Tarceva

Tarceva is vanaf 1 mei 2006 beschikbaar voor Nederlandse patixebnten met lokaal gevorderd of uitgezaaid niet-kleincellige longkanker bij wie eerdere chemotherapie gefaald heeft. Dit meldde onder meer het Algemeen Dagblad. Het middel is gezamenlijk ontwikkeld door OSI Pharmaceuticals, Genentech en Roche.

Erlotinib, zoals de werkzame stof heet, heeft in het najaar van 2005 Europese registratie gekregen en is nu ook voor Nederlandse patiënten beschikbaar onder de merknaam Tarceva. Het middel verlengt aantoonbaar het leven van de patiënt, aldus de makers.

De registratie is gebaseerd op onder meer een omvangrijke, internationale studie door het Canadese National Cancer Institute. In totaal zijn 731 patiënten in 17 landen bij dit onderzoek betrokken geweest. Uit de studie komt naar voren dat de inzet van erlotinib bij deze specifieke groep patiënten een levenswinst oplevert van 42,5% (ten opzichte van de placebo-groep). Ook heeft het middel een positief effect op de specifieke symptomen van longkanker zoals hoest, kortademigheid en pijn. Deze blijven langer stabiel, wat de kwaliteit van leven en het fysiek functioneren ten goede komt.

Professor dr. P.E. Postmus hoogleraar op de afdeling longziekten van het VU medisch centrum in Amsterdam zegt hierover: “Voor veel longkankerpatiënten is genezing niet mogelijk, erlotinib kan tijdelijk de situatie verbeteren en het leven verlengen. Erlotinib is de eerste stap naar een nieuwe manier van behandelen van longkanker”.

Erlotinib is een tablet dat een keer per dag moet worden ingenomen. Dat betekent dat de behandeling thuis plaats kan vinden. Ook zorgt het werkingsmechanisme van erlotinib, een zogenaamde Epidermale Groei Factor Receptor (EGFR, een eiwit dat zich op het celoppervlak bevindt en een belangrijke rol speelt bij de woekering van kankercellen,) ervoor dat de bijwerkingen van dit middel gunstiger zijn dan bij chemotherapie.

Bron: www.longkanker.info

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s