oplossing voor want die hou jij geen maanden vol zo..
  Ik wens je veel sterkte!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 35. syl zegt:

  hallo Ella,

  Fijn hoor, zoveel info op xc3xa9xc3xa9n site!
  Ik heb een vraag over mijn zoon van (bijna) 9. Hij gebruikt al vanaf dat hij 4 mnd is astmamedicatie.
  Hij heeft vorige week (z’n 3e) longfunctie gedaan en daar kwam uit dat hij goed op ventolin reageerd. Vandaag de histaminetest gehad en hij heeft totaal geen reactie getoond. Volgens degene die de test afnam heeft hij dus geen astma. Meteen een juichende zoon die al z’n medicijnen wil laten staan en een hond wil en konijnen……
  Ik heb hem wat ingedamd, want hij zit toch met een portie klachten als vaak vol zitten, periodes met lagere peakflow, benauwdheid tijdens sporten, vermoeidheid etc…
  Hoe moet ik de uitslag van deze test nou inschatten Ella? Geven we hem al die jaren dus voor Piet Snot medicijnen, soms in echt hoge doseringen?
  We hebben helaas pas over een maand weer een afspraak bij de kinderarts….

 36. Hallo Syl,

  Sorry voor een late reactie..
  Als ik jou was zou ik toch de beoordeling van de kinderarts afwachten..deze is hierbij de specialist..heeft een hele status van je zoon en weet het beste antwoord hierop..zou ook niet op het oordeel afgaan van diegene die de test heeft gedaan..die oordeelt alleen vanuit DIE test en bekijkt verder niet het gehele plaatje van je zoon..Dus ik zou adviseren om door te gaan met de medicijnen die hij nodig heeft totdat je bij de kinderarts bent geweest.
  Succes!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 37. Mil zegt:

  Hallo Ella,

  Ik ben gisteren naar gasthuisberg in Leuven geweest voor een longfunctie onderzoek.
  Ik moet pas volgende week gaan voor de uitslag maar ben toch nu al benieuwd naar de uitslag.
  Mijn klachten zijn dat ik geregeld hoestbuien krijg waarbij ik slijm moet ophoesten en ik hoor mijn ademhaling dan piepen, en meestal s’nachts.
  Twee metingen zijn mij gisteren opgevallen;
  1) ik reageerde op de histamine test bij een dosis van 0.5, wil dit zeggen dat mijn luchtwegen gevoelig zijn of is dit normaal ?
  2) Bij de NO test van de uitgeademde lucht was het resultaat 60, de verpleger vertelde mij dat dit te hoog was, hij zei dat dit normaal onder de 10 zou moeten zitten. Wat wil dit zeggen ?
  Wijst bovengaande misschien op astma ?
  Of wijst dit op iets anders ?
  Ik ben ook allergisch voor katten.
  Er zijn al twee ct scans gemaakt van mijn longen en die blijken vrij normaal te zijn .

  Groetjes Mil.

  Als ik volgende week mijn uitslag krijg laat ik deze zeker weten.

 38. Hallo Mil..

  Door alle drukte hierzo is het er niet van gekomen te reageren..ik hoop dat je ondertussen de uitslag hebt gehad en dat ie goed was. Van waardes weet ik eigenlijk niets af omdat de onderzoeken altijd op de poli worden gedaan en wij daar niets van doen hebben..
  Ben benieuwd!

  Groetjes Ella

 39. Liese zegt:

  hey , ik ben een meisje van vijftien jaar , en rook nu zo ongeveer twee jaar af en toe , en passief ook , en dagen dat ik veelg erookt heb , dus zo soms , niet echt veel word ik zo wakker met longpijn , maar da is over na een paar minuten , ik hbe een zware bronchitis gehad toen ik klein was , en ik begin mij echt zorgent e maken , ik ben gestopt met roken vanaf nu eigenlijk , gisteren dus ..
  ik wil/durf dit nog niet tegen mlijn ouders te zeggen , wat moet ik doen? moet ik naar de dokter gaan en om antibiotica vragen , of nu stoppen met roken en afwachten of ik nog wakker word met longpijn?
  alvast bedankt , Liese

 40. Ella zegt:

  Hai Liese..

  Ik zou zeker nog even wachten en als de pijn aan blijft houden wel even langs de longarts gaan en echt stoppen met roken..het is zo slecht voor je..en nu zal je nog weinig van de gevolgen merken maar op latere leeftijd zeker!
  Hoop dat de pijn snel over gaat!

  Groetjes Ella

 41. mil zegt:

  Ella,
  Ik heb intussen mijn uitslag gekregen en het is astma.
  Neem nu gedurende meer dan een week singulair en 2* 2 pufjes symbicort per dag en mijn hoest is volledig verdwenen.

  Groetjes,

  Mil.

 42. Sandra zegt:

  hoi Ella,
  ik moet binnenkort( over 3 dagen ) een long funtie test doen, de doktor zei tegen me dat dat nodig is om vast te stellen of mijn astma komt door mijn allergie voor bepaald voedsel. Kan astma door bepaald voedsel ontstaan?
  groeten Sandra

 43. Ella zegt:

  Hai Sandra..

  Ja er zijn vele soorten voedsel wat een astma aanval kan veroorzaken zoals bv
  melk en zuivelproducten
  tarwe en andere graansoorten
  soja
  eieren
  pinda’s en noten
  vis en schaal- en schelpdieren
  chocola
  maxc3xafs, tomaten en citrusvruchten
  rundvlees en kip

  Dit hoeft niet bij iedereen het geval te zijn maar het is wel fijn als je dat weet waar je niet zo goed tegen kan.
  Succes!

  Groetjes Ella

 44. Karin zegt:

  Wat een supersite.
  Kwam ik toevallig op terecht,na het zoeken wat een longfunctietest nou precies inhoud, en een hystominetest…
  Ik moet as dinsdag een longfunctietest doen, en begon een beetje zenuwachtig te worden hierover, aangezien ik helemaal niet wist wat dit inhield.
  Gelukkig staat alles hier duidelijk op vermeld, echt super.
  Ook is het fijn om te lezen hoe het bij anderen allemaal is gegaan, en vooral dat het niet allemaal ouderen zijn, wat ik in het ziekenhuis alleen maar zag tijdens mijn bezoekjes.

  Dank je wel

 45. Ella zegt:

  Hallo Karin,

  Fijn om te lezen dat deze site je eigenlijk toch hebt gerustgesteld..is fijn om te horen en bij deze wil ik je natuurlijk heel veel succes wensen voor dinsdag!

  Groetjes Ella

 46. mieke zegt:

  wat een duidelijke site, ik heb zelf longontsteking en ben een beetje herstellende ervan ,hoelang duurt de nasleep hiervan ik ben uitgeput, en kortademig ,wat moet ik doen ??
  groetjes mieke

 47. Ella zegt:

  Hallo Mieke,

  Hoelang het duurt ligt voor iedere persoon verschillend..ook kwa leeftijd en conditie maar vaak ben je er wel een paar weken zoet mee om daarna echt te zeggen van ik voel me weer fit..ZO’n longontsteking is best een aanslag ff op je lichaam..
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 48. Priscilia zegt:

  hallo,

  gisteren heb ik een longfunctie onderzoek gehad.En tot mijn schrik kreeg ik te horen dat ik een longleeftijd van 51 jaar heb terwijk ik pas 26jaar ben.

  Ik dit heel slecht en wat kan ik hieraan doen?

  Groetjes Priscilia

 49. Ella zegt:

  Hallo Priscilia

  Klinkt niet goed nee..Ik denk dat het beste is om aan je conditie te werken en gezond eten en drinken zodat je longfunctie en gehele conditie vooruit gaat
  Succes!

  Groetjes Ella

 50. johan Sleijster zegt:

  Hallo ik ben 19 jaar
  ik heb nu ongeveer een halfjaar last van zware rug klachten en sinds kort ook van me longen.
  bijv. als ik spring/ren of een op en neer beweging maar spant mijn long zich aan en perst het lucht eruit, dit is vreselijk irriterend aangezien ik ook skateboard beweeg ik veel en heb ik pijn bij elke truc die ik doe als ik weer land en dan kan het soms zijn dat het gewon zo erg is dat ik bijna in elkaar zak.
  ik heb echter geen idee wat het is want, echt een klap op me longen heb ik niet gekregen.

  de pijn zit in de midden rif van me borst kast , als ik spring en land komt er veel druk te staan op me middenrif en doen me longen pijn terwijl ik ze zonder dat ik het tegen kan houden helemaal leeg blaas bijna ,
  enig idee wat het mogelijk kan zijn

  ps ik rook wel maar dan stuk of 6 peukjes en soms in het weekend een jointje,

  groetjes johan

 51. Ella zegt:

  Hallo Johan,

  Als ik jou was zou ik even een bezoekje aan de huisarts plegen met dit verhaal want het klinkt wel een beetje ofdat je een klaplong hebt..dat kan ook spontaan ontstaan..
  Deze pijn op jou leeftijd is natuurlijk niet goed..als het geen klaplong is moeten denk ik zeker even verder kijken..
  Succes en laat even weten als jij weer wat meer weet.

  Groetjes Ella

 52. Madelon zegt:

  Hallo Ella,

  Ik loop al sinds maanden met klachten bij een MDL-specialist. Aangezien ik elke dag veel last van benauwdheid heb (veelal tijdens en na het eten en vooral daarna tijdens inspanning) ben ik door hem ook naar de longarts gestuurd. Vervolgens heb ik een longfunctie-onderzoek gehad. In eerste instantie zij de asistente dat ik een paar sportlongen had (ben 45 jaar en doe zo goed niets aan sport). Daarna werd er een hystamine-test gedaan en dat ging in het begin goed, de uitslag bleef stabiel. Ik werd wel duizelig en naar na een paar keer, maar dat is logisch.
  Op het xc3xa8xc3xa8n na laatste niveau kreeg ik het verschrikkelijk benauwd op de borst, kon bijna niet meer ademhalen en moest behoorlijk hoesten. Wat veel met mijn klachten van benauwdheid overeenkomen.Ik was inmiddels gezakt naar onder de 80%. Moest hier eerst van herstellen, voordat ik het laatste niveau kon doen en dat was nog erger. En ik zakte naar onder de 50%. Hierna kreeg ik via een mondstuk een medicijn toegediend om weer te kunnen herstellen, wat meer dan 15 minuten duurde. Daarna moest ik weer blazen en zat ik weer bijna op de 100%. Ik was ervan overtuigd dat het allemaal gebeurde door wat ik moest inhaleren en dat de klachten / benauwdheid niets met mijn longen te maken hebben. De assistente vertelde me dat er wel degelijk iets niet goed was met mijn longen, omdat gezonde longen niet zo op deze test zou reageren. Wat het precies zou veroorzaken moest worden uitgezocht door de longarts. Wat mij toch wel heel onaangenaam verrastte. De volgende dag had ik een telefonische afspraak met de longarts, die mij doodleuk vertelde dat de longfuntie-test allemaal goed is verlopen ,dat er geen aanwijzingen voor problemen zijn etc. Op mijn vraag waarom ik het tijdens die test zo erg benauwd kreeg, wat overeenkomt met mijn klachten, zei hij dat dat vaak gebeurd dat mensen het benauwd krijgen op het einde van de test. En dan denk ik nu, ben ik voor niets op de stang gejaagd door de vrouw die deze test heeft afgenomen??? Waarbij je denkt dat dat haar professie is. Of heeft de longarts een andere uitslag voor zich gehad, of vluchtig gelezen?? Zijn reaktie was verder, ach heeft u nog dezelfde klachten dan stuur ik u wel een recept voor een inhaletor. Maar ik denk nu, ik ga niet zomaar iets gebruiken, als ik niet eens weet waarvoor, of door wat iets wordt veroorzaakt. Weet jij misschien iets van dit soort onderzoek? Of wat ik nu het beste kan doen? Mijn complimenten nog voor je site!!!!! Groetjes, Madelon

 53. Ella zegt:

  Hallo Madelon,

  Sorry voor de late reactie maar ik heb van t weekend nachtdienst gehad en dan komt er weinig van om even achter de computer ze zitten maar bij deze.
  Is wel heel tegenstrijdig he. Wat je nu anders kan doen is contact opnemen met je huisarts…situatie uit te leggen en kijken wat hij/zij er van zegt..in principe krijgt je huisarts na mijn idee ook een uitslag van je longfunctie. Dan heb je wel meer duidelijkheid want nu weet je ook niet waar je aan toe bent.
  Succes!

  Groetjes Ella

 54. Sarah zegt:

  Dag Ella,

  Morgen heb ik een longfunctietest, en ik was best zenuwachtig, niet wetende wat ik ervan kon verwachten.
  Dankzij jou weet ik dat nu wel.
  Bedankt dat je de tijd en moeite neemt om dit te doen. Ik denk dat je er veel mensen mee helpt. (Mij in ieder geval wel! πŸ™‚ )

  Groetjes van S.

 55. Sarah zegt:

  Hoi Ella,

  Het ging best goed, heel vermoeiend, maar dat verwachtte ik al, dus viel het op zich mee.
  Nogmaals heel erg bedankt dat je het voor leken zoals ik (hihi) een stuk makkelijker maakt!

  Groetjes en een hug van Sarah.

 56. inge zegt:

  Hoi allemaal,
  Ik heb vandaag een longfunctie onderzoek gehad. Met steeds een hogere dosis histamine.
  Bij de 4e werd het ademen iets moeilijker en bij de 6e dosis (de laatste) was het helemaal pijnlijk. Het inademen deed pijn en kreeg ik direct een middeltje tegen de keelprikkelingen en hoestbuien. Het gaf een beetje een benauwd gevoel.
  Helaas krijg ik de uitslag 15 augustus pas omdat de arts op vakantie is, maar weet iemand of het normaal is dat je bij de laatste dosis, een raar gevoel hebt? En een middel krijgt tegen de klachten?
  Ik ben getest voor zowel bronchitis en astma en heb ook hoestbuien gehad tijdens de tests.
  Het zit erg in de familie, maar goed,, kan iemand misschien iets vertellen of je het met deze symptomen kunt hebben?
  Alvast bedankt,
  Inge

 57. angelina zegt:

  hallo ik heb eigenlijk een vraag ik ben 5 weken geleden erg verkouden geweest maar omdat ik na 3 weken nog niet beter was ben ik maar de huisarts gegaan met behoorlijke benauwt heids klachten ik heb eerst antibiotica gehad en heb een longfunctie onderzoek gehad die volgens mij best moeilijk verliep en er niet veel veranderde na het toedienen van de ventolin nu na 11 dagen heb ik nog niks gehoord tussen door heb ik de arts terug gebeld met het verhaal dat ik het ooit wel eens kou en dan heel warm heb duizelig word en het met lijkt of ik onderuit ga volgens de arts heb ik nu ook last van hiperventilatie het is nu alleen dat ik het echt 24 uur benauwt heb ik denk dat er voor mij niks anders opzit dan te stoppen met roken ik ben al heel veel minder gaan roken van ongeveer 30 zware sigaretten zit ik nu op ongeveer 7 per dag ik ben echt heel erg zenuwachtig voor de uitslag maar ben er toch best wel bang voor ben pas 25 en heb een kleintje van 6

 58. Ella zegt:

  Hallo Angelina,

  Helemaal stoppen zou nog het beste zijn maar kan me voorstellen dat dat wel erg moelijk zal zijn maar t is al zeker een + punt als je dat doet. Ik zou verder even de uitslag afwachten en kijken wat de longfunctie oplevert.
  Wens je veel sterkte met het wachten op de uitslag.

  Groetjes Ella

 59. Karin zegt:

  Hoi Ella
  Ik ben afgelopen september opgenomen geweest met een dubbele longontsteking, maandag werd ik ziek en vrijdag lag ik op de EHBO met 40 koorts. Ik heb ong. 2 wkn in het ziekenhuis gelegen waarvan 8 dagen aan het infuus met 4x dgs 1000 mgr. amoxicilline en 2x dgs 400 mgr.ciproxin, en aan de O2 15 ltr.De longarts gaf aan dat het heel ernstig was.Dat heeft nogal wat impact als je bijna nooit ziek bent. Ben nu weer verder en sinds kort therapeutisch aan het werk.Heb pas weer onderzoeken gehad waaronder een diffusietest en heb daar een vraag over, De longarts vertelde dat die te laag was nl.77 terwijl de ondergrens op 80 staat.Ik was zo opgelucht dat de andere uitslagen goed waren dat ik daar niet verder over vroeg.Daarom mijn vraag aan jou, Wordt dit vanzelf weer beter, en kan ik zelf iets doen om dit te verbeteren? Is dit ook normaal na een longontsteking? Erg bedankt dat ik hier mijn verhaal kwijt kon. Groetjes Karin

 60. Ella zegt:

  Hallo Karin,

  Was vast schrikken geblazen opeens zo ziek te zijn..gelukkig gaat t weer de goede kant op..de waardes zullen zeker verbeteren als je conditie weer vooruit of op peil is, dus als je volledig herstelt bent komt dat ook weer voor elkaar!
  Succes met je verdere herstel!

  Groetjes Ella

 61. antoinette zegt:

  Hallo Ella,
  Vandaag op je site terecht gekomen omdat ik een longfunctietest krijg as maandag. Ik ben in juli 2007 nadat ik heel vermoeid was van een verbouwing een verkoudheid, heb na thuismiddelen die niet hielpen een antibiotica gekregen. Ook dat hielp niet toen een neusspray met pretnison of zo er in. Ook dat verbeterde niet. Toen nog 3 andere antibiotica’s die ook niet aansloegen. Ook de voorgeschreven puffies. Toen zijn er longfoto’s genomen die waren goed. Foto’s van mijn holtes was een sluimer op te zien. Toe heeft de KNO mijn oor door geprikt en leeggezogen (vocht) en weer de spray pretnison voorgeschreven een CT scan laten maken en een allergietest en met een soort camera door mijn holtes gekeken. Nu na mijn intussen 4e of 5e antibiotaca word er dan een longfunctie test gedaan omdat hij dan denkt aan longemfyseem of COPD. Maar dat krijg je toch niet zomaar?? Ik rook wel maar voor die kou had ik een hele goede conditie en hoeste ik nooit. Nu hap ik naar adem en hhoest verschrikkelijk en ontzettend veel neusslijm. Het slijm zit los en de ene keer is het wit en dan weer een tijdje groen. Na de antibiotica wordt het meestal weer wit. Ik heb geen voorhoofdontsteking denk ik want ik heb daar geen pijn of zo. Maar ik denk zelf dat ik gewoon een vreselijk verwaarloosde kou heb of te weining weerstand om er over heen te komen. Kan je zomaar uit het niets longemfyzeem of COPD krijgen? Sorry voor de lange brief maar ik word een beetje hopeloos na 9 maanden.
  groetjes
  Antoinette

 62. Ella/ Weblog longziekte zegt:

  Hallo Antoinette,

  Snap goed dat je je zorgen maakt. Morgen heb je de test en waarschijnlijk ook de uitslag bij de longarts of een paar dagen later.
  In principe kan je wel COPD krijgen door het roken en dat begint dat heel sluimerend waarbij je steeds meer klachten krijg. Longemfyseem kan je niet zomaar hebben..dan heb je al langer last van klachten.
  Hoop dat je nav onderzoek en uitslag nog een berichtje hier achter laat.
  Succes!

  Groetjes Ella

 63. sanne zegt:

  Sinds een half jaar heb ik last van hevige pijn tussen mijn schouderbladen (linkerkant hoofdzakelijk). Nu merk ik dat ik bij het liggen meer problemen krijg met ademen (zware ruis linkerkant). Als ik naar bed ga wordt ik een aantal keer van schrik wakker omdat ik geen adem meer krijg (zomaar in een fractie van een seconde). Dan moet ik gelijk rechtop zitten. Weet iemand wat dit allemaal betekent? groetjes Sanne (34 jaar)

 64. Ella zegt:

  Hallo Sanne,

  Weet niet of je al langs je huisarts bent geweest, anders zou ik dat wel even doen voor de zekerheid. Die kan je dan evt. onderzoeken en even luisteren.
  Succes!

  Groetjes Ella

 65. Elly zegt:

  Hallo Ella,
  Ik zal bij het begin met de problemen beginnen, omdat Ik daar vragen over heb.Ik ben van nature een bezige bij, en niets was mij te veel.Totdat Ik 2 jaar geleden verschrikkelijke last van mijn benen kreeg,hele erge krampen,dag en nacht.waar Ik medicijnen voor kreeg, en van 1 naar 3 stuks ben gegaan en die nog steeds niet werken.Daarbij had Ik een grote vermoeidheid, en kon geen 5 meter lopen zonder weer even bij te komen,Ik voelde mij 80 en was toen 56 jaar.Dat melde Ik geregeld bij de huisarts.Kreeg erge hoofdpijnen en erge transpiratie, bleek een hele hoge bloedruk te hebben 220/180,waar Ik 2 verschillende medicijnen voor had gekregen. Op een dag werd Ik niet goed en viel neer, en op een andere plek kwam Ik weer bij, kan mij er niets meer van herrinneren, heb dat ook direct gemeld bij de arts, plus weer de kramp en mijn gevoel van moeheid, en daar kwam een opgezwollen been bij, waar Ik plaspillen voor kreeg, dan moest het beter gaan,een bloedtest gehad, waar het bezinksel heel hoog van was, en de week erop bij een volgende test was het weer goed.toen dit jaar 2 Jan. kreeg Ik erge last van mijn rechter kuit en belde de arts dat Ik dacht aan een trombose been, (dat had Ik 13 jaar terug ook), maar de arts zei dat het een ontsteking was,(mijn been zag er ook niet dik en opgezwollen uit),kreeg medicijne mee, maar de 2de dag nadat Ik die had ingenomen ging Ikvoor de wereld, had het erg benauwd en was erg verward. Ging met gillende sirene naar de hartbewaking. Na onderzoeken bleek het dat mijn longen vol zaten met Embolieen,en de longarts vermelde dat het medicijn wat Ik bij mij had voor het been levensgevaarlijk voor mij was, en dat Ik al 2 jaar met een sluimerend trombose been had gelopen, en de embolieen zich genesteld hadden in de longen. Nu ben Ik 14 dagen terug bij de longarts geweest, (na verschillende long onderzoeken te hebben gehad)en kreeg de melding dat Ik longemfyzeem had met een inhoud van 30%,en de zuurstof 33%, dat kwam omdat Ik rookte en daar meteen mee moest stoppen, wat Ik natuurlijk ook moet doen.Over de embolieen wordt niet meer gesproken, en volgens de internis (3 weken terug) zat er nog 26%. nou is mijn vraag: De schade die is aangebracht komt toch volgens mij van de embolieen, dat roken slecht is en er wat deel uit maakt geloof Ik direct. Maar 2 jaar terug sprong Ik nog over daken, en nu kan Ik helemaal niets meer. De huis arts heeft niets van zich laten horen, en Ik denk dat die in bescherming wordt gehouden, en zich afzijdig moet houden.Maar als het bekend is dat het longemfyzeem is, had het toch al bekend geweest in het begin van mijn opname met die long onderzoeken? of heb Ik het mis.
  groeten Elly

 66. Ella zegt:

  Hallo Elly,

  Een heel verhaal zeg en je hebt nog geluk gehad zeg..
  Maar wat je zegt..longemfyseem heb je niet zomaar dus dat moet aan het begin van de opname ook al op foto oid gezien zijn.
  Ik zou nog eens opheldering vragen als je bij je behandelend specialist komt.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 67. Eric zegt:

  Goedenavond, ik kwam per ongeluk op deze site terecht maar vind het wel een top site!
  Ik heb een klaplong gehad en moet woensdag voor fotos en een test terug voor controle.
  Maar ik merk dat er en een longtest en een longfunctietest is, wat is het verschil en wat krijg je na een klaplong?
  Alvast bedankt.

 68. Anoniem zegt:

  Hai Ella, ik ben idd al geweest maar vond het toch wel vaag.
  Ik moest voor fotos en voor die test, maar na de fotos was ik al klaar.
  De longarts vertelde me dat ik die test pas over 4 maanden mag doen omdat ik anders door de kracht met het blazen de long weer los kan komen.
  Maar dan vraag ik me achteraf wel af hoe ik dan moet blazen als ik een alcoholtest van de politie tegenkom.
  Mag ik dan ook niet blazen?
  Alvvast bedankt.

 69. Ella zegt:

  Waarschijnlijk mag je bij een blaastest van de politie wel blazen, want die test is een stuk korter dan een longfunctietest in het ziekenhuis.

  Succes!

  Groetjes Ella

 70. Margriet zegt:

  Hoi Allen

  Ik heb vandaag copd laten doen, en de test kwam uit op 73 procent, en moet dus stoppen met roken anders zou ik aan een zuurstof fles komen. over 5 a 10 jaar. gelukkig zit ik nog niet onder de 70, maar zonder me puffjes haal ik de nacht niet zonder dat ik wakker wordt met een benauwd gevoel en geen adem kan krijgen. en weet dat ik zo niet verder wilt dus stoppen met roken woensdag heb ik een afspraak met me huisarts hoe ik dat het beste aan kan pakken.
  en hopelijk lukt het mij ook.

  Groet Margriet

 71. Amber zegt:

  Hallo Ella,

  Na een verkoudheid waar het hoesten bij aanhield naar mijn huisarts geweest.
  Met ventolin naar huis.
  Paar weken later een longfunctietest omdat het hoesten en benauwdheid aanhield. ‘Piepte’ toen niet meer.
  De eerste blaas pogingen waren hopeloos en de metingen werden afgekeurd. Na de ventolin ging het beter. Wat de waarde waren werd me niet verteld.
  De huisarts vermoede astma met ontstekingsremmers en ventolin naar huis met herh. van de longfunctie test na 2 maanden.Intussen ook aerius erbij gekregen omdat ik benauwd bleef.

  Nu heb ik de tweede longfunctietest gehad.
  Voor de ventolin ging het goed na de ventolin bleef het hetzelfde. Merkte zelf ook geen verschil, normaal merk ik wel dat ik ventolin binnen krijg.
  Het enige verschil wat ze uit de test haalde met 2 maanden geleden is dat mijn longen nu 20 jaar ouder zijn dan ik ben, dat was 25, heb altijd intensief gesport, nooit gerookt.
  De officiele uitslag geen astma! De benauwdheidsklachten komen door het over reageren van de luchtwegen door; vocht, koude lucht, bakluchtjes, enz.

  Begrijp er niets meer van.
  Moet de medicatie blijven nemen. En een peakstroomkaart bij gaan houden.
  Vraag me ook af hoe ik aan zo’n hoge longleeftijd kom.

 72. spreekhoorn zegt:

  hallo
  ik heb een vraag ben een vrouw van 37 jaar ik ben 1.69 lang en weeg 68 kilo
  mijn vraag is ik heb vandaag een long inhoudtest gehad maar helaas heb de arts mijn geen uitslag gegeven alleen het papiertje heeft hij mee gegeven nou ik als leek kan daar geen wijs uit ik hoop dat jullie mijn kunnen helpen

  SPIROMETRY —REF —-PRE —-%REF
  fvc LITERS —3.63 —4.70 ——-129
  FEV1 LITERS –3.15 —-2.91 ——92
  FEV1/FVC % —-82 ——62
  FEV1/SVC % ————-62
  FEF25% L/SEC 6.12 —–3.71 ——61
  FEF50% L/SEC 4.38 —–2.14 ——49
  FEF75% L/SEC 1.96 —–0.90 ——46
  PEF L/SEC —7.08 —–4.75 ——67
  FIVC LITERS -3.63 —–4.30 ——118
  FIV1 LITERS ———–3.20
  FIV1/FIVC % ————75

  LONG VOLUMES

  VC LITERS -3.63 ——-4.70 —129
  ERV LITERS ————1.15

  IK HOOP DAT IEMAND MIJN KAN HELPEN MET DEZE UITSLAGEN OF MIJN KAN VERTELLEN WAT MIJN LONG INHOUD IS
  MVG SPREEKHOORN

 73. Ella zegt:

  Hallo Spreekhoorn.

  Beste is toch dit te vragen aan je behandelend arts, want die heeft je dossier met het hele totaal beeld en kan deze longfunctie het beste beoordelen.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 74. dees zegt:

  Als je een uitdraai van longfunktie onderzoek meekrijgt en het niet begrijpt: Kijk naar waar FEV1 vermeld staat en kijk naar het getal dat daarbij staat en dan heb je je longinhoud in procenten.
  Let op: er worden altijd 2 getallen vermeld bij de FEV1 , neem het eerste getal voor je longinhoud.
  Het tweede getal is namelijk je resultaat NA ventolin of ander middel dat je toegediend krijgt.

  Dees

 75. bobby zegt:

  Hallo mijn naam is bobby ik ben vorig jaar oktober gestopt met roken.sindsdien heb ik last gehad van benauwdheids aanvalletjes.vroeg me elke keer af wat het was na meerdere afspraken met de huisarts ben ik door gestuurd naar de longarts.heb longfunctie test gedaan die was goed en een week later een histamine provocatietest.ik daalde bij de 5e dosis histamine tot 19%net op het randje naar positief dus.toen heb ik een afspraak daarna een bespreking gehad met een longarts en die zei dat hij niet zeker wist of ik overgevoelige longen heb of dat het nou astma is maar had het na die test ineens wel meer benauwd als normaal eerst waren het heel af en toe aanvalletjes na die test kon en kan ik niet eens normaal een stukje fietsen.in ieder geval toen heeft hij om te testen of ik nou gevoelig of astma heb alvesco voorgeschreven nou heb daar s’avonds een pufje van genomen daar kreeg ik het helemaal benauwd van heb toen snachts de huisartsen post op gebeld en die vroeg of ik nog gewoon ventolin had en dat had ik en heb daar een pufje van genomen en het verdween gelukkig.maar nu een week later heb ik nog steeds last van benauwdheid na een klein beetje inspanning na die provocatietest dan. weet iemand of dit normaal is?kan dat door die test komen en die verkeerde puf?of is het iets heel anders.hoop dat iemand mij kan verder helpen alvast bijvoorbaat dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s