Gedicht van een COPD-patiënt

COPD

Een ziekte met een naam

maar zonder een gezicht.

Van buiten is niet te zien

wat het in mij heeft aangericht.

De vermoeidheid, de wanhoop,

het verdriet, de pijn.

Worden niet begrepen in een wereld

waar alles te zien moet zijn.

Ik lach, ik doe vrolijk,

niet altijd even oprecht.

Het sloopte me van binnen,

het is een lang en eenzaam gevecht.

Ik ben niet meer wie ik ooit was,

ik kan niet meer wat ik ooit kon.

Maar ook voor mij

schijnt nog steeds de warme levenszon.

Ik heb familie en lieve vrienden,

zij kennen mijn enige wens.

Zij luisteren en beschouwen me niet

als zieke maar als mens.

Geschreven door Theo Fritschy

Advertenties

57 gedachtes over “Gedicht van een COPD-patiënt

 1. Mireille zegt:

  Ik ben blij dat t gedichtje van mijn vader over zijn ziekte COPD, zoveel andere mensen aanspreekt en steun geeft. Mijn vader is op 2 januari jl. op 58-jarige leeftijd helaas overleden aan de gevolgen van COPD. Hij heeft veel angst, verdriet, pijn, eenzaamheid en dankbaarheid van zich afgeschreven in de vorm van gedichten. Het gedicht over COPD was er een van en het is gewoon hoe het er staat daar hoef ik verder niets aan toe te voegen. Hoop dat meer mensen weet en begrip krijgen van deze verschrikkelijke ziekte.

  Mireille Verhagen-Fritschy

 2. jolanda zegt:

  hoi ik heb ook een long ziekte
  heb al veel mee gemaakt lonemfezem heb al 2 klaplongen gehat long vlies is verwijderd en me luch in nog 1 op 3
  heb in jan in het ziekehius gelegen mer zuurstof tekort
  en nu heb ik een longonsteking achter de rug wil graag mensen leren kennen
  meeste geloven het nie je ziet nieks

 3. charlotte zegt:

  Hoi ik ben een moeder van een meisje met alfa-1,
  Mijn dochter is nu 2 jaar en we heb al veel mee moeten maken. Ze is met spoed op genomen toen ze drie maanden was. Volgens de kinderarts waren we maar net op tijd anders was ze niet veel ouder geworden. Dat doet je wel iets als ouder. dat is na die keer nog eens gebeurd want onze kinderarts was een tijd met verlof en de andere artsen zeiden dat we hysterisch ouders waren en stuurde ons naar huis. Een dag later is ze met spoed opgenomen met hele erge uitdrogings verschijnselen en geelzucht. Dan denk je wel later dat we het weer maar net optijd waren. Het is voor mensen dus uit de omgeving moeilijk te begrijgen wat je allemaal moet door maken. We hebben wel veel steun aan zussen en ouders ook wel wat vrienden. We zijn ook mensen er door kwijt geraakt door dat we veel zorgen hebben en ze niet weten wat ze moeten zeggen tegen je. We weten ook dat we nog veel problemen zullen krijgen met haar.Je staat vooral alleen want mensen en artsen begrijpen je niet wat er allemaal thuis aan de hand is. Dus ik wil iedereen sterkte wensen met deze ziekte en ook de ouders die er mee zitten.

 4. ook ik heb copd, en heb net een revalidatie periode achter de rug, met lotgenoten. copd heb je ook in variaties, de zekerheid die we allemaal hebben is, dat het nooit beter word. wel langzaamaan slechter. al kan het proces vaak gestopt worden door gezonder te leven. in beweging blijven, niet roken. je grenzen lerenn kennen. het trieste is dat steeds meer mensen copd krijgen……

 5. Mijn vader heeft ook COPD, maar wil alleen maar op zijn stoel blijven zitten. Wij proberen hem al een tijd duidelijk te maken dat hij beter iets kan bewegen (en liefst in de buitenlucht), zodat hij conditie kan opbouwen en door het buiten zijn, meer eetlust zou kunnen krijgen. Hij wil er echter niets van weten en blijft volhouden dat hij niets kan! Hoe kunnen we hem zover krijgen dat hij stukje bij beetje wat meer gaat bewegen?

 6. Hallo Marion,

  Lastig probleem he en je hoort het vaker bij longpatienten..terwijl beweging en frisse lucht juist goed zijn voor de longen. Vaak wordt het van eigen familie niet aangenomen maar misschien dat zijn huisarts of specialist het met hem wil doornemen waarom beweging goed is. Verder kan je er zelf [helaas]weinig aan doen.
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 7. Marjon zegt:

  Mijn moeder heeft 3 jaar geleden te horen gekregen dat ze COPD heeft. Dit heeft heel wat invloed gehad op het gezin en natuurlijk zeker op haar. Ik maak me er erg kwaad om dat veel mensen inde omgeving van mijn moeder geen respect tonen voor de ziekte. Vaak vanuit ongebrip denk ik. ‘ je ziet er toch goed uit’ of ‘ gister kon je wel dat stuk lopen’ zijn de dingen die we vaak te horen krijgen.

  Ik vind dat het onbegrip en de onwetendheid die er rond copd heerst moet verminderen. Daarom ben ik een onderzoek gestart.

  Zijn er COPD patienten die mij hiermee willen helpen? Het gaat om een simpel interview via de mail. Ik hoop wat reacties te krijgen!!
  Alvast heel erg bedankt!

  Groetjes,
  Marjon Lispet

 8. Tomeja zegt:

  Hallo,

  Ik heb ook copd. Het ergste vind ik het slijm opgeven, wat soms dagen kan aanhouden. De vermoeidheid is bij mij de laatste tijd erger geworden, vooral bij traplopen.
  Ik ben nu weer al twee dagen slijm aan het opgeven. Mijn hele lichaam doet pijn, vooral mijn buik.

  Het gedichtje geeft heel goed aan hoe een copd patixc3xabnt zich voelt en waar wij dagelijks tegen wechten. Bedankt voor het plaatsen ervan!

  Zijn er lotgenoten die mij meer kunnen vertellen over medicijnen tegen het opgeven van slijm?
  Ik krijg van mijn huisarts allen antibiotica en symbicort.

  Groetjes,

  Tomeja

 9. He Tomeja,

  Zelf heb ik –gelukkig– geen COPD maar ik denk dat het juist wel goed is dat je het slijm opgeeft want als het in de longen zou blijven zitten is dat natuurlijk wel een bron van infectie zou ik zo denken!

  Groetjes Ella 🙂

 10. Tomeja zegt:

  Hoi Ella,

  Bedankt voor je reactie.
  Ik wil niet zeuren, maar ik word er gewoon moedeloos van. Het is niet alleen een beetje slijm ophoesten. Ik heb gewoon een beslagkom naast mijn bed of naast de bank.

  Willen lotgenoten die dit ook meemaken reageren?

  Groetjes,

  Tomeja

 11. Hoi Hoi..

  Ik hoop dat mensen zullen reageren op je oproep en misschien toch even een bezoekje aan specialist of huisarts??Want een beslagkom vol is wel erg veel!
  Sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 12. Tomeja zegt:

  Hoi,

  Ik ben al eerder met deze klachten naar een longarts geweest en die gaf te kennen dat het te maken heeft met het opzwellen van mijn slijmvlies. Dit komt meestal door het inademen van geuren, zoals tabak enz.

  Groetjes,

 13. Hallo Tomeja,
  Ook ik heb longemfyseem en heb tegen slijmvorming “ACETYTCYSTEINE gf 600 mg bruis” gehad. Misschien is dat ook iets voor U. Het is allicht een vraag aan de heren artsen waard.

 14. gert .v. dijk zegt:

  ja prachtig gedicht ,ken het al jaren ,en lees het nog vaak ,de man van het gedicht ken ik ook ,PRACHT KEREL,jammer dat het zo moest aflopen.Groeten aan al de longpatienten,zelf heb ik ernstig longemfyseem,heel erg lastig. Gert

 15. inge zegt:

  ik ben een vrouw van 50 en ik heb ook ernstige copd.
  ik kan niet ver meer lopen en niet lang staan. ik heb nu ook al ruim een jaar een traplift en scootmobiel. ik heb de meeste moeite met het inleveren van alles. in het begin gaat het langzaam maar dan hol je achteruit.
  ik vind dat gedicht ook prachtig maar ook de muziek ik vraag me af wie dat is . nou allemaal sterkte en groetjes van inge

 16. Ha Inge..

  Geniet maar van de muziek..hij heeft vele mooie nummers..Ben er paar maanden geleden naar een concert in Amsterdam geweest..Geweldig was het!

  Groetjes Ella 🙂

 17. Ha Inge,

  Ik had ook nog nooit van hem gehoord tot dat mijn schoonzusje vroeg om een cd van hem te downloaden en heb toen eens geluisterd..sinds dien zit de cd regelmatig in mijn auto..heerlijke muziek.

  Groetjes Ella 🙂

 18. ellen zegt:

  hoi, vorige week dinsdag is mijn vader gestorven aan de gevolgen van COPD. Heeft de laatste 10 dagen met 15 liter O2 in het ziekenhuis moeten vertoeven. Wat een hel!
  Het gedicht heb ik tijdens de crematie laten voorlezen. Het omvatte alles zoals een mens met ernstige COPD door het leven gaat. Geweldig!

 19. Ha Ellen,

  Fijn dat je een berichtje hier achter laat. Moeilijk om zo je vader om het laatst te zien he..ik hoop dat je het allemaal een beetje kan verwerken en vanaf hier wens ik je er alle sterkte mee..ook voor de familie..

  Groetjes Ella.. 🙂

 20. Tiny-Fritschy zegt:

  Hallo mensen ik wil bij deze even bedanken aan de mensen die mij een mail gestuurd hebben in verband met het gedicht van mijn man wat hij geschreven heeft over COPD het doet mij goed te weten dat anderen hier misschien een beetje kracht uit halen .
  Groetjes Tiny

 21. Hallo tiny,

  Dank je wel voor je reactie..Vond het ook zo’mooi gedicht dat ik deze goed vond passen op de site. Fijn te horen dat je vele reacties hebt gehad..

  Groetjes Ella 🙂

 22. bernie zegt:

  durft niet om toetegeven aan anderen om dat ik zo vernederd voel vanwegen het altijd moe zijn en het onophoudelijke pijn mijn ziekenhuis heeft gezegt om nix meer voor my te kunnen doen voel mij niets meer waard.,ik vind dat het gedicht zegt alles zelfs meer,Ik durf niet te praten meer over hoe ik mij voel vanwegen negatief reacties. groetjes Bernie

 23. Hallo alles gelezen hier , ben vanaf kind al longpatient en sinds april dit jaar longkanker 😦
  poe nou dat was ff slikken
  En alles wat mis kon gaan ging mis
  moest eerst aan de chemo ….net aangesloten toen eraf had 39 koorts infectie opgelopen toen ik het ziekenhuis inging
  na 2 dagen met spoed naar het amsterdam voor bestraling
  5 dagen acher elkaar gehad , na huis en 3 dagen thuis 112 gebeld
  bloedspugen brrrrr 😦 😦 😦
  na 6 weken chemo , kreeg ik ook allerlij rare dingen van
  jak jak jak maar toch probeer ik positief te blijven
  mediteer veel en probeer toch aan prettige dingen te denken
  wens jullie allemaal veel kracht en liefde toe

 24. Jolanda Franken zegt:

  Ik vind het een geweldig gedicht, het spreekt precies uit hoe ik me voel.
  Ik heb Alpha 1, en een slechte longfunctie. ik ben nu 39 jaar Ik kan veel niet meer doen zoals ik het gewend was en als ik tijdens een wandeling even moeten stoppen krijg je al snel een reactie van Zo,n jonge meid, zeker geen conditie ze moet zich schamen etc etc etc.
  Tja wat ze aan de buitenkant niet zien………

  echt een prachtig gedicht

 25. Christel zegt:

  Hoi mensen,
  ik vraag mij toch wel af hoe je COPD kan onderscheiden of ontdekken, gezien dit toch precies dezelfde symptomen zijn als een gewone verkoudheid, niet ? De laatste weken heb ik last van mijn luchtwegen en een droge hoest. Moet ik mij zorgen maken ?

 26. Gonnie Splinter zegt:

  Als zo,n gedicht geen steun geeft dan weet ik het niet meer.het doet mij in ieder geval heel goed.Ik heb ook longemfyseem,maar kan nog wel het een en ander .Alleen bij inspanning zakt mijn zuurstofgehalte snel onder de 90 ,maar mijn longfunctie is nog wel 50 % daar zou ik graag iets meer over willen weten.De longarts vind dat ik meer moet sporten,en de longtherapuit vindt dat ik heel rustig aan moet doen vanwege mijn saturage dus ik weet het niet meer zo goed???????????ik fiets en wandel wel maar ik heb heel veel last van spierpijn en duizelingen .wie heeft hier ook last van ?

 27. Hallo Christel,

  Op mijn site staat een heel infostuk over COPD. Kijk even daar en vergelijk en anders even een bezoekje aan de huisarts brengen.

  Succes!
  Groetjes Ella 🙂

 28. Hallo Gonnie,

  Ik denk dat het belangrijk is dat je wel aan je conditie werkt want dat is natuurlijk goed voor je longinhoud maar niet te fanatiek natuurlij te werk gaat want dat zou je weer opbreken juist..Een belans dus weten te vinden al zal dat makkelijker gezegt dan gedaan zijn.
  Sterkte ermee!

  Groetjes Ella 🙂

 29. astrit zegt:

  hallo ik ben astrit ikheb copd longemfyzeem en gebruikt zuurstof en ik rij en kleine kanta en heb ook en scootmobiel maar ik ben alleen ik zou graag mensen wilen leeren kennen die ook longemfyzeem hebben

 30. Hallo
  Ik ben lid van de werkgroep LCMB (lotgenoten contact midden brabant)
  LCMB is opgericht door en voor mensen met een longaandoening.
  Het gedicht van een COPD patient spreekt ons erg aan maar ook de mensen die bij ons komen.
  Ik wil dan ook graag dit gedicht (met bronvermelding) plaatsen op onze website omdat het een gedicht is waar veel waarheid in zit, het verwoord hoe we ons voelen.
  Hopelijk gaat u accoord met de plaatsing
  vriendelijke groet Jolanda

 31. lourina zegt:

  Mooi gedicht ik heb hem meteen aan mijn vriend en kids laten lezen
  Want hier in huis was er weinig begrip voor mijn klachten
  Een longemfyzeem dus!!!
  Zelfs woorden als“je ben gewoon lui!!!!!
  Ik heb wat afgehuild maar ook boos .
  Nu pas door dat gedicht zijn ze het in huis heel anders gaan inzien.
  Bedankt voor dit mooie gedicht

 32. debbie zegt:

  hallo allemaal, mijn moeder 52 jaar, heeft ernstige copd. haar co2 waarde is te hoog doordat ze niet goed kan uitademen, ze weegt de laatste 3 jaar rond de 35 kilo en ze kan vrijwel niets meer. je ziet dat het steeds erger word en vraagt je dan af hoe lang nog, maar artsen willen of kunnen daar geen antwoord op geven…sterkte iedereen

 33. chantal zegt:

  Mijn vader is weer opgenomen in het ziekenhuis met zeer ernstige copd,wat vind ik het vreselijk om mijn pa zo te moeten zien lijden en ik alleen maar kan toekijken.Wat doet dat zeer.Ik weet dat hij niet zo verder wil leven en als iemand gaat opgeven,gaat die veel sneller achteruit.Nu wil hij niet meer eten,niet meer scheren etc,Maar wat zouden we zelf doen in hun situatie?

 34. Tessa zegt:

  In 1993 heb ik mijn vader verloren aan longkanker en nu ligt mijn moeder al 3 weken op de thorax IC in het ziekenhuis vanwege een complicatie tijdens dotteren. Ze hebben een stuk long weg moeten halen vanwege een hevige bloeding en ze ligt nog aan de beademing en ze is nog steeds niet wakker. Met mijn man ben ik meteen na de operatie naar Nederland gekomen voor 2 weken en heb ik haar met veel verdriet moeten achterlaten omdat we weer terug moesten naar de VS. Deze site geeft heel veel steun en raakt mijn hart.
  Een dag voor de behandeling heb ik nog met haar aan de telefoon gesproken en zei ze dat het slechts testen zijn en dat ik iets later moest bellen, zodat ze de uitslag zou hebben. Maar voordat ik kon bellen, belde mijn broer met het verschrikkelijke nieuws dat het kantje boord was. Sindsdien heb ik haar stem niet meer kunnen horen.
  Op dit moment leven we elke dag in angst en pijn afgewisseld door hoop en dankbaarheid. Dit gedicht Ella is zo’n dag voor hoop en dankbaarheid.
  Dank je wel voor het delen van jouw ervaring.

 35. Ella zegt:

  Hallo Tessa,

  Vreselijk als ik je verhaal zo leest en het moet zo moeilijk zijn nu al een hele tijd haar stem niet hebben gehoord. Ik wens jullie dan ook alle sterkte.
  Even een aanvulling op jou bericht. Ik heb alleen het gedicht geplaatst omdat het erg toepasselijk is op deze site, maar ik heb deze niet geschreven, zie 1e reactie onder het gedicht.
  Nogmaals sterkte!

  Groetjes Ella

 36. Tessa zegt:

  Dank je wel Ella. Ook voor jouw aanvulling. Ondanks haar chronische bronchitis was mijn moeder altijd een hele actieve sterke vrouw en ik begreep daarom niet waarom ze afgelopen 5 jaar zo klaagde over benauwdheid en moeheid. De huisarts heeft haar klacthen eigenlijk nooit serieus genomen. Dit gedicht van jouw vader heeft me laten inzien dat ze zich jaren heel erg alleen en onbegrepen heeft moeten voelen. Ik zit nog met zoveel vragen. Tijdens de complicatie tijdens het dotteren was gebleken dat een longslagader compleet was verstopt. Had ze eerder geholpen kunnen worden, had dit voorkomen kunnen worden maar vooral komt ze er weer helemaal bovenop? De medische staf van het IC is net zo onzeker en afwachtend als wij. NOgmaals dank je wel en ik wens jou ook veel sterkte met het verlies van jouw vader omdat ik weet dat de pijn jarenlang voelbaar is. Daarom vind ik het opzetten van deze site zo ontzettend inspirerend en getuigen van jouw kracht en liefde voor anderen. Ik wens iedereen die ook in onzekerheid zit over de conditie van een dierbare of een dierbare heeft moeten verliezen ook heel veel moed en kracht.
  Groetjes Tessa

 37. chantal zegt:

  Afgelopen vrijdag hebben we een gesprek gehad met de artsen van mijn vader die zeer ernstige copd heeft,Ze kunnen niks meer voor hem doen.Hij heeft nog een aantal weken te leven.Ik ben kapot van verdriet,Hij gaat zo verschrikkelijk snel bij hem.Hij heeft het zo benauwd,20 procent van zijn longen doen het nog.Elke seconde van de dag ligt hij te vechten om adem te halen.Het liefst wil die dood gaan maar hij vecht door voor zijn kleinkinderen.Ik kan het niet langer meer aanzien,ik ga eraan kapot.Ook krijgt hij dingen door van zijn overleden moeder.Ik kan het niet meer aanzien maar kan ook niet zonder hem,het is mijn alles,mijn maatje,mijn allerbeste vriend,Lieve pa.ik hou vreselijk veel van jou,je bent de allerliefste pa en opa,vind rust en ga alsjeblieft.

 38. Ella zegt:

  Beste Chantal,

  Op dit moment kan ik je denk ik alleen alle sterkte van de wereld wensen. Het zal heel moeilijk zijn je beste maatje zo te zien lijden..Je wilt hem niet kwijt maar je voelt ook dat dit geen leven is.
  Sterkte!!

  Groetjes Ella

 39. Tessa zegt:

  Mijn geliefde moeder is vorige week overleden. Ze kreeg 2x een hartstilstand en de 2e keer kon de IC haar niet meer reanimeren en hebben ze de behandeling gestaakt. Afgelopen maand kreeg ze vaak een aanval van benauwdheid en dat maakte haar angstig. De artsen legden eerder uit dat als ze dit zou overleven ze altijd afhankelijk zou zijn van de beadming en de nierdyalise. Dit besef zal het dragen van mijn verlies een beetje dragelijker maken maar ik mis haar zo. Eerst mijn vader aan longkanker en nu mijn moeder aan een complicatie van dotteren.
  Nu zij geen pijn meer heeft moet ik een manier vinden om met mijn pijn zien om te gaan.
  Tessa

 40. Alida Vredeveld zegt:

  Ach Tessa, wat een verdriet!
  Nu heb je geen ouders meer. Wat zal dat een rotgevoel zijn.
  Ik wens je heel veel sterkte met het verwerken van deze pijn!
  Groet Alida

 41. Ella zegt:

  Beste Tessa,

  Gecondoleerd met het verlies en het zal niet makkelijk voor je zijn nee om nu geen ouders meer te hebben waar je zo af en toe op terug kan vallen etc. Wens je veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

  Groetjes Ella

 42. marjoein zegt:

  heyhey mooi gedichtje
  ik heb zelf 2opa’s verloren aan longkanker en die ziekte
  zijn echt het ergste wat je kunt overkomen
  kus marjolein

 43. deesje zegt:

  Ben ook een een copd patixc3xabnt, voel de achteruitgang sluipen en mij inhalen.
  Bij copd hoort een soort gelatenheid die te wijten is aan de duidelijkheid dat het gewoon te laat is om er iets aan te doen. Dit wordt je telkens weer verteld door doktoren. Als of ze je alle hoop willen ontnemen.
  Ik ben worstelend met het idee opgenomen te worden door het ziekenhuis. Wil dit niet als het geen zin heeft.
  Ze halen allerlei tests met je uit die niet leuk zijn en je gaat toch dood!
  Op je sterfbed stoppen ze je vol met opeaten en je dus al trippend naar de hemel gaat.
  Mij niet gezien.
  Lang leve de huisarts.

 44. Mandy zegt:

  Beste Ella,

  Aanstaande vrijdag is mijn vader klaar, van 12 weken revalideren in het longrevalidatiecentrum Schoondonck in Breda. Mijn vader heeft een zeer ernstige vorm van COPD. Al jaren sluimerend en in 5 maanden tijd is hij van een redelijk gezonde actieve man terecht gekomen in de wereld van de rollators, scootmobielen en zuurstof. Even wennen, maar wat blij zijn wij met deze hulpmiddelen want nu kan hij nog iets. Hij kon zijn sokken nog niet meer aandoen, douchen wat onmogelijk! Lang leve de permanente zuurstof, en lang leve Schoondonck. Dankzij hen is er voor mijn vader nog een aangepast leven weggelegd. Hoe lang nog? Dat is niet duidelijk, maar zonder dit alles was het allemaal allang gestopt en nu is er nog een redelijk vervolg. Voor mijn vader (en moeder) is het zwaar. Het gedicht van jouw vader is voor mijn vader een hele troost geweest. Hij voelde zich ineens begrepen. Want het onbegrip en de angst zijn verschrikkelijk. Vorige maand hebben wij zijn 70ste verjaardag gevierd, heel dankbaar………..en zelfs hoopvol dat het niet de laatste is geweest. Vrijdag komt hij thuis van het revalideren en het gedicht van jouw vader hebben wij voorzien van een foto en een mooie lijst en zo kan mijn vader daar elke dag naar kijken en kunnen mijn ouders deze ziekte letterlijk en figuurlijk een plaatsje geven in hun leven. Dankjewel voor het delen van het gedicht en deze site.

  Groetjes
  Mandy

 45. Elsien zegt:

  Hallo,
  Mijnmoeder heeft ook COPD alleen voel ik angstig omdat voor me niet duidelijk wat allemaal inhoudt en hoelang ze nog te leven heeft en kan die geremd worden en langer blijven leven en ze is maar 53 jaar en ik ben overal bang voor dat ze gaat sterven want ik weet wel wat copd aan doet maar ik vroeg me af of het sneller achteruit kan of meest langzaam achteruit alleen rookt ze nog steeds..

  Groetjes Elsien

 46. Ella zegt:

  Hallo Elsien,

  Het is altijd moeilijk te zeggen hoe snel de longen achter uit gaan bij COPD. Dat ze nog rookt doet er niet goed aan, maar kan me ook voorstellen dat het lastig is om te stoppen.
  Als ze onder behandeling staat van een longarts en ze moet een keer voor controle naar het ziekenhuis is het misschien verstandig eens mee te gaan en je vragen te stellen aan de specialist. Die heeft het hele dossier en ziet ook hoe het is gesteld met de COPD van je moeder.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 47. allyssa zegt:

  hoi ken je mij nog ik ben allyssa met dat gedicht helaas mag ik niet mee op schoolreis omdat ze naar een kampboerderij gaan ik vindt het echt heel erg jamer maar het is beter voor me ik weet het

  xxxx allyssa 12 jaar

 48. Ella zegt:

  Hey Allyssia,

  Tuurlijk ken ik je nog en vind het spijtig om te horen dat je niet mee op kamp kan. Je zal dit zelf ook niet leuk vinden.
  Als je nog eens een gedicht hebt, hoor ik deze graag.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

 49. Gre zegt:

  Hallo,mijn moeder had ook astma en copd,de astma had ze al van baby af aan,longemfizeem is later er bij gekomen.Ik heb ook copd gold 3,maar heb er geen angst voor hoor,ik had een super voorbeeld mijn moeder,met haar zuurstof fles ging ze gerust weg hoor in haar auto,niks thuis zitten en afwachten gewoon doen was haar moto.Toen ik de uitslag kreeg copd 3,moest ik naar praat groepen en weet ik veel wat,nou ik heb dus het zelfde moto gewoon leven blijven en alles doen ook al gaat het met een beperking.
  Mijn moeder is 70 jaar geworden,ook nog jong maar voor deze ziekte misschien toch oud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s