Vervangend middel bij ernstige longziekte

Er is eindelijk een vervangend middel beschikbaar voor mensen met een ernstige longziekte, die geconfronteerd werden  met tekorten aan het middel Theolair®. Dat middel is voor hen een laatste redmiddel, maar was niet verkrijgbaar. Dankzij inspanningen van onder meer het Longfonds (voorheen Astma Fonds) is het vervangende medicijn TheoDur® vanaf deze week beschikbaar.

Theolair®, met de werkzame stof theofylline, is een geneesmiddel voor patiënten met ernstig astma of COPD, bij wie standaard behandelingen onvoldoende werken. “Het middel is voor hen een laatste redmiddel, een alternatief ontbrak”, zegt Hendrien Witte, directeur van de Longfonds patiëntenvereniging. “Tientallen mensen meldden bij ons dat zij het middel niet kregen.”

Sinds ruim een jaar kampt de leverancier met problemen in de productie. Een medicijn dat de overheid aanwees als vervanger is niet in de gewenste doseringen verkrijgbaar. Terwijl de dosering nauw luistert en over- of onderbehandeling nare gevolgen heeft voor patiënten. Het Longfonds vroeg met succes aandacht voor dit probleem: op suggestie van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en met apothekersorganisatie KNMP is het middel TheoDur® gevonden, als betere vervanger van Theolair®. Het nieuwe middel is een tablet en dus goed te doseren.

EIGEN ARTS EN APOTHEEK

Patiënten kunnen het vervangende middel TheoDur® als tablet nu krijgen via hun eigen arts en apotheek, met een recept en artsenverklaring. De apotheek bestelt het middel bij de Internationale Apotheek. Patiënten kunnen het middel vervolgens bij de eigen apotheek ophalen. De levertijd is twee tot zeven werkdagen. Het is van belang dat artsen en apothekers op de hoogte zijn van het vervangende middel. Voor zorgverleners is meer informatie te vinden via de KNMP.

VERGOEDING

Het Longfonds pleit er bij het Ministerie van VWS, de Nederlandse Zorgautoriteit en zorgverzekeraars voor dat mensen de kosten voor Theo-Dur® vergoed krijgen. “Theolair werd volledig vergoed. Nu het niet beschikbaar is, moet de zorgverzekeraar de juiste zorg inkopen én vergoeden voor hun verzekerden”, zegt Witte.

KLACHT MELDEN

In de tussentijd kunnen patiënten een declaratie en zo nodig een klacht indienen bij hun zorgverzekeraar. Leidt ook dat niet tot vergoeding, dan hoopt het Longfonds dat mensen hun klacht melden bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeraars. Dat kan leiden tot extra druk op het Ministerie om vergoeding te regelen.

Bron: Longfonds.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s