Mexicaanse griep

Wat is de Mexicaanse griep?

De Mexicaanse griep is griep die veroorzaakt wordt door een griepvirus. Het virus kwam op in 2009 en circuleerde opnieuw in 2011. Het is anders dan de bekende griepvirussen. Het is een mix van virussen die bij varkens, vogels en mensen voorkomen. Mensen kunnen elkaar met het virus besmetten. Inmiddels beschermt de jaarlijkse griepprik ook tegen de Mexicaanse griep.

Wat merkt u van de Mexicaanse griep?
De Mexicaanse griep verloopt bij de meeste mensen net zo als een normale griep. U kunt last krijgen van:

 • koorts;
 • koude rillingen;
 • hoofdpijn;
 • spierpijn;
 • vermoeidheid;
 • droge hoest;
 • diarree.

Hebt u een aantal van deze klachten? Blijf dan thuis om uit te zieken. Gezonde mensen zijn meestal na een week weer beter, ook zonder medicijnen. Wilt u toch dat de huisarts u onderzoekt? Bel dan voor een afspraak, maar ga niet zomaar naar het spreekuur. U kunt dan andere mensen besmetten. Gezonde mensen met Mexicaanse griep krijgen meestal geen medicijnen.

Wanneer moet u de huisarts wél bellen?

Sommige mensen kunnen door de griep last krijgen van complicaties, zoals een longontsteking. Dit zijn mensen die minder weerstand hebben. Het gaat om:

 • Zwangere vrouwen in de laatste drie maanden van de zwangerschap.
 • Kinderen onder de twee jaar.
 • Mensen die elk jaar de griepprik krijgen, bijvoorbeeld door hart- en longziekten, nierziekten, diabetes of oudere leeftijd.

Hoort u (of uw kind) bij zo’n risicogroep en hebt u klachten die bij Mexicaanse griep horen? En bent u (of uw kind) niet ingeënt tegen deze griep? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts. De huisarts bekijkt dan of u medicijnen (virusremmers) krijgt. Deze werken alleen als u er binnen 48 uur na het begin van de klachten mee begint.

De officiële naam voor de Mexicaanse griep is Nieuwe Influenza A. Andere namen zijn varkensgriep en H1N1.

Advertenties

Een gedachte over “Mexicaanse griep

 1. Ik had niet gedacht dat de Mexicaanse Griep uit 2009 komt. In 2010 was het erg in het nieuws en tegenwoordig ook weer vanwege sterfgevallen. In juni 2009 de hoogste fase vanwege verspreiding over meerdere continenten. Dit houdt dan wel erg lang aan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s