Computerspel Re-Mission helpt jongere kankerpatiënt

Door het spelen van het videospel Re-Mission blijken tieners beter te begrijpen wat kanker inhoudt en houden ze zich beter aan de voorgeschreven medicijnen. Het computerspel is speciaal ontwikkeld voor de jongere kankerpatiënt.

 • Re-Mission (screenshot)

Dat blijkt uit onderzoek dat maandag is gepubliceerd in Pediatrics . Van de 375 patienten in de leeftijd van 13 tot 29 jaar werd de helft gevraagd het nieuwe spelRe-Mission te spelen. De andere helft speelde Indiana Jones and the Emperor’s Tomb.

De hoofdpersoon in Re-Mission is een op Lara Croft geïnspireerde ‘nanobot’ uit de klassieke videospelserie Tomb Raider. De missie is het uitroeien van de kankercellen met behulp van chemotherapie medicijnen en antibiotica. De speler komt in twintig levels zeven soort kanker tegen.

Van de Re-Mission spelers nam 62% hun voorgeschreven dosis medicijnen in, tegen 53% van de spelers van Indiana Jones. Daarnaast had de eerste groep hogere niveaus van chemo in hun bloed, wat aangeeft dat ze hun medicijnen daadwerkelijk hadden ingenomen.

Levensbedreigend
Het volgen van het behandelplan is een probleem omdat tieners, in tegenstelling tot jongere kinderen, vaak zelf de verantwoordelijkheid hebben over hun medicijninname. ¿Maar ze zien vaak niet in dat hun ziekte levensbedreigend is¿, aldus Steve Cole van de Universiteit van Californie – Los Angeles School of medicine.

Cole is ook de vicepresident van HopeLab, de ontwikkelaar van het spel. ‘Nadat ze het ziekenhuis na enkele weken of maanden verlaten hebben, lijkt de ziekte ver weg en is de acne of het overgewicht de realiteit.’

Strijd
Door de bijwerkingen van de medicijnen stoppen tieners er dan ook vaak mee. Een andere belangrijke reden is dat het aantal in te nemen pillen per dag erg hoog kan zijn. Dit kan oplopen tot bijvoorbeeld vijftig pillen na genezing van leukemie. Een behandelplan kan een dagelijkse strijd zijn.

Door het ontwikkelen van het videospel hoopt Steve Cole de doelgroep zelf te bereiken en niet de mensen om hen heen, zoals ouders en artsen. Het spel laat inzien hoe belangrijk het is je aan je behandelprogramma te houden en doet de speler inzien wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

Bron: Volkskrant.nl

Advertenties

4 gedachtes over “Computerspel Re-Mission helpt jongere kankerpatiënt

 1. carol zegt:

  Hoi Ella,

  Het is alweer een paar jaar geleden dat ik jou mening gevraagd heb. Dat was ivm met de pneumothorax van mijn dochter. Dat is na de pleurectomie erg goed gegaan. Nu is mijn vader ziek hij heeft mesothelioom. Hij heeft erg last van de bijw. van de med. dit zijn morfinepreparaten. Weet jij misschien een med. wat minder last van de maag/darm geeft? Op internet is hier niet zoveel over terug te vinden.
  Ik heb toendertijd erg veel steun aan je gehad. Daarom heb ik je weer opgezocht.
  groeten carol

 2. Ella zegt:

  Hallo Carol,

  Fijn dat je mijn site weer bezoekt, alleen is de reden niet leuk te noemen. Vreselijk nieuws zeg.

  Ik neem aan dat je vader morfinepreparaten krijgt ivm de pijn? Het is natuurlijk wel de bestwerkende pijnstiller voor hem. Het idee is misschien wel[als hij dat nog niet heeft] een maagbeschermer te slikken of anders een ander medicijn wat wel helpt en ook medicijnen voor de darmen[verstopping?]om zo de bijwerkingen aan te pakken.
  Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt.
  Wens je heel veel sterkte!

  Groetjes Ella

 3. onbekend zegt:

  Beste Ella, de politie gebruikt nu al enige jaren een nieuwe pepperspray. Deze pepperspray doet zoveel pijn, na bijna 4 jaar is de pijn nog iedere dag aanwezig. In de kranten lees ik soms dat een ander het ook overkomt. Ook gewone mensen gebruiken blijkbaar soms pepperspray want vorige week stond in de krant dat plotseling jonge mensen erg ziek werden door een busje spuit gas. In 2006 werden hier in het winkelcentrum plotseling mensen erg ziek, ook een busje gas. Eerder was er al een dierenwinkel waar de dieren allemaal doodgingen, en de mensen werd verteld er is niks ernstigs.

  Waarom heb ik nu nog steeds iedere dag zoveel pijn op de borst? Vooral bij het wakker worden, en altijd maar die hoest.

  Toen de rechercheur en de marr. agent het toedienden schreeuwden ze ‘je wordt vermoord met een dubbelle longontsteking. ‘ De heftigste pijn ging na 3 maanden weg, ik hoop dat je begrip hebt voor de situatie. Wat is dit voor pepperspray? Op kerstmis dag 2008 hoorde ik van het overlijden van een 16 jarige jongen, hij was over zijn hele lichaam verbrand maar er was geen vuur, het doet me denken aan het spuitbusje dat de politie hier gebruikt bij ‘lastige’ mensen, ik kreeg ook verbrandings verschijnselen dat begint na ongeveer 6 uur over je hele lichaam op te treden.

  Het belangrijkste probleem is dat mensen keer op keer in de media lezen als er ergens gas is gebruikt je geen zorgen te maken, maar geloof je me als ik zeg dat de slachtoffers veel pijn hebben? En dat ze nergens terecht kunnen met hun klachten? Want ‘het is ‘ maar pepperspray, of ‘het is massa psychose’ dat soort dingen.

  Ik heb iets bijgevoegd als je er naar zoekt zul je meer weten, maar het is echt heel ernstig, er zijn hier 23 mensen overleden.

  Als mensen ziek worden uit een spuitbusje, en ja het is altijd een longziekte, in mijn geval en veel anderen heeft de politie ons een permanente longziekte gegeven, krijg ook tramadol tegen de pijn, maar geen medicijnen, want ‘het kan niet’ zegt de dokter, de politie gebruikt geen ‘gas’.

 4. Ella zegt:

  Goeiemorgen.

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik er te weinig van af weet hoe pepperspray werkt om er wat zinnigs over te zeggen.
  Ik weet verder niet wat je huisarts/specialist er over zegt, want begrijp een beetje uit je verhaal dat je nog veel klachten nu hebt.
  Sterkte!

  Groetjes Ella

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s