Nieuwe machine voor orgaantransplantatie

De wachtlijst voor donorlongen kan over een paar jaar zo goed als verdwenen zijn. Dankzij een nieuwe techniek van het UMC Groningen kunnen afgekeurde organen dusdanig herstellen dat ze alsnog geschikt zijn voor transplantaties. Ook het aantal donorlevers zal toenemen.

machine-maakt-beschadigde-donorlongen-geschikt-transplantatie

Het academisch ziekenhuis opent vandaag een orgaanperfusiekamer, een nieuwe afdeling waar naast longen en levers ook nieren nieuw leven wordt ingeblazen.Via speciale machines, die vergelijkbaar werken als een hart-longmachine worden de organen als het ware gereanimeerd. Daardoor kunnen beschadigingen in de longen, levers en nieren herstellen. Ook kunnen ze langer bewaard blijven waardoor meer tijd is om een geschikte match te vinden.Veelbelovend

Thoraxchirurg en programmaleider hart- en longtransplantaties Michiel Erasmus noemt de innovatie zeer veelbelovend. Hij kon negen donorlongen die normaal gesproken zouden worden afgekeurd, alsnog transplanteren. ,,De verwachtingen zijn hoog.”Henri Leuvenink, hoogleraar experimentele transplantatiechirurgie, schat dat er door de machines zo’n 30 procent meer organen kunnen worden getransplanteerd. ,,Dat is een voorzichtige schatting, op basis van de resultaten die we nu met de longen hebben behaald.”

In 2013 waren er 336 potentiële donoren die toestemming hadden gegeven voor donatie van 1 of meer organen. Bij 84 van hen zijn uiteindelijk 160 longen uitgenomen, goed voor 88 longtransplantaties. Op de wachtlijst staan ongeveer 180 patiënten.

Bloedsomloop
Organen die beschikbaar komen voor transplantaties worden zo snel mogelijk aangesloten op de ‘hart-longmachines’ en gespoeld met een vloeistof waaraan zuurstof en speciale middelen zijn toegevoegd. Die moeten de beschadigingen in de organen herstellen. ,,De bloedsomloop wordt min of meer nagebootst,” zegt Henri Leuvenink, hoogleraar experimentele transplantatiechirurgie.

Volgens hem komen niet alleen meer donororganen beschikbaar, maar ook betere organen. Daarmee neemt de overlevingskans van de patiënt toe én de kwaliteit van leven. ,,Als iemand sterft, komt er zoveel stress vrij dat organen altijd beschadigd raken. Hoe erger een orgaan is aangetast, hoe meer het ‘nieuwe’ lichaam daarop reageert. Dankzij de machine kunnen we de schade vaak nog herstellen.”

De nieren en de lever worden, nadat ze zorgvuldig zijn verwijderd uit het lichaam van de donor, in de machine ‘beademd’ met zuurstof. Zelfs levers van mensen die veel alcohol hebben gedronken kunnen nog redelijk herstellen en geschikt worden bevonden voor transplantatie. ,,Dat zijn doorgaans vette levers. Via de machine kunnen we dat vet voor een deel verwijderen.”

Dat geldt ook voor longen die veel vocht bevatten. Deze organen krijgen in de machine een vloeistof toegediend waarin een middel zit die beschadigingen aan de bloedvaten kan herstellen en een stof die vocht onttrekt aan de longen.

Langer bewaren
Door de techniek kun je organen ook langer bewaren. Longen moeten nu binnen een uur of 7 worden getransplanteerd, straks kunnen ze 24 uur behouden blijven.

Het aantal geschikte nieren zal overigens niet toenemen. ,,Die worden niet zo snel afgekeurd, omdat dit geen vitale organen zijn,” zegt Leuvenink. ,,Als een nier na transplantatie niet direct functioneert, kun je weer overgaan tot dialyse.”

Het UMC Groningen is voor zover bekend het enige ziekenhuis ter wereld die donororganen aan de pomp legt.

Bron: ad.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s