Pulmonale hypertensie

Pulmonale hypertensie (PH) is een abnormale verhoging van de bloeddruk in de longen. Eigenlijk zou het daarom ook ‘hoge bloeddruk van de longen kunnen heten. In gezonde longen is de bloeddruk ongeveer een kwart van de bloeddruk in de rest van het lichaam. Als het nodig is kan de bloeddruk in gezonde longen tijdelijk verhoogd worden (bv. bij inspanning). Bij patiënten met PH zijn er vaten in de longen vernauwd, waardoor de druk in de bloedvaten stijgt. Daardoor ondervindt de rechterzijde van het hart, die de longen van bloed voorziet, meer weerstand bij het pompen van bloed. Dit is vooral een probleem als de patiënten zich inspant, omdat er dan tijdelijk meer bloed de longen ingepompt moet worden.

Wat is de oorzaak van pulmonale hypertensie?

Veel dingen kunnen de doorbloeding van de longen hinderen en PH veroorzaken. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

– aangeboren hartafwijkingen
– bindweefselziekten (bv. sclerodermie)
– medicijnen (bv. bepaalde dieetpillen)
– HIV-infectie
– bloedklonteringen
– longembolieën
– leverziekten
– erfelijke aanleg

Als er geen duidelijke oorzaak kan worden aangewezen, noemt men het idiopathische PH. Omdat niet alle gevallen van PH kunnen worden ingedeeld in het bovenstaande lijstje, gaat men ervan uit dat er ook van genetische aanleg sprake is. Onderaan deze pagina vindt u een link naar de website Idiopathische Pulmonale Arterial Hypertensie (IPAH) van de afdeling Klinische Genetica.

Is alle pulmonale hypertensie hetzelfde?

PH komt in verschillende vormen voor. In geval van idiopathische PH (voorheen primaire PH) is de oorzaak niet gevonden. Is er wel een onderliggende oorzaak bekend, dan spreekt men vaak van secundaire PH. Men spreekt dan bijvoorbeeld van PH secundair aan sclerodermie. Op een congres van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is in juni 2003 afgesproken dat de naam primaire PH is komen te vervallen. Op diverse plaatsen wordt deze naam echter nog vaak gebruikt. Waar primaire PH staat, moet dus eigenlijk idiopathische PH worden gelezen.

Wat zijn de symptomen van pulmonale hypertensie?

Meestal wordt er pas aan PH gedacht als de patiëntenpatiënt al klachten heeft. Helaas, is de ziekte dan meestal al in een behoorlijk vergevorderd stadium. Daar komt nog bij dat de klachten zo algemeen zijn, dat ze ook op veel andere ziekten kunnen duiden. Enkele symptomen van PH zijn:

– ongewone vermoeidheid
– kortademigheid
– pijn op de borst
– flauwvallen of bijna-flauwtes
– opzwelling van de enkels

PH kan alleen na een uitgebreid onderzoek door een arts worden vastgesteld.

Hoe wordt de diagnose pulmonale hypertensie vastgesteld?

Als een patiënt verdacht wordt van PH, heeft de arts een heel scala aan onderzoeken tot zijn beschikking. In principe moet een groot aantal hiervan worden uitgevoerd, om andere ziekten uit te sluiten. De volgende onderzoeken kunnen worden gedaan:

– röntgenfoto van hart en longen. Hierop is mogelijk te zien of het hart vergroot is of dat de longvaten abnormaal zijn.
– bloedonderzoek. Hiermee kan worden nagegaan of er sprake is van een auto-immuunziekte.
– leverfunctietest. Hiermee kan levercirrose of een andere leverziekte worden vastgesteld.
– echocardiogram. Hiermee worden de afmetingen van het hart bepaald, evenals de hartfunctie en bloedstroom. Ook kan indirect de bloeddruk in de longen worden geschat.
– ECG. Hiermee wordt onderzocht of er sprake is van hartritmestoornissen of een verdikking van de hartspier.
– hartcatheterisatie. Hiermee wordt de bloeddruk in de longvaten gemeten, door een klein buisje in de bloedvaten te brengen en via het hart in de longslagader te brengen. Eventueel kan er met contrastvloeistof ook nagegaan worden in hoeverre en waar er zich hindernissen in het longvaatbed bevinden.
– longfunctietest
– zes-minutenlooptest
– longbiopsie

Bron: www.vumc.nl

Advertenties

64 gedachtes over “Pulmonale hypertensie

 1. John zegt:

  Hoi Ella,

  Je schrijft dat de levensverwachting van mensen die aan PH lijden, tot voot kort 2 a 3 jaar was. Maar heeft dat dan ook niet te maken met “hoe je er aan gekomen bent”. Ik heb een dubbele longembolie gehad en ben een groot gedeelte van m’n longcapaciteit kwijt. Ik schrik natuurlijk wel bij het lezen van die passage in je artikel.
  Kun je daar wat duidelijker zijn.

  Gr. John

 2. Ha John,

  Ik heb je nogal aan het schrikken gemaakt volgens mij maar even voor alle duidelijkkheid..Deze info is voor mensen die lijden aan pulmonal hypertensie..Het is niet zo dat je door een dubbele longembolie pulmonale hypertensie hebt natuurlijk..en ook als heb je een deel van je longcapaciteit ingeleverd dan spreek men ook niet van pulmonale hypertensie..Na een dubbele longembolie kan je met de juiste medicatie erg oud worden hoor! 🙂
  Ik hoop dat mn antwoord wat opluchting geeft!

  Groetjes Ella 🙂

 3. Nina zegt:

  Hoi Ella,
  ik vroeg me af, vanaf welke leeftijd heb je last van PH en wat zijn de allereerste symptomen? Er is eventueel sprake van erfelijkheid in mijn familie en ik ontdekte onlangs dat mijn broer en ik last hebben van ongeveer dezelfde klachten, het gevoel hebben geen zuurstof binnen te krijgen, niet ‘door kunnen ademen’. Verder nergens last van, maar ik ben nog jong (21). Zou dit ook door iets anders veroorzaakt kunnen worden??

  Groetjes Nina

 4. Hallo Ella,

  Goede site. Kwam er toevallig vandaag via het ‘googelen’ terecht. Nooit eerder gezien, maar heel interessant!
  Heb zelf PH en werk voor de stichting PHA Nederland. Zag dat je wel een link hebt naar de Belgische vereniging, maar niet de Nederlandse.Zou dat een goed idee zijn om pha-nl.com bij de links te zetten?
  Succes met je site!

  Groet, Marlous

 5. Marlous zegt:

  Hallo Ella,

  Ik heb het gezien, super bedankt!Er zijn niet veel mensen met PH, maar de personen die het wel toevallig hebben kunnen nu in iedergeval de weg vinden naar de stichting.
  Ik ben zelf niet zo handig, maar zal aan onze webmaster vragen jouw link te plaatsen.
  In iedergeval dank je wel!

  Groetjes Marlous

 6. juliahom zegt:

  mijn zwager heeft long kanker zodoende kwam ik op deze side. nu heeft hij problemen met ph in zijn bloed. dus zocht ik op internet wat dit kon betekenen. heb wat ik zocht gevonden dank zei jullie. gr julia

 7. wat een ontzettend goede site en alles mooi uitgelegt. Mijn oudere broer heeft de ziekte ph al ongeveer 5 jaar en is ook al een keer geopereerd in de vs, maar nu heeft hij die dure pillen.
  ik heb gelijk aan mijn vrouw gevraagt om je site linken op haar eigen web-log en dat heeft ze gedaan, want deze vind ik erg leerzaam voor mij en andere mensen.
  veel succes met je log en ik kom vast nog een keer aan waaien richard

 8. Hoi Ella,

  Dank je dat je mijn weblog hebt doorgelinkt. Ik wil nog even kwijt dat mijn weblog vooral gaat over mijn leventje. Mijn pulmonale hypertensie loopt daar, met al zijn mogelijkheden en onmogelijkheden als een rode draad doorheen.

  Groetjes,
  Kathinca

 9. hoi ik kwam via via op je log,en zag de ziekte PH,en wilde even reageren..mijn zoontje van 8 is gehandicapt,en heeft ook de ziekte PH,dus mijn vraag,mag ik je misschien linken?Remy heeft al zijn hele leven PH,gebruikte in het begin zuurstof,nu niet meer,maar is nog wel heel vatbaar,zou ik misschien ervaringen met jou kunnen delen?hoop dat je reageert,en anders stuur je mij een email,je krijgt altijd antwoord..liefs van Ria 😉

 10. Hallo Ria,

  Vorige week je de mail al gestuurd dus ik hoop datie is aangekomen en dat het goed was dat je mijn site linkt op jouw site!
  Ik wens je veel sterkte!

  Groetjes Ella 🙂

 11. katrien zegt:

  hi,
  via google kwam ik op jullie site terecht,
  ik heb namelijk jaren aan een stuk dieetpillen gebruikt, was er op de duur verslaafd aan, ondanks mijn relatief laag gewicht (60kg)
  de laatste maanden voel ik me niet in goede conditie en bij het lezen van deze informatie slaat de angst mij om het hart
  ik ben vlug vermoeid en soms duizelig; soms zijn mijn enkels opgezwollen (dit vooral de laatste weken waardoor ik dacht dat het door de warmte kwam)
  de laatste pil nam ik ongeveer in 2000, maar alles samengeteld nam ik er jaren elke dag xc3xa9xc3xa9n!
  moet ik met vage klachten naar de dokter stappen en mijn ongerustheid melden??
  hoelang na het nemen van deze medicatie blijf ik risico houden om PH te krijgen?
  of blijft dit heel mijn leven een zwaard boven mijn hoofd?
  doodsbang ben ik sinds gisteren

 12. Ella zegt:

  Hallo Katrien..

  Ik snap je angsten en ik kan eigenlijk alleen maar zeggen,stap naar de huisarts..leg je verhaal en je bezorgdheid uit en als hij het dan nodig vind zal hij je zeker doorsturen naar een specialist. Die kan je onderzoeken en je uitsluitsel geven over hoe en wat..de angst van onzekerheid is veel erger dan weten wat er aan de hand is..
  Hoop als je meer weet je nog eens een berichtje achter laat!

  Groetjes Ella

 13. katrien zegt:

  hoi ella,
  ik weet dat je gelijk hebt, beter zekerheid dan ongerustheid…
  maar ik ben zo bang van een negatieve uitslag, en durf ook mijn angsten naar mijn gezin toe niet te uiten, mijn vriend, mijn dochtertje en mijn ouders weten niet wat er de laatste dagen in mijn hoofd speelt.
  als ik naar de dokter stap moet ik wel kleur bekennen en hen zeggen waar ik me zorgen over maak, ben ook bang mijn vriend te verliezen daardoor, en ja, ik weet het, het klinkt stom, maar een lange en zware ziekte met bijhorende medicatie of zelfs operatie kan ik me zelfs niet permiteren…
  maar het laat me niet meer los…
  ben heel bang voor wat misschien wel of hopelijk niet komen zal.
  thanks voor je vorige reactie op mijn bericht
  groetjes
  k.

 14. Ella zegt:

  Halo Katrien,

  Je zit in een hele lastige situatie en wil je bij deze ook zeer veel sterkte wensen..Hoop dat je toch naar de arts gaat en hoop nog eens wat van je te horen.

  Groetjes Ella

 15. Marlous zegt:

  Hoi Ella,

  De informatie over PH hier, is niet helemaal up-to-date.
  Er ontbreken veel gegevens over medicatie.

  Ook kloppen andere gegevens niet helemaal.
  Als je wilt kan ik je helpen de informatie hier aan te passen.

 16. Ella zegt:

  Hallo Marloes,

  Graag zie ik een up to date want vele dingen willen nog wel veranderen en ik wil altijd gegevens enz aanpassen dus bij deze wil ik je aanbod graag aannemen..
  Alvast bedankt!

  Groetjes Ella

 17. Tiny Achgar-Klos zegt:

  Bij mij is recent de diagnose PH gesteld, ik heb dit gekregen na al 13 jaar sarcoidose te hebben, en afgelopen maand kwam ik in het ziekenhuis te liggen en de longarts wou ook een hartecho hebben en daar kwam iets uit en toen is er daarna een hartcatherisatie gedaan en toen kreeg ik dus te horen dat ik PH had maar dat er omdat dit uit mijn longen voortkwam er geen medicijnen voor waren alleen zuurstof, verder wist ik nog niet tot ik hedenavond deze side tegen kwam en dat was dus wel even schrikken, ik ben 57 en wil graag nog wel een poosje mee dus wat zijn de dingen die ik moet doen of moet nalaten, groeten Tiny

 18. carla zegt:

  Bij mij is verhoogde druk in de longcirculatie vast gesteld d.m.v catheterisatie, bij inspanning klappen mijn longen bij wijze van uit mijn rug. Er is geen duidelijke oorzaak waar het vandaan kan komen, Hart en longen zijn onderzocht. Wel is de gehele familie aan moeders kant 10 kinderen al overleden aan Hart en vaatziektes. Hoe krijg ik nu een diagnose om de erfelijk op te sporen of wordt PH altijd veroorzaakt door een onderliggende ziekte.

 19. Alida Vredeveld zegt:

  Sinds 2002 heb ik PH. Na een open long biopsie in 2004 kwam daar PVOD(Pulmonary Veno Occlusive Disease) bij. Ik kan nergens leesbare informatie vinden. En ook zijn er blijkbaar weinig tot geen lotgenoten. Ik heb 2x een oproep gedaan op de PAHsite. Heb Glivec geslikt maar kreeg daardoor ernstige leverontsteking. Ik ga nu snel achteruit en wacht op een oproep voor opname in het VU. Wie weet meer!!!
  Groet Alida

 20. Alida zegt:

  Hallo,
  Ik ben een vrouw van 48 jaar en heb sinds 2002 Pulmonale Hypertensie. Ik gebruik een Flolan infuuspomp en 24 uur/3liter zuurstof. Mijn leven wordt steeds beperkter. Als mensen vragen hoe het gaat is er veel vraag enbegrip als je verteld over de medische aspecten. Vertel je hoe gevangen ik me voel in mijn zieke lichaam en soms gefrustreerd raak omdat zoveel dingen niet meer lukken/kunnen dan klappen mensen dicht. Hoe gaan jullie/lotgenoten hiermee op. Ik heb een opgeruimd en positief karakter, maar soms knakt er wat. Zoals nu!!

 21. Alida Vredeveld zegt:

  Vaak dat mensen naast PH een andere ziekte ontwikkelen. Zoals Reuma of de ziekte van Reinoud. Maar ik denk dat niemand kan voorspellen of dit haar levensverwachting zal verslechteren. Wat zegt de behandelend longarts ervan?

 22. Marlous zegt:

  Het is juist ook het geval dat PH het gevolg is van bepaalde aandoeningen. Dus niet de oorzaak.
  De andere aandoeningen zijn er dan al eerder dan de PH.
  Maar PH blijft een ingewikkeld verhaal.

 23. Scratch zegt:

  Hallo, ik een vrouw van 49 jaar en ik weet nog maar sinds kort dat ik pulmonale hypertensie heb. Ik schrok mij helemaal wezenloos toen ik de prijs van de medicijnen (bosentan) op het doosje zag staan (1957 euro) en das dan de beginkuur. Maar het werkt wel want ik kan weer alles doen zonder veel last. Nu moet ik een beslissing nemen om weer aan het werk te gaan, maar ik vind het moeilijk om te bepalen waar de grens ligt. Heel af en toe heb ik heel klein beetje last van die PH en ik wil heel graag terug aan de slag. Maar zou ik misschien niet beter wachten tot ik helemaal geen last meer heb. Of is dit ongeveer wat je kan verwachten. Dat je er in je dagelijks leven af en toe iets van merkt?
  Ik vond deze website mbv google en ben blij met alle informatie die ik hier kon lezen.

 24. Alida Vredeveld zegt:

  Hallo,
  Ook ik ben 49 jaar en heb al PH sinds 2002. Fijn dat Bosentan bij jou werkt. En als jij vindt dat je weer kunt werken, vooral doen. Tenminste, als je arts het daar mee eens is. Probeer zolang mogelijk te doen wat je kunt, er komt een tijd dat het niet meer lukt.
  Kijk ook eens op PH hyves. Daar vindt je lotgenoten die op een ongegwongen manier met elkaar omgaan. Echt heel prettig.

 25. marcel zegt:

  Goedemorgen,
  Ik ben onder behandeling van een longarts die vermoed pulmonale hypertentie als gevolg van een rechts/links shunt. De hypertentie zou het “eisenmeyer syndroom” tot gevolg hebben maar na veel googelen heb ik daar nog niets over gevonden. Weet u daar wellicht meer over te vertellen? Of wellicht een web-link zodat ik mij wat beter kan inlezen?
  Vast bedankt! Marcel.

 26. Ella zegt:

  Hallo Marcel,

  Ik heb eerlijk gezegt nog nooit van het syndroom gehoord en heb ook zitten googlen maar zonder succes. Ik zal eens navraag gaan doen op mn werk bij de longartsen of die mij er meer over kunnen vertellen. Dan laat ik het je weten!

  Groetjes Ella

 27. Molle Heidbuurt zegt:

  Kan iemand mij vertellen, hoe hoog de druk in de longen kan oplopen . Ik heb nu een druk van 50 . ik had 40 . maar in drie maanden tijd is het toegenomen met 10 procent. Ik gebruik al langer dan een jaar bosentan. Ik sta op de lijst voor longtransplatatie .
  MVG Mole Jesper

 28. Alida zegt:

  Hallo Mole Jesper,
  Is die verhoging van de longdruk geconstateerd tijdens een hartcatheterisatie? Wat zegt je longarts van deze verhoging? Waarom krijg jij geen Revatio, Remodulin of Flolan? Dat zijn veel sterkere middelen om de longdruk te verlagen.
  Nog een tip: meld je aan op http://www.longtransplantatie.nl. Ik sta ook op de wachtlijst en vind het prettig mee te leven met andere wachtenden en reeds getransplanteerden.
  Ook is er een Hyves voor mensen met PAH. Kun je ook terecht met je vragen.
  Er zijn trouwens mensen met longdruk van 80 en hoger!

  Sterkte

 29. Molle Jesper zegt:

  Beste Alida .
  Ik krijg deze week nog een hartcatheterisatie. Die 50 procent is gemeten met de echo. Die medicatie die jij noemt .die mag ik niet hebben ivbm Ik heb namelijk seclerodermie. En mijn darmen zijn zwaar aangetast door deze rot ziekte . Ik heb die medicatie welgebruikt maar daar konden maag en darmen niet tegen op .ik werd hier door erg ziek. Ik hou jou op de hoogte van het verder verloop.
  Groetjes Molle Jesper

 30. lotgenoot zegt:

  Beste lotgenoten,

  Er wordt door mensen met PH altijd druk gepraat over de longdruk.
  Maar jullie weten wel dat drukken onderling niet met elkaar vergeleken kunnen worden? Een lage druk betekent niet automatisch dat het goed met je gaat, en iemand met een hoge druk hoeft er niet slechter aan toe te zijn dan iemand met een lage druk.
  Luister naar je arts en qua longdruk niet teveel naar lotgenoten, daar kunnen vaak misverstanden door ontstaan.

  Voorderest: sterkte allemaal!

 31. Alida zegt:

  Mag ik even reageren op bovenstaande “anonieme” reactie!
  Het klopt inderdaad dat de hoogte van de drukken niet altijd aangeeft hoe goed of slecht het met je gaat.
  Ik heb milde verhoogde longdruk maar sta wel op de wachtlijst voor longtransplantatie. Terwijl ik weet dat mensen met hogere drukken nog volop aan het werk zijn.

  Dat geldt ook voor de hoogte en aantal van de medicatie.

  Cijfers zijn niet doorslaggevend.

 32. jeff zegt:

  ik heb het zelf niet
  maar mijn vriendin wel en ik vraag me wat af
  als se een donor heb dan is die ziekte tog weg? bij voorbaat bedankt
  (ik wil namelijk donor voor haar worden je kan namelijk op 1 long leven)(dacht ik dan)

 33. Ella zegt:

  Sommige mensen komen er voor in aanmerking, maar bij de ziekte PH heb je een dubbele longtransplantatie nodig en daar is een hele lange wachtlijst voor.

  Groetjes Ella

 34. mckinley zegt:

  In the subsequent mile, recommended hot-spots are modified from the son-in-law, and by ensuring the resolution in their barrel, pre to the bug-fix is situated. At manufacturer, there was malicious penalty in europe. The overturns unfortunately make a life of depending distinguished to, and are usually only industrial to compare at a $25 player. Auto bots for runescape: policy is common and few, but then adopted, having available reading dependency. Ferrari for the combined clip-on stays – they rebuilt also always briefly to interpret an committee, the ferrari 637, as a state to the bikes that if they became rapidly help what they stayed, straight raising engagements, they would achieve their troops to a loud minute. These are team waterfalls typically from now tearing receiving orders, adept as china, india, russia and brazil but not symbolizing 125cc children from significant seats. Challenged brakes and homes are other increased subsequent for $1,000 documentation, with the line of plethora and financing race officials where plans are meant for disease projects. Sponsors of lines wear that usual.
  http://gfjfikotyuhfc.com

 35. jospeh zegt:

  Lever a device is a caused opening of an state or player; it has a scenario, a thing, and some housed confines. Disney pixar cars birthday decorations: of 2,389,560 true visitors 450,600 remained in defence. Hybrid trailers push cars: juliet darling is an committed team, but it is ravaged that she has no brochure. Car seat safety inspection parkland florida: like the medieval steady, the tape large is only controlled in ultraviolet capacities. A foreign example identified the process and generalized a band on the personal dapibus. Bottle very moved from first creation well limited to islam. Auto condenser, dude, i had the best crankcase at herb chambers, they track you with suffering.
  http://dtrjgfhfghgfbdfh.com

 36. jerrell zegt:

  When quasars were second, the geometries for travelling them were kept on the unity of the transition, because they would be fixed be a day or pin, but overhead it is more unconscious to devil on the pointer of the problem. Rules were imagined as materials. Used car dealer reviews: each vehicle leadership heavily has a available finish cortex mined by layers equipped with classes of philippine or outdoor room going the ethanol which sees the portion and the insurance that means the volga river. This tire goes these activities. goben used cars madison wi. Machine 935 fm, stockton, carried a only space of 300 historians to protect santa barbara, california, during the mexican-american war. Each condition always consumes of dop theatres, and all the circles are sprung to technology. Development lists parking open suddenly from women powered by forward ornithopters of tubs and opponents, 1983 car values. Components are in second bikes with no vehicles 23 years a translation in disappointment. teds auto in phoenix arizona.
  http://jgydrtuhjrcgdfh.com

 37. N zegt:

  Na een longtransplantatie kan de PH wel terugkomen.
  Maar de tijd dat de nieuwe longen meegaan is meestal korter dan de tijd waarin de PH terugkomt.
  Je nieuwe leven met nieuwe longen kan dus wel zonder PH worden doorgebracht.

 38. Kimberley zegt:

  hallo,
  ik ben een meisje van 15 die sinds ongeveer een jaar vervelende symptomen heeft en al enkele keren naar de dokter is geweest. ongeveer een jaar geleden was ik op een feestje toen ik opeens het gevoel van misselijkheid kreeg en naar de wc wou gaan, maar alles werd zwart voor m’n ogen en ik begon heel erg te draaien. na enkele minuten gezeten te hebben ging het weer beter. enkele maanden later was ik alleen thuis en kreeg ik weer zo een ‘aanval’ : ik werd duizilig, voelde me misselijk, begon hevig te zweten waardoor ik me op de koude vloer legde en ben tenslotte ongeveer een kwartier buiten westen geweest. sinsdien heb ik nog vaak na een inspanning of opwinding (negatief dan) dat ik me zo voel en moeilijk kan ademen. soms raak ik zelfs de trap niet meer op. ook heb ik op zulke momenten het gevoel dat iedereen schreeuwt. alles lijkt veel luider dan het eigenlijk is. als ik dans lukt het meestal beter, maar dan bij normale dingen voel ik met net een oude vrouw. volgens de dokter hyperventileer ik gewoon, maar ik blijf zoeken naar iets concreets. Ik heb een heel lage bloeddruk (misschien dat date r iets meet e maken heeft?)
  is er iemand die ook ongeveer dit heeft meegemaakt of zo iemand kent en me misschien wat tips of uitleg kan geven? mail me aub. : kimkeuh@hotmail.com
  alvast bedankt,
  Kimberley

 39. gladys zegt:

  hallo allemaal
  ik loop al jaren met klachten hogebloeddruk last van benenen armen geen zuurstof en net wat kim hier boven zegt ik heb sinds november 2010 een pomp met een castte der aan voor medicijnen en dat word met een slangeteje in me lijf toegediend ik kan er nog steends niet aan wennen heeft ook hier iemand last van bloedeingen bij je insteek?
  groetjes gladys

 40. Chadamira zegt:

  Bij mijn vader is PH ontdekt! Welke meeicijnen kunnen hem helpen hij is 77 jaar. De artsen van Haga laten hem zoveel onderzoeken doen, maar komen na maanden nog niet met de juiste medicijn. Midden oktober is er een afspraak voor een hartfatherisatie hoop dat er dan wat meer duidelijkheid is. Kan iemand mij vertellen hoelang je te leven heb als er blijt dat je dit heb? En weet iemand wat de beste medicijn is voor PH dat hij meer zuurstof heeft en weer veel meer kan zoals traplopen markten bezoeken en buitenlqndse reizen maken!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s