Bronchopulmonale Dysplasie (BPD)

Wat is  BPD ?

Met BPD, voluit Bronchopulmonale Dysplasie, wordt een chronische longaandoening bedoeld die gekenmerkt wordt door het langdurig bestaan van ademhalingsmoeilijkheden, met name bij te vroeg geboren kinderen. BPD is een ernstige aandoening, die voor het kind maar ook voor de ouders grote gevolgen heeft. Gelukkig bestaan er steeds meer mogelijkheden voor de behandeling, maar ook voor de preventie of het voorkomen van BPD, zodat de vooruitzichten van een kind met BPD geleidelijk aan beter zijn geworden.

Ontstaanswijze:

Hoe BPD precies ontstaat, is in feite nog niet goed bekend. Wel is het duidelijk dat een combinatie van factoren het ontstaan ervan in de hand werkt. BPD wordt vooral aangetroffen bij veel te vroeg geboren kinderen, als gevolg van  een langdurige kunstmatige beademing, waarbij  een hoge beademingsdruk, en zuurstof in hoge concentraties, nodig waren.

Waarom het ene kind wel BPD krijgt en het andere kind met dezelfde risicofactoren niet, blijft echter nog een onvoldoende opgelost probleem. Zeker is het dat het om een beschadiging gaat van onrijpe en/of zieke longen waarbij zuurstof een belangrijke rol speelt, deze zuurstof die evenwel voor het welzijn van het kind met BPD zo belangrijk is.

De diagnose BPD:

Vroeger sprak men van BPD wanneer een te vroeg geboren kind langdurig, dat wil zeggen langer dan vier weken, ademhalingsmoeilijkheden blijft houden met daarbij een behoefte aan extra zuurstof. Op de röntgenfoto van de longen kan dan een kenmerkend beeld gezien worden met verdichtingen, dit zijn delen van de long die te weinig lucht bevatten, en met ophelderingen, dit zijn delen van de long die door beschadiging te veel uitgerekt zijn. Later is deze definitie gewijzigd in die zin dat van echte BPDgesproken wordt wanneer een te vroeg geboren kind op de post-conceptionele leeftijd van 36 weken, dit is de som van de zwangerschapsduur en de leeftijd na de geboorte, nog ademhalingsmoeilijkheden heeft met behoefte aan extra zuurstof.

Het verloop van BPD:

Van BPD komen ernstige en lichtere vormen voor. Bij kinderen met de lichtere vormen van BPD verminderen de ademhalingsmoeilijkheden op vrij korte termijn zodat de zuurstof behandeling gestopt kan worden. Deze kinderen hebben dan toch nog wel enige weken wat versnelde ademhaling. Dit geeft meestal echter geen grote problemen en zij kunnen doorgaans ongeveer op de normale tijd naar huis ontslagen worden. Echter, bij de ernstige vormen van BPD blijft ondersteuning van de ademhaling door middel van kunstmatige beademing of op een andere manier met gebruik van extra zuurstof, heel lang -vele weken tot maanden- noodzakelijk. Bovendien kunnen daarbij allerlei complicaties optreden. Het is moeilijk om tevoren een voorspelling te doen omtrent de ernst van de BPD, zo ook over de duur van de verschijnselen.

Complicaties van BPD:


Bij BPD gaat het niet alleen om een aandoening van de longen want ook met het hart en de bloedsomloop kunnen ernstige problemen ontstaan. Als gevolg van de zieke, niet goed functionerende longen is het voor het hart veel moeilijker dan normaal om het bloed door de longen te pompen. Het hart wordt overbelast, het zet uit en op een bepaald moment kan het zelfs komen tot een falen of tekort schieten van de hartfunctie. In het geval van een tekort schieten van de hartfunctie zal het hart onvoldoende bloed door het lichaam pompen, met als gevolg dat verschillende organen te weinig doorstroomd worden. Dit leidt er dan bijvoorbeeld toe dat de nieren niet goed meer werken en veel meer vocht dan normaal vasthouden. Op dat moment is een heel ongunstige situatie ontstaan waarbij het kind veel te sterk in gewicht aankomt. Anderzijds blijft er bij het falen van de hartfunctie achter het hart te veel bloed aanwezig dat nu in de longen gestuwd wordt die daardoor nog meer beperkt worden in hun functie.

Kinderen met BPD zijn ook meer vatbaar voor infecties, met name van de luchtwegen. Dit geldt voor infecties door bacteriën en virussen, zowel in het ziekenhuis als thuis. Als gevolg van het veelvuldig toepassen van medicijnen die het plassen bevorderen, kan de uitscheiding van kalk door de nieren zo sterk toenemen dat kalkafzetting en vorming van nierstenen het gevolg zijn. Omdat kinderen met BPD erg ziek, benauwd en kortademig zijn levert de voeding vaak problemen op. Groeien gaat dan ook vaak maar langzaam terwijl het groter en sterker worden juist zo belangrijk is om beter te worden.

Advertenties

16 gedachtes over “Bronchopulmonale Dysplasie (BPD)

 1. Hoi ik heb een zoontje van bijna 9 mnd hij is 3mnd te vroeg geboren en heeft ongeveer 1o wkn aan de beademing gelegen. Vorige week heeft hij nog in het ziekenhuis gelegen met een longontsteking hij heeft BPD heb je nog bruikbare tips

 2. onze dochter is nu 16 jaar en heeft ernstige BPD daarbij astma
  heeft 7 jaar zuurstof gehad
  groeien doet ze nog steeds niet goed
  is 151 cm en 42 kg
  ook vele rs virussen doorstaan

 3. Wilma zegt:

  Hoi, mijn dochter is nu 7, en tot haar 2e jaar heeft ze aan alle virussen meegedaan. Langzaam wordt ze steeds iets sterker, en ietsje minder ziek. Ook condietietraining via de fysiotherapie hielp erg goed.Ze weegt 20 kilo(te licht), en is wel 1 meter 20, dus normaal. Ze eet bijna niks, en zeker geen groenten en fruit. Ze heeft ongeveer 18 maanden sondevoeding gehad, en had geen slikreflexen. Op dit moment wordt ze behandeld met seretide, singulair, en salbutamol. We blijven hopen dat ze ooit sterker wordt, en ik wens jou en je gezin ook heel veel geluk.

 4. ann zegt:

  hallo.

  M’n broer en z’n vrouw hebben fleur gekregen op haar 6 mnd zwangerschap 13 januari…
  Ze woog 1.200 Fleur en is ondertussen 4 maand oud en weegt gelukkig nu iets minder dan 3.500.
  Ze heeft een heel ernstige aandoening van BPD en hopen alleen het beste voor haar!!!!
  Nu hopen we alleen dat ze het eerst en vooral haalt, want ze heeft het nog steeds zo moeilijk, wat het allemaal zo triest maakt.
  Ik wens BPD patienten en hun verzorgenden veel sterkte toe en alle info is welkom hierover!!
  Alvast bedankt, groetjes ann

 5. Hallo Ann..

  Vreselijk om te horen zeg..kan het gevoel nu extra begrijpen ook sinds Tim op 14 febr dit jaar geboren is..gelukkig gaat alles goed..wat moet het vreselijk zijn als je kleintje al zoveel problemen heeft.
  Sterkte voor jullie allemaal.

  Groetjes Ella 🙂

 6. irma zegt:

  mijn dochters zijn nu 8 en waren 15 wk te vroeg.Ik heb toen heel wat gezien en geleerd.het gaat hier goed.Ik wens ieder op deze site heel veel sterkte toe .groetjes irma

 7. franssen zegt:

  Mijn tweeling is met 27 weken geboren..na lange tijd couveuse hebben we ook nog eens de hele winter in het ziekenhuis gezeten omdat ze altijd zuurstog nodig hadden..
  Sinds en paar maanden hebben we monitor en zuurstof apparaat thuis en dit geeft opluchting.
  mijn zoon doet het verder vrij goed maar mijn dochter heeft ook ernstige bpd.ze is inmiddels anderhalf maar ligt regelmatig aan de zuurstof.ik wil iedereen veel moed en sterkte toewensen en hoop dat het in de toekomst beter gaat!
  Groetjes

 8. jop zegt:

  Hoi,
  Onze tweeling is in juli dit jaar geboren. Onze zoon was 13 week te vroeg en onze dochter 12 week.
  Onze zoon heeft een poosje aan de beademing gelegen en ligt nu nog steeds aan het zuurstof. Hij is moeilijk af te bouwen. Hij is nu 2 maanden oud en we hebben nog even te gaan voor ze 40 weken (zwangerschap) zijn.
  We houden er nu toch wel rekening mee dat hij niet meegaat naar huis op of nabij de uitgerekende datum. Ook kan niemand ons echt een duidelijke voorspelling geven van de prognose etc.
  Met onze dochter gaat het een stuk beter. Allebei doen ze het goed en groeien ze goed etc. behalve zijn zuurstof probleem?.
  gr jop

 9. Ilse zegt:

  Mijn dochtertje Fenna is op 15 November 2007 geboren op 25 weken met een gewicht van 490 gr. Nu blijkt ook dat zij een ernstige vorm van BPD heeft en een vernauwing van de bovenste luchtweg waardoor ze een tracheotomie overwegen. Heeft iemand meer informatie over dit alles op deze leeftijd – ondertussen is ze 34 weken en weegt ze 930 gr. We leven zo in onzekerheid en bij de dokters vinden we ook geen antwoorden . Bedankt – Ilse

 10. sutthiya yatakat zegt:

  hallo

  Mijn dochter is met 26 weken geboren ze heeft een ewrnstige longziekte waardoor ze nog steeds aan de zuurstof ligt ze heeft vanaf haar geboorte 10 maanden in het ziekenhuis gelegen nu word ze bijna 2 in november het is elkedag een vraag wanneer ze beter word maar die antwoord heeft niemand.De komende winter word het heel heftig voor haar wand ze is snel vatbaar .
  Voor de mensen die zoiets memaken in heb een bewondering voor jullie en hopen dat onze kinderen snel beter worden als jullie vragen hebben kunnen jullie gewoon stellen.

 11. Selina Lejeune-Jens zegt:

  Hoi, mijn dochtertje Tatum is nu 6 jaar maar is geboren bij 30 weken met 690 gram. Uiteraard heeft ze een lange periode 02 gehad hoewel ze de 1e 5 dagen alles zelf kon. Dit is ook op een ernstige bpd uitgelopen. Je vraagt wel aan de dokter wat je daar van moet verwachten maar antwoorden kunnen ze het niet echt. ‘Ze zal geen marathon kunnen lopen later”… tja… als ik zie hoeveel engerie die op 1 dag heeft betwijfel ik het. En na een hele lange periode 7 maanden 02 kan ik zeggen dat mijn meisje heel sterk is. Ze is nog steeds heel mager maar wel groot en NOOIT ziek. Ongeloofelijk he. Dus houd moed – klinkt allemaal heel erg maar als je door de 1e jaartjes heen bent – gaat he allemaal beter. Succes iedereen !

 12. audrey zegt:

  Hallo mensen, mijn zoon is geboren met 25 weken. Hij heeft ruim twee maanden aan de beademing gelegen en daarna nog twee weten aleen zuurstof toegedient gehad. Hij kreeg ook de diagnose bpd bij het verlaten van het ziekenhuis. Hij is in zijn leven al verscheidenen keren opgenomen geweest vanwege ademhalingsproblemen. Exe9n keer zelfs met longontsteking en een keer met het rs-virus. Die laatste was echt heftig. Met verschillende puffers kwamen wij de wintermaanden maar nauwlijks door.

  Mijn zoon wordt binnenkort 10. Hij zit op voetbal waar hij goed mee kan doen. Hij heeft zijn zwemdiploma’s binnen. Hij heeft de 7km van martenshoek gelopen en de 4 mijl van groningen. Die laatste loopt hij dit jaar weer. Hoewel hij snel kortademig is heeft hij er mee leren leven. Het gaat nu goed. Ze hebben ons ook verteld dat hij nooit topsport kan beoefenen en geen marathon zal lopen, maar ook dat naar mate hij groter zou worden en zijn longen groeien, dat hij er minder last van zou hebben. In alleen het laatste geef ik ze gelijk!

 13. audrey zegt:

  Hallo mensen, mijn zoon is geboren met 25 weken. Hij heeft ruim twee maanden aan de beademing gelegen en daarna nog twee weten aleen zuurstof toegedient gehad. Hij kreeg ook de diagnose bpd bij het verlaten van het ziekenhuis. Hij is in zijn leven al verscheidenen keren opgenomen geweest vanwege ademhalingsproblemen. Exe9n keer zelfs met longontsteking en een keer met het rs-virus. Die laatste was echt heftig. Met verschillende puffers kwamen wij de wintermaanden maar nauwlijks door.

  Mijn zoon wordt binnenkort 10. Hij zit op voetbal waar hij goed mee kan doen. Hij heeft zijn zwemdiploma’s binnen. Hij heeft de 7km van martenshoek gelopen en de 4 mijl van groningen. Die laatste loopt hij dit jaar weer. Hoewel hij snel kortademig is heeft hij er mee leren leven. Het gaat nu goed. Ze hebben ons ook verteld dat hij nooit topsport kan beoefenen en geen marathon zal lopen, maar ook dat naar mate hij groter zou worden en zijn longen groeien, dat hij er minder last van zou hebben. In alleen het laatste geef ik ze gelijk!

 14. Kimberley zegt:

  Hallo,

  Ik ben zelf 19 jaar en heb al mijn hele leven BPD. Mijn ouders hebben een erg moeilijke tijd meegemaakt toen ik ben geboren.. Zo’n 6 maand aan de zuurstof in het ziekenhuis en daarna nog een paar maanden thuis, heel heftig dus! Lag op het randje van de dood. Er zijn niet echt tips om er wat tegen te doen, tenminste… Niet dat ik weet!! Heb een pufje ervoor die me helpt toch iets meer adem te krijgen dan zonder. Ik heb dan ook na de kleinste inspanningen adem te kort ondanks dat ik mijn pufje dan neem.. Niet leuk! Ook kan ik een soort aanvallen krijgen als ik in de sigarettenrook heb gestaan, deze aanvallen gaan gepaard met, te kortademig ondanks pufje ingenomen te hebben, koud/warm krijgen, flauwvallen en overgeven.. Hierna is dan ook mijn energie voor minstens 2 á 3 dagen op!
  Geen idee of hier wat aan te doen is..

  Wou het even delen hoe het een beetje is om BPD te hebben op oudere leeftijd!

  Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s