VATS

Wat is VATS?

VATS is een afkorting van de Engelse woorden video assisted thoracal surgery. Dit betekent dat de operatie wordt uitgevoerd in de borstkas (thorax) en dat er gebruik wordt gemaakt van videobeelden. De ingreep vindt plaats op de operatiekamer. Allereerst geeft de anesthesist een algehele verdoving (narcose). Je zal dus niets van de ingreep merken. De anesthesist zorgt er ook voor dat u tijdens de operatie voldoende zuurstof toegediend krijgt.

Het verloop van de operatie

De thoraxchirurg (een arts die gespecialiseerd is in hart-, vaat- en longoperaties) zal opereren. Hij maakt drie kleine openingen in de huid. Via een van deze gaatjes laat hij een beetje lucht in uw borstkas stromen, waardoor de long aan die kant ‘inzakt’. Op deze manier komt er meer ruimte in de borstkas vrij om de operatie te kunnen uitvoeren. Vervolgens brengt de chirurg twee tot drie buisjes via de gaatjes tussen uw ribben door in de borstholte. Door een van deze buisjes schuift hij een speciaal instrument (een kijkbuis) naar binnen. Door deze kijkbuis kan de chirurg in de borstkas kijken, zonder dat er een grote wond gemaakt hoeft te worden. De beelden worden weergegeven op een televisiescherm. Via de andere buisjes kan de chirurg hulpinstrumenten inbrengen om bijvoorbeeld een stukje weefsel weg te halen.

Drains

Aan het einde van de operatie laat de chirurg een klein plastic slangetje (drain) in een van de openingen in uw huid achter. Hierdoor wordt de lucht uit uw borstkas weggezogen, waardoor uw ingezakte long zich weer ontplooit. Daarnaast wordt er een tweede drain ingebracht om wondvocht af te voeren. De wondjes worden tenslotte dichtgemaakt met een hechting.

Wanneer een VATS?

Een VATS kan worden uitgevoerd: * Om de oorzaak van kortademigheid op te sporen. De chirurg haalt dan twee stukjes longweefsel van 2 xe0 3 cm weg, die voor onderzoek naar het laboratorium worden gestuurd * Om een tumor nader te onderzoeken/ te verwijderen * Ter behandeling van zweethanden/ vaatafwijkingen in de hand. In deze gevallen wordt een zenuwbaan in de borstkas onderbroken waardoor de klachten kunnen verdwijnen * Om de longen operatief te verkleinen (longvolumereductie) * Om cysten (met vocht gevulde holtes) in de borstkas te verwijderen/ om blazen van de long af te halen * Ter behandeling van een ingeklapte long (klaplong)

VATS is niet altijd mogelijk

Het is niet altijd mogelijk om de aandoening met een VATS te verhelpen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij vergroeiingen van het longweefsel, of wanneer er tijdens de VATS een bloeding of beschadiging in uw long optreedt. Tijdens de ingreep kan bovendien blijken dat de situatie gecompliceerder of ingewikkelder is dan vooraf werd verwacht. Soms moet de chirurg er dan toe overgaan om een grotere snee in uw borstkas te maken om goed te kunnen behandelen.

Nazorg

Na afloop van de operatie wordt je naar de uitslaapkamer (recovery) gebracht. Daar wordt een rxf6ntgenfoto van de borstkas gemaakt om te controleren of de long goed ontplooid is. Daarna ga je weer terug naar de verpleegafdeling

Medicijnen

De dagen na de ingreep krijgt je meerdere malen per dag medicijnen tegen de pijn. Bovendien krijgt u de avond na de operatie en de daarop volgende dagen een injectie met een bloedverdunnend medicijn. Dit is om trombose (stolling van het bloed) te voorkomen. U krijgt de injecties totdat u zelf weer uit bed kunt komen en weer gaat lopen.

Drains en hechtingen

Meestal een dag na de operatie verwijdert de arts uw wonddrain. Wanneer uw long zich weer helemaal ontvouwen heeft en er geen lucht meer in de borstkas is achtergebleven, zal hij ook de luchtdrain verwijderen. Uw hechtingen worden er na ongeveer een week uitgehaald.

Leefregels

De eerste twee maanden na de operatie hebben de wondjes rust nodig om te kunnen genezen. Advies is daarbij om gedurende deze periode rustig aan te doen en niet te zwaar te tillen of een vliegreis te maken.

Gevolgen van de ingreep

De meest voorkomende gevolgen van een VATS zijn: Een gekneusd en pijnlijk gevoel: dit komt doordat het vlies en de spieren rond uw ribben tijdens de operatie geraakt zijn door de buisjes. Bovendien kunt u last hebben van de drains; Gevoelloosheid van de huid rond de wondjes: dit treedt op wanneer een zenuw bij de ribben werd geraakt. Uw huid kan dan enige tijd gevoelloos blijven.

Advertenties

63 gedachtes over “VATS

 1. J.G.v.d.Weerd zegt:

  hallo,
  Door een vats hebben ze ontdekt dat longfibrose (type D.I.P) heb.
  Ik wil graag weten wat dat inhoudt,wat de behandeling is en de levensverwachting is.Ik heb gehoord dat deze ziekte weinig voorkomt.Op internet kan ik hierover weinig vinden

 2. jaco van de weerd zegt:

  via een vats hebben ze geconstateerd dat longfibrose type D.I.P. heb.
  Ik kan er niet achterkomen wat dat inhoudt,de longarts is ook niet duidelijk.Mijn vraag is wat voor behandeling en wat zijn de levensverwachtingen

 3. Hallo Jaco..

  Ik heb ook eens gezocht naar wat info voor je maar zie dat er op internet eigenlijk zo goed als niets over te vinden is. Ik moet je het antwoord ook verschuldigd blijven want ik zou het je ook niet uit kunnen leggen.
  Belangrijk is als je weer bij je specialist terug moet komen je duidelijkheid wilt wat het nu precies inhoud, want zo blijf je alleen maar met vragen zitten.
  Ik wens je veel sterkte!

  Groetjes Ella

 4. Cor Wilts zegt:

  Hallo Ella,

  Ik werk in een hospice en heb vaak patienten met longkanker.

  Ik zou wat meer wilen weten over thoraxdrainage.

  Hen je iets?

  Alvast bedankt

  Cor

 5. Jacqueline Michel zegt:

  Hai Ella,

  Wat een leuke website!! Ik ben inmiddels vanaf 11 februari onder de panne, op deze dag kreeg ik voor het eerst een klaplong na alle controles 5 weken later zou alles goed zijn en twee dagen na de controle kreeg ik er weer eentje, dus operatie volgde.
  Nu lees ik alleen dus over de VATS operatie waarmee ze kijken met een camera maar ik heb juist de uitgebreide operatie ondergaan omdat ik niet de kans wilde dat ik nog een keer een klaplong wilde.
  Nou zoek ik beelden van zo’n operatie waar ze dus je zijkant opmaken ( overigens was het de juiste beslissing voor een uitgebreide operatie want er zat een blaas ten grote van een duim op m’n long)

  Moet ook zeggen dat de pijn na zo’n operatie behoorlijk is, ben 30 maart geopereerd en ben inmiddels nu een week dat ik iets aan conditie doe en ribben en spieren doen nog steeds behoorlijk pijn dan nog niet te spreken over m’n borst welke zeer dik en opgezet is…

  Maar goed weet jij waar je dit soort beelden kunt zien of vinden?

 6. ventolin heb ik 20 jaar metgoede resultaten gehad daarna maakte ventolin mijn haast dood.Mag het nooit meer hebben sluit alles af.laten de mensen dus oppassen wat jaren goed is kan ineens tegen je zijn.HOE?GEEN IDEE.GROETJES πŸ˜€

 7. Hallo Jacqueline..

  Helaas moet ik je het antwoord verschuldigt blijven waar je beelden kan vinden erover. Misschien wat zoeken via Google.nl Succes!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 8. hanneke zegt:

  Hallo, mijn naam is hanneke en ben nu 23 jaar. vorig jaar april ben ik van de een op de andere dag behoorlijk ziek geworden (ineens over de 40graden koorts). na wat heen en weer geweest te zijn naar de huisarts (naar huis gestuurd met: je bent ziek neem maar een paracetamol en ga in je bed liggen). Uiteindelijk zo ziek dat ik meteen naar het ziekenhuis werd gebracht na bloedprikken (zulke abnormale bloedwaarden dat ik eigenlijk niet eens meer zou moeten kunnen rondlopen). Daar fotos gemaakt (beide longen vol met vocht) en meteen opgenomen ‘ter observatie’ . de volgende dag bij het onderzoek is er toen meteen een drain aangebracht en wat een verlichting!!! De gele drab (heel vies) spoot eruit en ik kon ineens weer redelijk ademhalen. ondertussen was mijn koorts nog steeds niet onder de 40 (al vijf dagen). In het paasweekend van de vervangend arts inspuitingen gekregen om de kamertjes die de bacterie had gevormd af te breken (inmiddels bekend dat ik besmet ben met de pneumococ). Na het weekend weer foto’s: geen verbetering dus met spoed een operatie: een VATS wel te verstaan. Na 2 dagen op de intensive care weer op de gewone afdeling en het oefenen kon beginnen. Me te pletter geblazen in het oefenblaasapparaat!!! Veel last gehad van vocht en lucht onder mn huid en gevoelloosheid rechts op mn borst.
  uiteindelijk na drie weken mocht ik het ziekenhuis verlaten: meer dan 10 kilo lichter, kon bijna niet lopen en zeer kortademig. Ik ben altijd zeer actief geweest met sporten dus zwaar woog ik al niet.
  Er is altijd tegen me gezegd: neem een jaar de tijd voor de revalidatie, daarna kan je alles weer wat je ervoor ook doet. Nou nu dus meer dan een jaar verder….. ik ervaar nog steeds zeer veel pijn onder in mn rechterlong (op mn ribbenkast) en onder mn middenrif. Werd gezegd dat het aan mn maag lag die geirriteerd was van de vele medicijnen….. dus maagtabletten… niks geholpen nog steeds pijn. Nou was mijn vraag, is dat normaal na zoiets??? Als ik heb gesport dan heb ik bijna een week pijn en dat is voor mij zeer demotiverend om te gaan sporten en dat doe ik dan ook liever niet… Heeft iemand hetzelfde meegemaakt of weet iemand hier wat mee, ben heel blij met tips en adviezen want in mn omgeving krijg je alleen maar te horen dat t tussen je oren zit en niet zo aan moet stellen terwijl t er toch echt zit!!!! ik hoop wat te horen op deze site!!

  • Anita zegt:

   Hoi Hanneke, ik heb precies hetzelfde als jou meegemaakt alleen lag ik door de pneumococ 3 weken in coma. Ik zot met zoveel vragen en probeer iemand te vinden die hetzelfde mee heeft gemaakt… Is het mogelijk contact met mij op te nemen? Gr anita

   • Beste Anita, Ik zie de naam Hanneke nergens tussen staan. Als je even laat weten wie je bedoeld, kan ik proberen jullie met elkaar in contact te laten komen.

 9. Hallo Hanneke..

  Van de reacties op de site hoor ik wel van vele mensen dat de pijnklachten lang aan houden..Hoop voor je dat je via deze site ook berichten van mensen persoonlijk krijg met ervaring..
  Sterkte!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 10. Serita zegt:

  Hoi Ella πŸ™‚
  Ik vroeg me af wat nou nog meer voorkomende ingrepen zijn bij een ingeklapte long, we hebben vandaag gehoord dat een goeie vriend van mij en me vriend in het ziekenhuis ligt met een spontane ingeklapte long. Via zijn moeder hebben we begrepen dat ie een aantal keuzes heeft gekregen wat betreft zijn ingrepen, hij ligt nu wel aan een drain, maar maandag moeten hij beslissen wat er verder gaat gebeuren, we kunnen pas morgen bij hem langs en we hopen dan ook meer info te krijgen over de verschillende behandelswijzen. Want dat wilde men in het ziekenhuis niet uitleggen 😦 Vandaar dat wij (de vriendenkring) nu zo snel mogelijk info proberen te verzamelen over de eventuele consequenties en wat voor behandelswijzen er allemaal zijn!!
  Bij voorbaat dank,
  Serita

 11. Ha Serita,

  In principe is het zo dat als het de eerste keer is dat de long is ingeklapt kiezen ze eigenlijk alleen voor het aanbrengen van een drain en zo er voor te laten zorgen dat de long zich weer mooi ontplooit..Als het al meerdere keren voor is gekomen zal een VATS[zie info hierboven] gekozen worden. Dat is eigenlijk hoe het bij ons in het ziekenhuis gaat. Hoop je zo wat meer info te hebben gegeven hierover.

  Groetjes Ella πŸ™‚

 12. Henk zegt:

  Hoi Hanneke,

  Ik heb hetzelfde als jij gehad gezien vats operatie en ziektebeeld. Op dit moment nog maar vier weken geleden dat ik geoprereerd ben. Opvallend is inderdaad dat ook ik pijn heb bij ribben onderin en een doof gevoel om de wondjes. Ook veel last van mijn benen ( doof gevoel en spierpijn ) en na inspanning bekaf en pijn. Ik hoop dus niet dat dit ook bij mij een blijvend karakter heeft en hou je op de hoogte.

  Groet Henk

 13. Anne-Marie zegt:

  Nog even aansluitend op bovenstaand berichtje, ik ben tevens op zoek naar mensen met copd, die een vats operatie hebben ondergaan. Hoe is de ingreep verlopen, hoe waren de pijnklachten, hoe lang duurde de revalidatie en hoe is het uiteindelijke resultaat. Ik kijk uit naar een reactie.

 14. Hallo Anne-Marie,

  In vele ziekenhuizen worden VATS operaties gedaan..Dat is niet alleen in de academische ziekenhuizen. Ik werk zelf in een algemaan ziekenhuis en daar worden ze ook uitgevoerd dus eve na vragen bij je behandelend specialist.
  En verder hoop ik op reacties voor je op je vraag of iemand met COPD ook een VATS heeft ondergaan.
  Sterkte!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 15. Marian zegt:

  Ik heb een tidj geleden zo een VATS operatie moeten doorstaan, vele dingen gingen fout, zoals;….de epudiraal die niet werkte toen ik bij kwam, de drain die tot 2 x toe los schoot….maar waar ik nu last van heb is dat mijn littekens pijn blijven doen, jeuken en steken geven, vooral die 2 die het dichts bij mijn borst zitten die andere op mijn rug niet, wat kan ik daaraan doen??

 16. Hallo Marian,

  Eigenlijk heel weinig..tegen de jeuk kan je wat talkpoeder oid er op smeren wachten tot het geheel genezen is en helaas kan je er verder weinig mee.Hou het wel in de gaten dat het niet aan t ontsteken is natuurlijk!
  Succes!

  Groetjes Ella

 17. Henk zegt:

  Hallo,

  Zoals beloofd nog een reactie van mijn kant. Inmiddels is mijn vats operatie 12 weken geleden. Mijn long, spieren en littekens zijn nog steeds pijnlijk. In de avond kan ik echt niet zonder pijnstiller. Inmiddels ook nog eens een hartinfarct gehad. Hoorde hierover in het ziekenhuis dat dit wel kan samenhangen met het mij overkomene inzake plura ontsteking en vats operatie. Zijn er misschien nog meer mensen die dit is overkomen? Daarnaast blijf ik last van een doof gevoel in mijn bovenbenen houden met af en toe een branderig gevoel. De naweeen van al het gedonder vindt ik persoonlijk aanzienlijk en had ik nooit verwacht. Ik vraag mij dan ook af of het geen mij overkomt normaal te noemen is of ben ik een uitzondering?

 18. Hallo Henk,

  Ik hoop dat je ondertussen reactie’s hebt gehad van mensen die je verhaal herkennen.
  Ik kan je helaas alleen maar heel veel sterkte wensen en hopen dat je snel weer de oude bent!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 19. Kirsten zegt:

  Hallo,
  ik ben benieuwd naar hoe patienten die een VATS hebben ondergaan de operatie en de verpleegkundige zorg hebben ervaren.
  Weet iemand waar ik nuttige informatiemateriaal hierover vandaan kan halen?

  groetjes Kirsten

 20. Jacqueline Michel zegt:

  Hey allemaal,

  Zoals jullie misschien hebben kunnen lezen hierboven heb ik 11 februari en 30 maart 2005 een pneu gehad en 1x geopereerd (links)
  Op 20 december 2005 heb ik wederom een pneu gehad en wel te verstaan rechts
  Gelijk werd ik geopereerd op 22 december alleen is de napijn van deze operatie echt verschrikkelijk.
  Ze hadden gekozen om een VATS te doen alleen tijden de operatie ging het mis en kreeg ik bloedingen en moest ik compleet open.
  Op dit moment (zelfs als ik dit nu type) blijf ik ongelovelijk veel steken hebben, bij m’n ribbenboog onder m’n borst. Word er zelf misselijk van.
  De operatie is niet te vergelijken met die in maart….daar was ik redelijk snel van hersteld.
  Heeft iemand dit ook meegemaakt??? En nog steeds veel pijn heeft??

  Hoor het graag…
  Gr. Jacqueline

 21. Hallo Kirsten en Jacqueline,

  Ik hoop voor jullie beide dat er mensen jullie verhaal herkennen en op jullie willen reageren.
  Hoop voor Jacqueline dat ze snel weer op knapt!

  Groetjes Ella πŸ™‚

 22. Op 15 mei 2005 een complete klaplong gehad aan de linkerzijde,na talkage nog zeer veel pijn de arts zij dat dit vocht was en de melding het gaat wel over.
  Mooi niet dus na een ct-scan in het radbout in nijmegen blijkt er een tumor( waarschijnlijk talk die naar onder gezaakt is ) te zitten van 6 cm bij 3 cm.Op 10 mei 2006 bespreken de artsen hoe en wat de behandeling zal gaan worden.Waarschijnlijk 10 tot 12 dagen ziekenhuis in nijmegen, maar hoe en wat weet niemand wat dit heeft zelfs de longarts ( 30 jaar ervaring ) nog niet meegemaakt.
  Zijn er mensen die mij iets kunnen vertellen over deze situatie?? mail mij aub dan zo spoedig mogelijk.
  e-mail adres: peterhendrick@wanadoo.nl
  alvast bedankt en allemaal beterschap.

 23. Hallo Peter,

  Bij deze wil ik jou veel sterkte wensen en hopen dat er mensen een reactie mailen naar jou!

  Groetjes Ella πŸ™‚

  Ps..ik hoop dat je na je operatie nog iets van je laat horen hoe het allemaal is verlopen

 24. Ella bedankt voor je reactie
  De stand van zaken is nu dat zelfs de longartsen uit Groesbeek van het Dekkerwald niet weten wat zij met mijn geval moeten doen of wat er aan te doen.
  Ben nu in afwachting van een oproep van weer een andere arts.
  Een ding weet ik wel er wordt geen pijn blokkade gedaan dit advies naar de longarts was negatief.

  Dus afwachten maar.

 25. jakob zegt:

  hallo,
  na een poging te stoppen met roken kwam ik bij de huisarts om hulp.die gaf me dat door middel van medicijnen,en het advies even een longfoto te maken.daardoor hebben ze bij mij fibrose ondekten door de VATS is de voorlopige diagnose niet klassieke UIP.

  wie kan mij vertellen in gewone taal wat dit inhoud?

 26. Patrick zegt:

  Hallo.

  mijn naam is Patrick en ben een jonge man van 28 jaar.
  Ik ben op 31-10-2007 geholpen aan een klaplong(3dex).
  Dit maal hebben de artsen een V.A.T.S. toegepast.
  Ik ben na de operatie naar de holding gebracht om daar rustig wakker te kunnen worden van de operatie.
  Tijdens het verblijf op deze holding heb ik inwendige bloedingen gekregen en moest toen weer terug naar de O.K.
  Ik was inmiddels zoveel bloed verloren dat ik een volledige bloed transfusie ben onder gaan en werd dan ook op de I.C. wakker waar ik nog 24 uur in krietieke toestand heb moeten verblijven. Na deze tijd heb ik nog 9 dagen op de normale afdeling doorgebracht en ben nu 1 week thuis.
  weet dat het nog kort geleden is en heb door de 2de ingreep ook gekneusde ribben en een litteken van iets onder mijn oksel tot op mijn schouderblad.Nu is mijn vraag: Ik heb sinds ik thuis ben een gevoel dat ik uit mijn vel weg scheur en kan bijna niet recht op staan. is er iemand die mij info kan geven of dit normaal is want ik vind dit wel heel vreemd. hopende snel een reactie te kunnen lezen.
  B.V.D. patrick

 27. patricia zegt:

  hoi ik heb in dec 2007 en jan 2008 een klaplong gehad. ze hebben bij mij ook een vats operatie gadaan. Ik heb 1 week in het ziekenhuis gelegen en ze hebben me met veel pijn naar huis gestuurd. Nu 3 weken later heb ik nog steeds veel pijn,wat mijn vraag is mijn linker arm doet ook erg zeer en heeft een dood gevoel en het pikt, het is echt de hele onder arm. De dokters weten niet wat het kan zijn,maar ze zeggen wel als ik over 2 mnd nog pijn heb moet ik terug naar het ziekenhuis. gr patricia

 28. Ella/ weblog longziekte zegt:

  Hallo Patricia,

  Je hoor wel van meer mensen dat het langere tijd pijngevoelig aanvoelt allemaal, maar het is dan wel de bedoeling dat je pijnstillers in de tussen tijd hebt wat het allemaal wel dragelijker maakt. Als je het echt niet vertrouwd zou ik even een telefoontje plegen met het ziekenhuis wat te doen nu..of even overleg met de huisarts.
  Sterkte met je herstel!

  Groetjes Ella

 29. renate zegt:

  hallo ella
  Hier ben ik weer nu drie maanden na mijn vats en ik heb nog steeds veel pijn en onder mijn linkerborst ia alles helemaal doof en mijn ribben doen aan die kant ook nog steeds erg pijn ben wel onder behandeling bij de pijnpoli en slik hiervoor lirica maar dat helpt nauwlijks.
  Heb ookal het tens apparaat gehad ook dat helpt niet en ze kunnen een blokkade opleggen maar het risico bij het aanprikken op een klaoplong is erg groot dus dit durf ik niet .
  Is dit allemaal normaal na een vats want vind dit welerg vreemd want ze kunnen dus ook niet zeggen od het wel of niet blijvend is er kan dus een zenuw blijvend beschadigd zijn daar ben je dan dus mooi klaar mee heb hier nu meer last van als van mijn sarcoidose die is geconstateerd na de vats.
  Graag reacties van iemand met ervaring?????
  groetjes RENATE.

 30. gultaze zegt:

  Hallo allemaal
  Ik ben een meisje van 28 jaar op 11 mei dit jaar kreeg ik spontaan een klaplong ben naar het ziekenhuis gegaan een foto gemaakt werd gelijk gezegd dat he een ingeklapte long is kreeg meteen een drain binnen 3 dagen lag me long weer mooi aan en was ontplooit ze haalden me van de zuig af om naar de rontgen te gaan onderweg kreeg ik weer een kaplong lag weer 2 dagen aan de zuig en werd besloten te plakken werd geplakt en rontgen gemaakt me hele long zat goed op zijn plek behalve me top die bleef klappen en uit eindelijk na 2 weken in het ziekenhuis gelegen te hebben besloten ze om eem vats te doen ik ben nu een 1 week thuis maar heb nog steeds klachten van me ribben en tydens de opereatie is er ook een rib gebroken waar ik nu nog last van heb alles doet wel een beetje pijn ik heb alle pijstillers gelaten vandaag voor het eerst gebruik ik niks en voel me best goed tuurlijk heb ik wel pijn en hoop echt dat het allemaal snel voorbij gaat iedereen die de zelfde probleem heb wens ik echt alle beterschap gr.

 31. Ella zegt:

  Renate,

  Ik hoop dat er mensen met ervaring hier reageren want dat zijn de beste antwoorden op jouw vragen.

  Gultaze,

  Sterkte en hopen op een snel herstel!

  Groetjes Ella

 32. Femke zegt:

  Hallo,

  Ik ben Femke en ik ben 21 jaar, ik voel me helaas een oud wrak, wat dus logisch niet normaal is voor mij leeftijd. Ik ben er ook erg verdrietig over dat ik me zo voel… in de bloei van m’n leven. Dit alles is gekomen door een klaplong die ik een aantal jaar geleden heb gekregen. Een tijd daarna na een lang herstel ging het weer bergopwaards. Nu gaat het sinds een geruime periode weer erg slecht met me. Ik ben erg kortademig en het maakt me vreselijk bang. Ik heb ook vreselijke pijn op mijn rug. Gelukkig krijg ik deze week een CT-scan, mijn vraag is of ze op die scan net zoveel kunnen zien als tijdens zo’n VATS operatie? Ik hoop echt dat ze me kunnen helpen en niet weer aanpraten dat het tussen mijn oren zit! Zoals soms geprobeerd wordt, nadat de longfoto er normaal uitziet. Ik ben erg blij met bovenstaande informatie die ik heb gelezen, nu kan ik eventueel dit nog voorleggen bij de longarts, waar ik nu gelukkig na een jaar pijn eindelijk naar ben doorverwezen…….

  Alvast bedankt!

 33. Ella zegt:

  Hallo Femke,

  Op een scan kunnen ze helaas niet meer zien dan bij een VATS want dan zien ze met eigen ogen zeg maar wat er aan de hand is natuurlijk.
  Misschien een idee om op mijn site te kijken of er meer jonge mensen zijn die een klaplong hebben gehad of voor VATS zijn geweest. Denk dat vele jonge mensen de gevoelens delen die jij ook hebt.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 34. Maarten Jacobs zegt:

  Hallo
  Ik ben Maarten,
  Ik ben 22 jaar,
  De eerste klaplong die ik kreeg was in 2001 aan de linkerkant, Links heb ik er totaal 5 gehad, die is vast met talkpoeder tijdens een roesje.

  Maar het gaat eigenlijk over mn rechter long.
  Deze begon een paar jaar later. eerste keer was te weinig voor een operatie en de tweede keer is geopereerd met de VATS methode.
  Nou is het zo’n 2 jaar geleden, en nu voelde ik weer die “bekende” steken.
  Ben toen naar de 1e hulp gegaan (was weekend) fotos laten maken, maar er was niets te zien, maar het blijft steken…
  Heeft iemand dit ook gehad of…
  alvast bedankt
  Maarten

 35. renate zegt:

  hallo, had even een vraagje.
  Heb paar maand geleden een klaplong links gehad en ben geopereerd. Nu heb ik links nog maar weinig kans op een nieuwe klaplong is mij verteld maar rechts is de kans groter als bij iemand anders. wat moet ik verstaan onder groter?? 50% kans of valt dit relatief mee. Hoop op een reactie want ga me nu al naar maken over een klaplong aan de andere kant.

 36. Ella zegt:

  Hallo Renate,

  Er is altijd kans, maar het hoeft niet zo te zijn als je linkerlong een “zwakke” plek is, dat je rechts een klaplong kan krijgen. Ik zou zeggen dat de kans net zo groot of beter staat zo klein als bij andere.
  Succes!

  Groetjes Ella

 37. Rob zegt:

  Renate,

  In principe staan beide longen mbt een klaplong los van elkaar. Mocht je erg twijfelen of toch bang zijn voor een klaplong aan de andere kant, dan zou je kunnen overwegen om een ct-scan te laten maken. Mochten er zich zwakke plekken op je long bevinden dat komen deze naar voren bij zo’n scan. Waarschijnlijk zul je op die ct-scan ook wel zien dat er links een paar kleine plekken te zien zijn. Zolang er dan rechts niets te zien is, kan je er vanuit gaan dat de long in principe 100% is.
  Echter, je hebt nooit garantie als je lang en dun bent, en al helemaal niet als je ook nog eens rookt (niet dat ik zeg dat je dat doet hoor).
  Misschien dat je hier iets mee kan.

  Groet,

  Rob.

 38. D zegt:

  Hallo,

  Ik ben afgelopen september geholpen aan mijn 3e klaplong, er is bij mij een VATS uitgevoerd.
  Na 1 week ben ik uit het ziekenhuis ontslagen, en nu 2 weken later zijn de hechtingen van de VATS en de drain verwijderd.
  Ik heb de VATS als zeer naar ervaren, mede omdat dit mijn allereerste echte ziekenhuisopname geweest is waarbij ik onder narcose gegaan ben.
  De dag van de operatie lag ik te wachten op de anesteist, toen de chirurg kwam zeggen dat de operatie een dag uitgesteld werdt ivm een spoedgeval, dit viel mij erg zwaar!
  Ik merk nu nog steeds dat het een behoorlijke impact geweest is, ben erg moe, heb nog steeds erge pijn rondom de inmiddels dichtgegroeide wonden.
  de actieve drain heb ik als zeer naar ervaren, mede omdat ik 5 dagen aan het ziekenhuis heb vastgezeten en niet mijn bed uitkon.
  de drain heeft ook een behoorlijke pijnlijke plek op mijn buik achtergelaten, deze speelt erg op als ik veel gegeten heb.
  Af en toe met diep ademhalen heb ik nog iets van pijn, maar dat zullen de gekneusde ribben zijn, logisch want de camera en onhulsel is maar liefst 15 mm in doorsnede!
  Mijn conditie is vrijwel weg, enige voordeel wat ik eraan overgehouden heb is dat ik niet meer rook [ op moment van schrijven 5e week! ]

  Nu heeft de ARBO-arts bepaald dat ik over 1,5 week alweer mag gaan werken, welliswaar 3 dagen en maar 2 uur per dag, maar ik kijk hier behoorlijk tegenop, mede omdat ik op de fiets naar het werk moet.
  Ik werk in een magazijn en loop de hele dag, en werk met zwaar spul.

  Ik zie wel hoe het gaat, maar weet wel dat ik 100% voor mezelf zal kiezen op het moment dat het echt niet gaat ivm conditie die weg is.

  De chirurg heeft mij verzekerd dat ik geen klaplong meer kan krijgen, dus daar ben ik niet bang voor, het is eerder dat ik denk dat het allemaal tekort dag is…ook omdat ik op dit moment vrij weinig kan ondernemen, ik ben heel snel moe en kan elk moment mijn ogen sluiten en slapen.
  Ik fietste graag, heb dat al gedaan de laatste 2 weken, maar merk dat het xe9cht zwaar is en best tijd nodig heb om daarvan bij te komen, ondanks de kleine stukjes.
  Zijn er mensen die tips kunnen geven mbt de bultjes onder de ‘lidtekens’?
  Gaat dit weg? het zijn flinke bulten, ik voel ze duidelijk zitten en met slapen is het erg lastig en zelfs pijnlijk om op die zij te liggen!

  Al met al zijn de afgelopen 6 weken behoorlijk zwaar geweest, en vraag mij af hoe de komende tijd gaat, ik, was altijd vrij actief, maar heb nu nergens fut voor.

  Ik hoop dat ik nooit meer zoiets als dit mag meemaken, een spontane pneumothorax is geen pretje!

 39. D zegt:

  Hallo,

  Ik ben afgelopen september geholpen aan mijn 3e klaplong, er is bij mij een VATS uitgevoerd.
  Na 1 week ben ik uit het ziekenhuis ontslagen, en nu 2 weken later zijn de hechtingen van de VATS en de drain verwijderd.
  Ik heb de VATS als zeer naar ervaren, mede omdat dit mijn allereerste echte ziekenhuisopname geweest is waarbij ik onder narcose gegaan ben.
  De dag van de operatie lag ik te wachten op de anesteist, toen de chirurg kwam zeggen dat de operatie een dag uitgesteld werdt ivm een spoedgeval, dit viel mij erg zwaar!
  Ik merk nu nog steeds dat het een behoorlijke impact geweest is, ben erg moe, heb nog steeds erge pijn rondom de inmiddels dichtgegroeide wonden.
  de actieve drain heb ik als zeer naar ervaren, mede omdat ik 5 dagen aan het ziekenhuis heb vastgezeten en niet mijn bed uitkon.
  de drain heeft ook een behoorlijke pijnlijke plek op mijn buik achtergelaten, deze speelt erg op als ik veel gegeten heb.
  Af en toe met diep ademhalen heb ik nog iets van pijn, maar dat zullen de gekneusde ribben zijn, logisch want de camera en onhulsel is maar liefst 15 mm in doorsnede!
  Mijn conditie is vrijwel weg, enige voordeel wat ik eraan overgehouden heb is dat ik niet meer rook [ op moment van schrijven 5e week! ]

  Nu heeft de ARBO-arts bepaald dat ik over 1,5 week alweer mag gaan werken, welliswaar 3 dagen en maar 2 uur per dag, maar ik kijk hier behoorlijk tegenop, mede omdat ik op de fiets naar het werk moet.
  Ik werk in een magazijn en loop de hele dag, en werk met zwaar spul.

  Ik zie wel hoe het gaat, maar weet wel dat ik 100% voor mezelf zal kiezen op het moment dat het echt niet gaat ivm conditie die weg is.

  De chirurg heeft mij verzekerd dat ik geen klaplong meer kan krijgen, dus daar ben ik niet bang voor, het is eerder dat ik denk dat het allemaal tekort dag is…ook omdat ik op dit moment vrij weinig kan ondernemen, ik ben heel snel moe en kan elk moment mijn ogen sluiten en slapen.
  Ik fietste graag, heb dat al gedaan de laatste 2 weken, maar merk dat het xc3xa9cht zwaar is en best tijd nodig heb om daarvan bij te komen, ondanks de kleine stukjes.
  Zijn er mensen die tips kunnen geven mbt de bultjes onder de ‘lidtekens’?
  Gaat dit weg? het zijn flinke bulten, ik voel ze duidelijk zitten en met slapen is het erg lastig en zelfs pijnlijk om op die zij te liggen!

  Al met al zijn de afgelopen 6 weken behoorlijk zwaar geweest, en vraag mij af hoe de komende tijd gaat, ik, was altijd vrij actief, maar heb nu nergens fut voor.

  Ik hoop dat ik nooit meer zoiets als dit mag meemaken, een spontane pneumothorax is geen pretje!

 40. hans zegt:

  hallo allen;mijn naam is hans
  ik had een vraag over de gevolgen van een vats operatie.
  hoe lang kun je pijn blijven houden?was vorig jaar julie geopereerd maar heb nu nog steeds ondanks morfine pijn.
  wordt binne kort op een pijnkliniek verwacht;afwachte dus.
  hopenlijk dat er iemand is die hier een atwoord op kan geven.mvg hans

 41. Ella zegt:

  Hallo Hans,

  Ik hoop dat iemand gaat reageren met hetzelfde want vaak na een VATS zie je dat de pijnklachten toch snel weer afnemen dus ervaring van andere mensen zou zeker gewenst zijn!
  Sterkte

  Groetjes Ella

  • Anita zegt:

   Hoi Ella . Op mijn vraag wanneer de pijnklachten na een vats volledig verdwenen zijn krijg ik spijtig genoeg geen antwoord op deze blog. Ik heb nog steeds pijnscheuten en kneuzingen . Ik kan geen BH dragen en de vats is ondertussen 8 weken geleden. Kan jij mij vertellen of dit normaal is. Bedankt

   • Wendy heeft een reactie gegeven op je vraag zie ik. Hoop in ieder geval zeker dat het bij jou tijdelijk is. Ik heb het nog niet vaak meegemaakt dat mensen hier blijvend last van houden, helaas is bij Wendy wel dat geval.
    Beterschap en hopelijk snel geen klachten meer.

 42. Nowel zegt:

  Hoi Allemaal,

  Op 7 maart 2008 heb ik mijn eerste klaplong gehad (rechts). Deze hebben ze getalkeerd. Na 3 dagen werd de drain verwijderd en mocht ik naar huis. Hier had ik 30% kans op een herhaling. In februari 2011 word ik weer opgenomen voor mijn tweede klaplong (rechts), toen werd er een V.A.T.S uitgevoerd. Ik ben 5 dagen opgenomen ter observatie, om te kijken of mijn long vanzelf weer overrijnd zou gaan staan, maar helaas. De V.A.T.S is toen uitgevoerd en na 5 dagen mocht de drain eruit. Ik heb twee weken in het ziekenhuis gelegen. De longarts beloofde me dat het niet meer terug zou komen en ik had nog maar 3 % kan dat het zou herhalen. Dus ik hoefde me geen zorgen te maken.

  Vandaag 15 augustus 2011 ga ik naar de longarts omdat ik de dag ervoor wat hoestbuien had en ik kon niet meer op mijn buik liggen. Dit was te pijnlijk. Ik ging zonder afspraak naar de poli. De longarts constateerde weer een klaplong. Bleek dat de bovenstuk van mijn long goed vast zat, maar de onderkant lag los. Ik hoef me geen zorgen te maken, maar woensdagochtend moet ik terug komen, voor controle. Ik moet nu stil liggen, mag niet tillen en niets doen. Nu afwachten of mijn long vanzelf weer gaat plakken, zoniet dan weet ik niet wat me te verwachten staat. Is er iemand die hetzelfde heeft meegemaakt en wat kunnen ze nu nog doen, als mijn long niet vanzelf gaat plakken.

  De longarts denkt aan een grote operatie, maar daar ben ik toch wel bang voor, want het is een enorme litteken en heel veel pijn na de operatie. Ik heb al zoveel pijn gehad, van die drains en ruggeprik dat ik het eigenlijk hemelaal gehad heb. Het ergste vind ik dat je je directe familie ook tot last brengt. Mijn moeder die iedere dag langs komt, mijn man die iedere avond na zijn werk langs komt. Het liggen op een afdeling, met allemaal oudere mensen die s’nachts snurken en wakker worden. Ik slaap echt werkelijk niet. Ik lig alle nachten wakker.

  Wie heeft dit ook meegemaakt en kan me iets vertellen over de operatie en het gevolg ervan.
  Hoelang is de herstel?

  Alvast bedankt allemaal…

  Nowel

 43. Kristl zegt:

  Hey , ik ben Kristl 28 jaar en inmiddels de ervaring van 2 keer een klaplong rijker! Na de tweede keer ben ik in het ziekenhuis geholpen doormiddel van een Vats dat is nu 3 maanden geleden.

  Sins de operatie heb ik helaas geen gevoel meer in een groot stuk van me buik borst zij en een stukje van me rug. En jij een gedeelte van me arm is overgevoelig al bij de kleinste aanraking is het gevoelig.

  Ik ben inmiddels bij de neuroloog geweest en die stuurde me na 10 min weer naar hij met de melding dat hij het niet kon verklaren. Hij zei dat het oppervlak zo groot was dat het niet te maken kon hebben met een beschadigde zenuw of dergelijke, het is ook echt alleen me huid oppervlak. Als ik hard druk of duw dan voel ik wat dieper nog wel dat het gevoelig is.

  Ook heb ik af en toe nog steken dat het net is of ik weer een klaplong.

  Iemand hier ervaring mee? Ik laat het er natuurlijk niet bij zitten heb volgende week weer een afspraak bij de longarts misschien dat ik daar wijzer uit word maar hoor graag meningen van andere!

  Alvast bedankt.

  Kristl

 44. Wendy zegt:

  Hoi,
  Ben 6 augustus 2014 geopereerd aan mijn rechterlong via VATS.
  I.v.m longkanker zijn er 2 longkwabben verwijderd .
  Na de operatie bleek dat chemo en bestraling niet hoefden, omdat de tumor klein was en er geen uitzaaiingen werden gevonden
  Na 7 weken opgenomen in het ziekenhuis i.v.m darmperforatie .
  Mijn ontstekingwaarden in het bloed waren boven de 300, terwijl 5 normaal is.
  Ik voel me nog steeds behoorlijk beroerd en heb veel pijn, de pijn gaat van de littekens onder mijn oksel en aan de zijkant van mijn borst, naar mijn rug en schouders en geeft een pijnlijk brandend gevoel, mijn linkerarm tintelt.
  Via een maag en slokdarm onderzoek is de arts erachter gekomen dat mijn maagklep niet meer goed werkt, waarschijnlijk geraakt met het verwijderen van de lymfeklieren achter mijn slokdarm tijdens de VATS.
  Ik ben een vrouw van 52 jaar, maar voel me soms 80.
  De pijn voel ik soms de hele dag, soms enkele uren, maar iedere dag weer.
  Ik blijf positief en denk ik ben er nog, maar het is soms erg zwaar.
  Artsen weten niet wat ze ermee aan moeten.
  Heeft iemand hier tips of dezelfde ervaring
  Gr Wendy

  • Kitty jansen zegt:

   Hoi Wendy ,heb je al antwoorden gehad , zou je mij kunnen zeggen hoe groot jou tumor was , bij mij hebben ze namelijk ook 2 kwabben rechts verwijderd maar om dat mijn tumor ,wat kleiner als 5 cm was moet ik zelf beslissen ,of ik chemo neem vind dit zo moeilijk ,heb geen uitzaaingen en was en ben niet ziek ,heb wel ook veel pijn aan mijn litekens maar is wel pas 3 weken geleden ,hoe is het nu met jou ,

 45. Anita zegt:

  Hoi, ik heb acht weken geleden een vats ondergaan ivm een tumor in de borstholte. De ergste pijn is voorbij, maar ik heb nog steeds pijn. Ik kan geen BH dragen en de plaats waar de drains zaten is ook nog pijnlijk. Kan iemand mij vertellen wanneer ik volledig pijnloos ben.

  • omawedr zegt:

   Hoi Anita,
   Ik kan ruim 2 jaar na de VATS nog geen BH verdragen en heb zenuwpijn aan de kant van de littekens.
   Volgens de neuroloog is dit blijvend.
   Ik heb pijnbestrijding gehad en slik nu medicijnen tegen de zenuwpijn.
   Het is dragelijk, maar fijn is het niet.
   Littekens zijn meestal langere tijd gevoelig, dus geduld is een schone zaak, dat kreeg ik te horen.
   Maar helaas komt het niet meer goed.
   Ik hoop dat het bij jou wel tijdelijk is en dat je over een paar weken pijnvrij bent.
   Gr Wendy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s